Brífing HC Slovan Bratislava (kon.)
koniec udalosti
Brífing HC Slovan Bratislava

Štvrtok 02.07.2015, 14:00 • Press centrum, Slovnaft aréna Bratislava • Tlačové konferencie
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.
     
    Niekoľkomesačné čakanie sa končí – HC Slovan Bratislava by mal definitívne oznámiť, v ktorej súťaži nastúpi v sezóne 2015/2016! My pri tom samozrejme nebudeme chýbať a prinesieme vám priamy prenos.

    Vzhľadom na to, že Slovan napokon oznámil, že v slovenskej extralige sa v budúcom ročníku nezúčastní a stroskotali aj rokovania s nadnárodnou EBEL či českou extraligou, je najreálnejšou možnosťou účinkovanie v KHL. Nadnárodná liga dokonca včera vydala rozpis zápasov na novú sezónu, kde sú uvedení aj belasí. Tí však ešte oficiálne nič nepotvrdili, preto sa budeme tešiť na informácie priamo z prostredia klubu. Dozvieme sa zrejme aj to, s akými hráčmi Slovan do sezóny nastúpi a ako sa na ňu v krátkom čase pripraví. Vo štvrtok od 14:00 sa na vás teší Tomáš Schügerl.
     
    Príjemný dobrý deň vám prajem z tlačového strediska Slovnaft arény v Bratislave! HC Slovan Bratislava tu o niekoľko minút usporiada brífing, kde prinesie informácie o novej sezóne 2015/2016. Na novinárske otázky bude odpovedať generálny manažér belasých Maroš Krajči. Zostaňte s nami, dozviete sa všetky podstatné informácie o Slovane, KHL, i hráčskom kádri na novú sezónu. Začíname o 14:00.
    Brífing sa o malý moment začne.
     
    Práve prišiel hlavný hosť tlačovej konferencie, generálny manažér HC Slovan Bratislava Maroš Krajči! Hlavnou témou je oficiálne zverejnenie plánov na novú sezónu.
     
    Maroš Krajči: ,,Definitívne potvrdzujeme, že sa po štvrtýkrát zúčastníme v KHL. Boli to náročné rokovania, ktoré prebiehali už na konci minulej sezóny. V posledných hodinách, dňoch, sme dotiahli veci do úspešného konca tak, aby sme tu dnes mohli sedieť a oficiálne potvrdiť účasť Slovana v súťaži. Rokovania stále prebiehajú, celé vedenie či predstavenstvo urobilo maximum pre to, aby sme účasť Slovenska v tejto lige udržali. Chceme, aby sa neopakovala minulá sezóna a aby sme sa vyhli problémom, ktoré v nás nej sprevádzali. Oficiálne vyhlasujeme, že v ročníku 2015/2016 budeme pôsobiť v KHL."
     
    Maroš Krajči: ,,Mužstvo začne prípravu v pondelok v Lamači. Permanentky budeme predávať od zajtra rána. Trénerom klubu bude Miloš Říha."
     
    Maroš Krajči o trénerskom poste: ,,Bolo tam viac kandidátov, dnes však oznamujem, že trénerom sa stáva Miloš Říha. Post asistenta trénera ešte riešime, na 99 % by v realizačnom tíme mali byť pán Országh a Stantien."
     
    Maroš Krajči o hráčskom kádri: ,,Pochopte, my sme len v posledných dňoch dotiahli finančné záležitosti či partnerské zmluvy. Hráči, ktorí sú pod zmluvou, tu ostanú a ,,preddohodnutí" sme s hráčmi ako Nedorost, Tičar, Jeglič či ďalšie mená. Hráči by mali prísť v pondelok, v najbližších dňoch budeme informovať prostredníctvom oficiálnych kanálov klubu a káder budeme postupne dopĺňať."
     
    Maroš Krajči o dlhoch voči hráčom: ,,Sme pripravení dorovnať dlžoby, ale otvorene hovorím, že to nebude do 6.júla. Vieme, že niektorí hráči povedali, že bez vyrovnania dlhov nenastúpia do letnej prípravy. Budeme to riešiť individuálne, garantujem však, že všetky peniaze budú vyrovnané."
     
