Maďarsko – Francúzsko 25:26 (kon.) | Čierna Hora – Španielsko 18:19 (kon.) | Nórsko – Švédsko 29:25 (kon.)
koniec
Čierna Hora
18:19 (8:13)
Španielsko
cz Piatok 19.12.2014, 18:00 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě pro dnešek z tohoto zápasu s konstatováním výhry a postupu Španělska do finále vše. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dnešního večera, například sledováním již zmiňovaného druhého semifinále ME v házené či jiného textového online přenosu na portálu Onlajny.com. Těším se na Vás zase u nějakého dalšího (nejen házenkářského) Onlajnu, na počtenou! (19:57:32)
     
    Od 20:30 je na řadě druhé semifinále, které určí Španělsku soupeře v boji o zlatou medaili, stejně jako Černé Hoře, která bude bojovat s poraženým z dvojice Norsko – Švédsko o medaile bronzové.
     
    Diváci v budapešťské hale Papp László Budapest Sportaréna měli k vidění velmi ofenzivní házenou bez mnoha zbytečných faulů a převážně mnoha a mnoha zákroky brankářek na obou stranách. Střelecky začaly lépe Španělky, které se velmi rychle ujaly vedení 3:0. Teprve po devíti minutách čisté hrací dokázaly Černohorky překonat v bráně Španělska velmi výborně chytající Navarrovou, která do té doby zlikvidovala každý střelecký pokus Černé Hory. Černohorky už se nadechovaly k vyrovnání stavu utkání, když se španělský brankostroj znovu rozjel. V jednu chvíli už vedly Španělky o 7 branek. Tak velkou potupu si hráčky úřadujících mistryň Evropy nechtěly nechat líbit a proto se zaměřily na přesnější zakončení. To zatím Černohorkám stačilo ke snížení stavu skóre na rozdíl pěti branek. Prvních třicet minut uplynulo při stavu 13:8 ve prospěch Španělska. Všichni očekávaly další ofenzivní smršť Španělek ve druhém poločase, ale prvními, kdo zasadil v druhém poločase branku byly Černohorky. Oba celky poté vstřelily ještě po jedné brance, jenže poté si do brány stoupla Rajčićová a to byl pro Španělky hodně velký problém. Rajčićová doslova uzamkla bránu a soupeřky se ne a ne prosadit, zatímco Černohorky začaly stahovat pětibrankový náskok Španělek. Tři branky byly v rozdílu obou celků, když se dokázaly Španělky po neuvěřitelných patnácti minutách prosadit zásluhou Peňové. Už to vypadalo, že Rajčićové kouzla jsou pryč, neboť o malou chvíli později musela ze své brány znovu lovit míč po střele Pinedové. Jenže Rajčićová znovu zaklela svojí bránu a předváděla neuvěřitelný výkon, stejně jako na druhé straně Navarrová, která chytila bezmála 50% černohorských střel a spoluhráčky španělské brankářky mohly děkovat právě Navarrové, že se skóre ve většině případů nepohybovalo. Černohorky dvě minuty před koncem zápasu snížily na rozdíl jedné branky, v tu chvíli se našla poslední střelkyně Španělek, kterou se stala Pinedová, která přidala branku Španělska s pořadovým číslem 19. Černohorky předvedly dvacet sekund před koncem zápasu snížit znovu na rozdíl jediné branky a o drama bylo postaráno! Španělský trenér na toto reagoval oddechovým časem, kdy svým hráčkám naordinoval strategii pro posledních několik sekund. Španělky si v závěru zápasu dokázaly míč udržet a slaví tak vítězství, které pro ně znamená postup do finále letošního mistrovství Evropy! Naopak Černohorky, úřadující mistryně Evropy, se cítili frustrované a v jejich očích se objevovaly slzy. Smutnit ale nemusí, v neděli můžou hráčky Černé Hory vybojovat aspoň bronz a aspoň maličko si zlepšit náladu z dnešního prohraného zápasu. Nechme se však překvapit, jak zápas o bronzové, ale i o zlaté medaile nakonec dopadne!
    Velkou pochvalu zaslouží také dvojice slovenských rozhodčích, na které se po celou dobu turnaje valila ze všech stran slova chvály. I kvůli tomuto faktu získal Peter Brunovský a Vladimír Čanda možnost odpískat semifinále mezi Černou Horou a Španělskem, ve kterém podali, jak jinak, než opravdu velmi kvalitní výkon, hodný předních evropských i světových rozhodčí. Nezbývá, než popřát této dvojici rozhodčích plno dalších sportovních úspěchů a plno nervů do dalších zápasů, které budou řídit v roli rozhodčích.

