Portugalsko – Francúzsko 1:0 (po pr.)
koniec po predl.
Portugalsko
1:0 (0:0)
Francúzsko
Nedeľa 10.07.2016, 21:00 • Stade de France, Saint-Denis • Majstrovstvá Európy • Finále
Predzápasové kurzy
     
    Najväčší futbalový sviatok tohto roku je týmto pádom oficiálne za nami a s konštatovaním, že Portugalsko je novým európskym šampiónom sa s vami aj v mene celého tímu, ktorý počas posledného mesiaca pracoval na textových prenosoch lúčim a prajem vám pekný zvyšok leta. (23:57:11)
     
    Je po všetkom. Obrovské futbalové divadlo, ktoré Francúzsko celý mesiac organizovalo je na konci. Videli sme čo sme videli, názor na tento šampionát nech si urobí každý sám. V globále však určite musíme byť radi, že sme mali možnosť zblízka sledovať toľko skvelých zápasov, hráčov i fanúšikov, ktorí taktiež zanechali obrovskú stopu.
    Cristiano Ronaldo (POR)
     
    Cristiano Ronaldo ako prvý dvíha nad hlavu trofej pre úradujúcich majstrov Európy. Rozmýšľam, prečo je to tak nezvyčajný pohľad, keďže CR7 už zodvihol nad hlavu veľmi veľa trofejí... Bude to asi tým dresom, ktorý má momentálne na sebe. A takýmto mostíkom som sa takto neskoro večer pred spaním dostal ešte k Messimu. Teraz je to 1:0 pre Ronalda, ktorý získal svoju prvú trofej v národnom drese. Spravil teda veľmi dôležitý krok k zisku Zlatej lopty za rok 2016?
     
    Éder s mobilom v ruke, prvé "selfíčko" majstrov Európy!
     
    Tu je to už o niečom inom! Šťastní a nadšení majstri Európy sa tešia, objímajú, oslavujú... a mal som pravdu, teraz to vidím na vlastné oči. Posledný naozaj prišiel Cristiano Ronaldo.
     
    Hore už idú aj víťazní Portugalci, vedení trénerom Santosom a končiac, to som si nevšimol naozaj, ale vždy to býva Ronaldo, takže mám "tušák," že aj teraz.
     
    Neskutočne smutní Francúzi prichádzajú na tribúnu, aby si prebrali strieborné medaile, ale väčšina chlapcov v modrých dresoch ich má momentálne chuť pravdepodobne zahodiť do koša. Všetci chcú vyhrať, to je jasné, ale môže iba jeden a domáci výber to dnes nebol.
     
    Ocenení boli aj arbitri, ktorými bola anglická partia na čele s Marcom Clattenburgom.
     
    Cesta Portugalska za titulom

    "Remízový magnát" sa dostal až k titulu majstra sveta a to na prekvapenie mnohých fanúšikov i nefanúšikov tejto krajiny z Pyrenejského polostrova. Od začiatku skončili zápasy Portugalska po deväťdesiatich minútach nerozhodne, prvý a jedinýkrát prišlo víťazstvo v riadnej hracej dobe v semifinále.

    Prvý súboj bol s Islandom, po ktorom sa v médiách často rozoberali rôzne témy na čele s vymyslenou kauzou o Ronaldovej výmene dresov. Avšak, poďme k zápasu. Nani otvoril skóre v 31. minúte, Birkik Bjarnason krátko po zmene strán vyrovnal a výsledok 1:1 ostal v platnosti.

    Stretnutie s Rakúskom neprinieslo žiadny presný zásah, iba zahodenú penaltu Cristiana Ronalda, ktorý sa gólový trápil, ale všetko sa zmenilo už v najbližšom zápase.

    Zoltán Gera otvoril skóre strelou spoza šestnástky, na čo ešte do prestávky reagoval Nani. Po návrate z kabín opäť poslal Maďarov do vedenia tečovaným priamym kopom kapitán Balász Dzsudzsák, ale na druhej strane sa prebudil taktiež kapitán so sedmičkou na chrbte Cristiano Ronaldo a jeho perfektná pätička. Scenár opakoval aj do tretice. Maďarsko šlo zas do vedenia, no Portugalsko znížilo. Opäť sa trafili Dzsudzsák s Ronaldom a tak stretnutie skončilo remízou 3:3.

    Tabuľka skupiny F
    1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5
    2. Island 3 1 2 0 4:3 5
    3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3
    4. Rakúsko 3 0 1 2 1:4 1

    Osemfinále

    Po postupe prišlo na rad Chorvátsko a ich skvelá hra, takže sa očakával jasný postup balkánskeho tímu. Opak bol ale pravdou a po tom, ako duel za stavu 0:0 prešiel do predĺženia, o výhre Portugalska rozhodol v 117. minúte dorážkou Ricardo Quaresma.

    Štvrťfinále

    Toto stretnutie bolo ešte napínavejšie. Lewandowski poslal Poľsko do vedenia už v druhej minúte, lenže mladík Renato Sanches ešte do zmeny strán parádne znížil. Aj napriek šanciam na obom stranách už ale gól z hry nepadol a tak sa išlo do penált. Kým v portugalskom tíme dali všetci, na strane našich severných susedov sa pomýlil Błaszczykowski a tak Portugalsko s odretými ušami postúpilo do semifinále.

