Sevilla – Bilbao 2:0 (kon.) | Córdoba – Atlético Madrid 0:2 (kon.) | Almería – Levante 1:4 (kon.)
Malaga – Sociedad 1:1 (kon.)
koniec
Cordoba CF
0:2 (0:2)
Atlético Madrid
Sobota 04.04.2015, 18:00 • Estadio Nuevo Arcángel (Córdoba) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Vitajte na pôde poslednej Córdoby, kam pricestoval zakríknutý obhajca titulu.

    Tabuľkové postavenie:

    20. Córdoba: 3 – 9 – 16; skóre 20:46; body 18
    4. Atlético: 18 – 5 – 5; skóre 53:23; body 59

    Forma:

    Córdoba: P – P – P – P – P – P
    Atlético: P – R – R – R – V – V

    Ligový nováčik z Córdoby je jednoznačne najhorším mužstvom jarnej časti. Los Blanquiverdes v deviatich zápasoch odvetnej časti nezískali ešte ani bod! Manko na prvé nezostupujúce Levante sa počas tohto výpadku prehĺbilo už na sedem bodov.
    Córdoba postupovala do prvej ligy ako siedme mužstvo vlaňajšieho ročníka Segunda División. Los Califas sa mohli zúčastniť baráže len z toho dôvodu, že tretie barcelonske B-čko nemohlo postúpiť o level vyššie. Jediné domáce víťazstvo v štrnástich ligových zápasoch vzbudzuje pochybnosti nad oprávnením štartu v La Lige.

    Nemusím azda pripomínať, na akej pozícii skončilo vlani madridské Atlético. Španielsky šampión a vicemajster Európy však v tomto ročníku nekráča za obhajobou vlaňajších vrcholov ráznym krokom. Rojiblancos sa zatiaľ príliš nedarí vysporiadať so stratu „londýnskej trojky" Costa, Courtois a Luis.
    Štvrťfinalista Ligy majstrov stráca na vedúcu Barcelonu deväť bodov. Krátko pred reprezentačnou prestávkou sa madridskému celku podarilo prerušiť trojzápasovú sériu ligových remíz (Getafe 2:0). Najväčším deficitom Atlética zostáva nepomer medzi domácou a vonkajšou výkonnosťou. Najlepší tím z domáceho prostredia totiž na výletoch pozbieral až o jedenásť bodov menej, než vedúca Barca.
     
    Úvodné zostavy:

    Córdoba CF: J. Carlos – Gunino, J. Crespo, Krhin, Edimar – A. Gómez (C), Zuculini – Bebé, B. García, Fidel – Andone
    Náhradníci: Saizar – Luso, F. Rossi, Héldon, Cartabia, Ghilas, L. Silva
    Manažér: José Antonio Romero (ESP/dočasný)

    Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, J. Giménez, Godín, Gámez – Saúl, Gabi (C), Tiago, Koke – Griezmann, Mandžukič
    Náhradníci: B. Barragán – Siqueira, M. Suárez, Turan, F. Torres, Cani, L. Hernández
    Manažér: Diego Simeone (ARG)

    Rozhodca: Javier Estrada Fernández – M. Martínez, F. Martín – Ó. Sauleda.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Hostia v červeno-bielej sade dresov obstarali úvodný výkop. Córdoba taktiež v tradičnej zeleno-bielej. Rozlišovať sa to bude báječne.
     
    3
    Odpisovaná Córdoba na prvej ofenzívnej akcii po pravej strane, no Guninov center letel do šestnástky spoza bránkovej čiary.
     
    4
    Domáci začínajú celkom odvážne, Atlético vyčkáva na úvodné ofenzívne ťahy posledného celku španielskej Primera División.
     
    5
    Atlético dalo gól!
    Madridčania nechali domácich v úvode vyblázniť, aby následne udreli z prvej vážnej situácie dnešného stretnutia! Rene Krhin sa tridsať metrov od vlastnej bránky páral s rozohrávkou, z čoho dokázal ťažiť agilný ANTOINE GRIEZMANN. Francúzsky krídelník dokázal slovinského zadáka obrať o loptu, ktorú si následne pred šestnástkou naviedol na strelu. Guľatý nezmysel upratal zo sedemnástich metrov presne do ľavého dolného rohu Carlosovej bránky. Domáci gólman sa po lopte naťahoval márne, favorit sa ujíma skorého vedenia!
    Antoine GRIEZMANN - 0:1
     
    7
    Domácim to na sebavedomí určite nepridalo. Reštart sezóny sa po reprezentačnej prestávke zatiaľ odkladá, ak k nemu vôbec príde.
     
