Japonsko – Holandsko 2:1 (kon.)
koniec
Japonsko
2:1 (1:0)
Holandsko
cz Streda 24.06.2015, 04:00 • BC Place Stadium, Vancouver (kapacita 59.841 diváků) • Majstrovstvá sveta žien • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Ode mne je to pro tuto chvíli již vše, přeji Vám krásný start do nového dne. Nashledanou. (05:56:47)
     
    Hráčkou utkání byla zvolena autorka druhé branky Japonska Mizuho Sakaguchiová.
     
    Statistiky utkání:

    Držení míče: 48% – 52%
    Střely na branku: 3 – 3
    Střely celkem: 18 – 12
    Fouly: 6 – 6
    Žluté karty: 1 – 0
    Rohové kopy: 5 – 4
    Ofsajdy: 4 – 2
     
    Japonky tak postupují do další fáze soutěže, kde se utkají s přemožitelkami Brazilek v osmifinále a to s celkem Austrálie. Pro Holanďanky končí jejich premiérová účast na šampionátu, kde však ostudu své zemi rozhodně neudělaly.
     
    Skončil poslední osmifinálový duel tohoto Mistrovství světa a po výhře 2:1 se z postupu do čtvrtfinále radují hráčky Japonska. Asijské fotbalistky měly po většinu utkání více ze hry a díky brankám Ariyoshiové a Sakaguchivé si vypracovaly dvougólový náskok. Hru Holanďanek oživila ve druhé půli van de Venová, která se nakonec dočkala i zasloužené odměny v podobě vstřelené branky, jenže její gól v nastaveném čase přišel pro Nizozemí až příliš pozdě.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Ještě jedna šance pro Evropanky, jenže Miedemaová trefuje pouze brankářku Japonska.
    Kirsten VAN DE VENOVÁ - 2:1
     
    90+2
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Obrovská chyba Kaihoriové ještě dává Holanďankám naději! Na centr do vápna si naskočila KIRSTEN VAN DE VENOVÁ, která sice mířila hlavou doprostřed branky, jenže japonská gólmanka propustila míč za svá záda!
     
    90+1
    Jenže ten nic zvláštního krom útočného faulu v podání Holanďanek na gólmanku Kaihoriovou nepřinesl.
     
    90+1
    Dobrá práce Miedemaové ve vápně Japonek vyústila v rohový kop.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty nad rámec druhé půle.
     
    90
    Začala poslední minuta základní hrací doby a zdá se být více než jisté, že i tohoto duelu.
     
    89
    Kaihoriová si připisuje dobrý zákrok proti tvrdé střele Middagové z levé strany, následný další pokus Holanďanek z vápna je již zablokován.
     
    88
    Melisová si nabíhala na dlouhý balon za obranu Asiatek, Samoshimaová si s ní ale nakonec poradila.
     
    87
    A co je hlavní, u balonu jsou v posledních vteřinách hry opět Japonky, na nějaké drama v závěru to tak příliš nevypadá
     
    86
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Merel van Dongenová, přichází Tessel Middagová.
     
    85
    Van de Venová patří od svého příchodu na hřiště mezi nejlepší hráčky, ale co je to platné, když je skóre stále 2:0 pro Japonsko. Nyní se Holanďanka pěkně uvolnila přes Ariyoshiovou a z levého rohu pokutového území vypálila na branku, trefila však přesně její střed, kde již čekala na balon Kaihoriová.
     
    84
    Ogimiová uvolnila napravo Ariyoshiovou, která střílenou přihrávkou hledala před brankou Miyamaovou, jenže před ní balon odehrála jedna z bránících hráček Holandska. Miyamaová navíc byla v ofsajdu a tak je brzy pískáno.
     
    83
    Asiatky jsou nyní hodně při chuti a mám dojem, že je po zápase. Centr Miyamaové sice zachytila gólmanka Geurtsová, jenže hrát dopředu potřebují nyní spíše Holanďanky, které se k balonu teď vůbec nedostávají.
     
