Jekaterinburg – Nižnekamsk 2:3 (0:1 po s.n.) | Metallurg Magnitogorsk – Togliatti 2:0 (kon.) | Helsinki – Dinamo Minsk 5:2 (kon.)
koniec
Jokerit Helsinki
5:2 (3:1, 0:1, 2:0)
HC Dinamo Minsk
Sobota 03.01.2015, 16:00 • Hartwall Aréna, Helsinki • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Jokerit Helsinki, šesťnásobný majster krajiny tisícich jazier, vznikol v roku 1967. Do KHL vstúpil v jej siedmej sezóne a rozhodne nie je tímom len do počtu. Z doposiaľ odohratých 16 zápasov zaknihoval 35 bodov a v tabuľke Západnej konferencie si drží 3. miesto. V aktuálnej tabuľke formy Jokerit zaznamenal 8 bodov za dve víťazstvá v riadnom hracom čase a jedno víťazstvo po predĺžení. Presne rovnako je na tom aj HC Slovan, až s jedným rozdielom, že jedno víťazstvo zaknihoval až po samostatných nájazdoch.

    Modro-červený dres klubu obliekajú okrem domácich hráčov z Fínska aj traja hráči zo susedného Švédska, v dvoch hráčoch má zastúpenie USA, jeden má pas štátu Kanada a dres „žolíkov“ oblieka aj Petr Koukal z Českej republiky. Jokerit hráva svoje domáce zápasy v Hartwall Aréne s kapacitou 13.506 divákov. Hlavným trénerom mužstva je domáci kouč Erkka Westerlund.

    HC Dinamo Minsk je pomerne mladý tím. Datuje vznik v roku 2003. História klubu siaha však až do roku 1976. Dinamo odohralo v najvyššej lige vtedajšieho Sovietskeho zväzu 5 sezón, s najlepším výsledkom v sezóne 1989/1990, keď obsadilo v tabuľke 10. miesto. Neskôr sa klub premenoval na Tivali Minsk a hral domácu ligu v Bielorusku.

    Dinamo Minsk vstúpil do KHL pri jej zrode v roku 2008. V prvých dvoch ročníkoch sa do play-off súťaže neprebojoval. V ďalších dvoch ročníkoch sa hráči bieloruského klubu do play-off prebojovali, no svoje účinkovanie ukončili v prvom kole, najskôr boli nad ich sily hráči Lokomotiv Jaroslavľ a o rok neskôr klub Dinamo Moskva. V piatom ročníku brány play-off pre Dinamo zostali zatvorené. Postupne hráči Dinamo Minsk obsadili v záverečnom účtovaní KHL 22. , 19. , 16. , 13. a 19. miesto. V uplynulom ročníku tomu nebolo inak, brány play-off zostali zatvorené a klub skončil v celkovom hodnotení na 26. mieste. Pre kluby, ktoré nepostúpia do play-off existuje možnosť zabojovať o Pohár útechy. Minsk sa dostal až do finále, keď postupne vyradil bratislavský Slovan, Atlant Mytišči a Severstaľ Čerepovec. No vo finále boli nad ich sily hráči Avangard Omsk, ktorí sériu ukončili víťazstvom 3:0 na zápasy.

    Bielo-modrý dres klubu obliekajú okrem domácich hráčov z Bieloruska aj štyria hráči z Kanady, dvaja hráči z USA a dvaja z Ruskej federácie. Po jednom hráčovi majú zastúpenie hokejové krajiny Nórska, Ukrajiny, Českej republiky – Lukáš Krajíček a Slovenskej republiky – Ivan Švarný. V roku 2010 sa Dinamo presťahovalo do novej haly, ktorá nesie názov Minsk-Aréna a s kapacitou 15.086 divákov je najväčšou halou v celej KHL. Hlavným trénerom mužstva je Slovák Ľubomír Pokovič.

