Maďarsko – Francúzsko 25:26 (kon.) | Čierna Hora – Španielsko 18:19 (kon.) | Nórsko – Švédsko 29:25 (kon.)
koniec
Nórsko
29:25 (13:11)
Švédsko
cz Piatok 19.12.2014, 20:30 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Norské házenkářky v dnešním severském souboji porazily Švédsko 29:25 a finále ME budou hrát posedmé za sebou! Norský celek již svého finálového soupeře zná několik hodin! Házenkářky Černé Hory totiž po prohře nad Španělskem neobhájí titul mistryň Evropy. V semifinále šampionátu v Budapešti podlehly Španělsku 18:19, když po nepovedeném začátku už nestihly dohnat sedmibrankovou ztrátu. Španělsko se tak o zlato utká s olympijskými vítězkami z Norska!


    Norky znovu na letošním dámském mistrovství před zraky rozjásaných diváků potvrdily, že jsou svým stylem hry opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Dominantní celek ve světě ženské házené, Norsko, zažilo výborný vstup do dnešního severského semifinále. Norky se hned ze startu utkání ujaly vedení a dokázaly si jej udržet po celý průběh prvního poločasu. Norky se prezentovaly hned od úvodních minut velice rychlým stylem hry, který je již v páté minutě katapultoval do tříbrankového vedení. Švédkám se podařilo vstřelit první branku v zápase až na přelomu páté a šesté minuty. Norky si v nadcházejících minutách dokázaly stále držet brankový odstup, který dosáhl rekordního nárůstu přibližně deset minut před koncem prvního poločasu, kdy Norky v utkání vedly čtyřbrankovým rozdílem. Švédkám se však podařilo zásluhou zlepšené obrany a výborných útoků snížit čtyřbrankové manko na rozdíl dvou tref. Z prvního poločasu tak odcházely Norky do šaten za stavu 13:11. Ve druhém poločase se rozhodla švédská trenérská lavička udělat několik změn v týmu, aby se pokusila změnit průběh hry. Norský trenér Thorir Hergeisson však hrál se stejným týmem po celých šedesát minut, což se mu také vyplatilo! Švédky se sice dokázaly přiblížit na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale to bylo také vše, co v utkání svedly. V poslední desetiminutovce se projevila norská dominance v plné síle a kráse a Norky se tak zaslouženě radovaly ze čtyřbrankového vítězství (29:25). Norky tak potvrdily roli favoritek, Švédsko ve večerním semifinále ani jednou nepustily do vedení. Vyhrát evropský šampionát mohou už pošesté. (23:06:25)
     
    60
    Konec zápasu. (29:25)
     
    59
    Poslední branku v dnešním severském derby úspěšně vstřelila Lokeová! Na nejvyšší evropský stupínek se chtěly vrátit Norky! Severský gigant vyhrál v letech 2004 až 2010 čtyři Eura po sobě, minule se ale musel v dramatickém finále sklonit před horkokrevnými Černohorkami. Norky si tak výhrou nad Švédskem můžou letos splnit svůj velký sen a znovu dosáhnout na nablýskané evropské kovy ve finálovém utkání proti Španělsku! (29:25)
     
    59
    Ano! Norky znovu před zraky rozjásaných diváků potvrzují, že jsou opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Po neuvěřitelně rychle sehrané akci se dokázala norská Saudová prosadit perfektní technickou střelou i z těžkého střeleckého úhlu. (29:24)
     
    58
    A to se Švédkám podařilo. Švédky měly po faulu v brankovišti k dispozici sedmimetrový hod, který s přehledem využila neomylná exekutorka sedmimetrových hodů Gulldénová. (28:24)
     
    57
    Norky zásluhou výborné aktivity v obraně dokázaly zachytit útočné předání míče švédských házenkářek a zahájily tak tři minuty před koncem utkání postupný útok, jehož finální koncovka však nepřinesla Norkám branku. Švédky tak budou mít možnost projít po předchozí chybě reparátem. (28:23)
     
    56
    Lokeová získala dostatek prostoru u čáry brankoviště, ale následnou střelou z pádu míjí brankovou konstrukci. (28:23)
     
