Fínsko – Švédsko 1:0 (kon.) | Česko – Rusko 2:4 (kon.)
koniec
Fínsko
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Švédsko
cz Sobota 27.08.2016, 14:00 • Zimní stadion Václava Nedomanského, Hodonín • Turnaj 4 krajín hráčov do 20 rokov
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Švédsko nastoupilo do úvodního utkání proti Rusku. Hráči hokejové velmoce a největší země světa odskočili svým soupeřům na rozdíl dvou branek hned tři minuty po začátku zápasu a hokejisté Země tří korunek na tohle nedokázali po zbytek utkání odpovědět. Švédové obdrželi v první třetině ještě jednu branku. Zápas nakonec skončil ve prospěch Ruska v poměru 4:1, přičemž jedinou branku Švédů vsítil Linus Lindström. Seveřané mohli skórovat vícekrát, jelikož dostali možnost sedmi přesilových her. Proměnili však pouze jednu.
     
    Úřadující juniorští mistři světa podlehli včera večer domácímu výběru. Finové zásluhou Aapeliho Räsänena sice vyrovnali na začátku druhé třetiny na 1:1, potom se trefovali Češi a hokejisté Suomi byli o tři branky pozadu. V padesáté minutě našel pěknou nahrávkou Aaro Vidgren svého spoluhráče Joona Luota, ale na další branky se již Finové nezmohli a utkání prohráli 2:4.
     
    Druhý hrací den započnou sousedé Finsko se Švédskem. Obě reprezentace podlehly při včerejších zápasech svým soupeřům a budou chtít odčinit porážku. Bude se tedy jednat o boj o první vítězství na turnaji a důležité body do tabulky.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Ruusu, Kaarlehto – Heiskanen, Vainio, Parikka, Salo, Rautanen, Leskinen, Niemeläinen, Ilömaki – Koivula, Räsänen, Jääskä – Oksanen, Koppanen, Väyrynen – Vidgren, Heikkinen, Luoto – Juhola, Niemelä, Knuutinen

    Trénér:Jukka Rautakurpi

    Švédsko: Mamenlind, Werner – Ersson, Cederholm, Nässén, Gunnarsson, Malmström, Berglund, Danielsson – Storm, Davidsson, Jonsson – Lindholm, Lindström, Dahlström – Bratt, Karlström, Olhaver – Elfström, Pettersson, Zetterberg – Wahlgren

    Trénér:Tomas Monten

    Rozhodčí: Pešina, Pražák – Špůr, Zíka.
     
    Vítám vás u sledování dnešního zápasu. Sobotní odpoledne se ponese v duchu severského derby. Nastoupí proti sobě reprezentace Finska a Švédska. Oba týmy své úvodní zápasy prohrály a tak budou chtít včerejší porážky odčinit. Kdo si dnes povede lépe?
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:15
    Koivula zpoza brány hledal žabičkou spoluhráče. Se skákavým pukem se ale dříve poradil švédský bek Gunnarsson.
     
    01:41
    Leskinen namazal kotouč přímo na hůl protihréče Karlströma. Ten by se dostal to dobré střelecké pozice, nebýt odpískaného ofsajdu.
     
    02:46
    Knuutinen si před bránou obhodil posledního obránce Berglunda. Finský útočník ale neodhadl vzdálenost od brány a k puku se dostal až na brankové čáře, odkud se mu nepodařilo vystřelit.
     
    03:41
    Johan Lindholm během špatného střídání Finů šikovně vypíchnul kotouč a poslal rychlou střeluy která skončila přímo na hrudi brankáře Kaarlehta.
     
    04:27
    Pettersson byl v dobré příležitosti faulován v předbrankovém prostoru Ottem Leskinenem (FIN). Švédové mají k dispozici přesilovou hru.
     
    05:02
    Švédové hned zahrozili! Elfström prudkou přihrávkou našel u opačné tyče Zetterberga, tomu puk nepříjemně skočil přímo před hokejkou a tak nezakončil podle svých představ.
     
    06:17
    Podobná situace se teď odehrála s tím rozdílem, že nahrávajícím byl Jesper Bratt, který poslal svou přihrávku o několik centimetrů vedle, než ji Wahlgren potřeboval.
     
