NJ Devils – Tampa Bay 3:2 (1:0 po s.n.) | Ottawa – Anaheim 6:2 (kon.) | Detroit – NY Islanders 1:2 (kon.)
Winnipeg – Boston 2:1 (kon.) | Calgary – Dallas 1:2 (kon.) | LA Kings – Arizona 4:2 (kon.)
koniec
Detroit Red Wings
1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
New York Islanders
Sobota 20.12.2014, 01:30 • Joe Louis Arena • NHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    V tretej tretine sme sa gólu nedočkali. Bližšie k nemu mali domáci, no ich obrovské šance na vyrovnanie ostali nevyužité. Detroit tak zaznamenal už piatu prehru v rade, zatiaľ čo Islanders tretie víťazstvo. S konštatovaním, že Newyorčania sa zásluhou dnešného víťazstva v tabuľke na dva body odpútali od červených krídiel, sa s vami všetkými, ktorí ste vydržali až do týchto neskorých hodín, lúčim a prajem dobrú noc!

    Slováci v akcii:

    Tomáš Tatar (Detroit Red Wings)
    14:59 strávených na ľade, 0+1, žiadna strela na bránu

    Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings) 12:37 strávených na ľade, 0+0, tri strely na bránu

    Jaroslav Halák (New York Islanders) 17 zákrokov, 1 inkasovaný gól, percentuálna úspešnosť 94,4

    Ľubomír Višňovský (New York Islanders) 20:01 strávených na ľadovej ploche, 0+1, dve strely na bránu (04:01:52)
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:55
    V samom závere sa ešte v bránkovisku Jara Haláka strhla poriadne mela, no nič z nej. Detroitu sa nepodarilo puk dotlačiť za chrbát slovenského brankára.
     
    59:00
    Začala sa posledná minúta tretej tretiny, možno aj zápasu.
     
    58:30
    Mrázek je na hráčskej lavici, Detroit to skúša v power-play!
     
    57:57
    Darren Helm zásluhou svojich korčuliarskych kvalít unikol všetkým hráčom New Yorku, dostal sa do obrovskej príležitosti na vyrovnanie, ktorá však ostala nevyužitá, pretože puk preletel len povedľa ľavej tyčky Halákovej svätyne! Len, aby táto nevyužitá príležitosť červené krídla ešte poriadne nemrzela.
     
    57:25
    Minútka presilovej hry ostrovanov je už preč bez toho, aby musel Mrázek zasahovať.
     
    56:25
    V domácom hone za vyrovnaním nastáva výrazná komplikácia v podobe vylúčenia Justina Abdelkadera, ktorý sa previnil podrazením a dostal menší trest.
     
    55:56
    Dacjuk si všimol po svojej pravej ruke voľného Tomáša Tatara, ktorému aj posunul puk, no slovenský kanonier nebol v úplne najlepšej streleckej pozícii a jeho strelecký pokus Halákovi veľa vrások na čele neurobil.
     
    55:06
    Červené krídla sa až tak príliš ponáhľali do útočného pásma, že si nepostrážili ofsajdové postavenie. Takéto kúskovanie vyhovuje Islanders.
     
    54:20
    Posledná reklamná prestávka v tretej tretiny, po ktorej bude mať domáci Detroit k dispozícii ešte niečo viac ako päť minút na vyrovnanie nepriaznivého stavu.
     
    53:20
    Infarktový moment pre všetkých fanúšikov červených krídiel! Petr Mrázek v snahe pomôcť svojim spoluhráčom vyštartoval ďaleko zo svojej brány, prihrávkou za bránu však našiel len Cizikasa, ktorý puk predkladal pred opustenú svätyňu, kde si dokázal skvelo splniť defenzívne povinnosti Gustav Nyquist.
     
    52:20
    Vyrovnať nedokázala ani formácia okolo Pavla Dacjuka, ktorá sa navyše ani poriadne neusídlila v útočnej tretine.
     
    50:40
    Po spätnej prihrávke Nyquista musel Halák čeliť strele Zetterberga aj cez nepríjemné clonenie, no letiaci puk si dokázal nájsť a ukryť ho do svojej moci.
     
