Swansea – Everton 1:1 (kon.) | Southampton – Hull City 2:0 (kon.) | Sunderland – Crystal Palace 1:4 (kon.)
Tottenham – Aston Villa 0:1 (kon.) | West Bromwich – Leicester 2:3 (kon.) | West Ham – Stoke City 1:1 (kon.)
Burnley – Arsenal 0:1 (kon.)
koniec
Swansea City
1:1 (0:1)
Everton FC
Sobota 11.04.2015, 13:45 • Liberty Stadium (Swansea) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:45.
     
    Vitajte na jedinom neanglickom štadióne vo Walese, kde štartuje 32. kolo najlepšej ligovej súťaže sveta.

    Tabuľkové postavenie:

    8. Swansea: 13 – 7 – 11; skóre 37:39; body 46
    12. Everton: 9 – 10 – 12; skóre 39:42; body 37

    Forma:

    Swansea: V – V – P – P – V – V
    Everton: P – V – V – P – V – V

    Swansea City pokračuje v nadpriemernej sezóne, ktorú by waleský klub mohol a mal zakončiť v príjemnejšom strede ligovej tabuľky. Labute Garryho Monka už teraz viacerí pasujú do pozície čierneho koňa budúceho ročníka anglickej Premier League. Niet sa čomu diviť, mužstvo z Liberty Stadium konštante potvrdzuje vysoký herný i výsledkový štandard.
    The Jacks sú už len dva body od toho, aby prekonali svoje bodové maximu z Premier League. Stanovili ho pri svojej prvej prvoligovej sezóne od zániku starej Divison One. Labute zároveň hrajú o vendetu za nedávnu porážku od iného liverpoolskeho celku. FC tu pred reprezentačnou prestávkou vyhral 1:0.

    Až s blížiacim sa záverom aktuálneho ročníka sa začína konečne vyjasnievať i nad Goodison Park. Everton absolútne nezvládol veľké očakávania, ktoré nasledovali po vlaňajšom piatom mieste. Karamelky pred sezónou avizovali atak na Ligu majstrov, no nechýbalo veľa a namočili by sa do boja o záchranu.
    Toffees sa po vypadnutí z EL podarilo stabilizovať svoju ligovú výkonnosť o čom vypovedajú tri výhry v rade a päť čistých štítov z ostatných desiatich duelov. Naposledy na domácom ihrisku zdolali čierneho koňa toho aktuálneho ročníka – Southampton. Svätcov potopil jediným gólom stretnutia liverpoolsky kapitán Phil Jagielka.

    Vzájomné zápasy:

    01.11.2014; Everton – Swansea 0:0

    23.09.2014; Swansea – Everton 3:0 (3.k; lig. pohár)
    (N. Dyer, G. Sigurdsson, Emnes)

    22.03.2014; Everton – Swansea 3:2
    (Baines, Lukaku, Barkley – Bony, A. Williams)

    16.02.2014; Everton – Swansea 3:1 (5.k; FA Cup)
    (L. Traoré, Naismith, Baines – J. de Guzmán)

    22.12.2013; Swansea – Everton 1:2
    (Oviedo (VG) – Coleman, Barkley)

    12.01.2013; Everton – Swansea 0:0

    Everton s Labuťami v doterajších devätnástich ligových dueloch pri trinástich výhrach a šiestich remízach ani raz neprehral.
    Swansea sa už ale v tomto ročníku radovala v rámci Capital One Cup-u, keď ešte v septembri rozpustila Karamelky výhrou 3:0.

    Absencie:

    Garry Monk pri domácej výhre s Hull City (3:1) prišiel do konca sezóny o Kylea Naughtona, ktoré nešetrným zákrokom ponaprával vylúčený stredopoliar Tigrov – David Meyler.
    Okrem januárovej akvizície z Tottenhamu Hotspur bude chýbať i kmeňový hráč tohto londýnskeho klubu – Tom Carroll. Jack Cork je po zranení už v poriadku, štart Jeffersona Montera zostáva otázny.

    Predzápasovú lekárku prehliadku bude musieť zdarne absolvovať i liverpoolska maródiaca dvojica Romelu Lukaku a Aiden McGeady.
    Kým štart tohto due je otázny, s určitosťou vieme, že stretnutia na Liberty Stadium sa nezúčastní zranená trojica Gibson, Hibbert a Oviedo.