    82
    Martensová se ale přeci jen dostala ke střele, když to zkusila z nějakých dvaceti metrů, balon však zakroutila příliš vysoko.
     
    Dnešní utkání sleduje 28.717 diváků.
     
    81
    Japonky nyní drží míč pevně na svých kopačkách a nedávají svým soupeřkám šanci na korekci skóre tohoto zápasu.
     
    80
    Střídání v týmu Japonsko: ze hřiště odchází Nahomi Kawasumiová, přichází Homare Sawaová.
    Mizuho SAKAGUCHIOVÁ - 2:0
     
    78
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Nedáš – dostaneš! Velké šance Holanďanky ve vyrovnání nepřetavily a tak se radují Japonky na druhé straně. Perfektní kombinaci Asiatek před i ve vápně nakonec zakončuje přesnou střelou zpoza šestnáctky MIZUHO SAKAGUCHIOVÁ!
     
    77
    Spitseová kroutila míč na vzádlenější tyč a ten jen těsně propadl vedle pravé tyče.
     
    77
    Evropanky pokračovaly v akci a vybojovaly další roh.
     
    76
    No to byla šance! Centr Spitseová odvracela Samoshimaová, jenže místo odkopu směrem od branky zamířila balon proti vlastní brance a jen reflexní zákrok Kaihoriové zabránil tomu nejhoršímu! Poté ještě pálila jedna van de Venová, ale její pokus už Japonky dokázaly zblokovat.
     
    75
    Dobrá práce van de Venové na opačném konci hřiště, kde z levé strany trefila Ariyoshiovou a bude z toho rohový kop pro Nizozemsko.
     
    74
    Ogimiová z následné protiakce Japonek zakončovala z těžké pozice nalevo od branky a její rána vcelku logicky mířila vedle.
     
    73
    Fotbalistky v bílém zvýšily aktivitu a hlavně svůj pohyb a na jejich hře je to znát. Jenže centr Spitseové od levé čáry byl teď nepřesný a pomalu se snesl až k rukavicím gólmanky Kaihoriové.
     
    72
    Tak až nyní se dostaly hráčky z Holandska do kloudnější příležitosti. Van de Venová dostala míč napříč celým pokutovým územím na levou stranu šestnáctky, jenže přízemní střela střídající holandské hráčky skončila vedle pravé tyče.
     
    71
    Evropankám se ale vůbec nedaří dostat za pevnou japonskou defenzivu a velice brzy ztrácí míč. Takhle to s tím vyrovnáním nebude příliš horké.
     
    70
    Hrají tedy opět Asiatky, které se snažily něco vymyslet napravo od vápny soupeřek, po sražené přihrávce se ale odkopu od své branky ujme Geurtsová.
     
    69
    Ofsajd nyní zastavil jednu z holandských hráček, vypadá to na Martensovou. Tak ne, bylo van de Venová, to na věci ale příliš nemění.
     
    68
    Po rohovém kopu se po přetaženém centru dostala k míči Utsugiová, která se z hranice levého rohu pokutového území opřela do míče a z první jej poslala vysoko nad branku.
     
    67
    Japonky se rychle prokombinovaly až před vápno, kde se do míče řádně opřela Sakaguchiová, ale její ránu dokázaly Holanďanky srazit na roh.
     
    66
    Střídání v týmu Japonsko: ze hřiště odchází Shinobu Ohnová, přichází Mana Iwabuchiová.
     
    65
    Chybovaly však i Evropanky a tak se rychle dopředu hnaly jejich soupeřky. Ohnová si však ve vápně neporadila s jednou z bránících hráček a tak celá akce Japonek končí neúspěchem.
     
    64
    Asijské hráčky drží balon co nejdále od své branky a naopak se jej snaží dostat co nejblíže ke Geurtsové. Holanďanky však po nepřesné přihrávce jedné z Japonek vybojovaly balon.
     
    63
    Ogimiová se hnala do vápna na dlouhý nakopávaný balon, ten však před ní dobrým obranným zákrokem odehrála van Dongenová.
     
