Zlatá lopta FIFA 2015 (kon.)
koniec udalosti
Odovzdávanie Zlatej lopty FIFA 2015

Pondelok 11.01.2016, 18:30Spoločenské udalosti

    WATCH: Leo Messi wins the FIFA Ballon D’Or for the fifth time ahead of Cristiano Ronaldo and Neymar Jr. More here: skysports.tv/cptFuh #BallondOr

    Posted by Sky Sports on 11. január 2016
     
    Konečné výsledky:

    Futbalista roku: Lionel Messi (FC Barcelona)

    Futbalistka roku: Carli Lloydová

    Tréner mužov roku: Luis Enrique (FC Barcelona)

    Tréner žien roku: Jill Ellisová (národný tím USA)

    Cena Férenca Puskása za gól roku: Wendell Lira

    Najlepšia jedenástka roku 2015 podľa FIFA: Manuel Neuer (Bayern Mníchov) – Dani Alves (FC Barcelona) Thiago Silva (PSG), Sergio Ramos, Marcelo (obaja Real Madrid) – Andrés Iniesta (FC Barcelona), Luka Modrič (Real Madrid), Paul Pogba (Juventus) – Neymar, Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) (19:58:40)
     
    Rok 2015 patril Barcelone a Messimu a tak sme nevideli žiadne prekvapenie. Pre Argentínčana to bolo piate víťazstvo v kariére.
     
    James Nesbitt zagratuloval Lionelovi Messimu a rozlúčil sa s divákmi. Galavečer končí, ja ďakujem za pozornosť.
     
    Lionel Messi: "Je to pre mňa špeciálny moment. Zase tu môžem byť so Zlatou loptou. Vídame sa s Cristianom, ktorý tiež niekoľkokrát vyhral. Je to viac, ako to, o čom som sníval. Musím poďakovať spoluhráčom, pretože bez žiadneho z nich by toto nebolo možné. Oni ma učia a inšpirujú. Ešte raz, krásny večer."
     
    Kaká vyťahuje obálku, kde je napísané: Lionel Messi!
     
    Ešte raz si predstavme troch finalistov prostredníctvom videa. Celý galavečer vrcholí!
     
    Kaká: "Keď som sem včera prišiel, tak som si spomenul na rok 2007. Aj keď Leo aj Cristiano už vyhrali, stále cítia to napätie a je to pre nich dôležité."
     
    Ostáva už len to posledné a najdôležitejšie: Zlatá lopta 2015. Tak komu z trojice Lionel Messi, Neymar a Cristiano Ronaldo ju odovzdá Brazílčan v službách tímu MLS Orlando City Ricardo Izecson dos Santos Leite "Kaká." Posledný hráč, ktorý toto ocenenie získal pre Messim s Ronaldom, v roku 2007.
     
    Carli Lloydová cez slzy a s dlhou pauzou začína: "Pardon... Je to veľká česť, splnený sen, od doby, čo som nastúpila do národného tímu. Celia aj Aya sú výborné futbalistky. Chcem poďakovať všetkým, čo za mňa hlasovali, rodine, priateľom, trénerke Ellisovej, spoluhráčkam... Ďakujem za podporu. Pred 14 rokmi som začala túto cestu a niekto mi povedal, môžeš byť najlepšia na svete. Teraz sa to podarilo. Je to vďaka tréningu a tvrdej práci."
     
    A je ňou Carli Lloydová, kapitánka tímu USA, ktorý zvíťazil na MS 2015!
     
    Na pódium prišla Nadine Kesslerová, minuloročná víťazka, ktorá predstaví najlepšiu hráčku.
     
    Ešte raz si pripomenieme mená, z ktorých vzíde víťazka ceny o Futbalistku roku 2015. Tak čo? Bude to Carli Lloydová, Célia Šašićová alebo Aya Miyamová?
     
    Neymar ja už na pódiu: "Dostal som inú zodpovednosť, ale v klube ju máme všetci rovnakú. Je to česť byť v takom klube, okolo toľkých skvelých hráčov."

    Rada nasledovníkom: "Verte so svoj sen, pretože hneď, ako mu uveríte, budete pre neho pracovať a lepšie sa budú zdolávať méty a ciele."