    Môj tip: 1:1
     
    Úvodné zostavy:

    Swansea City: Fabiański – Rangel, F. Fernández, A. Williams (C), N. Taylor – Sigurdsson, Ki, Cork, Shelvey, Routledge – Gomis
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Britton, Emnes, N. Dyer, Grimes, Fulton
    Manažér: Garry Monk (ENG)

    Everton FC: Howard – Coleman, Stones, Jagielka (C), Baines – J. McCarthy, Barry – A. Lennon, Barkley, Osman – A. Koné
    Náhradníci: Robles – Mirallas, Naismith, Bešič, Pienaar, Garbutt, Alcaraz
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Rozhodca: Michael Oliver – H. Lennard, M. Perry – L. Mason.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Domáce Labute s bielym perím obstarali úvodný výkop 32. kola anglickej Premier League. Everton celý v čiernom v prvej časti zľava-doprava.
     
    3
    Everton z úvodnej dvojminútovej nepretržitej kombinácie vyťažil rohový kop, ktorý rozohral Leighton Baines. Center ľavého beka našiel iba Fabańskeho.
     
    4
    Toffees ale pokračujú v aktívnom nástupe. Dopredu sa hostia tlačia predovšetkým prostredníctvom Lennona, ktorého ale Barry v tomto prípade prehnal až príliš.
     
    5
    Lennon tentokrát dobre prikrytý Neilom Taylorom, Colemanovu kolmicu na Koného zachytil kapitán Swansea – Ashley Williams.
     
    6
    Po prvýkrát sa k postupnej rozohrávke dostali i domáci, no Liverpoolčania ich zatiaľ púšťajú maximálne po poliacu čiaru.
     
    7
    Toto už ale bolo o inom. Sigurdsson z pravej strany naštartoval Gomisa, ktorý si v šestnástke posadil Jagielku, no Baines mu už dokázal odkopnúť loptu.
     
    8
    Bafétimbi Gomis hrá v posledných týždňoch od kolapsu na White Hart Lane vo výbornej forme a necháva tak pomaly zabudnúť na Bonyho Wilfrieda.
     
    9
    Leon Osman z prvej prehadzoval loptu na unikajúceho Koného, ktorý len veľmi tesne nezachytil loptu ešte na hracej ploche. Swans mohli mať problém.
     
    10
    Ajaj, kapitán Phil Jagielka teraz poriadne zrámoval Waynea Routledgea, ktorého čelom zasiahol do zátylku.
     
    11
    Routledge je síce do značnej miery otrasený, no trávnik opúšťa po svojich a zrejme sa naň po krátkom ošetrení opäť vráti.
     
    12
    Gomis zatiaľ ako jediný zamestnáva defenzívu liverpoolskeho tímu. Jagielka s ním ale zatiaľ stačí skákať a kapitán Karameliek navyše kryje Stones.
     
    13
    John Stones už mimochodom zrejme nadobro vytlačil zo zostavy dlhoročného stopéra Toffees – Sylvaina Distina, ktorý sa dnes nezmestil ani na lavičku.
     
    14
    Bafétimbi Gomis i naďalej platí za najnebezpečnejšieho hráča na hracej ploche a krátko pred uzavretím úvodnej štvrťhodiny hry mohol otvoriť skóre! Jonjo Shelvey rýchlo rozohral voľný kop po zemi pred šestnástku, kde operoval obrovitý francúzsky útočník. Gomis sa dokázal pohotovo obtočiť okolo brániacich Liverpoolčanov, aby následne z otočky pálil prudko k ľavej žrdi Tima Howarda. Americký gólman chytal v poslednom zápase fantasticky a rovnakým spôsobom začína i dnes. Prudkú ranu z dvadsiatich metrov ekvilibristicky vyráža na rohový kop.
     
    16
    Domáci ešte následne pohrozili dvomi hlavičkami po rohových kopoch, no následne sa Gomis začal držať za stehenný sval a toto neveští nič dobré.
     
