4. etapa: Flims - Schwarzenbach Michael Matthews (Orica GreenEdge) (kon.)
koniec udalosti
4. etapa: Flims - Schwarzenbach

Michael Matthews (Orica GreenEdge)

Utorok 16.06.2015, 13:10Tour de Suisse
    Víťaz 4. etapy Tour de Suisse 2015 - Michael Matthews

    Líder bodovacej súťaže - Peter Sagan

     
    Petra Sagana môže mrzieť dnešný finiš, pretože v prípade víťazstva by poskočil do čela celkovej klasifikácie. Teraz stráca na lídra Toma Dumoulina len jedinú sekundu, no v zajtrajšej horskej etape s dojazdom v Söldene už nebude bojovať o prvenstvo. Slovenský cyklista sa zajtra prezlečie do dresu lídra bodovacej súťaže. (18:20:01)
     
    Priebežné poradie TdS 2015 po 4. etape:
    1. Tom Dumoulin (Giant/Holandsko)
    2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo/Slovensko) +1
    3. Daniel Moreno (Kaťuša/Španielsko) +9
    4. Thibaut Pinot (FDJ/Francúzsko) +16
    5. Jakob Fuglsang (Astana/Dánsko) +18
     
    Dnešná etapa sa vyvíjala podľa predpokladov. Na trati boli pripravené štyri vrchárske prémie, na ktorých sa postupne oddelili z pelotónu viacerí cyklisti a do cieľa prišla oklieštená skupina. V šprinte predviedli súboj o víťazstvo Matthews so Saganom. Spočiatku to vyzeralo lepšie pre Slováka, no približne 100 metrov pred cieľovou páskou ukázal rýchlejšie nohy Austrálčan.
     
    Poradie 4. etapy Tour de Suisse 2015:
    1. Michael Matthews (Orica/Austrália)
    2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo/Slovensko)
    3. Greg van Avermaet (BMC/Belgicko)
    4. John Degenkolb (Giant/Nemecko)
    5. Jasper Stuyven (Trek/Belgicko)
     
    cieľ
    Peter Sagan bol možno až príliš vpredu a musel začať šprintovať. Na jeho zadné koleso sa nalepil Michael Matthews, ktorý na posledných metroch prešprintoval nášho cyklistu. Peter obsadil druhú priečku.
     
    1,0
    Posledný kilometer dnešnej etapy. Peter Sagan je úplne vpredu, momentálne na piatom mieste.
     
    1,8
    Únik je definitívne minulosťou. Orica zmazala náskok trojčlennej skupiny.
     
    2,5
    Vedúca trojica má stále drobný náskok, ale na víťazstvo to s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť nebude.
     
    4,0
    Na čele je momentálne trojica pretekárov, ktorá má minimálny náskok. Sú to Henao, Marcato a Bakelants.
     
    5,0
    Hlavná skupina sa v týchto chvíľach poriadne natiahla, Peter Sagan sa však drží na čele a kontroluje situáciu.
     
    6,0
    Alexej Lucenko bol dostihnutý hlavným poľom. Dopredu sa však vydávajú iní pretekári, ktorí by radi triumfovali po úniku.
     
    8,5
    Lucenko vyhral poslednú rýchlostnú prémiu. Druhé miesto obsadil Peter Sagan, ktorý získal dve bonusové sekundy.
    Lucenkov útok

     
    9,0
    Tridsať sekúnd momentálne stráca pelotón na unikajúceho jazdca Astany. Unavených pretekárov Oricy museli vymeniť iné tímy.
     
    11,0
    Kazašský cyklista zvyšuje svoj náskok. Momentálne má k dobru už 20 sekúnd. Medzitým sa ocitol na zemi jeden z pretekárov tímu Cannondalu-Garmin.
     
    13,0
    Lucenkovi zatiaľ vychádza útok v klesaní. Momentálne sa rúti dole kopcom rýchlosťou 90 km/h. Na rovine to však bude mať proti presile pelotónu veľmi ťažké.
     
    16,0
    Kazach Lucenko využil, že pelotón v posledných momentoch trochu zvoľnil tempo a snaží sa uniknúť v zjazde. Pretekár Astany si vytvoril 15-sekundový náskok.
     
    19,0
    Orica si postrážila situáciu a úspešne dostala Matthewsa cez záverečný kopec bez toho, aby niekto unikol.
     
