SP v alpském lyžování - sjezd mužů, Méribel Vítěz: K. Jansrud (NOR) (kon.) | SP v alpském lyžování - sjezd žen, Méribel Vítěz: L. Vonnová (USA) (kon.)
koniec udalosti
SP v alpském lyžování - sjezd žen, Méribel

Vítěz: L. Vonnová (USA)

cz Streda 18.03.2015, 11:00Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.
     
    Poslední podnik světového poháru v alpském lyžování jak pro muže, tak pro ženy, se bude konat ve francouzském Méribelu, kde se rozhodne jako o malých, tak velkých křišťálových glóbusech. Stejně jako u mužů i u žen načne vše královská disciplína, a to sjezd, kde průběžně první pozici v rámci celkového hodnocení bude bránit Američanka Lindsey Vonnová.
     
    Lindsey Vonnová letos vstoupila mezi legendy sjezdového lyžování, drží totiž rekord v počtu vítězství v závodech světového poháru. Tenhle milník tehdy zaznamenala v lednu v Cortině d'Ampezzo. V podstatě se může bát o malý křišťálový globus jen kvůli rakouské krásce Anně Fenningerové, která v současné chvíli ztrácí 35 bodů. Ta je ovšem ve skvělé formě – vždyť vyhrála obří slalom v Mariboru a Aare, kombinaci a super-G v Bansku, druhá byla ve sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu, kde zároveň skončila třetí v rámci super-G. Aktuálně je tedy favoritkou číslo jedna.
     
    Třetí příčku v celkovém pořadí sjezdu drží slovinská obojživelnice Tina Mazeová. Ta nejenže bude chtít udržet tuhle příčku hlavně před Viktorií Rebensburgovu (ta dnes do závodu ale nenastoupí) a Elisabeth Görglovou, ale také se musí poprat o velký křišťálový globus s Annou Fenningerovou. Ta totiž Slovinku díky aktuální skvělé formě předskočila, i když se před mistrovstvím světa zdálo, že Mazeová si prvenství udrží. Rozdíl mezi oběma? Je vlastně nepatrný – pouhých 30 bodů! Divákům tedy ženské lyžování letos na závěr nabízí opravdu dramatickou podívanou.
     
    Žádná z českých ani slovenských závodnic se posledního závodu v rámci sjezdu neúčastní. Méribel totiž divákům nabídne závod jen těch nejlepších z celé sezóny. Ve startovní listině nalezneme celkově 21 sjezdařek.
     
    Startovní listina:

    1. Johanna Schnarfová (ITA)
    2. Ilka Štuhecová (SLO)
    3. Nadia Fanchiniová (ITA)
    4. Alice McKennisová (USA)
    5. Nicole Schmidhoferová (AUT)
    6. Edit Miklósová (HUN)
    7. Fabienne Suterová (SUI)
    8. Carolina Ruizová Castillová (ESP)
    9. Larisa Yurkiwová (CAN)
    10. Nicole Hospová (AUT)
    11. Laurenne Rossová (USA)
    12. Dominique Gisinová (SUI)
    13. Cornelia Hütterová (AUT)
    14. Stacey Cooková (USA)
    15. Tina Weiratherová (LIE)
    16. Anna Fenningerová (AUT)
    17. Lindsey Vonnová (USA)
    18. Lara Gutová (SUI)
    19. Tina Mazeová (SLO)
    20. Elisabeth Görglová (AUT)
    21. Elena Fanchiniová (ITA)
    Anna Fenningerová pořídila selfie z Aare, kde se ujala vedení ve světovém poháru. To hodlá udržet i v Méribelu:
     
    Závod začal.
     
    1
    Tohle nebyl hezký začátek ženského sjezdu. Johanna Schnarfová (ITA) dopadla dost nepříjemně po jednom ze skoků. Nakonec se ale zvedla na nohy sama a měla by být v pořádku. Určitě však její karambol nevypadal vůbec hezky.
     
    2
    Ilka Štuhecová (SLO) dojela do cíle v čase 1:31,27. Neudělala výraznější chybičky, uvidíme, zda-li jela dostatečně rychle. Její čas bude určující pro ostatní závodnice.
     
    3
    Nadia Fanchiniová (ITA) si zvolila trošku jinou stoupu než Slovinka Štuhecová, asi jí ale nevybrala úplně ideálně. Rozhodně nemůže být spokojená, na první místo ztratila rovnou sekundu.
     
    4
    Alice McKennisová (USA) se dostala před Štuhecovou, ale nakonec jen o jednu desetinu sekundy. V cíli se radovala. Uvidíme, jak dlouho jí vedení vydrží.
     
    5
    Nicole Schmidhoferová (AUT) je novou vedoucí závodnicí. Až na pomalejší začátek výborně zajela následující čtyři úseky. Rakušanka zdravila v cíli diváky s náskokem 48 setin na druhé místo.
     
    6
    Edit Miklósová (HUN) jela někde na úrovni Schmidhoferové, nakonec ale byla v cíli pomalejší o 39 setin sekundy. Maďarka by nějaké body do světového poháru získat měla, musí si ale na výsledky pochopitelně ještě počkat.
     
