Brífing HC Slovan Bratislava (kon.)
koniec udalosti
Brífing HC Slovan Bratislava

Štvrtok 02.07.2015, 14:00 • Press centrum, Slovnaft aréna Bratislava • Tlačové konferencie
     
    S konštatovaním, že HC Slovan Bratislava oficiálne potvrdil účasť v KHL v sezóne 2015/2016, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok dňa! (14:40:57)
     
    Skončil sa brífing HC Slovan Bratislava, na ktorom generálny manažér klubu Maroš Krajči priniesol niekoľko mimoriadne zaujímavých informácií! Belasí oficiálne potvrdili, že budú v novej sezóne pôsobiť v KHL. Príprava sa začína od pondelka 6.júla, otázku hráčskeho kádra bude klub riešiť v jej priebehu, potvrdených je niekoľko mien. Trénerom klubu bude Čech Miloš Říha. Prvý domáci zápas je naplánovaný na 26.8., súperom bude Vladivostok.

    Brífing priniesol veľké množstvo zaujímavých informácií, vy nájdete všetky podrobnosti v texte nižšie.
     
    Umožnila Slovanu KHL výraznejšiu prezentáciu slovenských partnerov? M. Krajči: ,,Problém bol v partneroch ako Megafon, Sogaz, Chevrolet, ktorí na Slovensku nepôsobia. Chceli sme vysvetliť, aký má zmysel, že promujeme len Megafon, či nemôžeme pustiť aj iného partnera z tejto oblasti. Máme prísľub, že chýbajúcich 30 % rozpočtu doplnia slovenskí partneri. Teraz to ale nepôjde priamo, ide o nadnárodného partnera, ktorý si plánuje rozpočet rok-dva dopredu. Preto sme sa snažili poskytnúť priestor reklamným partnerom extraligy, dohodli sme sa na tom s Pro-Hokejom."
     
    M. Krajči: ,,Máme v hre 2 kanadských brankárov, sú to veľké mená, zverejníme po podpise. V obrane sme v kontakte so Sersenom, ktorý má aj iné ponuky. Komunikujeme úzko s Bakerom, Švarným, Mihálikom. V útoku sú pod zmluvou Bartovič, Bližňák, Nagy, v podstate sme dohodnutí s Nedorostom, Tičarom, Jegličom. Verím, že keď hráči čakali doteraz, tak to o niečom svedčí a budeme s nimi môcť počítať v novej sezóny. Teoreticky by sa hráči mali objaviť v príprave už v pondelok. Hráči budú priebežne prichádzať, až včera sa dozvedeli, že budeme oficiálne hrať KHL. Ak sa v pondelok na zraze niekto z nich neobjaví, tak to neberte tak, že nebudú za nás hrať. Budú prichádzať v priebehu týždňa, ako som už spomínal."
     
    M. Krajči: ,,S KHL nemáme zmluvu. KHL nastaví podmienky a udelí licenciu, my na to musíme splniť určité podmienky. My sme dnes v takej pozícii, že musíme zložiť určité financie a zohnať partnerov."
     
    Ako klub komunikoval s hráčmi pod zmluvou? M. Krajči: ,,Boli sme v kontakte s Tičarom a Jegličom, s Michalom Sersenom, sme v kontakte s L. Nagyom. Neviem o tom, že by mali prestúpiť do iného klubu."
     
    Časový horizont rokovaní o pokračovaní v KHL a hráčsky káder. Maroš Krajči:,,Zlomilo sa to v posledných 3-4 týždňoch. S každým trénerom sa z hľadiska hráčov snažíme nájsť konsenzus, určite tomu tak bude aj teraz."
     
    Maroš Krajči o predaji permanentiek: ,,Oficiálne zajtra o 9:00 spúšťame predaj permanentiek. Do troch týždňov sú vyhradené pre fanúšikov, ktorí mali svoje miesta zakúpené v minulej sezóne. Do predaja idú aj neblokované permanentky na miesta, ktoré neboli zakúpené v minulom ročníku. Ideme predávať špeciálne junior permanentky, aj špeciálnu permanentku TOP10 na najatraktívnejšie zápasy. Ceny nestúpnu, takto nechceme splácať dlhy."
     
    Vie klub hráčom garantovať finančnú stabilitu? M. Krajči: ,,Sedíme tu? To je myslím dostatočná garancia. Robíme to aj preto, aby sme hráčom platili, udržali ligu a udržali hráčom ich zmluvy. Keby Slovan skončil, tak 5-6 hráčov by si našlo angažmán v KHL, ďalší by asi hrali v iných ligách s nižšími platmi."
     
    Ako bude Slovan splácať dlhy? M. Krajči: ,,Predložíme hráčom splátkové kalendáre, individuálne sa s nimi dohodneme na splácaní. Vždy sme sezónu končili s restami na platoch, do prvého buly nasledujúcej sezóny sme vždy všetko vyrovnali. Splátkové kalendáre musíme predložiť na schválenie aj KHL."
     