    55
    Almová si dokázala dobře seběhnout až na střed brankoviště a zaznamenala svou další branku v utkání. (28:23)
     
    54
    Švédská střední spojka vyslala signál pro zahájení nacvičené akce, který dobře vyslyšela Gulldénová. Zanedlouho se švédské házenkářky přesunuly do rychlého útoku, ale nahrávku útočících Švédek dokázala nabourat Oftedalová, která si po úspěšném zakončení samostatného úniku na bránu vysloužila bouřlivý aplaus norských příznivců. (28:22)
     
    53
    A je to znovu Alstadová, které se pověsila nad blok švédské bránící hráčky a prudkou střelu poslala míč za záda švédské brankářky. (27:21)
     
    51
    Alstadová se pustila z role spojky do proskoku a zařídila Norkám šestibrankové vedení! Jenže to už po chvílí přestává být pravdu. Švédky poslaly do zakončení křídla, které snižují zpět na rozdíl pěti branek. (26:21)
     
    50
    Švédky odvolaly ze své kasy brankářku a na hřišti se tak objevila hráčka v rozlišovacím dresu. Ale ani tato početní výhoda nakonec nepřinesla Švédsku branku. (25:20)
     
    50
    Hra bude pokračovat útočnou jízdou Švédska. (25:20)
     
    50
    Švédská strana reaguje oddechovým časem. (25:20)
     
    49
    Solbergová po dlouhé přihrávce od střední spojky prolétla z křídla před švédskou strážkyni brány a prosadila se střelou o palubovku. (25:20)
     
    49
    Norské spojky posunuly nahrávku do rukou Lokeové, která se z postu pivotmanky prosadila trefou pod břevno. Na druhé straně palubovky se však rychle dostala do proskoku Gulldénová a zapsala si na své střelecké konto svou pátou branku v utkání. (24:20)
     
    48
    Po faulu v oblasti brankoviště nakonec Švédky končily svůj útok střelbou se z nařízeného sedmimetrového hodu, který s přehledem proměnila střelbou do protipohybu norské brankářky Gulldénová. Její statistika střelby je prozatím 4/4. (23:19)
     
    47
    Solbergová to vzala na devíti metrech na sebe a přesnou pravačkou k tyči zařídila Norkám pětibrankové vedení. (23:18)
     
    46
    Švédky se znovu vrátily do útoku, ale v tuto chvíli jim byla signalizována pasivní hra. Švédky se tak pokoušely rychle vystřelit, ale norská strážkyně brány byla připravena. (22:18)
     
    45
    Po excelentní rychlé kombinaci snižují Švédky na čtyřbrankový rozdíl. (22:18)
     
    44
    Selhání švédského ofenzivy potrestaly Norky brankou z rychlého útoku, na jehož konci zazářila Korenová. (22:17)
     
    43
    Tak to byla opravdu házenkářská lahůdka, o kterou se před rozjásaným davem severských příznivců postarala Riegelhuthová! Tato hráčka se po pár rychlých přihrávkách dostala na desíti metrech do výskoku a prosadila se dělovou ránou k tyči, která šla po ruce. (21:17)
     
    43
    Švédky poslaly do zakončení spojky, ale rázná střela z dálky zasáhla pouze brankářku Norska. (20:17)
     
    42
    Taktické pokyny byly rozdány a Švédky budou pokračovat ve svém útoku. (20:17)
     
    42
    Norky ale selhaly v koncovce své ofenzivy a dopředu se tak vrací Švédsko, které si ještě před zahájením útoku žádá oddechový čas. (20:17)
     
    41
    Švédský útok zastavuje útočná chyba. Následovat bude postupný útok Norska. (20:17)
     
    40
    Švédky se nedokázaly v útoku prosadit, což okamžitě trestají Norky brankou z letu křídla. Autorkou branky se stává Mörková. (20:17)
     
    39
    Na obou stranách palubovky padly v rychlém sledu branky. Norky stále ve vedení o dvě branky, ale nyní útočí Švédky! (19:17)
     
    38
    Švédský útok zastavila technická chyba. Útočit tak budou vedoucí ženy dnešního utkání, které se hned po přechodu do útoku prosadily z rukou Korenové, která úspěšně završila střelecký pokus z křídla. (18:16)
     
