Bosna a Hercegovina – Luxembursko 0:5 (kon.) | Gruzínsko – Hongkong 3:11 (kon.) | SAE – Turecko 0:15 (kon.)
koniec
Bosna a Hercegovina
0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Luxembursko
cz Utorok 07.04.2015, 12:00 • İzmir BB Buz Sporları Salonu • MS - 3. divízia
Partner:
     
    Vítejte u onlajn přenosu z MS třetí divize v ledním hokeji mezi Bosnou a Hercegovinou, která zažívá totální premiéru na mezinárodní scéně šampionátů v historii své země, a výběrem Lucemburska. Žlutomodří návštěvníci z Balkánu se s hokejovým světem především seznamují. S celkovým skóre 0:32 nejvíc poškozená země v poválečné bývalé Jugoslávii má jediný chtíč. Při svém úvodním startu na scéně hokejového koloběhu s názvem MS vstřelit alespň jedinou branku. Leč soupeř z Lucemburska je velice těžký oříšek. Země Beneluxu má za sebou dvě utkání a v obou případech vítězně. Svěřenci francouzského trenéra Vladimira Kuzněcova sní o postupu do druhé divize skupiny B a Bosna by tudíž neměla působit vážnější problémy.
     
    Bosna a Hercegovina

    Člen IIHF: od 10. 5. 2001
    Pořadí v žebříčku IIHF: zatím nezařazena
    Celkový počet hráčů: 216 (z toho 64 mužů)
    Počet stadionů: 1 (z toho 1 krytý)

    Nejlepší hráči:
    Haris Bečirbegović – brankář, 21. 6. 1991, klub Nässjo HC
    Dino Vašović – brankář, 8. 2. 1986, klub HK Stari Grad Vukovi
    Dino Cordalija – útočník, 8. 2. 1991, klub HK Ilidža 2010
    Mirzet Hodžić – útočník, 24. 8. 1989, klub HK Stari Grad Vukovi

    Bosenská hokejová reprezentace je členem Mezinárodní hokejové reprezentace od roku 2001. V zemi, která má přístup k moři pouze asi na dvacetikilometrovém úseku mezi Chorvatskem a Černou Horou, jsou k dispozici dvě kryté haly. Je zde registrováno celkem 208 hráčů, z toho je celkem 42 seniorů, tudíž je jasné, jak malou konkurencí prochází výběr národního týmu působícího na letošním MS v Turecku. Místní svaz se podle bosenského jazyka nazývá přesně "Hokejaški savez Bosne i Hercegovine".
     
    A i v Bosně drží krok s dobou, hokejová reprezentace má vlastní facebookovou stránku. Najdete ji pod názvem "Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine".
     
    Lucembursko

    Člen IIHF: od 23. 3. 1912
    Pořadí v žebříčku IIHF: 42.

    Nejlepší hráči: pravděpodobně
    Michel Welter – brankář, 5. 2. 1983, IHC Beaufort, jednička reprezentace, klubové statistiky z této sezóny neznámé
    Clement Waltener – obránce, 1. 3. 1996, Tornado Lucemburk, klubové statistiky z této sezóny neznámé, nejlepší bek týmu na MS 2014
    Marcus Eriksson – útočník, 11. 2. 1990, Tornado Lucemburk, původem Švéd, klubové statistiky z této sezóny neznámé – čtvrtá nejvyšší francouzská soutěž.

    Lucemburčané jsou tradičními účastníky šampionátu třetí divize, jelikož naposledy z ní postoupili v roce 2003. To uspěli u protinožců, na Novém Zélandě skončili druzí a šli o divizi výš. Hned za rok ovšem na mistrovství ve Španělsku šli zpět do takzvané trojky, v níž jsou až doposud. Letos by chtěli výš a zatím plán vychází. Navíc vzhledem k zatím drtivým porážkám bosenské reprezentace by Welter a spol. měli držet stoprocentní bilanci i nyní.
     
    Stejně tak lucemburská hokejová federace má facebook. Najdete ji pod názvem "IceHockey Luxembourg".
     
    Tabulka MS – 3. divize

    1. KLDR – 3 zápasy, 9 bodů
    2. Lucembursko – 2 zápasy, 6 bodů
    3. Turecko – 2 zápas, 6 body
    4. Hong Kong – 2 zápasy, 6 body
    5. Spojené Arabské Emiráty – 2 zápasy, 0 bodů
    6. Gruzie – 2 zápasy, 0 bodů
    7. Bosna a Hercegovina – 2 zápasy, 0 bodů
     
    Úvodní sestavy:

    Bosna a Hercegovina: Capin (Pasović) – Pilav "A", Korjenič, Alič, Hadzihasanovič, Hanič, Selimanovič, Gasevič – Hodžič "C", Hasovič, Velič – Mrkva, Catovič, Zajmovič – Muhič, Nikulin, Posavec "A" – Dželkič, Tokič.

