Eindhoven – Zenit 0:1 (kon.) | Wolfsburg – Lisabon 2:0 (kon.) | Turín – Bilbao 2:2 (kon.)
Trabzonspor – Neapol 0:4 (kon.) | YB Bern – Everton 1:4 (kon.) | AS Rím – Feyenoord 1:1 (kon.)
Aalborg – Brugge 1:3 (kon.) | Dnipropetrovsk – Olympiakos 2:0 (kon.) | Tottenham – Fiorentina 1:1 (kon.)
Amsterdam – Légia Varšava 1:0 (kon.) | Celtic – Inter 3:3 (kon.) | Guingamp – D.Kyjev 2:1 (kon.)
Sevilla – Mönchengladbach 1:0 (kon.) | Villarreal – Salzburg 2:1 (kon.) | Liverpool – Besiktas 1:0 (kon.)
Anderlecht – FK Dinamo Moskva 0:0 (kon.)
koniec
VfL Wolfsburg
2:0 (0:0)
Sporting Lisabon
Štvrtok 19.02.2015, 19:00 • Volkswagen Arena (Wolfsburg) • Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    Wolfsburg poľahky a zaslúžene ovládol úvodné stretnutie šestnásťfinálového dvojzápasu Európskej ligy UEFA. Svojho súpera načal už krátko po zmene strán, kedy sa po prvýkrát presadil Bas Dost. Vo forme hrajúci bomber úradoval ešte po hodine hry a mal príležitosť i na hattrick. Najväčšiu príležitosť hostí v zápase spálil na konci úvodného dejstva Carrillo, ktorý pálil zo šestnástky mimo. Wolfsburg teda pôjde do odvety s komfortným náskokom dvoch gólov bez inkasovaného gólu na domácej tráve. (20:55:00)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Obe mužstvá budú vzhľadom na prebeh a možnosti s výsledkom 2:0 spokojné. Z pohľadu domácich je to pre odvetu výborný výsledok.
     
    90+1
    Wolfsburg sa už snaží predovšetkým kontrolovať komfortný dvojgólový náskok. Sporting bezradne čaká na záverečný hvizd.
     
    90
    Izraelská rozhodcovská štvorica na čele s Alonom Yefetom pridáva k úvodnému zápasu šestnásťfinále EL ešte tri minútky.
     
    89
    Dieter Hecking už v závere predsa len zavrie bránu s cieľom udržať čisté konto. Namiesto Vierinhu prichádza ďalší obranca Schäfer.
     
    88
    Nasledoval tak rohový kop práve tohto kmeňového hráča Manchestru United, no Wolfsburg to znovu zvládol ustrážiť.
     
    87
    Domáci si ale predsa museli dať pozor i vo vlastnej šestnástke, no Knoche poľahky odvrátil Naniho center z ľavej strany.
     
    86
    Sporting hrá momentálne s loptou na kopačkách, no hrozba prichádza skôr po nemeckých rýchlych protiútokoch.
     
    84
    Caligiuri pri svojej prvej akcii na ľavej strane zamotal Cédrica, no následne odcentroval len na kopačku Figueireda.
     
    82
    Marco Silva sa tvári odpovedne danému stavu i hre svojich zverencov. Skóre mohlo byť pre hostí i nepriaznivejšie.
     
    80
    Marco Silva striedal hneď dvojnásobne. Na pľac sa dostáva André Martins s Tanakom. Hraciu plochu opúšťa duo Fredy Montero a Rosell.
     
    79
    Práve aktívny André Schürrle má pre dnešok odpracované. Na hracej ploche ho nahradí zvyčajná prvá voľba na pravú stranu – Caligiuri.
     
    78
    Skôr ako o znížení hosťujúcej straty sa momentálne bavíme o navýšení domáceho náskoku. Len vďaka reflexom lisabonského kapitána Ruia Patrícia sa tak zatiaľ nedeje. André Schürrle sa v šestnástke dostal k odrazenej lopte, ktorú sa zo siedmich metrov pokúsil po zemi napáliť do siete. Výborného portugalského gólmana ale ani v tomto prípade neprestrelil. Rui Patrício bol dostatočne rýchlo na zemi, aby dokázal prudký pokus vyraziť aspoň pred seba. K dorážke sa už Wolfsburg nedostal.
     