    06:27
    Finsko v plném počtu.
     
    07:44
    Johnsson Fjällby našel na druhé straně modré čáry zcela volného Davidssona. Ten se opřel do střely, na kterou měl Kaarlehto dobrý výhled a chytil ji do rukavice.
     
    10:09
    Linus Lindström si najel do pásma po levé straně a s pukem na holi chtěl objet bránu, jelikož mu dobře najížděl spoluhráč před bránu. Švédové se ani ke střele nedostali, jelikož si na Lindströma vyšlápli hned tři obránci zároveň a odzbrojili ho.
     
    12:00
    Albin Storm teď předvedl své hokejové myšlení. Parádně přečetl hru soupeře a v útočném pásmu zachytil rozehrávku Finska. Storm přihrával Pettersonovi před bránu, do téhle přihrávky vložil svou hůl jeden z finských obránců a tak celou situaci zachránil.
     
    12:57
    Dlouho bojovali u mantinelu o puk Ilomäki s Elfströmem. První jmenovaný byl nakonec úspěšnější černý kus gumy přihrál svým spoluhráčům v obraně, aby mohl zbytek formace po dlouhém čase na ledě vystřídat.
     
    14:15
    Více v pohybu jsou finští hráči, ale prozatím je trápí, stejně jako včera, přechod přes střední pásmo.
     
    15:34
    Juhola to teď vzal na sebe, nabral rychlost ve vlastním pásmu a podél levého hrazení projel až do rohu protějšího hřiště. Tam ho o puk obrali švédští obránci, kteří nyní zakládají útok.
     
    15:42
    Vyloučení v týmu Švédsko (Storm – 2 min., faul kolenem).
     
    17:14
    Vainiovi střela od modré vůbec nesedla. Finský obránce trefil puk vrchní částí čepele a tak kotouč letěl ke švédské bráně padáčkem. Brankář Mamenlind měl zakrytý výhled a vůbec nevěděl, kam puk dopadne. Ten nakonec minul bránu.
     
    19:09
    Švédové aktivně napadají a nepouští Finsko ze svého pásma. Přízemní střelou teď vyzkoušel Kaarlehtovu pozornost Malmström.
     
    19:39
    Teď také chyba ve švédksé rozehrávce. Räsänen obral Švédy o puk a ještě vylepšil pozici Parikkovi, ten těsně minul levou Mamenlindovu tyč!
    19:39
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V první třetině byl k vidění velice vyrovnaný hokej se stejným počtem šancí na obou stranách. Ani jednomu z týmů se však nepodařilo své šance využít a tak se do druhé části půjde za nerozhodného stavu 0:0.
     
    Střely na bránu:
    Finsko 6:5 Švédsko

    Vhazování:
    Finsko 8:6 Švédsko

    Trestné minuty:
    Finsko 2:2 Švédsko
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:37
    Koivulovi nevyšla přihrávka po modré čáře a Švédové už se pouštěli do protiútoku. Finský útočník však obětavě skočil po puku a odpálil ho do bezpečí.
     
    21:48
    Vyloučení v týmu Švédsko (Zetterberg – 2 min., hrubost).
     
    23:23
    Finové si ve čtyřech nahrávali napříč celým pásmem. Přihrávkového kolotoče se nezúčastnil pouze Veeti Vainio, který si sjel do střelecké pozice. Přihrávku dostal parádní, střela samotná ovšem skončila na zadním mantinelu.
     
    23:48
    Švédsko hraje v plném počtu.
     
    24:07
    Stormovo nahození raději ukryl Kaarlehto v lapačce před dotírajícími útočníky.
     
    25:44
    Hraje se hokej nahoru – dolů, ale ani jeden z týmu se nedostal do zakončení. Obránci teď plní svou práci a nenechávají útočníkům soupeře žádný prostor.
     
    27:56
    Dobře rozjetý Salo předával puk do jízdy Heikkinenovi. Ten s ním dobrusil až do rohu, nahrál zpět na modrou, odkud přislá rychlá střela. Finové byli až příliš aktivní ve clonění, jeden z nich najel až do půlkruhu před bránou a rozhodčí píská postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    28:56
    Situace 2 na 1 na straně Švédska! Linus Lindström poslal puk Lukasovi Zetterbergovi, který z první vypálil! Kaarlehto však nemusel zasahovat, střela letěla mimo tři tyče.
     
