Kanada – Finsko 8:4 (kon.) | Norsko – Švédsko 5:9 (kon.)
koniec udalosti
Kanada – Finsko

8:4

(1:0, 1:0, 0:1, 3:0, 0:1, 2:0, 0:0, 0:2, 1:0, x:x)

cz Nedeľa 05.04.2015, 15:05 • Scotiabank Centre, Halifax, Nové Skotsko, Kanada • Curling - MS mužů
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme curlingové fanoušky! Mistrovství světa vrcholí, je tu poslední hrací den a závěr bojů o medaile! Předposlední zápas turnaje, utkání o 3. místo, má velmi překvapivé obsazení. Na jedné straně největší favorit na zlato, domácí Kanada, na druhé straně největší překvapení turnaje, Finsko. Papírově naprosto jasný zápas, ale na toto se v curlingu nehraje. Pojďme si soupeře představit.
     
    Finsko
    Finové pod vedením skipa Aku Kausteho zařídili absolutně největší překvapení turnaje a jsou jasným důkazem toho, že uspět může kdokoliv. Tým, který se na MS kvalifikoval jako poslední a měl nejsložitější cestu na turnaj (musel vyhrát výkonnostní skupinu B na Mistrovství Evropy a poté ještě vyzývací sérii proti osmému týmu ze skupiny A, Německu), od kterého nikdo nic nečekal, se postavil všem papírovým předpokladům a odehrál životní turnaj. Prohrál první dva zápasy, ale dorovnal to a neustále se pohyboval na hraně vyrovnané zápasové bilance. Při vývoji základní skupiny stačilo skončit s kladnou zápasovou bilancí, což se Finům podařilo splnit vítězstvím v posledním zápase s Itálií, ale ještě nebylo vyhráno. Díky naprosto shodné bilanci s týmem USA na 4. a 5. místě museli hrát tzv. tiebreaker, zápas o postup do play off, který vyhráli těsně bodem v posledním endu 6:5. Poté však v souboji třetího se čtvrtým podlehli Švédsku 4:7 a čeká je boj o bronz. Již tak je to pro ně životní úspěch a pokud by medaili získali, zapsali by se nesmazatelně do historie finského curlingu. Byla by to totiž teprve třetí medaile pro Finsko z MS. Dosud mají dva bronzy z let 1998 a 2000. Větší motivaci hráči jistě nepotřebují.
     
    Kanada
    Naopak Kanaďané pod vedením skipa Pata Simmonse již nyní vědí, že ani případný zisk bronzové medaile nebude považován za úspěch. Kanadští fanoušci jsou nároční a chtějí jen zlato, navíc z domácího mistrovství. To se však nepovedel již potřetí v řadě, z toho podruhé na domácím mistrovství. Jasně nejúspěšnější země historie curlingu se 34 zlatými medailemi letos přidá do sbírky maximálně bronz, kterých má dosud pouze 6. O motivaci je ale i tak postaráno, protože Kanada prostě medaili získat musí. První MS se hrálo v roce 1959 a za celou tu dobu Kanaďané nezískali medaili pouze 7x, navíc nikdy ne 2 roky v řadě. A přesně to nyní hrozí. Pro Kanadu by to byla hrozná potupa a to si tento tým jistě nechce vzít na triko. Přitom cesta turnajem byla zdánlivě pohodová. Ve skupině Kanaďané prohráli pouze jedinkrát a se zápasovou bilancí 10/1 se umístili druzí. Jenže v play off prohráli jak zápas prvního se druhým o postup do finále (s Norskem 6:7 bodem v posledním endu), tak poté i semifinále s vítězem zápasu třetího se čtvrtým (se Švédskem 3:6 již po 9 endech). Hráči mají před sebou těžkou úlohu. Musí se psychicky otřepat z neúspěchu a musí zabránit katastrofě. Zvládnou to?
     
