Tirreno - Adriatico 4.etapa: Indicatore (Arezzo) - 1. Wout Poels (SKY) (kon.)
koniec udalosti
Tirreno - Adriatico 4.etapa: Indicatore (Arezzo) - Castelraimondo

1. Wout Poels (SKY)

(2. Rigoberto Uran, 3. Joaquim Rodriguez)

Sobota 14.03.2015, 10:20Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:20.
     
    Príjemné dopoludnie všetkým fanúšikom kvalitnej svetovej cestnej cyklistiky. 50.ročník Tirreno-Adriatico dnes pokračuje zaujímavou etapou, ktorá by mala veľa napovedať o celkovom poradí etapáku. Začiatok 226 kilometrov dlhej kopcovitej etapy je naplánovaný v Indicatore o 10:20 a cieľ v Castelraimondo. V tejto etape bude na trati hneď niekoľko náročných stúpaní a preveria silu všetkých favoritov na poradie. V akom svetle sa ukáže Nibali, Quintana či Contador? Udrží si Van Avermaet modrý dres pre lídra?
     
    226,0
    Dnešná etapa odštartovala v peknom, slnečnom počasí. Na štart vyrazil aj Peter Sagan, ktorý sa v priebežnom poradí pretekov drží na fantastickom druhom mieste. Pretekárov dnes nečaká nič jednoduché – preverí ich viacero náročných stúpaní a tak očakávame, že zo začiatku etapy budú predovšetkým šetriť sily na náročné úseky.
     
    221,0
    Úvod pretekov sa nesie v pokojnom tempe, pretekári jazdia zoradení v pelotóne. Cyklistov dnes čakajú náročné stúpania, zrejme sa presadia vrchári ako Contador, Nibali či Quintana. Peter Sagan dnes bude jazdiť zrejme v úzadí a pomôže tímovej jednotke Albertovi Contadorovi.
     
    215,0
    Prvá skupina sa pokúsila o útek, pelotón však ich snahu okamžite zlikvidoval a tak naďalej jazdíme v jednom veľkom balíku! O únik sa pokúsili Ian Stannard (Sky) a Matthew Hayman (Orica Greenedge).
     
    211,0
    Tak predsa len, po prvom neúspešnom ataku je tu prvý únik a sami sme zvedaví, či sa rodí skupinka, ktorá to v kopcovitej etape dotiahne až do cieľa! Viac než minútový náskok na pelotón si vypracovali Matthew Hayman (Orica Greenedge) a Luke Durbridge (Orica Greenedge). Vidíme teda veľmi zaujímavú stratégiu tímu Orica a únik tímových kolegov.
     
    207,0
    Postupne si predstavíme jazdcov tímu Orica jazdiacich v úniku:
    Matthew Hayman je skúsený 36-ročný austrálsky cyklista. V rámci Pro Tour jazdí od roku 2000, keď začal v tíme Rabobank, v roku 2010 prestúpil do Sky a od roku 2014 jazdí v súčasnom tíme Orica Greenedge. V rankingu UCI sa nachádza na 173.mieste.
     
    203,0
    Medzitým sa náskok vedúcej dvojice Hayman – Durbridge zvýšil. Austrálska dvojica z rovnakého tímu Orica momentálne jazdí s náskokom 2 minúty a 38 sekúnd pred pelotónom, kde sa pohybuje aj náš Peter Sagan.
     
    198,0
    Náskok vedúcej dvojice dramaticky narastá! Momentálne sa už pohybuje na úrovni 7 minút a 26 sekúnd. Ako dobre vieme, tak väčšina únikov končí neúspešne, keď utečencov pohltí pelotón. Práve kopcovité etapy však v tomto predstavujú výnimku a často zvíťazí cyklista z úniku, ktorý podá heroický výkon. Pokojne sa tak môže stať aj dnes.
     
    192,0
    Luke Durbridge je na rozdiel od tímového kolegu mladým talentovaným jazdcom vo veku 23 rokov. V rankingu UCI sa nachádza na výbornom 30.mieste a predpovedá sa mu veľká budúcnosť.
     
    186,0
    V pelotóne začína prevládať panika, náskok utečencov sa totiž stále drží tesne pod 8 minútami! Vedúca dvojica momentálne smeruje k druhému stúpaniu dňa San Romualdo.
     
    181,0
    Máme za sebou prvú hodinu pretekov, situácia je vcelku jasná – na čele dvojica Hayman – Durbridge, pelotón stráca 8 minút a 25 sekúnd. Priemerná rýchlosť jazdy je 43,2 km/h.
     
