Tisková konference ČOV k výsledkům auditu KPMG ČR (kon.) | Tisková konference k zahájení Trophy Tour k ME U21 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference ČOV k výsledkům auditu KPMG ČR

cz Štvrtok 09.04.2015, 11:00Tlačové konferencie
     
    Oficiální část tiskové konference skončila. Děkuji za pozornost, a pokud právě obědváte, tak dobrou chuť. Na viděnou. (11:38:09)
     
    Jiří Kejval: Celé bych to shrnul v krátkosti. Moc děkuji Slavomíru Lenerovi, že ukázal, že děti chtějí. Je třeba najít cestu, která funguje. Druhá věc je, že by se slušelo poděkovat politikům, že nám dali důvěru, sázkovým kancelářím, které by jinak musely peníze odvést do státního rozpočtu, Liboru Varhaníkovi a Nadě Černé a všem ostatním, kteří se podíleli. Nebyla to sranda z roku na rok změnit systém a transparentně nastavit systémy a rozdělit peníze. A v neposlední řadě děkuji svazům, protože tyto peníze jsou obrovskou příležitostí pro všechny. Dal jsem si s tím tu práci a všech sto svazů jsem obešel. Umíme s penězi zacházet, záleží na každém, jak ty peníze využije. Pevně doufám, že jsme na cestě, kdy se sport vydá lepším směrem.
     
    Slavomír Lener: Jenom v Třebechovicích na malém zimním stadionu okamžitě nabylo 150 dětí a některé děti už se na ledy ani nedostávají. Zájem je, stačí se o děti postarat. Věříme, že to plošně oživíme a přitáhneme spoustu dětí ke sportování, nejen k hokeji. 8,5 milionu za rok 2014 jsme použili na brankářskou výstroj pro děti do devíti let. Ty dostaly zdarma. Do každého klubu jsme dotovali díky těmto finančním prostředkům sedm až osm výstrojí v minulých třech letech. Hokejky jsou drahé, ty jsme také pořizovali. Od 1. ledna vynakládáme na trenéry v nejchudších klubech přes 9 milionů korun. Peníze jdou ke konkrétním trenérům a dětem, s čímž jsme spokojeni. Pokud toho bude víc, jsme schopni zasáhnout i širší hnutí.
     
    Slavomír Lener: Další naše velká ofenziva směrem k tomu, abychom zapojili více dětí, je snažit se dostat děti do sportu. Děti chodí na led ve dvě tři hodiny, kdy jejich rodiče pracují. Například v Popovicích funguje projekt, díky němuž nabere autobus děti ze sedmi vesnic a vezme je na stadion.
     
    Slavomír Lener: Snažíme se do toho zapojit i další sporty, jako in-line hokej, krasobruslení, rychlobruslení, curling a podobně. To je naše představa a náš plán, realizujeme ukázkové trenéry, máme regionální kouče, které platíme z našich financí. Od 1. ledna jsme oslovili více než 120 ZŠ a MŠ, které chodí pravidelně bruslit, což je více než čtyři tisíce dětí. Máme objednány sety bruslí a přileb, aby si to děti ze sociálně slabších rodin mohli vypůjčit. V první vlně půjde 1400 kusů. Hodně pracujeme s učitelkami a trenéry, všechny děti jsou pojištěné. Když to přeženu, tak učitelky mají za povinnost děti jen přivést na stadion.
     
    Slavomír Lener: Máme plán postupně zasáhnout 120 klubů po celé ČR, kde se nehraje extraliga, 1. liga a mimo Prahu. Chceme v nich mít trenéry, kteří se budou věnovat náborům mezi školáky a předškoláky. Jak jsem řekl, bodem číslo jedna je profesionalita v nejmenších městech. Chceme navýšit počet pravidelně sportujících dětí. Než se rozhodneme dát peníze do jednotlivých klubů, sejdeme se se zástupci klubu, trenérem a případně starostou. Spolufinancujeme to s městy, takže když dáme 100 tisíc my, město je dá také.
     
    Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH: Naše hokejová sezona končí na konci dubna 2015, takže výsledky budeme mít až v květnu. Co se nám podařilo od 1. ledna, já jsem pátým rokem na ČSLH a naším hlavním úkolem byli mládežnické reprezentace. Potřebovali jsme je uživit a udržet je v nejvyšší skupině, což se nám podařilo. Plán B, který je dlouhodobější a důležitější, abychom měli zajištěnou budoucnost, peníze dáváme do těch nejmenších a nejchudších oddílů. Financujeme trenéry v malých klubech a počet dětí se několikanásobně zvýšil, což je naším cílem.
     
    Libor Varhaník: V současné chvíli probíhá detailní analýza, která nás vede k tomu, abychom se na dubnovém zasedání dohodli na pravidlech a regulích pro rok 2015. Teď jsme ve fázi, kdy analyzujeme každé toky na každém svazu a chceme se poučit z prvního ročníku a pokročili, protože pevně věříme, že prostředky budou ve sportu zachovány.
     
    Libor Varhaník: V podstatě jsme prošlapávali cestu neprošlapaným sněhem. Během několika málo měsíců jsme museli nastavit všechna kritéria a parametry, ale také jsme museli nastavit finanční toky k jednotlivým složkám. Aby to bylo transparentní a dostáli slibu, že se peníze nikde neztratí. Udělali jsme maximum a můžeme být spokojeni s tím, co se odehrálo, nicméně první rok ukázal potřeby dalšími směry. Jedním z nich bylo nastartovat tyto peníze pro zisk dalších peněz. Pro rok 2015 budeme rozdistribuovávat 40 milionů, které poputují na jednotlivé kraje.
     
