SP ve skocích na lyžích, HS 134, Nižnij Tagil Vítěz: S. Freund (GER) (kon.)
koniec udalosti
SP ve skocích na lyžích, HS 134, Nižnij Tagil

Vítěz: S. Freund (GER)

cz Nedeľa 14.12.2014, 14:30 • Nižnij Tagil, Rusko • Skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:30.
     
    Přeji příjemné odpoledne všem fanouškům zimního sportu a skoků na lyžích zvláště! Dnes je na programu v ruském Nižnij Tagilu další závod ve skoku na lyžích, ve kterém nebude chybět ani kvarteto českých skokanů – Lukáš Hlava, Antonín Hájek, Jakub Janda a Jan matura. Závod je naplánován na 14:30.
     
    Ve startovní listině skokanů na lyžích figuruje celkem 54 jmen, mezi nimiž najdeme včerejšího vítěze závodu Fannemela, Koudelku nebo například také Koflera.
     
    Ve včerejším závodě se vítězstvím blýskl Anders Fannemel, který po letošní první výhře vystřídal na čele světového poháru českého reprezentanta Romana Koudelku, který ve včerejším závodě nenastoupil. Nejlepším Čechem se tak stal na 20. místě Jan Matura, který získal 220,3 bodu. V těsném závěsu, jen o jednu příčku hůře, skončil Jakub Janda.
     
    V těchto chvílích probíhá kvalifikace, bohužel oficiální livescore neudává statistiku ohledně výsledků Lukáše Hlavy a Jakuba Jandy, Antonín Hájek už má postup jistý.
     
    No a pořadatelé se nakonec rozhodli zrušit kvalifikaci, jelo se pouze zkušební kolo.
     
    Začínáme, Sergejevič-Trofimov otevře tento závod.
     
    1
    Ve větru proti dal 103,5 metru, skokané se rozjíždí z lavice číslo 12.
     
    2
    Vadim Šiškin si opět vyzkoušel účast v závodě. Jeho 106 metrů sice stačí na průběžné vedení, ale na druhé kolo to nebude.
     
    3
    Před skokem Šuvalova registrujeme drobnou větrnou prodlevu.
     
    3
    Šuvalov měl těžší podmínky, doskočil na 98 metrů a v čele proto zůstane jeho krajan Šiškin.
     
    4
    Kaliničenko už je zkušenějším skokanem a je také prvním, kdo by mohl atakovat pozici ve druhém kole. Dal 114 metrů, ale v silnějším větru proti. Kaliničenko je na prvním místě.
     
    5
    Kornilovovi to letos nejde. Svůj skok zabalil také v Nižném Tagilu, za 112 metru se postup asi dávat nebude. Zatím druhé místo o 6,1 bodu za Kaliničenkem.
     
    6
    Tohle bylo dál. Máme nového lídra závodu, kterým se stal Kenširo Ito. Japonec se prolétl na 114 metrů, ale v horších podmínkách, než měl Kaliničenko. V zadním větru slušný výsledek a Ito klepe na vrátka na druhého kola. O 19 bodů je Ito před Kaliničenkem.
     
    7
    Hlava byl prozatím z nájezdové lavice odvolán.
     
    7
    Lukáš Hlava ve vzduchu bojoval, dal nakonec 117,5 metru. Na Ita ovšem vinou přípočtu za vítr stačit nebude. Je zatím druhý, tak uvidíme.
     
    8
    Kazach Konstantin Sokolenko neměl v Nižném Tagilu formu. Dal jen 95,5 metru a loučí se.
     
    9
    Daleko neskočil ale ani Federico Cecon. 109 metrů pro Itala není hodně. Zatím je čtvrtý.
     
    10
    Juta Watase měl lepší podmínky než jeho předchůdci. Přesto dal pouze 112,5 metru a výkonu svého krajana Ita se vlastně ani nepřiblížil. Je třetí o deset bodů za Hlavou.
     
    11
    Marat Žaparov měl silný vítr proti, ale předvedl pouze 110 metrů a navíc svůj skok neustál. Čeká nás asi další prodleva.
     
