5. Stage Unterterzen/Flumserberg - Sölden/Rettenba (kon.)
koniec udalosti
5. Stage Unterterzen/Flumserberg - Sölden/Rettenbachgletscher

Streda 17.06.2015, 13:00Tour de Suisse
    Víťaz 5. etapy Tour de Suisse 2015 - Thibaut Pinot

    Držiteľ dresu pre lídra bodovacej súťaže - Peter Sagan

     
    Peter Sagan dnes podľa očakávania neprišiel do cieľa s najlepšími a šetril sily do ďalších etáp. Slovenský cyklista obsadil v náročnej etape 94. miesto so stratou takmer 24 minút. Profil nasledujúcich troch dní by však mohol Saganovi vyhovovať. Pripravené budú zvlnené etapy, v ktorých bude mať viac šancí ako dnes. Peter si udržal dres pre lídra bodovacej súťaže. (18:02:06)
     
    Priebežné poradie po 5. etape:
    1. Thibaut Pinot (FDJ/Francúzsko)
    2. Geraint Thomas (Sky/VB) +47
    3. Simon Špilak (Kaťuša/Slovinsko) +50
    4. Domenico Pozzovivo (AG2R/Taliansko) +55
    5. Miguel López (Astana/Kolumbia) +1:07
    ...
    41. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo/Slovensko) +23:46
     
    Konečné poradie 5. etapy:
    1. Thibaut Pinot (FDJ/Francúzsko)
    2. Domenico Pozzovivo (AG2R/Taliansko) +34
    3. Simon Špilak (Kaťuša/Slovinsko) +37
    4. Miguel López (Astana/Kolumbia) +43
    5. Geraint Thomas (Sky/VB) +43
    ...
    94. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo/Slovensko) +23:51
     
    cieľ
    Druhý prichádza cez cieľovú pásku Domenico Pozzovivo, tretí Simon Špilak, štvrtý Miguel López a piaty Geraint Thomas.
     
    cieľ
    Víťazom kráľovskej piatej etapy na Tour de Suisse 2015 sa stal francúzsky cyklista v službách FDJ Thibaut Pinot.
     
    1,0
    Pinot má pred sebou posledný kilometer stúpania a pred svojimi prenasledovateľmi pohodlný náskok.
     
    1,3
    Hrdina dnešného dňa sa etapového víťazstva nedočká. Stefan Denifl odviedol v úniku neskutočnú prácu, ale 1,3 kilometra pred cieľom neodolal Pinotovi a čoskoro sa cez neho dostanú aj ďalší cyklisti.
     
    1,5
    Pinot približne v polovici kopca vypadol zo skupiny favoritov, no potom sa vrátil a teraz dostihol Denifla.
     
    1,8
    Pinot sa zbavil Špilaka a vydal sa stíhať Denifla, ktorého tempo v posledných metroch výrazne upadlo.
     
    2,5
    Špilak sa na chvíľu vrátil do skupiny favoritov, ale následne zaútočil. Chytil sa ho Pinot a Denifl má už len minútový náskok.
     
    3,0
    Stefan Denifl pravdepodobne dotiahne svoj únik do víťazného konca. Záver stúpania nebude taký prudký a Rakúšan má stále takmer dvojminútový náskok.
    Cyklisti majú pred sebou posledné tri kilometre

     
    3,5
    Denifl má momentálne dve minúty k dobru na Špilaka. Zo skupiny favoritov vyrazil dopredu aj Talian Domenico Pozzovivo. Za ním ostávajú Fuglsang, Thomas či Pinot.
     
    4,0
    Simon Špilak nepoľavuje a stále ide v rovnakom tempe. Momentálne dostihol Benjamina Kinga, ktorý bol v úniku. Pred Slovincom je už iba Denifl, na ktorého stráca niečo cez dve minúty.
     
    4,5
    Stefan Denifl pokračuje v samostatnom úniku a pred Špilakom si drží náskok 2:30. Slovinec v službách Kaťuše ide výborne a stále živí šancu na etapový triumf.
     
    5,0
    Medzi favoritmi na celkové víťazstvo je pokoj. Skupina desiatich jazdcov ide konštantným tempom a na Špilaka stráca viac ako 30 sekúnd.
     
    5,5
    Dnešná etapa je takmer celá situovaná v Rakúsku, takže domáci pretekár Stefan Denifl dobre pozná náročné stúpanie, ktoré momentálne zdoláva.
     
    6,0
    Situácia na trati je nasledovná. Vpredu je osamotený Stefan Denifl, mimo dohľadu kamier sú pravdepodobne King a De Gendt. Špilak stráca na Denifla 3:10, skupina favoritov, kde je približne 10 cyklistov má odstup 3:40.
     