    Statistiky zápasu

    Černá Hora: Barjaktovićová, Rajčićová – Radičevićová 6/1, K. Bulatovićová 4/1, Jovanovićová 2, Pavičevićová 2, Petrovićová 2, A. Bulatovićová 1, Mehmedovićová 1, Klikovaćová, Jankovićová, Malovićová, Ramusovićová, Despotovićová, Kněževićová

    Španělsko: Navarrová, Tempranová – Pinedová 5, Manguéová 4, Chávezová 3, Peňová 3, Cabralová 2, Aguilarová 1, Fernándezová 1, Lópezová, Martínová, Nuňézová, Escribanová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová

    Střely na bránu: 36-30
    Sedmimetrové hody: 2/3 – 0/0
    Žluté karty: 3-1
    Dvouminutové tresty: 1-2
    Diváci: 3500
     
    Dnešní utkání sledovalo 3500 diváků.
     
    Nejlepší hráčky zápasu

    Černá Hora: Andjela Bulatović – 1 branka
    Španělsko: Silvia Navarrová – 18 zákroků (50% úsp.)
     
    Na hrací plochu vbíhají velmi šťastné Španělky, které se radují z postupu do finále letošního mistrovství Evropy! Naopak v očích Černohorek se objevuje a slzy, a pocit frustrace.
     
    60
    Konec zápasu. (18:19)
     
    60
    Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Španělska. (18:19)
     
    60
    Oddechový čas pro Španělsko. Španělský trenér udává poslední pokyny před koncem druhého poločasu. (18:19)
     
    60
    Dvacet sekund před koncem zápasu snížila Radičevićová na rozdíl jedné branky. (18:19)
     
    60
    Bulatovićová byla faulována obranou Španělska. (17:19)
     
    60
    Černohorky se ujímají míče a snaží se založit rychlý protiútok! (17:19)
     
    60
    Probíhá poslední minuta druhého poločasu. (17:19)
     
    59
    Naopak Černohorky přicházejí vinou nepřesné rozehrávky o míč. (17:19)
     
    59
    Pinedová vstřelila jednu z velmi důležitých branek Španělska. Španělky se díky této trefě dostávají do dvoubrankového vedení. (17:19)
     
    59
    Radičevićová zařizuje Černé Hoře snížení na rozdíl jediné branky. Tak to je neuvěřitelná jízda Černé Hory ve druhém poločase. (17:18)
     
    58
    Ani Martínová, nejlepší střelkyně Španělska, se nedokázala prosadit po náskoku z pravého křídla proti Rajčićové. (16:18)
     
    57
    Navarrová znovu zasahuje. Tak to je neuvěřitelný výkon brankářek. Tento zápas patří jednoznačně jim. (16:18)
     
    57
    Rajčićové se povedlo zastavit zákrokem další akci Španělek. (16:18)
     
    56
    Mehmedovićová se na brankovišti dostala do zakončení. Její střela k levé tyči zapadla přesně tam, kam si Černohorka přála. Španělsko má k dispozici již jen dvoubrankový náskok. (16:18)
     
    55
    Na druhé straně se zasadila Radičevićová o branku. (15:18)
     
    55
    Pinedová se prosazuje v tváří tvář Rajčićové. Kouzlo černohorské brankářky zřejmě odeznívá, je před námi ale stále pět minut čistého hracího času. (14:18)
     
    54
    Španělské naděje drží výborným způsobem Navarrová, která znemožnila Bulatovićové skórovat. (14:17)
     
    54
    Střela španělských hráček se odrazil od horní straně sítě za bránu. (14:17)
     
    53
    Radičevićová dokázala využít ztraceného míče Španělek pro rychlý protiútok, který Radičvićová s přehledem proměnila. (14:17)
     
    52
    Peňová osvobozuje španělský střelecký půst, neboť je to právě ona, kdo se na straně Španělek dokázal po téměř patnácti minutách trefit do sítě Černé Hory. (13:17)
     
    52
    Hra Španělska je hráčkami Černé Hory hodně kouskovaná. (13:16)
     
    52
    Španělky sice nepřesně rozehrály, ale míč se odrazil zpět na jejich polovinu, takže si v klidu mohly pro míč doběhnout. (13:16)
     
    51
    Španělsko jako první zachránila horní tyč a nakonec se povedlo Navarrové zasáhnout proti dorážce Bulatovićové. (13:16)
     
    50
    Španělky neskórují ani po třinácti minutách! Španělské hráčky si nedokázaly přihrát přesně do rukou. (13:16)
     
    50
    Černohorkám je odpískána pasivní hra, kterou slovenští sudí již nějakou dobu signalizovali. (13:16)
     
    49
    Bulatovićové střelecký pokus končí vedle brány. Rozhodčí však viděli v jednom ze soubojů faul hostů. (13:16)
     
    48
    Jovanovićová se nedostala do zakončení zásluhou včasného faulu soupeřky. I tak zůstávají hráčky Černé Hory u míče. (13:16)
     
    48
    Španělská střelecká nemohoucnost pokračuje! Jedna ze Španělek střelou z devíti metrů v signalizované pasivní hře opřela míč od horní tyče Rajčićové brány. (13:16)
     
    47
    Diváci se v posledních chvílích přidali na stranu Černé Hory, která má tak v hledišti převahu. (13:16)
     
    47
    Zákrok Rajčićové přišel vniveč, již předtím byl odpískán faul Černé Hory. (13:16)
     
    47
    Španělkám se povedlo zblokovat střelu Bulatovićé z velké vzdálenosti. Španělky se tak velmi lehce dostávají k míči. (13:16)
     