    12
    Daniele Varesco si s tím poradil lépe než Cecon. Skočil 115 metrů a jeho šance na postup do dalšího kola vyloučené nejsou. Odpočet za vítr také není nijak výrazný, i proto jde Varesco na třetí místo.
     
    13
    Karl Geiger se pochlapil. Skočil 117,5 metru a navíc neodečítá tolik za vítr. Je zatím druhý před Hlavou. Kenširo Ito pokukuje po druhé rundě.
     
    14
    Bojoval také Alexej Romašov. Za 116 metrů však ani on není bez šance na druhé kolo. Skákal v drobném větru do zad a je třetí těsně za Geigerem, ale před Hlavou.
     
    15
    Antonín Hájek nás příjemně překvapil! Skokan, jemuž se v poslední době vůbec nedaří, dal 120 metrů v dobrém stylu a je první! To vypadá výborně směrem k druhému kolu.
     
    16
    Skáče se dál. Kento Sakujama předvedl 119,5 metru, ale dostal horší stylové body než český borec a bude druhý.
     
    17
    Také domácí Maksimočkin bude spokojený. Předvedl 118,5 metru a i on se zařadí mezi aspiranty postupu, na Hájka však nestačí.
     
    18
    Točimoto měl hodně silný vítr proti! Jeho 124 metrů však bude vykompenzováno odpočtem 9,1 bodu. Přesto Točimoto vede o 0,9 bodu před Hájkem a teď je on nejblíž druhému kolu. Hájek je druhý.
     
    19
    Hazetdinov naopak na rozmary větru doplatil. Dal jen 98 metrů a skok ve druhé fázi zcela zabalil.
     
    20
    Kot skočil slušně. Jeho 120,5 metru bude ale také negováno výrazným větrným odpočtem. Polák je proto až devátý za Hlavou.
     
    21
    Skvělý skok od Samiho Niemiho! Fin předvedl 122 metrů a nebude odečítat za vítr proti tolik bodů. Niemi proto těsně vede před Točimotem, Hájek je třetí.
     
    22
    Další pád, tento ale vypadal opravdu hodně hrůzostrašně. Kubackiho ve vzduchu skolil poryv větru a smetl Poláka na stráň. Podle první reakce to ale vypadá na to, že by Kubacki měl být v pohodě.
     
    23
    Před skokem Kuby Jandy nás tak čeká drobná prodleva.
     
    23
    Jakub Janda dobře. Dal 121,5 metru a je čtvrtý za Hájkem. Uvidíme, zda to bude stačit na druhé kolo. Vypadalo to však, že se Jakub dostal za tu virtuální zelenou čáru a bojoval o průběžné vedení. Nestalo se tak.
     
    24
    Další pád polského skokana. Murańka neustál odjezd. To jsou věci panečku.
     
    25
    Joachim Hauer otevírá poslední třicítku skoků, začneme postupovat do druhého kola.
     
    25
    Prvním postupujícím je Sami Niemi. Hauer totiž dal jen 114 metrů a závod pro něj nejspíš končí prvním kolem. Nor je až dvanáctý.
     
    26
    Problémy ve vzduchu měl také Nejc Dežman. Výsledkem je 106,5 metru a Slovinec rovněž končí. Pod čarou je teď Tonda Hájek, hned za ním Jakub Janda. Desáté místo stále drží Lukáš Hlava.
     
    27
    Jan Žiobro pouští do druhého kola také Antonína Hájka. Polský závodník předvedl v zadním větru jen 109 metrů a je čtrnáctý.
     
    28
    Dmitrij Vassilijev skočil neuvěřitelně daleko! Jeho 126,5 metru bude určitě stačit na vedení, jenže ten prokletý styl tohoto ruského veterána. To je problém. Vassilijev samozřejmě vede, ale škoda těch jeho 15,5 a 16,0 za styl.
     