    V aktuálnej tabuľke KHL zaznamenal Jokerit Helsinki zo 40 zápasov 86 bodov, Dinamo odohralo o jeden zápas menej a získalo celkom 71 bodov. V tabuľke formy zaznamenali hostia 15 bodov za 3 víťazstvá v riadnom hracom čase, 1 víťazstvo po predĺžení a 1 víťazstvo po samostatných nájazdoch, domáci majú v tabuľke formy 9 bodov za 3 víťazstvá v riadnom hracom čase.

    Srdečne vás pozývam k sledovaniu zápasu s poradovým číslom 579 tohtoročnej edície KHL, Hartwall Aréna v Helsinkách bude hostiť Dinamo Minsk, aj z tohto zápasu Vám v sobotu popoludní krátkymi písanými vstupmi sprostredkujeme aktuálne dianie na ľadovej ploche.
     
    Úvodné zostavy:

    Jokerit Helsinki:

    Karlsson (Helenius) – Väänänen, Gunderson, Jaakola, Peltola, Ohtamää, Lajunen, Saari – Hagman, Kapanen, Huhtala – Aaltonen Wirtanen, Sallinen – Omark, Koukal, Moses – Mäki, Ben-Amor, Rita

    HC Dinamo Minsk:

    Taylor (Milčakov) – Krajíček, Goroško, Kaznadej, Bailen, Šinkevič, Lisovec, Badun – Kaľužný, Szczechura, Cheechoo – Linglet, Vesce, Ellison – Kitarov, Meleško, Materuchin – Stepanov, Drozd, Razvadovsky

    Rozhodca:

    Karabanov, Kulakov – Gordenko, Tomilov.
     
    Príjemné popoludnie pri sledovaní prenosu KHL zo severu Európy, moderná Harwall Aréna dnes zažije súboj ako sa patrí, proti sebe nastúpia dva kvalitné tímy, Jokerit vs. Dinamo Minsk. Vitajte pri sledovaní nášho on-line prenosu.
     
    Domáci nastúpia na zápas v modrých dresoch, hostia v bielo-modrých farbách. Vypočujeme si hymny oboch krajín a môžeme začať.
     
    Hartwall Aréna je veľmi slušne zaplnená, mám pocit, že do posledného miesta, tešíme sa na kvalitný hokej.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:59
    Peltola od modrej nahadzoval puk na bránku, Taylor ho vyrazil a videli sme tak prvú strelu v zápase do priestoru bránky.
     
    01:26
    Puk na hokejkách domácich v ich pásme, Dinamo vyčkáva na taktiku svojho hostiteľa.
     
    01:44
    Ben-Amor nahadzoval puk do pásma od červenej čiary, poslal ho na ochrannú sieť a tak budeme vhadzovať v strednom pásme.
     
    02:24
    Väänänen vystrelil od modrej príklepom, puk z jeho hokejky v sieti neskončil a hostia zakladajú svoju útočnú akciu.
     
    03:02
    Hagman skončil v bránkovisku na ľade, arbitri hru prerušilu a vykázali ju do stredného pásma.
     
    03:43
    Jokerit hral s pukom v pásme hostí, vyťažil však len jednu nepresnú strelu spoza pravého kruhu.
     
    04:14
    Nedovolené bránenie a dve minúty dostal Goroško, presilovú hru si zahrá Jokerit.
     
    04:33
    Dinamo poslalo puk aspoň na chvíľku do stredného pásma.
     
    04:58
    Prečíslenie hostí dva na jeden, Ellison z pravej strany nabil na ľavý kruh Vescemu, ktorý príklepom minul bránku Karlssona.
     
    05:31
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    JUHAMATTI AALTONEN dostal diagonálnu prihrávku na ľavý kruh, Taylorovi Hagman efektne clonil a Aaltonen puk usmernil do bránky hostí. Asistencie: Ryan Gunderson a Niko Kapanen.
    Juhamatti AALTONEN - 1:0
     
    06:42
    Hartwall Aréna dnes prvýkrát burácala, keď krásnu akciu domácich po prihrávkach na jeden dotyk učebnicovo zakončil Aaltonen.
     
    07:56
    Jokerit nahodil puk do pásma hostí, nebude to zakázané uvoľnenie, puk trafil priestor bránky a Taylor ho veru musel prikryť.
     