    62
    Evropanky roztáhly hru a dobře ji přenesly na levou stranu na van de Venovou, jenže její následný pas před vápno jistě odrazila dobře zformovaná japonská obrana.
     
    60
    Útok Holanďanek skončil nepřesnou přihrávkou dopředu na nabíhající Martensovou, zahraje si tak po delší době i gólmanka Kaihoriová.
     
    59
    Japonky odpovídají dalším ofenzivním výpadem. Miyamaová našla nalevo nabíhající Ohnovou, ta jen tak tak stihla balon na hřišti, ještě však stihla odcentrovat před branku, ale tam již nikdo v modrém nebyl.
     
    58
    Fotbalistky v bílém se pomalu prokousávaly japonskou obranou až k vápnu, poslední přihrávka Miedemaová ze středu na pravou stranu však již byla na dlouhou nohu a její spoluhráčka tak o míč přišla.
     
    57
    Tak Japonky po trochu ospalém úvodu opět tlačí na pilu a obrana Holandska nyní prožívá těžké chvilky. Přitom jsou to Evropanky, které se za nepříznivého stavu musí tlačit vpřed.
     
    56
    A do další příležitosti se dostávaly Asiatky. Ogimiová si dobře naběhla za obranu Holanďanek, jenže její pokus o uvolnění jedné ze spoluhráček patičkou již nevyšel.
     
    55
    Další rohový kop již tolik nebezpečí před brankou Holandska nepřinesl a tak se Holanďanky na chvíli osvobozují z krátkého japonského tlaku.
    Sražená střela Ogimiové končí těsně vedle!
     
    54
    Po něm se do dobré pozice dostala Ogimiová, jenže její pokus z pravé strany vápna srazila těsně vedle levé tyče van den Bergová alespoň na roh!
     
    54
    Japonky získávají rohový kop.
     
    53
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Danielle van de Donková, přichází Kirsten van de Venová.
     
    53
    Japonky si pozvolna přihrávají ve středu hřiště a snaží se trochu rozmělni tempo, které nasadily úvodu druhé půle jejich soupeřky.
     
    52
    Holanďanky z pokračující akce vybojovaly alespoň rohový kop, ten však žádné větší vzrušení před japonskou brankou nepřinesl.
     
    51
    Tak nevím, zda to Spitseová opravdu zkusila vystřelit z této pozice nebo to byl hodně nepovedený pokus o centr, každopádně balon se zastavil o dvoučlennou japonskou zeď.
     
    51
    Žlutou kartu dostává Saori Ariyoshiová (Japonsko).
     
    50
    Martensová se pokusila protáhnout z levé strany do vápna mezi dvěma soupeřkami a nakonec je z toho faul Ariyoshiové a velice zajímavá standardní situace.
     
    49
    Balonu se tak poprvé ve druhé půli ujímají Japonky a pokračují ve svém tradičním "uspávacím" pojetí hry, kdy kombinují dlouho v okolí středového kruhu.
     
    48
    Holanďanky se dostaly do vápna, jenže Miedemaová toho zády k brance mnoho nevymyslela a tak prováhala vhodný okamžik jak pro střelu, tak i pro přihrávku. Balonu se nakonec ujala Dekkerová, jenže její pokus ze zoufalství ze dvaceti metrů končí vysoko nad brankou.
     
    47
    Evropanky jsou stále u balonu a kombinují před pokutovým územím Japonek, dovnitř se jim však nedaří dostat.
     
    46
    Holanďanky se po úvodním výkopu druhého poločasu dostávají vpřed podél pravé čáry, jsou však přibržděny pozornou japonskou obranou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Fotbalistky obou týmů právě vbíhají zpět z útrob stadionu na hrací plochu, což značí jediné, druhý poločas začne již za malou chvíli.
     
    Statistiky utkání po první půli:

    Držení míče: 53% – 47%
    Střely na branku: 2 – 0
    Střely celkem: 13 – 2
    Fouly: 2 – 3
    Žluté karty: 0 – 0
    Rohové kopy: 2 – 1
    Ofsajdy: 2 – 1
     
    Druhý poločas začne přibližně v 05:01.
     