    Libor Varhaník, předseda ČAS: Dobrý den. Já bych si dovolil ještě malou reminiscenci. Většina věcí už byla řečena. Chci říct, že ČOV vstoupil do zcela jiného prostředí, což změnilo jeho charakter. Získat 446,3 milionu korun podporuje to, o čemž jsme byli přesvědčeni, že je role českého sportu. A to znamená, abychom mohli pracovat koncepčně, aby byl financován z více zdrojů. Tyto peníze mají onu prokluzovou tříletou lhůtu v použití, což napomáhá seriózní přípravě projektů. Pokud chcete přesvědčit někoho, aby začal trénovat, těžko to můžete dělat s výhledem tří měsíců.
     
    Zdeněk Tůma: Takže pokud děti naučíme sportovat, jednou se k tomu v budoucnu vrátí. Pokud nebude sportovat, tak se pak těžko bude vracet ke zdravotnímu životnímu stylu.
     
    Zdeněk Tůma: Když to shrneme, pozitivem je, že se jedná o podporu sportu u dětí a mládeže. Jednoznačná je účelovost, na které se prostředky nakládají, o transparenci je celá naše studia. Když do toho vložím osobní pohled, myslím, že se ČOV podařilo nastavit systém velice dobře. Poslední poznámka, která už s analýzou nesouvisí, člověk musí brát i smysl, co je nad tím. Sport sám o sobě vytváří poměrně významnou část ekonomiky, přispívá více než třemi procenty k HDP. Druhá věc, kterou považuju za významnější, tak také příspěvek v oblasti prevence. Zabývali jsme se dopadem sportování na životní styl a na prevenci vůči chorobám. Většinou odhad je takový, že pokud vložíte korunu do prevence, tak úspora na lékařských výdajích je dvě až tři koruny.
     
    Zdeněk Tůma: Jedná se o částky, které putovaly na svazy a dále klubům. V případě fotbalu Můj první gól, Hokejová školka apod. Jsou to peníze, které směřují na podporu sportu, které směřují na podporu sportu u mládeže a dětí. ČOV musel nastavit systém kontroly, jak říkám, je třeba aby i svazy a jednotlivé kluby reportovaly, co se s prostředky dělo. Objevili jsme jen pár formálních pochybení, fakticky nebo věcně problematického jsme nic nenašli. Kontrolovali jsme správné zaúčtování apod. U některých svazů se šlo přímo i do dokumentů, kontrolovalo se, zda dokumentace odpovídá, z 97 procent to bylo bezchybné.
     
    Zdeněk Tůma: Systém byl nový, bylo potřeba řadu věcí udělat rychle. 90 procent mělo putovat na svazy, deset procent zůstávalo na neorganizovaný sport ČOV. Je otázkou, zda bude klíč MŠMT užíván i do budoucna. Pokud se podíváme na zdroj financování a kolik prostředků přišlo, chodilo to postupně. Celkově se jednalo o 111 milionů, které byly vyčerpané v roce 2014. Financování sportu se dostává z obvyklého rozpočtového rytmu. Není zásadní problém tak fungovat i v příštím roce. Podstatná část se převáděla do dalšího roku v souladu s tím, jak byly přepraveny další projekty.
     
    Zdeněk Tůma: Důvod, proč jsme byli požádáni, je zřejmý už z toho, co říkal pan Kejval. Financování sportu je možné v případě, že bude zcela transparentní i vůči společnostem, které peníze darují. Proto jsme byli požádáni, abychom provedli analýzu, jak bylo s prostředky nakládáno.
     
    JIří Kejval: Od 1. ledna 2014 už ta možnost čerpat do výše pěti procent odvodů je. Sázkové kanceláře mají možnost odvádět peníze do českého sportu. Když jsme prosazovali tuto změnu, nikdy jsem takovou lobbistickou práci nedělal. Pro nás bylo důležité, aby to Senát napříč stranami schválil. Slíbili jsme, že se peníze neztratí, ale že budou využity řádně, daleko lépe než by s nimi zacházel stát. Stojím tady dva roky poté a máme v ruce důkazy a dokumenty o tom, že jsme svého slibu dostáli. Věříme, že jsme užili peníze tím nejvhodnějším možným způsobem.
     
    Jiří Kejval: Je potřeba, abychom se dostali do historického kontextu. Všichni si dobře pamatujeme dobu kolem pádu Sazky. Ten poškodil financování českého sportu, sport ztratil možnosti odvodu peněz, přišli jsme téměř o dvě miliardy ročně. Celý rok 2013 sport nečerpal vůbec žádné peníze, čímž jsme se zařadili mezi tři země v Evropě, které nevyužívaly peníze z hazardu pro sport.
     
    Tisková konference začíná. Hosty jsou: Zdeněk Tůma, KPMG ČR, Slavomír Lener, šéftrenér Českého svazu ledního hokeje, Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Radek Šamša

    Zdeněk Tůma, KPMG ČR
    Slavomír Lener, šéftrenér Českého svazu ledního hokeje
    Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru
    Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu