Rusko - Česká republika 6:7 (kon.)
koniec udalosti
Rusko - Česká republika

6:7

cz Piatok 03.04.2015, 00:30Curling - MS mužů
Predzápasové kurzy
     
    Dobrý pozdní večer u dalšího zápasu naší reprezentace. Mistrovství světa v curlingu se blíží ke konci a v Halifaxu dnes sehraje reprezentace své druhé utkání v rámci šestého hracího dne s Ruskem. První zápas odehrálo Česko v odpoledních hodinách proti výběru USA a bohužel nezastavilo sérii špatných výsledků a prohrálo 6:2. U textového přenosu se na vás budu těšit já, Dominik Špringer.
     
    Nyní bude mít výběr okolo Jiřího Snítila poslední možnost, jak se předvést před kanadským publikem a připsat si v posledním zápase na šampionátu vítězství. Šance k tomu bude mít náš tým poměrně dobré, vzhledem k tomu, že Rusko je zatím nejhorším týmem na celém turnaji.

    Je škoda, že Češko nakonec hraje v takovéto fázi, ze začátku to totiž s našimi hráči vypadalo velmi dobře a dokonce se zdálo, že bychom mohli hrát i o medaile. To se bohužel i kvůli zbytečným porážkám od Číny či Itálie nestalo a tak by v současné situace mohli být maximem konečné 7. místo.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Kanada 9/1
    1. Norsko 9/1
    3. Švédsko 6/3
    4. Švýcarsko 5/4
    5. Finsko 5/5
    5. USA 5/5
    7. Japonsko 4/6
    7. Číná 4/6
    9. Itálie 3/6
    10. Skotsko 3/7
    10. ČR 3/7
    12. Rusko 2/7
     
    Před posledními zápasy je situace v tabulce prakticky jasná. Do bojů o medaile už jistě postoupily celky Kanady, Norska. Praktickou jistotu mají již i Švédové a dobře nakročeno má Švýcarsko.

    Tým CC Bern má před sebou ještě dva zápasy s Norskem a Japonskem, ale ještě je tu šance pro Finsko a USA. Tyto týmy totiž mají mnohem lehčí los, pro závěrečný duel. Finsko totiž narazí na Itálii a USA na Rusko.
     
    Sestavy obou týmů:

    Rusko:
    Skip: Evgeny Arkhipov
    Third: Alexander Kozyrev
    Second: Artur Razhabov
    Lead: Anton Kalalb
    Alternate: Alexey Stukalskiy

    Česká republika:
    Skip: Jiří Snítil
    Third: Lukáš Klíma
    Second: Martin Snítil
    Lead: Jindřich Kitzberger
    Náhradník: Samuel Mokriš.
     
    Vzájemná bilance

    Ta zatím hraje jasně do rukou našeho týmu! Oba celky se totiž na nejprestižnějších akcích střetly pouze 6x a vždy jsme slavili výhru my!

    Všechny vzájemné duely

    Česko-Rusko 6:4 ME 2014 Švýcarsko
    Česko-Rusko 10:6 MS 2014 Čína
    Rusko-Česko 6:8 ME 2013 Norsko
    Česko-Rusko 7:6 MS 2013 Kanada
    Česko-Rusko 7:6 ME 2012 Švédsko
    Rusko-Česko 4:5 ME 2010 Švýcarsko

    Takto málo zápasů bylo odehráno i z důvodu, že Rusko se mezi elitu tohoto sportu dostalo právě až v roce 2013. Mezi nejlepší týmy v Evropě pak v roce 2010. Stejně jako u Česka je stálicí sestava CK Brno, tak Rusko již pátým rokem reprezentuje Moskvitch CC.
     
    Souběžně hrané zápasy
    Itálie – Finsko
    Švédsko – Skotsko
    Švýcarsko – Japonsko
     
    Česká reprezentace by tedy v tomto posledním duelu měla být favoritem. Uvidíme, jestli se borci z Brna vzpamatují a při svém derniéře zde v Halifaxu zvítězí.
     
    Ještě jednou přeji příjemný večer. Před námi je poslední duel České reprezentace v Halifaxu. Mistrovství světa je již skoro minulostí, zbývá odehrát poslední kolo základní skupiny a pak již budou následovat pouze souboje o medaile, které budou bez naší účasti. Snad se dnes naší sestavě bude dařit.
     
