Srbsko – Rusko 2:3 (po pr.) | Španielsko – Kazachstan 5:3 (kon.)
koniec
Španielsko
5:3 (3:1)
Kazachstan
cz Štvrtok 11.02.2016, 21:00 • Bělehrad, Srbsko • Majstrovstvá Európy • Semifinále
Predzápasové kurzy
     
    To je pro dnešek z futsalového mistrovství Evropy vše, příjemný zbytek večera vám přeje Petr Dejnožka. (22:32:46)
     
    Ve druhém semifinálovém střetnutí mělo Španělsko více ze hry, dlouhou dobu se radovalo ze tříbrankového vedení, jenže vzápětí se dokázali Kazaši přiblížit a pohrozit. Nakonec však favorit potvrdil svoji dominanci a raduje se z účasti ve finálovém střetnutí. Jeho soupeře v sobotu večer bude Rusko!
     
    Konec zápasu.
     
    39:52
    Ortiz mohl přes celé hřiště pečetit výhru, trefil ale pouze tyčku odkryté kazašské branky!
     
    39:15
    Zajímavá střela Sulejmenova zblokována, Kazaši se ještě snaží.
    38:54 Raúl CAMPOS - 5:3
     
    38:54
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Kazaši již začali hrát vabank a to se jim minutu před koncem hrubě nevyplatilo! RAÚL CAMPOS postupoval s Polou sám na gólmana, Grigorije Šamra doslova vykoupali a pohodlně pečetili postup Španělska do finále mistrovství Evropy – 5:3!
     
    38:12
    Douglasova ztráta na půlící čáře přinesla velkou šanci Španělska na rozhodnutí zápasu, Raúl Campos střelou po zemi na vzdálenější tyč nechal vyniknout Šamra!
     
    37:34
    Kazaši jsou podporováni fanoušky a po zákroku Poly na Žamankulova je čeká další kombinace. Navíc je španělský futsalista oceněn žlutou kartou.
    37:17 Serik ŽAMANKULOV - 4:3
     
    37:17
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Vážení, máme postaráno o napínavý závěr druhého semifinálového střetnutí! Douglas se pustil do dalšího samostatného útoku, jeho prudkou ránu vyrazil Paco Sedano pouze před SERIKA ŽAMANKULOVA, který ho z bezprostřední blízkosti dotlačil do sítě – 4:3!
     
    36:46
    Zatím to však žádný velký tlak není, Španělé šetří vteřinky s balonem na svých sálovkách.
     
    36:09
    Kazaši pokračují ve hře bez brankáře, času na dva góly je ještě více než spousta.
    35:39 LEO - 4:2
     
    35:39
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Že by přece jen vznikla malá jiskřička naděje na kazašský úspěch? Peršin se odhodlal v kombinaci k zakončení na pravé straně, po zemi našel nohu dobře postaveného LEA, který snižuje čtyři a půl minuty před koncem na rozdíl dvou branek – 4:2!
     
    35:32
    Asi nejúspěšnějším střelcem Kazachstánu je Douglas, který znovu prověřil španělskou jedničku. Další střelu Douglase vytáhl nad břevno!
     
    34:49
    Na konci pětatřicáté minuty se Španělé dokázali usadit na útočné polovině a znovu sbírají další cenné vteřinky do konce semifinálového střetnutí.
     
    34:29
    Tlak Kazachstánu se začíná zvyšovat, přesnost však nikoliv. Leova střela skončila mimo.
     
    33:55
    Vzápětí již Douglasova střela vypadala mnohem nadějněji, Paco Sedano vytáhl střelu bývalého chrudimského futsalisty ze šibenice fantastickým zákrokem a udržel tříbrankové vedení Španělska!
     
    33:39
    Velká chyba José Ruize v rozehrávce nabídla obrovskou šanci na vstřelení kontaktního gólu pro Douglase! Naturalizovaný Kazach ale napálil pouze dobře postaveného Paca Sedana!
     
    33:25
    Dovgan se snažil o kouzlen na levé straně, příliš mu to však nevyšlo. S míčem se dotočil až do zámezí.
     
    33:09
    Šamro předvedl další zaváhání při odkopu, čímž nabídl velkou příležitost pro Miguelína! Španělský střelec se opřel do balonu a donutil kazašského náhradníka napravit svoji chybu!
     