    7,0
    Stefan Denifl si na čele etapy ide svoje tempo a napriek tomu, že bol 200 kilometrov v úniku, predvádza výborný výkon. Skupina favoritov na neho stráca 3:30.
     
    7,5
    Zo skupiny favoritov na celkové víťazstvo predviedol atak Slovinec Simon Špilak. Cyklista z ruského tímu Kaťuša si chce vytvoriť náskok.
     
    8,0
    Astana vysokým tempo roztrhala pelotón. Tom Dumoulin stratil kontakt s najlepšími, ale nie je ďaleko.
     
    8,5
    Na čele dnešnej etapy ostal už len jediný pretekár. Je ním Rakúšan Stefan Denifl, ktorý je lídrom vrchárskeho hodnotenia a potvrdzuje, že v kopcoch má dobrú formu.
     
    9,0
    Predpoklady sa naplnili. Tom Dumoulin si vystúpil z pelotónu a do cieľa príde vo svojom tempe. Je jasné, že sa dnes bude meniť líder pretekov.
     
    9,5
    Najťažšie úseky Rettenbachfernerusú v úvode stúpania a následne v strednej časti. Posledné dva kilometre sú naopak voľnejšie.
     
    10,0
    Pelotón už taktiež zdoláva dnešný posledný kopec. Na čele balíka sú hlavne jazdci Astany, ktorí strácajú na dvojicu vpredu 4:30.
     
    11,5
    Vedúca skupina sa ihneď na začiatku stúpania začala deliť. Vpredu ostali už len Benjamin King so Stefanom Deniflom. Snaží sa k ním dotiahnuť Thomas de Gendt a štvrtý je momentálne Przemyslaw Niemiec.
     
    13,0
    Únik je už v Söldene a jeho náskok pred pelotónom sa dostal pod hranicu piatich minút. Stúpanie Rettenbachferner, ktoré musia teraz jazdci zdolať meria 12,1 km a jeho priemerný sklon je 10,7%.
     
    18,0
    Na čele pelotónu je momentálny ruský tím Kaťuša, za ním je sformovaná asi šestica cyklistov Astany.
     
    20,0
    Únik je už iba 20 kilometrov od cieľa dnešnej etapy. Náskok prvej osmičky klesol na 5 minút a 40 sekúnd.
     
    36,0
    Vedúca osmička má momentálne náskok 6 minút a 30 sekúnd. Do Söldenu ostáva už len 23 kilometrov a potom príde náročné záverečné stúpanie. Stále sa však ide veľmi rýchlo a rýchlostný priemer etapy je po piatich hodinách 39,9 km/h.
     
    40,0
    V bodovacej súťaži je na prvom mieste Peter Sagan, ktorý je stále v pelotóne. Slovenský cyklista má 25 bodov a pred druhým Dumoulinom náskok siedmich bodov.
     
    47,0
    S blížiacim sa záverom etapy konečne pelotón zvyšuje tempo a znižuje náskok úniku na úroveň siedmich minút. Pred príchodom na záverečný kopec čakajú cyklistov dve rýchlostné prémie.
     
    60,0
    Jazdci vpredu dnes dostávajú od pelotónu voľnosť. V istej chvíli mali náskok desiatich minút, potom Astana znížila stratu na osem, no teraz je to deväť minút.
     
    68,0
    Únik stále odoláva pelotónu na rovine. Vpredu je nezmenená skupina ôsmich cyklistov v zložení: Przemislaw Niemiec, Gregory Rast, Stefan Denifl, Matthias Brändle, Benjamin King, Thomas de Gendt, Stefan Schumacher, Mirco Selvaggi a Manuele Senni.
    V Söldene je všetko pripravené

     
    75,0
    Cyklisti sa po dlhých kilometroch dostali na rovinu a budú pokračovať po rakúskych cestách až k cieľovému stúpaniu.
     
    82,0
    Tempo v balíku začala udávať Astana. Kazašský tím stiahol náskok úniku na osem minút a pravdepodobne bude dnes vsádzať na vrchárske schopnosti Jakoba Fuglsanga.
     
    90,0
    Pelotón zatiaľ nepracuje naplno, pretože do cieľa ostáva ešte veľa kilometrov a pretekári vpredu nikoho neohrozujú v celkovom poradí. Preto má únik k dobru už desať minúť.
    Pohľad na trať zo sprievodného auta

     
    100,0
    Počas dnešnej etapy sa rozhodla odstúpiť trojica cyklistov. Najznámejší z nich bol Španiel Jon Izaguirre z Movistaru.
     
    110,0
    Cyklisti majú za sebou polovicu kráľovskej etapy a nedávno prešli bufetom. Odstup úniku od pelotónu sa pohybuje na úrovni ôsmich minút
     
    115,0
    Rakúšan Stefan Denifl si poistil dres pre najlepšieho vrchára. K doterajším 28 bodom pridal dnes ďalších 20 a je jasne vo vedení. Druhý je v tomto hodnotení je Thomas de Gendt, ktorý bral na vrchole Bielerhöhe 15 bodov.
     