    Semifinále

    Súboj s Walesom sľuboval pomerne otvorenú partiu, ktorú rozuzlila dvojica Cristiano Ronaldo – Nani začiatkom druhého dejstva dvomi zlepenými gólmi. Bale a spol. už odpovedať nedokázali a tak je Portugalsko po dvanástich rokoch vo finále Eura.

    Finále

    To máte v tomto prenose ako na zlatom podnose!

    Strelci Portugalska

    1. Cristiano Ronaldo, Nani 3
    2. Quaresma, Renato Sánches, Éder 1
     
    Portugalsko nebolo tým najväčším favoritom Eura pred jeho štartom a absolútne mu nenahrávali ani výsledky. Veď, tím okolo Ronalda a Santosa vyhral a teraz vám naozaj neklamem, zo siedmych zápasov iba jeden! V základnej skupine to boli tri remízy, vo osemfinále víťazstvo po predĺžení, potom po penaltách a až v semifinále proti Walesu sa zrodila výhra v riadnom hracom čase. Teraz to bola opäť x-ka, pretože Éder skóroval až v 109. minúte.
     
    Dámy a páni, Európa spoznala nového šampióna, ktorým sa stal portugalský národný tím na čele s Cristianom Ronaldom, dnes zraneným hrdinom národa. No nebolo to len o ňom, každý jeden človek v tíme, či už na ihrisku, alebo inde sa o tento úspech pričinil. Čo sa nepodarilo pred dvanástimi rokmi na domácej pôde proti Grécku, vyšlo dnes. Dátum 10. júl 2016 sa zapíše do histórie futbalu v krajine zlatým písmom. Hrdinom sa stal rodák z Afriky a síce Éder, ktorý pochádza z krajiny Guinea-Bissau. Titul ostáva na Pyrenejskom polostrove a na hracej ploche i tribúnach sa oslavuje titul, zatiaľ čo Francúzsko smúti.

     
    Koniec zápasu.
     
    120+3
    Žltú kartu dostáva Rui Patrício (Portugalsko).
     
    120+2
    Center do šestnástky Portugalska sa odrazil k Martialovi,ktorý prudko z dobrej pozície vystrelil z voleja, no len do obrancov a následne sa píska ofsajd domácich.
     
    120+1
    Síce to kopol veľmi nepresne, len za čiaru, Francúzsko už nemá čas a ten sa kráti. Ostane teda trofej na Pyrenejskom polostrove?
     
    120+1
    Éder v strede poľa padá po faule Koscielneho, Portugalsko opäť vďaka Pepemu naťahuje čas.
     
    120
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    120
    Joao Mário sa takmer dostal až pred Llorisa, ale po prihrávke do šestnástky mu loptu v poslednej chvíli odkopol Sagna na roh.
    Cristiano Ronaldo (POR)

     
    118
    Ronaldo nemôže byť na ihrisku, ale na lavičke skáče ako opica a to nemyslíme v zlom. Ženie svojich spoluhráčov dopredu, prežíva každý súboj, podporuje koho môže a tréner Santos je teraz vedľa neho takmer nepotrebný.
     
    117
    Kolmica za defenzívu Portugalska na Gignaca neprešla a následne dostal kŕče Guerreiro. Pravdepodobne aj opustí ihrisko.
     
    116
    Nani sa z hranice šestnástky dostal k centru, poslal ho veľmi prudko na zemi a na vzdialenejšej žrdi pred osamoteným Portugalčanom odkopol Sagna.
     
    115
    Martial síce zrýchlil cez Soaresa a hodil si okolo neho aj loptu, ale bolo to zbytočné, keďže bol blízko bránkovej čiary a skončil za ňou.
    Paul Pogba (FRA)

     
    115
    Žltú kartu dostáva Paul Pogba (Francúzsko).
     
    114
    Roh domácim nevyšiel a Portugalsko išlo okamžite dopredu. Quaresma chcel prihrať do nájazdu pre Naniho, prudkou prihrávkou ho ale zahnal do rohu ihriska.
     
    113
    Menšie nedorozumenie Pepeho s Patríciom. Čistá lopta pre brankára, stopér Realu zbytočne poslal na rohový kop.
     
    112
    Evra sa dostal k centru do šestnástky Portugalska, avšak žiadneho zo spoluhráčov nenašiel, keďže pas smeroval presne do miest, kam vyskočil Rui Patrício.
     
    111
    Francúzsko všetko tlačí dopredu, k šestnástke idú aj obrancovia. Pepe je ale na mieste a odvracia do bezpečia.
     
    110
    Striedanie v tíme Francúzsko: z ihriska odchádza Moussa Sissoko, prichádza Anthony Martial.
    109. Éder (POR) - 1:0
     
    109
    Portugalsko dalo gól!

    Do vedenia v predĺžení ide tím, od ktorého sa to čakalo menej, ale v extra time-e hrá Portugalsko bez Ronalda lepšie! ÉDER sa odpútal od svojho strážcu a vypálil spoza šestnástky k žrdi. Loptu Lloris nedokázal zachytiť pred bránkovou čiarou a tak tu máme prvý gól stretnutia.
    108. Raphaël Guerreiro (POR)
     
    108
    Ľavačkou to vyskúšal ľavý obranca Raphael Guerreiro a fantasticky trafil ponad múr takmer do siete. Zazvonilo brvno!
     