    17
    Temná predpoveď sa naplnila, doposiaľ najnebezpečnejší chlapík na Liberty Stadium končí! Gomisa zradil hamstring, nahrádza ho Marvin Emnes.
     
    19
    Pre Labute je to obrovská strata, veď Gomis sa v posledných dvoch stretnutiach presadil trikrát a dopomohol tak plnému bodovému zisku z týchto duelov.
     
    20
    Dovtedy zatlačený Everton si začína znovu dovoľovať. Colemanov center z pravej strany ihriska ale odvracia Federico Fernández.
     
    21
    Leighton Baines rozohrával z ľavej strany zaujímavý voľný kop, ktorý napokon bez teču prepadol až k poľskému gólmanovi Fabiańskemu.
     
    22
    Po Osmanovom nedovolenom zákroku si voľný kop rozohrali i domáci, no Sigurdssonov center taktiež nenašiel žiadneho spoluhráča.
     
    23
    Ki nechal na pravej strane vyskočiť Barryho, no po naznačenej strele a následne prihrávke pálil Routledge vysoko nad.
     
    24
    Swansea je zatiaľ opticky i štatisticky lepšia. Najväčšmi nás v polovici úvodného dejstva zaujala ďalekonosná jedovka zraneného Gomisa.
     
    25
    Michael Oliver mal po prvýkrát prácu, keď musel tasiť kartu pre Arounu Koného. Útočník z Pobrežia Slonoviny trafil v hlavičkovom súboji Federica Fernándeza lakťom, správny verdikt hlavného arbitra.
     
    27
    Federico Fernández má na nose drobnú tržnú ranu, ale nie je to nič, kvôli čomu by musel predčasne opustiť trávnik Liberty Stadium.
     
    28
    To už ale nie je prípad Leona Osmana, ktorý prekvapivo končí ešte v rámci úvodnej polhodiny. Nezdalo sa, že by mal anglický veterán nejaký zdravotný problém. Celoživotného hráča Toffees nahrádza Steven Pienaar.
     
    30
    Zaujímavosťou je i skutočnosť, že namiesto Osmana nevybehol na hraciu plochu Kevin Mirallas, s ktorým sa nedostatok dôvery vlečie od zahodenej penalty spred pár týždňov.
     
    31
    Jonjo Shelvey s ďalším screamerom, ktorý žiaľ pre futbal platiť nebude. Holohlavý stredopoliar a bývalý hráč konkurenčného Liverpool FC si na pravej strane narazil loptu s Routledgeom, aby následne predviedol svoj tradične dokonalý náprah, ktorým upratal loptu do pravej šibenice prizerajúceho sa Howarda. Americký gólman ale napokon proti jeho strele z dvadsiatich metrov zasahovať nemusel, pretože Wayne Routledge po narazení lopty fauloval napádajúceho Leightona Bainesa. Michael Oliver pískal ešte pred Shelveyho strelou.
     
    33
    Po prvýkrát ale musel ísť na zem i poľský gólman Lukasz Fabiański, ktorého prízemnou strelou poriadne natiahol írsky full-back Seamus Coleman. Pravonohý obranca sa zmocnil lopty pred šestnástkou Labutí a okamžite sa z necelých dvadsiatich metrov pokúsil prepáliť priestor pri pravej žrdi domáceho strážcu svätyne. Colemanova rana mala dobrú razanciu i smer, no Fabiański sa stačil presunúť k tyči včas, aby vyrazil aspoň na rohový kop. Na regulérne gólovky je to teda 1:1.
     
    35
    Skóre sa ale zatiaľ nemení a to nám do konca úvodného dejstva zostáva len desať minúť riadneho hracieho času.
     
    37
    Hostia sa i naďalej dopredu tlačia predovšetkým po svojej pravej strane. Práve odtiaľ budú po Colemanovej aktivite rozohrávať rohový kop.
     
    38
    Bainesov vysoký center si zo vzduchu stiahol brankár Fabiański. Roberto Martínez medzitým tlieska rastúcej aktivite hostí.
     
    39
    Opäť v permanencii Neil Taylor, ktorého dvojica Coleman a Lennon neustále v prvej časti zamestnáva. Taylor a celá Swansea odolávajú.
     