    77
    Sporting sa momentálne snaží tvoriť, no do zabezpečenej obrany VfL sa dostávajú len s veľkými problémami.
     
    76
    To by mohlo šance pred odvetou zásadne ovplyvniť. Portugalčania by sa potom mohli spoliehať i na hrateľnú výhru 1:0.
     
    75
    Štvrťhodinu pred koncom sa domáci stále vezú na euforickej vlne. VfL si ale musí dať pozor, aby v závere neinkasoval.
     
    74
    Na opačnej strane zakončoval Verinha priamo do stredu bránky, jeho krajan Rui Patrício nemal s chytením lopty najmenší problém.
     
    73
    Joao Mário sa mohol prezentovať i ďaleko pozitívnejšie, keď si výborne naskočil na Cédricov center z pravej strany, no loptu poslal hlavou mimo.
     
    72
    Mário si teraz hlasno pýtal minimálne žltú kartu, no po škaredom zostrelení otĺkanka Arnolda sa Alon Yefet na tresty uskromnil.
     
    70
    Carrrillo sa v doposiaľ jedinej gólovej príležitosti Sportingu nepresadil. Na jeho miesto tak na posledných dvadsať minút vybehne Carlos Mané.
     
    69
    Bas Dost zahadzuje super-príležitosť na hattrick! Holandský bomber dostal rozprávkovo namazané z ľavej strany od Andrého Schürrleho, ktorý sa exkluzívne presadil cez obrancu Cédrica. Zimná akvizícia z londýnskej Chelsea následne prihrával pod seba do miest penaltového bodu. Tam si úplne osamotený cupkal Bas Dost, ktorý však loptu z desiatich metrov nedokázal dostatočne umiestniť k žrdi. Rui Patrício predal svoje pohotové reflexy a nádherným zákrokom vyrazil na rohový kop.
     
    68
    Wolfsburg momentálne bez problémov kontroluje dvojgólový náskok. Prioritou ale bude predovšetkým neinkasovať.
     
    66
    Naldo ale s rezervou odvracal loptu do dostatočnej vzdialenosti od bránky domáceho kapitána Diega Benaglia.
     
    65
    Pre Dosta je to šiesty gól v priebehu piatich dní. Jeho mužstvo sa ale teraz bude musieť i brániť rohovému kopu Sportingu.
    DOST - 2:0
     
    63
    VfL Wolfsburg dal gól!
    BAS DOST pokračuje v pekelnom jarnom nástrele a po štvorke do siete Leverkusenu vyčíňa i na domácej tráve Volkswagen Areny. Domáci to zohrali veľmi šikovne a pohotovo. Na pravej strane dostával výbornú loptu Kevin De Bruyne, ktorý okamžite zacielil na zadnej žrdi nabiehajúceho Dosta. Holandskému bombardérovi adresoval milimetrový center na hranicu malého vápna, odkiaľ sa už hráč jeho kvalít v takejto fazóne nemýli. Loptu upratal z piatich metrov do siete, Rui Patrício odsúdený do pozície štatistu. 2:0 pre nemeckého zástupcu!
     
    62
    Arnoldov členok prišliapnutý na poliacej čiare, no Alon Yefet púšťa hru ďalej. Opäť sa nám ale začína iskriť.
     
    61
    Po hodine hry tak domáci stále vedú tesne 1:0. Hrdinom je už tradične Bas Dost, ktorému to na jar zatiaľ nesmierne páli.
     
    60
    V rýchlom slede tu bol i ďalší rohový kop Lisabončanov, ktorý tentokrát rozohrával Mário, no i jeho pokus domáci odvrátili.
     
    59
    Už i s ním na trávniku sa Sporting pokúsil zahroziť po rohovom kope z pravej strany, no domáci Vlci sa bez problémov ubránili.
     