    21,0
    Fumeaux sa síce zviditeľnil, no vpredu nevydržal ani 500 metrov. Austrálsky celok odvádza v závere etapy výbornú prácu.
     
    21,5
    Prichádzajú prvé útoky. Šťastie skúša domáci Švajčiar Jonathan Fumeaux. Orica mu je v pätách.
     
    22,0
    Orica udáva veľmi vysoké tempo. Pelotón sa výrazne natiahol a niektorí jazdci to už vzdali. Medzi nimi aj Fabian Cancellara.
     
    23,0
    Michael Matthews má dnes ukážkovú podporu. Stále sa môže oprieť o štyroch svojich kolegov.
     
    24,0
    Začína sa posledné dnešné stúpanie na Kirchberg. Jeho dĺžka je 3,4 km a priemerný sklon 5,4%.
     
    26,0
    Tempo stále diktuje Orica GreenEdge. Dopredu sa pomaly dostáva aj Tinkoff-Saxo s Petrom Saganom, ktorý musí mať pred začiatkom stúpania dobrú pozíciu.
    Gruppeto, v ktorom sa nachádzajú Cavendish, Demare a Kristoff

     
    29,0
    Pelotón prechádza cieľovou páskou vo Schwarzenbachu. Teraz čaká všetkých jazdcov posledný tretí 29-kilometrový okruh, na ktorom sa nachádza jedno stúpanie a jedna rýchlostná prémia.
     
    30,0
    Stále je to ticho pred búrkou. Cyklisti sa pomaly blížia k poslednej vrchárskej prémii, kde sa vyselektuje skupina, ktorá bude bojovať o víťazstvo v závere.
     
    34,0
    Tempo balíka je veľmi vysoké. V pelotóne ostali traja cyklisti, ktorí by si to mali rozdať o víťazstvo na cieľovej páske. Sú to Peter Sagan, John Degenkolb a Michael Matthews.
     
    38,0
    Tom Dumoulin využil rýchlostnú prémiu na upevnenie prvého miesta v celkovej klasifikácii Tour de Suisse. Momentálne zvýšil svoj náskok na čele na 8 sekúnd. Ak chce Peter Sagan po dnešnej etape získať dres lídra, musí vyhrať. Jazdci Tinkoff-Saxo takýto útok nečakali a reagovali neskoro.
     
    40,0
    Stále je to rovnaký obraz. Na čele pelotónu je sformovaných šesť cyklistov austrálskeho celku Orica. Medzi nimi jeden z konkurentov Petra Sagana v dnešnom šprinte – Michael Matthews.
     
    45,0
    Do cieľa je stále ďaleko, preto sa dajú očakávať ataky viacerých pretekárov. Na čele pelotónu je naďalej Orica a vzadu ostal aj ďalší kvalitný šprintér Alexander Kristoff.
     
    49,0
    Orica sa snaží diktovať čo najrýchlejšie tempo, pretože dnes by chcel útočiť na víťazstvo Michael Matthews. Odniesli si to Mark Cavendish a Arnaud Demare.
     
    50,0
    Tesne pod vrcholom Kirchbergu ešte zaútočil Thomas de Gendt, ktorý pre seba získal aj tretiu horskú prémiu dnešného dňa.
     
    51,0
    V tomto momente je únik minulosťou. Postarali sa o to najmä cyklisti tímu Orica GreenEdge. Začína sa stúpanie na Kirchberg.
     
    53,0
    Balík v posledných kilometroch výrazne zvýšil tempo a viac ako 50 kilometrov pred cieľom má na dosah vedúcich jazdcov.
     
    55,0
    Štvrtá etapa sa blíži do svojej záverečnej hodiny, ktorá bude rozhodujúca. Na trati sa nič výrazne nemení. Vpredu je stála rovnaká skupina piatich jazdcov, ktorá si pred pelotónom udržuje už len polminútový náskok.
    V cieli čakajú na Petra Sagana slovenskí fanúšikovia

     
    60,0
    Jazdci prvýkrát prešli cieľovou páskou, ktorá je pripravená vo Schwarzenbachu. Čakajú ju ich ešte dve rovnaké kolá, na ktorých sú pripravené horské prémie.
     