    1. end
    Před námi je úvodní end! Výhodu posledního kamene budou mít Češi. Ve stejné situaci začínají i Japonci, Italové a Švédové.
     
    1. end
    Kromě našeho duelu nás budou zajímat především výsledky na dráze A a B. O postup tu totiž bojují Švýcaři a Finové, kteří musejí vyhrát své duely, aby mohli na posledním postupovém místě přeskočit USA.
     
    1. end
    A úplně první výsledek z Halifaxu nám zatím dělá radost! Naše družina totiž využívá své výhody a v úvodním endu se ujímá jednobodového vedení!
     
    1. end
    A i na dráze A je úvodní end již minulostí. I Japonci využívají své výhody a ujímají se vedení. Švýcaři tak budou muset zabrat, aby zabojovali o postup.
     
    1. end
    Velká nepříjemnost pro Skotsko! To svůj poslední zápas nezačíná vůbec dobře a prohrává hrozivě 4:0. Tenhle stav vypadá pro Švédy velmi dobře.
     
    1. end
    A do třetice je tu výsledek 1:0 pro tým, který zahrával poslední kámen. Tuto výhodu totiž využili i Italové, kteří tak zatím průběžně posílají do bojů o medaile Američany, avšak ti ještě s radostí musí čekat. Švýcaři a právě i Finové mají ještě hodně času a už příští end může být vše jinak.
     
    2. end
    Na všech drahách momentálně probíhají druhé endy, dočkáme se první krádeže v tomto kole?
     
    2. end
    Nejrychleji je dohráno v zápase, který nás samozřejmě zajímá nejvíce a zatím to je dobré. Češi totiž udrželi vedení a při výhodě soupeře uhráli bezbodový end.
     
    2. end
    A ona očekávaná krádež je tu. Získávají ji Švédové v souboji se Skotskem, kterému se vůbec nedaří a prohrává jit 0:5. Uvidíme, zda se sestava kolem MacDonalda zvedne nebo tento zápas brzy zabalí.
     
    2. end
    Další změna stavu je hlášena v souboji Japonska se Švýcarskem. V tomto souboji totiž právě druhý jmenovaný celek využívá své výhody posledního kameny a vyrovnává na 1:1.
     
    2. end
    A jak se hraje o postup teď názorně ukázali Finové! Ti totiž zaznamenávají triple a otáčejí vývoj zápasu ve svůj prospěch. Momentálně totiž vedou nad Itálií právě 3:1.
     
    3. end
    Bohužel, teď se již našim hráčům nedařilo a Rusové dvojkou prozatím otáčí vývoj tohoto střetnutí.
     
    3. end
    Zpátky v zápase jsou alespoň částečně i Skotové. Ti tentokrát zahráli dvojku a momentálně již prohrávají v uvozovkách pouze 2:5.
     
    3. end
    A ještě jedna dvojka byla ve třetím endu k vidění. Zahrávají ji Japonci, kteří tak vedou nad Švýcarskem 3:1.
     
    3. end
    Tento stav se zatím musí líbit jak Američanům, tak i Finům. Ti totiž vedení udrželi, i když Italové snižují na 3:2.
     
    4. end
    Průběžný stav po 3. endech:
    Švédsko – Skotsko 5:2
    Japonsko – Švýcarsko 3:1
    Rusko – ČR 2:1
    Finsko – Itálie 3:2
     
    4. end
    Tak teď možná přebírají otěže zápasů Skotové, ti si totiž také připisují krádež a dalším bodem se Švédům přibližují.
     
    4. end
    Bohužel si krádež připisují i Rusové, kteří rázem vedou již 3:1. Snad se tým okolo Jiřího Snítila včas probere.
     
    4. end
    Bod při své výhodě zaznamenávají opět i Švýcaři, jenže ti tentokrát pouze snižují a výhoda je tak stále na straně Japonců.
     
    4. end
    Dlouho se čekalo na dohrání čtvrtého endu mezi Itálií a Finskem a radovat se po jeho konci můžou Italové a vlastně i Američané. Je tu totiž první krádež tohoto duelu a stav je nyní 3:3.
     
    5. end
    První výsledek z pátého endu k nám doputoval z "naší" dráhy. Bohužel se zatím stav nemění a Češi po úvodním bodu nedokážou na své soupeře najít recept. Rusko tak stále vede 3:1.
     