    107
    Moutinho nakopol pred šestnástkou do ruky Édera, avšak ten bol v tesnom kontakte s Koscielnym a hlavný arbiter urobil veľkú chybu. Odpískal previnenie sa proti pravidlám od Francúza.
     
    107
    Dlhý center Joaa Mária hľadal stopéra Fonteho v šestnástke súpera, avšak lopta na jeho hlavu nebola ideálna. Kapitán Southamptonu nedočiahol.
    Cristiano Ronaldo (POR)

     
    106
    Matuidi zasiahol lakťom Moutinha do tváre, teda aspoň sa to tak zdalo, ale portugalský záložník len filmuje. Francúz vylúčený nebude.
     
    106
    Začalo sa druhé predĺženie.
     
    Niekto alebo niečo chcelo, aby sa ten súboj dostal až do predĺženia, kde aj sme a to niečo, alebo ten niekto možno chce poriadne vytroliť domáceho Francúzsko, pretože mierny favorit a dnes dopredu nebezpečnejší tím takmer prehrával a to po hlavičke Édera.
     
    105
    Prvé nadstavenie skončilo.
    104. Éder (POR), Hugo Lloris (FRA)
     
    104
    Perfektný center Quaresmu našiel hlavu Edera a jeho prudká hlavička takmer skončila v sieti! Išla však do miest, kde Lloris stál a Nani už následne nedokázal cez protivníka doraziť.
     
    103
    Síce kostrbatá akcia Portugalska, ale roh sa počíta, pretože Coman vypichol loptu Nanimu ďaleko od bránkovej čiary až takto nešťastne.
     
    102
    Gignac bol síce v šestnástke súpera sám, avšak center Sagnu si nedokázal spracovať a lopta mu ušla za čiaru.

     
    101
    Po rohovom kope, ktorý nič nepriniesol, sa Pogba fantasticky pohral s loptou aj s Guerreirom, bude to ďalší roh.
     
    100
    Gignac síce prehral súboj s Pepem, ale lopta sa nejako k nemu odrazila a následne dokonca získal cez Fonteho rohový kop.
     
    99
    Coman sa po rozohrávke priameho kopu na krátko cez obrancov v červenom k centru nedostal, takže teraz sú na ťahu hráči z Pyrenejského polostrova.
     
    98
    Žltú kartu dostáva William Carvalho (Portugalsko).
     
    97
    Žltú kartu dostáva Blaise Matuidi (Francúzsko).
     
    95
    Žltú kartu dostáva Raphaël Guerreiro (Portugalsko).
     
    95
    Slovo gól sa teraz asi neozvalo len z mojich úst, pretože hlavička Pepeho išla neskutočne blízko žrde Llorisovej brány. Navyše, obranca Realu Madrid bol v postavení mimo hry.
     
    94
    Umtiti fauluje Édera pred vlastnou šestnástkou a tak daroval Portugalsku priamy kop, no vyzerá to skôr na center od Quaresmu.
     
    92
    Do predĺženia vstúpila oba tímy tak, ako skončil riadny hrací čas a síce s dôrazom na defenzíve. Preto aj keď Francúzsko kombinuje, je to veľmi ďaleko od Patrícia.
     
    91
    Začalo sa nadstavenie prvého polčasu.

     
    Po 90 minútach sme gól nevideli a tak nás čaká predĺženie. Gignac mohol skórovať v úplnom závere, lenže Patrícia a spol. zachránila tyč.
     
    90+3
    Druhý polčas sa skončil.
    90+2. André-Pierre Gignac (FRA)
     
    90+2
    Gignac sa ocitol na malom vápne súpera s loptou na nohe a tak sa rýchly otočil, vystrelil popri Patríciovi a trafil žrď! Takmer mohol byť koniec a titul pre domácich. Následne sa už Griezmann nedostal cez Carvalha.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90
    Sagna poslal dobrý center tesne nad zemou na hranicu malého vápna, avšak Pepe telom odstavil Gignaca a lopta následne skončila v rukaviciach Patrícia.
     
    89
    Quaresma sa nedostal k prihrávke do šestnástky Francúzska, Koscielny sa veľmi dobre postavil telom a zabránil snahe útočníka Portugalska.

     
    87
    Sissoko takmer poslal Griezmanna do obrovskej šance, ale jeho prihrávka do otvoreného priestoru pred šestnástkou Portugalska bola veľmi prudká.
     
    86
    Gignac si z krídla naviezol loptu na os, vystrelil ľavačkou, lenže presne do obrancov súpera stojacich pred ním.
     
    85
    Ešte raz opakujem, že asi najlepší hráč finále Eura nastupuje za Newcastle, ktoré bude hrať druhú anglickú ligu. To len na okraj, pretože Sissoko po následnom zakončení hlavou potrebuje ošetrenie.
    84. Moussa Sissoko (FRA), Rui Patrício (POR)
     
    84
    Nádherná strela Moussu Sissoka spoza šestnástky letela naozaj parádne k žrdi a to veľmi prudkým spôsobom. Rui Patrício je ale dnes takmer neprekonateľný.
     