    70,0
    Cyklisti aktuálne klesajú z vrcholu Kirchbergu do údolia, kde ich čoskoro čaká prvá rýchlostná prémia dnešného dňa, na ktorej sa budú rozdávať bonifikačné sekundy.
    Autobus Tinkoff-Saxo už zaparkoval v cieľovom meste

     
    77,0
    Pelotón momentálne vedie austrálsky tím Orica GreenEdge. Náskok vedúcej pätice sa pohybuje na úrovni dvoch minút.
     
    79,0
    Únik zdolal druhú horskú prémiu dnešného dňa. Na vrchol Kirchbergu vyšliapal najrýchlejšie Thomas de Gendt, ktorý nadviazal na víťazstvo z prvého dnešného stúpania.
     
    83,0
    Už onedlho sa začne prvé dnešné stúpanie na Kirchberg. V ďalšom priebehu etapy jazdcov čakajú ešte dva prejazdy týmto kopcom
    Dvojica z tímu Orica GreenEdge zapózovala fotografom

     
    88,0
    Stále sa ide veľmi svižne. Priemerná rýchlosť etapy je na úrovni 43 km/h. Odstup vedúcej skupiny od pelotónu sa trochu zvýšil na 2 minúty a 20 sekúnd.
     
    90,0
    Medzi favoritov etapy patrí určite Peter Sagan. Žilinský rodák každoročne potvrdzuje, že prostredie vo Švajčiarsku mu sedí a na týchto pretekoch vyhral počas svojej kariéry už desať etáp. Trikrát sa stal víťazom bodovacej súťaže a raz triumfoval v hodnotení jazdcov do 25 rokov.
     
    98,0
    Cyklisti v úniku majú za sebou bufet. Etapa sa čoskoro dostane do svojej druhej polovice. Pelotón stráca na únik už len 1:50.
    Detailný pohľad na Kirchberg

     
    103,0
    V druhej polovici etapy čaká cyklistov trojitý výstup na Kirchberg, kde by sa mal poriadne rozdeliť pelotón. Okrem toho sú pripravené tri šprintérske prémie.
    Aj takéto momenty prináša cyklistika

     
    110,0
    Už len dve minúty má k dobru vedúca päťčlenná skupina. Je možné, že balík trochu zvoľní, pretože dobehnúť únik takto ďaleko pred cieľom by nebolo najvhodnejšie.
     
    115,0
    Pelotón bol v úvode dnešnej etapy k úniku benevolentný, keď si ho nechal rýchlo odskočiť na štyri minúty. Odvtedy však viaceré tímy pracujú na tom, aby náskok vedúcej pätice nebol vyšší.
     
    120,0
    Teraz na cyklistov čaká zjazd, ktorý bude trvať približne 30 kilometrov. Nepôjde však o žiadne ostré klesanie.
     
    124,5
    Únik dosiahol na vrchol Wildhausu. Víťazom horskej prémie 2. kategórie sa stal Thomas de Gendt, druhý bol Davide Malacarne a tretí Frederik Brackaert.
    Horská prémia 2. kategórie - Wildhaus

     
    126,5
    Ešte stále cyklisti odolávajú prvej horskej prémii dnešného dňa. Stúpanie na Wildhaus meria 9 kilometrov a jeho priemerný sklon je 6,4%.
     
    128,0
    Náskok vedúcej päťčlennej skupiny sa počas stúpania znížil. Pelotón má záujem sťahovať únik. Tímy budú chcieť pripraviť dobré pozície pre svojich lídrov v závere.
     
    130,0
    Vedúca skupina aj pelotón už stúpajú na Wildhaus, kde sa bude bojovať aj o body do vrchárskej súťaže.
    Aktuálny pohľad na pelotón

     
    140,0
    Cyklisti sa pomaly blížia k začiatku prvého dnešného stúpania. Ide o horskú prémiu druhej kategórie. Jadzci budú musieť zdolať deväťkilometrový kopec.
     
    145,0
    Prvá hodina dnešnej etapy bola veľmi rýchla. Cyklisti prešli za šesťdesiat minút 44 kilometrov.
     
    150,0
    Balík vycítil, že tempo vedúcej skupiny bolo vysoké, a tak začal pracovať. Pelotón momentálne stráca 3 minúty a 45 sekúnd.
     
    155,0
    Doterajší priebeh etapy je pokojný. Momentálne sa ide po rovine, pelotón zatiaľ oddychuje a dáva priestor "utečencom".
     