    Skončil úvodní poločas posledního osmifinálového duelu tohoto Mistrovství, po kterém vedou japonské fotbalistky nad svými soupeřkami z Nizozemska zásluhou první reprezentační trefy Saori Ariyoshiové 1:0. Asijské hráčky po většinu první půle prokazovaly své kvality i bohaté zkušenosti z vrcholných akcí a Holanďanky jasně přehrávaly. Pokud chtějí zástupkyně evropského kontinentu s výsledkem ještě něco udělat, budou muset ve druhé půli podstatně přidat.
     
    45
    První poločas skončil.
    Ohnová hlavou jen těsně minula branku Holandska!
     
    45
    Obrovská šance pro Japonsko končí nevyužita! Ogimiová poslala z pravé strany nadýchaný centr do vápna, kde si u penaltového puntíku na její vysoký pas naskočila nedobře hlídaná Ohnová a hlavou jen těsně minula branku Geurtsové!
     
    44
    Martensová se uvolnila pěkným způsobem nalevo od vápna,jenže následný centr holandské hráčce již příliš nevyšel a míč skončil přesně v rukavicích brankářky Kaihoriové.
     
    43
    Japonky se postupnou kombinací dostaly až na dostřel holandské branky, pokus Ogimiové ze dvaceti metrů byl ale hodně nepřesný a skončil vysoko nad.
     
    42
    Geurtsová si s rohovým kopem poradila na výbornou, když vyskočila nejvýše ze všech hráček a míč vyboxovala mimo pokutové území.
     
    41
    Samoshimaová se pěkně uvolnila nalevo os šestnáctky a centrovala před branku. Tam si příliš nerozuměly Geurtsová a van de Gragtová, která odhlavičkovala balon na roh.
     
    41
    Evropankám se ale dopředu příliš nedaří a Japonky s přehledem zastavují všechny jejich pokusy o atak branky, kterou hájí Kaihoriová.
     
    40
    Ariyoshiová se vydala na další útočný výlet podél pravé lajny, míč k ní ale ze středu hřiště nedoputoval zásluhou nepřesné přihrávky Ohnové, kterou překazila jedna z Holanďanek.
     
    39
    Japonky hrají s přehledem a v naprostém klidu, každý svůj útok se snaží založit s rozvahou a zatím to spíše vypadá, že se své soupeřky snaží uspat a pak rychle udeřit.
     
    38
    Martensová se na půlce snažila protáhnout podél levé čáry, byla však rychle zastavena japonskou hodně vysunutou obranou v čele s Ariyoshiovou.
     
    37
    A také se daleko hráčky z Asie nedostaly. Velice nepřesný nákop směrem k brance Nizozemska skončil mimo hřiště a Ohnová navíc byla v ofsajdu. Odkopávat od své branky bude gólmanka Geurtsová.
     
    36
    Japonky po zisku balonu jen pozvolna kombinují na středovém kruhu, k brance soupeřek nikterak nespěchají.
     
    35
    Martensová se o pár sekund později dostávala do další šance, jenže její postup uvnitř pokutového území brzy zastavila Ariyoshová.
     
    34
    Po delší době zaútočily i Evropanky, pokus Martensové zpoza vápna ale k brankářce Kaihoriové ani neprošel.
     
    33
    Jenže fotbalistky Japonska nezahálely a rychle vybojovaly míč zpět. Po centru z pravé strany do vápna se k hlavičce Ohnová nedostala, přeci jen, se svoji výškou neměla moc šanci, letící balon se ale v pádu pokusila trefit Utsugiová a její pokus skončil jen kousek vedle levé tyče.
     
    32
    Centr Asiatek lze ale vyhodnotit jako hrubě nepovedený a místo do vápně přistál balon až někde u pravé postranní čáry. Takhle si to asi Asiatky nepředstavovaly.
     
    31
    Van de Gragtová taktickým faulem daleko od vápna srazila Ohnovou. Japonky ale budou mít možnost zahrát standardní situaci.
     
