Southampton – Aston Villa 6:1 (kon.) | Burnley – Stoke City 0:0 (kon.) | QPR – Newcastle 2:1 (kon.)
Sunderland – Leicester 0:0 (kon.) | Tottenham – Hull City 2:0 (kon.) | West Ham – Everton 1:2 (kon.)
Liverpool – Crystal Palace 1:3 (kon.)
koniec
Southampton FC
6:1 (5:1)
Aston Villa FC
Sobota 16.05.2015, 13:45 • St. Mary's Stadium (Southampton) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:45.
     
    Vitajte na St. Mary´s, kde štartujeme sobotňajší program predposledného kola anglickej Premier League.

    Na juhu Anglicka pôjde o nesmierne dôležité body, ktoré budú mať čo povedať k vrcholiacim závodom na oboch frontoch ligovej tabuľky. Imperatív víťazstva ťaží predovšetkým domáci Southampton, ktorému po fantastickom štarte do sezóny a prakticky bezchybnej jeseni uniká nielen postup do Ligy majstrov, ale i kvalifikácie do európskej klubovej súťaže číslo dva.
    Svätci z posledných štyroch ligových stretnutí vydolovali jediný bodík, čo viedlo k vyprázdneniu „európskych" pozícií. Nutné je ale podotknúť, že všetky tri porážky tejto série prišli na ihriskách súperov, kde Saints nebodovali už v štyroch zápasov po sebe. Na St. Mary´s ale Svätí získali o jedenásť bodov viacej a favoritmi budú i dnes.

    Pre návrat do pohárovej šestice potrebujú zmazať jednobodové manko na londýnsky Tottenham, no Aston Villa sem neprichádza v pozícii skroteného baránka. Villans sa veľmi hlasno, intenzívne a zatiaľ predovšetkým úspešne uchádzajú o záchranu. Tim Sherwood prebudil ofenzívu Clarets na čele s Bentekem, Villania i vďaka nemu nevyhrali jediné stretnutie z posledných piatich hraných.
    Birminghamský klub si okrem možno definitívneho ligového prežitia zabezpečil i pohárovú Európu. Villa v semifinále FA Cup-u vyradila liverpoolsky FC a keďže sa vo finále postaví momentálne tretiemu Arsenalu, má istú účasť v Európskej lige UEFA i v prípade porážky. Tim Sherwood potrebuje záchrane získať prinajlepšom dva body. Ukrojí nejaké už na St. Mary´s?
     
    Úvodné zostavy:

    Southampton FC: Gazzaniga – Clyne, Fonte (C), Alderweireld, Bertrand – S. Davis, Wanyama – Long, Ward-Prowse, Mané – Pellè.
    Náhradníci: K. Davis – Jošida, Gardos, Targett, Elia, Reed, Đuričić.

    Aston Villa FC: Given – Bacuna, Okore, Vlaar, Hutton – Cleverley, A. Westwood, Delph (C) – N'Zogbia, Benteke, Grealish.
    Náhradníci: Guzan – Senderos, Lowton, C. Sánchez, Sinclair, Weimann, Agbonlahor.

    Rozhodca: Robert Madley – P. Kirkup, D. Cann – M. Jones.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci v bielo-červených dresoch s čiernymi trenírkami obstarali úvodný výkop predposledného kola anglickej Premier League.
     
    2
    Aston Villa celá v bielom bude pod drobnohľadom hlavného arbitra Roba Madleyho v prvej časti útočiť zľava-doprava.
     
    3
    Jeden z najpozoruhodnejších zjavov Clarets – Jack Grealish – sa uviedol nedovoleným zákrokom proti rozbehnutému Longovi.
     
    4
    Southampton z následného voľného kopu vyťažil otvárací gól úvodného stretnutia sobotňajšieho popoludnia, ktorý však zrejme nesprávne nebol uznaný! Štandardku Stevena Davisa sa defenzíve Clarets ešte podarilo odvrátiť do zdanlivého bezpečia. Z pravej strany však následne z druhej vlny prišiel nebezpečný center od Ward-Prowsea, ktorý našiel na hrote Graziana Pellého. Taliansky zakončovateľ sa hranične vyhol postaveniu mimo hry a povedľa Shaya Givena poslal loptu k ľavej tyči birminghamskej bránky. Postranný arbiter však neprávom dvihol zástavku, na St. Mary´s pokračujeme bez gólov!
     