    38
    Švédky se však zásluhou Oldenové přibližují opět na nejtěsnější rozdíl jediné branky! (17:16)
     
    37
    Norský útok adresoval míč do rukou Herremové, která ze svého náskoku z křídla bezpečně proměnila. (17:15)
     
    36
    Ale daří se Švédsku! Na sedmimetrový hod dokráčela Gulldenová, která překonala střídající brankářku Norek technickou střelou. (16:15)
     
    35
    Švédský celek si zahraje dvouminutové oslabení. Norky tak mají tu nejlepší příležitost k tomu, aby navýšily svůj náskok na svého soupeře. (16:14)
     
    35
    Gulldénová dokázala na své pozici pivotmanky zachytit nahrávku od své spoluhráčky na spojce a po náskoku z hranice čáry brankoviště se nemýlí. (16:14)
     
    34
    Severské celky sehrály velmi rychlé své útočné akce a stav utkání se nám upravil na 16:13. (16:13)
     
    33
    Třetí minuta druhého poločasu nám nabídla sedmimetrový hod pro Norky, který s přehledem proměnila Mörková. (15:12)
     
    32
    Morková se pustila do střelecké akce přes dvě bránící hráčky Švédska, kterou zakončila úspěšnou trefou k levé tyči. (14:12)
     
    32
    Švédkám se v druhé minutě podařil rychlých přechod do útoku, který jim přinesl snížení na rozdíl jediné branky. (13:12)
     
    31
    Švédky však na tom v útoku nejsou lépe! Po pár rychlých přihrávkách to zkoušely střelbou přes spojky, která ale nesklidila úspěch. (13:11)
     
    31
    Norky ale mířily nepřesně ze spojek. První postupný útok tedy uvidíme i od švédských házenkářek. (13:11)
     
    31
    Výhodu úvodní rozehrávky v druhém poločase měly norské házenkářky, které tak zahájily svůj první postupný útok. (13:11)
     
    31
    Začal druhý poločas. (13:11)
     
    30
    První poločas skončil. (13:11)
     
    29
    Norky však s odpovědí dlouho nečekají a v poslední minutě utkání navyšují své vedení na rozdíl dvou branek. S tímto vedením také odchází do šaten. (13:11)
     
    28
    Z aktivního přístupu k obraně dokázaly Švédky vytěžit rychlý útok, na jehož konci zazářila autorka předchozí branky Švédska Gulldenová. (12:11)
     
    27
    Bránící hráčky Norska faulovaly v oblasti brankoviště což přineslo sedmimetrový hod do rukou Švédek, který zkušeně proměnila Gulldenová. (12:10)
     
    26
    Oftedalová dokázala ze své pozice spojky projít až na brankoviště, odkud se prezentovala prudkou střelou k pravé tyči. (12:9)
     
    25
    Norky si zahrají v početní nevýhodě. (11:9)
     
    24
    Švédská Sandová se dostala do samotného úniku na bránu a po odrazu z brankoviště zamířila přesně k tyči. Norky ale okamžitě odpovídají bleskovou brankou. (11:9)
     
    23
    Za zmaření jasné brankové příležitosti byl ve prospěch Švédek nařízen sedmimetrový hod, ve kterém se nemýlila Gulldenová. (10:8)
     
    22
    V těchto momentech se hrálo utkání ve velmi vysokém tempu. Diváci však branku neviděli. (10:7)
     
    21
    Z útočného překřížení spojek se atraktivní ránou prezentovala Ahlmová. (10:7)
     
    20
    Hra s nám v těchto chvílích rychle přelévala z jedné strany na druhou, ale ani jeden z dnešních týmů nedokázal vstřelit branku. (10:6)
     
    19
    Norský celek rozjel nacvičenou akci, která Norky posunula do čtyřbrankového vedení. (10:6)
     
    19
    Švédská střela z útočného středu orazítkovala pouze tyč. (9:6)
     
    18
    Norky však vyslaly ve svém útoku unáhlenou střelu a Švédky tak jdou znovu dopředu. (9:6)
     
    17
    Norská brankářka zneutralizovala střelecký pokus Švédek z křídla. (9:6)
     
    16
    Švédky snižují na rozdíl tří branek. na což reaguje norská strana oddechovým časem. (9:6)
     
