SP v alpském lyžování - slalom mužů, 1. kolo Vítěz: M. Hargin (SWE) (kon.) | SP v alpském lyžování - slalom mužů, 2. kolo Vítěz: F. Neureuther (GER) (kon.)
koniec udalosti
SP v alpském lyžování - slalom mužů, 2. kolo, Wengen

Vítěz: F. Neureuther (GER)

cz Sobota 17.01.2015, 13:30 • Lauberhorn - Wengen, Švýcarsko • Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u druhého kola slalomu mužů ve švýcarském Wengenu. První kolo slalomu je naplánováno na 10:30 hodin a nastoupí do něj přesně 72 závodníků, mj. i čeští slalomáři Kryštof Krýzl a Ondřej Berndt či Slovák Adam Žampa.
     
    S informacemi ohledně výsledků prvního kola a postupové třicítky se přihlásíme krátce po skončení prvního kola slalomu.
     
    Výsledky 1. kola:

    1. Mattias Hargin (SWE)
    2. Stefano Gross (ITA) +0,14
    3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,32
    4. Fritz Dopfer (GER) +0,54
    5. Felix Neureuther (GER) +0,55
    6. Alexander Chorošilov (RUS) +0,77
    7. Andre Myhrer (SWE) +0,83
    8. Alexis Pinturault (FRA) +1,00
    9. Patrick Thaler (ITA) +1,12
    10. Markus Larsson (SWE) +1,40
    11. Luca Aerni (SUI) +1,43
    12. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1,63
    13. David Choudounsky (USA) +2,08
    14. Benjamin Raich (AUT) +2,09
    15. Julien Lizeroux (FRA) +2,12
    16. Jonathan Nordbotten (NOR) +2,27
    17. Daniel Yule (SUI) +2,29
    18. Steve Missillier (FRA) +2,33
    19. Sebastian-Foss Solevaag (NOR) +2,42
    20. Reinfried Herbst (AUT) +2,64
    21. Adam Žampa (SVK) +2,74
    22. Mario Matt (AUT) +2,75
    23. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +2,80
    24. Ted Ligety (USA) +2,96
    25. Manfred Mölgg (ITA) +3,09
    26. Dave Ryding (GBR) +3,38
    27. Cristian Deville (ITA) +3,41
    27. Linus Strasser (GER) +3,41
    29. Michael Matt (AUT) +3,50
    30. Juasa Naoki (JPN) +3,78
     
    Velkým překvapením prvního kola je, že rakouský favorit Marcel Hirscher poprvé od roku 2012 nedokončil svůj závod. Šanci na vítězství tak mají jiní slalomáři.

    Do druhého kola nepostoupil ani jeden ze dvojice českých lyžařů, kteří se představili v kole prvním – Kryštof Krýzl ani Ondřej Berndt. Naopak z jednadvacátého místa bude ve druhém kole útočit Slovák Adam Žampa.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Naoki Juasa zajel poměrně dobrou jízdu. Jeho čas byl 51,60, celkový součet je pak 1:50,18,
     
    29
    Michael Matt, bratr Mario Matta, od začátku zvyšoval náskok na Juasu a v cíli je o 61 setin dříve než Japonec.
     
    28
    Linus Strasser sice v horním sektoru měl náskok ještě 19 vteřin, ale poté ztrácel. Nakonec je jeho deficit téměř půlvteřiny. Němec jde na druhé místo.
     
    27
    Cristian Deville se startovním číslem 66 pojede právě nyní.
     
    27
    Ital se dostal do druhého kola s nejvyšším startovním číslem a jeho cílem bylo hlavně dojet. To se mu podařilo. Na prvním mezičase sice vedl o 35 setin, ale nakonec to bylo čím dál horší. Ztráta 71 setin řadí Devilleho na poslední místo, body to však budou, a to je hlavní.
     
    26
    Dave Ryding také není jezdec, který by patřil do třicítky nejlepších. Jeho startovní číslo 37 hovoří jasně, ale Ryding ukazuje, že si jízdou druhé kolo zaslouží. Ještě na prvním mezičase byl Ryding první, ale s druhou částí trati si neporadil. Brit jde na poslední pátou pozici.
     