    6
    Villans medzitým rozohrávali úvodný rohový kop stretnutia, ktorý však argentínsky gólman Gazzaniga poľahky stiahol do svojej náruče.
     
    7
    Graziano Pellé zľahka pokrivkáva. Zo súboju s Givenom si odniesol drobný šrám. Všetko sa to udialo po chybe Petra Kirkupa.
     
    9
    Graziano Pellé i naďalej vetrá defenzívne rady Tima Sherwooda, tentokrát už bolo všetko poriadku, no skóre sa opäť nemení. Tuším, že Steve Davis posielal z hĺbky poľa dlhý pas na ľavú stranu útoku, kde Okoremu na okamih ušiel taliansky forward Southamptonu. Pellé si spracoval loptu do behu, no potom na okamih spomalil, čo ponúklo Okoremu druhú príležitosť na late challenge. Birminghamský stopér stačil Pellého strelu zvnútra šestnástky aspoň stlmiť, Shay Given stačil zakročiť.
     
    11
    Premiérová gólová príležitosť i pri hosťujúci celok z druhého najväčšieho mesta Anglicka. Ashley Westwood prihrával z pravej strany pred šestnástku, kde operoval kapitán Clarets – Fabian Delph. Čerstvý anglický reprezentant elegantným vonkajšom prestrčil loptu do príležitosti pre rozbehnutého Christiana Bentekeho. Obrovitý Belgičan sa rútil na Gazzanigu z ľavej strany, odkiaľ však napálil loptu len do bočnej siete domácej svätyne.
     
    13
    Southampton dal gól!
    Fantastická štvrťhodinka živého futbalu na St. Mary´s pokračuje, Svätci sa ujímajú vedenia! Dlhočizný nákop gólmana Gazzanigu predlžoval pred šestnástkou útočník Graziano Pellé, ktorý zadovkou vyslal do šance SADIA MANÉHO. Senegalský útočník sa presadil popri Vlaarovi, no zblízka už nedokázal prestreliť vybiehajúceho Givena. Lopta sa však vzápätí odrazila na jeho kopačku a prázdna bránka mu už nerobila najmenšie starosti.
    Sadio MANÉ - 1:0
     
    14
    Southampton dal gól!
    Obrovská hrúbka Rona Vlaara, Southampton zdvojnásobuje svoje vedenie! James Ward-Prowse nedokázal z pravej strany vysunúť Maného, pri lopte bol bližšie holandský stopér Clarets. Vlaar však následne príliš nedôrazne prihrával dozadu na Givena, ktorý nestačil rozohrať pred dobiedzajúcim Longom. Írsky útočník sa položil do jeho rozohrávky, aby sa lopty následne znovu zmocnil SADIO MANÉ, na ktorého znovu zívala odkrytá bránka. Druhý Maného gól v priebehu jednej minúty!
    Sadio MANÉ - 2:0
     
    16
    Southampton dal gól!
    Najrýchlejší hattrick v histórii anglickej Premier League je prekonaný! Dlhoročný rekord Robbieho Fowlera práve zlomil senegalský zázrak zo St. Mary´s. SADIOVI MANÉMU k jeho naplneniu stačili necelé tri minúty! Soton sa tentokrát presadil po ľavej strane, kde najskôr unikol a neskôr i odcentroval Shane Long. Aktívny Ír nachádzal na hranici veľkého vápna opäť Maného, ktorý placírkou napálil loptu do ľavého horného rohu. Shay Given si na loptu siahol, no z priestoru troch žrdí ju nedokázal vytesniť. 3:0!
    Sadio MANÉ - 3:0
     
    18
    Neuveriteľná smršť domáceho mužstva, ktoré sa po zásluhe dostalo do vedenia. Ronald Koeman sa môže pomaly chystať na záverečné kolo.
     
    21
    Ashley Westwood sa stáva prvým potrestaným hráčom dnešného popoludnia. Anglický stredopoliar zasiahol lakťom Wanyamu.
     