    40
    Nemení sa to ani po ďalšom Bainesovom rohu, ktorý už tretíkrát pristál len v náruči Lukasza Fabiańskeho, ktorého Koné nedokáže udržať na bránkovej čiare.
    Aaron LENNON - 0:1


     
    41
    Everton FC dal gól!
    Prevaha Karameliek s blížiacim sa záverom úvodného dejstva čoraz viacej narastala a teraz už vrcholí otváracím gólom 32. kola anglickej Premier League. James McCarthy na ľavej strane výborne spolupracoval s Koném. Africký útočník mu opätoval prihrávku do priestoru, ktorý írsky stredopoliar využil na prudký center do veľkého vápna. Pas z ľavej strany ihriska na osi ihriska nedokĺzal Steven Pienaar, no situáciu ešte zavieral AARON LENNON, ktorý koníčkom k pravej žrdi prekonal bezmocného Fabiańskeho. Toffees načínajú svoju púť za štvrtým ligovým víťazstvom v rade!
     
    43
    Zhruba od polovice prvého polčasu boli hostia lepším tímom a po zásluhe sa ujali vedenia. Na ťahu je waleská Swansea.
     
    45
    Na vyrovnanie bude mať ešte celý druhý polčas a tri nadstavené minútky toho prvého. Videli sme po dve ošetrovania i striedania.
     
    45+1
    Everton sa už bude snažiť ukočírovať prvú polku za aktuálneho vedenia 1:0. Swansea zas nesmie inkasovať druhý gól do šatne.
     
    45+2
    Steven Pienaar sa ešte dostal k priamemu ohrozeniu Fabiańskeho bránky, no z hranice šestnástky mieril rovnako ako pred ním Koné, len do stredu bránky.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Úvodné dejstvo na Liberty Stadium bolo dlho absolútne vyrovnané, no Everton odchodom Bafétimbiho Gomisa nabral na sebavedomí a v závere prvej časti už dominoval. Prevahu Karameliek gólovo vyjadril Aaron Lennon, pre ktorého to bol druhý gól po januárovom príchode na hosťovanie. Labute teraz čaká bez Gomisa náročná druhopolčasová úloha – minimálne vyrovnať.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Hostia znovu uviedli loptu do pohybu. Everton v prvej časti poslal všetkých päť streleckých pokusov medzi tri žrde. Swansea z piatich len jeden.
     
    47
    Swansea na pravej strane so školáckou chybou, keď Emnes po Shelvehyo vhadzovaní narážal holohlavému stredopoliarovi do ofsajdu.
     
    48
    Rozhodca Michael Oliver zachytil Corkovu rozohrávku na spôsob Patricka Vieru. Domáci sú samozrejme rozhnevaní.
     
    49
    Ďalšia komplikácia z toho domácim nehrozila. Vedúci Everton neprepasíroval loptu dovnútra veľkého vápna.
     
    51
    Garryho Monka teraz trafil odkop jedného z hráčov Evertonu, keď loptu nedokázal zachytiť španielsky obranca Ángel Rangel.
     
    52
    Neil Taylor bol na ľavej strane neskoro v súboji s Lennonom, za podrazenie doposiaľ jediného strelca gólu vidí svoju desiatu žltú kartu v sezóne, čo pre ľavonohého Walesana znamená stopku na dva zápasy.
     
    53
    Následný center do šestnástky musel kryť Lukasz Fabiański. Poľský brankár Labutí ale Bainesov nákop udržal v náručí.
     
    55
    Brániaca sa Swansea čelila ďalšiemu rohovému kopu z pravej strany. Bainesov center nedôrazne zakončil Gareth Barry, Fabiański chytá.
     
    56
    Domáci v rýchlom slede otáčajú pomer žltých kariet na 2:1. Striedajúci Marvin Emnes na ľavej strane podťal rozbehnutého Colemana.
     
    57
    Percento držania lopty i počet prihrávok je vzácne vyrovnaný. Presnejšie ale kombinujú hostia z mesta Beatles.
     
    58
    Arouna Koné poriadne prevetral Fabiańskeho, ktorý sa ale k lopte dostal včas, aby ju stihol odohrať za postrannú čiaru.
     
    60
    Úvodná štvrťhodina druhého polčasu ponúkla medzišestnástkový boj s miernou prevahou hosťujúceho mužstva.
     