    "Mám dva idoly a tie nasledujem dlho. Je to česť byť tu s nimi."
     
    Posledný nominovaný na Hráča roku 2015 je Neymar a jeho kamarát Dani Alves hovorí: "Je príkladom pre každého Brazílčana." O finále LM Neymar hovorí: "Je to krásny pocit siahnuť si na pohár."
     
    Wendell Lira: "Chcel by som poďakovať, že tu môžem byť. Je to pre mňa veľká česť. Chcem poďakovať mojej rodine, manželke a aj všetkým, ktorí hlasovali. Je to ako príbeh z Biblie, kde David bojoval s Goliášom."
     
    Je ním najmenej známy z trojice, Brazílčan Wendell Lira!
     
    Hinetoši Nakata prichádza na pódium a vyhlási víťaza.
     
    Po pauze sa dozvieme meno autora najkrajšieho gólu za rok 2015. Bude to Alessandro Florenzi, Lionel Messi alebo Wendell Lira?
     
    Dáme si menšiu prestávku, vyplnenú hudobnou zložkou.
     
    Pripomeňme si aj MS žien, ktoré sa v lete konalo v Kanade. Víťazom sa stali hráčky USA.
     
    Célia Šašićová: "Mojim cieľom je dávať góly, takže musím byť trochu nepredvídateľná."

    Budúcnosť (keďže končí kariéru): "Mám nejaké výzvy, ale ešte je to čerstvé. Mám dosť času na rozmyslenie."
     
    Célia Šašićová a James Nesbitt sa zabudli v zákulisí, pretože hráčka podpisovala loptu, takže prišla až na druhé zavolanie moderátorky Kate Abdo.
     
    Célia Šašićová je posledná nominovaná. "Zápas proti Švédsku na MS bol veľmi dôležitý. Bolo to v osemfinále a hrali sme lepšie, bol to ťažký súper. Najväčším úspechom tohto roku bolo víťazstvo v LM s Frankfurtom. Bola tam moja rodina, bol to špeciálny zápas, nezabudnuteľný okamih."

    Nadine Angerer o Célie Šašićovej: "Je ťažké prečítať, čo urobí, Vždy spraví niečo nečakané."

    "Je veľkou radosťou s tebou hrať a určite vyhráš. Držím ti palce."


    Célia Šašićová o Angererovej: "Je so mnou počas celej kariéry, od 16 rokov. Je skvelé ju zase vidieť."
     
    Ronaldo už je na pódiu: "Ja som dieťa a budem dieťaťom, ale vždy sa budem snažiť pomôcť tímu vyhrávať, dávať góly, asistencie. To je to, čo milujem robiť. Rád robím fanúšikov šťastných. Cítim sa za to špeciálne."

    Rok 2015: "Môj cieľ je vždy byť na top úrovni. Vždy podávať najlepšie výkony, stále sa cítim mladý a čaká ma ešte vo futbale veľa rokov."

    "Povedal by som, že Marcelo by mal byť novinárom."
     
    Ronaldo: "Keď som prišiel do Realu, čakal som, že prekonám nejaký rekord, že môžem prebehnúť Raúla alebo Di Stéfana. Rekord je aj 55 gólov v repre, no je pravdou, že som odohral veľa zápasov. Chcem vyhrať s národným tímom nejakú veľkú trofej. Na druhú Zlatú loptu som čakal veľmi dlho, bolo to pre mňa veľmi emotívne."
     
    Druhý nominovaný na Zlatú loptu – Cristiano Ronaldo. Marcelo hovorí: "Je pre mňa česť hrať s ním. Ak budem mať loptu, budem to posielať na neho. Vie dobre skákať."
     
    Asamoah: "Táto cena patrí všetkým, ktorí pomáhali utečencom. Aj môj otec bol vlastne utečenec a ja som zažil to isté. Je to pre mňa veľmi dôležité, že sa môžem podieľať na integrácií. Je to rola veľmi blízka môjmu srdcu. Je to pre mňa česť tu stáť. Táto cena by mala patriť všetkým, čo pomohli. Rok 2016 bude rovnako ťažký, ako 2015 a dúfam, že možno aj vďaka tejto cene to pôjde o niečo lepšie."
     