    46
    I tentokrát ztroskotaly hráčky Španělska na výborné Rajčićové, která proti střele Cabralové vytrčila nohu. (13:16)
     
    45
    Španělský trenér už se nemůže dívat na střeleckou nemohoucnost svých svěřenkyň a tak sáhl k oddechovému času. U míče jsou hráčky Španělska. (13:16)
     
    45
    Útočnou akci Španělska zastavila nechybující Rajčićová, která od svého nasazení do brány nepustila za záda ani jednu střelu Černohorek. (13:16)
     
    45
    Jovanovićová se prosazuje z rychlého protiútoku a náskok Španělek je již jen tříbrankový! (13:16)
     
    44
    Rozhodčí po faulu Černohorek přerušují hru. (12:16)
     
    44
    Hráčky Černé Hory se hnaly tři na brankářku. K zakončení však nedošlo, neboť si nedokázaly domácí hráčky nahrát do rukou. Naopak nahrály do rukou vracející se Cabralové. (12:16)
     
    43
    Cabralová byla faulována ve chvíli, kdy se snažila zakončit aspoň z hranice devíti metrů. (12:16)
     
    43
    Černohorky se v útoku moc dlouho s míčem neohřály, velmi brzy přišla chybná rozehrávka z rukou Bulatovićové a míče se tak ujímají znovu Španělky. (12:16)
     
    42
    Španělkám byla odpískána pasivní hra. (12:16)
     
    42
    Černohorky zastavují včas útok Španělek, které v posledních několika minut nepouští do blízkosti brankoviště k zakončení. (12:16)
     
    41
    Bulatovićové zakončení ze sedmimetrového hodu letělo k levé tyči. Navarrová se po míči natahovala marně. (12:16)
     
    41
    Černá Hora má k dispozici sedmimetrový hod. (11:16)
     
    40
    Cabralová prošla až do brankoviště soupeře. Její velmi rychlá a křižná střela skončila pouze na pravé tyči Rajčićové brány. (11:16)
     
    40
    To by se však muselo povést Španělkám překonat Rajčićovou, která tak i nadále zůstává stoprocentní. (11:16)
     
    40
    Nepřesná rozehrávka připravuje Černohorky o míč. Španělky tak mají možnost odskočit na rozdíl šesti branek. (11:16)
     
    39
    Nejprve se zásahem blýskla Navarrová, poté dokázala vyrazit střelu z rychlého protiútoku mimo tři tyče na druhé straně i Rajčićová. Neuvěřitelné výkony brankářek na obou stranách. (11:16)
     
    39
    Mezitím se do brány na straně Černé Hory postavila Rajčićová, která si na úvod v brance poradila se střelou soupeřky. (11:16)
     
    38
    Navarrové se navrací dobrá forma, dokázala zblokovat střelu soupeřky, která ji mířila mezi nohy. (11:16)
     
    37
    Ze zcela identického místa se trefuje také Pinedová, která si tak připisuje v dnešním zápase třetí branku. (11:16)
     
    37
    Dlouho se nemohly dostat Černohorky do zakončení, až vzala na sebe tíživou situaci Petrovićová, které se povedlo z nulového úhlu prostřelit Navarrovou v bráně Španělska. (11:15)
     
    36
    Jenže Španělkám vrací pětibrankové vedení velmi rychle Manguéová, která se dokázala prosadit i přes trojblok soupeřek. (10:15)
     
    35
    Bulatovićová předvedla ve své akci chytrost a předvídavost. I díky těmto vlastnostem se dostala k zakončení. Míč se zastavil až v síti Španělska. (10:14)
     
    35
    Manguéová se prodrala do zakončení i přes jednu ze strážkyň na hranici šesti metrů. Míč doputoval do brány Černé Hory. (9:14)
     
    34
    Cabralová napřáhla na devíti metrech ke střele. Obrana Černé Hory dokázala míč zblokovat aspoň na roh. (9:13)
     
    34
    Cabralová už naskakovala do brankoviště, když se ozvala píšťalka rozhodčích. (9:13)
     
    34
    Manguéová si v útoku došla pro faul Černohorek, které byly v dvojité přesile. (9:13)
     
    33
    V útoku tak byly Černohorky. Bulatovićová se však nedokázala prosadit proti Navarrové. (9:13)
     
    33
    Zakončení Martínové bylo velmi nepřesné. Míč skončil v hledišti mezi diváky. (9:13)
     
    32
    Jenže Navarrové se povedlo střelu Radičevićové z bodu sedmi metrů vyrazit. Míč následně převzala jedna ze španělských hráček. (9:13)
     
    32
    Černá Hora má k dispozici sedmimetrový hod. (9:13)
     
    32
    Rozhodčí odpískaly Španělkám prorážení, které bylo v celém souboji evidentní. (9:13)
     
    31
    Navarrová kapituluje hned z první střely ve druhém poločase. Za záda španělské házenkářky se dokázala trefit Petrovićová. (9:13)
     
    31
    Střela z ruky Peňové doputovala pouze na horní tyč Barjaktovićové brány. (8:13)
     
    31
    Začal druhý poločas. (8:13)
     
    Ještě připomenu, že výhodu úvodního výhozu ve druhé půli mají hráčky Španělska.
     