    83
    Coman faulovaný v strede poľa Soaresom, domáci tím tak začne akciu až zo svojich zadných radov do sformovanej defenzívy súpera.
     
    81
    Nani prudko vystrelil ľavačkou po tom, čo mu loptu spoluhráč priťukol pätou, no nemieril presne. Bude to odkop od Llorisovej brány.
     
    81
    Žltú kartu dostáva Samuel Umtiti (Francúzsko).
    80. Nani (POR), Hugo Lloris (FRA)
     
    80
    Nani centroval sprava a nakoniec z toho bola veľká šance, pretože lopta sa vzniesla pod brvno. Lloris výborne a rýchlo vyrazil, no len na kopačku Quaresmu. Jeho akrobatická strela končí v rukaviciach kapitána domácich.
     
    79
    Center zľava prepadol cez Guerreira, ale hneď za ním stojaci Sissoko to veľmi nečakal, takže od francúzskeho záložníka sa lopta odráža za čiaru.
     
    79
    Striedanie v tíme Portugalsko: z ihriska odchádza Renato Sanches, prichádza Éder.
     
    78
    Striedanie v tíme Francúzsko: z ihriska odchádza Olivier Giroud, prichádza André-Pierre Gignac.
     
    77
    Na druhej strane sa takmer k lopte v šanci dostal Griezmann, všetko pokazilo nedorozumenie so Giroudom.
     
    76
    Pekná akcia Guerreira po krídle nevyšla, pretože aj keď to ten spravil veľmi dobre, zasekol si súpera a odcentroval, spoluhráči nezakončili.
    75. Olivier Giroud (FRA), Rui Patrício (POR)
     
    75
    Coman sa fantasticky cez dvoch hráčov dostal do šestnástky súpera, prihral pred Patrícia na Girouda a strela útočníka Arsenalu bola veľmi dobrá, no gólman Patrício skvele zasiahol.
     
    74
    Evrov center síce našiel hlavu Girouda, ten však bol medzi dvomi stopérmi a nedokázal ani prihrať a už vôbec nie zakončiť.
     
    73
    Evra sa takmer dostal k hlavičke pred Patríciom, ale keď nezakončil, Portugalsko prešlo dopredu. Akcia sa nepodarila, Nani fauloval Sagnu.
     
    72
    Giroud síce prestrčil loptu na Comana do šestnástky súpera, lenže ten musel ešte spraviť pohyb cez Fonteho a ten sa vytlačil z dobrej pozície. Bude to roh po odkopnutom centri.
     
    71
    Quaresma aj Nani sú v útoku ako keby stratení a to má za následok, že Portugalsko sa dnes nedostalo ani k jednej dobrej šanci.

     
    70
    Center Griezmanna našiel v šestnástke hlavu Umtitiho, ktorý chcel ešte predĺžiť loptu na niektorého zo spoluhráčov, lenže prihral presne k červeným dresom.
     
    69
    Quaresma dostal prihrávku vedľa šestnástky súpera od Soaresa. Ani sa nepozrel a odcentroval do šestnástky, lenže Nani a ani nikto ďalší v nej nebol.
     
    67
    Coman to vyskúšal aj sám a po prihrávke Griezmanna si prvým dotykom pripravil pozíciu na zakončenie, ale bránu minul.
     
    66
    Striedanie v tíme Portugalsko: z ihriska odchádza Adrien Silva, prichádza João Moutinho.
    66.
     
    66
    Teraz to už ale mohol byť gól, lenže po skvelom pase Comana na hranicu šestnástky mieri hlavou Griezmann tesne nad. Obrovská šanca Francúzska.
     
    65
    Francúzsko oblieha šestnástku súpera, okolo ktorej si loptu posúva rôznymi prihrávkami, lenže k šanci sa nedostáva. Center Sagnu je odvrátený.
     
    64
    Po strele Comana sa lopta odráža doľava, lenže center z týchto miest síce našiel Girouda, ktorý ale vrátil loptu až na vlastnú polovicu.
     
    63
    Evra dobehol pas do krídla v podstate na bránkovej čiare a centrom, ktorý bol zrazený, získal rohový kop.
    62. João Mário (POR)
     
    62
    Žltú kartu dostáva João Mário (Portugalsko).
     
    61
    Rozohrávka Llorisa nebola vydarená, pretože loptu pri svojom odkope poslal iba do aut. Vhadzovať bude Guerreiro.
     
    60
    Coman nepresne prihrával do krídla na Evru, lopta z jeho kopačky bola veľmi prudká a obranca Juventusu ju nestihol.
     
    58
    Coman sa okamžite zapojil do akcie svojho tímu, keď prihral do šestnástky na Griezmanna. Strela útočníka domáceho tímu tesne nad zemou cez Soaresa končí u Patrícia.
     