    7
    Rozdíl mezi závodnicemi jsou aktuálně celkem malé. Ani Fabienne Suterová (SUI) vyloženě nezklamala. Ztratila 49 setin sekundy a je na čtvrtém místě.
     
    8
    Zkušená Carolina Ruizová Castillová (ESP) jela na hraně. Přece jenom tohle může být její poslední sjezd v její kariéře. Díky své agresivní jízdě se do cíle dostala s náskokem 9 setin sekundy, i když dlouhou dobu držela půlvteřinku. Je první!
     
    9
    Larisa Yurkiwová (CAN) do závodu nenastoupila.
     
    10
    Pořadí na čele se nám střídá opravdu velmi často. Nicole Hospová (AUT) byla lepší než Španělka Ruizová Castillová, a to o 43 setin sekundy. Především závěr trati vyšel Rakušance naprosto ideálně! Na tomhle úseku jí bude velmi těžké překonat.
     
    11
    Další pád na pořadu dne. Laurenne Rossová (USA) dopadla na záda a jako by se sklouzla po svahu. Jedna ze zatáček jí prostě vyhodila do vzduchu. Američanka by nakonec měla být v pořádku, její kolize nevypadala tak hrozivě jako na začátku u Schnarfové.
     
    12
    Dominique Gisinová (SUI) nedělala velké chyby, jako by ale nevybírala ideální stopu. Prostě nebyla rychlá, to se zkrátka stává. Ztráta 1,52 sekundy znamená průběžné osmé místo.
     
    13
    Cornelia Hütterová (AUT) se dostala z ničeho nic do jakéhosi nesjezdařského záklonu a v rychlosti se do branky nevešla. Byl to zvláštní moment Rakušanky. A je třetí závodnicí, která nedojela do cíle.
     
    14
    Stacey Cooková (USA) také předvedla celkem riskantní jízdu, nakonec jí jedna chybička na skoku stála cenné desetinky. A s konečným časem ve finále nemůže být spokojená. Ztratila totiž 1,06 sekundy.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Nicole Hospová (AUT) 1:30,17
    2. Carolina Ruizová Castillová (ESP) +0,43
    3. Nicole Schmidhoferová (AUT) +0,52
    4. Edit Miklósová (HUN) +0,91
    5. Alice McKennisová (USA) +1,00
    6. Fabienne Suterová (SUI) +1,01
    7. Stacey Cooková (USA) +1,06
    8. Ilka Štuhecová (SLO) +1,10
    9. Dominique Gisinová (SUI) +1,52
    10. Nadia Fanchiniová (ITA) +2,10
     
    15
    Tina Weiratherová (LIE) načala nejlepší sedmičku závodnic a už od začátku to vypadalo, že na Hospovou mít nebude. Nebyla to úplně povedená jízda. Nakonec ztratila 81 setin sekundy a dostala se na čtvrté místo před Maďarku Miklósovou.
     
    16
    Jako by Anně Fenningerové (AUT) tenhle sjezd nesedl. Bude muset sledovat, jak si povedou její soupeřky v boji o malý křišťálový globus. Se ztrátou 65 setin sekundy je dokonce až na čtvrtém místě!
     
    17
    Lindsey Vonnová (USA) jela někde na úrovni vedoucí Hospové, rozhodovaly jen setinky sekundy. Američanka, podobně jako Jansrud, si ale nakonec dojela do cíle pro křišťálový globus za sjezd tím nejlepším možným způsobem. Byla rychlejší než Hospová o tři desetiny sekundy.
     
    18
    Lara Gutová (SUI) nemá úplně ideální formu, jako by se to v dnešním závodě projevilo. Ztratila na Vonnovou 1,09 sekundy a je na šesté příčce. Na startu zbývají ještě tři sjezdařky.
     
    19
    Tina Mazeová (SLO) jela okolo druhé příčky, vlastně stejně jako Hospová. Na Vonnovou dnes prostě neměla. Co je pro ní důležité, že je lepší než Fenningerová. Získá tedy víc bodů do boje o velký křišťálový globus. Připomeňme, že Slovinka je aktuálně se ztrátou 40 setin na průběžné třetí pozici.
     
    20
    Opravdu skvělý výsledek zaznamenala Elisabeth Görglová (AUT)! A v cíli se zaradovala. Dostala se na druhou příčku, na Vonnovou ztratila 24 setin sekundy. Rakušanka může být spokojená, to tedy určitě ano.
     
    21
    Elena Fanchiniová (ITA) také nejela vůbec špatně. Nakonec se dostala na pátou příčku, na tu první ztratila 45 setin sekundy. Italka zaznamenala také solidní výsledek.
     
    Závod skončil.
     