    32:39
    Španělé nikam nespěchají a hrají si přesně to, co jim za současného výsledku staví. Kombinace bez jakéhokoliv přerušení snižuje šanci Kazachů na úspěch.
     
    32:04
    Žamankulov posunul balon na střed na Peršina, který po zemi zametl balon těsně mimo. To byla první výraznější příležitost Kazachů v celém druhém poločase.
     
    30:44
    V současné době se nabízí otázka, jak by zápas vypadal, kdyby mohla chytat jednička Higuita. Kazašský brankář nejen, že je brankářskou oporou, také ale základním stavebním kamenem kazašské kombinace v útoku.
     
    29:56
    Leo to vzal na půlící čáře sám na sebe jako u čtvrtého inkasovaného gólu Douglas. Tentokrát dopadl o něco lépe, střela mimo však úspěch neznamenala.
     
    29:41
    Již delší čas čekáme na výraznější příležitost na jedné či druhé straně, do konce zápasu zbývá něco málo přes deset minut.
     
    28:50
    Španělsko má svého semifinálového soupeře dokonale přečteno a mnoho mu toho nepovoluje.
     
    28:18
    Linovo ostré zakončení postrádalo přesnost, následuje time out Kazachů.
     
    27:41
    Linovu přízemní střelu Šamro vytáhl a zabránil tím další španělské radosti. Sen o kazašské účast ve finále se i přesto každou minutu rozplývá stále více.
     
    27:21
    Šamro neměl jak rozehrát, a tak pouze odklidil zadarmo balon do autu. Španělé dokázali Kazachy doslova vynulovat, na rozdíl od Italů.
     
    26:59
    Po prvním španělském faulu dostal outsider šanci z volného přímého kopu, střela Pengrina z voleje ale byla hodně nepřesná.
    26:28 ALEX - 4:1
     
    26:28
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Douglas s balonem neměl na půlící čáře prostě neměl komu přihrát, a tak se pustil do kličky proti Miguelínovi, což byla velká chyba. Španělský hráč ho o balon odbavil, naservíroval ho ALEXOVI, jenž od půlící čáry bez potíží trefil prázdnou branku Kazachů – 4:1!
     
    26:11
    Španělé hrají výborně dozadu a svému soupeři téměř nic nepovolují. Trenér Cacau vypadá velmi znepokojeně.
     
    25:17
    Peršinův centr z voleje vůbec nevyšel, Kazaši prakticky zadarmo odevzdali balon. Velký favorit dnešního střetnutí má kazašskou zbraň dokonale přečtenou.
     
    25:00
    Další španělské kombinace směrem dopředu nevyšla, Alex balon na hrací ploše nezachytil. Rázem přichází hra Kazachstánu bez gólmana.
     
    24:40
    A další, poměrně zbytečný, faul Kazachů. Vidina desetimetrového kopu pro Španělsko se neustále přibližuje.
     
    24:21
    Španělsko při útočných akcích nikam nespěchá a vyčkává na ideální příležitosti.
     
    23:55
    Žamankulov se málem dostal k zakončení těsně před brankou, následně si svůj zmar vybil na Mario Rivillosovi, kterého fauloval. Na nedovolené zákroky vedou Kazaši 3:0.
     
    23:22
    Dovgan se po chybě Španělů propracoval k zakončení, ze zajímavé pozice ale totálně minul branku favorita.
     
    22:04
    Žamankulov ukázkovým šlapákem připsal na konto Kazachstánu druhý akumulovaný faul.
     
    21:26
    Žamankuloval se při hře v power-play vytočil do střelecké pozice, byl ale včas zablokován. Hra s pěti hráči v poli se dnes Kazachům příliš nedaří.
     
    20:58
    Douglasovi odpískána hra rukou, překvapivě zde nepřichází žlutá karta pro exchrudimského futsalistu.
     
    20:50
    Španělé chtěli odpovědět dlouhou kombinací, při které udrží balon na svých sálovkách. Raul Campos se ale dostal s míčem mimo hřiště.
     