    58
    Striedanie v tíme Francúzsko: z ihriska odchádza Dimitri Payet, prichádza Kingsley Coman.

     
    57
    Rohový kop síce neznamenal nič, lenže odkop Koscielneho skončil na Sagnovi, takže Francúzsko radšej poslalo loptu následne len na aut.
     
    56
    Veľmi pekná a ojedinelá akcia Portugalska po ľavej strane končí prudkým centrom do malého vápna, na roh odvrátil Umtiti.
     
    55
    Chvíľu sa nám hrať nebude, keďže jeden z divákov vnikol na trávnik a spôsobil menší chaos. Organizátori ho ale pomerne rýchlo spacifikovali.
     
    54
    Payet na druhýkrát poslal center do šestnástky Portugalska. Guerreiro ho síce odvrátil, lenže iba kopačku Pogbu, ktorý z voleja mieri vysoko nad.
     
    53
    Griezmann nasmeroval loptu iba do rukavíc Patrícia, ktorému síce lopta vypadla, no následne na druhý pokus ju chytil.
     
    52
    Sissoko sa veľmi pekne dostal cez niekoľkých hráčov sprava na hranicu šestnástky, odcentroval na malé vápno a po odkope Pepeho získal roh.
     
    51
    Matuidi pomohol Umtitimu a spoločne získali loptu od hráčov Portugalska. Následne navyše fauluje momentálne kapitán Portugalska Nani.
     
    50
    Pepe fantasticky zabránil rodiacej sa veľkej šanci Francúzsko. Práve tento stopér Realu Madrid bol poslednou inštanciou pri prechode domácich za defenzívu a súboj vyhral.
     
    49
    Rýchly prechod Portugalska dopredu končí odkopom Koscielneho, ktorý dokázal odvrátiť pred Nanim v šestnástke. Akcia sa dostala na druhú stranu, lenže Guerreiro ani neprihral a ani nezakončil.

     
    48
    Pepe ostáva ležať po kontakte nôh so Sissokom, ktorému je pískaný, faul, avšak za kopanec pod koleno žltú kartu nedostal.
     
    47
    Nani bol faulovaný v strede poľa chvíľu kríval i držal si členok, no zdá sa, že bez problémov bude pokračovať ďalej v hre.
     
    46
    Ani jeden tréner nestriedal cez polčas, takže jedinou zmenou ostáva koniec Ronalda v prvom polčase:

    Portugalsko: Patrício – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches, A. Silva, Mário – Nani, Ronaldo (C) (25. Quaresma)

    Francúzsko: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Moussa Sissoko, P. Pogba, Matuidi, Payet – Griezmann, Giroud
     
    46
    Začal sa druhý polčas.

     
    Opatrné finále z oboch strán neprinieslo nejaké skvelé predstavenie a ani veľa šancí. Tú najväčšiu mal zatiaľ asi najlepší hráč stretnutia Moussa Sissoko po tvrdej strele k bližšej žrdi z otočky, alebo to bola hlavička pod brvno od Griezmanna? Oveľa viac ale zarezonovalo odstúpenie Cristiana Ronalda po tom, ako sa dostal do tvrdého súboja s Payetom.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    Joao Mário poslal zaujímavý center do malého vápna smerom na zadnú tyč. Nani bol od lopty ďaleko, Koscielny minul loptu, tá tesne žrď Llorisovej brány.
     
    45+1
    Obaja ale idú späť už teraz, takže posledné sekundy prvého dejstva sa zaobídu aj s touto dvojicou.
     
    45+1
    Evra a Quaresma sa zrazili hlavami vo vzdušnom súboji, obaja sú otrasení a potrebujú ošetrenia. Mali by ale pokračovať v hre, možno už len v druhom polčase.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    45
    Po zisku lopty hráčmi Francúzska na polovici súpera prichádza center Sagnu, lenže ten je veľmi nepresný. Griezmann sa síce dostal na zem, ale určite nie nedovolene.
     
    44
    Guerreiro v súboji pri šestnástke súpera nevyhral, Sagna ho zastavil tak, že to bude odkop od brány Llorisa.
     
    43
    Po súboji Pogbu s obranou Portugalska sa musela vymeniť lopta, pretože tá, s ktorou sa hralo doteraz sfúkla.
     
    42
    Pepe sa po rohu na krátko a následnom centri do šestnástky tlačil do zakončenia cez Umtitiho, lenže lepšie si teraz počínal francúzsky obranca.
     
    41
    Payet neprepálil blok hráčov súpera na šestnástky a dopredu tak ide Portugalsko. Mário sa síce dostal okolo Pogbu, dobre sa vrátil Matuidi a odkopol aspoň na roh.
     
    40
    Quaresma pekne na polovici súpera uvoľnil Sanchesa, ktorý chcel loptu spoluhráčovi z prvej pred šestnástku vrátiť, no nebol presný.
     
    39
    Aj na druhej strane prichádza zakončenie hlavou, Giroud sa však cez Fonteho k poriadnemu zakončeniu nedostal.
     
    39
    Roh Joaa Mária našiel hlavu Josého Fonteho, ktorý sa presadil cez Koscielneho, no nedokázal presne zakončiť. Loptu poslal nad bránu.
     