    23
    Villans sa už podarilo zastaviť ten domáci uragán, no sami sa nedokážu zatiaľ úspešne presadiť. Grealish stroskotal na Clyneovi.
     
    25
    Tempo zvoľnil i Southampton, ktorý sa necháva unášať nadobudnutým vedením. Rob Madley momentálne bez práce.
     
    26
    Southampton dal gól!
    Svätci to myslia s pohárovou Európou vážne, deštrukcia Villanov pokračuje! Sadio Mané tentokrát sám započal ofenzívnu akciu Southamptonu, keď z pravej strany povedľa Okoreho vysúval do šance Graziana Pellého. Taliansky bomber so slávnym menom sa znovu nedokázal presadiť proti Givenovi, ktorý však opäť raz vyrážal loptu len do strany, kde boli domáci znovu pripravení. Konkrétne to bol SHANE LONG, ktorý upratal loptu do voľného priestoru birminghamskej svätyne. 4:0 a za nami ešte nie je ani polhodina hry!
    Shane LONG - 4:0
     
    28
    Sherwoodova Aston Villa tu dostáva ťažkú nakladačku, ktorá by mohla naštrbiť jej záchranárske plány.
     
    30
    Polhodinové peklo hosťujúcich Villans je minulosťou, no ich nočná mora bude pokračovať ešte celú hodinu hry!
     
    31
    Graziano Pellé sa tlačil do ďalšieho zakončenie, no stopér Ron Vlaar ho tentokrát dokázal veľmi dobre zablokovať.

     
    32
    Stredopoliar Victor Wanyama sa následne nevyhol postaveniu mimo hry, ale i to je dôkaz toho, že Southampton pokračuje v ofenzívne ladenom výkone.
     
    33
    Pellé pokračuje v aktívnej a dôraznej hre na hrote útoku. Tentokrát bol dôrazný až príliš, Bacuna sa stal obeťou nedovoleného zákroku.
     
    34
    Tomu sa na pravej strane nevyhol ani Nathaniel Clyne, ktorý fauloval hosťujúceho Huttona. Priamy kop pre Aston Villu.
     
    35
    Po sérii hlavičkových súbojov sa definitívne podarilo odvrátiť loptu až Longovi, ktorý ju posiela ďaleko za polovicu hracej plochy.
     
    36
    José Fonte sa len ťažko zbiera po vzájomnej kolízii s ostrým Chrisom Bentekem. Obaja ale budú zrejme pokračovať ďalej.
     
    37
    Fabian Delph sa šikovným obstrelom z ľavej strany snažil nachytať Gazzanigu, no Angličanova strela letela podstatne mimo ľavého horného rohu.
     
    38
    Southampton dal gól!
    Neuveriteľné a brilantné, Aston Villa je zrelá na uterák! Charles N´Zogbia sa na pravej strane uchýlil k pomocnej prihrávke na Westwooda, ktorý však nedokázal nasadiť jasličky napádajúcemu SHANEOVI LONGOVI. Írsky pustovník si následne naviedol lopty na dostrel krajana Shaya Givena a z nejakých tridsiatich metrov to vypustil na bránku. Longovi prenádrherný obstrel zapadol presne pod brvno hosťujúcej svätyne, Shay Given by sa najradšej videl späť na lavičke náhradníkov. Sedem minút pred prestávkou vedú Svätí už 5:0!
    Shane LONG - 5:0
     
    40
    Clyneov nebezpečný center z pravej strany nachádzal na hrote Longa, no pred ním v poslednej chvíli zasahoval Jores Okore.
     
    42
    Tim Sherwood si schováva tvár, na hru svojich zverencov sa dnes nemôže pozerať. Ronald Koeman naopak tancuje pred svojou lavičkou.
     
    43
    Víťaznú muziku Svätcov neprerušil ani Alan Hutton, ktorý z veľkej diaľky pálil priamo na nezamestnaného Paula Gazzanigu.
     
    44
    Hostia už majú Maného plné zuby. Na trávnik ho tentokrát znovu poslal Ashley Westwood, ktorý už hrá s jednou žltou kartou.
     