    9
    Córdoba mohla veľmi ľahko prehrávať už o dva góly. Hostia rozohrávali z pravej strany voľný kop, ktorý sa poslednému celku La Ligy ešte podarilo odvrátiť. Lopta sa však dostala presne na kopačku aktívneho Griezmanna, ktorý následne krásne zakrútil center na hlavu neobsadeného Maria Mandžukiča. Chorvátsky zakončovateľ hlavičkoval z piatich metrov úplne osamotený, no nedôraz a katastrofálnu organizáciu domácich zadných radov nevytrestal. Loptu udrel hlavou len do stredu bránky, Juan Carlos na dvakrát chytá.
     
    11
    Atlético je známe svojou chladnokrvnosťou. Pokiaľ bude hrať Córdoba i naďalej takto benevolentne, môže to pre nováčika skončiť veľmi škaredo.
     
    13
    Domáci sa snažia upokojiť postupnou rozohrávkou z vlastnej polovice ihriska, kde ich Atlético necháva kombinovať.
     
    14
    Córdoba sa napokon prekombinovala až k dobrej Gómezovej rozohrávke doprava na Bebého, no bývalý krídelník Manchestru United znovu odcentroval len na tribúnu.
     
    15
    Po ľavej strane sa pre zmenu pretláčal krídelník Fidel, ktorého prihrávku pod seba odkopával do bezpečia Diego Godín.
     
    16
    Borja García s dvojnásobným centrom do šestnástky hostí, no oba pokusy zostali odvrátené madridskou defenzívou.
     
    17
    Atlético sa teraz s nadobudnutým vedením mierne uspokojilo a sadlo si na výsledok. Nováčika sa tým snaží vytiahnuť z defenzívnej ulity.
     
    18
    Nutné je ale dodať, že Córdobou skorý gól príliš neotriasol a naďalej sa výdatne tlačia do ofenzívy. Zatiaľ ale bez úspechu.
     
    19
    Juan Carlos chytal Griezmannov center príliš neskoro a neisto, až sa s loptou dostal až za bránkovú čiaru. Roh pre Atlético.
     
    20
    Córdoba sa po odvrátení priamej hrozby z rohového kopu vydala na rýchly ofenzívny výpad, no Andoneho spoluprácu s Fidelom prečítal Jesús Gámez.
     
    21
    Zuculini s nepresnou rozohrávkou na rumunského útočníka Andoneho. Dlhá lopta prepadla až k brankárovi Janovi Oblakovi.
     
    22
    Giménezov dlhý nákop na druhej strane hľadal na hrote Griezmanna, ktorého tentokrát dokázal dobre pokryť Crespo.
     
    23
    Juanfran sa dokázal na pravej strane presadiť cez Edimara, ktorý však v poslednej chvíli dokázal zablokovať jeho center. Roh.
     
    24
    Vysoká lopta do domácej šestnástky končí v náruči gólmana Juana Carlosa, ktorý ju pevne zviera vo svojej náruči.
     
    25
    Andone zatiaľ patrí k najaktívnejším hráčom Córdoby. Svojich spoluhráčov podporuje i v krídelných priestoroch, no následne potom chýba na hrote útoku.
     
    26
    Opäť sa tam nenachádzal, rovnako ako Bebé na svojej pravej strane, kam prenášal hru Borja García. Hostia môžu vhadzovať.
     
    27
    Po Zuculiniho mynele musel z bránkovej čiary štartovať Juan Carlos, ktorý s problémami dokázal uhájiť loptu pred aktívnym Griezmannom.
     
    28
    Guninov center z pravej strany odvracal Tiago k Edimarovi, ktorého center smeroval tak to tretej rady Estadio Nuevo Arcángel.
     
    29
    Domáci sa zatiaľ tlačia predovšetkým po pravej strane Madridčanov, kde ale do týchto chvíľ úraduje bezchybný Juanfran.
     
    30
    Po jeho ďalšom defenzívnom zákroku sa kopal rohový kop, ktorý z pravej strany bezpečne kryl slovinský gólman Oblak.
     
    31
    Polhodinka hry je už za nami. Nič moc sa zatiaľ neudialo. Mimo gólu sme videli len jednu vážnejšiu príležitosť. Inak sa hrá v pomalom tempe medzi šestnástkami.
     
    32
    Gámezo dlhý out z ľavej strany doletel až k Saúlovi, ktorý predlžoval na Griezmanna, no ten neprestrelil dobre postaveného Krhina.
     