    30:38
    Gunnarsson se otočkou zbavil svého strážce a vyslal do útoku Petterssona. Ten měl před sebou dva hráče v bílých dresech a tak touš pouze nahodil na bránu a odjel vystřídat.
     
    32:08
    Ilömaki riskantně nahrával ve vlastní třetině a švédové už věděli, kam s pukem. Přišla rychlá střela Dahlströma, následně dorážka Lindströma, brankář Kaarlehto ovšem předvedl pohotové zákroky a drží stále čisté konto!
     
    32:36
    Švédi teď zkusili nahodit puk z vlastní třetiny až na zadní mantinel. Dojíždějící Bratt by byl u puku první, ale byl v útočném pásmu dříve než puk samotný a tak se píská zakázané uvolnění.
     
    34:07
    K Eliasovi Petterssonovi se odrazil puk do pravého kruhu takovým způsobem, če měl čas vystřelit, než k němu přistoupil obránce. Švéd ale při pokusu o střelu zlomil hokejku!
    34:07
     
    36:50
    Jouka Juhola obdržel přihrávku do jízdy a neskutečnou rychlostí se dostal až do útočného pásma. Přízemní střelu namířil k bližší tyči, to ale nebyl žádný problém pro Mamenlinda, který puk vykopl do rohu.
     
    38:17
    Individuálně do skoušel Oskaken, když chtěl prohodit kotouč Danielssonovi mezi nohama. Švédksý bek se ale nenechal zaskočit a odstavil soupeře tělem.
     
    39:00
    Pod finskou střídačkou sváděli čtyři hráči boj o puk. Jeden z Finů v osobním souboji spadl na led a rozhodčí ztratili touš z dohledu, tak raději přerušili hru.
     
    39:39
    Gunnarsonovu střelu tečoval Zetterberg pouze do bruslí Sala. Švédové chtějí vstřelit branku ještě ve druhé třetině, to už se jim nejspíše nepodaří.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V prostřední části hry bylo k vidění více šancí, než v té první. Dominantní jsou však oba brankáři, kteří za svá záda nepustili ani jednu střelu a zápas je hlavně v jejich režii. Bezbrankové skóre tak stále trvá a do poslední části půjdeme za stavu 0:0.
     
    Střely na bránu:
    Finsko 10:11 Švédsko

    Vhazování:
    Finsko 14:15 Švédsko

    Trestné minuty:
    Finsko 2:4 Švédsko
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:19
    Veeti Vainio z pravé strany střílel k bližší tyči. Mamenlind střelu vyrazil po brankové čáre k mantinelu, Vanio si k puku dojel a zkoušel to ještě jednou. Tentokrát trefil pouze boční síť.
     
    42:40
    Vidgren se pokoušel vydolovat puk, který byl v moci švédského brankáře. To se nelíbilo Brattovi, který si to přijel s Finem vyřídit. Oba již usedají na trestnou lavici za hrubost.
     
    45:01
    Ve hře 4 na 4 se poctivě hrálo zezadu. Ani jeden z týmů nechce udělat chybu a obdržet branku. Již se hraje pět na pět
     
    45:37
    Fin Väyrynen se natlačil až před brankáře Mamenlinda. Finský útočník si odstavoval levou rukou obránce a jelikož s ním měl hodně práce, nedostal se k zakončení.
     
    46:23
    Luoto hledal před bránou Vidgrena. Elfström puk vykopl špičkou brusle do rohu, kam stihl Vidgren přejet a pokračuje v útočné akci.
     
    47:22
    Finové si tlakem v útočné třetiny vynutili faul. Na trestnou lavici usedá Albin Storm (SWE) na dvě minuty za podražení.
     
    48:04
    Mamenlind se natahoval po Heiskanenově střele od modré, ta letěla ale hodně daleko od brány.
    Fantastický zákrok brankáře
     
    48:27
    Na obou stranách byli vyloučeni hráči za sekání. Ze švédských řad je to Marcus Davidsson, z finské střídačky si odpyká trest Aapeli Räsänen.
     
    50:20
    Ve třetí třetině se s trestnými minutami roztrhl pytel. Dalším vyloučeným je Joona Luoto (FIN), který se provinil nedovoleným bráněním.
     