    Maroš Krajči o strategickom partnerovi: ,,Došlo k navýšeniu spolupráce s firmami Tatravagónka a Respect Slovakia. Chceme sa orientovať na viacero partnerov z rôznych oblastí priemyslu, aby sme diverzifikovali riziko. J&T do klubu finančne nevstupuje."
    Brífing je v plnom prúde.

    Zdroj: HC Slovan Bratislava
     
    Maroš Krajči o spolupráci s partnermi: ,,Máme zdravé sebavedomie ohlásiť, že veci, ktoré momentálne rozbiehame, by mali byť dlhodobé. Nemôžu sa opakovať hektické chvíle z minulej sezóny, nechceme riešiť otázky, v akej lige budeme hrávať. Sme blízko k tomu, aby sme zabezpečili klub tak, aby dlhodobo pôsobil v KHL. A nielen, aby pôsobil, ale aby sa časom prepracoval na vyššie priečky. Minimálne chceme zopakovať prvú sezónu."
     
    Maroš Krajči o trénerovi Říhovi: ,,Bol v hre aj v minulej sezóne, teraz sa zmenili podmienky, o tých ale hovoriť nechcem. Zmenil sa aj časový stres, v minulej sezóne sme po Čadovi museli riešiť post nového trénera pod veľkým časovým tlakom, teraz tam bolo viac priestoru na rokovania. Říha je veľká osobnosť, má skúsenosti z KHL a chcel v tejto lige pokračovať. Pozná Slovan veľmi dobre, získali sme spolu dvakrát slovenský titul. Pozná našu mentalitu, takisto aj mentalitu našich hráčov. Chceme, aby pracoval s našimi hráčmi, a aby sme tak podporovali slovenský národný tím. Je to obrovská prestíž, že takéhoto trénera sme pre Slovan angažovali."
     
    Maroš Krajči o hráčskom kádri: ,,26.augusta máme prvý zápas KHL. Do toho termínu bude tím samozrejme kompletný. Gro tímu viete, sú v hre ešte 2-3 známe mená, veľmi známi hráči, ktorí sa objavili aj na MS v drese Slovenska. Kým to nebude na papieri, nechcem týchto hráčov špecifikovať."
     
    Boli to pre Maroša Krajčiho najťažšie chvíle v kariére? ,,Nepôsobil som len v hokeji, porevolučné roky v podnikaní boli veľmi náročné a divoké. Z hľadiska športového manažéra to asi bolo najťažšie obdobie, pribudlo mi pár šedivých vlasov. Robíme všetko pre to, aby tie sezóny boli pokojnejšie, bez pokoja a dobrej atmosféry sa kvalitný hokej hrať nedá. Každému hráčovi patrí vďaka za to, že sezónu dotiahli do konca s víťazstvami na konci sezónu. Veríme, že ďalšie sezóny budú lepšie."
     
    Čo sa zmenilo v tom, že Slovan pokračuje v KHL? Maroš Krajči: ,,V posledných mesiacoch sa rozbehli rokovania. Veľkú váhu mala aj pomoc premiéra. Vďaka tejto pomoci sme sa stali silnejším hráčom, aj ruské spoločnosti sa na nás začali pozerať inak, vnímali nás aj ako prostriedok na rozvoj slovensko-ruských obchodných vzťahov. Verím, že z toho bude mať prospech Slovensko aj slovenský šport."
     
    Na akej úrovni boli rokovania so slovenskou extraligou? Maroš Krajči: ,,Tieto rokovania boli veľmi aktuálne a intenzívne, boli sme blízko k návratu do slovenskej extraligy, rovnako bola v hre aj účasť v EBEL."
     
    Vstúpi, resp. vstúpil do klubu ruský partner? ,,Chceme rozbehnúť silnejšiu spoluprácu s ruskými subjektmi. Je to najvyššia otvorená ruská hokejová liga, má svoju veľkú kvalitu. Hokej je v Rusku číslom jeden, je tam podporovaný prezidentom či podnikateľskými špičkami. Toto sú väzby, ktoré aj slovenským podnikateľom na ruskom trhu otvárajú dvere. Ale nie, momentálne do klubu nevstúpil ruský partner."
     