    33
    Mario Mandžukič sklepol vysoký center do šestnástky pre Kokeho, ktorý strieľal z prvej na pravú žrď, ktorú minul asi o dva metre.
     
    34
    Córdoba sa tentokrát snaží presadiť po pravej strane, no ich snaha postráda výraznejšiu myšlienku a moment prekvapenia.
     
    35
    Griezmann sa v obrátených úlohách snažil hlavou predĺžiť na Mandžukiča, no v súboji s Crespom sa mu to nepodarilo.
     
    36
    Saúl na ľavej strane prepadol cez brániaceho Gunina, no pokutový kop sa v žiadnom prípade kopať nebude.
     
    37
    Edimar na ľavej strane vhodil loptu na Fidela, ktorý si ju ale chrbtom k bránke nedokázal zakryť. Hrať bude gólman Oblak.
     
    38
    Bebé sa po druhýkrát v rýchlom slede prihlásil o premiérovú žltú kartu dnešného zápasu, ktorú však Javier Estrada Fernández zatiaľ ponecháva v kapse.
     
    39
    Atlético dalo gól!
    Za takéto outové vhadzovanie by sa svojho času nehanbili ani Hrnčiari z Britannia Stadium, Madridčania na štýl Stoke City zdvojnásobujú svoje vedenie! Loptu na ľavej strane vhodil do hry Jesús Gámez. Dlhý out predlžoval uruguajský stopér José Giménez, ktorý dokonale našiel hlavu zabiehajúceho SAÚL NÍGUEZA. Madridský objav tejto sezóny v plnom behu udrel loptu hlavou presne k ľavej žrdil, kam gólman Juan Carlos po druhýkrát v dnešnom zápase nedosiahol. Atlético po krásne nacvičenej štandardke pridáva druhý zásah.
    Saúl ÑÍGUEZ - 0:2
     
    41
    Pre Córdobu je do ďalšia rana v páde do druhej ligy. Domáci sa zatiaľ nechytajú ani po dvojtýždňovej reprezentačnej prestávke.
     
    43
    Nepomáha im zatiaľ ani nový vietor v podobe dočasného manažéra Josého Antonia Romera. Atlético smeruje k pohodlným trom bodom.
     
    44
    Córdoba sa snaží dostať aspoň na dostrel Oblakovej svätyne a nejakou podarenou kombináciou či šťastnou strelou skorigovať skóre ešte pred pauzou.
     
    45
    Atlético dnes ale pôsobí koncentrovaným dojmom. Madridčania si sem prišli po tri body a zatiaľ sa im to darí napĺňať.
     
    45+1
    Tak až do prvej nadstavenej minútky sme museli čakať na úvodný kartový trest dnešného duelu. Žltilo sa pred očami Florina Andoneho, ktorý na súperovej polovici zostrelil Griezmanna.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Madridské Atlético si zatiaľ ide za tromi bodmi ráznym krokom. Dôležitého vedenia sa ujali už v piatej minúte, kedy otvoril skóre Antione Griezmann. Domáci nezvládli ani záver prvej polky, keď náskok favorita navýšil Saúl. Medzitým ešte jednu tutovku spálil Mario Mandžukič, Córdoba zatiaľ v ofenzíve mlčí.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    José Antonio Romero sa v polčasovej prestávke prebral a na trávnik poslal dve najväčšie domáce esá. Cartabia s Ghilasom nahrádzajú Andoneho a Zuculiniho. Na druhej strane už k druhému dejstvu nevybehol Tiago Mendes, ktorého vymenil Mario Suárez.
     
    48
    Domáci potrebujú zvládnuť úvod druhej časti, ak chcú ešte pomýšľať na senzáciu. Ghilas s Cartabiom by mohli priniesť potrebný vietor.
     
    49
    Práve striedajúci Cartabia prešiel ďalšieho žolíka Maria Suáreza, no z pravej strany následne odcentroval len k Oblakovi.
     
    50
    Len aby sme nemuseli striedať opäť. Na hracej ploche zostáva po vzájomnom strete ležať dvojica kapitánov Gabi a Gómez.
     
    51
    Pokračujeme ale ďalej a zrejme bez ďalšej zmeny personálneho obsadenia. Atlético môže rozohrávať rohový kop.
     
    52
    Córdoba sa však dokázala ubrániť a stopér Giménez sa po centri z druhej vlny nechal chytiť do postavenie mimo hry.
     
