Plzeň – Lovosice 33:25 (kon.) | Přerov – Litovel 18:36 (kon.) | Královo Pole – Karviná 32:31 (po s.h.)
koniec
Sokol HC Přerov
18:36 (10:17) Stav série: 0:1
Tatran Litovel
cz Sobota 09.05.2015, 15:00 • Sportovní hala TJ Spartak • Chance Extraliga mužů (CZ)
     
    To je ode mne v tomto onlajnu již skutečně vše. Ještě v rychlosti doplním počet diváků, až mi bude znám, jelikož přímo na místě jsem jej od pořadatelů nezaregistroval. Tímto se za tento nedostatek omlouvám.
    Přeji Vám ještě jednou pěkný zbytek víkendu a někdy u onlajnů na počtenou. (19:45:05)
     

    Pro litovelský Tatran šlo v osmdesátileté historii oddílu o jeho první extraligový ročník. Ten svěřenci kouče Krejčíře zvládli se ctí a nejvyšší českou házenkářskou soutěž dokázali ve městě na řece Moravě udržet. Pro Litovel, kde žije necelých deset tisíc obyvatel, jde o cenný úspěch.


    Naopak z pohledu Přerova měla tato extraligová sezóna značnou pachuť. Sokolové v něm nezískali ani jeden bod, ani jednou se neradovali z vítězství. Smutnou tečkou na jejich truchlohře, která byla podle kouče Richarda Bučka zapříčiněna "nedůrazem v útoku s mnoha technickými chybami", se stal dnešní pád do první ligy.

     

    Litovel tedy v této záchranářské sérii vítězí nejrychlejším a nejsnadnějším možným způsobem, v poměru 3:0 na zápasy. A nutno objektivně podotknout, že extraligovou příslušnost svěřenci trenéra Lubomíra Krejčíře udrželi po zásluze. Ve všech třech zásadních duelech play-outové bitvy byli na hřišti lepším týmem a ve dvou z nich Přerov skolili, otevřeně řečeno, jasným výsledkem.


    Jako v prvním vzájemném souboji. V něm Litovelské, kteří měli výhodu domácí palubovky, v prvních deseti minutách podržel výborně chytající Pavel Prauzek a házenkáři z Hanáckých Benátek sázeli Sokolům jeden gól za druhým. Nakonec se skóre zastavilo na stavu 41:19 pro Tatran.


    To druhé střetnutí, které následovalo den po prvním zápase a znovu se odehrálo v Litovli, bylo o několik úrovní vyrovnanější. Litovel tentokrát nepůsobila tak stoprocentním dojmem a Přerov nad ní několikrát vedl. Tým koučů Kopeckého a Bučka však pokaždé své vedení ztratil a po několika zvratech se v závěru mače ještě pokoušel nepříznivý výsledek otočit ve svůj prospěch. Litovel se ovšem prezentovala o něco lepším výkonem, a tak Přerovští podruhé v sérii padli. I když tentokrát pouze o šest branek poměrem 26:32.

    Pak nastalo období "ticha" a příprav na další klání. První dvě a třetí partii od sebe totiž dělily dva týdny, v nichž se z důvodu reprezentační pauzy nehrálo. Teprve třetí týden po úvodním partu se děj boje o extraligové přežití přesunul z Litovle do Přerova. Zde se uskutečnilo třetí utkání, v němž měli Litovlané za stavu 2:0 na zápasy matchball a v případě výhry by se už v extralize zachránili. A také se tak stalo, jelikož Přerov domácí prostředí zužitkovat nedokázal. Navíc se jeho hřiště proměnilo spíše v domovskou půdu Litovelských, které přijelo podpořit velké množství věrných fanoušků a o podporu z tribun tak v družině s modrobílou zbrojí rozhodně nouze nebyla.


    A hráči Tatranu se svým příznivcům po zásluze odměnili. Na líbivé fanouškovské – a na házenkářské poměry velmi slušné – choreo a hlasité fandění odpověděli líbivou hrou. Ta vyústila v šestatřicet vstřelených branek a v rozhodující triumf, zviditelněný navíc skvělými zákroky gólmanů Michala Baránka a Pavla Prauzka, po výsledku 36:18.