    08:19
    Krásna akcia hostí, do brejku sa dostal Linglet, ktorý zoči-voči Karlssonovi nedokázal puk usmerniť do siete.
     
    08:36
    Podrazenie v podaní Lingleta a opäť si presilovú hru zahrá Jokerit, tú prvú využil.
     
    08:56
    Hagman dostal puk z pravej strany pred bránku, Taylor jeho puk usmernil do rohu klziska.
     
    09:08
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    RYAN GUNDERSON od modrej akoby nahadzoval puk na bránku, Taylor mal opäť zakrytý výhľad a opäť mu clonil výborný Hagman, puk skončil vo vrchných partiách jeho bránky. Asistencia: Niko Kapanen.
    Ryan GUNDERSON - 2:0
     
    10:21
    Dinamo otvára hru, aj musí, Jokerit sa dvomi gólmi v dvoch presilovkách ujal vedenia a má taktovku hry pevne vo svojich rukách.
     
    11:36
    Omark sa na pravej strane s pukom preštrikoval až k bránkovisku, Taylor pri ľavej žrdi priestor dobre vykryl a hokejkou puk poslal do rohu klziska, teraz sa Hartwall Aréna tešiť nebude.
     
    12:47
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Opäť krásna hokejová akcia domácich, prihrávkami na jeden dotyk Jokerit vyškolil Dinamo a spred bránkoviska puk do bránky usmernil TOMMI HUHTALA. Asistencie: Topi Jaakola a Niko Kapanen.
    Tommi HUHTALA - 3:0
     
    12:47
    Oddychový čas hostí, tréner Pokovič rieši vzniknutú situáciu so svojimi ovečkami.
     
    13:29
    Dve minúty za hákovanie dostal Väänänen, presilovú hru si zahrá teraz Dinamo.
     
    13:56
    Jokerit poslal puk von cez všetky čiary, získal tak cenné sekundy zo svojho oslabenia.
     
    14:29
    Szczechura sa takmer dostal pred bránkoviskom k zakončeniu, defenzíva domácich ho však k streľbe nepustila.
     
    14:52
    Jokerit opäť vyhodil puk von cez všetky čiary, Dinamo pôsobí ako mladší žiak.
     
    15:11
    Lajunen si dal takmer vlastenca, keď puk po vhadzovaní poslal na svojho gólmana, Karlsson je skúsený chlap a puk ukryl vo svojom náručí.
     
    15:29
    Domáci v plnom počte, Dinamo svoju presilovú hru nevyužilo.
     
    15:48
    Dinamo Minsk dal gól!
    Lukáš Krajíček príklepom spoza ľavého kruhu po ľade puk poslal pred bránku a do rohu Karlssonovej bránky ho usmernil ALEXEJ KAĽUŽNÝ. Asistencie: Lukáš Krajíček a Paul Szczechura.
    Lukáš KRAJÍČEK - 3:1
     
    16:12
    Väänänen zasadil strom Stepanovovi, ktorý otrasený už odchádza na striedačku.
     
    17:13
    Jokerit si teraz urobil z bránky hostí strelnicu, Taylor však dokázal všetky tri puky zneškodniť vyrazením späť do hry.
     
    17:39
    Moses poslal pekný puk na Taylora, gólman hostí si povedal, a dosť, a puk ukryl do lapačky.
     
    18:35
    Materuchin sa dokázal s pukom dostať cez Lajunena na medzikružie, ohroziť Karlssona v bránke domácich však už nedokázal.
     
    19:40
    Hagman poslal od mantinelu puk pred bránku, Kapanen ho tečoval smerom na Taylora, ktorý bol v strehu a puk usmernil do rohu klziska.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila nám prvá tretina kvalitného hokeja, domáci hladní po góloch vyrukovali na svojho súpera a od úvodu ho rozobrali ako údenú makrelu. Vypýtali si fauly a hneď sa dostali využitými presilovkami do brejku. Tretí gól pridali po učebnicovej akcii a majú tak nakročené k zisku troch bodov. Dinamo si vypýtalo po treťom inkasovanom góle oddychový čas a to zrejme pomohlo, rovnako pekným gólom sa do listiny strelcov zapísal aj Krajíček. Máme sa na čo tešiť v druhej časti hry. Pomer striel do priestoru bránky 15:7.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 16:53.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    21:21
    Dinamo Minsk dal gól!
    Ellison pekne spoza bránkovej čiary poslal puk pred bránkovisko a RYAN VESCE kontaktným gólom vracia hostí do hry. Asistencia: Matt Ellison.
    Ryan VESCE - 3:2
     