    Aké má Slovan ambície? Maroš Krajči: ,,Chceme ísť krok za krokom, prvoradé je prebojovať sa do play-off. Západná skupina KHL je prešpikovaná silnými klubmi a veľmi náročná, účasť v play-off by bola určite úspechom."
     
    S akým rozpočtom pôjde Slovan do sezóny? Maroš Krajči: ,,Približne s takým istým, ako minulú sezónu. Musíme počítať so splácaním starých dlhov, rozpočet na hráčov bude o niečo menší, aby sme to dokázali zvládnuť. My sme včera dostali informáciu, ktorá bola pre nás kľúčová ohľadom nášho účinkovania v KHL, prichádzajú aj ďalšie informácie, ktoré nás môžu posunúť z hľadiska rozpočtu či cieľov vyššie."
     
    Vedenie KHL deklarovalo snahu zakladať ligu na ruských kluboch, čo si o tom myslí M. Krajči? ,,To sa musíte pýtať ruskej strany. Odišli dva kluby a prišiel Spartak Moskva, prišlo nové vedenie KHL a to má svoje vízie. Každý vizionár príde, stretne sa s určitou realitou, ktorú musí akceptovať. Realita je viazaná na obchod, politiku, vzťahy, ktoré bežne človek nevidí. Prišli ľudia plní odhodlania a skúseností, začali však potom vnímať realitu a zistili, že to také jednoduché pri presadzovaní vízie nebude. Preto je súťaž v podobnom duchu a s novými vecami, ktoré prichádzajú a prichádzať ešte budú. Sú to dobré veci, liga má byť od novej sezóny zisková a rozdelí sa väčší balík peňazí. Otáča sa to smerom k biznisu, celé to riadenie KHL vedie pozitívnym smerom."
     
    Aká je pozícia klubu pri rokovaní s novými hráčmi? Maroš Krajči:,,Netvrdíme, že máme z hľadiska platu ranking NY Rangers. Stále je to ale klub, ktorý hrá KHL a hráči si vedia tie informácie vyskladať, majú svojich agentov a tí komunikujú aj s inými ruskými klubmi. Vedia, že pozícia klubu sa mení, vedia aj o tom, čo sa v Rusku deje a ako sa niektoré ruské strany stavajú k svojim záväzkom. Sami ste videli, že tie informácie chodili častejšie z Ruska, než od nás. My sme radšej čakali do chvíle, kedy si podoťahujeme všetky veci."
     
    Maroš Krajči o finančných nákladoch Slovana: ,,Ide to všetko ruka v ruke, my musíme rozpočet stavať aj tak, že budeme vyrovnávať staré veci. Tlaky na finančné výdaje určite budú, čo sa týka prenájmu štadióna, tam si povinnosti splníme, zmluvy sú podpísané. Nevidel som hráčov posledných 4-5 mesiacov, hlavným cieľom bolo zabezpečenie klubu, aby fungoval čo najlepšie."
     
    Akých hráčov Maroš Krajči privedie do kádra? ,,Gro hráčov budú Slováci, potom z ďalších národností českí hráči, už to možno len ,,došperkujeme" hráčmi zo zahraničia."
     
    Nezanevrú na Slovan fanúšikovia? Maroš Krajči: ,,My chápeme, že to nebolo ľahké ani pre nich. Veríme, že pochopia to, že sme chceli pre klub udržať čo najkvalitnejšiu ligu. Určite to pre nich nebolo pozitívne, ale jediné, čo ich presvedčí, je úspešne zvládnutá ďalšia sezóna a pri prvej výhre snáď zabudneme na všetko."
     
    Vstúpi, resp. vstúpil do klubu ruský partner? ,,Chceme rozbehnúť silnejšiu spoluprácu s ruskými subjektmi. Je to najvyššia otvorená ruská hokejová liga, má svoju veľkú kvalitu. Hokej je v Rusku číslom jeden, je tam podporovaný prezidentom či podnikateľskými špičkami. Toto sú väzby, ktoré aj slovenským podnikateľom na ruskom trhu otvárajú dvere. Ale nie, momentálne do klubu nevstúpil ruský partner."
     
    Na akej úrovni boli rokovania so slovenskou extraligou? Maroš Krajči: ,,Tieto rokovania boli veľmi aktuálne a intenzívne, boli sme blízko k návratu do slovenskej extraligy, rovnako bola v hre aj účasť v EBEL."
     
    Čo sa zmenilo v tom, že Slovan pokračuje v KHL? Maroš Krajči: ,,V posledných mesiacoch sa rozbehli rokovania. Veľkú váhu mala aj pomoc premiéra. Vďaka tejto pomoci sme sa stali silnejším hráčom, aj ruské spoločnosti sa na nás začali pozerať inak, vnímali nás aj ako prostriedok na rozvoj slovensko-ruských obchodných vzťahov. Verím, že z toho bude mať prospech Slovensko aj slovenský šport."