    16
    Norská obrana nedokázala na křídle uhlídat Hellebrgovou, která se rozhodla pro zakončení na delší tyč. (9:5)
     
    15
    Po rychlé útočné akci Švédska se nám stav utkání upravil na 9:4. (9:4)
     
    14
    Herreomá šikovně využila nahrávku na křídle a ze svého letu nad brankovištěm posílá míč do švédské brány. (9:3)
     
    13
    Švédky budou muset vystřelit! Rozhodčí znovu vysílají signál pro pasivní hru! Švédky to nakonec zkoušely hrou přes spojky, které ale mířili mimo tři tyče. (8:3)
     
    12
    Švédkám selhala útočná koncovka a do útoku se tak vrací Norky, které nakonec zásluhou Lokeové navyšují své vedení. (8:3)
     
    11
    Ano, tak to byl příklad rychlého severského stylu házené! Po neuvěřitelně rychlé kombinaci doputoval míč až na křídlo k Herremové, která po náskoku z šestky zakončila pod břevno. (7:3)
     
    10
    Na sedmimetrový hod byla vyslána Mörková, která bezpečně proměnila. Švédský trenér reaguje na vývoj utkání oddechovým časem. (6:3)
     
    10
    A máme tady první sedmimetrový hod dnešního utkání, který budou házet Norky! (5:3)
     
    9
    Zdvižená ruka nad hlavou chorvatského rozhodčího značí vyslání varovného signálu pro pasivní hru, který nakonec donutil Švédky ke střelbě, ale norská brankářka byla připravena. (5:3)
     
    8
    Po dobře sehrané akci posunuje Lokeová svůj tým do dvoubrankového vedení. (5:3)
     
    7
    A ve švédském útoku to byla znovu Odenová, která získala dostatek volného prostoru na spojce a prosadila se ránou po ruce. (4:3)
     
    7
    Morková se dostala na devíti metrech do výskoku a poslala svou prudkou ránu pod horní tyč. (4:2)
     
    6
    Norská brankářka vystihla směr střely z útočného středu Švédska a posílá svůj celek znovu do útoku. (3:2)
     
    5
    Odenová to vzala ve švédském útoku na sebe a i přes agresivní bránění norských házenkářek zamířila přesně k tyči. (3:2)
     
    4
    Norky vsadily na pár rychlých přihrávek a ještě rychlejší stelu z dálky, která je posunuje do dvoubrankového vedení. Na druhé straně palubovky se stává autorkou první švédské branky Fogelstromová, která se ze své pozice křídla prosadila z letu nad brankovištěm. (3:1)
     
    3
    Excelentní zákrok norské brankářky, která posílá svůj celek na opačnou stranu palubovky. (2:0)
     
    3
    Norská kreativita v útoku vyústila v úspěšnou střelbu zásluhou spojek. (2:0)
     
    3
    Norky naopak v útoku úspěšnější! Na devíti metrech se připnula do vzduchu Kristiansenová a ze své parkety spojky posílá Norky do vedení. (1:0)
     
    2
    Švédky poslaly ve svém prvním útoku do zakončení křídla, ale jejich střela míjí bránu. (0:0)
     
    1
    Hra přerušena, volný devítimetrový hod pro Švédky. (0:0)
     
    1
    Výhodu úvodního výhozu od středové čáry měly švédské házenkářky, které tak zahájily svůj první postupný útok. (0:0)
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    Zajímavostí tohoto šampionátu určitě je, že zájem médií je mnohem větší než na posledním ME mužů v Dánsku. Zápasy přenáší 85 televizních stanic. Je akreditováno 850 zástupců různých médií, 200 novinářů a 80 fotografů!
     
    Úvodní sestavy:

    Norsko: Sandová, Solbergová, Riegelhuthová, Arntzenová, Kristiansenová, Alstadová, Lokeová, Breivangová, Mörková, Oftedalová, Karlssonová, Korenová, Jakobsenová, Herremová, C. Solbergová, Wibeová

    Švédsko: Idehniová, Bundsenová, Agrenová, Fogelströmová, Blohmová, Robertsová, Sandová, Ahlmová, Torstensonová, Gulldénová, Hellebergová, Hagmanová, Jacobsenová, Odenová, Almová, Johanssonová

    Rozhodčí: Dalibor Juronović, Marko Mrvica (oba CRO).
     
