Švajčiarsko U20 – Dánsko U20 3:4 (1:2 po s.n.) | Slovensko U20 – Nemecko U20 5:2 (kon.) | Švajčiarsko U20 – Švédsko U20 1:5 (kon.)
Kanada U20 – USA U20 5:3 (kon.) | Rusko U20 – Česko U20 1:4 (kon.)
koniec
Slovensko U20
5:2 (3:1, 0:0, 2:1)
Nemecko U20
Streda 31.12.2014, 02:00 • Bell Centre, Montreal, KANADA • Majstrovstvá sveta do 20 rokov
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 02:00.
     
    Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov

    Tento turnaj je pre Slovensko výnimočný aj z hľadiska svojej histórie! Prvý ročník MS do 20 rokov sa totiž odohral práve u nás, a to v roku 1977 v Banskej Bystrici a Zvolene. Z titulu sa vtedy radoval Sovietsky zväz, ktorý síce ovládol prvé štyri ročníky podujatia, historicky najúspešnejším celkom je ale Kanada. Javorové listy sú známe skvelou prácou s mládežou a výsledkom je 15 zlatých medailí z MS do 20 rokov. Poďme však ešte späť k našej krajine – MS sa tu okrem premiérového ročníka konali aj v roku 1987 v Piešťanoch. V pamäti ostane jedna z najväčších hokejových bitiek všetkých čias, ak nie rovno tá najväčšia, keď si to v pästných súbojoch rozdali celé zostavy Sovietskeho zväzu a Kanady, pričom do bitky sa zapojili aj obaja brankári. Záznam z tejto neuveriteľnej udalosti nájdete na našom facebooku.
     
    Slovenské úspechy na MS hráčov do 20 rokov

    Keď sa pozrieme na bilanciu bývalého Česko-Slovenska, objavíme pomerne bohatú zbierku 5 strieborných a 6 bronzových medailí. Vo vitríne samostatného slovenského hokeja už je to o niečo skromnejšie – nájdeme tu jednu medailu, a to pamätný bronz z roku 1999. Turnaj z kanadského Winnipegu navždy ostane v srdciach našich hokejových priaznivcov.

    V roku 1999 sa ešte hralo odlišným systémom. Mužstvá boli rozdelené do 2 základných skupín po 5 tímov, pričom víťaz postúpil priamo do semifinále, tímy na 2. a 3.mieste do štvrťfinále a poslední dvaja hrali o záchranu. Pred turnajom by naše úspešné ťaženie predpovedali len tí najväčší optimisti – veď Slováci boli v ,,skupine smrti," s Kanadou, Čechmi, USA a Fínmi. Naši však po troch jedngólových víťazstvách remizovali 0:0 s Kanadou a postúpili tak priamo do semifinále! Tam tesne nestačili na Rusov, všetko ale napravili v zápase o bronz so Švédmi, keď po veľkej dráme zvíťazili 5:4. Trénerom vtedajšieho tímu bol Ján Filc a spolu s ním sme si v ďalších rokoch pripomínali mnoho hokejových mien, ktoré tvorili a niektorí stále aj tvoria kostru národného tímu.

    Patrí sa preto pripomenúť zostavu zo zápasu o 3.miesto proti Švédsku : Lašák – Smrek, Harabín, Čakajík, Podhradský, Priechodský, Nádasdi, Slovák, Mezei – Zálešák, Nagy, Bátovský – Cibák, Sejna, Gáborík – Pištek, Košík, Hujsa – Bartek, Macoszek, Hudec.