    Vzájemné zápasy
    Kanada se s Finskem příliš často nepotkává. Pouze na MS, případně na ZOH, pokud se tam Finové dostanou, což se stalo naposledy v roce 2006. Za posledních 10 let dnes odehrají osmý vzájemný zápas, přičemž polovina z nich se odehrála v letech 2006 a 2007. Kromě zápasu v základní skupině tohoto MS se navíc nikdy neutkaly týmy v tomto složení. Kanaďanům to je obvykle celkem jedno, Finy, až na jednu výjimku, poráží na počkání. Dnes jsou však jiné okolnosti a nevyplatí se Finy podceňovat.

    MS 2015: Kanada – Finsko 6:5
    MS 2013: Kanada – Finsko 8:6
    MS 2009: Kanada – Finsko 12:4 (po 6. endu)
    MS 2007: Kanada – Finsko 7:3 (po 8. endu)
    MS 2006: Kanada – Finsko 6:4
    ZOH 2006 finále: Kanada – Finsko 10:4 (po 8. endu)
    ZOH 2006: Kanada – Finsko 7:8
     
    Halifax, Nové Skotsko, Kanada
    Kde se vůbec hraje? Halifax je hlavním a největším městem provincie Nové Skotsko. Byl založen již v roce 1749 a má 300 000 obyvatel (s aglomerací 400 000). Je to nejvýchodnější velký přístav Severní Ameriky, díky čemuž má strategický význam nejen v námořní dopravě, ale i pro kanadské válečné loďstvo a NATO. Dříve byl Halifax jednou z hlavních vstupních bran pro přistěhovalce do Kanady. Po sportovní stránce je město známo hlavně hokejovým a lakrosovým fanouškům. V nedávné historii hostilo halové lakrosové MS (2007), hokejové MS juniorů (2003) a (společně s městem Québec) hokejové MS mužů elitní skupiny, které bylo prvním v historii na území Kanady (2008). Nyní zde změří své síly elitní curleři. Hraje se v krásné moderní hale Scotiabank Centre, která byla otevřena již v roce 1978 a koncem 90. let prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Hostila všechny výše zmíněné sportovní akce. Její kapacita pro hokej (a tím pádem i pro curling) je 10 595 diváků.
     
    Sestavy

    Kanada
    Lead: Nolan Thiessen
    Second: Carter Rycroft
    Third: John Morris
    Skip: Pat Simmons
    ---
    Náhradník: Thomas Sallows

    Finsko
    Lead: Janne Pitko
    Second: Pauli Jäämies
    Third: Kasper Hakunti
    Skip: Aku Kauste
    ---
    Náhradník: Leo Mäkelä
     
    Oba týmy právě nastupují k dráze a proběhne úvodní krátký ceremoniál.
     
    Nutno říct, že hlasatel představuje členy kanadského týmu velmi spoře zaplněnému stadionu. Ano, Kanada sice nehraje ve finále, ale stále jde o medaili. Není pracovní den, takže návštěva je zatím rozhodně zklamáním.
     
    Hráči testují dráhu, za chvíli začínáme.
     
    Finové budou hrát se žlutými kameny, Kanaďané s červenými.
     
    Utkání začalo.
     
    1
    Výhodu posledního kamene mají v prvním endu hráči Kanady.
     
    1-1
    Finové poslali první kámen do středu kruhů.
     
    1-2
    Thiessen staví pravý guard.
     
    1-3
    Finové zakrývají svůj kámen center guardem.
     
    1-4
    Kanaďané posílají druhý kámen těsně před finský v kruzích.
     
    1-5
    Finové staví druhý center guard, ale oba jdou vyrazit najednou. Zatím žádná velká překážka pro hru.
     
    1-6
    Rycroft tak činí a cesta ke kruhům je volná.
     
    1-7
    Jäämies vyráží kanadský kámen z kruhů a nahrazuje ho svým.
     
    1-8
    Kanaďané vyráží bližší finský kámen z kruhů a sami svým rolovali až na úplný kraj. Stále ale jde o kámen, který může bodovat.
     
    1-9
    Již to neplatí. Hakunti ho vyrazil a svým kamenem zaroloval za kanadský guard.
     
    1-10
    Morris vyrazil fisnký kámen ze středu kruhů a nahradil ho svým.
     