    20:21
    Úvodní vteřinky druhého poločasu patřily Kazachům, Žamankulov ani Leo však prostor mezi třemi tyčemi nezasáhli.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    První polovina dnešního střetnutí měla velmi zajímavý vývoj. Kazachům opravdu vyšly první minuty zápasu, dostali se ve čtvrté minutě do vedení a měli zápas rozehraný opravdu dobře. Španělská mašina ale také nabrala velkou rychlost a po třech gólech skóre otočila. Svěřenci brazilských koučů Cacaua a Alessia mají před sebou ve druhé půli těžký úkol.
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    19:39
    Chvíli před koncem prvního poločasu mohl rozdíl ještě navýšit Miguelín, jenž se po zákroku Šamra mohl těšit z dorážky! Z bezprostřední blízkosti ale balon přes kazašského brankáře do sítě nedostal!
     
    19:09
    Mario Rivillos si v dnešním zápase připsal již dvě gólové nahrávky, nyní si chtěl narazit s Raúlem Camposem, byl ale nedovoleně zastaven Nurgožinem.
     
    18:36
    Španělé drží balon na vlastní polovině a vyčkávají, jakým forčekinkem je soupeř překvapí.
     
    17:51
    Tentokrát jsou Kazaši hodně psychicky na dně, Taku nedokázal u levé lajny pořádně zpracovat ani lehký balon.
    17:32 Raúl CAMPOS - 3:1
     
    17:32
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Kazaši si sice vytvořili slušnou porci brankových příležitostí, Španělé však z ojedinělé akce smrtelně trestají! RAÚL CAMPOS zůstal za obranou naprosto osamocen a z první po zemi prostřelil brankáře Šamra na vzdálenější tyč – 3:1!
     
    16:45
    Po poslední hrozbě přichází time out Španělů, jejichž lodivod na své hráče spustil pěkně od plic. Výkon v posledních třiceti vteřinách po druhé vstřelené brance byl téměř odstrašující.
     
    16:44
    Série kazašských šancí na vyrovnání pokračuje, Leo po rychlé kličce napálil střelou po zemi levou tyčku španělské klece!
     
    16:21
    Chybu ve španělské rozehrávce mohl vzápětí potrestat Leo, jenž ale nedokázal přetavit přihrávku Žamankulova do stoprocentní šance v gól! Paco Sedano ukázal svoji kvality a ránu mezi nohy skvěle zneškodnil!
    16:10 MIGUELÍN - 2:1
     
    16:10
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělský favorit ještě v prvním poločase otáčí skóre ve svůj prospěch! Mario Rivillos ještě na půlící čáře přiklepl balon na MIGUELÍNA, jenž udělal jeden krok a prudkou ranou poslal míč přesně k tyči Šamrovovy svatyně – 2:1!
     
    15:48
    Alexovo zakončení zblokováno Douglasem, následně si zmínění hráči ještě něco vyříkávali. V útoku pokračují Španělé.
     
    14:54
    Tak to byly šance! Nejprve po hrubé chybě v kazašské defenzívě vychytal Miguelína fantasticky Grigorij Šamro, následně přišel protiútok soupeře, který z ostrého úhlu zakončoval do poloprázdné branky Douglas! Trefil však pouze boční síť.
     
    14:19
    Chvíli na to byl zmíněný Taku poslán k zemi, dle sudího zde nebylo nic v rozporu s pravidly.
     
    13:38
    Kombinace Kazachů pokračuje, Peršinova střela sražena na roh.
     
    13:28
    Nejvyšší hráč v kazašské sestavě Taku se pokusil otočit s míčem a zakončit, svoji střelu ale poslal pouze do bránícího hráče.
     
    13:09
    Dalším, kdo se pokusil strhnout vedení na straně Španělů, byl Alex. Jeho prudká střela pravačkou ze vzduchu prosvištěla těsně vedle levé tyče Grigoriho Šamra!
     
    12:56
    Bebe přidělává obraně outsidera velké množství vrásek, další jeho chytrá přihrávka na Miguelína byla zastavena až na poslední chvíli.
     
    12:26
    Bebe se vzápětí převtělil z role střelce na nahrávače, jeho nabídky však ke střele na branku Miguelín nevyužil.
     
    12:22
    Na druhé straně se musel proti zakončení Bebeho vytáhnout Šamro. Střela španělského hráče mu vypadla z rukavic, naštěstí pro kazašský mančaft se následně míč dokutálel mimo branku!
     
    12:15
    A znovu bývalý hráč ERA-PACKu Chrudim Douglas v hlavní roi, jeho prudká rána z levé strany trefila pouze bránícího Ortize.
     