    Pekný výsledok zaznamenali naši hráči aj v roku 2009. Bolo to vtedy dva roky po spustení projektu účasti reprezentačnej dvadsiatky v extralige a nebolo snáď lepšieho potvrdenia oprávnenosti tohto projektu, než úspech na MS. V základnej skupine naše mužstvo zvládlo rozhodujúci zápas s Fínskom, keď po infarktovom priebehu zvíťazilo 3:2 po nájazdoch. Prekvapeniam ale nebolo koniec – v štvrťfinále naši mladíci doslova vypálili rybník Američanom a po famóznom výkone vyhrali 5:3. Svet sa vtedy prvý raz dozvedel o brankárovi Janusovi, Tomášovi Tatarovi či Richardovi Pánikovi. V semifinále to mali naši proti Švédom výborne rozohrané, po dvoch tretinách ešte vyhrávali, napokon ale podľahli favorizovanému protivníkovi 3:5. Medaila z toho napriek veľkej snahe napokon nebola, v súboji o tretie miesto boli pri výhre 5:2 úspešnejší Rusi. Mužstvo pod vedením trénera Štefana Mikeša ale na prelome rokov príjemne pobláznilo hokejový národ a viacerí hráči dnes tvoria slovenskú hokejovú prítomnosť a sčasti stále aj budúcnosť.

    Pripomeňme si zostavu z pamätného štvrťfinále s USA : Janus – Ďaloga, Štajnoch, Valach, Šiška, Deyl, Brejčák, Vizváry – Bezák, Kytnár, Tybor – Pánik, Viedenský, Tatar – Uhnák, Kopecký, Hrivík – Molnár, Rusnák, Mertel.
     
    Štadióny MS 2015 do 20 rokov

    Turnaj sa odohrá v kanadských mestách Montreal a Toronto. Kanada si ako kolíska hokeja váži každý jeden hokejový turnaj a preto tu môžeme očakávať skvelú atmosféru, nadšených fanúšikov a skvelý hokej. Zápasy sa odohrajú v dvoch halách – duely skupiny A, v ktorej hrajú aj naši hokejisti, sa budú konať v montrealskom Bell Centre, skupina B sa odohrá v Toronte v Air Canada Centre.

    Montrealské Bell Centre je v súčasnosti najväčším využívaným hokejovým štadiónom na svete! S kapacitou 21 287 divákov sa týmto prvenstvom pýši od roku 1996. Aréna býva na zápasy Canadiens pravidelne vypredaná a svojou atmosférou patrí medzi najlepšie v celej NHL.

    Torontské Air Canada Centre je domovom Toronto Maple Leafs, kde hráva aj slovenský útočník Richard Pánik. Svojou atmosférou sa taktiež radí na čelo celej NHL, miesto na sedenie si tam nájde 18 819 divákov a je otvorené od roku 1999.
     
    Hrací systém a skupiny MS 2015 do 20 rokov

    Systém sa oproti minulosti zjednodušil. Tímy sú znovu rozdelené do dvoch päťčlenných skupín, prvé štyri celky ale postupujú priamo do štvrťfinále a tímy na posledných priečkach hrajú medzi sebou o záchranu. Turnaj sa začína 26.12., finále je na programe 5.1.2015. Rozdelenie do skupín je nasledovné :

    Skupina A : Fínsko, Kanada, USA ,SLOVENSKO, Nemecko
    Skupina B : Švédsko, Rusko, Česko, Švajčiarsko, Dánsko
     
    Vážení športoví priatelia, vítam Vás pri štvrtom a zároveň poslednom zápase našej juniorskej reprezentácie v rámci základnej skupiny MS hráčov do 20 rokov.

    V tomto dueli sa naše mladé nádeje stretnú s reprezentáciou Nemecka, ktorá zatiaľ nezažíva vôbec vydarený turnaj, keď má po dvoch zápasoch skóre 0-10. Nastúpili však proti topfavoritom turnaja reprezentáciám Kanady (0-4) a USA (0-6). Naproti tomu naša reprezentácia už má na svojom konte prvé víťazstvo, keď zdolala reprezentantov krajiny tisícich jazier, Fínsko 2-1.