    1-11
    To samé i z finské strany.
     
    1-12
    Morris svým kamenem vyrazil oba finské ze svých pozic, ale ne z kruhů. Jeho kámen je však i po drobném rolování aktuálně tím nejlepším.
     
    1-13
    Dobrý kámen Kausteho! Postavil se ke kanadskému kameni na kruzích tak, že případný pokus ho vyrazit nebude vůbec snadný.
     
    1-14
    Což ale Simmons nedělá! Použil nejlepší finský kámen jako odrážedlo pro svůj kámen a ten je nyní nejlepším.
     
    1-15
    Finové budou patrně zkoušet double až triple take out.
     
    1-15
    A povedlo se! Dva kanadské kameny jsou pryč z kruhů! Na nich jsou aktuálně 4 finské kameny a Simmons musí trefit blízko ke středu, aby uhrál aspoň bod pro svůj tým.
     
    1-16
    Simmons to zvládl, zahrál perfektní kámen a získává bod. Kanaďané vedou 1:0, avšak výhoda posledního kamene se přesouvá na finskou stranu.
     
    V hale je možná 1 500 diváků. Na MS v Kanadě na zápas domácí reprezentace o medaili hodně slabá návštěva.
     
    2-1
    Thiessen staví svůj první kámen do přední části kruhů na center line.
     
    2-2
    Pitko staví levý guard.
     
    2-3
    Kanaďané center guardem chrání svůj kámen na kruzích.
     
    2-4
    Pitko oba kanadské kameny obhodil a posílá svůj kámen ke středu do polovičního zákrytu.
     
    2-5
    Chyba Rycrofta. Chtěl finský kámen u středu vyrazit, ale vůbec ho netrefil!
     
    2-6
    Jäämies posílá kámen do levé zadní části kruhů.
     
    2-7
    Rycroft zahrál druhý kámen do blízkosti finského kamene u středu.
     
    2-8
    Finové ho malinko posunují a staví za něj do řady svůj. Začíná to být zajímavé.
     
    2-9
    Morris poslal velmi rychlý kámen a vyrazil první dva členy řady, tj. jeden finský a jeden svůj kámen. Posledního člena řady, finský kámen, posunul do ochrany za center guard a hozený kámen zůstal kousek od něj.
     
    2-10
    Hakunti vyráží poslední hozený kanadský kámen a svým kamenem zůstává na předmín okraji kruhů.
     
    2-11
    Morris poslal svůj kámen do levé zadní části kruhů k finskému, co tam dosud bydlí, a neutralizuje ho. Nevyráží ho, ale je před ním.
     
    2-12
    Hakunti ale hodil skvěle, vyrazil předchozí kanadský kámen a nahrazuej ho svým. Aktuálně jsou na kruzích 3 lepší finské kameny.
     
    2-13
    Další hit and stay na ten samý kámen. Situace je stejná jako před 2 kameny.
     
    2-14
    Kauste nehodil úplně přesně a maří šanci na finskou trojku! Sice vyrazil kanadský kámen a svým zaroloval na střed do zákrytu, avšak třetí nejlepší finský kámen posunul nechtěně dále ke kraji kruhů a již nejspíš nebude bodovat. Kanadský v přední části kruhů se rázem stal lepším.
     
    2-15
    Fantastický kámen Simmonse a je tu šance na bod pro Kanadu! Vyrazil finský kámen ze středu a sám zaroloval do dokonalého zákrytu. Vyrazit ho bude pro Kausteho obrovsky těžké.
     
    Finové přemýšlí, zda budou vyrážet přímo, nebo přes svůj kámen. V případě druhé možnosti stále existuje šance na trojku. Půjdou do risku?
    Přemýšlení Finů před posledním kamenem 2. endu

     
    2-16
    Nepovedlo se! Kauste hrál druhou možnost, avšak nedokázal trefit svůj kámen tak, aby vyrazil kanadský kámen ze středu! Je tu kanadská jednička proti a vedení domácích 2:0! Výhoda zůstává na finské straně. Ti však rozhodně nejsou nadšení. Vlastními chybami v závěru endu se připravili o možnost trojky a nakonec nemají ani bod.
     