    61
    Waleská Swansea s prvou príležitosťou na vyrovnávajúci gól. Labute sa konečne dostali z útlmu, aj keď sa nejednalo o žiadnu podarenú kombináciu či akciu. Nedôrazne rozohrávajúceho McCarthyho prepadol na ľavej strane Marvin Emnes. Holandský útočník si loptu následne naviedol stredom ihriska až na strelu, ktorú vyslal z nejakých dvadsiatich metrov. Tiahly pokus z dvadsiatich metrov sa ale kotúľal tesne mimo pravej žrde. Následne v šestnástke nepochodil ani Ki, ktorý si síce krásne obohodil Jagielku, ale následne vystrelil z piatich metrov nad bránku.
     
    63
    Arouna Koné mohol mať na dnes odpracované, keď na polovici ihriska zozadu fauloval Jacka Corka. Michael Oliver zachováva pokoj.
     
    65
    City ale po hodine hry konečne začína šľapať za vyrovnaním. Prebúdzajú sa i domáci priaznivci na útulnom Liberty Stadium.
     
    66
    Ki na ľavej strane šestnástky vysunul rozbehnutého Neila Taylora, ktorý padol po súboji s Colemanom, no pokutový kop sa rozohrávať nebude!
     
    67
    Ďalší správny verdikt Michaela Olivera, ktorý nepodľahol tlaku žiadostivých priaznivcov The Jacks. Pokračujeme za stavu 0:1.
     
    68
    Tentokrát sa už Michael Oliver nechal „ukecať," Swansea City dostáva ideálnu príležitosť na vyrovnanie! Marvin Emnes na ľavej strane šestnástky dotieral na brániaceho Colemana, ktorý šiel po kontakte s holandským útočníkom na zem. Írsky obranca sa domnieval, že z toho bude útočný faul a tak sa celkom evidentne dotkol lopty rukou. Michael Oliver však Emnesov faul nevidel a preto správne ukázal na biely bod!
     
    68
    Gólman Tim Howard ešte pred rozohrávkou pokutového kopu videl žltú kartu, keď len s veľkou nevôľou cúval na bránkovú čiaru a bránil tak v zahratí penalty.
     
    69
    Swansea dala gól!
    Loptu si na biely bod postavil JONJO SHELVEY, ktorý bol tri roky hráčom konkurenčného Liverpool FC. Holohlavý stredopoliar v malom súkromnom Merseyside derby vyrovnal, keď lotu z pokutového kopu napálil do ľavého dolného rohu bránky. Howard šiel na opačnú stranu a zostal tak bez nároku na zákrok. Vyrovnané!
    Jonjo SHELVEY - 1:1


     
    71
    Jonja Shelveyho strelený gól poriadne nažhavil a okamžite si vyšliapol i na Phila Jagielku. Za ostrý late challenge ale kartu nevyfasoval.
     
    73
    Naopak, iný anglický stredopoliar a síce Ross Barkley sa do týchto chvíľ trápi a takmer ho v zápase nie je vidieť.
     
    75
    Krídla dostáva i Marvin Emnes, ktorý znovu vytrápil Colemana, no pomedzi Írove nohy napokon nedokázal vystreliť.
     
    76
    Barkley len potvrdzuje moje predchádzajúce slová. Po dobrej McCarthyho práci páli z dvadsiatich metrov vysoko nad.
     
    76
    Arouna Koné, ktorý len so šťastím nebol po faule na Corka spred pár minút vylúčený, opúšťa hraciu plochu výmenou za Stevena Naismitha.
     
    77
    Romelu Lukaku, ktorého dnešný štart bol pred zápasom otázny, neusadol ani len na lavičku náhradníkov a preto tam Roberto Martínez nemá čistokrvnú alternatívu na hrot útoku.
     
    78
    Marvin Emnes sa dostal do sendviču medzi Jagielku a Barryho. Holandskému útočníkovi príliš nechutil, okrem nevoľnosti ho tráp bolesť hlavy, ktorá dostala v tomto súboji poriadne zabrať.
     