    Oba celky jsou zpět na hrací ploše, druhý poločas za malou chvíli začne.
     
    Velmi výbornou práci odvádí také duo slovenských rozhodčích Peter Brunovský a Vladimír Čanda, kteří v celém zápase zatím neudělali žádnou chybu. Je vidět, že chvála se na slovenské rozhodčí valí ze všech stran oprávněně.
     
    Nejlepší střelkyně po prvním poločase

    Černá Hora: Katarina Bulatovićová – 3 branky
    Španělsko: Elisabeth Chávezová – 3 branky
     
    První poločas dnešního prvního semifinále mezi Černou Horou a Španělskem se stal minulostí. Diváci v budapešťské hale Papp László Budapest Sportaréna mají k vidění velmi ofenzivní házenou bez mnoha zbytečných faulů. Střelecky začaly lépe Španělky, které se velmi rychle ujaly vedení 3:0. Teprve po devíti minutách čisté hrací dokázaly Černohorky překonat v bráně Španělska velmi výborně chytající Navarrovou, která do té doby zlikvidovala každý střelecký pokus Černé Hory. Černohorky už se nadechovaly k vyrovnání stavu utkání, když se španělský brankostroj znovu rozjel. V jednu chvíli už vedly Španělky o 7 branek. Tak velkou potupu si hráčky úřadujících mistryň Evropy nechtěly nechat líbit a proto se zaměřily na přesnější zakončení. To zatím Černohorkám stačilo ke snížení stavu skóre na rozdíl pěti branek. Prvních třicet minut uplynulo při stavu 13:8 ve prospěch Španělska. Nechme se tedy překvapit, zda Španělky dotáhnou velmi nadějně rozehraný zápas do vítězného konce nebo zda Černohorky najdou recept na obranu Španělska a převážně Navarrovou, která dělá vrásky všem černohorským střelkyním.

    Druhý poločas začne přibližně v 18:52.
     
    30
    První poločas skončil. (8:13)
     
    30
    Španělky se snažily sehrát akci, při které si ve finální fázi naskočila na přihrávku spoluhráčky Cabralová do brankoviště. Bohužel pro Španělsko byl míč protihráčkami včas zblokován. (8:13)
     
    30
    Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Španělska. (8:13)
     
    30
    Dvacet sekund před koncem prvního poločasu si bere španělský trenér oddechový čas. (8:13)
     
    30
    V důležité chvíli podržela španělský celek Navarrová, která vyrazila střelu Bulatovićové mimo tři tyče. (8:13)
     
    30
    Španělky rozehrály nepřesně na vlastní pivotku. Černá Hora se tak může přesunout do útoku. (8:13)
     
    30
    Probíhá poslední minuta prvního poločasu. (8:13)
     
    29
    Na druhé straně hrací plochy se nepovedlo dosáhnout Navarrové po střele Bulatovićové, které pomohla ke vstřelení branky tyč. (8:13)
     
    29
    Po dlouhé době se předvedla v brankářské činnosti Barjaktovićová, která zlikvidovala znovu střelu Peňové. (7:13)
     
    28
    Střela Peňové nedoletěla na bránu, neboť byla Španělka včas faulována. (7:13)
     
    28
    Navarrová si připisuje již desátý zákrok v zápase! Španělky mají míč v držení. (7:13)
     
    27
    Jenže Španělky se dokázaly prosadit i v početní nevýhodě. Individuální akci předvedla Peňová, která střelou z devíti metrů překvapila i Barjaktovićovou. (7:13)
     
    27
    Pavičevićová snižuje náskok Španělek na pět branek. (7:12)
     
    27
    Španělky ztratily v útočné fázi hry míč a jejich soupeřky se hnaly na bránu Španělska. Včasným faulem vyřešila celou situaci Martínová. (6:12)
     
    26
    Z bodu sedmi metrů se za záda Navarrové po osmi minutách trefila Radičevićová. (6:12)
     
    26
    Lara Gonzálezová (ESP) je vyloučena na 2 minuty za držení protihráčky i po odpískání. Černá Hora má navíc k dispozici sedmimetrový hod. (5:12)
     
    25
    Jenže ani ty se nedostaly s míčem do zakončení. Technická chyba přerušila akci Španělska. (5:12)
     
    25
    Míč jim však moc dlouho nevydržel, nepřesnosti v rukách hráček Černé Hory přiřazuje míč Španělkám. (5:12)
     
    25
    Navarrové se povedlo vyrazit střelu soupeřek, ale míč se odrazil do autu, Černohorky tak zůstanou u míče. (5:12)
     
    24
    Lara Gonzálezová (ESP) obdržela žlutou kartu za souboj u brankoviště. (5:12)
     
    24
    Velmi, velmi pohledná akce Španělek končí technickou střelou – obloučkem – Pinedové, která tak z levého křídla překonala Barjaktovićovou. (5:12)
     