    Utkání nám odstartuje za několik málo okamžiků. Pojďme si přiblížit dnešní sestavy.
     
    Svou národní hymnu si také vyslechnou švédské házenkářky.
     
    Nyní přijdou na řadu státní hymny obou zúčastněných zemí. Jako první zazní národní hymna dominantního celku ve světě ženského házené, tedy hymna Norska.
     
    Nyní jsou hlasatelem Papp László arény v Budapešti vyvolávána jména jednotlivých aktérek dnešního utkání.
     
    Norské a švédské házenkářky již znají prvního účastníka velkého finále! Španělské "guerreras" porazily v dnešním strhujícím semifinále s infarktovým finišem úřadující mistryně z Černé Hory a postoupily tak do závěrečné bitvy o prestižní evropský titul! Španělské házenkářky tak mohou získat první zlatou medaili od stříbra v roce 2008! Finálovým soupeřem Španělek se stane vítěz dnešního severského derby!
     
    Dovolte, abych Vás dnes ještě jednou srdečně přivítal u dnešního severského derby mezi Norskem a Švédskem. Utkání nám odstartuje přibližně za pět minut.
     
    Vítáme Vás u on-line přenosu z dnešního severského semifinále, ve kterém změří své síly Norsko proti Švédsku.


    V semifinále ME házenkářek jsou Norsko, Španělsko, Černá Hora a Švédsko! Házenkářky Španělska si zahrají v semifinále mistrovství Evropy. Ve svém posledním duelu čtvrtfinálové skupiny v Debrecínu zdolaly v přímém souboji o postup Dánsko 29:22 a skončily druhé za dominantním Norskem. Ve skupině v Záhřebu si postup zajistila Černá Hora po výhře nad Švédskem 30:29. Postoupily ale i Seveřanky!


    Pětinásobné evropské šampionky tedy nastoupí v pátečním semifinále v severském derby proti Švédsku, obhájkyně titulu z Černé Hory se utkají se Španělskem, které může získat první medaili od stříbra v roce 2008. Šampionát tak může stejně jako před dvěma roky vyvrcholit finálovým soubojem Norska s Černou Horou.


    My se ale pojďme věnovat dnešnímu severskému semifinále mezi Norskem a Švédskem!


    Norsko:

    Na nejvyšší evropský stupínek by se rády vrátily Norky. Severský gigant vyhrál v letech 2004 až 2010 čtyři Eura po sobě, minule se ale musel v dramatickém finále sklonit před horkokrevnými Černohorkami.


    Rozdíl mezi semifinálovou účastí na EHF EURO událostech mezi Švédskem a Norskem je opravdu vysoký! Norkám se na předešlých mistrovstvích definitivně uzavřela brána k postupu do semifinálových bojů pouze jednou! Norský celek nepostoupil do bitev o nablýskané evropské kovy pouze na mistrovství Evropy v roce 2000, kde se Seveřanky umístily na konečném šestém místě. To však bylo jediné norské zaváhání, které si dominantní tým připsal na jeho dlouhé cestě na poli házené! Na ostatních dámských mistrovstvích dokázaly norské házenkářky nad svými hlavami rozsvítit zlatavé paprsky prestižního evropského titulu hned v pěti případech! Na čtyřech zbylých EHF EURO událostech se skandinávské hráčky staly majitelkami třech stříbrných a jedné bronzové medaile! Norky se tedy můžou hrdě pochlubit sbírkou těch největších EHF EURO úspěchů!


    Norské házenkářky vede na letošním mistrovství islandský trenér Thorir Hergeirsson. 50-letý islandský trenér je nedílnou součástí norského trenérského týmu od roku 2001, kdy začal pracovat jako asistent trenéra Marita Breivika. V roce 2009 pevně převzal skandinávský tým do svých rukou. Thorir Hergeirsson vedl své svěřenkyně cestou zlatých úspěchů v letech 2010, 2011 a také v roce 2012. Norský generál má za sebou vítězství z posledního svátku všech sportovců a to z olympijských her v Londýně 2012. Dále titul světových šampionek a rovněž zlatý titul slavil Hergeirsson z finálového utkání na Evropě 2010.