    38
    Nani sa dostal takmer do veľkej šanci po jeho kľučkách pred šestnástkou, no nakoniec prihral na Silvu, ktorý sa zamotal a nezakončil. Následná rana Guerreira za pomoci teči končí vedľa.
     
    37
    Carvalho stratil loptu v strede poľa, takže po rozohrávke brankára Llorisa príde akcia domácej reprezentácie. Pepe skvele zasiahol pri prihrávke súpera za obranu.
     
    36
    Portugalsko si vymenilo rolu so súperom, pretože teraz je to ono, kto drží loptu a kombinuje v strede poľa, no nič z držania lopty nevie vyťažiť.
     
    35
    Priamy kop domácich skončil v náručí Patrícia, ale neujala sa ani kontra Portugalska. Pas Quaresmu za obranu na Naniho nebol presný.
     
    34
    Žltú kartu dostáva Cédric Soares (Portugalsko).
     
    34
    Ako je možné, že taký vynikajúci futbalista ako Moussa Sissoko nastupuje za Newcastle, ktoré vypadlo z Premier League? Fantastickou kľučkou sa uvoľnil cez Silvu a zvnútra šestnástky prudko vypálil na bližšiu žrď. Patrício ukázal svoju veľkosť.
    33. Rui Patrício (POR), Moussa Sissoko (FRA)
     
    33
    Matuidi síce prepadol Carvalaha v strede poľa a vypichol mu loptu, avšak priamo k Fontemu. Jeho odkop ide iba do autu.
     
    32
    Fonte veľmi pekne telom odstavil Sagnu vo vlastnej šestnástke, loptu nechal prejsť za čiaru, takže vidíme ďalšiu nepodarenú snahu Francúzska. Bude to odkop.
     
    31
    Center Girouda na Griezmanna do šestnástky medzi dvoch stopérov útočníka Atlética Madrid nenašiel, pretože vo vzduchu nemal s Pepem a Fontem šancu.
     
    30
    Lopta po centri z rohu ihriska vypadla von, kde ju našiel Pogba. Jeho kľučky neviedli k ničomu, Soares odkopol na aut.
    Cristiano Ronaldo (POR)

     
    30
    Sissoko dnes hrá s chuťou! Teraz prenikol cez niekoľkých hráčov do šestnástky, prudko odcentroval, no nasledovať bude iba roh.
     
    29
    Matuidi sa dostal cez troch hráčov súpera k centru do šestnástky, Guerreiro hlavou odvrátil preč, aspoň do relatívneho bezpečia.
     
    28
    Hra stratila tempo a to aj vzhľadom na to, že ani doposiaľ nejaké dobré nemala. Zatiaľ je to skôr defenzívna hra, ani jeden tím nechce a nemôže spraviť chybu. Stálo by to dosť veľa.
     
    27
    Cédric Soares sa po akcii Quaresmu na krídle dostal k centru a dokonca aj našiel hlavu Joaa Mária, ten bol v zlej pozícií a nedokázal presne zakončiť hlavou.
     
    26
    Ronaldov odchod určite zasiahne do priebehu hry. Otázkou ale je, či Francúzsko využije psychickú chvíľkovú slabosť Portugalska, alebo naopak a síce, že Portugalci sa zomknú a zabojujú aj za svojho kapitána?
    25. Cristiano Ronaldo (POR)
     
    25
    Striedanie v tíme Portugalsko: z ihriska odchádza Cristiano Ronaldo, prichádza Ricardo Quaresma.
     
    25
    Celý štadión najväčšej hviezde tlieska v stoji, Ronaldove oči zalievajú slzy a na nosidlách odchádza do šatne.
     
    24
    Je koniec, aspoň pre Ronalda! Kapitán si opäť sadá na zem, strhol si kapitánsku pásku a ihrisko opustí na nosidlách.
     
    23
    Rui Patrício chytil center do rúk a rýchlo rozohral, ale kontra bola zbrzdená asi aj tým, že Ronaldo nedokáže podať kvôli zraneniu plnohodnotný výkon. Následne sa nepresadil ani vo vzduchu, pretože prehral súboj.
     
    22
    Sissoko až neuveriteľne ľahko prešiel zo stredového kruhu samostatnou akciou až pred šestnástku, odkiaľ medzi tromi hráčmi ľavačkou prudko vystrelil, za pomoci teču ide lopta nad.
     
    21
    Pogbov dlhý pas na krídlo Sagna nestihne, pretože lopta je veľmi dlhá. Guerreiro tak zastavil svoj pohyb úplne logicky.
     
    20
    Nani aj o loptu prišiel a Francúzsko chcelo prejsť dopredu. Pepe rezolútne odkopol pred Giroudom, zatiaľ čo sa Ronaldo vrátil s obviazaným kolenom do hry!
     
    20
    Francúzsko medzi časom opäť pri lopte. Payet o ňu prichádza, zobral mu ju Sanches. Rýchly prechod Portugalska dopredu bol zabrzdený a Nani už útočí do plných.
     
    19
    Ronaldo je síce za čiarou, ale stále sa ešte nestrieda. Lekári sa teraz snažia spraviť aj nemožné, aby kapitán mohol ísť späť do hry.
    18. Cristiano Ronaldo (POR)
     
    18
    Za všetko môže stret spred niekoľkých minút, kedy mu Payet trafil tvrdo do kolena. Pravdepodobne to bude to, zatiaľ čo Ronaldo za pomoci lekárov odchádza.
     
