Dortmund – Hamburger 3:0 (kon.) | Mainz – Kolín nad Rýnom 2:3 (kon.)
koniec
1. FSV Mainz 05
2:3 (1:0)
1. FC Kolín nad Rýnom
Nedeľa 17.04.2016, 17:30 • Coface Arena, Mainz • Nemecká Bundesliga • 30. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítam Vás pri on-line prenose z 30.kola nemeckej Bundesligy, v ktorom si v Coface Aréne zmerajú svoje sily domáci tím 1. FSV Mainz a hosťujúci celok 1. FC Kolín. Zápas začína 17:30.
     
    1. FSV Mainz
    Mainz je momentálne na šiestom mieste tabuľky a má na svojom konte 45 bodov, rovnako ako piata Borussia Mönchengladbach a siedme Schalke 04. Mainz v závere sezóny trošku stráca svoju dobrú formu a z posledných piatich ligových duelov získal 6 bodov za jednu prehru, jednu výhru a tri remízy. Remízovým výsledkom 1:1 sa skončil aj posledný duel Mainzu na pôde Wolfsburgu.
     
    1. FC Kolín
    S počtom 34 bodov patrí Kolínu jedenásta priečka, pričom rovnako bodov má aj desiate HSV, ale len o bodík menej má dvanásty Stuttgart. Kolín sa rovnako ako jeho dnešný súper Mainz nemôže v posledných zápasoch pýšiť dobrou formou, z posledných troch duelov získali hráči 1. FC len jeden bod za remízu s Hoffenheimom. Naposledy Kolín podľahol na domácom trávniku Bayeru Leverkusen pomerom 0:2.
     
    Vzájomné zápasy
    Dnes nás zrejme nebudú čakať veľké ofenzívne hody, keďže v posledných piatich dueloch týchto dvoch celkov padli dovedna len štyri góly. Z týchto piatich spomínaných duelov vyšiel dvakrát víťazne Mainz, raz Kolín a dve stretnutia sa skončili nerozhodne. V súčasnej Bundesligovej sezóne na seba Mainz a Kolín narazili 21.novembra 2015 v stretnutí 13.kola a stretnutie sa skončilo bezgólovou remízou. Odvtedy sa títo súperi stretli ešte raz a to 16.januára tohto roku v priateľskom zápase, v ktorom sa z najtesnejšej výhry 1:0 tešil Mainz.
     
    Oba celky už sú nastúpené na hracej ploche a dnešné stretnutie sa o chvíľu začne. Pôjde v ňom o veľa, pretože domáci Mainz v prípade bodového zisku poskočí na piate miesto, hosťujúci Kolín by sa mohol v prípade remízy posunúť na jedenáste miesto, v prípade ak hostia získajú tri body, poskočia na desiatu priečku.
     
    Úvodné zostavy:

    1. FSV Mainz 05: Karius – Brosinski, Bell, Balogun, Donati – Baumgartlinger, Latza – Clemens, Malli, Jairo – Córdoba.
    Náhradníci: Huth – Sereno, Bengtsson, Frei, Moritz, De Blasis, Onisiwo.

    1. FC Köln: Horn – Maroh, Mavraj, Heintz – Risse, Lehmann, Hector, Mladenović – Zoller, Modeste, Gerhardt.
    Náhradníci: Kessler – Vogt, Jojić, Osako, Hosiner, Olkowski, Švento.

    Rozhodca: P. Sippel – C. Leicher, R. Kempter.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    O prvú šancu stretnutia sa postaral hosťujúci Kolín, ale pokus Gerhardta nebol presný.
     
    4
    Gerhardt našiel v strede pola pekne Mladenoviča, ale obrana domáceho Mainzu bola pozorná a nebezpečný pas do behu odvrátila.
     
    5
    Prvá päťminútovka stretnutia je za nami a loptu majú na svojich kopačkách hráči Mainzu, ktorí ale nič neriskujú a kombinujú v strede pola.
     
    6
    Brosinski posielal z pravej strany mäkkučký center do vápna na Malliho, ale ten sa nedokázal dostať k zakončeniu. Bol z toho však rohový kop pre domácich, ktorý hlavičkou zneškodnil jeden z hosťujúcich zadákov.
     