    11:59
    Douglas se ve středu hřiště do střelecké pozice nevytočil, Kazaši však i nadále zůstanou u balonu.
     
    11:34
    Jako pátý hráč se znovu na hrací ploše objevil Peršin, následně po chybě v rozehrávce musel zůstat mezi tyčemi. Zakončení Miguelína ale bylo nepřesné.
     
    11:16
    Kouč Cacau chce v polovině první půle něco sdělit svým svěřencům a vybral si na to oddechový čas.
     
    11:01
    Vytrvalé bránění na vlastní polovině zatím outsiderovi přináší ovoce, Španělé se, i přes optickou převahu, do nebezpečných zakončení příliš nedostávají.
     
    10:12
    Pengrin se pokusil po Šamrově výhozu zakončit ze vzduchu, nakonec ale letící balon ani nezasáhl.
     
    09:45
    Hodně tvrdým způsobem dnes působí kazašské mužstvo trenéra Cacaua, po odehraní poznal tvrdost futsalistů z kazašské stepi také Raul Campos. Ani v tomto případě se nežlutí.
     
    09:17
    Další rohový kop Španělů zahrávaný Ortizem končí v rukavicích Šamra.
     
    08:54
    Tak to byla obrovská šance Kazachstánu na opětovné vytvoření si náskoku! Douglas postupoval naprosto sám na brankáře Paca Sedana, nakonec se rozhodl pro technický obstřel na vzdálenější tyč a měl smůlu, že se španělská jednička ani nehnula! Skóre se nemění, stav zůstává vyrovnaný!
     
    08:23
    A ihned vyzkoušel štěstí z velké vzdálenosti, avšak nepřesně. Následně se vzteklým výrazem zmizel na hráčské lavici.
     
    08:20
    Mario Rivillos dostal pořádně naloženo od Douglase, dle rozhodčích se ale jednalo o čistý zákrok. Španěský tahoun je v pořádku a velmi rychle se zapojí do další útočné kombinace.
    07:34 BEBE - 1:1
     
    07:34
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Vedení kazašského týmu vydrželo pouze čtyři minuty. Po rohovém kopu nedokázal přes Šamra propasírovat balon do sítě Miguelín, následně se ale míč odrazil k BEBEMU, který ho bez potíží poslal do odkryté branky Kazachstánu – 1:1!
     
    07:23
    Zajímavou příležitost na srovnání stavu měl Alex, který se v pokutovém území otáčel s balonem. Zakončení mu ale nevyšlo podle představ, a tak si Šamro mohl s klidem připsat další úspěšný zákrok.
     
    06:49
    Andresito si už už chystal zakončení na levé straně, rychlý přístup Lea však zabránil jakémukoliv nebezpečí.
     
    06:23
    Kazaši jsou zatažení na vlastní polovině a svědomitě se snaží střežit španělské útoky. Zatím jim to vychází na podtrženou jedničku.
     
    06:05
    Exekuce rohového kopu sice nic zajímavého nepřinesla, vzápětí však aktivní Miguelín znovu napálil pouze dobře postavené bránící hráče Kazachstánu.
     
    05:38
    Obléhání kazašské svatyně končí sraženou střelou Miguelína, která přinesla další rohový kop španělského týmu.
     
    04:50
    Stejně tak si vedl na druhé straně Miguelín, který pravačkou poslal balon zhruba metr nad břevno Šamrovy branky.
     
    04:40
    Peršin, znovu v rozlišovacím dresu v pozici pátého hráče, dělovkou vůbec netrefil prostor mezi třemi tyčemi.
     
    04:36
    Pola srovnal stav akumulovaných faulů po zákroku na Douglase.
     
    04:06
    Španělé po inkasovaném gólu zvýšili svoji aktivitu směrem dopředu a díky dvěma rohům si vytvořili optickou převahu.
     
    03:52
    Grigorij Šamro se musel mezi tyčemi poprvé vytáhnout, střelu Poly vytáhl na rohový kop.
    03:17 Alexander DOVGAN - 0:1
     
    03:17
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Kazašská pohádka pokračuje také v semifinále! Outsider duelu se dostává z první střely mezi tři tyče do vedení! Douglas se skvěle zbavil dotírajícího protivníka, přesným přízemním centrem našel přesně nohu ALEXANDERA DOVGANA, jenž z bezprostřední blízkosti zametl balon pod břevno – 0:1!
     