    29
    S větrem proti si poradil také Andreas Stjernen. Dal 124,5 metru a je ve druhém kole. Zatím je třetí.
     
    30
    Co dělat naopak bude mít Jurij Tepeš. Skočil pouze 118,5 metru a je čtrnáctý. Jakub Janda také proklouzl do dalšího pokračování závodu.
     
    31
    Anže Lanišek skočil slušně. Jeho výkon dává hodnotu 120,5 metru, problémem však bude výrazný bodový odpočet. Slovinec je sedmý těsně za Jandou.
     
    32
    Daniel-Andre Tande je novým vedoucím závodníkem! Šel totiž na 130 metrů. Odečítá sice trochu více za vítr, ale to mu určitě vadit nebude. Má ohromný náskok také před Vassilijevem.
     
    33
    Vítr proti využil i Ville Larinto. Jeho 127,5 metru stačí na druhé místo za Tandeho a těsně před Vassilijeva.
     
    34
    Slušný výkon od Andrease Wanka. Němec dal 121,5 metru a je čtvrtý. Za vítr totiž neodečítal ani nepřičítal nic.
     
    Čeká nás poslední dvacítka skoků v prvním kole. Vede Tande, druhý je zatím Larinto a třetí Vassilijev. Ve druhém kole jsou také Hájek a Janda.
     
    35
    Jarkko Määtää měl silný vítr proti a trefil skok skvěle. Jeho 130 metrů sice bude lehce znegováno silným větrem proti a s tím souvisejícím bodovým odpočtem, i tak je ale Fin druhý.
     
    36
    Taky Neumayer předvedl výborný pokus. I on v silném větru šel na 130 metrů a je třetí. Do kolen ho přece jenom poslaly nižší stylové známky.
     
    37
    Rovněž Bojarincev se mohl spolehnout na pomoc větru. Také jeho donesl na 126,5 metru a je z toho čtvrté místo.
     
    38
    Pouze druhé kolo vybojoval Jan Matura. Ve vzduchu bojoval, skočil 123,5 metru, ale není to tolik, co předváděli předchozí skokani. Zatím je český reprezentant sedmý.
     
    39
    No a pak skočí Pungertar a jde mnohem dál. Za 130,5 metru se Slovinec dostává do průběžného čela závodu a máme tu jasný atak elitní desítky.
     
    40
    Natáhl to i Andreas Kofler. Předvedl 129,5 metru, ale měl lepší podmínky než jeho soupeři. Rakušan je třetí.
     
    41
    Po dlouhé době je tu propadák. Piotr Žyla neměl štěstí na vítr, který ho zfoukl. Žyla dal jen 99 metrů a je na 33. pozici.
     
    42
    Rune Velta útočí na čelo! Norský skokan dopadl na 132,5 metru, ale na konci skoku nezaznamenal telemark. Kvůli tomu je až druhý zatím. Stále vede Pungertar.
     
    43
    Smůlu na podmínky si stejně jako Žyla vybral i Robert Kranjec. Slovinec skočil 115 metrů a skočil z nižšího nájezdu tak, že ani nepostoupí do druhého kola.
     
    44
    Z nižšího nájezdu šel dolů i Damjan. Skočil 120,5 metru, ale bylo to z nižšího nájezdu, což mu dá jistotu druhého kola. Slovinec je patnáctý těsně před Hájkem.
     
    45
    Podmínky jsou teď hodně neregulérní. Asikainen skočil jen 113 metrů, navíc byl jeho skok hodně rozháraný. Fin je 25. a do druhého kola asi nepůjde.
     
    46
    Marinus Kraus za těžkých podmínek vytěžil dobrý skok. Je čtvrtý a do druhého kola půjde z dobré pozice.
     
    47
    Slušný výkon od Markuse Eisenbichlera. Ten z nižšího nájezdu dal 121,5 metru a půjde do druhého kola. Zatím je čtrnáctý. Prohrává i s Janem Maturou.
     
    48
    Na nižší nájezd doplatil i Anders Bardal. Pungertar tudíž zůstane na čele a norský borec je zatím třináctý. Zachránil ho přípočet bodů za vítr i nižší nájezd.
     