    Konečné pořadí:

    1. Lindsey Vonnová (USA) 1:29,87
    2. Elisabeth Görglová (AUT) +0,24
    3. Nicole Hospová (AUT) +0,30
    4. Tina Mazeová (SLO) +0,40
    5. Elena Fanchiniová (ITA) +0,45
    6. Carolina Ruizová Castillová (ESP) +0,73
    7. Nicole Schmidhoferová (AUT) +0,82
    8. Anna Fenningerová (AUT) +0,95
    9. Lara Gutová (SUI) +1,09
    10. Tina Weiratherová (LIE) +1,11
    11. Edit Miklósová (HUN) +1,21
    12. Alice McKennisová (USA) +1,30
    13. Fabienne Suterová (SUI) +1,31
    14. Stacey Cooková (USA) +1,36
    15. Ilka Štuhecová (SLO) +1,40
    16. Dominique Gisinová (SUI) 1,82
    17. Nadia Fanchini (ITA) +2,40
    Johanna Schnarfová (ITA)
    Laurenne Rossová (USA)
    Cornelia Hütter (AUT) – nedokončily
    Larisa Jurkiwová (CAN) – nestartovala
     
    Lindsey Vonnová (USA), stejně jako Jansrud v mužské části, udržela vedoucí pozici v průběžném pořadí sjezdu díky prvenství v posledním závodě sezóny a získala na své konto malý křišťálový globus za tuto královskou disciplínu. Druhá za ní skončila Elisabeth Görglová (AUT), třetí pak další rakouská závodnice Nicole Hospová (AUT).
    Celkově už 66. vítězství ve světovém poháru získala Lindsey Vonnová (USA), z toho 33 z nich ve sjezdu:

     
    Celkové pořadí – sjezd (8 z 8 závodů):

    1. Lindsey Vonnová (USA) 502 bodů
    2. Anna Fenningerová (AUT) 399 bodů
    3. Tina Mazeová (SLO) 356 bodů
    4. Elisabeth Görglová (AUT) 337 bodů
    5. Elena Fanchiniová (ITA) 291 bodů
     
    Co se boje o velký křišťálový globus týče, vedoucí Anna Fenningerová (AUT) ztratila něco ze svého tenkého třicetibodového náskoku na čele, neboť dnes byla o čtyři příčky horší než Tina Mazeová (SLO). Ta už ztrátu stáhla na rozdíl pouhopouhých 12 bodů. Bude to ještě pořádný boj až do konce ve francouzském Méribelu.
     
    Celkové pořadí (29 z 32 závodů):

    1. Anna Fenningerová (AUT) 1373 bodů
    2. Tina Mazeová (SLO) 1361 bodů
    3. Lindsey Vonnová (USA) 942 bodů
    4. Mikaela Shiffrinová (USA) 900 bodů
    5. Elisabeth Görglová (AUT) 638 bodů
    ...
    18. Šárka Strachová (CZE) 331 bodů
    29. Veronika Velez-Zuzulová (SVK) 243 bodů
    81. Petra Vlhová (SVK) 34 bodů
    92. Klára Křížová (CZE) 19 bodů
    104. Martina Dubovská (CZE) 9 bodů
    114. Kateřina Pauláthová (CZE) 5 bodů
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (12:05:37)

    Patrik Sandev

    Štatistiky
    Konečné pořadí:

    1. Lindsey Vonnová (USA) 1:29,87
    2. Elisabeth Görglová (AUT) +0,24
    3. Nicole Hospová (AUT) +0,30
    4. Tina Mazeová (SLO) +0,40
    5. Elena Fanchiniová (ITA) +0,45
    6. Carolina Ruizová Castillová (ESP) +0,73
    7. Nicole Schmidhoferová (AUT) +0,82
    8. Anna Fenningerová (AUT) +0,95
    9. Lara Gutová (SUI) +1,09
    10. Tina Weiratherová (LIE) +1,11
    11. Edit Miklósová (HUN) +1,21
    12. Alice McKennisová (USA) +1,30
    13. Fabienne Suterová (SUI) +1,31
    14. Stacey Cooková (USA) +1,36
    15. Ilka Štuhecová (SLO) +1,40
    16. Dominique Gisinová (SUI) 1,82
    17. Nadia Fanchini (ITA) +2,40
    Johanna Schnarfová (ITA)
    Laurenne Rossová (USA)
    Cornelia Hütter (AUT) – nedokončily
    Larisa Jurkiwová (CAN) – nestartovala

    Startovní listina:

    1. Johanna Schnarfová (ITA)
    2. Ilka Štuhecová (SLO)
    3. Nadia Fanchiniová (ITA)
    4. Alice McKennisová (USA)
    5. Nicole Schmidhoferová (AUT)
    6. Edit Miklósová (HUN)
    7. Fabienne Suterová (SUI)
    8. Carolina Ruizová Castillová (ESP)
    9. Larisa Yurkiwová (CAN)
    10. Nicole Hospová (AUT)
    11. Laurenne Rossová (USA)
    12. Dominique Gisinová (SUI)
    13. Cornelia Hütterová (AUT)
    14. Stacey Cooková (USA)
    15. Tina Weiratherová (LIE)
    16. Anna Fenningerová (AUT)
    17. Lindsey Vonnová (USA)
    18. Lara Gutová (SUI)
    19. Tina Mazeová (SLO)
    20. Elisabeth Görglová (AUT)
    21. Elena Fanchiniová (ITA)