Portugalsko – Francúzsko 1:0 (po pr.)
koniec po predl.
Portugalsko
1:0 (0:0)
Francúzsko
Nedeľa 10.07.2016, 21:00 • Stade de France, Saint-Denis • Majstrovstvá Európy • Finále
Predzápasové kurzy
     
    Najväčší futbalový sviatok tohto roku je týmto pádom oficiálne za nami a s konštatovaním, že Portugalsko je novým európskym šampiónom sa s vami aj v mene celého tímu, ktorý počas posledného mesiaca pracoval na textových prenosoch lúčim a prajem vám pekný zvyšok leta. (23:57:11)
     
    Je po všetkom. Obrovské futbalové divadlo, ktoré Francúzsko celý mesiac organizovalo je na konci. Videli sme čo sme videli, názor na tento šampionát nech si urobí každý sám. V globále však určite musíme byť radi, že sme mali možnosť zblízka sledovať toľko skvelých zápasov, hráčov i fanúšikov, ktorí taktiež zanechali obrovskú stopu.
    Cristiano Ronaldo (POR)
     
    Cristiano Ronaldo ako prvý dvíha nad hlavu trofej pre úradujúcich majstrov Európy. Rozmýšľam, prečo je to tak nezvyčajný pohľad, keďže CR7 už zodvihol nad hlavu veľmi veľa trofejí... Bude to asi tým dresom, ktorý má momentálne na sebe. A takýmto mostíkom som sa takto neskoro večer pred spaním dostal ešte k Messimu. Teraz je to 1:0 pre Ronalda, ktorý získal svoju prvú trofej v národnom drese. Spravil teda veľmi dôležitý krok k zisku Zlatej lopty za rok 2016?
     
    Éder s mobilom v ruke, prvé "selfíčko" majstrov Európy!
     
    Tu je to už o niečom inom! Šťastní a nadšení majstri Európy sa tešia, objímajú, oslavujú... a mal som pravdu, teraz to vidím na vlastné oči. Posledný naozaj prišiel Cristiano Ronaldo.
     
    Hore už idú aj víťazní Portugalci, vedení trénerom Santosom a končiac, to som si nevšimol naozaj, ale vždy to býva Ronaldo, takže mám "tušák," že aj teraz.
     
    Neskutočne smutní Francúzi prichádzajú na tribúnu, aby si prebrali strieborné medaile, ale väčšina chlapcov v modrých dresoch ich má momentálne chuť pravdepodobne zahodiť do koša. Všetci chcú vyhrať, to je jasné, ale môže iba jeden a domáci výber to dnes nebol.
     
    Ocenení boli aj arbitri, ktorými bola anglická partia na čele s Marcom Clattenburgom.
     
    Cesta Portugalska za titulom

    "Remízový magnát" sa dostal až k titulu majstra sveta a to na prekvapenie mnohých fanúšikov i nefanúšikov tejto krajiny z Pyrenejského polostrova. Od začiatku skončili zápasy Portugalska po deväťdesiatich minútach nerozhodne, prvý a jedinýkrát prišlo víťazstvo v riadnej hracej dobe v semifinále.

    Prvý súboj bol s Islandom, po ktorom sa v médiách často rozoberali rôzne témy na čele s vymyslenou kauzou o Ronaldovej výmene dresov. Avšak, poďme k zápasu. Nani otvoril skóre v 31. minúte, Birkik Bjarnason krátko po zmene strán vyrovnal a výsledok 1:1 ostal v platnosti.

    Stretnutie s Rakúskom neprinieslo žiadny presný zásah, iba zahodenú penaltu Cristiana Ronalda, ktorý sa gólový trápil, ale všetko sa zmenilo už v najbližšom zápase.

    Zoltán Gera otvoril skóre strelou spoza šestnástky, na čo ešte do prestávky reagoval Nani. Po návrate z kabín opäť poslal Maďarov do vedenia tečovaným priamym kopom kapitán Balász Dzsudzsák, ale na druhej strane sa prebudil taktiež kapitán so sedmičkou na chrbte Cristiano Ronaldo a jeho perfektná pätička. Scenár opakoval aj do tretice. Maďarsko šlo zas do vedenia, no Portugalsko znížilo. Opäť sa trafili Dzsudzsák s Ronaldom a tak stretnutie skončilo remízou 3:3.