    Nezanevrú na Slovan fanúšikovia? Maroš Krajči: ,,My chápeme, že to nebolo ľahké ani pre nich. Veríme, že pochopia to, že sme chceli pre klub udržať čo najkvalitnejšiu ligu. Určite to pre nich nebolo pozitívne, ale jediné, čo ich presvedčí, je úspešne zvládnutá ďalšia sezóna a pri prvej výhre snáď zabudneme na všetko."
     
    Akých hráčov Maroš Krajči privedie do kádra? ,,Gro hráčov budú Slováci, potom z ďalších národností českí hráči, už to možno len ,,došperkujeme" hráčmi zo zahraničia."
     
    Maroš Krajči o finančných nákladoch Slovana: ,,Ide to všetko ruka v ruke, my musíme rozpočet stavať aj tak, že budeme vyrovnávať staré veci. Tlaky na finančné výdaje určite budú, čo sa týka prenájmu štadióna, tam si povinnosti splníme, zmluvy sú podpísané. Nevidel som hráčov posledných 4-5 mesiacov, hlavným cieľom bolo zabezpečenie klubu, aby fungoval čo najlepšie."
     
    Aká je pozícia klubu pri rokovaní s novými hráčmi? Maroš Krajči:,,Netvrdíme, že máme z hľadiska platu ranking NY Rangers. Stále je to ale klub, ktorý hrá KHL a hráči si vedia tie informácie vyskladať, majú svojich agentov a tí komunikujú aj s inými ruskými klubmi. Vedia, že pozícia klubu sa mení, vedia aj o tom, čo sa v Rusku deje a ako sa niektoré ruské strany stavajú k svojim záväzkom. Sami ste videli, že tie informácie chodili častejšie z Ruska, než od nás. My sme radšej čakali do chvíle, kedy si podoťahujeme všetky veci."
     
    Vedenie KHL deklarovalo snahu zakladať ligu na ruských kluboch, čo si o tom myslí M. Krajči? ,,To sa musíte pýtať ruskej strany. Odišli dva kluby a prišiel Spartak Moskva, prišlo nové vedenie KHL a to má svoje vízie. Každý vizionár príde, stretne sa s určitou realitou, ktorú musí akceptovať. Realita je viazaná na obchod, politiku, vzťahy, ktoré bežne človek nevidí. Prišli ľudia plní odhodlania a skúseností, začali však potom vnímať realitu a zistili, že to také jednoduché pri presadzovaní vízie nebude. Preto je súťaž v podobnom duchu a s novými vecami, ktoré prichádzajú a prichádzať ešte budú. Sú to dobré veci, liga má byť od novej sezóny zisková a rozdelí sa väčší balík peňazí. Otáča sa to smerom k biznisu, celé to riadenie KHL vedie pozitívnym smerom."
     
    S akým rozpočtom pôjde Slovan do sezóny? Maroš Krajči: ,,Približne s takým istým, ako minulú sezónu. Musíme počítať so splácaním starých dlhov, rozpočet na hráčov bude o niečo menší, aby sme to dokázali zvládnuť. My sme včera dostali informáciu, ktorá bola pre nás kľúčová ohľadom nášho účinkovania v KHL, prichádzajú aj ďalšie informácie, ktoré nás môžu posunúť z hľadiska rozpočtu či cieľov vyššie."
     
    Aké má Slovan ambície? Maroš Krajči: ,,Chceme ísť krok za krokom, prvoradé je prebojovať sa do play-off. Západná skupina KHL je prešpikovaná silnými klubmi a veľmi náročná, účasť v play-off by bola určite úspechom."
     
    Ako bude Slovan splácať dlhy? M. Krajči: ,,Predložíme hráčom splátkové kalendáre, individuálne sa s nimi dohodneme na splácaní. Vždy sme sezónu končili s restami na platoch, do prvého buly nasledujúcej sezóny sme vždy všetko vyrovnali. Splátkové kalendáre musíme predložiť na schválenie aj KHL."
     