    SLOVENSKO U20

    Našim reprezentantom stačí na istotu tretieho miesta v skupine získať z dnešného zápasu aj jeden bod za predpokladu, že Nemecko v poslednom zápase neporazí reprezentáciu Fínska. Napriek tomu však určite naši hráči pôjdu za víťazstvom, aby sa mohli pokojne pripravovať na svojho štvrťfinálového súpera. Výkony našich mladíkov sú od zápasu k zápasu lepšie a veríme, že v tomto trende budú pokračovať aj v ďalších dueloch až do (verím, že neskorého) konca turnaja. Medzi najväčšie opory našej repre patria brankár Denis Godla, či útočníci Martin Réway a Róbert Lantoši. Naopak zatiaľ sklamaním ostávajú výkony Mislava Rosandiča, ktorý mal byť naším defenzívnym lídrom. Príjemné prekvapenie je naopak mladý útočník Radovan Bondra, ktorý vďaka svojim fyzickým predpokladom dokáže súperovi znepríjemniť hru. Bodovo sa zatiaľ presadili len štyria naši hokejisti a najproduktívnejším z nich je s bilanciou 0+2 kapitán tímu Martin Réway.

    NEMECKO U20

    Napriek dvom prehrám a nule v kolónke strelených gólov nie je dnešný zápas pre nemeckých juniorov existenčný. Aj v prípade nulového zisku im v zápase s Fínskom na postup do štvrťfinále bude stačiť víťazstvo za dva body. Samozrejme, nedá sa v žiadnom prípade očakávať vypustenie zápasu, keďže nemecká buldočia povaha velí mladým hokejistom ísť za víťazstvom v každom zápase. Najväčšou oporou je zatiaľ brankár Ilja Sharipov, ktorý v zápase s USA napriek prehre 0-6 odchytal výborný zápas a zaslúžene sa stal najlepším hráčom svojho tímu. Nemeckej juniorskej reprezentácii citeľne chýba najlepší hráč svojej krajiny v tejto vekovej kategórii Leon Draisaitl, ktorého neuvoľnil jeho klub Edmonton Oilers. Nemci logicky nemajú najproduktívnejšieho hráča, keďže na turnaji ešte nestrelili ani jeden gól. Verme, že nemeckí juniori v tomto zápase neprelomia svoju streleckú nemohúcnosť. Najväčšou hrozbou pre náš tím bude zrejme útočník Dominik Kahun, ale naši obrancovia už v zápase s Fínskom ukázali, že dokážu ubrániť veľké hviezdy svojho súpera.

    Úvodné buly tohto stretnutia sa vhodí o 2:00 nášho času a nám bude cťou Vás týmto zápasom sprevádzať a veríme, že si prostredníctvom nášho online prenosu zápas užijete a budete fandiť našim mladíkom.

    SLOVENSKO DO TOHO!
     
    Úvodné zostavy:

    Slovensko U20: Godla (Okoličány)- Rosandič Černák, Réway Lantoši Cehlárik- Holenda Jaroš, Koyš Sukel Skalický- Hocheľ Bačík, Petráš Bondra Kabáč- Jendroľ Pavúk, Rehák Šoltés Paulovič

    Nemecko U20: Sharipov (Reich)- Muller Wissmann, Michaelis Eisenschmid Sturm- Bender Moser, Tuomie Tiffels Kahun- Trinkberger Saeftel, Wiederer Schmidpeter Pfohl- Kurz, Filin Kammerer Eder

    Rozhodca: Kaukokari, Ohlund- Malmqvist, Wust.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:40
    Úvodná snaha Tiffelsa o prienik, bola však zastavená slovenskou obranou.
     
    01:20
    V úvode sa o tvorenie hry pokúšajú najmä Nemci, no teraz rozohrali veľmi nepresne.
     
    02:05
    Strela Rosandiča od modrej, nemala však potrebnú razanciu, aby prekvapila Sharipova.
     
    02:50
    Nemci sa druhýkrát v krátkom čase oslobodzujú len za cenu zakázaného uvoľnenia.
     
    03:25
    Nemecký brankár Sharipov zakryl puk. Zápas je zatiaľ veľmi opatrný.
     
    04:10
    Teraz sú Nemci v našom pásme a ich tlak vyústil do strely Trinkbergera, jeho strelu však chytil spoľahlivý Godla.
     
    05:10
    Zatlačili sme Nemcov pred ich bránou, no najnebezpečnejší bol len pokus Rosandiča od modrej, ktorý ale netrafil bránu.
     
    06:05
    Ofsajdový verdikt čiarového rozhodcu prerušil útočnú akciu nemeckých juniorov.
     