    49:20
    Posledné minúty patria Detroitu a možno očakávať, že s blížiacim sa koncom tretej tretiny budú domáci ešte viac prikladať pod kotol v snahe vyrovnať.
     
    48:20
    Henrik Zetterberg to ako správny kapitán zobral na seba. Skúsený švédsky útočník dobre zapracoval pri napádaní, následne vnikol do útočného pásma, kde si vytvoril priestor pekným prehodením puku na forhend, z ktorého prišla takmer gólová strela. Puk sa však po nej len otrel o spojnicu!
     
    47:40
    Štvrtý útok červených krídiel predviedol energické striedanie, ktoré takmer celé strávil v útočnom pásme. Smerom na bránu ostrovanov leteli aj dve strely, tá druhá z nich v podaní Drewa Millera však nebola najpresnejšia.
     
    46:00
    Pavel Dacjuk z pravého krídla predkladal puk pred bránu Darrenovi Helmovi, ktorý by však potreboval mať minimálne dva krát dlhšiu hokejku, aby mohol jeho prihrávku pretaviť v zakončenie.
     
    45:00
    Hostia sa v týchto momentoch veľmi dobe držia v útočnom pásme a súpera nechcú pustiť k puku.
     
    43:33
    Lapačka Jaroslava Haláka síce nedokázala zastaviť puk po strele najlepšieho kanoniera Detroitu Gustava Nyquista zo stredu ľavého kruhu, no za prekonaného brankára ostrovanov zasiahla jeho ľavá tyčka. Následnú skrumáž sa domáci snažili využiť na dotlačenie puku do brány, čo sa im však nepodarilo a potvrdil to i telefonát videorozhodcovi.
     
    42:40
    Luke Glandening dobre zapracoval v defenzíve. Následne sa chcel prešmyknúť okolo mantinelu, mal totiž dobrú rýchlosť, no stroskotal ne tele jedného z brániacich hráčov.
     
    41:27
    Clutterbuck si aj po druhý raz v zápase na trestnej lavici odsedel celú minutáž trestu. Domáci boli v presilovej hre veľmi nevýrazní.
     
    40:50
    Ostrovanom sa už dva krát podarilo vytlačiť puk do stredného pásma. Čas v početnej prevahe sa Detroitu veľmi rýchlo kráti.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    Prostredná tretina priniesla len jeden gól, ktorý padol do siete Petra Mrázka po rýchlej a pohotovej reakcii Andersa Leeho. Ten čierne čudo dotlačil za bránkovu čiaru, čo potvrdil aj videorozhodca. Vzhľadom na výkon Islanders, je vedenie hostí celkom zaslúžené. Červené krídla zatiaľ rozhodne nepredvádzajú výkon, aké by samé od seba očakávali, no na záchranu bodov z dnešného stretnutia majú k dispozícii ešte celú jednu tretinu, ktorú otvoria dohrávanou početnou prevahou.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:27
    Cal Clutterbuck sa už po druhý raz v zápase musel nedobrovoľne pobrať na trestnú lavicu, keď dostal trest za zákrok práve na Tatara.
     
    39:03
    V momente, kedy už beží posledná minúta druhej tretiny, potrestaný Tomáš Tatar naskočil na ľadovú plochu. Počas vylúčenia slovenského krídelníka si ostrovania nevypracovali žiadnu väčšiu príležitosť.
     
    38:00
    Polovica z Tatarovho trestu je už minulosťou. V hre sa bude po prerušení pokračovať vhadzovaním po ľavici domáceho gólmana.
     
    37:25
    John Tavares to vyskúšal z kruhu. Jeho strela po ľade smerovala presne do miest, kde mal Petr Mrázek pripravené svoje betóny.
     
    37:03
    Tomáš Tatar si ľavačkou za dres pridržal Baileyho, za čo si teraz bude musieť dve minúty spytovať svedomie na trestnej lavici.
     
    36:50
    Domáci sa nadreli na to, aby mohli rozvíjať svoju akciu v útočnom pásme, o ktoré však prišli po nepresnej prihrávke Justina Abdelkadera, ktorý sa neúspešne snažil puk posunúť na modrú čiaru.
     