    25
    Manfred Mölgg nepředvádí zrovna technicky povedenou jízdu, je to hodně rozházený slalom z jeho strany. Jeho ztráta na druhém mezičase je již 53 setin a vypadá to, že Mölgg nakonec bude poslední. Je to tak, ztráta téměř sekundu a půl a Michael Matt si zatím výrazně polepšuje.
     
    24
    Nyní by se však mohlo pořadí měnit. Připraven je Ted Ligety.
     
    24
    Na začátku měl Ligety náskok 54 setin, ale prostřední část trati závodníkům prostě nesedí. Matt jí zajel fantasticky a Ligety ztrácí! Američanovi nakonec hrozilo, že bude poslední, nakonec jde na šesté a předposlední místo.
     
    23
    Připraven je Victor Muffat-jeandet.
     
    23
    Francouzský slalomář má na prvním mezičase náskok téměř sekundu, to je pořádný počin.
     
    23
    Jenže Matt prostě zajel druhou část fantasticky a Muffat-jeandet najednou má náskok pouze 22 setin. Tento náskok ale Francouz udržel a jde o čtvrt sekund do vedení před Michaela Matta.
     
    22
    Muffat-jeandet sesadil Michaela Matta. Revanšuje svého bratra Mario Matt?
     
    22
    Zatím to tak vypadá, Mario Matt vede jak na prvním, tak na druhém mezičase.
     
    22
    Rozhodující bude třetí mezičas a spodní část treti, kterou zajel Muffat-jeandet poměrně dobře. A Mario Matt ztrácí. Nakonec je to třetí místo a jde až za svého bratra Michaela Matta.
     
    21
    Na startu máme také Adama Žampu ze Slovenska.
     
    21
    Adam Žampa měl na začátku náskok šest setin, který na prvním úseku ještě navýšil. Jenže v prostřední části trati byl Žampa přeci jen pomalejší a v cíli mu náleží až osmé místo se ztrátou 1,11 vteřiny. Body to však jsou.
    Jízda Adama Žampy
     
    20
    Máme nového lídra závodu! Reinfried Herbst to stihl těsně, hodně těsně, na poslední části trati ztratil téměř třicet setin, ale nakonec jeho dravá jízda vynesla vedení o šest setin sekundy!
     
    19
    Sebastian-Foss Solevaag se s tratí rval statečně, hlavně tedy se spodní částí. Tam je to hodně těžké a až budou dojíždět poslední závodníci, bude trať navíc rozbitá. Solevaa, nakonec jde na čtvrté místo.
     
    18
    Steve Missillier udělal v prostřední části tratě obrovskou chybu, řekl bych, že prvně dostal špicara a o chvilku déle se, hodně rozhozen, snažil svojí chybu napravit, ale doslova se mu sekly lyže a Francouz dnešní slalom nedokončí.
    Pád Steva Missilliera
     
    17
    Daniel Yule nebude na dnešní druhé kolo vzpomínat v dobrém. Na Herbsta měl na začátku náskok 35 setin, který už v prostřední části trati ztratil a nakonec klesl až na šestou pozici. Švýcar bude nejhůře dvaadvacátý.
     
    16
    Jonathan Nordbotten také nepředvedl nikterak zázračnou jízdu a opět je to těžká střední část, kde nabral ztrátu. Herbst jí sjel skvěle, Nordbotten nikoliv. Sedmá pozice až za Yulem.
     
    15
    Před jízdou dobře známého Juliena Lizerouxe bude následovat přestávka. Francouz má z prvního kola na Herbst náskok 52 setin.
     