    5. end
    Změna již je avizována i v duelu Švédska se Skotskem. V něm Seveřané zastavili bodový nástup svého soupeře a naopak sami jedním bodem opět odskakují a vedou 6:3.
     
    5. end
    Další bezbodový end v těchto dějství právě skončil v souboji Itálie s Finskem. Akcie Američanů tak stoupají prozatím vzhůru.
     
    5. end
    Dlouho se teď čekalo na dohrání posledního endu v této rundě mezi Japonskem a Švýcarskem. Spolu s Japonci mohou být po jeho konci zas trochu šťastnější Američané. Hráči z Asie totiž zaznamenali při své výhodě bod, vedou 4:2 a přiblížili tak USA blíže k postupu.
     
    6. end
    Startuje nám druhá polovina endů a začátek doslova z říše snů mají za sebou naši hráči. Tým kolem zkušeného Jiřího Snítila totiž po dlouhé době zahrává triple a otočí tím tak průběh tohoto střetnutí.
     
    6. end
    Dobrý end za sebou mají i Skotové. Ti po pokaženém začátku již pomalu dohánějí Švédy, tentokrát získávají dva body a snižují tak už na 5:6 ze svého pohledu.
     
    6. end
    Na dráze B máme za sebou druhý bezbodový end v řadě. V zápase mezi Itálií a Finskem nám tak nadále panuje remízový stav 3:3.
     
    6. end
    Opět se nejdéle čekala na dohrání endu mezi Japonskem a Švýcarskem. Švýcaři si na svém posledním kamenu dali velmi záležet a to nese své ovoce! Zahrávají svou první dvojku v zápase a srovnávají tak stav utkání na 4:4! Boj o postup bude ještě hodně zajímavý!
     
    7. end
    Před pár okamžiky teprve skončil šestý end mezi Japonskem a Švýcarskem, ale to vůbec nevadí Čechům! Ti totiž za sebou mají již sedmý end a opět v něm byli úspěšní! Tentokrát se poprvé v zápase dopouštějí krádeže jednoho bodu a rázem jsou nyní v příjemném vedení 5:3! S našimi hráči to vypadá dobře! Jen tak dál.
     
    7. end
    Tento end již za sebou mají i Švédové. Ti reagují na snížení Skotů nejlépe jak mohou a při své výhodě zahrávají dvojku! Rázem tak opět vedou o tři body!
     
    7. end
    A je jasné, že nejdéle zas budeme čekat na výsledek mezi Japonskem a Švýcarskem. Dobojováno je v tomto endu už i na dráze B a radovat se mohou hlavně Američané! Italové totiž po dvou endech bez bodu zahrávají při své výhodě dvojku a ujímají se vedení 5:3! Finové teď budou mít plné ruce práce, aby s tímto stavem ještě něco udělali.
     
    7. end
    A i Švýcaři budou mít plné ruce práce! I jejich soupeř totiž zahrává dvojku a Američané jsou stále blíže a blíže postupu!
     
    8. end
    Tak tohle není dobré! Jako bych to zakřikl, Češi totiž po dobrých endech v tomto naprosto vyhořeli! Dovolili svému soupeři zahrát tripl a najednou tak o bod prohrávají! Teď však bude výhoda na jejich straně.
     
    8. end
    Svou výhodu zužitkovali i Skotové, avšak ne tak dobře, jako Rusko. Ti totiž v souboji se Švédskem jedním bodem opět pouze snižují na 6:8 a vypadá to, že Seveřané si již budou vítězství kontrolovat.
     
    8. end
    A Finové jsou zpět v boji o postup! Stejně dobře, jako Rusům se totiž Skandinávcům povedl tento end. Zahrávají také tripl a rázem po dlouhé době v souboji s Itálií o bod vedou. Zajímavé určitě je, že Finsko z osmi endů bodovala pouze 2x a vždy zahrálo triple.
     
    8. end
    Zpět v boji jsou alespoň částečně i Švýcaři! Ti sice ještě ve svém zápase nevedou, ale dvojkou s Japonskem srovnávají krok. Následující end při výhodě právě Japonska bude tak velmi důležitý.
     
    9. end
    Máme zde první konečný výsledek! Švédsko při své výhodě zahrává triple a dostává se do vedení 11:6. Toto byla pro Skoty před posledním endem prakticky bezvýchodná situace a tak se s tímto turnajem loučí.
     