    57
    Problémy znovu hlási Fredy Montero, ktorého po ostrom súboji pristúpil na zemi Diego Benaglio. Cítim s kolumbijským zakončovateľom.
     
    55
    Kevin De Bruyne pokračuje vo vynikajúcom výkone, Rui Patrício mal znovu o prácu postarané. Figueiredo veľmi nepresne rozohrával protiútok Lisabončanov, keď prihrával presne na Knocheho. Nemecký stopér nakopol loptu na Dosta, ktorý sklepával práve na svojho kolegu z Beneluxu. Belgičan De Bruyne sa presadil na pravej strane šestnástky, odkiaľ sa na bližšej žrdi snažil prestreliť i gólmana Patrícia. Kapitán hosťujúceho výberu ale jeho prízemný pokus zo siedmich metrov dokázal vykopnúť do strany.
     
    53
    Na hracej ploche sa nám v posledných minútkach začalo iskriť. Dôkazom sú aj dve žlté karty v rýchlom slede.
     
    51
    Trestu neunikol ani domáci náhradník Maximilian Arnold, ktorý si v súboji so Silvom pomáhal nedovolene rukami.
     
    50
    Druhé dejstvo tak dostáva absolútne odlišný náboj. Doteraz defenzívnejšie ladení Lisabončania sa budú musieť vytiahnuť.
     
    48
    Hostia teraz zostali visieť hore, čo musel taktickým faulom i za cenu žltej karty riešiť Carrillo. Yefet vyhodnotil jeho držanie správne.
    DOST - 1:0
     
    47
    VfL Wolfsburg dal gól!
    Domáci vstupujú do druhého polčasu priam rozprávkovo a po necelých dvoch minútkach sa ujímajú dôležitého vedenia! Brazílsky stopér Naldo výborne vystúpil z defenzívnej štvorice, aby predskočil Montera a následne i založil gólovú akciu. Naldo sa skvele zorientoval na osi ihriska, odkiaľ pomedzi dvoch obrancov Sportingu adresoval nádhernú uličku pre BASA DOSTA. Holandský snajper sa na hranici šestnástky zmocnil lopty a nechytateľnou strelou k ľavej žrdi otvoril skóre! Rui Patrício nemal nárok.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Vo Volkswagen Arena zatiaľ pokračujeme bez gólov, no videli sme tri zaujímavé príležitosti. Schürrleho vychytal Rui Patrício, Paulo Oliveira si v páde vlastenca nestrelil a Carrillo na druhej strane z hranice šestnástky tesne minul pravú žrď. Aktívnejším a futbalovejším mužstvom je Wolfsburg, ktorý bol ušetrený od pokutového kopu, ktorý sa mohol a mal pískať po Vierinhovej ruke.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Jefferson na ľavej strane reklamoval Vierinhovu hru rukou a od pravdy nebol príliš ďaleko. Hostia mohli v závere prvého polčasu zahrávať penaltu, no bude z toho len rohový kop.
     
    44
    Joao Mário doprava na Carrilla, ktorý však našiel len kopačku stopéra Knocheho. Sporting ale po nezdarnom odkope zostáva pri lopte.
     
    43
    Fredy Montero sa ľahkým oblúčikom snažil zaskočiť Diega Benaglia, no švajčiarsky kapitán domáceho výberu predviedol ešte ľahší zákrok.
     
    42
    Stále len dvadsaťročný Arnold už má na svojom konte i jeden štart za nemeckú reprezentáciu. Huntove skúsenosti mu ale zatiaľ chýbajú.
     
    41
    Krátko pred polčasovou prestávkou sa na hraciu plochu dostáva Maximilian Arnold, ktorý nahrádza zrejme zraneného Aarona Hunta.
     
    40
    Táto akcia domácich mala konečne i nápad. Z ľavej strany centroval Schürrle, ktorý v šestnástke našiel Vierinhu. Portugalčan ale volejom minul bližšiu žrď.
     