    3-1
    Thiessen posílá svůj kámen až do zadní části kruhů na center line.
     
    3-2
    Pitko staví levý guard.
     
    3-3
    Thiessen posílá kámen na střed.
     
    3-4
    Pitko háže kámen do levé zadní části kruhů.
     
    3-5
    Rycroft vyráží finský guard.
     
    3-6
    Jäämies ho ale staví znovu.
     
    3-7
    Rycroft ho opět vyráží.
     
    3-8
    Jäämies to nevzdává a je tu další levý guard.
     
    3-9
    Morris ho vyráží. Čeká se na chybu.
     
    3-10
    Další levý guard.
     
    3-11
    Morris svým kamenem přikryl a neutralizoval finský kámen vlevo vzadu. Kanaďané mají aktuálně dva nejlepší kameny.
     
    3-12
    Hakunti vyrazil kanadský kámen ze středu a odroloval pár centimetrů doprava. Tím uvolnil cestu i ke kanadskému kameni vzadu.
     
    3-13
    Simmons ale vrací situaci zpět do pozice před 2 kameny.
     
    3-14
    Kauste hodil dobrý kámen, postavil ho šikmo před kanadský vlevo vzadu ke středu, a je nyní nejlepší. Půjde však snadno vyrazit.
     
    3-15
    Což Simmons perfektně hozeným kamenem dělá a aktuálně jsou nejlepší dva kanadské kameny.
     
    3-16
    Kauste však odmítá kanadskou dvojku a přesně hozeným kamenem posílá odrazem o kanadský kámen svůj do nejlepší pozice. Bod pro Finsko, snížení na 2:1 a výhodu budou mít v dalším endu Kanaďané.
     
    4-1
    Pitko začíná center guardem.
     
    4-2
    Nevím, zda to byl úmysl, ale Thiessen ho zdvojil.
     
    4-3
    Pitko posílá kámen zprava ke středu kruhů.
     
    4-4
    Thiesen tam přidává svůj, finský kámen trochu posunuje, ale ten stále zůstává nejlepší.
     
    4-5
    Jäämies velmi dobrým kamenem posílá kanadský ke kraji kruhů a svým odroloval do zákrytu na střed. Tam jsou nyní dva finské kameny.
     
    4-6
    Nádherný double take out od Rycrofta! Neměl to vůbec lehké, ale zvládnul to skvěle a navíc svým kamenem zůstal ve středu kruhů.
     
    4-7
    Jäämies těsně netrefil kanadský kámen na středu a zastavil se v zadní části kruhů. Otázka, jak moc velká chyba to byla.
     
    4-8
    Rycroft přidává kanadskému kameni ve středu kruhů bratříčka.
     
    4-9
    Hakunti zkusil double take out přes center guard, avšak dokázal vyrazit pouze jeden kanadský kámen. Aspoň ale o polovinu zmenšil hradbu před kruhy.
     
    4-10
    Morris opět zvyšuje počet kanadských kamenů u středu na 2.
     
    4-11
    Hakunti opět hrál přes center guard, avšak dokázal vyrazit jen jeden kanadský kámen. Ten je na kraji kruhů s tále může bodovat. Navíc stále existuje jeden center guard, takže cesta do kruhů není možná ze všech směrů.
     
    4-12
    V přední části kruhů stál jeden kanadský kámen. Po Morrisově hodu tam jsou dva vedle sebe.
     
    4-13
    Kauste si chystá pozici bodovou neutralizací dvou kanadských kamenů na okraji kruhů. Ale stále jsou dva kanadské v přední části před středem a jsou nejlepší.
     
    Kanaďané se radí, kam poslat svůj předposlední kámen, aby zvýšili šanci na velký bodový zisk.
     
    4-14
    Toto se nepovedlo. Kanaďané nedokázali obhodit pravý guard, trefili ho a kámen do kruhů nedojel.
     