    15
    Závod je nyní přerušen, nad Lauberhornem nám krouží vrtulník. Lizeroux by měl vyjet zhruba za čtyři minuty.
     
    15
    Na sjezdvce máme zraněnou osobu v místě, kam je těžké se dostat. Záchranář se k ní již slaňuje a jde jí na pomoc.
     
    Závod stále nepokračuje, dle oficiálních stránek je přerušen právě kvůli záchranným pracím.
    Nad Lauberhornem krouží helikoptéra, závod je zatím přerušen
     
    15
    Vše je v pořádku, záchranné práce jsou úspěšné, Julien Lizeroux je na trati.
     
    15
    Francouz zajel parádní jízdu, zvládl těžkou střední pasáž s náskokem 16 setin před Herbstem, který až do konce udržel. Legenda francouzského slalomu vede o 16 setin.
    Záver jízdy Juliena Lizerouxe
     
    14
    Beni Raich udělal před druhým mezičasem velkou chybu, která ho stála dost setin sekundy. I když jeho ztráta nakonec není tak hrozná, bez této chyby by možná atakoval vedoucí pozic Lizerouxe. Takhle je to "až" čtvrté místo.
     
    13
    David Chodounsky, Američan z českým přijmením, od začátku tratě ztrácel cenné vteřinky. Ale na Lizerouxe neměl tak velký náskok, přesně 4 setinky, což je nic. Nakonec Chodounsky, česky hovořící závodník, dokončil trať se ztrátou 61 setin na Lizerouxe a je sedmý.
     
    12
    Pořadí se bude měnit znovu, protože Jean-Baptiste Grange zajel naprosto famózní druhé kolo, kterému zatleskal i Julien Lizeroux. Agresivní parádní jízda, díky které odsunuje Grange svého reprezentačního kolegu na druhé místo. Francouz vede o téměř sekundu, přesněji o 93 setin.
    Záver parádní jízdy Jeana-Baptiste Grangeho
     
    11
    Luca Ärni to bude mít hodně těžké, aby vůbe catakoval Grangeho.
     
    11
    Je ale třeba říct, že Grange zajel parádní slalom a nechal za sebou soupeře doslova o parník. Takže i když Švýcar ztratil 76 setin, nakonec jde na druhou pozici za Francouze.
     
    10
    Markus Larsson vedl v prvním sektoru o dvacet setin a ještě na druhém mezičase se držel s náskokem 3 setiny před Grangem. Švéd atakoval první místo a to mu uteklo doslova o chloupek, Grange se totiž udržel ve vedení právě o tři setiny!
     
    9
    Patrick Thaler určitě bude chtít jít před Grangeho, uvidíme, zda se mu to podaří.
     
    9
    Nepodaří, určitě ne. Před prvním mezičasem ztratil dvacet setin svého náskoku, na dalším měřeném úseku přes půlvteřinu. Ital jde až na páté místo a propadne se výsledkovým pořadím, pokud teda pět závodníků nevypadne.
     
    8
    Před námi je posledních osm závodníků, načne je další Francouz Alexis Pinturault.
     
    7
    Alexis Pinturault si drží od začátku svůj náskok a nakonec jse o parník před svého reprezentačního kolegu Jeana-Baptiste Grangeho. To byla opravdu jízda, které není co vytknout. Na prvním mezičase vedl Pinturault o pětašedesát setin a tento náskok udržel až do cíle. Dva Francouzi v čele, to je paráda pro zemi sužovanou událostmi, pro které se stalo rovnítkem heslo Je Suis Charlie.
    Povedená jízda Alexe Pinturaulta
     
    7
    André Myhrer dostal ve střední pasáži špicara. Sice do cíle dojel se ztrátou 1,20 vteřiny na Pinturaulta a zařadil se na čtvrté místo, ale myslím si, že i Švéd nyní ví, že jej diskvalifikace zřejmě nemine. Uvidíme.
     
    6
    Alexander Chorošilov nejel vůbec špatný závod, to si pojďme říct na rovinu. V polovině trati byl na třetí pozici a vzhledem k tomu, že zvládl velmi dobře i konec trati, šel na průběžné třetí místo. Rus bude zřejmě spokojen.
     