    8
    Mainz dal gól!
    Po centri od pravej rohovej zástavky sa k lopte pred hosťujúcim gólmanom dostal kolumbijský útočník JHON CÓRDOBA, ktorý strelou z voleja otvára skóre dnešného stretnutia. Je to jeho štvrtý gól v aktuálnom ročníku.
    8. Jhon Córdoba (MAI) - 1:0
     
    10
    Taliansky zadák v službách Mainzu Giulio Donati sa pekne predieral po ľavej strane, ale bol z toho len aut pre domácich. Tí sa však po vhodení lopty dokázali dostať do streleckej pozície, ale z hranice pokutového územia nepálil Christian Clemens presne.
     
    12
    Jeden z domácich hráčov posielal v strede pola nadýchaný center na Córdobu, ten to ale nestihol a lopta skončila za postrannou čiarou, odkiaľ ju vhodia späť na hraciu plochu hráči Kolína.
     
    14
    Matthias Lehmann hľadal pekným centrom jedného zo svojich spoluhráčov, ale nepresne, krátko na to predviedli ukážkovú kontru domáci, ale Jairo Samperio tesne minul pravú tyčku hosťujúcej svätyne.
     
    15
    Kolín bude poprvýkrát v zápase zahrávať rohový kop po strele z ľavej strany.
     
    17
    Po Mladenovičovom centri od ľavej rohovej zástavky sa dostal k strele Dominik Maroh, ale jeho pokus krásne zblokoval Brosinski. Následne zahrávali Kolínčania ďalší rohový kop, tentokrát bol exekútorom Risse, ale hráči Mainzu po jeho centri odvrátili loptu do bezpečia.
     
    18
    Roh Mainzu z pravej strany zahrával Brosinski, po ktorého centri síce hostia odvrátili loptu, ale domáci sa k nej dostali opäť a zakončili svoju útočnú akciu strelou z bezprostrednej blízkosti, lenže Stefan Bell mieril len do rukavíc Horna.
     
    20
    Po obrovskej Bellovej šanci sa dostali do brejku hostia a Anthony Modeste tvrdou prízemnou strelou prekvapil gólmana Kariusa, ktorý nepredviedol istý zákrok a loptu len vyrazil pred seba. Jeden z bekov Mainzu ju následne odkopol na rohový kop, ktorý ale Kolín nedokázal pretaviť v šancu a o loptu prišiel.
     
    21
    V strede pola Jonas Hector tvrdým sklzom poslal k zemi Juliana Baumgartlingera a k lopte sa dostanú domáci, ktorí budú zahrávať voľný kop.
     
    23
    Veľmi peknú strelu z hranice pokutového územia predviedol domáci Danny Latza, ale Timo Horn, gólman hostí, vyrazil jeho pokus na rohový kop. Krátko po rohovom kope sa po ľavej strane útočnej polovice predieral do vápna Samperio, ale lopta mu ušla za bránkovú čiaru a vykopávať bude gólman Kolína.
     
    25
    Mainz pekne zakombinoval na pravej starne útočnej polovice, ale Malliho center bol nepresný a opäť uvidíme výkop hosťujúceho brankára Horna.
     
    26
    Po šanciach na oboch stranach domáci ukľudňujú hru, prihrávajú si na vlastnej polovici a do kombinácie zapojili aj svojho brankára Kariusa.
     
    27
    Yunus Mall sa dopustil útočného faulu a ofenzívna snaha domácich sa končí voľným kopom Kolína. Kolín sa snažil o dlhý center na Modesteho, ktorý však stál v postavení mimo hru.
     
    28
    Oba celky sa snažili o rýchlu kombináciu prihrávkami na krátko, ale obe obrany boli pozorné a nebezpečenstvo odvrátili včas.
     
    30
    Kolín sa snaží usadiť sa na obrannej polovici Mainzu, ale ten hostí výbornou obrannou hrou vytlačil do stredu pola. Je za nami polhodinka hry.
     
    32
    Najskôr Kolín pekne zakombinoval na ľavej strane útočnej polovice, ale krátko na to sa k lopte dostali domáci a po nadýchanom centri sa na ľavom krídle uvoľnil Córdoba, ktorý posielal strieľanú prihrávku do vápna, na ktorú však jeho spoluhráči nedosiahli a lopta skončila mimo hracej plochy. Späť do hry ju výkopom vrátil Timo Horn.
     
    33
    Po Hornovom výkope sa k lopte dostal Mainz, ktorý kombinoval na vlastnej polovici, kde však vybojovali loptu hostia a Zoller svojou útočnou aktivitou na pravej strane vybojoval roh pre hostí.
     