    50:55
    Pettersonovu střelu těsně před brankářem Kaarlehtem tečoval Olhaver. Puk změnil směr a zapadl někam do výstroje finského golmana.
     
    52:01
    Další pokusy Petterssona a následně Olhavera byly opět neúspěšné. Švédi střílí z křídel, s těmito střelami ale Kaarlehto nemá problém.
     
    52:20
    Finsko hraje v plném počtu.
     
    53:12
    Dobrým pohybem si Švédové řekli o další přesilovku. Jesper Bratt projel napříč celým útočným pásmem, dokud jej nezastavil hákem Juha Jääskä.
     
    54:17
    Gunnarssonovu nabídku tečoval Pettersson pouze do obránce, který hned vyhodil puk za švédskou bránu.
     
    54:59
    Hokejisté se třemi korunkami na hrudi se dopustili během vlastní přesilovky nedovoleného zákroku. Konkrétně Johan Lindholm (SWE) seknul soupeře přes hůl. Chvíli se bude hrát 4 na 4.
     
    56:38
    Finové mají již k dispozici přesilovou hru a přenesli hru na druhou stranu hřiště. Veeti Vainio se napřáhl ke střele a zlomil hůl, stejná situace se stala o několik sekund později Valterrimu Ilömakimu.
     
    56:59
    Švédsko hraje v plném počtu.
     
    58:31
    Vidgren se natlačil za bránu a poslal chytzrou zadovkou puk opět do prostoru mezi kruhy, tam si sjížděl Teemu Väyrynen, ten napálil touš pouze vedle brány!
     
    58:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A máme tady první branku utkání! JOONA LUOTO to udělal velice šikovně, vyjel zpoza brány a nikým nekrytý si počkal, až švédský brankář odekryje místo, kam by mohl puk poslat. Finský střelec se nemýlil a zavěsil přesně ke vzdálenější tyči. Asistence: Jouka Juhola.
    58:51 LUOTO - 1:0
     
    59:00
    Mamenlind startuje z brány, Švédové hrají v šesti!
     
    59:26
    Berglund nahodil puk před bránu, ten ještě tečoval Lindström, ale finský brankář je stoprocentní.
     
    59:48
    Další tvrdá Berglundova střela. Kaarlehto tentokrát levým betonem vyrazil puk.
     
    59:56
    Na závěr ještě jedno vyloučení. Dvouminutový trest obdržel Veeti Vainio (FIN) za vystřelení puku mimo hřiště.
     
    59:56
    Oddechový čas pro Švédsko.
     
    Konec zápasu.
     
    Po celý zápas se hrálo vyrovnané utkání. Bezbrankový stav vydržel až do předposlední minuty, kdy vítězství Finsku vystřelil Joona Luoto. Brankář Kaarlehto udržel čisté konto a Finové se tak můžou radovat z těsné výhry 1:0.
     
    Nejlepšími hráči zápasu byli oba brankáři – Fin Karolus Kaarlehto a Švéd Daniel Mamenlind.
     
    Já se s vámi pro dnešek loučím. Nezapomeňte sledovat dnešní utkání české reprezentace proti Rusku. U večerního onlajnu mě vystřídá kolega Tomáš Chramosta. (16:02:49)

    Ivan Hochman

    Góly a asistencie: 59. Luoto (Juhola)


    Fínsko: Kaarlehto (Ruusu) – Heiskanen, Vainio, Parikka, Salo, Rautanen, Leskinen, Niemeläinen, Ilömaki – Koivula, Räsänen, Jääskä – Oksanen, Koppanen, Väyrynen – Vidgren, Heikkinen, Luoto – Juhola, Niemelä, Knuutinen

    Trénér:Jukka Rautakurpi

    Švédsko: Mamenlind (Werner) – Ersson, Cederholm, Nässén, Gunnarsson, Malmström, Berglund, Danielsson – Storm, Davidsson, Jonsson – Lindholm, Lindström, Dahlström – Bratt, Karlström, Olhaver – Elfström, Pettersson, Zetterberg – Wahlgren

    Trénér:Tomas Monten

    Rozhodca: Pešina, Pražák – Špůr, Zíka