    45
    Rozhodcovská štvorica na čele s hlavným Robertom Madleym pridáva k prvému polčasu ešte tri nadstavené minútky.
     
    45+1
    V ich úvode rohový kop Southamptonu, ktorý sa ale po rozohrávke nakrátko podarilo hosťom odvrátiť. Soton zostáva pri lopte.
     
    45+2
    Aj záver úvodného dejstva sa odohráva prevažne v blízkosti šestnástky hosťujúceho mužstva. Skóre sa už ale zrejme meniť nebude.
     
    45+3
    Aston Villa dala gól!
    Domáce vedenie sa už v závere úvodnej časti skutočne nemenilo, no aspoň čestný zásah zaznamenala i partia Tima Sherwooda. Na pravej strane ihriska sa vôbec po prvýkrát presadil neviditeľný Charles N´Zogbia, ktorý obišiel Bertranda, aby následne presne odcentroval do šestnástky Svätých. V jej centrálnej časti sa najlepšie orientoval CHRISTIAN BENTEKE, ktorý z desiatich metrov prestrelil inak nezamestnaného Gazzanigu, ktorý už nedokázal zakročiť. Na prestávku teda budeme odchádzať za stavu 5:1!
    Christian BENTEKE - 5:1
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvopolčasový hurikán Southamptonu sa bude musieť na pätnásť minút upokojiť. Roztrhaných Villanov zachránil až hvizd Roberta Madleyho. Soton po fantastickej 45-minútovke vedie hladko 5:1. Lajtmotívom domácej jazdy zostane Maného hattrick v priebehu troch minút! Dvakrát sa ešte presadil Shane Long, za hostí kontroval Benteke.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Na St. Mary´s Stadium začíname druhý polčas v nezmenených zostavách. Výkop obstarala zdecimovaná Aston Villa.
     
    47
    Nemení sa zatiaľ ani obraz hry. Do úvodnej gólovky druhého dejstva sa tlačil Shane Long, ktorý bol ale lapený do postavenia mimo hru.
     
    48
    Na druhej strane sme zas sledovali nepodarenú rozohrávku voľného kopu Villanov. Gazzaniga zostal bez práce.
     
    49
    Longov center z pravej strany nachádzal na druhej strane šestnástky Maného, pred ktorým ale hasil Leandro Bacuna.
     
    50
    Uf, center Ward-Prowsea predlžoval nebezpečne Fonte, no Shane Long už na loptu dva metre od bránky nedosiahol.
     
    51
    Shay Given s ďalšou mynelou pri vyrazení Clyneovho centru z ľavej strany, no Steven Davis z jeho chyby ťažiť nedokázal.
     
    52
    Na hostí sa to v úvode druhej časti znovu valí zo všetkých strán, no zatiaľ pokračujeme pri prvopolčasovom stave 5:1.
     
    53
    Tim Sherwood až teraz začína chystať premiérovú zmenu v zložení svojho mužstva. Na pľac sa pomaly chystá Gabriel Agbonlahor.
     
    54
    Benteke sa snažil znovu pohroziť domácej defenzíve, no tentokrát sa cez pozorného Alderweirelda nepreháčkoval.
     
    55
    Southampton už v druhom dejstve neprikladá toľko pod kotol, ako tomu bolo v prvej časti. Nejaké góly ale zrejme ešte prídu.
     
    56
    Padať ale samozrejme môžu i na opačnej strane. Namiesto Charlesa N´Zogbiu sa o to príde pokúšať Gabriel Agbonlahor.
     
    58
    Ťažko povedať, koho mal teraz objaviť Huttonov center z ľavej strany. Lopta každopádne pristáva až na tribúne za Gazzanigom.
     
    59
    Center Ward-Prowsea z ľavej strany ihriska nachádzal Alderweireldovu hlavu, ktorý loptu len zľahka lízol. Rovnako si na ňu siahol i Given. Roh pre Soton.
     
    60
    Villans sa tentokrát ubránili bez úhony, za nami je úvodná štvrťhodina druhého polčasu. Nad Clarets sa rozjasnieva.
     