    17
    Cristiano Ronaldo si sadá na zem, z jeho očí tečú slzy a to je neklamný znak toho, že kapitán, hviezda a hrdina svojho tímu musí striedať.
     
    16
    Ronaldo nie je v zápase a to že vôbec! Teraz mal loptu, no ďaleko nezašiel, teda skôr nikam. Bude to aspoň aut pre Portugalsko, lenže Renato Sanches ju nedokázal spracovať.
     
    15
    Francúzsko drží loptu na kopačkách, ale len v strede poľa, keďže červené dresy dobre držia líniu. Guerreiro následne zastavil na krídle Sagnu.
     
    14
    Ronaldo faulovaný v strede poľa Koscielnym, po rýchlej rozohrávke Carvalha na Silvu pred šestnástku o loptu krajina z Pyrenejského polostrova prichádza.
     
    13
    Umtiti veľmi nepresne preniesol hru na pravé krídlo, kde bol Sagna, lenže pas stopéra nebol ideálny.
     
    12
    Sledujeme dlhý úsek hry v strede poľa, kde sa lopta kadejako odráža a pohybuje z jednej kopačky na druhú.
     
    11
    Sagnov center nízko nad zemou do šestnástky súpera neprešiel, Fonte tesne zastavil pas pred Giroudom.
     
    10
    Zakončenie Girouda hlavou po rohovom kope nebolo zlé, trafil však priamo do Patrícia.
    10. Antoine Griezmann (FRA), Rui Patrício (POR)
     
    10
    Payet poslal fantastický pas na Griezmanna medzi stopérov a aj keď bol pre hlavičku ďaleko od brány, takmer využil to, že Patrício stál vysoko. Portugalský brankár si ale dal obrovský pozor.

    9. Cristiano Ronaldo (POR)
     
    9
    Ronaldo sa po ošetrení pýta späť na ihrisko, zatiaľ čo jeho spoluhráči zatiaľ kombinujú v zadných radoch.
     
    8
    Ronaldo po ostrom súboji s Payetom ostáva ležať na trávniku, faul sa nepíska, no kapitán Portugalska má zdravotné problémy a musí byť ošetrený.
     
    7
    Evra vyviezol loptu na polovicu ihriska, odkiaľ Sissoko prešiel až k šestnástke a Payet ju dostal do nej. Aj keď sa po chvíli dostala preč, opäť sa odrazila za defenzívu na čele s Pepem. Griezmann ale z uhlu strieľal nepresne.
     
    6
    Odrazená lopta spred šestnástky Portugalska sa dostala naspäť do nej na hlavu Girouda, ktorý hlavou prihral na voľného Griezmanna. Najlepší strelec Eura ešte sklepával na strelu pre Pogbu, ktorý však vysoko prestrelil.
     
    5
    Cédric Soares fantastickým pasom na hranicu šestnástky našiel Naniho, ktorý sa dostal cez Koscielneho k strele z voleja. Minul bránu.
    4. Nani (POR)
     
    4
    Pepe na hranici vlastnej šestnástky spravil nečakaný krok, keď poslal hlavou ani nie priamo na Patrícia, no dosť ďaleko od neho. Giroud však bežal na opačnú stranu a preto mal portugalský brankára ľahkú situáciu.
     
    3
    Guerreiro sa nechal na krídle oklamať a tak sa lopta dostala k Giroudovi do šestnástky. Jeho prihrávka na päťku sa neujala a dobre nedopadol ani následný center, ktorý skončil na hlave Pepeho.

     
    2
    Aj keď Portugalsko loptu získalo naspäť, Wiliam Carvalho poslal veľmi zlú prihrávku do krídla na Soaresa.
     
    1
    Portugalsko síce malo výkop, lenže nabudení domáci s vysokým presingom získali loptu do svojej moci.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.

     
    Úvodné zostavy:

    Portugalsko: Patrício – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches, A. Silva, Mário – Nani, Ronaldo (C).
    Náhradníci: A. Lopes, Eduardo – Alves, R. Carvalho, Moutinho, Éder, Vieirinha, D. Pereira, A. Gomes, R. Silva, Eliseu, Quaresma.

    Francúzsko: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Moussa Sissoko, P. Pogba, Matuidi, Payet – Griezmann, Giroud.
    Náhradníci: Mandanda, Costil – Jallet, Rami, Kanté, Cabaye, Gignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Coman..
     