    „Náš tým je stále ve skvělém měnícím se období, ve kterém byly některé starší hráčky nahrazeny novými. Stále ale ještě máme několik zkušených hráček, které se mísí s budoucností národního týmu a tvoří tak vzrušující mix.“


    Házenkářky Norska zůstávaly na mistrovství Evropy až do posledního utkání vyřazovací fáze s Maďarskem jediným týmem, který ještě neztratil ani bod. Základní skupinou prošly obhájkyně stříbra hladce, ve svém prvním duelu v hlavní fázi šampionátu připravily v parádní bitvě první ztrátu Španělkám, které severský celek zdolal ve strhující bitvě 29:26! Norkám tak stačila už jediná výhra k tomu, aby si zajistily jistý postup do semifinále!


    Neporazitelnost potvrdily norské házenkářky i v utkání proti svěřenkyním dánského trenéra Kima Rasmussena, tedy Polkám. Norky po výhře nad Polskem 26:24 tak měly jistý postup do semifinále. Polkám se dařilo hlavně v prvním poločase, který vyhrály o 4 góly. Jenže v prvním poločase se zranila Kudlaczová, kterou nahradila velmi dobrá Drábiková. Jenže po změně stran se Norsku podařilo vyrovnat hlavně díky Mörkové, která se s 11 góly přičinila hlavní mírou o výhru svojí krajiny. Silné Norky se tak staly prvními jistými semifinalistkami šampionátu.


    Norky nastoupily v posledním utkání vyřazovací fáze proti Maďarkám. Maďarky se tedy s vyřazovací skupinou loučily utkáním proti dominantnímu celku ve světě ženské házené, Norsku, které tehdy neokusilo hořkost porážky. Norky před tímto utkáním již dávno věděly, že je nemine účast v semifinále. Maďarkám bylo jasné, že nemají šanci postoupit dále, přesto byl z jejich pohledu zápas důležitý, protože se stále mohly dostat do boje o konečnou 5. až 6. příčku. Norsko, které bylo až do středečního zápasu na šampionátu vždy dominantní, tentokrát nevyzrálo na protivnice reprezentující pořádající zemi! Hráčky domácího týmu se totiž postaraly o jednu z největších senzací letošního šampionátu, když zvládly svou velmi těžkou úlohu a porazily královny z Norska o 4 branky! Maďarky díky vítězství nad Norskem skončily v první čtvrtfinálové skupině na třetím místě a budou hrát tak dnes o páté místo s Francií. Nicméně, Norky byly schopny ušetřit cennou energii, některé hráčky odpočívaly, zatímco Švédky svedly v posledním utkání skutečnou bitvu proti Černé Hoře, které nakonec podlehly 29:30. Norský celek nakonec i přes prohru nad Maďarskem postupoval do semifinále z prvního místa.


    Švédsko:

    Švédky dosáhly historicky na své druhé semifinále až v tomto roce! Poprvé to bylo v roce 2010, kdy si vítězstvím nad rumunskými házenkářkami vydláždily cestu až do finále, kde ale podlehly právě královnám z Norska pětibrankovým rozdílem!

    Na EHF EURO 2010 vylétly švédské růže jako fénix z popela, když se poprvé dostaly do finále velkého turnaje, kde se Švédky staly majitelkami stříbrného úspěchu. Švédský celek nastoupil ve finálovém utkání proti zmiňovaným favoritkám z Norska, které nakonec slavily své další zlaté vítězství. Stříbrná medaile však přesto byla prvním cenným kovem pro ženský národní tým. Na MS v roce 2011 dosáhly našlápnuté Švédky na titul mistryň světa a kvalifikovaly se tak přímo na olympijské hry 2012. Neúspěch přišel v létě 2013, kdy tým prohrál s Polskem a nedokázal se tak kvalifikovat na mistrovství světa v Srbsku, které nakonec ovládly brazilské házenkářky pod vedením dánského trenéra Mortena Soubacka. Torbjörn Klingvall odstoupil v prosinci ze své pozice hlavního trenéra a předal tým svému asistentovi Thomas Sivertssonovi, který vede Švédky až doposud.


