Tisková konference ČOV k výsledkům auditu KPMG ČR (kon.) | Tisková konference k zahájení Trophy Tour k ME U21 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k zahájení Trophy Tour k ME U21

cz Štvrtok 09.04.2015, 15:00Tlačové konferencie
     
    15:28
    Oficiální část tiskové konference právě skončila. Děkuji za váš čas a vaši pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (15:28:56)
     
    Ondřej Lípa: Na všech akcích Trophy Tour bude papírová podobizna Pavla Nedvěda s pohárem ve dvou velikostech tak, aby se s ní mohli fotit dospělí i děti.
     
    Petr Fousek: Věřím v moudrost trenéra A-týmu, který je prioritní. Ale mistrovství Evropy má priority dvě, protože se jedná o domácí šampionát. Chceme ho vyprodat, alespoň drtivou většinu z těch 16 utkání. Chceme jej proměnit v úspěch. Udělám vše pro to, abych Dovalilovi se Šeterlem přispěl nějakou pomocí, aniž bych chtěl rozpitvávat procedury, jména, trenéry a tak dále.
     
    Petr Fousek: Možnosti mé i mých kolegů jsou omezené, ale nejsou nulové. Věc nominace je záležitostí trenérů, nechci mluvit o konkrétních jménech, ačkoli na hráče mám svůj názor. Není to jen o tom, že se trenéři sejdou a udělají nějaké prohlášení. Existuje plán, schůzky s předsedou svazu a podobně.
     
    Petr Fousek: Za OV pochopitelně cítím provázanost mezi naším mužstvem a organizací turnaje. Příběhu, který se odehrál v Dánsku v roce 2011, když Dánové třikrát prohráli ve skupině a pořadatelé byli v deziluzi, že se jim efektivita práce úplně nevrátila, se chceme my vyhnout.
     
    Petr Fousek: Zásadně jsme rekonstruovali tři stadiony, jedná se o strašný objem peněz, spoustu lidí, hodin práce. Je to pro nás strašně významné a myslím, že je to takhle vnímané jak v ČR, tak i u UEFA.
     
    Petr Fousek: Ten šampionát se připravuje šest let. Byly to tři roky práce na dvou kandidaturách, protože v prvním kole jsme byli neúspěšní a ME skončilo v roce 2013 v Izraeli. Od roku 2012, kdy nám to UEFA přidělila, jsou to tři roky příprav.
     
    Michal Pospíšil: Pohár má nevýhodu, že se do něj nedá nic nalít. Škoda, tehdy bychom to využili. Pamatuji si, že jsme hodně dlouho slavili na hřišti, potom, když jsme šli do Basileje, jsme si pohár s sebou nebrali. Myslím, že by bylo pravděpodobné, že by se trofej ztratila. Předali jsme ji vedení, nedovolili jsme s ní házet jako Stanley Cupem a podobně.
     
    Petr Fousek: Trophy Tour je koncipována tak, že její páteř tvoří města, kde se to hraje. Plzeň, protože je fotbalovým velkoměstem s přesahem na tradici v evropských pohárech, například i Otrokovice, kam směřujeme proto, že tam bude tréninkový tábor Portugalců. Chtěli bychom objet více měst po ČR, ale není to možné, protože by tour trvala 4-6 týdnů. Není to možné i z hlediska lidských zdrojů, máme na to určitý budget. Je to koncipované tak, aby byl ze západu na východ průřez celou republikou, aby se mohl dostavit každý a podívat se.
     
    Petr Fousek: Zaregistroval jsem informaci, že se česká strana mohla více podílet na tvorbě medailí na MS v hokeji. Myslím, že je velký rozdíl v přístupu organizací, které akce zaštiťují. IIHF v hokeji, UEFA ve fotbale. U nás nepřipadá v úvahu, že bychom se mohli podílet třeba na tvorbě designu míče. Je těžké to srovnávat s hokejem.
     
    Michal Pospíšil: Před ME 2002 jsem hrál českou ligu, sbíral jsem starty v kvalifikaci. To Euro bylo velkým zlomem. Zviditelnili jsme se v Evropě, sledovala to spousta skautů, dostal jsem se pak do zahraničí. Po ME už jsem byl hotový hráč, poměřili jsme se se špičkou Evropy. Byl to důkaz, že jsme se mohli měřit. Rozdíl před a po u dalších hráčů byl znatelný. Nadpoloviční většina pronikla do seniorské reprezentace.
     
    Petr Fousek: Medaile zařizuje UEFA, nikoli pořadatel.
     
    Petr Fousek: I u nás bude vítězný tým získávat pohár, jeho repliky se nevyrábějí. Finalisti samozřejmě dostanou zlaté i stříbrné medaile.
     
    Michal Pospíšil: Z roku 2002 mám doma i zlatou medaili, kterou mám vystavenou mezi největšími trofejemi.
     
    Petr Fousek: Hodnota poháru se pohybuje v desítkách tisíc švýcarských franků. Trofej je pojištěná na vysokou sumu, ale částku zveřejnit nemůžu.
     
    Petr Fousek: Poháry mají nevýhodu, že se špatně plní. UEFA věnuje problematice trofejí a pohárů velkou pozornost, drtivá většina z nich se dělá v Itálie, kde tamní mistři jsou opravdu špičkou ve tvorbě trofejí. Souvisí to se změnou log, brandu, designu mistrovství Evropy do 21 let, které v té době, kdy jsme získali největší úspěchy, vypadalo trochu jinak. Od té doby stouply nároky UEFA na pořádání, na další věci. Tady si samozřejmě chceme přihřát polívčičku tím, že jsme zvládli poslední nejnáročnější inspekci UEFA.
     
    Ondřej Lípa: My jsme pohár získali do nové síně slávy českého fotbalu, která bude nově vybudována na Strahově.
     
    Michal Pospíšil: Pohár, který jsem s sebou přinesl, je zapůjčený, je putovní. Ale pamatuji si ho, že byl přesně takový, akorát trochu vyrostl.
     
    Ondřej Lípa: Trophy Tour bude všude stejná, na náměstích, v nákupních centrech a podobně se budou konat také autogramiády. Bude se jednat o osmdesátiminutovou akci. Určitě je to dobrá pozvánka pro lidi, kteří budou moci soutěžit o vstupenky na šampionát a podobně.

    Radek Šamša

    HOSTÉ TISKOVÉ KONFERENCE
    Petr Fousek, předseda Organizačního výboru ME U21
    Michal Pospíšil, bývalý reprezentační útočník do 21 let