Kvalifikácia VC Talianska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia VC Talianska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 03.09.2016, 14:00 • Okruh: Královský park,Monza, Itálie • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:14:47)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie, která dopadla podle očekávání. Pole position si s náskokem půl sekundy vyjel Lewis Hamilton, jehož v první řadě doplní týmový kolega Nico Rosberg. Druhá řada je zarezervována pro Ferrari, neboť třetí skončil Sebastian Vettel a čtvrtý Kimi Räikkönen. Nováček Esteban Ocon obsadil poslední místo, protože mu v prvním segmentu auto vypovědělo službu. Pro Lewise Hamiltona je to 5. pole position v Monze, čímž dorovnal v historických tabulkách Ayrtona Sennu a Juana Manuela Fangia.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Itálie: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Räikkönen, 5. Bottas, 6. Ricciardo, 7. Verstappen, 8. Pérez, 9. Hülkenberg, 10. Gutiérrez, 11. Massa, 12. Grosjean, 13. Alonso, 14. Wehrlein, 15. Button, 16. Sainz, 17. Kvjat, 18. Nasr, 19. Ericsson, 20. Palmer, 21. Magnussen, 22. Ocon.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Nico Rosberg se v posledním kole sice zlepšil, ale na Lewise Hamiltona nakonec nestačil. Brit navíc ještě zvýšil svůj náskok na téměř půl vteřiny. Je rozhodnuto, pole position má Lewis Hamilton!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:06
    Nad tratí jsou nápisy typu: "When you drive, never drink!" Celkem výmluvný transparent, když všude kolem svítí značka Heineken.
     
    2:43
    Jako první opustil prostor boxů Nico Rosberg a za ním se pod dohledem Nikiho Laudy seřadili další závodníci.
     
    3:10
    Všichni zainteresovaní už netrpělivě čekají, až se smečka pilotů vydá zpět na dráhu a kvalifikace na Velkou cenu Itálie vyvrcholí.
     
    4:25
    Jediným jezdcem, který v poslední části kvalifikace nezajel měřený čas, je Esteban Gutiérrez. U něj se ale nepředpokládá, že by měl promluvit do boje o první místo na startu zítřejšího závodu.
     
    5:55
    Svého soka napodobil také Lewis Hamilton a k mechanikům odbočili také Verstappen, Hülkenberg a Pérez. Na dráze tak opět panuje klid a bude trvat do té doby, než se celý ansámbl jezdců vrátí do jámy lvové.
     
    6:05
    Nico Rosberg zaje boxů, aby si odpočinul před nadcházejícím finišem této kvalifikace. Němce následovali i oba piloti Ferrari.
     
    7:45
    Nico Rosberg se sice dostal na pár vteřin do čela, ovšem Lewis Hamilton si držel konstantní rychlost během celého kola a je to právě on, kdo se posunul na první místo. Třetí je Kimi Räikkönen a čtvrtý Sebastian Vettel.
     
    8:19
    Lewis Hamilton je v prvním sektoru o 170 tisícin rychlejší než Nico Rosberg. Další bitva těchto gigantů o pole position právě začala!
     
    9:13
    Nico Rosberg právě najel do prvního měřeného kola a jdeme tedy na věc!
     
    10:49
    Je tomu skutečně tak, Sebastian Vettel je na trati. Před ním krouží také Nico Hülkenberg.
     
    11:28
    Nico Rosberg si nasazuje rukavice a za malou chvíli vyrazí bojovat o pole position. Ke stejnému kroku sáhne i Sebastian Vettel, jenž je také připraven ke startu.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Fernando Alonso a Jenson Button své časy nezlepšili, a tak pro ně kvalifikace končí už po druhé části. Dál tedy nepostupují Massa, Grosjean, Alonso, Wehrlein, Button, Sainz.

    Michal Šandor