    4-15
    Kauste to ale také nezvládl! Chtěl poslat kámen na střed a schovat ho za dvojici kanadských kamenů, avšak také se otřel o guard a do nejlepší pozice nedojel! Je tu šance Kanady na trojku!
     
    4-16
    Je tam! Simmons použil dvojici svých nejlepších kamenů jako brzdu pro třetí kámen a dohromady všechny tři bodují! Kanada utíká na 5:1! Výhoda se přesouvá na stranu Finů, ale ti teď mají před sebou těžkou situaci.
     
    5-1
    Thiessen posílá kámen na přední okraj kruhů.
     
    5-2
    Pitko staví levý guard.
     
    5-3
    Thiessen kroutí hlavou. Chtěl poslat kámen na střed, ale nedokázal objet svůj kámen a nyní jsou na předním okraji kruhů dva kanadské kameny.
     
    5-4
    To Pitko zvládl to samé přesně.
     
    5-5
    Rycroft přes finský guard odstraňuje jeden ze svých kamenů, ale finský tam zůstává. Hradba má stále dva členy.
     
    5-6
    Jäämies obnovuje levý guard.
     
    5-7
    Rycroft tentokrát hází dobře a nahrazuje fisnký kámen u středu svým.
     
    5-8
    Aby to samé vzápětí udělal Jäämies.
     
    5-9
    Jako přes kopírák. Morris pokračuje v hit and stay hře u středu kruhů.
     
    5-10
    Hakunti to tentokrát zahrál jinak. Hrál přes kanadského člena hradby na okraji kruhů, nahradil ho svým kamenem, a vyraženým kanadským odsunul kanadský od středu. Tam ale zůstal ten původně přední.
     
    5-11
    Morris ruší hradbu. Jeden finský kámen vyrazil úplně, druhý odsunul do strany. Jeho kámen pak zůstal na místě a částečně chrání kanadský kámen u středu.
     
    5-12
    Hakunti odsouvá kanadský kámen ze středu k okraji a sám chtěl zarolovat do zákrytu za svůj kámen. Až tak dlouhý ten roll ale nebyl. Tento kámen je ale zatím nejlepší.
     
    5-13
    simons hrál freeze k nejlepšímu finskému kameni a téměř se mu povedl! Mezi kameny je mezera několika centimetrů a kanadský kámen je těsně lepší.
     
    5-14
    Kauste poslal svůj kámen ke středu odrazem o kanadský kámen. Ale ten nejspíš nedokázal odsunout natolik, aby byly aktuálně dva finské kameny lepší.
     
    5-15
    Simmons hodil velmi dobře! Vyrazil finský kámen ze středu a svým zůstal kousek vedle. Aktuálně jsou nejlepší dva kanadské kameny a Kauste musí hodit velmi přesně, aby odvrátil další ztrátu!
     
    5-16
    Kauste tentokrát svoji úlohu zvládl, odrazem o kanadský kámen poslal svůj do nejlepší pozice a boduje. Jeden bod je však málo. Finové snižují na 5:2, výhoda jde na kanadskou stranu a ta může definitivně rozhodnout.
     
    Následuje pětiminutová přestávka.
    Přestávku tráví Kanaďané v dobrém rozmaru

     
    6-1
    Pitko staví center guard blízko kruhů.
     
    6-2
    Thiessen skvělým chipem odráží guard do kruhů doprava, jeho kámen roluje doleva.
     
    6-3
    Pitko obnovuje center guard.
     
    6-4
    Thiessen vyrazil finský kámen z kruhů a svým kamenem odroloval doleva, kousek od středu.
     
    6-5
    Finský kámen je asi o něco delší, než měl být. Končí až za T line.
     
    6-6
    Rycroft odstranil center guard.
     
    6-7
    Jäämies ho nahradil, ale trochu bokem, aby lépe kryl finský kámen v kruzích.
     
    6-8
    Rycroft vyrazil finský kámen z kruhů a svým drobně odroloval směrem do středu. Na kruzích jsou momentálně 3 kanadské kameny, finský žádný.
     