    23
    Navarrová není bezchybná, nyní to předvedla Jovanovićová, která ji dokázala překonat. (5:11)
     
    23
    Fernándezové se podařilo dostat míč mezi nohama Barjaktovićové za její záda. (4:11)
     
    22
    Navarrová si připisuje další velmi dobrý a hlavně úspěšný zákrok. (4:10)
     
    22
    Naopak Španělkám stačí jedna střela ke skórování. Tentokrát se trefila do sítě Černé Hory Pinedová. (4:10)
     
    21
    Když už to přeci jen Kněževićová zkusí, narazí na výborně chytající Navarrovou. (4:9)
     
    21
    Španělky zatím velmi dobře brání. Černohorky se nemůžou dostat do optimálního zakončení. (4:9)
     
    20
    Aguilarová udělala dvěma soupeřkám velmi efektivní kličku, kterou se obou soupeřek zbavila. Poté už ji stačilo poslat míč na bránu, aby kulatý nesmysl skončil v síti. (4:9)
     
    19
    Kněževićové se povedlo vystihnout směr střely Kněževićové a míč včas před brankovou čárou zasáhnout. Míč následně skončil za bránou. (4:8)
     
    18
    Bulatovićová dostala od Španělek až příliš prostoru k proskoku brankovištěm, čehož také po zásluze využila. (4:8)
     
    18
    Černohorky neuspěly se střelou ze vzdálenosti devíti metrů. (3:8)
     
    17
    Tentokrát už se jim to ale povedlo. Chávezová byla na konci celé akce Španělska. (3:8)
     
    17
    Černohorky ne a ne pustit soupeřky do zakončení. (3:7)
     
    17
    Načež odpovídá Katarina Bulatovićová tím stejným způsobem – vstřelením branky. (3:7)
     
    16
    Chávezová si pohrála s Barjaktovićovou, neboť se španělské házenkářce povedlo přehodit technickou střelou soupeřčinu brankářku. Španělsko vede již o 5 branek. (2:7)
     
    15
    Španělky ukořistily míč po příliš mnoha krocích soupeřek s míčem bez driblinku. (2:6)
     
    15
    Nakonec útočnou akci Černé Hory zastavil faul Černohorek. (2:6)
     
    15
    Španělky se snaží o včasné napadání rozehry soupeřek. Teď se skoro povedlo Manguéové vypíchnout míč, scházely milimetry. (2:6)
     
    14
    Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou Černohorky. (2:6)
     
    14
    Oddechový čas pro Černou Horu. (2:6)
     
    14
    Manguéové se povedlo se štěstím dostat míč přes ruce Barjaktovićové do brány Černé Hory. (2:6)
     
    14
    Naopak Navarrová se nemusela snažit o zákrok, neboť jedna ze soupeřek přešlápla hranici brankoviště. (2:5)
     
    14
    Tentokrát se předvedla Barjaktovićová ve svých nejlepších schopnostech, kvůli kterým stojí v bráně. (2:5)
     
    13
    Černohorky ve finální fázi své akce přicházejí kvůli nepřesné rozehrávce o míč. (2:5)
     
    13
    Chávezová se obtočila kolem své strážkyně a z kroku vystřelila směr brána Černé Hory. Ani Barjaktovićová nedokázala zabránit míči v cestě do brány. (2:5)
     
    12
    Navarrová si dokázala poradit se střelou Kněževićové, která mířila pod horní tyč. (2:4)
     
    12
    Černá Hora hraje v plném počtu. (2:4)
     
    12
    Ale Španělky na druhé straně hrací plochy předvedly naopak nepřesnou střelbu. Barjaktovićová rozehrává z brankoviště. (2:4)
     
    11
    Černohorky předvádí na útočné polovině nepřesnou rozehru, Španělky se tak velmi snadno dostávají k míči. (2:4)
     
    10
    Na velmi ostrou střelu Cabralové neměla možnost Barjaktovićová dosáhnout. (2:4)
     
    10
    Andrea Klikovaćová (MNE) je vyloučena na dvě minuty za zásah na odhazovou ruku Manguéové. (2:3)
     
    10
    Míč se se štěstím odrazil do rukou Pavičevićové, která už si neohrožena věděla na brankovišti rady s míčem i Navarrovou. (2:3)
     
    9
    Celá hra se znovu po faulu Španělek v útočné fázi přesouvá před brankoviště hostů. (1:3)
     
    9
    Tentokrát už to ale Černohorkám vyšlo. Radičevićová převzala na pozici pravého křídla míč a naskočila s ním do brankoviště. Ani Navarrová nedokázala zabránit v brance této šikovné střelkyni. (1:3)
     
    8
    Španělsko hraje v plném počtu. (0:3)
     
    8
    Kněževićová se nedokázala trefit do prostoru tří tyčí, i když běžela s míčem osamocena proti Navarrové. (0:3)
     
    7
    Po vstřelení branky se ozvala píšťalka, která pozastavila hru, neboť rozhodčí udělily žlutou kartu Katarině Bulatovićové (MNE). (0:3)
     