    35
    Rohový kop hostí priniesol peknú hlavičku obrancu Mavraja, ktorý ale nemieril presne. Krátko potom sa o prienik do vápna snažili aj Risse, aj Gerhadrt, ale oba pokusy obrana Mainzu zablokovala.
     
    36
    28-ročný francúzsky útočník Anthony Modeste sa pekne predieral cez dvojicu obrancov Mainzu, ale napokon sa neprebil do zakončenia.
     
    37
    Po súboji v strede pola medzi Balogunom Gerhardtom sa hra neprerušovala a do peknej šance sa dostal Kolín, keď si Filip Mladenovič pekne nabehol po pravom krídle na prízemný pas do behu. Karius však zakročil včas a získal loptu pre seba.
     
    39
    Domáci bek Leon-Aderemi Balogun je po spomínanom súboji s Gerhardtom v opatere lekárov mimo hracej plochy. Hra pokračuje prihrávkami domácich v strede pola.
     
    40
    Teraz sú to hráči hosťujúceho 1. FC Kolín, kto kombinuje v strede pola.
     
    42
    Kolín trošku ohrozoval obranné rady domáceho Mainzu, ale domáci nič nepodcenili a nepustili hostí na dostrel ich brány. Po akcii na pravej strane sme videli vhadzovanie spoza postrannej čiary v podaní hráčov Kolína ktorí sa však krátko potom stiahli späť do stredu pola.
     
    43
    Marcel Risse bol na útočnej polovici faulovaný jedným z domácich hráčov a Kolín zahrával voľný priamy kop, ktorého sa ujal Filip Mladenovič. Jeho center však presný nebol a skončil mimo hracej plochy.
     
    44
    Po nenápadne vyzerajúcej akcii sa k strele dostal Yunus Malli, ktorý však zoči voči gólmanovi Hornovi nasmeroval svoj pokus len nad brvno hosťujúcej brány.
     
    45
    Mainz drží loptu na svojich kopačkách na svojej polovici, hrá sa posledná minúta riadneho hracieho času prvého polčasu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas priniesol zaujímavý futbal so šancami na oboch stranách, trošku viac hernej prevahy má domáci Mainz, ktorý od 8.minúty vyhráva po presnom zásahu Jhona Córdobu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    O úvodný výkop druhého dejstva sa postarali hostia, ktorí sa hneď v úvode dostali do úniku po ľavej strane, odkiaľ centroval Gerhardt do vápna, ale loptu si postrážil domáci gólman Karius.
     
    47
    Jhon Córdoba bojoval o loptu na obrannej polovici hostí, ale tvrdo narazil do jedného z hosťujúcich bekov priamo pred očami čiarového rozhodcu a k lopte sa dostal Kolín.
     
    48
    Mërgim Mavraj dostáva prvú žltú kartu dnešného duelu potom, čo na pravej strane vlastnej obrannej polovice fauloval Córdobu.
     
    49
    Mainz dal gól!
    Mainz vyhráva už o dva góly. Krásny center do vápna poslal zo štandardnej situácie Daniel Brosinski, najvyššie vyskočil obranca z Nigérie LEON BALOGUN, ktorý si tak po góle hlavou otvára svoj strelecký účet v tejto sezóne.
    49. Leon Balogun (MAI) - 2:0
     
    50
    Domáci Christian Clemens je ošetrovaný lekármi potom, čo inkasoval tvrdý úder pri hlavičkovom súboji.
     
    51
    Striedanie v tíme 1. FSV Mainz 05: z ihriska odchádza Danny Latza, prichádza Fabian Frei.
     
    52
    Christian Clemens sa napokon vracia do hry a pokračuje v dnešnom stretnutí a dokonca sa takmer ocitol aj v streleckej pozícii na hranici pokutového územia, ale loptu napokon obrana Kolína odkopla za postrannú čiaru.
     
    53
    Jairo Samperio padol v pokutovom území po súboji s Mavrajom, ktorý ho odzbrojil tvrdým, ale čistým sklzom.
     
    54
    Kolín kombinuje na útočnej polovici, ale domáca defenzíva nepúšťa hostí na dostrel svojej brány. Po nepresnom centri na Modesteho sa k lopte dostáva Mainz.
     
    56
    Opäť to Kolín hral na Modesteho, ktorého spoluhráč hľadal prudkou prízemnou prihrávkou. Mainz však túto akciu zablokoval a pokúsil sa o útočnú kontru, ktorá vyvrcholila Malliho krátkym pasom na ľavú stranu,, kde sa Samperio obtočil okolo beka a vypálil na bránu, ale tretí gól domáceho celku nepridal, pretože jeho pokus bol nepresný.
     