    07:00
    Černákova strela od modrej čiary po chybe v nemeckej obrane, Súkeľ teraz znepríjemnil život Sharipovovi.
     
    08:00
    Naši hráči zatiaľ pozorne vzadu, no vpredu to rovnako ako v minulých zápasoch nie je nič svetoborné.
     
    09:07
    Wiederer najprv nahrával puk pred bránu, čo naša obrana zblokovala, no potom sa vydal na vlastnú päsť do útoku a spôsobil nám nemalé problémy.
     
    09:58
    Slovensko dalo gól!

    Po krásnej nahrávke Cehlárika sa do samostatného nájazdu dostal RÓBERT LANTOŠI a krásnym blafákom vycvičil nemeckého brankára a otvára skóre dnešného zápasu.
    Asistencia: Peter Cehlárik, Erik Černák
    Róbert LANTOŠI - 1:0
     
    10:45
    Proti Kahunovi teraz veľmi pekne zasiahol Denis Godla a udržal náš tím vo vedení.
     
    11:40
    Zakázané uvoľnenie našich mladíkov, ktorí akoby sa po góle stiahli a čakali, s čím na nich vyrukujú Nemci.
     
    12:30
    Michaelis po chybe našej obrany pekne nahrával jednému zo svojich spoluhráčov, našťastie sa však Nemci nepresadili.
     
    13:10
    Slovensko dalo gól!

    A naša reprezentácia pridáva druhý gól. Dávid Šoltés strieľal na bránu a vyrazený puk doklepol za chrbát Sharipova náš kapitán MARTIN RÉWAY a dostáva náš tím o krok bližšie k tretiemu miestu.
    Asistencia: Dávid Šoltés.
    Martin RÉWAY - 2:0
     
    14:10
    Nemci sa snažia zareagovať na naše dva góly, no obrana Slovenska je pozorná a nepúšťa svojho súpera zatiaľ k ničomu.
     
    15:03
    Slovensko dalo gól!

    Po krásnej prihrávke Koyša sa pred bránou dostal k puku MATÚŠ SUKEL a pohodlne prekonal nemeckého brankára. Vedieme už o tri góly!
    Asistencie: Patrik Koyš, Mislav Rosandič
    Matúš SUKEL - 3:0
     
    16:33
    Teraz sú už Nemci zaskočení a čakajú na prestávku. Veľmi vydarená fáza hry od našich mladíkov.
     
    17:22
    Nebezpečná hra vysokou hokejkou ( 2+2 min.)-
    Nemci teraz dostanú šancu znížiť v početnej výhode o jedného hráča.
     
    18:00
    Naši mladíci sa teraz druhýkrát oslobodili a získavajú cenné sekundy.
     
    18:46
    Nemecko dalo gól!

    Je znížené, po peknej akcii a odrazených pukoch sa dostal k strele pred bránou FREDERIK TIFFELS a dáva prvý gól Nemecka na turnaji.
    Asistencie: Dominic Kahun
    Frederik TIFFELS - 3:1
     
    19:30
    Naši chlapci urputne bránia dvojgólový náskok, nechcú už pred koncom tretiny inkasovať.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Po prvej tretine vedie naša juniorská reprezentácia nad rovesníkmi z Nemecka v pomere 3-1. Zatiaľ možno viac z hry majú nemeckí hráči, no naši hrajú trpezlivo, čakajú na chyby súpera a to im zatiaľ vychádza. Veríme, že v takomto výkone budeme pokračovať aj naďalej.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:40
    Dohrávaná presilová hra Nemcov, naši však dobre bránia.
     
    21:30
    Reway posunul jednému z našich zadákov, strela od modrej však bola málo razantná a neprekvapila nemeckého gólmana.
     
    22:29
    Holendova strela od modrej, chýbala jej však presnosť.
     
    23:24
    Nepresná rozohrávka Nemcov a dostávame sa tak do pásma.
     
    24:10
    Po Réwayovej prihrávke strieľal Černák, naše strely od modrej sú ale zatiaľ veľmi nedôrazné.
     