    35:50
    Strela Tomáša Jurča z ľavého krídla nevyzerala vôbec nebezpečne. Zdalo sa, že Jaro Halák s ňou nebude mať najmenšie problémy, no puk mu napokon vypadol. Ružinovský odchovanec tam však mal na pomoc viacerých spoluhráčov, ktorí nedovolili protivníkom dorážať.
     
    34:40
    Štvrtá formácia Detroitu sa v útočnom pásme dokázala udržať na puku. Kronwall však dostal na modrú veľmi ťažkú prihrávku a tretinu už nedokázal zavrieť.
     
    33:00
    Pred bránkoviskom Detroitu sa črtala menšia mela, ktorú však rozhodcovia rozohnali už v zárodku.
     
    32:30
    Gustav Nyquist aj napriek tomu, že bol na kolenách, ešte dokázal puk posunúť svojmu krajanovi Niklasovi Kronwalovi, ktorého rana od modrej čiary minula Halákovu svätyňu.
     
    32:00
    Mrázek si bez problémov postrážil svoju bližšiu tyčku, ku ktorej smerovalo nahodenie z ľavej strany.
    Anders LEE - 1:2
     
    30:42
    Islanders dali gól!
    Zápas sa prehupol do svoje druhej polovice, ktorej štart vyšiel ostrovanom fantasticky. Newyorčania sa totiž ujímajú vedenia! Brock Nelson nasadil v úniku Mrázkovi blafák do backhandu, po ktorom sa aj so šťastím podarilo hosťujúcemu útočníkovi precediť puk pomedzi betóny českého gólmana. Puk ostal pred bránkovou čiarou, ako prvý však k nemu dokorčuľoval z druhej vlny ANDERS LEE, ktorý ho celkom evidentne dotlačil za bránkovú čiaru! Regulárnosť gólu sa overovala aj u videorozhodcu v Toronte. Asistencia: Brock Nelson.
     
    29:00
    Po dobrej práci Tomáša Tatara na modrej čiare a následnom odrazení puku od zadného mantinelu sa ako blesk z jasného neba ocitol vo veľkej príležitosti na skórovanie Pavel Dacjuk, ktorý však netrafil bránku Islanders!
     
    28:00
    Quinceyho strela od modrej čiary zastala na hradbe tiel pred Halákom, kde sa puku ujal Henrik Zetterberg, ktorého pohotové zakončenie dokázal slovenský brankár vytesniť mimo svojej pravej žrde, okolo ktorej puk rotujúci vzduchom preletel len veľmi tesne!
     
    27:30
    Počas reklamnej prestávky vám prinášame informáciu, že Jimmy Howard musel byť striedaný pre zranenie v dolnej časti tela, kvôli ktorému dnes už s určitosťou bránku Red Wings kryť nebude.
     
    26:35
    Johan Franzen nabral rýchlosť v strednom pásme, prenikol aj cez modrú čiaru, no jeho postup následne zastavila píšťalka čiarových rozhodcov.
     
    25:30
    Višňovský zaviezol puk do útočného pásma, posunul ho spoluhráčovi a pokračoval v pohybe k bráne, kde sa mu otvorilo more priestoru. Ak by skúsený Slovák dostal lepšiu prihrávku, ocitol by sa vo veľkej príležitosti!
     
    24:40
    Detroit sa zhruba už od polovice prvej tretiny dosť trápi v útočnej činnosti. Domáci musia rozhodne pridať.
     
    24:00
    Petr Mrázek si náročnejší vstup do tohto stretnutia hádam ani nemohol predstaviť, no zvládol ho viac ako fantastickým spôsobom.
     
    22:38
    Podobne ako Detroit, ani New York Iskanders nevyužil svoju prvú presilovú hru v zápase.
     
    22:25
    Brankársky zákrok z ríše snov! Brock Nelson mohol poslať Islanders do vedenia, no jeho tutovku skvelo zlikvidoval Petr Mrázek, ktorý sa veľmi rýchlo dokázal presunúť k ľavej tyčke a stal sa tak hrdinom okamihu!
     