    120,0
    Teraz čaká na cyklistov dlhý zjazd, ktorý bude merať 47 kilometrov. Priemerná rýchlosť etapy klesla vplyvom dlhého stúpania na 35,5 km/h.
    Takto stúpal únik na Bielerhöhe

     
    127,5
    Prvá horská prémia má svojho víťaza. Stal sa ním Rakúšan z tímu IAM Cycling Stefan Denifl, ktorý získal na vrchole Bielerhöhe 20 bodov. Druhý skončil Thomas de Gendt a tretie miesto obsadil Przemyslaw Niemiec.
     
    130,0
    Jazdci stále zdolávajú prvý dnešný kopec. Vrchol Bielerhöhe je položený vo výške 2036 metrov. Ide o horskú prémiu najvyššej kategórie.
    Dnes sa bude finišovať najvyššie v histórii Tour de Suisse

     
    135,0
    Vedúca skupina sa momentálne nachádza v posledných kilometroch prvého dnešného stúpania. Osmička "utečencov" zvýšila svoj náskok pred balíkom na 9 minút a 20 sekúnd.
    Cieľ dnešnej etapy

     
    150,0
    Trať dnešnej etapy zasahovala na územie Švajčiarska len v prvých kilometroch. Následne cyklisti prešli cez Lichtenštajnsko a dostali sa do Rakúska, kde strávia väčšinu dňa.

     
    158,0
    Jediným cyklistom, ktorý dnes neodštartoval do etapy bol prekvapivo Michael Matthews. Austrálčan pravdepodobne splnil vo Švajčiarsku svoj cieľ, keď vyhral včerajšiu etapu a teraz bude oddychovať pred Tour de France.
     
    165,0
    Náskok úniku stále narastá a momentálne sa už blíži k hranici deviatich minút. Spomedzi jazdcov vpredu je najlepšie umiestneným cyklistom v celkovom poradí Mirco Selvaggi, ktorému patrí 59. pozícia a na Dumoulina stráca 18 minút a 38 sekúnd.
     
    180,0
    Prvá hodina bola tradične vo vysokom tempe. Cyklisti počas nej zvládli prejsť 42 kilometrov. Na čele stále pracuje osmička jazdcov, ktorá zvýšila svoj náskok na osem minút.
     
    185,0
    Dnes sa vpredu vytvorili osemčlenný únik. Tvoria ho Przemislaw Niemiec, Gregory Rast, Stefan Denifl, Matthias Brändle, Benjamin King, Thomas de Gendt, Stefan Schumacher, Mirco Selvaggi a Manuele Senni. Vedúci pretekári majú pred pelotónom približne sedemminútový náskok.
    Profil dnešnej etapy

     
    Oficiálny štart etapy je naplánovaný na 11:20, náš on-line prenos sa začne o 13:00.
     
    Piata etapa Tour de Suisse 2015 si bez pochýb zaslúži prívlastok kráľovská. Cyklisti sa v nej budú musieť popasovať s náročnou 237 kilometrov dlhou traťou, na ktorej sa nachádzajú dve stúpania najvyššej kategórie. Prvé je naplánované približne na 110. kilometri a druhé je cieľové. Finišovať sa bude v známom lyžiarskom stredisku Sölden, kde sa pravidelne jazdia preteky svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Etapa je určená výlučne pre vrchárov a kto v nej obstojí, môže pomýšľať na celkové víťazstvo.

    Priebežné poradie TdS 2015 po 4. etape:
    1. Tom Dumoulin (Giant/Holandsko)
    2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo/Slovensko) +1
    3. Daniel Moreno (Kaťuša/Španielsko) +9
    4. Thibaut Pinot (FDJ/Francúzsko) +16
    5. Jakob Fuglsang (Astana/Dánsko) +18
     
    Štvrtá etapa sa vyvíjala podľa predpokladov. Na trati boli pripravené štyri vrchárske prémie, na ktorých sa postupne oddelili z pelotónu viacerí cyklisti a do cieľa prišla oklieštená skupina. V šprinte predviedli súboj o víťazstvo Matthews so Saganom. Spočiatku to vyzeralo lepšie pre Slováka, no približne 100 metrov pred cieľovou páskou ukázal rýchlejšie nohy Austrálčan.

    Poradie 4. etapy Tour de Suisse 2015:
    1. Michael Matthews (Orica/Austrália)
    2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo/Slovensko)
    3. Greg van Avermaet (BMC/Belgicko)
    4. John Degenkolb (Giant/Nemecko)
    5. Jasper Stuyven (Trek/Belgicko)
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.

    Tomáš Lengyel