    6-9
    Hakunti zahrál dobrý kámen. Přiblížil se nejlepšímu kanadskému, sám je nyní nejlepší a má za sebou dvě zarážky, takže půjde obtížně vyrazit.
     
    6-10
    Morris to zkusil a dopadl celkem dobře. Finský kámen nyní není nejlepší a půjde odstranit úplně. Kanaďané mají jeden kámen u středu.
     
    6-11
    Chyba Hakuntiho. Chtěl odsunout bokem nejlepší kanadský kámen, ale netrefil ho a naopak ještě dál odsunul svůj kámen.
     
    6-12
    Morris přidal ke středu další svůj kámen a Kanaďané mají nyní dva nejlepší kameny. Navíc půjdou špatně vyrazit, oba se mají o co zastavit.
     
    Finové se radí, co s tím. Pokud by tento end měli prohrát o 3 a více bodů, je možné, že to vzdají v nejkratším možném termínu.
     
    6-13
    Kauste nevyrážel. Odrazem zahrál svůj kámen přesně na střed. Ale půjde celkem dobře odstranit.
     
    6-14
    Simmons to zvládl skvěle! Kanaďané mají najednou na kruzích 3 nejlepší kameny!
     
    6-15
    Kauste sice zvládl vyrazit dva kanadské kameny, avšak hozený kámen také odjel příliš daleko z centra dění! Pokud Simmons hodí přesně, získá 2 body!
     
    6-16
    Simmons dnes hází perfektně. Splnil přesně to, co měl, přihodil druhý bodující kámen a Kanaďané vedou již 7:2! Výhoda se přesouvá na stranu Finů a pokud ti chtějí ještě se zápasem něco udělat, musí zahrát něco monstrózního.
     
    Kanadský trenér již slaví. Zpívá karaoke pro celou halu a sklízí obrovský aplaus.
    Karaoke kanadského trenéra

     
    7-1
    Thiessen hodil kámen až do úplně zadní části kruhů.
     
    7-2
    Pitko staví levý guard.
     
    7-3
    Thiessen zahrál hit and stay na svůj kámen.
     
    7-4
    Finové zdvojují levý guard.
     
    7-5
    Rycroft přední z nich odstraňuje.
     
    7-6
    Jäämies posílá kámen zprava ke středu.
     
    7-7
    Morris vyrazil i druhý guard.
     
    7-8
    Jäämies staví center guard.
     
    7-9
    Morris ho odstraňuje.
     
    7-10
    Nový center guard.
     
    7-11
    Opět vyražen Morrisem. Kanaďané hrají dobře a větší body pro Finy jsou v nedohlednu.
     
    7-12
    Hakunti to nevzdává a opět staví center guard.
     
    7-13
    Simmons také nechybuje. Guard opět pryč.
     
    7-14
    Kauste naposledy staví guard.
     
    7-15
    Simmons zahrál nádherný double take out! Trefeným guardem vyrazil také finský kámen z kruhů.
     
    7-16
    Kauste definitivně vyčistil kruhy a máme tu první blank end zápasu. Stav zůstává 7:2 pro Kanadu a Finové si ponechávají výhodu.
     
    8-1
    Thiessen úmyslně přehazuje kruhy.
     
    8-2
    Pitko staví levý guard.
     
    8-3
    Thiessen i podruhé úmyslně zahazuje kámen.
     
    8-4
    Pitko posílá guard tentokrát na pravou stranu.
     
    8-5
    Rycroft jeden guard odstranil.
     
    8-6
    Jäämies ho ale nahrazuje.
     
    8-7
    Rycroft plní úkol a ničí finské guardy. Opět jeden pryč.
     
    8-8
    Finové již nemůžou čekat, posílají kámen do kruhů do zákrytu za pravý guard, který před kruhy zůstal.
     
    8-9
    Morris vyčistil cestu, guard je pryč.
     
    8-10
    Hakunti ho obnovuje a doufá v kanadskou chybu.
     
    8-11
    Guard ale nebyl postaven přesně a kámen na kruzích zůstal odkrytý. Morris měl snadnou úlohu a kruhy jsou čisté.
     