    22:51
    Hostia po góle ožili a s pukom operujú v pásme domácich, podarí sa im ohroziť aj Karlssona v bránke Jokeritu?
     
    23:29
    Meleško vystrelil od modrej, Karlsson mal ideálny výhľad a puk vyrazil späť do hry, Jokerit ho vyváža von z pásma.
     
    25:05
    Na dve minúty na trestnú odkorčuľoval Lajunen, držanie.
     
    25:25
    Dinamo zamklo domácich v pásme, budeme svedkami vyrovnania skóre?
     
    25:53
    Ohtamää vyhodil puk von cez všetky čiary, hostia musia vyrobiť ďalšiu svoju presilovkovú akciu.
     
    26:39
    Linglet vystrelil švihom tesne nad ľadom od pravého kruhu, Karlsson aj tento puk ukryl vo svojom výstroji.
     
    26:50
    Jokerit vyhral buly v pásme a opäť puk poslal až k bránke hostí.
     
    27:05
    Domáci v plnom počte, Dinamo presilovú hru nevyužilo.
     
    28:08
    Omark spoza kruhov nevystrelil, puk poslal spoluhráčovi na ľavý kruh a domáci strelu napokon pokazili, Taylor bol bez práce.
     
    29:09
    Huhtala sa na pravej strane dostal do brejku, od kruhu vystrelil, Taylor v pokľaku puk ukryl do náručia.
     
    29:39
    Dinamo hralo s pukom v pásme domácich, Jokerit ho k zakončeniu nepustil a puk poslal do stredného pásma.
     
    29:50
    Meleško vystrelil, domáci puk poslali na ochrannú sieť a vhadzovať budeme po pravici Karlssona.
     
    30:41
    V rohu klziska v pásme hostí sme dlho bojovali o puk, napokon ho dostalo pod kontrolu Dinamo, no chybovalo v rozohrávke a hra sa vráti pred Taylora, zakázané uvoľnenie.
     
    30:46
    Moses ihneď po buly ohrozil Taylora v bránke hostí, gólman v pokľaku puk ukryl do náručia.
     
    31:22
    Cheechoo v brejku nakorčuľoval z pravej strany až pred bránku Jokeritu, položil si Karlssona na ľad a k zakončeniu mu chýbali milimetre, Jonathan puk trestuhodne poslal mimo bránku.
     
    32:33
    Zakázané uvoľnenie, tentokrát v podaní domácich, ktorí chybovali v zakladaní svojej akcie.
     
    32:49
    Hagman sa dostal k odrazenému puku, vystrelil z medzikružia, Hartwall Aréna je potichu.
     
    33:04
    Karlsson ukryl puk v lapačke po strele jedného z hráčov hostí, Dinamo má k vyrovnaniu blízko.
     
    33:58
    Taylor opäť schoval puk pod svoj výstroj, k strele sa odhodlal Wirtanen a jeho puk ešte tečoval Sallinen, Taylor bol v strehu.
     
    35:18
    Dinamo už dostalo puk von zo svojho pásma, Jokerit tam s ním chvíľku hral, no strelu na bránku hostí nevyslal.
     
    36:09
    Jokerit nahodil puk do pásma hostí, nedokorčuľoval ho, no robí hosťom v okolí bránky Taylora vetry, Dinamo nie a nie dostať puk von z pásma.
     
    36:59
    Jokerit svoju akciu v pásme hostí prekombinoval, strela z ľavého kruhu skončila na ochrannom skle.
     
    37:33
    Linglet len nahodil puk do pásma hostí a Dinamo opäť sformovalo svoje defenzívne rady na modrej čiare.
     