    30
    Asiatky nadále tlačí na holandskou obrana. Opět z nějakých dvaceti metrů to zkoušela Ohnová, přes rozestavěnou obranu Holanďanek ale neměla mnoho šancí na úspěch a také že ne, pokus Japonky byl zblokován a balon skončil u gólmanky Geurtsové.
     
    29
    Holanďanky hrubě chybovaly v rozehrávce, když doslova nabídly míč napadající Ogimiové. Ta však brzy pochopila, že proti třem soupeřkám neměla šanci a tak se ze dvaceti metrů jala vystřelit, její rána však končí vysoko nad.
     
    28
    K hlavičce se po centru od rohového praporku dostala Sakaguchiová, jenže její pokus skončil mimo klec.
     
    28
    Kawasumiová "zadrbala" míč před vápnem a nakonec se rozhodla pravačkou vystřelit, holandská obrana však její pokus srazila na rohový kop.
     
    27
    Míče se ale nakonec přeci jen chopily fotbalistky v modrém, které v posledních minutách hry jasně určují tempo zápasu.
     
    26
    Poslední minuta hry příliš vzrušení na trávníku nepřinesla, na vině byly chyby v rozehrávce na obou stranách. Japonkám to ale přeci jen za současného stavu bude vadit méně.
     
    25
    Evropanky jsou po delší době u balonu, uvidíme, zda se jim podaří vrátit do zápasu, jehož otěže nyní pevně drží japonské hráčky.
     
    24
    Miyamaová hledala centrem z levé strany před brankou některou ze spoluhráček, to se ji však nepovedlo. Asiatky ale i nadále zůstávají u míče.
     
    23
    Van de Donková sestřelila při útočné snaze Kawasumiovou a tak se Japonky opět ujímají míče.
    Sameshimaová přestřeluje branku Holandska!
     
    22
    Tak tohle byla stoprocentní šance Japonska! Sameshimaová si parádně vyměnila míč s Ohnovou, která perfektním pasem vyslala svou spoluhráčku z levé strany za obranu soupeřek, ta však z první přestřelila branku!
     
    21
    A vida. Miyamaová se nikým nehlídaná dostala k zakončení z prostoru penaltového puntíku, kam ji adresovala přihrávku po zemi z levé strany Sakaguchiová. Kapitánka asijského celku však namířila svoji střelu mimo branku.
     
    20
    Tempo hry po prví vstřelené brance Japonek jakoby trochu odpadlo, doufejme, že jde jen o chvilkovou záležitost.
     
    18
    Japonská gólmanka měla o pár vteřin později již výrazně více práce, když rychlým vyběhnutím musela ven z branky, aby překazila šanci nabíhající holandské fotbalistce.
     
    17
    Snaha Holanďanek o atak japonské branky nyní nevyšel a rozehrávat tak bude Kaihoriová od své svatyně.
     
    16
    Ohnová se při náběhu rovněž nedokázala srovnat s obranou soupeřek a i ona skončila v ofsajdovém postavení.
     
    15
    Evropanky vybojovaly rohový kop, při něm se však prosadit nedokázaly.
     
    14
    Ohnová vyslala pokus na branku Holandska, Geurtsová si ale konečně sáhla na míč a úspěšně zastavila střelu mířící na její branku.
     
    13
    Už ale opět hrají Japonky, které vstřelená branka očividně povzbudila k další ofenzivě.
     
    12
    Evropanky se snaží o rychlou odpověď, Melisová se však při snaze najít skulinku v japonské obraně vystavila do ofsajdové pozice.
    Saori ARIYOSHIOVÁ - 1:0
     
    10
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Japonky z první vážnější akce otevírají gólový účet tohoto zápasu! Ogimiová po centru z levé strany nejprve z deseti metrů trefila hlavou pouze břevno, k odraženému míči měla však nejblíže SAORI ARIYOSHIOVÁ, kterou střelou po zemi k pravé tyči vstřelila vůbec svůj první reprezentační gól a hlavně, poslala svůj celek do vedení!
     