    Lucembursko: Mangen (M. Welter) – Thiry, Linster, Gronlund, Scheier "C", Sinner, G. Biver – Houdremont, B. Welter "A", R. Beran – Cannon, T. Beran, Backes – Schon "A", Eriksson, Wambach – Mosr, O. Biver.

    Rozhodčí: Lei Feng (CHN) – Murat Aygun (TUR), Grega Markizeti (SLO).
     
    V Turecku se mimochodem dějí věci. Nejoblíbenější a nejsledovanější sport v zemi fotbal zažívá další ránu. Po nepříliš valných výsledcích reprezentace v kvalifikaci o EURO 2016 ve Francii musela být přerušena na týden i fotbalová Superliga. Poté, co neznámý útočník napadl autobus hráčů Fenerbahce se zbraní, bylo oznámeno, že turecká liga bude na sedm dní přerušena.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:28
    První přesilovou hru v utkání dostává k dispozici překvapivě tým z balkánského poloostrova. Za podražení jde pykat na dvě minuty naturalizovaný Švéd Kevin Grönlund, jenž právě působí v německé páté lize v týmu IHC Beaufort.
     
    03:28
    Lucemburčané jsou v plném počtu. Během své přesilovky nejen že nedostali branku, ale navíc brankář Gilles Mangen, působící v týmu Tornado Luxembourg, nemusel ani jednou zasahovat.
     
    05:50
    I přesto, že utkání má jasného favorita, tak Bosňané přežili takzvaných prvních pět minut ostrého tlaku, který určitě přerušila i jejich početní výhoda. Kolonka střel jinak jasně ukazuje převahu pro zemi Beneluxu (5:1).
     
    08:23
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Předpoklady se začínají naplňovat. Na první důležité brance Lucemburska se podílí všichni klíčoví hráči modro-bílých. Benny Welter společně s Houdremontem vytvořili palebnou pozici pro ROBERTA BERANA, který střílí třetí branku ve třetím utkání na MS. Nutno podotknout, že útočníkovi německého Beaufortu je skoro 46 let. Klobouk dolů. Asistence: Ben Houdremont, Benny Welter.
     
    10:30
    V polovině první třetiny můžeme říci, že obrana bosenských srdcařů statečně odolává lucemburské palbě s jednou kaňkou. Krom střely Roberta Berana ještě brankáři Capinovi nepropadlo za záda nic. Chytil celkem 11 střel, zatímco Gilles Mangen zasahoval pouze třikrát.
     
    13:17
    Další nepříjemná situace pro žluto-modré balkánské bojovníky. Amar Hadzihasanovič si jde sednout na dvě minuty za katr. Jednadvacetiletý zadák bude pykat za sekání.
     
    13:36
    Přesilovka Lucemburska rychle končí. Benny Welter a spol. nebudou moci předvést své umění v početní výhodě kvůli tomu, že naturalizovaný Švéd Marcus Eriksson neudržel nervy na uzdě a odchází přemýšlet na lavici hanby za hrubost.
     
    15:07
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Ve hře čtyři na čtyři je více prostoru, tudíž dostává přednost šikovnost. Tou na této úrovní disponuje ve velkém objemu nejproduktivnější hráč Lucemburska BENNY WELTER. Ten se po samostatné akci mohl radovat ze své sedmé branky na tomto šampionátu. Země s největším HDP na obyvatele v Evropě tak vede 2:0. Bez asistence.
     
    Hokejová liga v Lucembursku se jmenuje Alter Domus Cup, ve které působí celkem pět týmů. Namísto play-off se pak hraje final four.
     
    17:32
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Nesmyslné vyloučení budiž ti odpuštěno. Řeč je o třetím střelci Lucemburčanů v dnešním utkání MARCUSI ERIKSSONOVI. Naturalizovaný Švéd narozen v roce 1990 zbytečně přerušil početní výhodu svého celku v polovině čtrnácté minuty, nyní však uklidňující trefou odčiňuje svůj menší zkrat. Asistence: Eric Wambach.
     
    17:40
    Následně dostává opět prostor lucemburská kombinace. Vyloučen za nedovolené bránění je teď Dan Gasevič (BIH).
     
    Lucembursko má na počet obyvatel výjimečně mnoho registrovaných hráčů. Celkem 130 hokejistů v mužské kategorii a celkově pak 392. Nutno podotknout, že mnoho hokejistů také přijalo za svou vlast tuto zemi z důvodu možnosti reprezentace národního týmu, která by se jim v rodné zemi na sto procent nedostala. Jedná se především o hráče švédské, německé či francouzské národnosti.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po první třetině jsou jasně plněny předpoklady. Lucembursko drtí svého soupeře jako parní válec nerovnou silnici. Napoví tomu hlavně skóre a také poměr střel, který zní 19:3. Capin v brance Bosny se tak řádně zapotí, dvojka lucemburského výběru Gilles Mangen se dá říct, že ani moc nedá odpočinout Michelu Welterovi, jelikož neměl více méně žádnou práci.
     