    Radebe privítal na pódiu bývalého hráča Schalke a národného tímu Nemecka Gerarda Asamoaha, ktorému zároveň odovzdal cenu. Tú získali všetci, kto sa pod hlavičkou FIFA staral o utečencov!
     
    Na rad prichádza ďalšia cena a síce, za Fair-play. Na pódium prichádza Juhoafričan Lucas Radebe, ktorý hrával za Kaizer Chiefs a Leeds United, zároveň ju odovzdá. Za národný tím odohral 70 zápas, dal dva góly. Nastupoval ako stopér.
     
    Aya Miyamová: "Ak získam tú cenu, bude to pre tím, ale aj ja budem veľmi šťastná."
     
    Pracuje veľmi veľa, berie na seba zodpovednosť a nemyslí na seba, ale na spoluhráčky, povedala jej kamarátka z národného tímu.
     
    Aya Miyamová vo videu hovorí o MS, že mohli vyhrať a je hrdá, že bola kapitánkou. Chce byť niekým, kto ochraňuje tím.
     
    Fernández: "Prajem krásny pekný večer. Luis by tu rád bol, ale nemôže. Chcel by som za neho všetkým poďakovať, hlavne tým, ktorý za neho hlasovali. Bola to ťažká voľba, pretože aj ostatní tréneri sú veľmi dobrí. Bol by som rád, keby sa táto trofej dala podeliť a dať celej rade trénerov, ktorí odvádzajú taktiež výbornú prácu. Za úspechom Barcelony nie je len tréner, ale aj hráči či fanúšikovia."
     
    Víťazom sa stáva Luis Enriqué! Ten ale v Zurichu nie je a tak cenu preberie Robert Fernández, sekretár Barcelony.
     
    Luis Enrique, Pep Guardiola alebo Jorge Sampaoli? Kto sa bude tešiť z rovnakej ceny v mužskom futbale?
     
    Jill Ellisová: "Je to pre mňa veľká česť. Chcela by som pogratulovať aj ostatným nominovaným. Vďaka Norio, že si mi to urobil tak ťažké a že sa ti bude dariť. Táto cena patrí všetkým, ktorí sa podieľali na veľkom úspechu. Od kapitánky po poslednú náhradníčku. Chcem poďakovať FIFA a Americkej futbalovej federácie, že podporujú ženský futbal. Je to pre mňa česť tu byť. Ďakujem."
     
    Dozvedeli sme sa meno najlepšej trénerky ženských tímov, ktorou je Jill Ellisová, Národný tím USA.
     
    Teraz beží video, v ktorom sú predstavovaní trénery a trénerka ženských tímov. Konkrétne Jill Ellisová, Mark Sampson a Norio Sasaki.
     
    Messi je na pódiu a hovorí o MSN: "Veľmi slušne nám to ide, ale je to o kvalite celého tímu."

    Čo robil Messi, keď nehral futbal počas zranenia: "Bolo to pre mňa ťažké. Nemohol som pomôcť spoluhráčom, nebol som na to zvyknutý a samozrejme som strávil dosť času s rodinou."
     
    Lavezzi o Messim: "Čnie nad všetkými. Som hrdý, že s ním môžem hrať v jednom národnom tíme. Tvrdo bojoval, aby to všetko dosiahol. Myslím, že prekonal svoje predpoklady a je ťažko povedať, kde sa môže zastaviť. Je to na ňom a o ňom. Nebojí sa zobrať zodpovednosť na sebe. Je rozdielový hráč. Je schopný dať akýkoľvek gól. Je to proste Messi. Každý sníva, že raz výhra Zlatú loptu, on už vyhral štyri. Je nad všetkými ostatnými."

    "Leo, chcel by som ti pogratulovať a povedať, že som hrdý na to, čo si dokázal. Som rád, že si sa dostal tam, kde ty. Zaslúžiš si to."
     
    Carli Lloydová je už na pódiu: "Chcem víťaziť a dávať do toho všetko."