    38
    Obe mužstvá sa zatiaľ dokazujú presadzovať len v prípade dočasného otvorenia zadných vrát. To sa zas tak často nestáva.
     
    37
    Na opačnom konci ihriska sa k hlavičkovú zakončeniu pretlačil Bas Dost, jeho ďalší strelecký pokus ale znovu smeroval len do stredu bránky.
     
    35
    Konečne si prvú gólovú príležitosť dnešného zápasu vypracovali i hostia a rozhodne sa oplatilo čakať. Sporting takmer udrel po rohovom kope VfL. Jefferson odvracal loptu pred šestnástku, kde lisabonskú kontru naštartoval Joao Mário. Ten na polovici ihriska prihrával doľava na Naniho, kmeňového hráča Manchestru United. Portugalský krídelník následne krásne preniesol hru doprava na rozbehnutého Carrilla, ktorý sa na centíku zbavil Ricarda Rodrígueza, no z hranice šestnástky pálil len tesne mimo pravej žrde. Prízemný pokus stačilo Benagliovi sledovať.
     
    34
    Aktívny Kevin De Bruyne vybojoval na pravej strane rohový kop, ktorý si aj sám rozohral, no najvyššie skákal Jefferson.
     
    33
    De Bruyne tentokrát radšej prihrával doľava, kde sa priestor otvoril pre Rodrígueza, no Švajčiarov center priletel len k Patríciovi.
     
    32
    Naopak tu bol rýchly brejk domáceho mužstva, ktorý sa pred šestnástkou snažil zakončiť De Bruyne, no Rosell ho k strele nepustil.
     
    31
    Dopredu sa teraz nasáčkovali hostia, ktorí sa prostredníctvom Jeffersona držia v ľavom rohu ihriska. Odtiaľ sa ale nedokážu vykombinovať.
     
    30
    Po polhodinke hry tak hráme s dvomi domácimi náznakmi, no stále bez vyloženej gólovej príležitosti. VfL zatiaľ jasne aktívnejší.
     
    29
    Schürrleho obrovská chyba v rozohrávke teraz na ľavej strane naštartovala Carrilla, ktorý sa snažil spolupracovať s Máriom, ktorý ale celý protiútok zbrzdil.
     
    28
    Medzitým sa ale hralo, Schürrleho pokus smeroval presne k ľavej žrdi, no strele z hranice šestnástky chýbala väčšia razancia.
     
    27
    S problémami zostáva na trávniku ležať kolumbijský zakončovateľ hostí Fredy Montero, ktorý bude možno musieť vynútene odstúpiť.
     
    26
    Po celej Európe už mimochodom padajú góly. Horúco je predovšetkým v Trabzonspore, kde Hamšíkov Neapol vedie už 3:0!
     
    25
    Nástup domácich sa už stihol prejaviť i na držaní lopty. V tejto štatistickej bilancii vedú domáci so 17-percentným náskokom.
     
    24
    To isté platilo o domácej ľavej strane defenzívy, ktorá zamedzila spolupráci medzi Carrillom a stredovým záložníkom Máriom.
     
    23
    Wolfsburg medzitým dvakrát nepochodil s rozohrávkou rohového kopu. Sporting sa v oboch prípadoch dokázal ubrániť.
     
    22
    Na opačnej strane mal prácu i Diego Benaglio, ktorý nedokázal udržať Carrillov center z pravej strany. Do značnej miery mu ale vypomohol Naldo.
     
    20
    Domáci Wolfsburg začína poriadne dupať na plyn a Sporting sa teraz musí obracať. Portugalčan Vierinha na pravej strane ihriska naštartoval obrancu Junga. Prvý bek s loptou dobehol až na kraj šestnástky, odkiaľ sa prudkým, prízemným centrom snažil nájsť Basa Dosta. Ešte pred ním sklzom zasahoval hosťujúci stopér Paulo Oliveira, ktorý si v páde takmer vrazil loptu do siete. Guľatý nezmysel sa krútil tesne vedľa ľavej žrde, ktorá bola presúvajúcim sa Ruiom Patríciom nestrážená. Našťastie pre Lisabončanov to pohromou neskončilo.
     