    9
    Japonky se teď s míčem u kopaček snaží trochu uklidnit hru po nebezpečné dvouminutovce v podání svých soupeřek.
     
    8
    Utkání začíná pomalu, ale jistě nabírat na obrátkách a jsou to především hráčky z Evropy, které se snaží směrem vpřed něco vymyslet.
     
    7
    Melisová se dostávala do šance, když si nabíhala za obranu svých soupeřek na přesný pas od jedné ze spoluhráček, jenže dobrým obranným zákrokem ve vápně se prezentovala Kawasumiová.
     
    6
    Miedemaová se dostala k zakončení zpoza vápna, její rána však postrádala výrazně na přesnosti a tak gólmanka Asiatek zůstala bez práce.
     
    5
    Fotbalistky v modrém jsou stále u míče, dostat blíže k brance soupeřek se jim teď ale nedaří.
     
    4
    Jinak se ale začalo hodně opatrně a žádný z týmu nechce udělat chybu. Vzhledem k důležitosti zápasu se ale podobný průběh dal očekávat.
     
    3
    Evropanky jsou směrem dozadu hodně zasunuté a Japonkám takřka vydláždily cestu do pokutového území. Van den Bergová naštěstí střelu jedné z nich dokázala zablokovat.
     
    3
    Japonky pomalu kombinují v okolí středového kruhu a snaží se dostat balon na polovinu Holanďanek.
     
    2
    Evropanky sice rychle vybojovaly míč zpět, přihrávka podél levé čáry ale nevyšla a tak vpřed míří jejich soupeřky.
     
    1
    Balonu se brzy po rozehrávce chopily Holanďanky, o míč však nepřesnou přihrávkou van Lunterenové do vápna přicházejí.
     
    Úvodní výkop zápasu patří Japonkám, které dnes nastupují v modrých dresech, jejich soupeřky odehrají utkání v bílé kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hymny dozněly, hráčky se nyní zdraví se svými soupeřkami. Zbývá ještě pozdrav obou kapitánek s hlavní sudí zápasu, kterou je dnes Mexičanka Lucila Venegasová.
     
    Nyní si hráčky a fanoušci obou týmů vyslechnou státní hymny. Nejprve uslyší japonskou národní píseň, následovat bude ta nizozemská.
     
    Fotbalistky obou týmů právě přichází na trávník velice slušně zaplněného stadionu ve Vancouveru, který je mimochodem již takřka vyprodán na sobotní představení domácího kanadského týmu, který se utká ve čtvrtfinále s Anglií.
    Fanoušci obou týmů jsou již připraveni na zápas, jehož vítěz se ve čtvrtfinále utká s Austrálií.

     
    Úvodní sestavy:

    Japonsko: Kaihoriová – Ariyoshiová, Iwashimizuová, Kumagaiová, Sameshimaová – Kawasumiová, Sakaguchiová, Utsugiová, Miyamaová "C" – Ogimiová, Ohnová.

    Nizozemsko: Geurtsová – van Lunterenová, van den Bergová "C", van den Gragtová, van Dongenová – Dekkerová, van de Donková, Spitseová – Melisová, Miedemaová, Martensová.

    Rozhodčí: Lucila Venegasová – Mayte Chavezová, Enedina Caudillová (všechny Mexiko).
    Přípravy na poslední osmifinálový duel Mistrovství krátce před začátkem zápasu finišují.

     
    Vzájemné zápasy

    Oba celky se na vrcholné mezinárodní akci doposud neutkaly a půjde tak o jejich první vzájemné střetnutí. Mírnými favoritkami dnešního duelu budou japonské fotbalistky, které obhajují titul z roku 2011 a přeci jen mají větší zkušenosti z vrcholných akcí než jejich soupeřky.
    Tři utkání odehrály doposud Japonky na turnaji a v jejich brance se prostřídaly všechny tři gólmanky. Kdo dostane šanci dnes?