    7
    Cabralová se dostala na hranici brankoviště k míči a nezbývalo ji nic jiného, než vystřelit. Její střelecký pokus se zastavil až v síti Černé Hory. (0:3)
     
    6
    Patricia Elorzaová (ESP) si odpyká dvě trestné minuty. (0:2)
     
    6
    Navarrová si připsala zákrok, ale rozhodčí ihned po něm odpískali faul Španělska. (0:2)
     
    5
    Obě brankářky si připisují po jednom zákroku. Stav utkání tak zůstává i nadále neměnný. (0:2)
     
    4
    Peňové se povedlo využít častých faulů soupeřek k vymyšlení útočné akce, kterou sama Peňová zakončila. (0:2)
     
    4
    O chvíli později přichází druhá karta v řadě pro hráčky Černé Hory, tentokrát ji obdržela Jovanka Radičevićová (MNE). (0:1)
     
    4
    Andjela Bulatovićová (MNE) obdržela žlutou kartu za přílišnou agresivitu při bránění soupeřky. (0:1)
     
    3
    Černohorky nezvládly zakončit, neboť jedna z jejich hráček prorážela, čímž se provinila proti pravidlům. (0:1)
     
    3
    V cestě míče do brány stál zákrok Barjaktovićové. (0:1)
     
    3
    Černohorky ztrácejí míč, soupeřky se hrnou do zakončení. (0:1)
     
    3
    Barjaktovićová si připisuje první zákrok. Pivotka Španělska nedokázala skórovat. (0:1)
     
    2
    Nepřesnost v zakončení Španělek způsobilo, že se míč po střele ocitl vedle brány. (0:1)
     
    2
    Obrana Černé Hory dokázala zabránit soupeřkám v zakončení. (0:1)
     
    1
    Španělky zahrozily z následného rychlého protiútoku, což se ukázalo jako správné řešení, neboť Manguéová dostala míč do sítě Černé Hory. (0:1)
     
    1
    Navarrová si připisuje první zásah proti střele Bulatovićové. (0:0)
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    Výhodu úvodního výhozu má Černá Hora.
     
    Hráčky Černé Hory nastupují v bílých dresech, Španělky zvolily dresy modré.
     
    Hned poté zazněla hymna Španělska.
     
    Na řadě už jsou státní hymny, jako první je na řadě hymna Černé Hory.
     
    Nyní už jsou na řadě hráčky Černé Hory, které přicházejí po zveřejnění jmen hlasatelem utkání.
     
    Na hrací plochu postupně přicházejí všechny hráčky Španělska.
     
    Dnes bude chybět hráčkám Černé Hory Suzana Lazovićová. Disciplinární komise potrestala jednozápasovým pozastavením herní činnosti Černohorku za úder do oblasti hlavy a krku, po které ve středečním zápase proti Švédsku obdržela ihned červenou kartu. Navíc musí Lazovićová zaplatit pokutu ve výši 2000 eur. Do dalšího zápasu už by černohorská střelkyně měla zasáhnout.
     
    Úvodní sestavy:

    Černá Hora: Barjaktovićová (Rajčićová) – Petrovićová, Pavičevićová, Radičevićová, Jovanovićová, A. Bulatovićová, Klikovaćová, Jankovićová, Malovićová, K. Bulatovićová, Ramusovićová, Mehmedovićová, Despotovićová, Kněževićová

    Španělsko: Navarrová (Tempranová) – Lópezová, Martínová, Nuňézová, Fernándezová, Manguéová, Aguilarová, Chávezová, Pinedová, Escribanová, Peňová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová, Cabralová

    Rozhodčí: Peter Brunovský, Vladimír Čanda (oba SVK).
     
    Rozhodčími dnešního utkání je slovenská dvojice Peter Brunovský a Vladimír Čanda. Roli Supervisora EHF vykonává Sandor Andorka z Maďarska.
     
    Španělsko

    Španělky byly ve skupině B kandidátem na postup číslo jedna. Tuto roli také potvrdily a postoupili bez ztráty kytičky do vyřazovací části.

    Vůbec prvním zápasem na turnaji se pro Španělky stal souboj s Polskem. Španělky si nebraly se soupeřkami servítky a od úvodních minut se tlačily do brány. Polky sice v 11. minutě překlopily misky vah ve skóre na svojí stranu, ale to bylo vše, na co se Polky zmohly. Od té doby na palubovce kralovaly znovu Španělky, které si došli pro hladkou výhru 29:22.

    Další zastávkou ve skupině byl zápas Španělsko – Rusko a čekal se nelítostný boj. Skóre bylo po celý první poločas jako na houpačce a nebylo jisté, kdo se stane na konci zápasu vítězem nebo zda nebude mít zápas určeného vítěze. Poločasový výsledek 14:13 dával větší šance Ruská. Rusky si dokonce na začátku druhé půle vypracovaly tříbrankový rozdíl. Tento rozdíl ale Španělky velmi brzo převrátily ve svůj prospěch a vítězství 25:24 musely brát všemi deseti.