    19
    Ten následne priniesol Knocheho hlavičku, ktorá ale smerovala presne do stredu bránky. Rui Patrício si to bez problémov postrážil.
     
    17
    Po nudnej štvrťhodinke sa domácej gólovej mašine konečne podarilo naštartovať motory. Kevin De Bruyne sa najskôr pekne uvoľnil s loptou v strede ihriska, aby následne zo stredového kruhu na ľavej strane ešte krajšie naštartoval Andrého Schürrleho. Priestor pred nemeckým majstrom sveta neuzavrel obranca Cédric. Schürrle následne z ľavej strany neohrozene postupoval až do šestnástky, z ktorej ľavej strany sa pokúsil na bližšej žrdi prestreliť Ruia Patrícia. Kapitán lisabonského klubu bol ale namieste a prudký pokus k pravej žrdi dokázal vyraziť na rohový kop.
     
    16
    V držaní lopty majú menšiu prevahu hostia, konkrétne s ňou hrajú častejšie v piatich percentách celkového času.
     
    15
    Po štvrťhodine hry sme si tak mohli zapísať prvý údaj do zápasových štatistík. Na strely a predovšetkým góly zatiaľ čakáme.
     
    13
    Oriol Rosell prišiel príliš neskoro do súboja s Aaronom Huntom a po podrazení Nemcových nôh už Alon Yefet musel tasiť. Dva ostrejšie zákroky, ktoré tomu kartovému predchádzali, už v dnešnom stretnutí pustil.
     
    13
    Atmosféra je napriek nudnému priebehu výborná. Volkswagen Arena síce rozhodne nie je vypredaná, ale domáce jadro je počuť.
     
    12
    V nevýraznom tempe si teraz začína prihrávať domáce mužstvo, ktoré sa taktiež nikam nehrnie. Pokračujeme bez šancí.
     
    11
    Aaron Hunt narazil v súboji na Carrilla, ktorý doňho pre zmenu prišiel neskoro. Aj v tomto prípade sa zaobídeme s ústnym dohovorom hlavného arbitra.
     
    10
    V rohu ihriska teraz dokázal udržať loptu Nani, no následne bol i tak nútený rozohrať iba za seba. Opatrnosť je zatiaľ prvoradá.
     
    9
    V úvodnej desaťminútovke panuje vo Volkswagene Arene pokoj zbraniam. Jedinú prácu mal Benaglio, ktorý bezpečne boxoval Máriov roh.
     
    8
    Vierinha sa rozbehol po pravej čiare, no od šestnástky centroval len presne na kopačku pripraveného Figueireda.
     
    7
    Hru v týchto momentoch začína tvoriť hosťujúci Sporting Lisabon, no z oboch strán je to zatiaľ veľmi opatrné.
     
    6
    Kevin De Bruyne s súboji nechtiac zasiahol Silvu. Belgičan sa protihráčovi okamžite ospravedlnil, Alon Yefet zachoval pokoj.
     
    5
    Portugalčan Vierinha výborne zapracoval na pravej strane, kde zastavil Jeffersona, ktorý ho následne musel faulovať.
     
    4
    Ani jedno mužstvo sa pri rozohrávke neštíti zapájať i gólmanov. Zatiaľ sledujeme tradične opatrný začiatok dvojzápasu.
     
    3
    Po zrazenom Naniho centri z ľavej strany sa dokonca kopal úvodný rohový kop, no ten bezpečne vyboxoval Diego Benaglio.
     
    2
    Wolfsburg v úvode zisťuje do akej miery bude ich dnešný súper napádať. Portugalčania si zatiaľ nesiahli na loptu, čo však po poldruha minúty začína meniť dvojica Rosell a Silva.
     
