Tisková konference AC Sparta Praha před EL (kon.) | Tisková konference S.S. Lazio před EL (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha před zápasem Evropské ligy

cz Streda 09.03.2016, 17:00Tlačové konferencie
     
    To je ze sparťanské tiskové konference vše, v 17:30 začne oficiální předzápasový trénink pražského celku a v 18:30 budeme zpět s tiskovou konferencí Lazia. (17:22:57)
     
    S jakým výsledkem a herním projevem byste byl spokojený?

    Dvě různé otázky, spolu sice souvisí, ale byl bych spokojený, kdybychom dokázali zopakovat výsledek i výkon z domácího zápasu s Krasnodarem. Nicméně po zápase to třeba bude jiné. Musíme být rozumní a když uvidíte zítra sílu Lazia, tak já bych třeba tento výsledek bral.
     
    Krasnodar jste překvapil rozestavením, chystáte něco na Lazio?

    Z. Ščasný: Musím opakovat, že Krasnodar jsme překvapili hlavně aktivní hrou. To bylo to zásadní, hráči do puntíku všechno plnili, hráli agresivně, v pohybu a to bylo klíčové. Byla tam spousta faktorů, které jsme měli na své straně, možná byli nerozehrání, možná to trochu podcenili a přehráli jsme je zejména v první půli. Abychom zítra uspěli, musíme znovu zopakovat náš výkon z prvního poločasu domácího zápasu a přidat i některé faktory navíc.
     
    Dodává zápasu více prestiže, že oba týmy ještě neprohrály?

    Z. Ščasný: Nedívám se na ten zápas takto. Byl bych hrozně rád, kdybych mohl po zápase říct, že to takto pokračuje dále, ale takhle nepřemýšlím, to jsem si ani neuvědomil.
     
    Jak vidíte silné a slabé stránky Lazia?

    Z. Ščasný: Tak já se musím přiznat, že jsem četl různé názory, na které má každý právo, ale musím se striktně držet toho co vidím a z toho si udělat názor.

    Viděl jsem čtyři celé zápasy a byť se jim nedaří v lize podle představ, tak si myslím že pro nás je to těžší, protože už neřeší, jestli skončí sedmí nebo desátí, ale chtějí uspět v Evropské lize, což pro italské týmy není typické. Viděl jsem i zápasy proti Galatasarayi a odehráli výborné zápasy, jsou silní na balónu, mají výborný přechod do útoku a silou je i obrovská šířka kádru. Ve středu útoku a v záloze může nastoupit kdokoliv a mají v tom obrovskou sílu.

    Slabiny bych si s dovolením nechal pro sebe.
     
    Není v kabině více motivace než by bylo zdrávo? Nejsou hráči třeba přemotivovaní?

    Z. Ščasný: Přemotivováno asi ne, potvrdím slova Ládi, že se kluci těší. Priorita je tedy stále liga, nicméně zápas je svátek a kluci se na něj těší. Zápas tím, že bude vyprodáno, bude hrát Lazio, bude mít obrovský náboj.
     
    Jak je zásadní přítomnost Marka Matějovského, který kvůli Jablonci chyběl?

    Marek dnes zkusí trénink na sto procent. Už včera byl s náma na tréninku, byť byl zhruba čtyřicetiminutový. Dnes to tedy zkusí a uvidíme.
     
    Italové očekávají, že nastoupíte s Davidem Lafatou, nechcete zkusit nějaké překvapení třeba s Lukášem

    Z. Ščasný: Nevím, s čím počítají Italové, nicméně my máme o sestavě téměř jasno. David teď odehrál utkání, odehrál jej dobře a uvidíme jak na tom bude se silami do zítra.
     
    Klose už není často v sestavě Lazia, přesto je to obrovská osobnost. Připravovali jste se na něj nějak?