    Při posledním zápase s Maďarskem už bylo Španělkám jasné, že postoupí, teď však šlo o to, zda postoupí z prvního nebo druhého místa. Maďarky kontrolovaly první polovinu prvního poločasu, Španělky naopak tu druhou a tak byl poločasový výsledek 13:13 hodně spravedlivý. V druhém poločase se oba celky přetahovaly o jednu branku, ale více radosti měly po závěrečné siréně Španělky, které vyhrály velmi těsně 27:26.

    Do vyřazovací skupiny šly tedy Španělky bez jediné ztráty bodu a tak se čekalo, co předvedou v další fázi turnaje. První překážkou na cestě do semifinále jim byly letos velmi silné Norky. Španělky po většinu prvního poločasu vedly, ale Norky dokázaly dvěma přesnými střelami vyrovnat (16:16). Druhý poločas už byl ale pouze v režii Norek, které si při konečném součtu branek připsaly další výhru, přičemž Španělky naopak prohru 26:29.

    Druhou zastávkou ve vyřazovací skupině byly pro Španělky předposlední Rumunky. V prvním poločase se Španělkám dařilo vše, na co sáhly a cokoli nemožného zahrály, což se nedalo říci o Rumunkách, které vytvořily až příliš velký počet technických chyb. Když se za stavu 14:9 pro Španělsko vyměňovaly strany, nikdo netušil, co se ve druhé půli stane. Rumunky začaly velmi rychle snižovat a dřít v obraně. Najednou jim začaly vycházet útočné akce, které v prvním poločase kazily a naopak to byly Španělky, které tahaly za kratší konec. To zapříčinilo, že Španělky odcházely z palubovky s ubrečeným výrazem, jelikož prohrály druhý zápas v řadě, tentokrát 20:22.

    Poslední velmi těžkou zkouškou byl pro Španělky poslední zápas ve vyřazovací skupině. K postupu do semifinále potřebovaly horkokrevné Španělky uhrát výhru nad seveřankami z Dánska. První minuty vyzněly jasně lépe pro západoevropanky. Dánky se ale začaly velmi rychle přibližovat a v polovině první půle byl stav nerozhodný (5:5), Španělkám se přeci jen povedlo uskočit seveřankám na rozdíl tří branek. První poločas končil za stavu 15:12. V tom druhém už Španělky svůj náskok pouze zvyšovaly, stejně jako se na straně Dánek zvyšovaly počty technických chyb a dvouminutových trestů. Španělky tak mohly po jasné výhře 29:22 začít slavit postup do semifinále, neboť už je nikdo nemohl na druhém místě v tabulce překonat.

    "Černá Hora má výborný tým, takže se musíme ještě o malinko zlepšit, v čem by nám mohl pomoci nás týmový duch, který nás celý turnaj provází," řekla na adresu Černohorek španělská křídelnice Carmen Martínová.

    Nejlepší střelkyně:
    1. Carmen Martínová – 42 branek
    2. Nerea Peňová – 25 branek
    3. Marta Manguéová – 23 branek
    4. Alexandria Cabralová – 18 branek
    5. Elisabeth Pinedová – 13 branek

    Procentuální úspěšnost brankářů:
    1. Ana Tempranová – 38% (53 střel; 20 zás.)
    2. Silvia Navarrová – 35% (172 střel; 60 zás.)
     
    Černá Hora

    Celek Černé Hory je největším aspirantem na titul mistra Evropy, který letos obhajuje. Výsledky zatím moc nenapovídají o možné obhajobě, ale házená je nevyzpytatelná hra, ve které se po jednom zápase může z outsidera stát favorit. Vždyť míč je stále kulatý, hraje se na dvě branky a konkurence se ve světě i Evropě začíná přibližovat těm nejlepším celkům.

    Prvním zápasem Černohorek na letošním ME byl zápas se Srbskem. V tomto zápase padlo celkem málo branek, jak už jsme na ženskou házenou zvyknutí, ale není to na letošním ME pravidlem, neb v několika zápasech padlo více než 60 branek! V tomto ale vedly hráčky Černé Hory po poločase 10:8. Svůj náskok ještě do konce zápasu maličko zvýšili a nakonec vyhráli v poměru 22:19.

    Slovenky chtěly vytvořit vůbec jeden z největších překvapení turnaje, ale nepodařilo se jim to, i když nebyly daleko. Poločasových 20:10 ve prospěch Černé Hory nedávalo soupeřkám moc velké naděje. Jenže Slovenky ve druhém zápase pořádně zabraly, svým soupeřkám povolily pouze 8 branek a samy jich nastřílely čtrnáct. Být zápas o pár minut delší, Černohorky by neslavily výhru 28:24.