    02:36
    Dovgan zastavil na lajně postup Maria Rivillose nedovoleně a v polovině třetí minuty připsal na konto Kazachstánu úvodní akumulovaný faul.
     
    01:59
    Raúl Campos pokračuje v ostřelování kazašské svatyně, druhý jeho pokus byl již mnohem nebezpečnější a gólman Šamro měl štěstí, že balon prosvištěl mimo branku.
     
    01:46
    Na druhé straně vytěsnil zakončení Raúla Campose mimo hrací plochu dobrým návratem Douglas.
     
    01:27
    O první zakončení dnešního semifinálového boje se postaral Leo, Paco Sedano však zasahovat nemusel a pouze zkontroloval cestu míče do zámezí.
     
    00:41
    Kombinace však Kazachům příliš nevyšla, u balonu jsou poprvé v zápase hráči z Pyrenejského poloostrova.
     
    00:06
    Tak to je nevídaný začátek dnešního zápasu, Kazaši hned od začátku posílají do hry pátého hráče a nechávají Šamra na střídačce! Rozlišovací dres si vzal Michail Peršin!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: Paco Sedano (Jesús Herrero, Juanjo) – Ortiz (C), Mario Rivillos, Pola, Raúl Campos – José Ruiz, Bebe, Andresito, Rafa Usín, Lin, Alex, Miguelín.

    Kazachstán: Šamro – Leo, Douglas, Žamankulov, Dovgan – Sulejmenov (C), Peršin, Knaub, Grebonos, Pengrin, Taku, Nurgožin.

    Rozhodčí: Tomič (Chorvatsko), Coelho (Portugalsko) – Lemal (Belgie).
     
    Do pozice outsidera staví Kazachy také fakt, že jim v semifinále bude chybět velká opora v podobě naturalizovaného kazašského brankáře Higuity, jenž za odkopnutí balonu dostal ve čtvrtfinále velmi zbytečnou žlutou kartu, kvůli které bude muset sledovat semifinále pouze z tribuny.
     
    Španělé vstoupí do semifinále jako velký favorit, Kazaši však proti Itálii potvrdili, že lehkým oříškem rozhodně nebudou. Španělsko po hladkém vítězství v základní skupiny vyřadilo v pyrenejském derby Portugalce i s hvězdným Ricardinhem a má nakročeno k zisku dalších zlatých medailí. Podaří se Kazachstánu utnout cestu dalšího favorita?
     
    Kazachstán v základní skupině nejprve podlehl Rusku, následně si však zajistil postup z druhého místa proti Chorvatsku. Mužstvo vedené brazilský koučem Cacauem v parádním čtvrtfinále po skvěle takticky zvládnutém výkonu vyřadilo favorizované Italy výsledkem 5:2 a při své premiérové účasti na mistrovství Evropy se může radovat z bojů o medaile.
     
    Evropský šampionát v srbském Bělehradě se nám rychlým tempem blíží ke svému velkolepému závěru! Nyní jsou na programu semifinálové duely, které nám přinesou skvělé futsalové zážitky! Od 21 hodin budeme sledovat utkání zatím největšího překvapení celého turnaje, Kazachstánu proti Španělům, kteří jsou po vyřazení Itálie největším favoritem na celkové vítězství!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

    Petr Dejnožka

    Góly: 8. Bebe (Miguelín), 17. Miguelín (Mario Rivillos), 18. Raúl Campos (Mario Rivillos), 27. Alex (Miguelín), 39. Raúl Campos (Pola) – 4. Dovgan (Douglas), 36. Leo (Peršin), 38. Žamankulov (Douglas)

    Karty:   38. Pola (ESP)


    Španielsko: Paco Sedano (Jesús Herrero, Juanjo) – Ortiz (C), Mario Rivillos, Pola, Raúl Campos – José Ruiz, Bebe, Andresito, Rafa Usín, Lin, Alex, Miguelín.
    Kazachstan: Šamro – Leo, Douglas, Žamankulov, Dovgan – Sulejmenov (C), Peršin, Knaub, Grebonos, Pengrin, Taku, Nurgožin.

    Rozhodca: Tomič (Chorvatsko), Coelho (Portugalsko) – Lemal (Belgie)