    Z. Ščasný: Speciálně na něj asi ne, rozebírali jsme si mužstvo i jednotlivce komplexně. Ale víme o tom, že nenastupuje stabilně, ovšem víme, že když hrál doma proti Sassuolu nebo teď v Turíně, kdy hrál ve dvojici s Djordjevičem, který tedy zřejmě s Laziem nepřiletěl, tak hrál nesmírně kvalitně a je to klasický Němec, co hraje silně a je výborný fotbalista.
     
    Ladislav Krejčí odchází připravit se na trénink, pokračujeme otázkami na Zdeňka Ščasného.
     
    Pamatujete si ještě na slavné vítězství nad Laziem 2:1 v Lize mistrů před dvanácti lety? Jak jste to tehdy vnímal?

    Abych řekl pravdu, tak jsem byl přítomen na stadiónu a byl to krásný zážitek. Nádherný gól v poslední minutě, myslím, že je to sen každého fotbalisty aby se toto podařilo. Ještě si pamatuji, že další den bylo na Strahově vyhlášení tří nejlepších fotbalistů a zrovna tam přišel Marek Kincl a byla tam obrovská radost, proto mi to utkvělo v paměti.
     
    Láďo, ty jsi nedávno přiznal, před Chelsea, že jsi vykulený, jsi více nervózní, je to podobné nyní?

    L. Krejčí: Je pravda, že před podobnými zápasy jsem více nervózní, ale před tou Chelsea to bylo nejvíce, kdy jsem nervózní byl. Uvidíme zítra, ale velmi se na ten zápas těším.
     
    Mezi fanoušky je cítit takový optimismus, že přes Lazio by se dalo přejít, že italské ligy občas Evropskou ligu podcení, jaký je na to Váš názor?

    L. Krejčí: Všichni si uvědomujeme sílu Lazia. Také vnímám, že veřejnost mluví o šancích, ale uvědomujeme si sílu Lazia, hrají kvalitní soutěž a je to výborný mančaft. Bude to těžké, ale bylo by super jít přes ně dále.
     
    O Vás se několikrát spekulovalo, že byste přestoupil do Itálie, berete tento zápas o to prestižněji?

    L. Krejčí: Myslím, že už se spekulovalo mnohokrát, že někam přestoupím a nebyla to jen Itálie, tak myslím, že zápas s Laziem by neměla být nějaká výjimka. Myslím, že všechny tyto zápasy na evropské scéně jsou hodně sledované a nemělo by to být jen tím, že hrajeme zrovna s Laziem.
     
    Co by měly být vaše hlavní zbraně proti Laziu?

    L. Krejčí: Myslím, že bychom měli hrát hlavně aktivně jako jsme předvedli v domácích pohárových zápasech. Myslím, že to je jedna z našich hlavních devíz, takže si myslím, že takhle bychom na ně měli nastoupit a vlétnout na ně.
     
    Jaké budou nejsilnější zbraně soupeře, co už jste si o nich říkali?

    L. Krejčí: Něco jsme si o nich říkali a myslím, že budou hlavně kvalitní v ofenzivě a že budou hrát hodně týmově, to by měla být jejich jedna z jejich hlavních zbraní.
     
    Berete to jako výhodu, že tíha je na straně, když v lize je to většinou opačně?

    Krejčí: Většinou je to opačně, tentokrát budeme v jiné roli, ale přikládáme tomu zápasu dost a určitě nemáme v hlavách nastavené jen, že bychom si chtěli zahrát a určitě budeme chtít bojovat o postup.
     
    Trenér říkal, že prioritou je liga, že Evropská liga je takový bonus, souhlasíte s tím jako hráči?

    L. Krejčí: Myslím, že to je další nádherný zápas před vyprodaným stadiónem. Obrovsky se těším a myslím, že by bylo super postoupit dál. Je pravda, že se soustředíme hlavně na titul, ale jak říkám, tyto zápasy jsou krásné a je důležité je hrát a užít si je.
     
    Co bude klíčem k úspěchu?

    L. Krejčí: Nebudeme chtít doma inkasovat a naopak budeme chtít vstřelit jednu nebo více branek.

    Tomáš Kohlmann