    80
    Kapitán Labutí Ashley Williams inkasuje žltú kartu, za ktorú ale bude nesmierne rád. Po kung-fu kope do McCarthyho sa mohlo i červenať.
     
    81
    Lukasz Fabiański po následnej štandardke lacno vypustil loptu z rúk, no poľský brankár bol podľa Olivera faulovaný.
     
    82
    Barkley tentokrát dokázal prestrčiť loptu na McCarthyho, no bol to práve írsky stredopoloar, ktorý to celé pokazil nepresnou rozohrávkou na Naismitha.
     
    83
    Everton sa pritom rútil do situácie traja na dvoch. Škoda pre Liverpoolčanov, ktorým v podobných momentoch často chýba ľahkosť.
     
    83
    Strelec vyrovnávajúceho i neplatného otváracieho gólu – Jonjo Shelvey – opúšťa desať minút pred koncom hraciu plochu. Nahrádza ho agilný Nathan Dyer.
     
    84
    Strelec toho otváracieho a regulérneho – Aaron Lennon – sa opäť zapisuje do záznamu o zápase, keď tridsať metrov od bránky podrazil rozbehnutého Sigurdssona.
     
    85
    Samotný Islanďan potom veľmi nebezpečne pálil z ponúknutého priameho kopu. Tim Howard s ťažkosťami vytlačil loptu nad brvno.
     
    86
    Ross Barkley opäť nedokázal naplniť prehnané očakávania liverpoolskych, ale i celkovo anglických, priaznivcov. Zlatého chlapca „kolísky futbalu" v závere nahrádza Mirallas.
     
    88
    Práve belgický krídelník vybojoval pre Karamelky rohový kop, ktorý rozohrával Leighton Baines, no ten to pravidelne krúti do rukavíc Lukasza Fabiańskeho.
     
    89
    Fabiański sa po chytení lopty nepríjemne zrazil so Stonesom, ktorý je teraz ošetrovaný v šestnástke Labutí. Zrejme ale toto stretnutie už dohrá.
     
    90
    Kevin Mirallas i za tých pár desiatok sekúnd ponúkol viacej, než viacerí hráči Toffees, ktorí nastúpili v základe. Belgičan tentokrát z dvadsiatich metrov vyprášil Fabiańskeho rukavice.
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Michaelom Oliverom pridáva k úvodnému stretnutiu 32. kola Premier League ešte štyri minútky.
     
    90+2
    Zaslúžená deľba bodov by ale bola logickým vyústením zaujímavého stretnutia. Dyer to po Tylorovom centri nezmenil, proti Stonesovi si pomáhal rukami.
     
    90+3
    Obe mužstvá sa v prvom rade snažia vyhnúť porážke. Na Liberty Stadium sa už toho zrejme veľa nestane.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Úvodné stretnutie 32. kola anglickej Premier League prinieslo na Liberty Stadium zaslúženú deľbu bodov. Everton bol v prvom polčase nebezpečnejší a svoju prevahu pretavil aj v úvodný gól Aarona Lennona. Po hodine hry ale Swansea zaznamenala jasnú desaťminútovku, na konci ktorej z penalty vyrovnal Shelvey. Skóre sa už v posledných dvadsiatich minútach nezmenilo. Obe mužstvá zostávajú a aj zostanú na svojich priečkach. (15:42:21)

    Erik Farkaš

    Góly: 69. Shelvey (pen.) – 41. A. Lennon

    Karty:   52. N. Taylor (SWN), 56. Emnes (SWN), 80. A. Williams (SWN) – 25. A. Koné (EVE), 68. Howard (EVE), 84. A. Lennon (EVE)


    Swansea City: Fabiański – Rangel, F. Fernández, A. Williams (C), N. Taylor – Sigurdsson, Ki, Cork, Shelvey, Routledge – Gomis
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Britton, Emnes, N. Dyer, Grimes, Fulton
    Manažér: Garry Monk (ENG)

    Everton FC: Howard – Coleman, Stones, Jagielka (C), Baines – J. McCarthy, Barry – A. Lennon, Barkley, Osman – A. Koné
    Náhradníci: Robles – Mirallas, Naismith, Bešič, Pienaar, Garbutt, Alcaraz
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Rozhodca: Michael Oliver – H. Lennard, M. Perry – L. Mason