    25:05
    Jonas Muller strieľal, ale Denis Godla naďalej veľmi dobre drží náš tím vo vedení o dva góly.
     
    26:10
    Prihrávka Michaelisa na Eisenchmida, ten však nedokázal puk spracovať.
     
    27:30
    Naši hokejisti teraz predviedli aj svoje odhodlanie, keď pred Sharipovom ukázali dôraz a dohrali osobné súboje.
     
    28:20
    Skalický sa pokúsil vysunúť Koyša, no nemecká defenzíva na poslednú chvíľu zareagovala.
     
    29:15
    Dominic Kahun režíruje nemeckú hru v našom pásme, no zatiaľ bránime veľmi dobre.
     
    30:20
    Tretí útok Slovenska teraz zatvoril Nemcov do obranného pásma, nedokázali však streliť gól.
     
    31:10
    V druhej tretine sú jasne aktívnejší Nemci, našim hráčom sa takáto pasívna hra nemusí vyplatiť.
     
    32:15
    Hrá sa bojovne, bez šancí, čo vyhovuje naším mladíkom.
     
    33:10
    Naši reprezentanti teraz budú hrať v oslabení, no domáca réžia nám neposkytla údaj o vylúčenom hráčovi, dôležité však bude neinkasovať. Tak na trestnej lavici je nakoniec Pavol Skalický za hákovanie.
     
    34:00
    Viaceré strelecké pokusy Nemcov, ani jeden z nich však nesmeroval na našu bránu.
     
    34:48
    Naši hráči teraz zbierali sekundy v pásme Nemecka a napokon získali aj vhadzovanie pred Sharipovom.
     
    35:21
    Podrazenie (2min.) – Holenda
    A opäť sa dostávame do oslabenia. Naši mladíci by si mali dávať pozor na takéto situácia.
     
    36:00
    Nemci sú v našom pásme, no nedostávajú sa do šancí.
     
    36:50
    Naďalej sa dobre bránime a nepúšťame Nemcov do šancí.
     
    37:45
    Po prežitých oslabeniach by bolo pekné, keby sa aj v tejto tretine naši hráči dokázali presadiť.
     
    38:30
    Po Holendovej strele clonil Sharipovovi Cehlárik, no nič z toho nebolo.
     
    39:20
    Réway sa teraz pohral s Nemcami a po jeho prihrávke strieľal Černák. Jeho strelu ale Sharipov radšej prikryl.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Po druhej tretine sa stav nezmenil a naši mladíci tak naďalej vedú o dva góly. Do tretej tretiny tak vstupujeme s náskokom a budeme zvedaví, čím nás naši juniori prekvapia v záverečnej časti hry.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:35
    Krásny zákrok Godlu pri šanci Kahuna. Teraz sa náš gólman postaral o to, že naďalej vedieme o dva góly.
     
    41:30
    Nemci sú podľa očakávaní od úvodu tretej tretiny aktívni a snažia sa čo najskôr o strelenie kontaktného gólu.
     
    42:30
    Nemecký brankár teraz stratil pri napádaní našich svoju hokejku a teraz takmer zavaril svojmu tímu.
     
    43:20
    Réway prihrával Rosandičovi na modrú, jeho strelu zblokovali brániaci hráči Nemecka.
     
    44:05
    Slovensko dalo gól!

    MARTIN RÉWAY je jednoducho vždy o krok vpredu myslením. Nemecký brankár Ilja Sharipov rozohral priamo na hokejku nášho kapitána, ktorý si s ponúknutou šancou poradil a pridáva svoj druhý gól v zápase.
    Asistencie: bez asistencie
    Martin RÉWAY - 4:1
     
    44:50
    Skalický bol v sľubnej šanci, teraz však Sharipov pekne zasiahol svojou lapačkou.
     
    45:36
    Po hákovaní Černáka budú mať Nemci trestné strieľanie.
     
    45:36
    Nemecko dalo gól!

    Po Réwayovi si druhý gól v zápase pripisuje aj FREDERIK TIFFELS,ktorý pohodlne premenil trestné strieľanie.
    Fredrik TIFFELS - 4:2
     
    46:05
    Kahunova strela z dobrej pozície, nemecký talent ale namieril nad.
     