    9. end
    Naopak se neloučí Česká reprezentace! Ta totiž ještě bojuje! Při své výhodě posledního kamene znovu srovnává s Ruskem krok a stav je tak 6:6. Jenže do možná posledního endu mají onu výhodu právě Rusové! Naši musejí udržet alespoň bezbodový end, což se jim již v tomto zápase 2x podařilo.
     
    9. end
    A nyní je tu krádež od Finů! Ti tak před posledním endem vedou již o dva body a uvidíme, jak tento souboj o postup nakonec dopadne!
     
    9. end
    A naopak boj o medaile se teď velmi vzdálil Švýcarsku! To totiž v tomto endu absolutně nezvládlo tuto situace. Japonsko zahrává tripl a vede 9:6. To pro Švýcaři je už prakticky neřešitelná situace před posledním endem a vypadá to, že postupujícím týmem bude buď USA nebo Finsko.
     
    10.end
    Průběžný stav po 9. endech:
    Japonsko – Švýcarsko 9:6
    Rusko – ČR 6:6
    Finsko – Itálie 7:5

    Konečný stav po 9. endech:

    Švédsko – Skotsko 11:6
     
    10.end
    A máme tu další konečné výsledky! Itálie i Švýcarsku v průběhu poslední endu vzdávají své zápasy. Tím pádem Švýcaři po prohře 9:6 od Japonska vypadávají z boje o postup. Naopak Finsko po výhře 7:5 čeká, kam se nakonec v tabulce zařadí.
     
    10.end
    Zbývá dohrát poslední zápas základní část zde v Halifaxu. Kdo se nakonec bude radovat z posledního vítězství?
     
    10.end
    Je to naše reprezentace! Hráči kolem Jiřího Snítila si v úplně posledním endu připisují krádež jednoho bodu a tím pádem porážejí Rusko 7:6!
     
    Je dobojováno! Naši hráči přece jen protrhávají černou sérii porážek a v úplně posledním představení zde v Kanadě porážejí Rusko po boji 7:6!

    I díky tomuto výsledku tak zůstává reprezentace našeho soupeře na posledním místě v základní části. Naopak náš výběr končí na 9. místě. Avšak určitě to mohlo být lepší, snad za rok.
     
    Stále však nevíme, jaký tým nakonec postupuje dále!

    Tabulka zatím vypadá následovně.
    1. Kanada 10/1
    1. Norsko 10/1
    3. Švédsko 8/3
    4. Finsko 6/5
    4. USA 6/5
    6. Japonsko 5/6
    6. Švýcarsko 5/6
    8. Číná 4/7
    8. ČR 4/7
    10. Skotsko 3/8
    10. Itálie 3/8
    12. Rusko 2/9
     
    Zatím je jasné, že z prvního místa nakonec postupuje Norsko, to však nic nemění na tom, že se v úvodním kole další části turnaje utká s Kanadou a vítěz toho prestižního duelu poputuje rovnou do finále! Naopak poražený se ještě utká v zápase další šance s vítězem duelu mezi Švédskem a čtvrtým týmem, který stále ještě neznáme.
     
    Je tu další aktualizace tabulky.

    Ta tak vyřešila všechny hádanky až na jednu. Kdo nakonec postoupí?

    Konečné pořadí:

    1. Norsko 10/1
    2. Kanada 10/1
    3. Švédsko 8/3
    4. Finsko 6/5
    4. USA 6/5
    6. Japonsko 5/6
    7. Švýcarsko 5/6
    8. Číná 4/7
    9. ČR 4/7
    10. Itálie 3/8
    11. Skotsko 3/8
    12. Rusko 2/9
     
    Tak se nakonec jméno postupujícího nyní nedozvíme! Velmi zajímavá situace nakonec nastává a Finsko si to s hráči USA rozdá ve speciálním zápase! Vítěz tohoto duelu pak bude moci vyzvat Švédsko.
     
    S touto zajímavou informací se s vámi nyní loučím a těším se u další přenosů. Dobrou noc. (03:35:19)

    Dominik Špringer

    Štatistiky
    Sestavy obou týmů:

    Rusko:
    Skip: Evgeny Arkhipov
    Third: Alexander Kozyrev
    Second: Artur Razhabov
    Lead: Anton Kalalb
    Alternate: Alexey Stukalskiy

    Česká republika:
    Skip: Jiří Snítil
    Third: Lukáš Klíma
    Second: Martin Snítil
    Lead: Jindřich Kitzberger
    Náhradník: Samuel Mokriš.