    Francúzsko

    Tím okolo Didiera Deschampsa má našliapnuté na veľmi dobrý výsledok na šampionáte, ale čaká ho neľahký súper. Doteraz si dokázal postupne poradiť s Rumunskom, Albánskom, ale potom prišla bezgólová remíza so Švajčiarskom. Následne v osemfinále zvíťazil nad Írskom a v štvrťfinále vyhral po gólových hodoch s Islandom. Skóre zápasu otvoril už v 12.minúte Giroud, ktorý poslal Francúzov do vedenia a o osem minút neskôr pridal druhý gól Pogba, lenže to zďaleka nebolo všetko. Krátko pred koncom prvého dejstva udreli aj Payet s Griezmannom, a tak šli mužstvá do šatní za stavu 4:0. V 56.minúte znížil Sigthorsson, ale hneď odpovedal presným zásahom Giroud. Gólovú bodku za týmto stretnutím dal Bjarnason, ktorý uzavrel na konečných 5:2. Veľmi náročná skúška prišla následne, pretože Nemecko bolo najväčším favoritom na zisk titulu. Hrdina národa Antoinne Griezmann však strelil dva góly a poslal Francúzsko už do finále. To bude určite chcieť v domácom prostredí získať titul majstra Európy.

    Cesta do semifinále

    07.07.2016 Francúzsko – Nemecko 2:0
    03.07.2016 Francúzsko – Island 5:2
    26.07.2016 Francúzsko – Írsko 2:1
    19.06.2016 Švajčiarsko – Francúzsko 0:0
    15.06.2016 Francúzsko – Albánsko 2:0
    10.06.2016 Francúzsko – Rumunsko 2:1
     
    Portugalsko

    "Remízový magnát" sa dostal až do finále a to na prekvapenie mnohých fanúšikov i nefanúšikov tejto krajiny z Pyrenejského polostrova. Od začiatku skončili zápasy Portugalska po deväťdesiatich minútach nerozhodne, prvýkrát prišlo víťazstvo v riadnej hracej dobe v semifinále.

    Prvä súboji bol s Islandom, po ktorom sa v médiách často rozoberali rôzne témy na čele s vymyslenou kauzou o Ronaldovej výmene dresov. Avšak, poďme k zápasu. Nani otvoril skóre v 31. minúte, Birkik Bjarnason krátko po zmene strán vyrovnal a výsledok 1:1 ostal v platnosti.

    Stretnutie s Rakúskom neprinieslo žiadny presný zásah, iba zahodenú penaltu Cristiana Ronalda, ktorý sa gólový trápil, ale všetko sa zmenilo už v najbližšom zápase.

    Zoltán Gera otvoril skóre strelou spoza šestnástky, na čo ešte do prestávky reagoval Nani. Po návrate z kabín opäť poslal Maďarov do vedenia tečovaným priamym kopom kapitán Balász Dzsudzsák, ale na druhej strane sa prebudil taktiež kapitán so sedmičkou na chrbte Cristiano Ronaldo a jeho perfektná pätička. Scenár opakoval aj do tretice. Maďarsko šlo zas do vedenia, no Portugalsko znížilo. Opäť sa trafili Dzsudzsák s Ronaldom a tak stretnutie skončilo remízou 3:3.

    Tabuľka skupiny F
    1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5
    2. Island 3 1 2 0 4:3 5
    3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3
    4. Rakúsko 3 0 1 2 1:4 1

    Osemfinále

    Po postupe prišlo na rad Chorvátsko a ich skvelá hra, takže sa očakával jasný postup balkánskeho tímu. Opak bol ale pravdou a po tom, ako duel za stavu 0:0 prešiel do predĺženia, o výhre Portugalska rozhodol v 117. minúte dorážkou Ricardo Quaresma.

    Štvrťfinále

    Toto stretnutie bolo ešte napínavejšie. Lewandowski poslal Poľsko do vedenia už v druhej minúte, lenže mladík Renato Sanches ešte do zmeny strán parádne znížil. Aj napriek šanciam na obom stranách už ale gól z hry nepadol a tak sa išlo do penált. Kým v portugalskom tíme dali všetci, na strane našich severných susedov sa pomýlil Błaszczykowski a tak Portugalsko s odretými ušami postúpilo do semifinále.

    Semifinále

    Súboj s Walesom sľuboval pomerne otvorenú partiu, ktorú rozuzlila dvojica Cristiano Ronaldo – Nani začiatkom druhého dejstva dvomi zlepenými gólmi. Bale a spol. už odpovedať nedokázali a tak je Portugalsko po dvanástich rokoch vo finále Eura.

    Strelci Portugalska

    1. Cristiano Ronaldo, Nani 3
    2. Quaresma, Renato Sánches 1
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.

    Matej Kubove

    Góly: 109. Éder

    Karty:   34. Soares (POR), 62. Mário (POR), 95. Guerreiro (POR), 98. W. Carvalho (POR), 120+3. Patrício (POR) – 81. Umtiti (FRA), 97. Matuidi (FRA), 107. Koscielny (FRA), 115. P. Pogba (FRA)


    Portugalsko: Patrício – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches (79. Éder), A. Silva (66. Moutinho), Mário – Nani, Ronaldo (C) (25. Quaresma).
    Náhradníci: A. Lopes, Eduardo – Alves, R. Carvalho, Moutinho, Éder, Vieirinha, D. Pereira, A. Gomes, R. Silva, Eliseu, Quaresma.

    Francúzsko: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Moussa Sissoko (110. Martial), P. Pogba, Matuidi, Payet (58. Coman) – Griezmann, Giroud (78. Gignac).
    Náhradníci: Mandanda, Costil – Jallet, Rami, Kanté, Cabaye, Gignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Coman.