    22:00
    Obrovský tlak ostrovanov, pri ktorom musel byť Petr Mrázek v plnej permanencii. Po jednom zo zákrokov puk vypadol do bránkoviska, odkiaľ ho však veľmi rýchlo odpratal jeden z obrancov Detroitu!
     
    21:15
    Brániaca štvorica vyhodila puk cez celú dĺžku klziska. Ďalší útok Newyorčanov sa tak začína až spoza bránky Jaroslava Haláka.
     
    20:38
    Niklas Kronwall sa previnil hákovaním. Presilovka pre New York Islanders.
     
    20:30
    Do druhej tretiny vstupujeme informáciou, že bránu Detroitu už neháji Jimmy Howard, ktorý odstúpil zo zápasu zo zatiaľ neznámych príčin, ale český brankár Petr Mrázek.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    V prvej tretiny sme sa presvedčili, že bodová vyrovnanosť dnešných súperov nie je náhodou. Hral sa totiž vyrovnaný hokej zo strany na stranu, čomu odpovedá aj priebežný výsledok. Na otvárací zásah Henrika Zetterberga reagoval pohotovou dorážkou Brock Nelson, pri ktorého góle si zapísal do štatistík asistenciu Ľubo Višňovský.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:59
    Záverečné sekundy úvodnej tretiny sa odohrali v obrannom pásme Detroitu. Hostia sa však k zakončeniu nedostali. Višňovský na modrej čiare volil miesto strely ešte prihrávku na Hickeya, ktorému puk preskočil cez hokejku.
     
    18:40
    Darren Helm síce v útočnej tretine nevymyslel nič zaujímavé, no ostrovania len odstrelili puk späť na hokejky hráčov Red Wings.
     
    18:00
    Boychuk vybojoval pre ostrovanov vhadzovanie v blízkosti Jimmyho Howarda.
     
    17:25
    Na opačnom póle hracej plochy sa odohral rýdzo slovenský súboj, z ktorého lepšie vzišiel Jaroslav Halák. Ten si dokázal betónmi poradiť so šikovným tečom Tomáša Jurča.
    Brock NELSON - 1:1
     
    16:03
    Islanders dali gól!
    Do záverečnej fázy prvej časti hry vstupujeme už za vyrovnaného stavu! Ľubomír Višňovský len nahodil puk na svätyňu Detroitu. Jimmy Howard však hru neprerušil, puk mu ostal ležať pri betónoch, čo vynikajúco využil BROCK NELSON, ktorý ho pohotovo upratal na miesto určenia. Asistencie: Ľubomír Višňovský, Anders Lee.
     
    15:48
    Nelson chcel vyskúšať strelecké šťastie okamžite po vyhranom buly, no trafil len korčuľu brániecho Niklasa Kronwalla.
     
    15:00
    Rýchly útok Islanders, na ktorého konci bol po efektnej a najmä efektívnej zadovke Michajl Grabovski. Bieloruský útočník to mieril do horných partií, kde však včas vyletela lapačka Howarda! Skvelý zákrok domácej brankárskej jednotky.
     
    14:25
    Višňovskému sa v útočnom pásme otvoril priestor na osi klziska, ktorý skúsený bek využil na pokus o streľbu. Tej chýbala presnosť a puk po nej zadunel len o zadný mantinel.
     
    13:25
    Práve Cul Clutterbuck sa mohol po pobyte na lavici hanby zapísať do štatistík aj gólovo, no proti bol brankár Jimmy Howard, ktorý predviedol vynikajúci zákrok.
     
    12:35
    Clutterbuck opustil trestnú lavicu a okamžite sa zapojil do útoku svojo tímu.
     
    12:00
    Bailey zaútočil aj vo vlastnom oslabení. Do zakončenie sa dokázal natlačiť z pravej strany, no jeho backhand Howarda nemohol vyviesť z miery.
     
    11:10
    Zetterberg na ľavom kruhu zamiešal pukom a peknou krížnou prihrávkou vyzval k strele jedného zo spoluhráčov, ktorému však zakončenie ideálne nevyšlo a puk po ňom trafil len zadákov Islanders.
     