    49
    Stefan Kraft skočil rekord můstku! To je fantazie! Rakušan dal 138 metrů a navíc tam byl pokus o telemark. To bude náskok jako hrom před svými soupeři. O necelých čtrnáct bodů jde před Pungertara.
     
    50
    Rakušané vládnou prvnímu kolu. Gregor Schlierenzauer skočil 135 metrů a navíc s krásným telemarkem na závěr. O dvě desetiny je Schlieri za Kraftem.
     
    51
    Severin Freund také předvedl dobrý skok. 131,5 metru navíc vykompenzovalo fakt, že Němec neměl tak dobrý vítr a jel pdoobně jak oSchlierenzauer z desítky. Velký náskok před Kraftem.
     
    52
    Hayböck neskočil špatně a také bude dalším Rakušanem na čele. Jde na čtvrté místo.
     
    53
    Skvělých podmínek naopak nevyužil Peter Prevc, který dal v ostrém větru proti jen 125 metrů a je osmý.
     
    54
    Včerejší vítěz Anders Fannemel zase skočil ohromně daleko. Nor dává ve výborném stylu 135 metrů a je těsně druhý za Freundem, no to jsou věci!
     
    První kolo sice bylo trochu dleší, než jsme původně čekali, nabídlo však zajímavou podívanou. Vede Severin Freund, druhý je Anders Fannemel a třetí Stefan Kraft. Jan Matura je na sedmnáctém místě, dál jdou i 25. Hájek a 26. Janda, končí jedině Lukáš Hlava na 33. pozici.
     
    Druhé kolo začne těsně před čtvrtou hodinou.
     
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Jako první šel na věc Michail Maksimočkin, předvedl 116,5 metru v mírném větru proti, uvidíme, na co to nakonec bude stačit.
     
    29
    Kenširo Ito půjde za Maksimočkina. Skočil méně, pouze 110,5 metru. Průběžně druhé místo.
     
    28
    Kento Sakujama půjde do průběžného vedení a s tímto závodem může být spokojený. Japonec dal 116 metrů a za vítr neodečítá tolik.
     
    27
    Lanišek střídá Sakujamu na čele pořadí druhého kola. Slovinec dal 121 metrů a je tu pro něj jasné první místo s velkým náskokem.
     
    26
    Skok Jakuba Jandy ve druhém kole se kvůli horším podmínkám odkládá.
     
    26
    Lavička jde Jandovi dolů, český závodník pojede z desítky.
     
    26
    Jakub Janda kopíroval stráň, ale předvedl pouze 117 metrů. Na Laniška to těsně stačí. Skákal v těžkých podmínkách.
     
    25
    Dobrý závod má za sebou i Antonín Hájek. Z nižšího nájezdu dal 119 metrů a je třetí za Laniškem. Nejlepší výkon v sezoně pro Hájka.
     
    24
    Damjan už vystřídá Jandu na čele průběžného pořadí. Slovinec se polepšil a skočil 123,5 metru, Jandu poráží doslova o parník.
     
    22
    Také Tochimoto měl hezký vítr proti. Skočil 123 metrů a je druhý za Damjanem. Měl větší odpočet bodů za vítr.
     
    22
    Andreas Stjernen se naopak propadne. Dal jen 113 metrů a je až šestý. Hájek i Janda si o místečko polepší.
     
    21
    Dlouho čekáme na skok Eisenbichlera, kterému za hranou fouká dokonce až sedm metrů za vteřinu.
     
    21
    Eisenbichler se bude posouvat dopředu! Němec dal 137 metrů ve velmi silném větru proti a o deset bodů je před Damjanem.
     
    20
    Daleké lety teď utnul pokus Samiho Niemiho. Finský reprezentant skočil jen 113,5 metru, ale měl hodně těžké podmínky. Fin je sedmý za Hájkem.
     
    19
    Anders Bardal by také mohl udělat několik pozic směrem vzhůru. Ve slabším větru proti atakoval hranici 130 metrů a to mu na Němce stačí. Je těsně první a pozici v elitní dvacítce udrží.
     