    "Vyhrať MS bol úžasný moment, veľmi rýchlo sme vysoko vyhrávali. Rada by som povedala, že tých 16 minút bolo 30 rokov driny, ale bolo sa treba sústrediť aj naďalej."
     
    "Carli Lloydová vždy hrala pre futbal a nie pre slávu. Pre to ju mám tak rada. Gratulujem k veľkému úspechu," chváli spoluhráčku z repre brankárka Hope Solo.
     
    Predstavenie prvej nominovanej hráčky na cenu Futbalistka roka: Carli Lloydová. Beží video, kde Carli hovorí o MS, kde dala tri góly a zodvihla nad hlavu trofej. "Je to niečo, o čom môžete snívať a mne sa to podarilo," hovorí. "Keď sme počuli záverečný hvizd, prepukla radosť. Splnilo sa všetko, o čo sme bojovali."
     
    Ešte fotka na záver, potlesk a najlepší tím roku odíde z ihriska. Vďaka patrí aj Samuelovi Eto´ovi.
     
    Momentálne beží pekne spracované video, kde si všetci hráči z najlepšej jedenástky posúvajú loptu od brankára až k Ronaldovi, ktorý prekonáva brankára súpera. Zaujímavý nápad!
     
    Čo budeš robiť na konci svojej kariéry Cristiano? "Mám určitý plán, ale nie je to jednoduchá otázka. Chcel by som byť s ľuďmi, ktorí sú mi blízki."
     
    Sebastian Bruno z Dánska má 15 rokov a vyhral účasť v jednej zo súťaži a tak môže byť dnes v Zurichu. Dokonca pokladá otázku Ronaldovi.
     
    Paul Pogba o ME a národnom tíme: "Dobrý večer, je pre mňa česť tu byť. Je pred nami ME a všetci veríme, že doma sa nám to podarí vyhrať."
     
    Nesbitt v publiku stretol aj Marca van Bastena, ktorý hovorí o najlepšej jedenástke: "Ak by som mal takýto tím, asi by som zostal ticho, poprial im veľa šťastia, pretože oni sami vedia, čo treba robiť."
     
    Thiago Silva: "Je veľmi ťažké zastavovať hráčov, ktorí sú tu so mnou. Niekedy je to nemožné. Musíte sa veľmi sústrediť na to, aby ste to zvládli."
     
    Najlepšia jedenástka roku 2015 podľa FIFA:

    Manuel Neuer (Bayern Mníchov) – Dani Alves (FC Barcelona) Thiago Silva (PSG), Sergio Ramos, Marcelo (obaja Real Madrid) – Andrés Iniesta (FC Barcelona), Luka Modrič (Real Madrid), Paul Pogba (Juventus) – Neymar, Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
     
    Útočné trio je jasné, Lionel Messi s Neymarom z Barcelony a Cristiano Ronaldo ako štvrtý zástupca Realu Madrid.
     
    Medzi záložníkmi boli najlepší Andrés Iniesta (FC Barcelona), Luka Modrič (Real Madrid) a Paul Pogba (Juventus).
     
    Ako prvý obranca je ocenený Thiago Silva (PSG), nasledovaný Marcelom (Real Madrid), Sergiom Ramosom (Real Madrid) a Danim Alvesom (FC Barcelona).
     
    Na brankárskom poste to je Manuel Neuer, avšak ten v Zurichu nie je.
     
    Začíname predstavovať najlepšiu jedenástku!
     
    Prvý VIP hosť, ktorý dnes nesúťaží je Samuel Eto´o a práve prichádza na pódium.
     
    Na rad prichádza predstavenie siedmych z desiatich najkrajších gólov za rok 2015, ktoré sa nezmestili do finálovej trojky. Dávno je už jasné, že vo finále je trojica Alessandro Florenzi, Lionel Messi a Wendell Lira, z ktorých vzíde držiteľ Ceny Férenca Puskása.
     
    Neymar je tu nováčikom a hovorí, že je to splnený sen, byť medzi legendami. Vyhrať by bolo snom a verí, že sa do Zurichu bude vracať častejšie.
     
    Célia Šašićová končí kariéru a bolo by to pre ňu so ziskom trofeje o to špeciálnejšie.
     
