Švédsko – Lotyšsko 2:1 (po pr.) | USA – Kanada 1:5 (kon.) | Fínsko – Bielorusko 6:2 (kon.)
Česko – Rusko 3:0 (kon.)
koniec po predl.
Švédsko
2:1 (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Lotyšsko
Piatok 06.05.2016, 15:15 • VTB Ice Palace Moskva • Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    V jednom z dvoch úvodných duelov na tohtoročných Majstrovstvách sveta sa zrodila vysoká výhra Kanady nad USA 5:1, v tom druhom pre zmenu muselo o víťazovi rozhodnúť až predĺženie. V ňom sa presadil krídelník Detroitu Red Wings, Gustav Nyquist a rozhodol o tom, že Švédsko zdolalo Lotyšsko po predĺžení pomerom 2:1. (17:37:32)
     
    Koniec zápasu.
    60:54 Gustav NYQUIST - 2:1

     
    64:06
    Švédsko dalo gól!
    GUSTAV NYQUIST svojou bojovnosťou vybojoval puk na ľavom krídle, následne si vymenil puk s Wennbergom a strelou do odkrytej lotyšskej brány rozhodol dnešný duel. Asistencia: Alexander Wennberg.
     
    63:16
    Švédsko sa dostalo do brejku, konkrétne Gustafsson, ale ten pri svojom nájazde stratil rovnováhu a nedokázal zakončiť. V páde posunul bránu a vhadzovať sa bude v strednom pásme.
     
    62:50
    Až teraz musel Merzlikinš zasahovať po strele Gustafssona z ľavej strany.
     
    62:30
    Polovica predĺženia je minulosťou, zatiaľ sme videli len dve strely Lotyšska, Švédsko sa do zakončenia nedostalo.
     
    61:40
    Markström musel opäť zasahovať, po Daugavinšovej strele prikrytím puku prerušil švédsky gólman hru.
     
    61:22
    V rohoch obrannej tretiny Švédska bojovali oba celky o puk, ale úspešnejší boli Lotyši, ktorí sa dostali aj do zakončenia. Markström však Keninsov pokus videl a bez problémov chytil.
     
    60:39
    V úvode predĺženia skúšali oba celky nahadzovať puk do pásma, ale zakaždým ho získala obrana súpera. Krátko potom ofenzívna snaha Lotyšska skončila ofsajdom.
     
    60:01
    Začalo sa predĺženie.
     
    Keďže Švédsko zo svojej hernej prevahy nevyťažilo gól, práve naopak inkasovalo v 53.minúte po strele Sotnieksa, o víťazovi dnešného duelu rozhodne až predĺženie, prípadne nájazdy.
     
    60:00
    Tretia tretina sa skončila.
     
    59:51
    V absoltúnom závere riadneho hracieho času sa bude vhadzovať po pravici švédskeho gólmana.
     
    59:30
    Švédsko z obrovského tlaku nevyťažilo nič, naopak v záverečnej minúte tretej tretiny sa dvakrát na ľavom krídle dostali do výbornej príležitosti Lotyši, ale Markström podržal dobrými zákrokmi svoj tím.
     
    58:00
    Švédsko stratilo už útočné pásmo a Lotyši výborným napádaním strážia to stredné pásmo. Bežia posledné dve minútky riadnej hracej doby.
     
    57:00
    V závere zápasu dostali Švédi svojho súpera pod obrovský tlak, ale Merzlikinš kryl pokusy z hokejky Klasena aj Gustafssona.
     
    55:27
    Hrá sa už 4 na 4, stále sa puk prelieva z jednej strany na druhú, ale výraznejšiu šancu sme nevideli.
     
    55:00
    Najskôr Švédsko veľmi nebezpečne zakombinovalo v útočnej tretine, ale Merzlikinš dokázal kryť strelu z pravého krídla a následne aj pokus od modrej. Krátko potom sa do prečíslenia rútili Lotyši, ale Markström si s pokusom o blafák poradil a vypichol hokejkou puk jednému z lotyšských útočníkov.

    Tomáš Pajerský

    Góly a asistencie: 3. Ericsson (Backlund, Fransson), 65. Nyquist (Wennberg) – 53. Sotnieks (Redlihs, Džerinš)


    Švédsko: Markström (Fasth) – Gustafsson Erik I. (A), Larsson, Gustafsson Erik II., Fransson, Fantenberg, Nygren, – Omark, Backlund (A), Ericsson (C) – Klasen, Wennberg, Nyquist – Ritola, Rosen, Sundström – Norman, Sjögren, Lundberg
    Lotyšsko: Merzlikinš (Masalskis) – Galvinš, Siksna, Cibulskis, Sotnieks, Širokovs, Jerofejevs, Freibergs – Daugavinš (C), Girgensons (A), Kenins – Redlihs, Bicevskis, Pavlovs – Abols, Indrašis, Skvorcovs – Kulda, Džerinš, Bukarts – Meija (A)

    Rozhodca: Fonselius, Sidorenko – McIntyre, Otmachov