    Tabuľka skupiny F
    1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5
    2. Island 3 1 2 0 4:3 5
    3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3
    4. Rakúsko 3 0 1 2 1:4 1

    Osemfinále

    Po postupe prišlo na rad Chorvátsko a ich skvelá hra, takže sa očakával jasný postup balkánskeho tímu. Opak bol ale pravdou a po tom, ako duel za stavu 0:0 prešiel do predĺženia, o výhre Portugalska rozhodol v 117. minúte dorážkou Ricardo Quaresma.

    Štvrťfinále

    Toto stretnutie bolo ešte napínavejšie. Lewandowski poslal Poľsko do vedenia už v druhej minúte, lenže mladík Renato Sanches ešte do zmeny strán parádne znížil. Aj napriek šanciam na obom stranách už ale gól z hry nepadol a tak sa išlo do penált. Kým v portugalskom tíme dali všetci, na strane našich severných susedov sa pomýlil Błaszczykowski a tak Portugalsko s odretými ušami postúpilo do semifinále.

    Semifinále

    Súboj s Walesom sľuboval pomerne otvorenú partiu, ktorú rozuzlila dvojica Cristiano Ronaldo – Nani začiatkom druhého dejstva dvomi zlepenými gólmi. Bale a spol. už odpovedať nedokázali a tak je Portugalsko po dvanástich rokoch vo finále Eura.

    Finále

    To máte v tomto prenose ako na zlatom podnose!

    Strelci Portugalska

    1. Cristiano Ronaldo, Nani 3
    2. Quaresma, Renato Sánches, Éder 1
     
    Portugalsko nebolo tým najväčším favoritom Eura pred jeho štartom a absolútne mu nenahrávali ani výsledky. Veď, tím okolo Ronalda a Santosa vyhral a teraz vám naozaj neklamem, zo siedmych zápasov iba jeden! V základnej skupine to boli tri remízy, vo osemfinále víťazstvo po predĺžení, potom po penaltách a až v semifinále proti Walesu sa zrodila výhra v riadnom hracom čase. Teraz to bola opäť x-ka, pretože Éder skóroval až v 109. minúte.
     
    Dámy a páni, Európa spoznala nového šampióna, ktorým sa stal portugalský národný tím na čele s Cristianom Ronaldom, dnes zraneným hrdinom národa. No nebolo to len o ňom, každý jeden človek v tíme, či už na ihrisku, alebo inde sa o tento úspech pričinil. Čo sa nepodarilo pred dvanástimi rokmi na domácej pôde proti Grécku, vyšlo dnes. Dátum 10. júl 2016 sa zapíše do histórie futbalu v krajine zlatým písmom. Hrdinom sa stal rodák z Afriky a síce Éder, ktorý pochádza z krajiny Guinea-Bissau. Titul ostáva na Pyrenejskom polostrove a na hracej ploche i tribúnach sa oslavuje titul, zatiaľ čo Francúzsko smúti.

     
    Koniec zápasu.
     
    120+3
    Žltú kartu dostáva Rui Patrício (Portugalsko).
     
    120+2
    Center do šestnástky Portugalska sa odrazil k Martialovi,ktorý prudko z dobrej pozície vystrelil z voleja, no len do obrancov a následne sa píska ofsajd domácich.
     
    120+1
    Síce to kopol veľmi nepresne, len za čiaru, Francúzsko už nemá čas a ten sa kráti. Ostane teda trofej na Pyrenejskom polostrove?

    Matej Kubove

    Góly: 109. Éder

    Karty:   34. Soares (POR), 62. Mário (POR), 95. Guerreiro (POR), 98. W. Carvalho (POR), 120+3. Patrício (POR) – 81. Umtiti (FRA), 97. Matuidi (FRA), 107. Koscielny (FRA), 115. P. Pogba (FRA)


    Portugalsko: Patrício – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches (79. Éder), A. Silva (66. Moutinho), Mário – Nani, Ronaldo (C) (25. Quaresma).
    Náhradníci: A. Lopes, Eduardo – Alves, R. Carvalho, Moutinho, Éder, Vieirinha, D. Pereira, A. Gomes, R. Silva, Eliseu, Quaresma.

    Francúzsko: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Moussa Sissoko (110. Martial), P. Pogba, Matuidi, Payet (58. Coman) – Griezmann, Giroud (78. Gignac).
    Náhradníci: Mandanda, Costil – Jallet, Rami, Kanté, Cabaye, Gignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Coman.