    Druhá třetina začne přibližně ve 12:55.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:38
    Hned v úvodu druhé třetiny dostane Lucembursko další početní výhodu jednoho muže v poli. Vyloučen je obránce na klubové scéně hájící barvy HK Medvjedi Sajarevo Kenan Korjenič (BIH).
     
    22:38
    Bosna je v plném počtu. Malinká země západní Evropy sice vyslala na Capina čtyři střely, leč žádná se neujala a tak se skóre nemění.
     
    27:53
    Ermin Hasovič je vyloučen na dvě minuty za vražení na hrazení. Další možnost Lucemburska na zvýšení náskoku.
     
    Olympijský stadion Juana Antonia Samaranche, dlouhodobého prezidenta Mezinárodního olympijského výboru, který byl vybudován pro ZOH 1984 v Sarajevu způsobil rozvoj místního hokeje, který přerušila a v podstatě zničila válka na Balkáně v 90. letech. Nyní se o renesanci bosenského hokeje snaží tamní vláda společně s ministerstvem sportu znova.
     
    27:58
    Marcus Eriksson opět neudržel nervy na uzdě a hned 6 vteřin končí početní výhodu svého týmu. Jde pykat tentokrát za krosček.
     
    28:02
    Na ledě to teď velmi jiskří, ihned po vhazování se lidově řečeno dosekali Eric Wambach s Mirzetem Hodžičem, kapitánem bosenského výběru, a oba tak odchází na trestnou lavici za sekání.
     
    28:09
    Aby tohle nedopadlo hromadnou bitkou. Známe jihoslovanský temperament, i když nyní spíše více lávy chrlí lucemburská výprava. Šutér Benny Welter ukazuje, že se umí i pořádně naštvat a někoho tvrdě srazit. Tentokrát byl ale loket moc vysoko. Bosna hraje přesilovku 4 na 3.
     
    30:24
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    No to je něco. MARCUS ERIKSSON jakoby věděl, že jeho fauly postrádají hlavu a patu, protože vždy odčiní hrubý zákrok vstřelenou brankou. Puk mu opět nachystal jeho spoluhráč Wambach a švédský forvard s lucemburským pasem zvyšuje na 4:0. Asistence: Eric Wambach.
     
    30:45
    Navíc zanedlouho neudržel nervy na uzdě Miroslav Mosr (BIH), který dává soupeři další možnost ke zvýšení už tak lukrativního náskoku. Pyká za podražení.
     
    35:04
    Admir Pilav (BIH) opět potvrzuje, že Bosna se s výkonnostním hokejem na mezinárodní scéně zatím jen seznamuje. Za nedovolené bránění si odsedí dvě minuty i obránce první formace.
     
    Letošní sezonu nejvyšší bosenské ligy odehrály pouze tři kluby, z nichž vzešel obhájce titulu. HK Stari Grad Vukovi totiž vyhrál soutěž i minulou sezonu, to ale místní ligu hráli stejně jako dva roky předtím čtyři kluby.
     
    39:14
    Lucemburčané nevědí, co s přesilovkami, jelikož nemohou žádnou využít. Capin drží naděje Bosny na dobrý výsledek s kvalitním soupeřem. Jenže znova přibyla další starost. Obránce Amar Hadzihasanovič (BIH) je krátce před koncem druhé periody vyloučen za hrubost. Jedná se o jeho druhý trest v utkání.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou druhou dvacetiminutovku, ve které tým z Beneluxu skóroval pouze jednou, ač měl opět drtivou střeleckou převahu (10:2). Celkově pak poměr střel zní 29:5 pro modro-bílou skvadru. Ta už v podstatě počítá s tím, že se dotáhne na první KLDR a bude se soustředit na důležitý závěr turnaje, v němž se pokusí o postup do druhé divize skupiny B.
     
    Poslední dvacetiminutovka začne zhruba v 13:35.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:00
    Lucemburčané v klidu kontrolují průběh utkání, leč vzhledem k vyrovnanosti vršku tabulky bude určitě v potaz bráno i skóre, tudíž je třeba opět vysušit střelná prach a pálit do černého. Na druhou stranu Bosna by chtěla vstřelit svůj první gól v historii šampionátů. Povede se jim to, nebo jim modro-bílí "poddaní" vellkovévody Henriho I. de Luxembourga uštědří další debakl s nulou na jejich kontě?
     