    1
    Úvodný výkop prvého zápasu šestnásťfinále EL obstarali domáci v zelenom. Sporting v netradičnej žltej zľava-doprava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    VfL Wolfsburg: Benaglio (C) – Jung, Knoche, Naldo, R. Rodríguez – Träsch – Vierinha, A. Hunt, De Bruyne, Schürrle – Dost
    Náhradníci: Grün – Bendtner, Schäfer, T. Klose, Caligiuri, Arnold, Seguin
    Manažér: Dieter Hecking (GER)

    Sporting Lisabon: R. Patrício (C) – Cédric, P. Oliveira, Figueiredo, Jefferson – Mário, Rosell, A. Silva – Carrillo, F. Montero, Nani
    Náhradníci: Boeck – A. Martins, Capel, Tanaka, M. Sarr, J. Silva, C. Mané
    Manažér: Marco Silva (POR)

    Rozhodca: Alon Yefet – N. Davidy, A. Mozes – D. Shimon (všetci ISR).
     
    Vitajte vo Volkswagen Arene, kde nás čaká úvodné stretnutie jedného z najatraktívnejších dvojzápasov v rámci šestnásťfinále Európskej ligy UEFA.

    Domácu trávu bude hájiť Wolfsburg, ktorý sa v tejto sezóne nachádza vo výbornom rozmare. V domácej Bundeslige sa Vlci momentálne nachádza na druhom mieste s osembodovou stratou na suverénny Bayern Mníchov. Druhú priečku obsadil dnešný hostiteľ i v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA, kde bol na sily VfL len liverpoolsky Everton (Toffees zvíťazili v oboch dueloch: 4:1 a 2:0).
    Wolfsburg je so siedmimi víťazstvami a tromi remízami desať súťažných zápasov neporazený. Naposledy naň ešte v novembri vyzrel spomínaný Everton. Vlkom sa nadmieru darí po Novom roku. Jarnú časť Bundesligy začali fenomenálnym výpraskom mníchovského Bayernu (4:1). Zeleno-bieli si zastrieľali i naposledy, kedy v nesmierne divokom zápase napokon pretlačili Bayer Leverkusen (5:4).

    Na slabú výkonnosť sa ale nemôžu sťažovať ani v hlavnom meste Portugalska. Sporting v ostatných pätnástich súťažných zápasoch našiel iba jedného premožiteľa. V rámci ligového pohára tesne nestačil na Belenenses (2:3). Leões si pred poldruha týždňom v rámci dlhodobej ligovej súťaže zmerali sily aj s lisabonským klubom číslo jede – Benficou a nedopadlo to vôbec špatne.
    Dnešný hosť vtedy pred vlastnými divákmi uhral hodnotnú remízu 1:1. Pre Lisabončanov to bude prvé stretnutie v rámci tohtoročnej edície Európskej ligy UEFA. Sporting na jeseň pôsobil v skupinovej fáze Ligy majstrov, kde mu na poslednú chvíľu uchmatlo postup Schalke 04. Portugalčanom sa napokon stala osudná hneď úvodná remíza na pôde odpísaného Mariboru. Dnes si tak môžu začať naprávať chuť v európskej súťaži číslo dva.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.

    Erik Farkaš

    Góly: 47. Dost, 63. Dost

    Karty:   51. Arnold (WOF) – 13. Rosell (SPL), 48. Carrillo (SPL)


    VfL Wolfsburg: Benaglio (C) – Jung, Knoche, Naldo, R. Rodríguez – Träsch – Vierinha, A. Hunt, De Bruyne, Schürrle – Dost
    Náhradníci: Grün – Bendtner, Schäfer, T. Klose, Caligiuri, Arnold, Seguin
    Manažér: Dieter Hecking (GER)

    Sporting Lisabon: R. Patrício (C) – Cédric, P. Oliveira, Figueiredo, Jefferson – Mário, Rosell, A. Silva – Carrillo, F. Montero, Nani
    Náhradníci: Boeck – A. Martins, Capel, Tanaka, M. Sarr, J. Silva, C. Mané
    Manažér: Marco Silva (POR)

    Rozhodca: Alon Yefet – N. Davidy, A. Mozes – D. Shimon (všetci ISR)
    Štvrtok 26.02.2015