    5
    Felix Neureuther měl na začátku trati solidní náskok na Pinturaulta, celkem 45 vteřin, který nakonec nejenže udržel, ale ještě navýšil. Německý zváodník je o šest desetin sekundy ve vedení!
    Studie jízdy Felixe Neureuthera a radost jeho trenéra
     
    4
    Kdepak, Fritz Dopfer nejel tak dobře jako jeho reprezentační kolega Felix Neureuther a od začátku na něj ztrácel. Na druhém mezičase to pro Dopfera vypadalo hodně špatně, ale nakonec toto místo udržel.
     
    3
    Henrik Kristoffersen jel parádní jízdu, o tom žádná. Ještě v polovině trati se zdálo, že by mohl atakovat Neureuthera, ale i když je velmi čistě, poslední pasáži scházela trošku rychlost. Nor jde na druhé místo a bude čekat, zda ho poslední dva slalomáři pustí na bednu.
     
    2
    Stefano Gross vedl na prvním mezičase o 8 setin sekundy a na tom druhém dokonce o 24 setin, ale Felix Neureuther zvládl konec tratě naprosto fantasticky a tady Ital ztratil nejvíce. Je druhý o dvě desetiny za Neureutherem.
     
    1
    Vyhraje Mattias Hargin nebo Felix Neureuther?
     
    1
    Je to asi jasné, na druhém mezičase se náskok Hargina rozplynul a Hargin bude mít co dělat, aby šel vůbec na bednu!
     
    1
    Mattias Hargin nakonec ztratil téměř vteřinu na dnes ve druhé jízdě skvěle jedoucího Felixe Neureuthera. Švéd je mimo stupně vítězů, končí na šesté místě!
     
    Konec
    Závod skončil
     
    Německý závodník Felix Neureuther vyhrál dnešní slalom, což znamená, že v průběžném pořadí Světového poháru slalomářů jde do vedení před Marcela Hirschera! Na druhém místě dnes skončil Ital Stefano Gross a třetí místo patří Henriku Kristoffersenovi z Norska.
     
    Konečné pořadí:
    1. Felix NEUREUTHER (GER) 1:46,93
    2. Stefano GROSS (ITA) +0,20
    3. Henrik KRISTOFFERSEN (NOR) +0,44
    4. Alexis PINTURAULT (FRA) +0,60
    5. Alexander CHOROŠILOV (RUS) +0,85
    6. Mattias HARGIN (SWE) +0,96
    7. Fritz DOPFER (GER) +1,04
    8. Jean-Baptiste GRANGE (FRA) +1,25
    9. Markus LARSSON (SWE) +1,28
    10. Luca ÄRNI (SUI) +2,01
    11. Julien LIZEROUX (FRA) +2,18
    12. Patrick THALER (ITA) +2,31
    13. Reinfried HERBST (AUT) +2,34
    14. Victor MUFFAT-JEANDET (FRA) +2,40
    15. Benjamin RAICH (AUT) +2,60
    16. Michael MATT (AUT) +2,64
    17. Sebastian-Foss SOLEVAAG (NOR) +2,66
    18. David CHODOUNSKY (USA) +2,79
    19. Mario MATT (AUT) +2,82
    20. Daniel YULE (SUI) +2,85
    21. Linus STRASSER (GER) +3,06
    21. Jonathan NORDBOTTEN (NOR) +3,06
    23. Naoki YUASA (JPN) +3,25
    24. Cristian DEVILLE (ITA) +3,35
    25. Dave RYDING (GBR) +3,38
    26. Adam ŽAMPA (SVK) +3,51
    27. Ted LIGETY (USA) +3,65
    28. Manfred MÖLGG (ITA) +4,13.
    ...
    Steve MISSILIER (FRA) – nedokončil druhé kolo
    Andre MYHRER (SWE) – diskvalifikován ve druhém kole.
     
    S konstatováním, že Felix Neureuther po parádní jízdě ve druhém kole vyhrál slalom mužů ve Wengenu a prodral se do čela Světového poháru slalomářů před dnes v prvním kole vypadnuvšího Marcela Hirschera, se s Vámi loučí a zase někdy u alpského lyžování se těší Tomáš Lysý. (16:55:00)

    Tomáš Lysý