    Vie klub hráčom garantovať finančnú stabilitu? M. Krajči: ,,Sedíme tu? To je myslím dostatočná garancia. Robíme to aj preto, aby sme hráčom platili, udržali ligu a udržali hráčom ich zmluvy. Keby Slovan skončil, tak 5-6 hráčov by si našlo angažmán v KHL, ďalší by asi hrali v iných ligách s nižšími platmi."
     
    Maroš Krajči o predaji permanentiek: ,,Oficiálne zajtra o 9:00 spúšťame predaj permanentiek. Do troch týždňov sú vyhradené pre fanúšikov, ktorí mali svoje miesta zakúpené v minulej sezóne. Do predaja idú aj neblokované permanentky na miesta, ktoré neboli zakúpené v minulom ročníku. Ideme predávať špeciálne junior permanentky, aj špeciálnu permanentku TOP10 na najatraktívnejšie zápasy. Ceny nestúpnu, takto nechceme splácať dlhy."
     
    Časový horizont rokovaní o pokračovaní v KHL a hráčsky káder. Maroš Krajči:,,Zlomilo sa to v posledných 3-4 týždňoch. S každým trénerom sa z hľadiska hráčov snažíme nájsť konsenzus, určite tomu tak bude aj teraz."
     
    Ako klub komunikoval s hráčmi pod zmluvou? M. Krajči: ,,Boli sme v kontakte s Tičarom a Jegličom, s Michalom Sersenom, sme v kontakte s L. Nagyom. Neviem o tom, že by mali prestúpiť do iného klubu."
     
    M. Krajči: ,,S KHL nemáme zmluvu. KHL nastaví podmienky a udelí licenciu, my na to musíme splniť určité podmienky. My sme dnes v takej pozícii, že musíme zložiť určité financie a zohnať partnerov."
     
    M. Krajči: ,,Máme v hre 2 kanadských brankárov, sú to veľké mená, zverejníme po podpise. V obrane sme v kontakte so Sersenom, ktorý má aj iné ponuky. Komunikujeme úzko s Bakerom, Švarným, Mihálikom. V útoku sú pod zmluvou Bartovič, Bližňák, Nagy, v podstate sme dohodnutí s Nedorostom, Tičarom, Jegličom. Verím, že keď hráči čakali doteraz, tak to o niečom svedčí a budeme s nimi môcť počítať v novej sezóny. Teoreticky by sa hráči mali objaviť v príprave už v pondelok. Hráči budú priebežne prichádzať, až včera sa dozvedeli, že budeme oficiálne hrať KHL. Ak sa v pondelok na zraze niekto z nich neobjaví, tak to neberte tak, že nebudú za nás hrať. Budú prichádzať v priebehu týždňa, ako som už spomínal."
     
    Umožnila Slovanu KHL výraznejšiu prezentáciu slovenských partnerov? M. Krajči: ,,Problém bol v partneroch ako Megafon, Sogaz, Chevrolet, ktorí na Slovensku nepôsobia. Chceli sme vysvetliť, aký má zmysel, že promujeme len Megafon, či nemôžeme pustiť aj iného partnera z tejto oblasti. Máme prísľub, že chýbajúcich 30 % rozpočtu doplnia slovenskí partneri. Teraz to ale nepôjde priamo, ide o nadnárodného partnera, ktorý si plánuje rozpočet rok-dva dopredu. Preto sme sa snažili poskytnúť priestor reklamným partnerom extraligy, dohodli sme sa na tom s Pro-Hokejom."
     
    Skončil sa brífing HC Slovan Bratislava, na ktorom generálny manažér klubu Maroš Krajči priniesol niekoľko mimoriadne zaujímavých informácií! Belasí oficiálne potvrdili, že budú v novej sezóne pôsobiť v KHL. Príprava sa začína od pondelka 6.júla, otázku hráčskeho kádra bude klub riešiť v jej priebehu, potvrdených je niekoľko mien. Trénerom klubu bude Čech Miloš Říha. Prvý domáci zápas je naplánovaný na 26.8., súperom bude Vladivostok.

    Brífing priniesol veľké množstvo zaujímavých informácií, vy nájdete všetky podrobnosti v texte nižšie.
     
    S konštatovaním, že HC Slovan Bratislava oficiálne potvrdil účasť v KHL v sezóne 2015/2016, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok dňa! (14:40:57)