    61
    V rýchlom slede sme videli dva sľubné náznaky domáceho mužstva. Shay Given musel najskôr riešiť prepadnutý center Ward-Prowsea z pravej strany, ktorý len s veľkou námahou vytesnil mimo priestoru ľavej žrde svojej svätyne. Následne sa k centru z pravej strany dostal dvojgólový Shane Long, ktorý však hattrick po strele z otočky nezavŕšil. Šikovný obstrel sa tiahol tesne povedľa Givenovej ľavej žrde. Írsky gólman chytá jeden z najťažších zápasov svojej bohatej kariéry.
     
    63
    Rohový kop Aston Villy pre zmenu nezamestnal Paula Gazzanigu. Pretiahnutý center do šestnástky odvrátil Toby Alderweireld.
     
    65
    Tim Sherwood sedí na lavičke ako zlomený muž. Jeho zverenci dnes dostávajú poriadne na frak. Od vykúpenia ich delí ešte záverečná štvrtina zápasu.
     
    66
    Napriek tomu však narozdiel od Southamptonu majú miesto do Európskej ligy UEFA isté. Soton je ale pripravený spraviť rozhodujúci krok.
     
    67
    Villans medzitým zatopili domácim sériou štandardných situácií, no ani jedna z nich sa nedočkala gólového zavŕšenia.
     
    67
    Tim Sherwood obmieňa svojich krajných obrancov. Namiesto Leandra Bacunu sa na zelený koberec St. Mary´s dostáva Matthew Lowton.
     
    68
    Ronald Koeman zostáva spokojný s herným i výsledkovým prejavom svojich ovečiek. Zatiaľ ešte nesiahol do zloženia svojho mužstva.
     
    69
    Victor Wanyama na polke presekol priamočiary postup Fabiana Delpha, Robert Madley po druhýkrát v stretnutí siahol do kapsy.
     
    70
    Soton teraz necháva Villu hrať, no hostia sú i naďalej bezradní. Od konca zápasu ich delí ešte niečo vyše dvadsiatich minút hry.
     
    72
    Nejakých dvadsať minút pred koncom stretnutia po prvýkrát strieda i Ronald Koeman. Stevena Davisa nahrádza japonský stopér Maya Yoshida.
     
    73
    Southampton sa dostáva dopredu po pravej strane, kadiaľ sa tlačil James Ward-Prowse, ktorý získava ďalší roh pre Svätcov.
     
    74
    Doposiaľ najväčšia príležitosť na šiesty gól v pohode hrajúceho Southamptonu. Rohový kop z pravej strany znovu rozohrával výborný James Ward-Prowse. Center anglického mladíka smeroval na vzdialenejšiu žrď, kde sa od Cleverleyho odpútal striedajúci Maya Yoshida. Japonský samuraj hlavičkoval osamotený zo siedmich metrov a len pohotový zákrok Shaya Givena zachránil Clarets od ďalšej pohromy. Írsky gólman stačil vyraziť pohotovú hlavičku aspoň pred seba, kde už odkopával Matthew Lowton.
     
    76
    Birminghamský celok následne poriadne vystrašil i Nathaniel Clyne, ktorého bomba zo šestnástky letela nad bránku.
     
    78
    Villans narobili v domácej šestnáste menšie zmätky, no po štandardnej situácii nedokázali prepasírovať loptu za Gazzanigu.
     
    79
    Domácich definitívne vykúpil až odkop Mayu Yoshidu, pokračujeme za stavu 5:1. Bude sa prvopolčasové skóre ešte meniť?
     
    80
    Trávnik opúšťa ďalší anglický záložník James Ward-Prowse, ktorého znovu vymení internacionál, konkrétne lisabonský Filip Duričič.
    Graziano PELLÈ - 6:1
     
    81
    Southampton dal gól!
    Na najkrajší zásah z domácej plejády sme si museli počkať až do druhého polčasu, kedy sa excelentne presadila trojica Svätých šikulov. Sadio Mané v spoločnosti Filipa Duričiča lahodnou narážačkou vyškolili trojicu hráčov v bielom. Trojgólový hrdina následne presne odcentroval do stredu veľkého vápna, kde sa svojho gólového vykúpenia dočkal hladný GRAZIANO PELLÉ, ktorému už dnes bol odobraný gól zo štvrtej minúty. Tentokrát už mal postranný arbiter otvorené oči dokorán, kóšer postavenie Pellého pustil a taliansky bombardér z vnútra šestnástky prepálil bezmocného Givena. 6:1!
     