    53
    Na druhej strane sa do premiérovej šance tlačil Ghilas, no výborne ho križoval spoľahlivý stopér Diego Godín.
     
    54
    José Ángel Crespo zozadu podrazil rozohrávajúceho Griezmanna, hlavný arbiter ho naposledy upozorňuje.
     
    55
    Nabil Ghilas opäť zamestnal madridskú defenzívu, no cez stopérsku dvojicu Godín a Giménez z otočky nevystrelil.
     
    56
    Z ďalšej akcie vyťažili domáci rohový kop, no ten už dokázal bezpečne odvrátiť Mario Suárez. Córdoba stále nedokázala priamo ohroziť Oblaka.
     
    57
    Saúl Níguez to spravil nesmierne šikovne, keď sa pretiahol po ľavej strane, no následný prudký center do vápna nenašiel Mandžukiča.
     
    58
    Prízemný pas preletel celým vápnom bez zásahu, no defenzívna rada Córdoby sa znovu nechala poľahky obalamutiť.
     
    59
    Gunino na pravej strane v súboji krajných obrancov podrazil Jesúsa Gámeza, Estrada Fernández tasil druhú žltú kartu zápasu.
     
    60
    Mario Mandžukič sa ocitol na trávniku po súboji s Crespom, no tento chlapský súboj hlavný arbiter Estrada púšťa.
     
    61
    Po hodinke hry i naďalej hráme za dvojgólového vedenia madridského Atlética, ktoré bezpečne kontroluje svoj náskok.
     
    62
    Mierne ním teraz otriasol striedajúci Cartabia, no jeho prízemný pokus k pravej žrdi dokázal kryť slovinský gólman Jan Oblak.
     
    62
    Zveľadiť náskok hostí naopak prichádza Fernando Torres, ktorý po vyše niečo hodine hry nahrádza chorvátskeho bombera Maria Mandžukiča.
     
    63
    Zhruba nejakú polhodinu pred koncom stretnutia zostáva obom celkom už len po jednej príležitosti na striedanie.
     
    64
    To už neplatí po ďalšej zmene domácich, ktorí striedajú už naposledy. Kmeňový hráč lisabonského Sportingu – Héldon Ramos – nahrádza Fidela.
     
    66
    Cartabia po svojom nasadení priniesol domácim čiastočné oživenie stredovej formácie, no zvyšok tímu sa i naďalej nechytá.
     
    68
    Striedajúci Héldon sa po prvýkrát prebehol po ľavej strane, odkiaľ v závere svojej akcie posielal nepresný center pre Oblaka.
     
    69
    Ten musel zatiaľ kryť len centrované lopty z krídelných priestorov. Úprimne si nespomínam na jediný strelecký pokus domácich medzi tri žrde.
     
    70
    Dvadsať minút pred koncom duelu sa na hraciu plochu dostáva i turecký búrlivák Arda Turan, ktorý nahrádza strelca úvodného gólu Griezmanna.
     
    71
    Fede Cartabia s ďalším centrom do veľkého vápna. Pred Ghilasom tentokrát odvracal pozorný stopér Giménez.
     
    72
    Ghilas ho následne v rohu ihriska fauloval a Córdoba sa tak bude musieť znovu stiahnuť na vlastnú polovicu ihriska.
     
    73
    Héldon sa na ľavej strane nepretlačil cez dobre brániaceho Giméneza, na ktorom nedokázal vybojovať ani rohový kop.
     
    75
    Arda Turan zahrozil zo stredu hracej plochy, odkiaľ posúval loptu doprava na Juanfrana, ktorého center sa domácim podarilo odvrátiť na roh.
     
    76
    Koke ho rozohral priamo na Juana Carlosa, ktorému síce lopta vypadla, no Fernando Torres mu ju nedokázal vykopnúť z bezprostredného dosahu.
     
    77
    Nejakú štvrťhodinku pred koncom zápasu sa domáci mohli nesmierne štýlovo vrátiť do stretnutia, od kontaktného gólu ich delili centimetre! Na ľavej strane ihriska sa dokázal presadiť bývalý bezdomovec a hráč Manchestru United Bebé. Portugalský krídelník si naviedol loptu na pravačku, aby ju následne z nejakých dvadsiatich piatich metrov poriadne vyvetral. Bebého delovka mierila do ľavej šibenice Oblakovej svätyne, no napokon pristála len na spojnici hosťujúcej bránky! Atlético tak aj so šťastím prežíva za dvojgólového náskoku.
    Bebé
     
    79
    Skóre sa mohlo meniť i na druhej strane, keď Kokeho rohový kop pristál na hlave Diega Godína. Znamenitý hlavičkár tentokrát priamo neohrozil gólmana Juana Carlosa, ale loptu sklepával pre Maria Suáreza. Striedajúci stredopoliar však ani z piatich metrov nedokázal prepasírovať loptu za chrbát padajúceho brankára a navyše mu bolo odmávané postavenie mimo hru, v ktorom sa ale podľa opakovaného záberu rozhodne nenachádzal. Pre futbalovú spravodlivosť je teda dobre, že Juan Carlos beztak stačil zakročiť.
     