     
    Japonsko

    Hráčky z Asie jsou na tom co se světového pořadí o něco lépe než jejich soupeřky. Nachází se na čtvrté pozici a nejen proto budou v dnešním duelu mírnými favoritkami.

    Na letošní šampionát, který je pro japonské reprezentantky již sedmý v pořadí a především, kde obhajují zlaté medaile z posledního mistrovství před čtyřmi lety, kde senzačně ve finále přehrály výběr USA, se Japonky kvalifikovaly jako vítězný tým Asijského poháru žen v loňském roce, který získaly po finálové výhře 1:0 nad Austrálií.

    Asijské hráčky vyhráli svoji základní skupinu, ve které se střetly postupně s týmy Švýcarska, Kamerunu a Ekvádoru, které všechny porazily. Nebylo to však nic lehkého, výsledné skóre 4:1 a vítězství pokaždé jen o jediný gól.

    Výsledky Japonska na turnaji – základní skupina

    Japonsko – Švýcarsko 1:0
    Japonsko – Kamerun 2:1
    Japonsko – Ekvádor 1:0
     
    Nizozemsko

    Fotbalistky reprezentující Nizozemsko se ve světovém žebříčku FIFA národních týmů žen nachází na dvanácté pozici, čímž jen o jednu příčku zaostávají za svým maximem z prosince loňského roku.

    Holanďanky se na fotbalovém světovém šampionátu žen představují vůbec poprvé ve své historii, podobně na tom byly donedávna i na evropských šampionátech, kde se zúčastnili až posledních dvou. I tady jde vidět jak velký progres holandský ženský fotbal v posledních letech zaznamenal. Oranjes však k účasti na letošním mundialu podnikly dlouhou cestu. V páté kvalifikační skupině totiž skončily o dva body za Norskem na druhém místě a tak musely podstoupit ještě nevyzpytatelnou baráž. V ní nejprve přehráli skotské reprezentantky po dvou výhrách, v následném finále pak udolaly po výsledcích 1:1 a 2:1 celek Itále a vybojovaly si tak letenky do Kanady.

    Hned premiérová účast na Mistrovství světa byla korunována postupem do vyřazovacích bojů. Holanďankám k němu stačily čtyři body za jednu výhru a jednu remízu v základní skupině a jako druhý nejlepší celek ze třetích míst postoupily do Play off.

    Výsledky Nizozemska na turnaji – základní skupina

    Nizozemsko – Nový Zéland 1:0
    Nizozemsko – Čína 0:1
    Nizozemsko – Kanada 1:1
     
    Příjemné, i když velice brzké ráno, při sledování dalšího osmifinálového souboje letošního Mistrovství světa ve fotbale žen, ve kterém se střetnou reprezentační výběry Japonska a Nizozemska.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 04:00.

    Daniel Kubelka

    Góly: 10. Ariyoshiová, 78. Sakaguchiová – 90+2. Venová

    Karty:   51. Ariyoshiová (JPN)


    Japonsko: Kaihoriová – Ariyoshiová, Iwashimizuová, Kumagaiová, Sameshimaová – Kawasumiová (80. Sawaová), Sakaguchiová, Utsugiová, Miyamaová "C" – Ogimiová, Ohnová (66. Iwabuchiová).
    Náhradníci: Fukumutová, Yamaneová – Kingaová, Kamionobeová, Tanakaová, Sugasawaová, Iwabuchiová, Kawamurová, Nagasatová, Kitaharaová.

    Holandsko: Geurtsová – van Lunterenová, van den Bergová "C", van den Gragtová, van Dongenová (86. Middagová) – Dekkerová, van de Donková (53. van de Venová), Spitseová – Melisová, Miedemaová, Martensová.
    Náhradníci: van Veenendaalová, Christová – Hogewoningová, Bitová, Janssenová, Middagová, van Erpová, van de Venová, Roordová, Leweressiaová, van de Sandenová.

    Rozhodca: Lucila Venegasová – Mayte Chavezová, Enedina Caudillová (všechny Mexiko)

    Diváci: 28.717