    49-letý Thomas Sivertsson byl zvolen trenérem švédského národního týmu v prosinci 2013, když se jeho předchůdce, Torbjörn Klingvall rozhodl odstoupit. Sivertsson působil v roli asistenta trenéra od roku 2012. Pro trenéra Sivertssona je letošní dámské EHF EURO 2014 prvním velkým mezinárodním turnajem. Několika mezinárodních turnajů se však tento zkušený trenér zúčastnil v období své bohaté hráčské kariéry. Za dob své hráčské kariéry slavil současný trenér vítězství na EHF EURO v roce 1998, 2000 a 2002 a také na mistrovství světa v roce 1999. Sivertsson se také ozdobil stříbrným úspěchem na olympijských hrách v Atlantě, které se uskutečnily v roce 1996, o čtyři roky později získal na olympijský hrách v Sydney znovu kov stejné hodny.


    Švédsko zakončilo své působení ve skupině C remízovým utkáním proti Holandsku. Švédky neprohrály ani svůj třetí zápas ve skupině a měly na svém kontě po dvou výhrách jedné remíze pět bodů, což jim zajistilo první postupovou pozici v tabulce.


    V prvním utkání v rámci vyřazovací fáze narazily švédské házenkářky na Francii. Házenkářky země galského kohouta měly v tomto utkání velmi dobře rozehraný zápas, ale nakonec podlehly skandinávským házenkářkám tříbrankovým rozdílem. Francouzky nakopnuté výhrou ze zápasu nad úřadujícím mistrem z Černé Hory vstupovaly na palubovku v rolích mírných favoritek, o čemž nás přesvědčil i poločasový výsledek (14:12). Hned ve druhé minutě druhé půle se postaraly stříbrné medailistky z EURA 2010 o pořádné drama, když dokázaly srovnat na 14:14. Od této chvíle jsme mohli být svědky velmi vyrovnaného utkání, kde si oba celky předávaly vedení. Závěrečnou desetiminutovku však lépe zvládl švédský tým, a proto se zaslouženě radoval z vítězství.


    V druhém utkání narazil švédský výběr na slovenské házenkářky, které vedl český kouč Dušan Poloz. Házenkářská reprezentace Slovenska zůstávala i po úterním utkání bez bodového zisku ve čtvrtfinálové fázi na XI. mistrovství Evropy v Chorvatsku a Maďarsku. Slovenky utrpěly na turnaji čtvrtou prohru, když tehdy podlehly v Záhřebu Švédkám 22:31 (11:17). Slovenky čtvrthodinu před koncem souboje s nejofenzívnějším týmem na šampionátu (podle počtu vstřelených gólů) ještě živily naději na těsný výsledek (18:23), ale ve zbývajícím čase se nepostaraly o jeho výraznější zdramatizování. Švédsko v tomto utkání nakonec zvítězilo vysoko 31:22.


    V posledním utkání ve skupině v Záhřebu nastoupily švédské házenkářky proti úřadujícímu mistru z Černé Hory. Ve středečním duelu jsme mohli být svědky rychlého, bojovného a velmi dramatického utkání, jehož koncovku lépe zvládly Černohorky, a proto zaslouženě vyhrály. V tomto utkání si Černá Hora po výhře nad Švédskem 30:29 zajistila první místo ve skupině. Švédky i přes prohru s obhájkyněmi titulu postupovaly do semifinále z druhého místa.


    Dnešní atraktivní severská bitva o postup do souboje o nablýskaný evropský titul odstartuje úvodním hvizdem v 20:30.

    Rozhodčími v dnešním utkání jsou pánové Dalibor Juronović (CRO) a Marko Mrvica (CRO).
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

    Martin Petřek

    Nórsko: Sandová, Solbergová, Riegelhuthová, Arntzenová, Kristiansenová, Alstadová, Lokeová, Breivangová, Mörková, Oftedalová, Karlssonová, Korenová, Jakobsenová, Herremová, C. Solbergová, Wibeová
    Švédsko: Idehniová, Bundsenová, Agrenová, Fogelströmová, Blohmová, Robertsová, Sandová, Ahlmová, Torstensonová, Gulldénová, Hellebergová, Hagmanová, Jacobsenová, Odenová, Almová, Johanssonová

    Rozhodca: Dalibor Juronović, Marko Mrvica (oba CRO)