    176,0
    Z hľadiska celkového bodovania je pre tých najväčších favoritov hrozbou Luke Durbridge. Aktuálne sa totiž nachádza na 27.mieste so stratou 24 sekúnd na vedúceho Van Avermaeta. Pokiaľ by teda Durbridge dotiahol únik do cieľa, tak je reálne, že sa stane novým lídrom Tirreno-Adriatico! Do konca však samozrejme ešte veľmi ďaleko, preto zbytočne nepredbiehajme.
     
    171,0
    Preteky nám postupne odsýpajú, na čele nič nové – dvojica z Orica Greenedge Luke Durbridge a Matthew Hayman si drží náskok na úrovni 8 minút a 30 sekúnd. Peter Sagan sa drží v pelotóne, ktorý zatiaľ nestačí tempu unikajúcej dvojice.
     
    166,0
    Vedúca dvojica sa začína blížiť k stúpaniu a preto sa aj náskok mierne skrátil. Momentálne jazdia Hayman a Durbridge s náskokom 7 minút a 35 sekúnd na pelotón. Preteky stále doprevádza pekné, slnečné počasie, podmienky na jazdu sú dnes výborné.
     
    161,0
    Pelotón si uvedomil nebezpečenstvo, najmä silné tímy usilovne pracujú na znížení straty. Durbridge by totiž so stratou 24 sekúnd na čelo priebežného poradia mohol narušiť ambície Contadora či Nibaliho na celkový triumf. Náskok vedúcej dvojice sa znížil na 7 minút a 7 sekúnd.
     
    159
    Strata dvoch utečencov na čele sa stále zmenšuje, v priebehu dvoch kilometrov stiahol pelotón stratu o 14 sekúnd.
     
    154,0
    Štvrtá etapa do Castelraimondo pokračuje v pomerne rýchlom tempe, no čoraz viac sa približujú kopce, ktoré budú kľúčom k víťazstvu v dnešnej etape a možno i v celej súťaži Tirreno – Adriatico. Vedúca dvojica Hayman a Durbridge si stále drží náskok na úrovni 6 minút a 44 sekúnd. Peter Sagan sa drží so svojim tímom Tinkoff na čele pelotónu.
     
    149,0
    Dvojica z tímu Orica má stále náskok 6 minút a 44 sekúnd. Chlieb sa bude lámať v horách Santa Romita. Významnú úlohu tu však môže zohrať ďalší člen tímu Orica, 23-ročný Adam Yates.
     
    140,0
    Kilometre do cieľa nám ubúdajú, na čele úniku sa nič nedeje, rovnako pokoj vládne i v pelotóne. Náskok dvojice v úniku je stále 6 minút a 44 sekúnd.
     
    137,0
    Finiš dnešnej etapy je predpokladaný približne o 16:15, cyklisti tak strávia v sedlách ešte necelé štyri hodiny. Do cieľa ostáva 137 kilometrov, na čele je stále dvojica tímu Orica Green Edge Hayman a Durbridge.
     
    130,0
    Pelotón znovu máličko pridal, ale na vedúcu dvojicu stiahol iba 4 sekundy. Wout Poels z tímu Sky sa vyjadril, že absencia Frooma mu dáva možnosť jazdiť "oboma rukami" a tak sa posnaží o čo najlepší výsledok. Nuž, aktuálne je na 15. mieste.
     
    126,0
    Tímy v pelotóne už začínajú zjavne taktizovať, no dvojica utečencov z tímu Orica stále skvele spolupracuje a udržiava si odstup približne šesť a pol minúty.
     
    122,0
    Líder v modrom drese Van Avermaet je v stredu, pretože aktuálne podľa svojej pozície by získal 1 bonusovú sekundu, kým náš Peter Sagan 3.
     
    120,0
    Vážení športoví priatelia, do 14:00 vám zo štvrtej etapy Tirreno – Adriatico prinesieme iba obmedzené informácie, pretože pred týmito pretekmi dostávajú v streame prednosť preteky Paríž – Nice. Ďakujeme za pochopenie, napriek tomu sa vám na Onlajny.eu posnažíme priniesť čo najviac informácií.
     
    115,0
    Nairo Quintana (Movistar): "Pomaly sa začínam dostávať späť do svojho rytmu. Ak sa mi podarí vymazať stratu na Contadora a Nibaliho, budem šťastný."
     