    Lionel Messi sa od roku 2009 naučil veľa vecí a zmenil sa mu život, ako futbalový, tak i osobný. Snažil sa zlepšiť svoju hru.
     
    Aya Miyamová je rada, že stojí medzi tak skvelými hráčmi a hráčkami. Je to pre ňu veľká česť.
     
    Portugalský útočník nemusí odpovedať na to, ale na inú otázku. Čo pre neho znamená vyhrať Zlatú loptu. Sám hovorí, že sa stále cíti mladý a chce hrať stále na vysokej úrovni. Moderátor, ako fanúšik, ho však požiadal, aby sa predsa len vrátil do Manchestru.
     
    Carli Lloydová hovorí o MS, ktoré vyhrala ako kapitánka USA, Ronaldo dostal otázku, kedy sa vráti na Old Trafford. Samozrejme zo srandy.
     
    Na pódiu je už šestica Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Carli Lloydová, Célia Šašićová a Aya Miyamová. Moderátor Nesbitt si stihol spraviť aj selfie.
     
    Na pódium už ale prichádzajú moderátori Kate Abdo a James Nesbitt, ktorí privítali fanúšikov a všetkých zúčastnených.
     
    Začiatok galavečeru sa nesie predstavením toho najlepšieho v podaní všetkých nominovaných na cenu pre Futbalistu a Futbalistku roku v doprovode zaujímavej hudby basových virtuózov.

    Messi na tlačovke pred galavečerom.

    Posted by LaLiga.sk on 11. január 2016
    Ronaldo na tlačovke.

    Obranca Realu Madrid Marcelo a jeho rodinka.

    Minulý rok priniesol aj takéto zaujímavé stretnutie.

    Posted by TotalFutbal.sk on 11. január 2016
    Oblek Lionela Messiho.

    Nedočkavý je určite aj Neymar.

    Messi cestou v lietadle.

    Sampaoli, Enriqué alebo Guardiola?

    Posledných desať víťazov.

    Do Švajčiarska cestoval aj Sergio Ramos.

    Fototermín.

    Trojica finalistov na tlačovej konferencii pred začiatkom galavečeru.

    Takto sa tešil minuloročný víťaz Cristiano Ronaldo.

    Najlepšie jedenástky od roku 2005.

    Hráči Barcelony pri príchode.

    Ronaldo na ceste do Zurichu.

     
    Prehľad nominovaných v jednotlivých kategóriách:

    Futbalista roku: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar
    Futbalistka roku: Carli Lloydová, Célia Šašićová, Aya Miyamová
    Tréner mužov roku: Luis Enrique, Pep Guardiola, Jorge Sampaoli
    Tréner žien roku: Jill Ellisová, Mark Sampson, Norio Sasaki
    Cena Férenca Puskása za gól roku: Alessandro Florenzi, Lionel Messi, Wendell Lira
     
    Krásny podvečer! Srdečne vás vítam pri sledovaní galavečeru pri príležitosti odovzdávania Zlatej lopty za rok 2015. Ako je už tradíciou, ceny budú odovzdávané vo švajčiarskom Zurichu. Nenechajte si túto udalosť ujsť, k sledovaniu nášho prenosu ste srdečne pozvaní.
    Piatykrát za sebou sú nominovaní Lionel Messi & Cristiano Ronaldo. Tentoraz ich doplnil Neymar.

     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:30.

    Matej Kubove

    Prehľad jednotlivých kategórií:
    Futbalista roku: Lionel Messi (FC Barcelona)

    Futbalistka roku: Carli Lloydová

    Tréner mužov roku: Luis Enrique (FC Barcelona)

    Tréner žien roku: Jill Ellisová (národný tím USA)

    Cena Férenca Puskása za gól roku: Wendell Lira

    Najlepšia jedenástka roku 2015 podľa FIFA: Manuel Neuer (Bayern Mníchov) – Dani Alves (FC Barcelona) Thiago Silva (PSG), Sergio Ramos, Marcelo (obaja Real Madrid) – Andrés Iniesta (FC Barcelona), Luka Modrič (Real Madrid), Paul Pogba (Juventus) – Neymar, Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)