    82
    Striedanie v tíme Aston Villa FC: z ihriska odchádza Jack Grealish, prichádza Scott Sinclair.
     
    83
    Partička Tima Sherwooda dnes neforsíruje futbal mužstva, ktoré reálne pomýšľa na zotrvanie medzi elitou. Soton sa hlási o pohárovú Európu!
     
    85
    Vykúpený strelec Graziano Pellé už má odpracované, päť minút pred koncom riadneho hracieho času ho vymieňa Eljero Elia.
     
    86
    Mané z ľavej strany ihriska hľadal na hrote Shanea Longa, no Shay Given mal k lopte predsa len o niečo bližšie.
     
    87
    Eljero Elia sa po prvýkrát rozbehol po ľavej strane. Brániaci Alan Hutton stačil odvrátiť aspoň na rohový kop pre Svätých.
     
    88
    Villania sa mu dokázali ubrániť, loptu už vo svojej náruči zviera Shay Given. Vytúžený záver Clarets sa už pomaly blíži.
     
    89
    St. Mary´s Stadium teraz vytlieskava kombináciu svojich miláčikov. Southampton hrá v absolútnej pohode.
     
    90
    Tenisový výsledok mohol z pohľadu hostí aspoň skorigovať Gabriel Agbonlahor, no Paulo Gazzaniga si na svoje konto pripísal premiérový úspešný zákrok dnešného poobedia. Tom Cleverley na pravej strane ihriska vysunul Huttona, ktorý následne prudko centroval do stredu šestnástky. Najlepšie sa tu orientoval striedajúci Agbonlahor, ktorý však zo šiestich metrov neprestrelil pohotovo reagujúceho Gazzanigu. Domáceho gólmana následne vôbec nezamestnal hrozný prestrel Ashleyho Westwooda, ktorý z nachystanej parkety podstatne minul.
     
    90+2
    Nachádzame sa už v polovici trojminútového nadstavenia. Domácu pohodu nenaruší ani ďalší pokus Gabriela Agbonlahora, ktorý na dvakrát rieši Paulo Gazzaniga.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Southampton si dnes zaspomínal na kanonádu do siete Sunderlandu (8:0) a zachraňujúcu sa Aston Villu zmietol vysoko 6:1! Svätí naložili podstatnú časť svojej gólovej porcie už v úvodnom dejstve, ktoré vyhrali hladko 5:1. Lajtmotívom stretnutia zostane najrýchlejší hattrick v histórii Premier League, keď sa Sadio Mané presadil v rozmedzí troch minút! Svätci sa vďaka tomu rázne priblížili k postupu do Európskej ligy UEFA, no hlavné slovo bude mať za niekoľko minút Tottenham, ktorý doma hostí Hull City. Villa zostáva štrnásta so štvorbodovým náskokom práve na osemnásty Hull. Duel na White Hart Lane bude zaujímať oboch zúčastnených, onlajny.eu nebudú na severe Londýna chýbať! (15:54:26)

    Erik Farkaš

    Góly: 13. Mané, 14. Mané, 16. Mané, 26. Long, 38. Long, 81. Pellè – 45+3. Benteke

    Karty:   69. Wanyama (SOT) – 21. A. Westwood (ASV)


    Southampton FC: Gazzaniga – Clyne, Fonte (C), Alderweireld, Bertrand – S. Davis (72. Jošida), Wanyama – Long, Ward-Prowse (80. Đuričić), Mané – Pellè (85. Elia).
    Náhradníci: K. Davis – Jošida, Gardos, Targett, Elia, Reed, Đuričić.

    Aston Villa FC: Given – Bacuna (67. Lowton), Okore, Vlaar, Hutton – Cleverley, A. Westwood, Delph (C) – N'Zogbia (56. Agbonlahor), Benteke, Grealish (82. Sinclair).
    Náhradníci: Guzan – Senderos, Lowton, C. Sánchez, Sinclair, Weimann, Agbonlahor.

    Rozhodca: Robert Madley – P. Kirkup, D. Cann – M. Jones