    113,0
    Do cieľa ostáva 113 kilometrov, dvojica na čele etapy má náskok šesť minút a 30 sekúnd.
     
    110
    Víťaz včerajšej etapy a líder celkového poradia Greg Van Avermaet pred dnešnou etapou: „Včerajšie víťazstvo bolo vynikajúce, pretože je dôležité odplatiť tímovým kolegom ich prácu, ktorú pre mňa odvádzali počas celého dňa. Takisto je to dôležité pre mňa, ako lídra tímu, aby som vyhral.“
     
    109
    Podľa najčerstvejších informácií sa taliansky pretekár Francesco Manuel Bongiorno rozhodol opustiť pelotón preteku dvoch morí.
     
    108
    Medzi najväčších favoritov dnešnej etapy patrí Greg Van Avermaet, Zdeněk Štybar, Bauke Molemu, Rigoberto Uran, Alberto Contador, no často sa skloňuje aj meno Peter Sagan.
     
    103
    Do cieľa veľmi zaujímavej dnešnej etapy ostáva ešte 103 kilometrov. Dvojica Oricy GreenEdge Luke Durbridge a Matthew Hayman si drží náskok okolo šiestich minút.
     
    100
    Dnešná etapa sa dostala do posledných 100 kilometrov. Všetci sa nevedia dočkať posledných 25 kilometrov, ktoré budú poriadne výbušné a určite zaznamenáme niekoľko atakov.
     
    95
    Crispiero čaká na jazdcov v posledných 25 kilometroch dnešnej etapy hneď dva razy. Jedná sa o strmý kopec, ktorý bude vyhovovať výbušným jazdcom. Najstrmšia pasáž dosahuje hodnotu až 15% a priemer celého kopca je 9.3%.
     
    98
    Vincenzo Nibali: „Cítim sa dobre, ale musím zostať oboma nohami pri zemi.“
     
    95
    Náskok uniknutej dvojice sa o pár sekúnd zvýšil a momentálne na nich stráca hlavné pole šesť minút a 15 sekúnd.
     
    V roku 2011 sa v cieľovom meste Castelraimondo tešil z víťazstva Philippe Gilbert, ktorý však momentálne jazdí na Paríž-Nice. Na druhom mieste pred štyrmi rokmi však skončil Wout Poel, ktorý je spoločne s Leopoldom Königom lídrom SKY a dnes od neho môžeme čakať veľkú aktivitu.
     
    92
    Druhú dnešnú šprintérsku prémiu prešli tímoví kolegovia Durbridge a Hayman idúci v úniku bez povšimnutia, no spomedzi jazdcov pelotónu si opäť po jednu sekundu prišiel líder Van Avermaet. Sagan na neho stráca v celkovom poradí 4 sekundy.
     
    90
    Je to také ticho pred búrkou. Vedúca dvojica sa blíži pod Poggio San Romualdo. Tento kopec podľa všetkého hlavný pelotón prejde v pokojnom tempe, pretože do cieľa to bude ešte viac než 75 kilometrov.
     
    88
    Na Poggio San Romualdo sa začína stúpať na 138 km. Je to stúpanie, ktoré je dlhé 10,9 km s priemerom 6,4% . Maximum tohto kopca je 11%.
     
    80
    Dvojica Hayman-Durbridge má sedem minútový náskok a do cieľa ešte 80 kilometrov.
     
    70
    Hayman a Durbridge majú Poggio San Romualdo za sebou, no v pelotóne sa začali diať veci, ale nie veľmi závažné.
     
    70
    Podľa posledných informácií je minútu pred pelotónom dvojica Nathan Haas a Carlos Quintero. Za nimi je dvadsať sekúnd trojčlenná skupina, v ktorej sa nachádza Manuel Quinziato, Wálter Pedraza a Miguel Ángel Rubiano.
     
    68
    Pelotón vedie tím BMC, ktorého líder a zároveň prvý muž celkového poradia Greg Van Avermaet pred etapou okrem iného povedal, že dnes sa bude snažiť udržať modrý dres.
     
    67
    Pelotón prešiel Poggio San Romualdo pokope a momentálne zjazduje, zatiaľ čo sa uniknutá dvojica Oricy GreenEdge nachádza v časti etapy, ktorá je poriadne zvlnená.
     
    57.5
    Alberto Contador sa ocitol na zemi a musel meniť bicykel! Uvidíme, ako na túto situáciu zareagujú jeho spolujazdci z tímu Tinkoff-Saxo.
     