    38:44
    Szczechura krásne vystrelil od pravého kruhu zápästím, Karlssonova lapačka vystrelila pod uhlom 45 stupňov a puk zlikvidovala.
     
    39:05
    Puk má pod kontrolou Dinamo, no za svojou bránkou, uvidíme ešte útočnú akciu pred klaksónom?
     
    39:41
    Ellison stratil puk v pásme domácich, vidíme nepresností na oboch stranách, už aby sme boli v šatni.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Skončila nám aj prostredná časť zápasu, Jokerit v nej nenadviazal na výkon z prvej časti hry a naopak, Dinamo pridalo na dôraze a k vyrovnaniu bolo veľmi blízko. Uvidíme, aký recept naordinujú tréneri svojim v šatni a čo nám borci v oboch táboroch predvedú v tretej časti hry. Pomer striel do priestoru bránky v druhej tretine 6:8.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 17:41.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:35
    Szczechura nahodil puk do pásma, hostia však svoju akciu pokazili, Jokerit ho poslal mimo svoje pásmo.
     
    41:05
    Aaltonen, autor prvého gólu domácich, sa vystavil do ofsajdu, vhadzujeme v strednom pásme.
     
    41:17
    Jaakola vystrelil od modrej, Taylor puk bezpečne ukryl vo svojej lapačke.
     
    41:34
    Cheechoo pálil spoza kruhov, puk však poslal len do ochranného skla.
     
    42:15
    Meleško vystrelil z ľavého kruhu, jeho puk bol zblokovaný na ochrannú sieť, vhadzujeme po pravej ruke Karlssona.
     
    42:33
    Od pravého kruhu zadovkou vystrelil po ľade Vesce, Karlsson zrazil v pokľaku betóny k sebe a puk vyrazil späť do hry.
     
    43:46
    Pekná akcia hostí, Szczechura poslal spoza kruhov puk na ľavý kruh Šinkevičovi, jeho puk Karlsson efektne cez betón vyrazil späť do hry.
     
    44:20
    Z pravého kruhu vystrelil Kapanen, Taylor puk zrazil na ľad pred seba a za pomoci defenzívy a svojej hokejky ho napokon ukryl pod svoju rukavicu.
     
    45:14
    Jokerit vyčkáva v strednom pásme na hráčov hostí, ktorí učebnicovo zakladajú svoje útočné akcie od vlastnej bránky.
     
    46:00
    V týchto chvíľach hry je útočná modrá pre hostí nepriechodnou.
     
    46:52
    Dinamo sa snaží o vyrovnanie, Jokerit pozorný v defenzíve, teraz sme priamu strelu na bránku domácich nezaznamenali, s odrazeným pukom spoza bránky si Karlsson poradil.
     
    47:37
    Jaakola dosta dve minúty za hákovanie Lingleta, presilová hra pre Dinamo.
     
    47:58
    Jokerit sa na chvíľku oslobodil, puk poslal von cez všetky čiary.
     
    48:27
    Dinamo teraz zamklo domácich v pásme, dočká sa vytúženého vyrovnania?
     
    49:20
    Bailen to za kruhmi prekombinoval, napokon puk stratil a Jokerit ho poslal na hokejku Taylora.
     
    49:37
    Domáci v plnom počte, Jokerit svoje oslabenie prežil bez ujmy.
     
    50:13
    Opäť Jokerit puk vyhodil von zo svojho pásma, oba tímy prestriedali a uvidíme akciu hostí, ktorí sú v tretej tretine lepším tímom.
     
    50:35
    Meleško vystrelil z pravého kruhu, Karlsson puk ukryl vo svojej lapačke a ukľudnil hru.
     
    50:39
    Od modrej vystrelil Goroško a na konci trajektórie puku opäť Karlsson.
     
    51:04
    Szczechura na pravej strane puk nezachytil, je po akcii domácich a vpred pôjde Jokerit.
     
    51:38
    Omark držal puk dlho na svojej hokejke v pásme hostí, vozil puk, vozil, napokon sa k streľbe dostal Gunderson, ktorý vystrelil od modrej, bez úspechu.
     