    163,0
    Cyklisti majú za sebou prvých 30 kilometrov dnešnej etapy a momentálne sa nachádzajú pred obcou Bad Ragaz. Pätica jazdcov na čele má štvorminútový náskok pred pelotónom.
     
    170,0
    Skupina sa napokon trochu upravila. Sú v nej Stijn Devolder (Belgicko/Trek), Alex Howes (USA/Cannondale-Garmin), Thomas de Gendt (Belgicko/Lotto-Soudal), Davide Malacarne (Taliansko/Astana) a Frederik Backaert (Belgicko/Wanty-Groupe Gobert)
     
    175,0
    Zdá sa, že na čele sa definitívne sformovala skupina piatich už spomínaných jazdcov, ktorí si vytvorili minútový náskok pred hlavným balíkom.
     
    180,0
    Pelotón akurát prešiel cez mesto Chur. Vpredu sa už začína vytvárať únik. Dnes budú skúšať šťastie Thomas de Gendt a Davide Malacarne, ktorí si vytvorili náskok. Chcú sa k ním pridať Alex Howes, Gregory Rast a Frederik Backaert.
     
    185,0
    Peter Sagan dnes teoreticky môže poskočiť do čela celých pretekov. Etapa by mohla slovenskému cyklistovi vyhovovať, pretože na trase je niekoľko kopcov, ktoré by mali vyradiť z hry najlepších šprintérov. Sagan stráca na lídra Toma Dumoulina 5 sekúnd, pričom víťaz etapy dostáva 10-sekundový bonus a druhý jazdec má šesť sekúnd k dobru.
    Gilbert chýba pre bolesti kolena

     
    190,0
    Na štarte dnešnej etapy chýbali dvaja cyklisti. Číňan Gang Xu z tímu Lampre a Belgičan Philippe Gilbert z BMC.
    Profil dnešnej etapy

     
    193,2
    4. etapa Tour de Suisse 2015 bola odštartovaná. Na cyklistov teraz čaká prechod takmer 13-kilometrovou neutralizovanou zónou a až potom prebehne ostrý štart.
     
    Priebežné poradie po 3. etape
    1. Tom Dumoulin (Holandsko/Trek) 6:43:12h
    2. Daniel Moreno (Španielsko/Kaťuša) +5
    3. Peter SAGAN (Slovensko/Tinkoff-Saxo) +5
    4. Geraint Thomas (VB/Sky) +7
    5. Thibaut Pinot (Francúzsko/FDJ) +12
     
    Výsledky 3. etapy:
    1. Peter SAGAN (Slovensko/Tinkoff–Saxo) 3:00:36h
    2. Daniel Moreno (Španielsko./Kaťuša) rovnaký čas
    3. Thibaut Pinot (Francúzsko/FDJ)
    4. Julian Arredondo (Kolumbia/Trek)
    5. Tom Dumoulin (Holandsko./Giant)
     
    Tohtoročné preteky Okolo Švajčiarska sedia Petrovi Saganovi. Slovenský cyklista využíva, že organizátori nezaradili do programu ani jednu vyslovene rovinatú etapu. Sagan predviedol výborný výkon v prológu, v ktorom obsadil štvrté miesto, v druhej etape vyhral šprint druhej skupiny a skončil desiaty. Tieto výsledok však včera vyšperkoval víťazstvom. V horskej etape sa udržal s kvalitnými vrchármi a v cieli využil svoje rýchle nohy. V celkovom poradí patrí Petrovi tretia priečka s päťsekundovým odstupom na Toma Dumoulina.
     
    Tour de Suisse 2015 dnes pokračuje štvrtou etapou, ktorá bude mať zvlnený charakter. Na trase z Filmsu do Schwarzenbachu prekonajú cyklisti 193 kilometrov. Organizátori pripravili jedno stúpanie druhej kategórie, tri stúpania štvrtej kategórie a tri šprintérske prémie. Ťažšia bude určite druhá polovica etapy, v ktorej jazdci trikrát po sebe vyšliapu na vrchol Kirchbergu, pričom posledný prejazd je naplánovaný na 21 kilometrov pred cieľom. Dá sa predpokladať, že na horských prémiách sa pelotón poriadne rozdelí a do finišu príde menšia skupina, z ktorej vzíde víťaz.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:10.

    Tomáš Lengyel