    57
    Hráči Kolína kombinujú na súperovej polovici, ale stále sú príliš ďaleko od Kariusovej brány.
     
    58
    Hráči Kolína to opäť skúšali centrom na Modesteho. Tentokrát ho hľadal Jonas Hector a Antohony Modeste si síce pekne nabehol na túto loptu, ale bol to ofsajd.
     
    59
    Kolín stratil loptu v strede pola a Mainz ukľudňuje hru prihrávkou brankárovi. Gólman Mainzu bol však dobre napádaný, ale napokon sa mu podarilo bez problémov odkopnúť loptu do stredu pola.
     
    60
    Striedanie v tíme 1. FC Köln: z ihriska odchádza Simon Zoller, prichádza Miloš Jojić.
     
    60
    Striedanie v tíme 1. FC Köln: z ihriska odchádza Dominique Heintz, prichádza Juja Osako.
     
    62
    Miloš Jojić sa dostával do pekného brejku, je škoda, že trošku zasóloval a neprihrával voľnému Osakovi. Ešte pred touto situáciou sme videli hlavičkový súboj v strede pola, po ktorom sa jeden z domácich hráčov musel zveriť do opatery lekárov.
     
    63
    Po akcii na pravom krídle vyslal pekný strelecký pokus domáci obranca Daniel Brosinski, ktorý však svoj pokus nasmeroval len do náruče gólmana Horna.
     
    64
    1. FC Köln dáva gól!
    Po Osakovom prudkom streleckom pokuse kopali hostia roh a po jeho rozohraní sa k strele na pravej strane vápna dostal MARCEL RISSE, ktorý peknou strelou k bližšej tyčke vsietil svoj prvý gól v sezóne a znížil stav stretnutia.
    64. Marcel Risse (KLN) - 2:1
     
    66
    Po faule na Córdobu kopali domáci priamy kop z pravej strany. Po Brosinskeho centri zakončoval Stefan Bell, ale mieril len do rukavíc Tima Horna.
     
    67
    Po faule na Osaku pri postrannej čiare dostáva žlté napomenutie taliansky zadák v domácom drese, Giulio Donati.
     
    68
    Po faule domáceho hráča v strede pola získali loptu hostia, ktorí sa však krátko na to dopustili taktiež faulu, konkrétne fauloval Miloš Jojić a pri lopte hráči Mainzu.
     
    70
    Nádhernú akciu teraz predviedli domáci, keď Malli prihrávkou do behu poslal do šance Samperia, ktorého pekný pokus však Horn vyrazil. Jeden z domácich hráčov sa následne dostal k hlavičke na bránu, ale tú si Horn už bez problémov postrážil.
     
    72
    Christian Clemens hľadal pekným centrom Yunusa Malliho, ten bol však vytlačený Mavrajom a Kolín vykopával od vlastnej brány. Krátko na to zahrozili hostia, ale Osakov center do vápna z pravej strany nikoho nenašiel a skončil v moci domácich hráčov.
     
    73
    Zdalo sa, že domáci sa dostanú do brejku, ale Córdobovi ušla lopta za postrannú čiaru.
     
    74
    1. FC Köln dáva gól!
    Gerhardt zachytil Bellov odkop z pokutového územia a poslal center pred brankára, kde výborne zareagoval MILOŠ JOJIĆ a vyrovnáva stav stretnutia.
    74. Miloš Jojić (KLN) - 2:2
     
    76
    V dnešnom dueli je tempo zápasu naozaj vysoké, najskôr sa predieral do šance hosťujúci Modeste, ale bol odzbrojený. Krátko potom sa do výbornej šance dostal domáci Malli, ktorý ale svoj pokus z hranice pokutového územia poslal mimo bránu.
     
    78
    Mainz podcenil ofenzívnu snahu hostí a Modeste sa dostal k strele spoza šestnástky, ale na šťastie pre domácich namieril len do jedného zo zadákov Mainzu.
     
    79
    Gerhardt tvrdým sklzom poslal k zemi pri postrannej čiare v strede pola Brosinskeho a dostáva za to žltú kartu.
     
    80
    Striedanie v tíme 1. FSV Mainz 05: z ihriska odchádza Christian Clemens, prichádza Pablo De Blasis.
     
    81
    Po zblokovanej strele z kopačky Gerhardta zahrával Kolín rohový kop z ľavej strany, ale Mainz nebezpečnú situáciu zvládol a lopta sa po dlhom odkope ocitá v strede pola.
     