    18
    Andreas Wank je dalším propadlíkem druhého kola. Němec vyhořel, dal jen 106 metrů a to je dobrá zpráva pro Jandu s Hájkem, kteří se ještě posunou.
     
    17
    Takový průměr od Jana Matury. Český skokan neměl vítr proti, a tak asi bude za 119,5 metru spokojený. Honza jde na třetí místo před Damjana. Umístění do dvacítky se určitě počítá.
     
    16
    Dmitrij Vassilijev to má za sebou. Po výborném prvním kole přichází propadák, Rus dal jen 95 metrů a je z toho vůbec poslední místo ve druhém kole. Opět pozice nahoru pro Jandu i Hájka.
     
    15
    Bardal zůstane určitě v čele i po skoku Villeho Larinta. Finský závodník zapsal 124 metrů a je těsně třetí před Maturou.
     
    14
    Bojarincev zvládl druhé kolo určitě lépe než Vassilijev. Za 124 metrů bude brát třetí místo.
     
    13
    Michael Neumayer je velmi stabilní také v letošní sezoně. Teď zaútočil na Bardalovo vedení úspěšně. 127,5 metru sice zhatily horší známky za styl, velký náskok však dostává Němce do vedení.
     
    12
    Geniální skok od Jarkka Määtääho! Finský borec předvedl vynikajících 132,5 metru, za vítr neodečítá tolik a co víc, Määtää skočil stylově na jedničku. S obrovským náskokem střídá Neumayera.
     
    11
    Andreas Kofler měl obrovské problémy za hranou a rakouský skokan bude rád za to, že skok nějak ustál. 71 metrů teď není důelžitých, hlavní je, že Kofler nepřišel k žádné zdravotní újmě.
     
    Čeká nás poslední desítka skoků, Jan Matura udržel místo po prvním kole, Janda s Hájkem si ještě dokázali polepšit.
     
    1. Määtää (FIN) 256,5
    2. Neumayer (GER) 246,1
    3. Bardal (NOR) 245,1
    ------------------------------
    7. Matura (CZE) 234,7
    10. Janda (CZE) 219,1
    12. Hájek (CZE) 217,2
     
    Jury však nečekaně rozhodla, že druhé kolo je zrušeno a platí výsledky prvního kola! To je škoda, pro české závodníky, zároveň ale štěstí pro Severina Freunda, který dokázal zvítězit!
     
    Konečné výsledky závodu:
    1. Freund (GER) 145,7
    2. Fannemel (NOR) 143,3
    3. Kraft (AUT) 141,1
    4. Schlierenzauer (AUT) 140,9
    5. Hayböck (AUT) 139,8
    6. Pungertar (SLO) 127,8
    7. Velta (NOR) 125,7
    8. Tande (NOR) 124,7
    9. Prevc (SLO) 123,3
    10. Kraus (GER) 123,2
    11. Kofler (AUT) 123,0
    12. Määtää (FIN) 121,2
    13. Neumayer (GER) 121,1
    14. Bojarincev (RUS) 119,9
    15. Larinto (FIN) 118,3
    16. Vassilijev (RUS) 118,1
    17. Matura (CZE) 116,5
    18. Wank (GER) 115,2
    19. Bardal (NOR) 114,6
    20. Niemi (FIN) 112,7
    21. Eisenbichler (GER) 112,4
    22. Stjernen (NOR) 112,1
    22. Točimoto (JPN) 112,1
    24. Damjan (SLO) 112,0
    25. Hájek (CZE) 111,2
    26. Janda (CZE) 109,7
    27. Lanišek (SLO) 109,3
    28. Sakujama (JPN) 108,5
    29. K. Ito (JPN) 108,0
    30. Maksimočkin (RUS) 107,3
    -----------------------------------
    33. Hlava (CZE) 102,9
     
    Příští víkend nás čekají závody v Engelbergu, na onlajny.com je opět přineseme, díky moc za pozornost! (16:48:48)

    Radek Barkman