    Ve třetím zápase se utkaly dva týmy s těmi nejvyššími ambicemi – na postup ze skupiny. V zápase Černá Hora – Francie to dlouho vypadalo na remízu, čemuž nasvědčuje poločas, který byl odpískán za stavu 12:12. Ve druhém poločase se ale zlepšily Francouzky, nikoli Černohorky a mohly litoval několika neproměněných šanci z první půle. Prohra 20:24 znamenala odsun Černé Hory na druhé místo tabulky, ze které se postupovalo do vyřazovací skupiny.

    V ní si dámy Černé Hory sehrály partii se slabým Německem. Bylo jasné, kdo je favoritem a kdo naopak může pouze překvapit. Překvapení se ale nakonec nekonalo. Černohorky si pohlídaly jak první poločas (12:10), tak i zbytek zápasu. V celém utkání padlo 47 branek a Černohorky prohrávaly pouze na samém začátku zápasu. Černá Hora si tedy připsala do vyřazovací tabulky nutnou výhru 27:20.

    V druhém zápase ve vyřazovací skupině se Černé Hoře postavily do cesty hráčky Nizozemska. Do té doby vedoucí celek skupiny. Dala se očekávat útočná hra na obou stranách a tím pádem i hodně vstřelených branek. Začátek utkání patřil jasně Černohorkám, které si vytvořily náskok již čtyř branek. Nizozemky ještě dokázaly odpovědět čtyřmi rychlými brankami v rozmezí tří minut, ale to v prvním poločase bylo vše, co se Nizozemkám povedlo. Za stavu 15:13 pro Černou Horu začínal druhý poločas. V něm se ujali ve 35. minutě vedení Nizozemky. Ty se však z vedení neradovaly dlouho, už o 4 minuty později byl stav znovu nerozhodný a v tu chvíli přebraly otěže zápasu Černohorky. Černou Horu dotáhla k vítězství především gólová smršť Katariny Bulatovićové (v tomto zápase 10 nastřílených branek!). Černá Hora vyhrála v poměru 31:27.

    Hráčky Černé Hory neměly před posledním zápasem ve vyřazovací skupině II jistý postup a v cestě jim stály velmi silné a vedoucí Švédky. Experti se nemohli dohodnout, který z týmů je favoritem, i když menší výhodu dávali přeci jen Švedkám, které byly na špici tabulky. Švédky potvrzovaly ambice, které před zápasem vyslovily a za nedlouho si vytvořily pětibrankový náskok, který s občasnými pauzami vydržel až do konce první půle 18:13). Černohorky musely dostat v šatně pořádně vynadáno, neboť do druhého poločasu vstoupily jako vyměněné a předváděly zcela jiné pojetí celé hry. Za stavu 24:21 ve 44. minutě začaly mít Švédky velké problémy se zakončením, což se podepsalo i na skóre, které se během šesti minut vyrovnalo na 26:26. Ani tato hrozba a oddechový čas Švédska seveřankám nepomohla a tak i nadále ztrácely kontakt s Černohorkami. Bohužel pro Švédsko už jejich hráčky tuto dvoubrankovou ztrátu nedokázaly odmazat, leč se v předposlední minutě prosadila Hellerbergová a stanovila konečný stav 30:29 ve prospěch Černé Hory. Černohorky slavily výhru a postup z prvního místa, zatímco Švédky musely počkat na večerní zápas a doufat, že Nizozemky prohrají, což se také stalo.

    "Upřímně bych dal přednost zápasu proti Dánsku," řekl trenér Černé Hory Dragan Adžić pro turnajové webové stránky a pokračoval: "Myslíme si ale, že jsme dostatečně silní na to, abychom byli na jedné úrovní s našimi soupeři, zejména v obraně."

    Nejlepší střelkyně:
    1. Katarina Bulatovićová – 32 branek
    2. Milena Kněževićová – 31 branek
    3. Jovanka Radičevićová – 22 branek
    4. Radmila Petrovićová – 19 branek
    5. Marija Jovanovićová – 15 branek

    Procentuální úspěšnost brankářů:
    1. Sonja Barjaktarovićová – 35% (177 střel; 62 zás.)
    2. Marina Rajčićová – 22% (36 střel; 8 zás.)
     
    Přeji příjemné odpoledne všem házenkářským nadšencům, té ženské obzvlášť! Dnes je na programu další hrací den mistrovství Evropy, ve kterém se mimo jiné představí v rámci semifinále celek Černé Hory proti celku Španělska. Zápas se odehraje od 18:00 Papp László Budapest Sportaréně, která se nachází v maďarské Budapešti.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Josef Cestr

    Čierna Hora: Barjaktovićová (Rajčićová) – Petrovićová, Pavičevićová, Radičevićová, Jovanovićová, A. Bulatovićová, Klikovaćová, Jankovićová, Malovićová, K. Bulatovićová, Ramusovićová, Mehmedovićová, Despotovićová, Kněževićová
    Španielsko: Navarrová (Tempranová) – Lópezová, Martínová, Nuňézová, Fernándezová, Manguéová, Aguilarová, Chávezová, Pinedová, Escribanová, Peňová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová, Cabralová

    Rozhodca: Peter Brunovský, Vladimír Čanda (oba SVK)

    Diváci: 3500