     
    Tímto se s Vámi z Přerova pro tuto chvíli loučím i já. Večer ještě doplním střelecké statistiky a komentář z celé záchranářské série, která vyústila v litovelskou záchranu v extralize házené. Hezký zbytek víkendu.
     
    Střelecké statistiky

    Litovel: Nedoma 9/4, Juříček 6/1, Mičola 4, Číhal 3, Dolák 3, Šmíd 3, Konšel 2/1, Schmalz 2, Havlíček 1, Macek 1/1, Barabáš 1, Hanák 1.
    Přerov: Pernička 7, Robert Buček 4, Kosina 2, Janeček 2, Ševčík 2, Hradil 1/1.
     
    Ohlasy trenérů

    Lubomír Krejčíř (trenér Tatranu Litovel): Po ne zcela vydařeném druhém zápase jsme si sáhli do svědomí. Změnili jsme systém obrany a poctivě jsme se připravovali. Hráči to vzali velmi zodpovědně od první do poslední minuty. Výsledek je takový, jaký je a my jsme spokojení, že jsme sérii zvládli na tři utkání. A že jsme dvě z nich odehráli tak, jak si představujeme.

    Richard Buček (trenér Sokol HC Přerov): Myslím si, že se znovu opakovaly naše celosezónní problémy. To znamená nedůrazný útok s hodně technickými chybami. Soupeř toho využil a tím tento zápas v podstatě rozhodl.
     
    60
    Konec zápasu. (18:36)
     
    60
    Matěj Konšel ze sedmičky ještě ztrpčuje porážku Přerova a pád o soutěž níž. Litovel naopak vítězí v tomto zápase i v celé sérii a ve svém premiérovém ročníku mezi elitou slaví extraligovou záchranu! (18:36)
     
    59
    Litovelští fanoušci už slaví extraligovou záchranu, kterou už Přerov Tatranu určitě nevezme. V rukou mají transparent s nápisem "Hoši děkujem". (18:35)
     
    59
    Pernička ještě koriguje na 18:35. (18:35)
     
    58
    Penalta i na druhé straně a nový exekutor – Tomáš Macek. I on si s Františkem Kubou dokázal poradit a navýšil gólovou nadílku do přerovské sítě. (17:35)
     
    57
    Prauzek si pohlídal střelu Valáška a znectít jeslemi se nenechal. (17:34)
     
    57
    Domácí Pernička ještě v závěru mače obdržel dvouminutový trest. (17:34)
     
    56
    Přerovská penalta, ale Hradil opět proti Prauzkovi neuspěl. (17:34)
     
    55
    Litovelskou odpověď však poslal do domácí branky navrátivšímu se Kubovi David Barabáš. (17:34)
     
    55
    Prauzka z úhlu propálil i Kosina. (17:33)
     
    54
    Tomáš Hanák zvýšil na 33:15, na druhé straně konečně přidal také přerovský zásah Robert Buček. (16:33)
     
    52
    Už je to znovu pěkná chvilka, co se Přerovští gólově zapsali do průběhu zápasu. Nezměnil to ani Michal Hradil, který si při sedmičce nepřišel na střídajícího litovelského gólmana Pavla Prauzka. (15:32)
     
    51
    A Schmalz se znovu gólově prosazuje. (15:32)
     
    51
    Jakub Schmalz svou ranou otevírá čtvrtou desítku litovelských gólů. (15:31)

    Petr Komárek

    Sokol HC Přerov
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    Celkom 0/0 0 0 0 0
    Tatran Litovel
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    Celkom 0/0 0 0 0 0
    Rozhodca: Horáček, Letev.
    Diváci: 83
    Sumář

    Litovel: Nedoma 9/4, Juříček 6/1, Mičola 4, Číhal 3, Dolák 3, Šmíd 3, Konšel 2/1, Schmalz 2, Havlíček 1, Macek 1/1, Barabáš 1, Hanák 1.



    Přerov: Pernička 7, Robert Buček 4, Kosina 2, Janeček 2, Ševčík 2, Hradil 1/1.



    Sedmimetrové hody: 3/1 - 7/7.
    ŽK: 0 - 1.
    ČK: 1 - 0 (J. Šoustal).
    Přerov 0 1 Litovel
    #1 Sobota 09.05.2015 • 15:00
    Přerov - Litovel 18:36