    8-12
    Hakunti posílá kámen do kruhů do ochrany za guard.
     
    8-13
    Simmons vyráží guard.
     
    8-14
    Kauste hází kámen do levé části kruhů na T line. Při kanadské chybě by mohl získat 3 body.
     
    8-15
    Ta ale nepřichází. Simmons vyrazil levý kámen, nahradil ho a Kauste bude házet na dvojku.
     
    8-16
    Kauste hodil přesně a získává v rychle odehraném a klidném endu 2 body. Finové snižují na 7:4. Kanaďané tak získávají výhodu a jakýkoliv uhraný bod na jejich konto v příštím endu pravděpodobně ukončuje zápas.
     
    9-1
    Pitko staví center guard velmi daleko od kruhů.
     
    9-2
    Thiessen posílá svůj kámen do levé části kruhů kousek za T line.
     
    9-3
    Pitko staví druhý center guard, tentokrát velmi blízko kruhů.
     
    9-4
    Thiessen ho využívá a posílá svůj kámen přesně do středu. Je krytý finským guardem.
     
    9-5
    Jäämies chtěl odsunout kanadský kámen ze středu, ale nepovedlo se mu to tak, jak si představoval. Kanadský kámen zůstává nejlepší.
     
    9-6
    Rycroft odstranil guard těsně před kruhy.
     
    9-7
    Aby ho Jäämies nahradil.
     
    9-8
    Rycroft tentokrát vyrazil guard daleko před kruhy.
     
    9-9
    Hakunti ale i tento finský guard obnovuje.
     
    9-10
    Fantastický triple take out od Morrise! Trefil přední guard, kterým trefil druhý guard a ten zase vyrazil finský kámen z kruhů! Finové rázem nemají ve hře ani kámen a Kanada je blízko bronzu!
     
    9-11
    Hakunti staví levý guard a čeká na kanadskou chybu.
     
    9-12
    Morris ho vyráží. Na kruzích jsou dva kanadské kameny a žádný finský.
     
    Finové si berou oddechový čas.
     
    9-13
    Kauste zahrál freeze k lepšímu kanadskému kameni na levé straně.
     
    9-14
    Simmons si nekomplikuje situaci a oba kameny z levé strany kruhů vyráží. Na kruzích je tak aktuálně pouze jeden kanadský kámen vzadu.
     
    9-15
    Kauste další chybou ukončuje zápas! Netrefuje onen jediný kanadský kámen na kruzích a Simmons bude dohazovat na jednoduchou dvojku.
     
    9-16
    Simmons ale také přehazuje kruhy. On si ale tuto chybu mohl dovolit. Jedním bodem ve svůj prospěch Kanaďané zvyšují na 8:4 a oba skipové si s úsměvem podávají ruce. Zápas je u konce, bronz míří do Kanady!
     
    Utkání skončilo.
     
    V boji o bronz se žádné drama nekonalo. Kanada od začátku vedla a nenechala nikoho na pochybách, kdo tento zápas vyhraje. Rozhodujícím se ukázal hned čtvrtý end, ve kterém po finských chybách Kanaďané utekli třemi body do vedení 5:1, které poté bezpečně kotrolovali. Kanada tak odvrací katastrofu v podobě dvou MS v řadě bez medaile a přidává do své bohaté medailové sbírky sedmý bronz. Finové jistě budou smutní, ale již postupem do play off dosáhli velkého úspěchu.
    Finové rozhodně čtvrté místo nebudou považovat za neúspěch

     
    Tímto se s vámi loučím a doufám, že se sejdeme opět u finále, které začíná ve 21 hodin našeho času. Do té doby napočtenou! (17:45:51)

    Libor Štěpán

    Sestavy
    Kanada
    Lead: Nolan Thiessen
    Second: Carter Rycroft
    Third: John Morris
    Skip: Pat Simmons
    ---
    Náhradník: Thomas Sallows

    Finsko
    Lead: Janne Pitko
    Second: Pauli Jäämies
    Third: Kasper Hakunti
    Skip: Aku Kauste
    ---
    Náhradník: Leo Mäkelä