    56
    Durbridge a Hayman sa nachádzajú pred pelotónom o päť minút a 50 sekúnd.
     
    55
    Jazdec tímu Lotto Jumbo-NL Robert Wagner opustil preteky kvôli chorobe, ktorá neustúpila od úvodného prológu.
     
    54
    Alberto Contador je späť v hlavnom balíku. Matthew Hayman a Luke Durbridge ukážkovo spolupracujú a ich náskok razom vystúpil na šesť minút a 10 sekúnd.
     
    53
    Na konci vláčika BMC je muž v modrom Greg Van Avermaet.
     
    52.5
    Pri tímovom aute sme mali možnosť vidieť Wouta Poelsa, ktorý prišiel do tímu SKY zo zoskupenia Omega Pharma – Quick Step (v sezóne 2015 Etixx – Quick Step).
     
    50
    BMC začalo na čele pelotónu stupňovať tempo a náskok uniknutej dvojice spadol na pod päť minút a 45 sekúnd.
     
    49
    Skúsený taliansky borec v službách Tinkoff-Saxo Daniele Bennati bol v tímovom aute po vodu pre svojich tímových kolegov, ktorí si držia pozíciu hneď za BMC.
     
    46.5
    Fabian Cancellara sa nachádza polminúty za hlavným balíkom, kedže musel meniť predné koleso kvôli defektu.
     
    44
    Uvidíme, dokedy vydržia Hayman a Durbridge pred hlavným balíkom. Ich náskok je 5 a pol minúty.
     
    43.7
    Fabian Cancellara je späť v pelotóne a pri jeho stíhacej jazde sme mali možnosť vidieť skvelé technické a zjazdárske schopnosti švajčiarskeho borca.
     
    43
    Pelotón sa pomaly začína farebne triediť. Za červenými dresmi BMC môžeme vidieť jazdcov Tinkoff-Saxo v žltom a Astanu v pre nich typických belasých dresoch.
     
    40
    Náskok dvojice Oricy GreenEdge spadol na 4 minúty a 45 sekúnd.
     
    37.4
    Hayman a Durbridge sa nachádzajú v krátkom zjazde, po ktorom bude nasledovať približne 20 kilometrov rovina.
     
    34
    Na začiatok prvého prejazdu Crispierom to má dvojica jazdcov Oricy GreenEdge ešte 15 kilometrov.
     
    33
    Vysoké tempo pelotónu neudržal Carlos Alberto Betancur, ktorý bol pasovaný za jednu z najväčších budúcich hviezd trojtýždňových etapákoch, no posledné tri sezóny zaostáva za týmito očakávania poriadne, keď na každom preteku až na výnimku minuloročného Paríž-Nice dostáva poriadne nádielky.
     
    31
    Najväčší favoriti celkového poradia a aj dnešnej etapy sa nachádzajú v hlavnom balíku, kde je vidieť aj nášho Petra Sagana, ktorý má dnes na sebe červený dres lídra bodovacej súťaže.
     
    27.8
    Matthew Hayman už pokračuje bez svojho tímového kolegu Luka Durbridga, ktorému očividne došli sily. Pelotón stráca na 36-ročného Haymana tri minúty a 15 sekúnd.
     
    26.3
    Hlavný balík sa dostal na širšiu cestu, kde vidíme vláčiky hneď niekoľkých tímov. Do očí bijú hlavne žlté dresy Tinkoff-Saxo, medzi ktorými sa nachádza Peter Sagan.
     
    25
    Matthew Hayman už taktiež nemá síl na rozdávanie a detailný pohľad kameramana nám ukázal, že Austrálčan ťahá veľmi ťažký prevod.
     
    24
    Hayman na začiatku etapy nepríjemne spadol a následkom toho má rozbité koleno a rozdriapané stehno.
     
    23
    Tím SKY mal teraz veľkú smolu, keď Puccio aj Kiryienka v krátkom slede museli meniť kolesá kvôli defektu. Hlavne výborný bieloruský tempár strávil pri tímovom aute veľa času a z frustrácie odkopol poškodené koleso.
     
    21.5
    Matthew Hayman začal stúpať na Crispiero, ktoré sa dnes pôjde dovedna dva razy.
     
    21
    Durbridge bol pohltený hlavným balíkom. Jeho kolega Hayman má náskok menej ako minútu a pol.
     
    20.9
    Diabolské tempo nasadil na čele pelotónu Fabian Cancellara, ktorý pracuje pre Mollemu s Arredondom!
     
    20.7
    V pelotóne sa začínajú diať veci! Visconti, Scarponi a Arredondo podnikli prvý vážnejší atak a vypracovali si približne desaťsekundový náskok.
     