    80
    Juanfran na pravej strane šestnástky nedovolene zastavil Héldona Ramosa. Estrada Fernández tasí kartu, no situáciu vyťahuje mimo veľkého vápna.
     
    82
    Pokutový kop sa síce nekopal, no Córdoba mohla napriek tomu znížiť skóre na 1:2. Priamy kop zo samej hranice veľkého vápna rozohrával postupne sa zlepšujúci Bebé. Kmeňový hráč lisabonskej Benficy strieľal z pravého kraja šestnástky šikovne ponad múr na bližšiu žrď a veľa mu skutočne nechýbalo. Prudký pokus takmer zapadol k tyči, no napokon rozvlnil len bočnú sieť Oblakovej svätyne, ktorý si poriadne odfúkol. Córdoba ale v závere predsa len pritlačila.
     
    84
    Ďalšia gólová príležitosť pre aktívnu Córdobu, ktorý by si minimálne čestný zásah v dnešnom stretnutí rozhodne zaslúžila. Voľný kop z vyše dvadsiatich metrov rozohrával striedajúci Fede Cartabia. Argentínsky záložník centroval na úroveň siedmich metrov od bránky, odkiaľ ponad slovinského gólmana Oblaka hlavičkoval iný Slovinec a síce domáci Rene Krhin. Kmeňový hráč milánskeho Interu ale svojho krajana neprehodil, Jan Oblak nádhernou ekvilibristikou vytesnil loptu mimo pravej žrde.
    Oblak
     
    86
    Po dlhú dobu nezáživnom druhom dejstve sme sa napokon dočkali adekvátneho vzrušenia a napokon musíme druhý polčas hodnotiť len kladne.
     
    88
    Córdoba dokázala zmobilizovať svoje sily a s kúskom šťastia mohla pokojne siahať po bodoch. Atlético ale ukázalo ďaleko väčšiu skúsenosť a chladnokrvnosť.
     
    90
    Rozhodcovská štvorica na čele s Javierom Estradom Fernándezom pridáva k dnešnému stretnutiu ešte dve nadstavené minútky.
     
    90+1
    Možno poslednú možnosť na čestný úspech zahodil striedajúci Héldon Ramos, ktorý Guninov center z pravej strany poslal len nad bránku.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Stretnutie na Estadio Nuevo Arcángel skončilo víťazstvom papierového favorita. Atlético sa ujalo vedenia už v piatej minúte, kedy otvoril skóre Antoine Griezmann. Vedenie Madridčanov potom krásnou hlavičkou zdvojnásobil Saúl Níguez. Na ďalšie gólové príležitosti sme si museli počkať až do záverečnej šťvrťhodinky, kedy Córdoba ponúkla niečo zo svojich útočných možností. Sieť sa už viackrát nevlnila, akurát z vonkajšej strany po nepresnom pokuse Bebého. Neskorým náporom sa domácim už nepodarilo zabrániť desiatej porážke v rade za sebou. Nováčik zostáva posledný, so sedembodovou stratou na záchranu. Atlético v živej tabuľke preskakuje Valenciu, ktorá zajtra privíta Villarreal. (19:53:28)

    Erik Farkaš

    Góly: 5. Griezmann, 39. Saúl

    Karty:   45+1. Andone (COR), 59. Gunino (COR) – 80. Juanfran (ATM)


    Cordoba CF: J. Carlos – Gunino, J. Crespo, Krhin, Edimar – A. Gómez (C), Zuculini – Bebé, B. García, Fidel – Andone
    Náhradníci: Saizar – Luso, F. Rossi, Héldon, Cartabia, Ghilas, L. Silva
    Manažér: José Antonio Romero (ESP/dočasný)

    Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, J. Giménez, Godín, Gámez – Saúl, Gabi (C), Tiago, Koke – Griezmann, Mandžukič
    Náhradníci: B. Barragán – Siqueira, M. Suárez, Turan, F. Torres, Cani, L. Hernández
    Manažér: Diego Simeone (ARG)

    Rozhodca: Javier Estrada Fernández – M. Martínez, F. Martín – Ó. Sauleda