    82
    1. FC Köln dáva gól!
    Celý zápas to Kolín skúšal dlhými centrami na Modesteho, ale v závere stretnutia to hosťom konečne vyšlo a ANTHONY MODESTE spracoval prudký center od Lehmanna a z voleja prekonáva domáceho Kariusa. Jeho dvanásty gól v sezóne znamená obrat Kolína z 2:0 na 2:3!
    82. Anthony Modeste (KLN) - 2:3
     
    84
    Domáci sa pokúsili o vyrovnnaie, ale strela Yunusa Malliho bola nepresná a bude z toho len výkop od brány hostí.
     
    85
    Striedanie v tíme 1. FSV Mainz 05: z ihriska odchádza Giulio Donati, prichádza Karim Onisiwo.
     
    86
    Striedanie v tíme 1. FC Köln: z ihriska odchádza Yannik Gerhardt, prichádza Kevin Vogt.
     
    87
    Kolín sa v záverečných minútach snaží držať loptu na svojich kopačkách a dovŕšiť tento senzačný obrat do trojbodového konca. Po dlhom centri do pokutového územia bol autor tretieho gólu, Anthony Modeste, v ofsajde a k lopte sa dostanú domáci.
     
    89
    Jhon Córdoba sa predieral do šance na pravom krídle, kde ho však blokovala dvojica hosťujúcich obrancov. Napriek tomu Córdoba získal vhadzovanie spoza postrannej čiary pre svoj tím, ale krátko po vhodení lopty do hry sa útočného faulu dopustil Fabian Frei a k lopte sa dostanú hostia.
     
    90
    V oblasti stredového kruhu fauloval domáci Julian Baumgartlinger a Kolín bude rozohrávať voľný kop. K riadnemu hraciemu času sa nadstavujú tri minúty.
     
    90+1
    Hra sa v závere kúskuje, opäť budú hostia zahrávať voľný kop potom, čo Jhon Córdoba zahral rukou v strede pola.
     
    90+2
    Dnešné stretnutie sleduje 33 275 divákov.
     
    90+2
    Julian Baumgartlinger opäť fauluje, tentokrát na ľavej strane obrannej polovice a opäť sme videli voľný kop Kolína, po ktorom sa však lopta dostala len k domácemu gólmanovi Kariusovi.
     
    90+3
    Mainz sa snažil o poslednú snahu o vyrovnanie, ale tá stroskotala, pretože útočného faulu sa dopustil Jairo Samperio.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Mainz vyhrával po prvom polčase po góle Córdobu z 8.minúty a krátko po prestávke,konkrétne v 49.minúte viedli domáci už o dva góly, keď sa presadil Balogun a zdalo sa, že o zisku troch bodov je rozhodnuté. Hostia sa však nevzdali a v 64.minúte znížili zásluhou Risseho, v 74.minúte po presnom zásahu Jojića vyrovnali a v 82.minúte dokonal senzačný obrat Francúz Anthony Modeste.

    S konštatovaním, že Mainz doma podľahol Kolínu 2:3 sa s Vami lúčim a prajem príjemný zvyšok víkendu. (19:28:22)

    Tomáš Pajerský

    Góly: 8. Córdoba, 49. Balogun – 64. Risse, 74. Jojić, 82. Modeste

    Karty:   67. Donati (MAI) – 48. Mavraj (KLN), 79. Gerhardt (KLN)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 4:3. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 11:11.
    1. FSV Mainz 05: Karius – Brosinski, Bell, Balogun, Donati (85. Onisiwo) – Baumgartlinger, Latza (51. Frei) – Clemens (80. De Blasis), Malli, Jairo – Córdoba.
    Náhradníci: Huth – Sereno, Bengtsson, Frei, Moritz, De Blasis, Onisiwo.

    1. FC Kolín nad Rýnom: Horn – Maroh, Mavraj, Heintz (60. Osako) – Risse, Lehmann, Hector, Mladenović – Zoller (60. Jojić), Modeste, Gerhardt (86. Vogt).
    Náhradníci: Kessler – Vogt, Jojić, Osako, Hosiner, Olkowski, Švento.

    Rozhodca: P. Sippel – C. Leicher, R. Kempter

    Diváci: 33 275