    47:16
    Teraz Nemci dostali nový impulz a snažia sa čo najskôr znížiť na rozdiel jedného gólu.
     
    48:00
    Kahun teraz pálil spomedzi kruhov, ale dnes nemá presnú mušku.
     
    48:50
    Lantoši v dobre šanci, no hľadal ešte Réwaya, ktorému chcel dožičiť tretí gól v zápase.
     
    50:15
    Nemci sa už viditeľne snažia hrať vabank, no naša obrana je teraz pozorná.
     
    50:55
    Kahun krásnou nahrávkou vyzval na skórovanie Mullera, no famózny zákrok Godlu mu prekazil gólovú radosť.
     
    51:40
    Réway na Cehlárika, ten posúval Lantošimu, no Sharipov ľavým betónom udržal svoj tím v hre.
     
    52:50
    Boje o puk v našom útočnom pásme, držíme puk ďaleko od našej brány.
     
    53:35
    Réway s Cehlárikom podržali puk v pásme Nemecka.
     
    53:45
    Podrazenie (2 min.)- Bender
    Naši hráči si teraz zahrajú presilovú hru a pokúsia sa pridať ďalší gól.
     
    54:20
    Cehlárik na Lantošiho, no ani on, ani Rosandič puk netrafili.
     
    54:57
    Nedovolené bránenie (2min.)- Pfohl
    Teraz nemecký útočník veľmi nešportovo mimo hry atakoval nášho brankára a budeme hrať presilovku 5 na 3.
     
    55:50
    Viacero šancí našich hráčov, nemecký brankár však odoláva.
     
    56:30
    Réway stratil na modrej puk a pred Tiffelsom zachránil Jaroš.
     
    57:25
    Nemecké ofenzívne pokusy. Hráči nášho súpera sa odmietajú vzdať a vyrovnať sa s prehrou v dnešnom stretnutí.
     
    58:08
    Zlá rozohrávka Nemecka, vhadzovať sa bude mimo nášho pásma.
     
    59:05
    Slovensko dalo gól!

    Po zlej rozohrávke Nemcov sa puku zmocnil MARTIN RÉWAY a do prázdnej brány pridáva svoj dnešný tretí gól a pečatí tak naše dnešné víťazstvo.
    Asistencie: bez asistencie
    Martin RÉWAY - 5:2
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Naši reprezentanti zvládli dôležitý súboj s Nemeckom, ktoré porazili 5-2 a zaistili si tak nielen postup do štvrťfinále, ale aj tretie miesto v skupine, s čím pred šampionátom rátal málokto. Môžeme byť teda dnes spokojní a pripraviť sa na ďalší zápas.

    NAJLEPŠÍ HRÁČI

    Nemecko: Frederik Tiffels

    Slovensko: Róbert Lantoši
     
    Vážení športoví priatelia, ja sa s Vami teraz lúčim a prajem Vám dobrú noc. Dnešným zápasom Vás sprevádzal Tomáš Melicherčík. (04:23:00)

    Tomáš Melicherčík

    Góly a asistencie: 10. Lantoši (Cehlárik, Černák), 14. Réway (Šoltés), 16. Sukel (Koyš, Rosandič), 45. Réway, 60. Réway – 19. Tiffels (Kahun), 46. Tiffels (t.s.)


    Slovensko U20: Godla (Okoličány)- Rosandič Černák, Réway Lantoši Cehlárik- Holenda Jaroš, Koyš Sukel Skalický- Hocheľ Bačík, Petráš Bondra Kabáč- Jendroľ Pavúk, Rehák Šoltés Paulovič
    Nemecko U20: Sharipov (Reich)- Muller Wissmann, Michaelis Eisenschmid Sturm- Bender Moser, Tuomie Tiffels Kahun- Trinkberger Saeftel, Wiederer Schmidpeter Pfohl- Kurz, Filin Kammerer Eder

    Rozhodca: Kaukokari, Ohlund- Malmqvist, Wust