    20.2
    Na čele pelotónu pracuje trojica jazdcov tímu Tinkoff-Saxo. Sagan je v strede hlavného balíka.
     
    20
    Scarponi sa snaží naštartovať trojicu k väčšej aktivite, pretože pelotón ich nepúšťa.
     
    19.8
    Kontakt s pelotónom začali strácať zvučné mená ako Ryder Hesjedal či Zdeněk Štybar.
     
    19.5
    Za Albertom Contadorom sa nachádza Vincenzo Nibali a ďalší favorit na celkový triumf Nairo Quintana.
     
    19
    Visconti, Scarponi a Arredondo pokračujú v pekelnom tempe a ich náskok sa podstatne zvýšil!
     
    18.8
    Prvý prejazd Crispierom majú jazdci za sebou a môžeme sa tešiť na repete, ktoré bude určite zaujímavejšie.
     
    18.5
    Nasleduje trojkilometrový zjazd, po ktorom sa začne stúpať na Crispiero po druhý raz.
     
    16
    Jazdci pokračujú v zjazde z Crispiera.
     
    14.6
    Ku Arredondovi, Scarponimu a Viscontimu sa pripojil Daniel Moreno z Kaťuše.
     
    13.5
    Táto štvorica má 15-sekundový náskok.
     
    12.3
    Na čele hlavnej skupiny sa nachádza aj Peter Sagan. Spolu s ním tam je z Tinkoffu Contador, Basso a Kreuziger.
     
    11.5
    O tempo sa starajú jazdci Tinkoff-Saxo.
     
    10.8
    Štvorica je dostihnutá a začína sa odznova!
     
    9.8
    Na čele vidíme zmenu, keď dresy Tinkoffu vystriedali AG2R La Mondiale.
     
    9.1
    Jazdci začali po druhý raz stúpať na Crispiero. Pelotón vedie dvojica z tímu AG2R.
     
    8.4
    Vysoké tempo pelotónu nevydržalo hneď niekoľko jazdcov a skupina sa stále zmenšuje.
     
    8.1
    Zatiaľ je to ticho pred búrkou.
     
    7.8
    Greg Van Avermaet je na konci hlavnej skupiny.
     
    7.3
    Van Avermaet prišiel o kontakt s čelom!
     
    6.8
    Caruso a Pozzovivo zaútočili ako prví!
     
    6.3
    Caruso si spravil menší náskok.
     
    6
    Dopredu vyráža Poels!
     
    5.9
    Crispiero je za nami a nasleduje cieľový zjazd.
     
    5.5
    Van Avermaet stráca minúta a 10 sekúnd a o novom držiteľovi modrého dresu sa rozhodne v čelnej skupine.
     
    4.5
    Poels sa nachádza pár sekúnd pred pelotónom. Čelo skupiny ťahá Kaťuša.
     
    3.6
    Roman Kreuziger a Alberto Contador sú jediní jazdci Tinkoff-Saxo v čelnej skupine! Peter Sagan bude niekde tesne za nimi.
     
    3
    Posledné tri kilometre dnešnej etapy!
     
    2
    Poels si vypracoval 20-sekundový náskok.
     
    1.7
    Kaťuša ťahá hlavnú skupinu, no Poels má k dobru 16 sekúnd.
     
    1
    Posledný kilometer.
     
    0.5
    Poels mieri za víťazstvom!
     
    Wout Poels sa stáva víťazom 4. etapy!
     
    Peter Sagan prišiel do cieľa s 38-sekundovou stratou, presné umiestnenie nevieme.
     
    Výsledky 4. etapy:

    1. Wout Poels (SKY) 05:53:38
    2. Rigoberto Uran (Etixx) + 0:14
    3. Joaquim Rodriguez (Kaťuša) + 0:14
    4. Alexis Vuillermoz (AG2R) + 0:14
    5. Rinaldo Nocentini (AG2R) + 0:14
    6. Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) + 0:14
    7. Giampaolo Caruso (Kaťuša) + 0:14
    8. Nairo Quintana (Movistar) + 0:14
    9. Jurgen van den Broeck (Lotto-Soudal) + 0:14
    10. Adam Yates (Orica) + 0:14
     
    Ďakujem Vám za pozornosť. (16:26:13)

    Roland Hric