    51:59
    Aaltonen puk v pásme hostí stratil a vpred sa tak môžu vydať zverenci slovenského trénera Ľubomíra Pokoviča.
     
    52:41
    Puk opustil hraciu plochu a vhadzovať budeme v centrálnom kruhu.
     
    53:09
    Kapanen puk na modrej nezachytil, aj keď ho dokorčuľoval, arbitri hru prerušili pre hru s vysokou hokejkou hostí v strednom pásme, vhadzovanie v centrálnom kruhu si zopakujeme.
     
    54:15
    Jokerit puk nahodil do pásma hostí, dočkáme sa tlaku hostí s pribudajúcimi sekundami blížiacimi sa k záveru zápasu?
     
    55:25
    Jokerit len vyhadzuje puky von z svojho pásma, všetci hráči domácich plnia defenzívne úlohy.
     
    55:56
    Huhtala nahodil puk za bránku hostí, Jokerit teraz útočí.
     
    56:10
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Defenzíva hostí si vybrala oddychovku, Hagman poslal puk spoza bránkovej čiary na pravý kruh NIKO KAPANENOVI, ktorý z vnútornej obruče kruhu vymietol pravý horný roh Taylorovej bránky. Asistencia: Niklas Hagman.
    Niko KAPANEN - 4:2
     
    56:39
    Ben-Amor poslal z ľavej strany puk pred bránkovisko, k zakončeniu sa dostal Rita a Taylor puk ukryl na svojej hrudi.
     
    57:06
    Dinamo vrhlo všetko do útoku, vyhralo deväť zápasov v rade, tento desiaty však do víťazného konca nedotiahne.
     
    57:39
    Dnešné stretnutie sleduje 13.496 divákov a Hartwall Aréna sa už raduje zo zisku troch bodov.
     
    57:51
    Omark dostal dve minúty za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou, presilovú hru si zahrá Dinamo.
     
    57:56
    Taylor vykorčuľoval na striedačku a hostia hrajú so šiestimi hráčmi.
     
    58:10
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    TOMI MÄKI zachytil puk medzi kruhmi a cez celé klzisko ho poslal do opustenej bránky Dinama. Asistencia: Petteri Wirtanen.
    Tomi MÄKI - 5:2
     
    58:10
    Taylor sa vrátil späť do svojej klietky.
     
    59:51
    Hostia v plnom počte.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Je tu záver zápasu, v ktorom domáci rozhodli o svojom víťazstve gólmi v prvej trinásťminútovke a aj keď Dinamo bolo potom v druhej a tretej tretine lepším tímom, k vyrovnaniu sa nedostalo. Práve naopak, Jokerit zvládol aj záver zápasu a potešil svojich fans. Každopádne sme videli pekný hokej, ktorý nám predviedli oba tábory a tri body napokon zostávajú v Hartwall Aréne. Pekný večer všetkým želá Vladimír Korduliak, onlajny.eu (18:17:18)

    Vladimír Korduliak

    Góly a asistencie: 6. Aaltonen (Gunderson, Kapanen), 10. Gunderson (Kapanen), 13. Huhtala (Jaakola, Kapanen), 57. Kapanen (Hagman), 59. Mäki (Wirtanen) – 16. Kaľužný (Krajíček, Szczechura), 22. Vesce (Ellison)


    Jokerit Helsinki: Karlsson (Helenius) – Väänänen, Gunderson, Jaakola, Peltola, Ohtamää, Lajunen, Saari – Hagman, Kapanen, Huhtala – Aaltonen Wirtanen, Sallinen – Omark, Koukal, Moses – Mäki, Ben-Amor, Rita
    HC Dinamo Minsk: Taylor (Milčakov) – Krajíček, Goroško, Kaznadej, Bailen, Šinkevič, Lisovec, Badun – Kaľužný, Szczechura, Cheechoo – Linglet, Vesce, Ellison – Kitarov, Meleško, Materuchin – Stepanov, Drozd, Razvadovsky

    Rozhodca: Karabanov, Kulakov – Gordenko, Tomilov

    Diváci: 13.496