    44:21
    Armen Velič dává možnost spíše té druhé a očekávatelnější variantě. Usedá na trestnou lavici za nedovolené bránění. Promění červení dvouocasí lvi čtvrtou přesilovku v řadě?
     
    46:21
    Capin to zkrátka zavřel. Řeč je o prozatím výborném výkonu bosenského brankáře, který pochytal rozlohou sedmé nejmenší zemi Evropy již 31 střel. Lucemburčané nevyužili ani další nabízenou přesilovku.
     
    50:00
    Navíc je přesně na sekundu v polovině poslední periody vyloučen Patrick Schon (LUX) na dvě minuty za podražení. Tak co vy na to, bosenští vlastenci?
     
    Na rozdíl od obrovského stánku v Sarajevu (kapacita 12 000 míst) má lucembruský svaz podstatně menší možnosti. Největší stadion ležící v malém městečku nedaleko Lucemburku Kockelscheueru, Patinoire de Kockelscheuer, má kapacitu pouhých 1000 míst. Konaly se zde tři šampionáty III. divize, naposledy právě minulý rok.
     
    52:47
    Lucemburčané se namísto navyšování náskoku starají spíše o tvrdé hity. Teď strunu přetáhl Olivier Biver (LUX), který naražením zezadu poslal na mantinel Miroslava Mosra. Útočník Bosny se jen těžce zvedl z ledu a lucemburský zlý muž usedá na trestnou lavici celkem na 12 minut – dostal totiž automaticky k menšímu trestu osobní trest.
     
    53:34
    Bosna má jedinečnou šanci skórovat! Něco přes minutu mají Balkánci možnost dvojnásobné početní výhody. Na trestnou lavici usedá Kai Linster za hrubost.
     
    54:47
    Dvojnásobná přesilovka Bosny končí, klíčový moment žluto-modří Zmajevi, což v překladu znamená "Draci" (stejně tak se přezdívá veškerým reprezentačním výběrům ve sportovním světě této země). Tohle je ale promrhaná příležitost.
     
    56:09
    Lucembursko nedrží nervy na uzdě. Harcovník Robert Beran (LUX) dostává dvě minuty za hrubost.
     
    56:09
    Ve stejném čase si bere kanadský kouč Anthony London ve službách Bosny oddechový čas. Cítí nejspíš správný na vstřelení branky.
     
    57:36
    Naděje ovšem nejspíš vyhasínají. Tarik Catovič (BIH) chytil před brankou hůl soupeře ve snaze dorazit kotouč za záda Mangena. Čínskému sudímu to však neuniklo a odchází pykat na dvě minuty.
     
    58:02
    Když jihoslovanský tým cítí šanci, na ledě to jiskří. Dnes tomu není jinak. Za hrubost jdou na trestnou lavici společně kapitán Bosny Mirzet Hodžič a lucemburský forvard Patrick Schon.
     
    58:14
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    V pokračující přesilové hře se Lucembursku daří navýšit náskok. Po individuální akci se prosadil syn nejstaršího muže na MS, svého spoluhráče mimochodem, THIERRY BERAN. Bez asistence.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je konec. Bosna a Hercegovina ve svém třetím utkání sice nevstřelila, ovšem po úvodních debaklech utržila prozatím nejlepší výsledek. Balkánští hokejisté se budou soustředit především na utkání s Gruzií, což bude bezpochyby souboj o předposlední místo. Naopak Lucembursko potvrdilo roli favorita a hlavy všech hráčů, funkcionářů, trenéru a fanoušku této malé zemičky na západě Evropy směřují k závěrečnému vyvrcholení. Sen je postup.
     
    Já se s Vámi nyní pro dnešek loučím, leč další utkání je na programu je již v 15:30, což znamená za necelou hodinu. Utkají se Gruzie s Hong Kongem. (14:38:40)

    Dominik Tobola

    Góly a asistencie: 9. R. Beran (Houdremont, B. Welter), 16. B. Welter, 18. Eriksson (Wambach), 31. Eriksson (Wambach), 59. Beran


    Bosna a Hercegovina: Capin (Pasović) – Pilav "A", Korjenič, Alič, Hadzihasanovič, Hanič, Selimanovič, Gasevič – Hodžič "C", Hasovič, Velič – Mrkva, Catovič, Zajmovič – Muhič, Nikulin, Posavec "A" – Dželkič, Tokič.
    Luxembursko: Mangen (M. Welter) – Thiry, Linster, Gronlund, Scheier "C", Sinner, G. Biver – Houdremont, B. Welter "A", R. Beran – Cannon, T. Beran, Backes – Schon "A", Eriksson, Wambach – Mosr, O. Biver.

    Rozhodca: Lei Feng (CHN) – Murat Aygun (TUR), Grega Markizeti (SLO).