    10:35
    Jurčo bol faulovaný Clutterbuckom. Prvá početná prevaha zápasu tak patrí domácemu tímu.
    Henrik ZETTERBERG - 1:0
     
    08:49
    Detroit Red Wings dal gól!
    Na konci deviatej minúty úvodnej tretiny sa červené krídla dostávajú do vedenia. Darren Helm odviedol v útočnom pásme kusisko roboty, podržal puk, ktorý následne predložil HENRIKOVI ZETTERBERGOVI. Ten sa blysol podarenou strelou z prvej, ktorou prepálil Jaroslava Haláka. Slovenský brankár toho veľa nevidel, vo výhľade mu clonil i Tomáš Tatar. Asistencie: Darren Helm, Tomáš Tatar.
     
    08:00
    Kyle Okposo pracoval pri pravej žrdi domáce svätyne, no k zakončeniu sa nedostal, pretože Jimmy Howard puk ukryl do svojej lapačky.
     
    07:40
    Defenzívny zákrok Ľubomíra Višňovského, po ktorom puk skončil na hráčskej lavici Detroitu Red Wings.
     
    06:40
    Tomáš Jurčo nemal podporu spoluhráčov, musel sa tak pustiť do nerovného boja proti obrovskej presile hostí a Košičan o puk prišiel.
     
    06:00
    Abdelkader si prebral prihrávku Gustava Nyquista, no od puku bol dôrazným Boychukom Američan v službách Detroitu veľmi rýchlo odstavený.
     
    05:10
    Newyorčanom sa otvoril priestor na prečíslenie, ktoré sa však po skvelom návrate Tomáša Tatara do obrany nekonalo.
     
    04:30
    Po prvý raz v zápase sa dokázali hostia na dlhšie usadiť v útočnom pásme. Puk však štvrtá lajna Islanders držala len v rohu klziska.
     
    03:30
    Hamonic sa rozbehol v obrannom pásme svojho tímu. Mladý obranca ostrovanov mal v úmysle zaviesť puk až na opačnú stranu klziska, no zastavil ho ofsajdový verdikt rozhodcov.
     
    02:44
    John Tavares zaviezol puk do útočného pásma. Pri mantineli sa však dostal do súboja s dvojicou protihráčov, z ktorého si odniesol tvrdý hit od Datsjuka.
     
    02:00
    Kronwall poslal výborný puk do jazdy rozbehnutému Helmovi, ktorý na dva krát zakončoval, no ani jeden z jeho pokusov nesmeroval na Haláka.
     
    01:17
    Jaroslav Halák má za sebou prvý zákrok v zápase potom, čo prikryl nahodenie Helma z ľavého krídla.
     
    00:30
    Abdelkader bojoval spoločne s Gustavom Nyquistom pri zadnom mantineli, no puk sa im nepodaril odtiahnuť do streleckej pozície.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Ako je už v NHL zvykom, začiatok stretnutia sa o niekoľko minút posúva. Na úvodné buly sa centri prvých formácii sklonia po odznení americkej hymny.
     
    Úvodné zostavy:

    Detroit Red Wings: Howard – Ericsson, Kronwall – Nyquist, Zetterberg, Abdelkader – Quincey, DeKeyser – Tatar, Dacjuk, Helm – Smith, Oullet – Franzen, Sheahan, Jurčo – Miller, Glendening, Andersson.

    New York Islanders: Halák – Boychuk, Leddy – Okposo, Tavares, Bailey – de Haan, Hamonic – Kulemin, Nielsen, Grabovski – Hickey, Višňovský – Strome, Nelson, Lee – Clutterbuck, Cizikas, Martin.
     
    Všetkých hokejových fanúšikov, ktorí sa rozhodli ostať dnes v noci trošku dlhšie hore, vítam pri sledovaní priameho prenosu z duelu medzi Detroitom Red Wings a New Yorkom Islanders. Ten je mimoriadne zaujímavý nielen z toho dôvodu, že sa obom tímom darí, ale najmä preto, že na ľad v Joe Luis Arene vykorčuľuje až štvorica hokejistov spod Tatier.

    Dnešní súperi pôsobia vo Východnej konferencii a zatiaľ sa im darí takmer totožne. Ako New York Islanders, tak aj Detroit Red Wings majú na konte 42 bodov, avšak s tým rozdielom, že hostia odohrali o jeden duel menej.

    Ostrovania okupujú tretiu pozíciu, zatiaľ čo červeným krídlam patrí piate miesto konferenčnej tabuľky, ktorá je mimoriadne vyrovnaná, nakoľko druhé až šieste miesto delia len zanedbateľné dva body.

    Napriek mnohým podobnostiam je aktuálna forma u oboch aktérov predsa len mierne odlišná. Newyorčania po troch prehrách v rade opäť naskočili na víťaznú vlnu, čoho výsledkom je päť získaných bodov z posledných dvoch stretnutí.

    Naopak, zverenci azda najrenomovanejšieho trénera profiligy Mika Babcoka ťahajú nelichotivú, už štvorzápasovú, sériu porážok, z ktorých až tri utrpeli po samostatných nájazdoch.

    Čo znamená ozajstné líderstvo naplno preukazuje domáci kapitán Henrik Zetterberg, ktorý má v tabuľke produktivity 26 získaných bodov a je najproduktívnejším hokejistom svojho tímu. Skúsenému švédskemu centrovi zdatne sekundujú Pavel Datsjuk, Gustav Nyquist a v neposlednom rade aj jedna zo slovenských hviezd najlepšej ligy sveta – Tomáš Tatar.

    Ten si v minulom ročníku získal pevné miesto v prvom tíme a v aktuálnej sezóne sa už radí medzi najvýraznejšie postavy ofenzívy Detroitu, čo najlepšie dokumentuje jeho 21 nazbieraných bodov a fakt, že je dubnický odchovanec spoločne s Dacjukom druhým najlepším kanonierom tímu.

    Pevne miesto v základnej zostave slávneho klubu má aj druhý slovenský Tomáš – Jurčo, ktorý je veľkým obľúbencom hlavného trénera a dôveru mu spláca veľmi dobrými a bojovnými výkonmi, ktoré produkt košickej hokejovej liahne okorenil aj dvomi presnými zásahmi a deviatimi asistenciami.

    Mierou vrchovatou prispieva k fantastickým výkonom a výsledkom Islanders trojica produktívnych útočníkov – John Tavares, Kyle Okposo a Brock Nelson.

    Po zdravotných peripetiách sa do zostavy Newyorčanov vrátil skúsenosťami opradený slovenský zadák Ľubomír Višňovský, ktorý zatiaľ v aktuálnom ročníku stihol odohrať len osem zápasov, v ktorých získal slušných šesť bodov.

    Za fantastickou jazdou ostrovanov musíme hľadať jednoznačne výrazný rukopis slovenského brankára Jaroslava Haláka, ktorý sa v bránke tímu z Long islandu fantasticky zabývať a stal sa obrovitánskou oporou. Skvelými výkonmi si ružinovský odchovanec dokonca zabezpečil aj cenu pre najlepšieho hráča profiligy za november.

    Oba tímy sa vo vzájomnej konfrontácii naposledy stretli ešte minulý rok v novembri a decembri, pričom ani v jednom zápase neplatilo môj dom-môj hrad. V Joe Luis Arene sa tešili Islanders z víťazstva 3:0 a Detroit si v New Yorku schuti zastrieľal a získal tri body po výsledku 5:0.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 01:30.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 9. Henrik Zetterberg (Darren Helm, Tomáš Tatar) – 17. Brock Nelson (Ľubomír Višňovský, Anders Lee), 31. Anders Lee (Brock Nelson)


    Detroit Red Wings: Howard – 21. Petr Mrázek – Ericsson, Kronwall – Nyquist, Zetterberg, Abdelkader – Quincey, DeKeyser – Tatar, Dacjuk, Helm – Smith, Oullet – Franzen, Sheahan, Jurčo – Miller, Glendening, Andersson.
    New York Islanders: Halák – Boychuk, Leddy – Okposo, Tavares, Bailey – de Haan, Hamonic – Kulemin, Nielsen, Grabovski – Hickey, Višňovský – Strome, Nelson, Lee – Clutterbuck, Cizikas, Martin.