SP ve skocích na lyžích, HS 134, Nižnij Tagil 1. Anders Fannemel (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP ve skocích na lyžích, HS 134, Nižnij Tagil

1. Anders Fannemel (NOR)

cz Sobota 13.12.2014, 16:00Skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u další zastávky Světového poháru skokanů na lyžích. Po páteční kvalifikaci je v sobout 12.12.2014 od 16:00 (20:00 ruského času) na programu večerní závod na můstcích v Nižném Tagilu.
     
    Ruské můstky budou ochuzeny o průběžného lídra výsledkového pořadí Romana Koudelku, který se rozhodl dát přednost přípravě a na závody do Ruska se nevypravit, stejně tak jako průběžně druhý Simon Ammann. Z první světové desítky budou chybět také oba japonští skokané – Noriaki Kasai a Daiki Ito. Šanci zaútočit na průběžné vedení tak bude mít např. Anders Fannemel, který včera v kvalifikačním klání s jistotou postupu do hlavního závodu předvedl nejdelší skok dne, 134 metrů, dále Peter Prevc či Michael Hayböck.
     
    České skokany může těšit, že hned za včerejším vítězem kvalifikace Jarkkem Määttä z Finska se umístil s minimálním odstupem 0,5 bodů Jan Matura, který by mohl při troše štěstí útočit na pozice v první desítce. Spolu s ním prošli kvalifikačním svízelem také Jakub Janda a Lukáš Hlava. Čtvrtého do českého kvarteta Antonína Hájka bohužel vítr sfoukl na 108,5 metrů a byl jedním ze čtyř skokanů, kteří zůstali před branami hlavního závodu.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    1
    Roman-Sergejevič Trofimov z ruské národní skupiny předvedl jen 104 metry, což je v protivětru málo. Tohle nebude na druhé kolo stačit.
     
    2
    Vadim Šiškin, domácí skokan, předvedl ještě kratší skok než Trofimov, byl o dva metry kratší.
     
    3
    Alexander Šuvalov z nemastných výkonů ruské národní skupiny nevybočil, 106,5 by taky na postup nemělo stačit, ač jde na průběžné první místo.
     
    4
    Alexej Romašov rozhodně není žádné neznámé jméno, co se Světového poháru týče. Romašov konečně skočil na poměrně zajímavou délku, je to 119 metrů. První místo pro ruského skokana.
     
    5
    Anton Kaliničenko se přibližoval Romašovovi a atakoval jeho 119 metrů. Nakonec dopadl na vzdálenost o dva metry menší a jde na druhou pozici o 3,5 bodů za Romašovova.
     
    6
    Dmitrij Vassiljev je rozhodně skokan, který by se chtěl podívat do druhého kola.
     
    6
    Je to tak, známé ruské jméno bude první, i když stylově je to opět poměrně tragické. Vše si však Vassiljev kompenzuje skokem dlouhým 124 metrů. Ale ty známky, 2x 16, 2x 17 a jednou mezi tyto hodnoty... První místo pro Vassiljeva.
     
    7
    Yuta Watase rozhodně nepředvedl takový let jako Vassiljev, 112,5 metrů stačí jen na čtvrtou pozici a poráží pouze tři skokany. Japonec to bude mít hodně nahnuté.
     
    8
    Ani Lukáš Hlava nepředvedl žádný velký let. 110,5 metrů na druhé kolo stačit nebude, 3x 17, 2x 16,5 v kombinaci se vzdáleností stačí až na páté místo s bodovým součtem, 87,5.
     
    9
    To Kento Sakujama předvedl delší pokus než Lukáš Hlava, přesně o 8,5 metrů a za vzdálenost metr pod stodvacetimetrovou hranici jde na pěkné druhé místo.
     
    10
    Daniele Varesco měl velké problémy v letové fázi, nad bubnem měl co dělat, aby nešel k zemi. Italský skokan nakonec dopadá pouze na 103,5 metrů a míří na osmé místo.
     
    11
    Dawid Kubacki otevřel druhou desítku skokanů slušným pokusem, za 117,5 metrů by měl bojovat o druhé kolo. Letově poměrně učesaný skok, 3x 17,5 a dvakrát známka o půlbod menší. Polskému skokanovi patří třetí pozice.
     
    12
    Federico Cecon včera prošel sítem kvalifikace, ale nástrahy prvního kola jej lapili a také jeho ve finálovém klání neuvidíme, to by se musel stát zázrak. Ital dopadl na 112,5 metrů. což znamená šestou pozici.
     
    13
    Japonci v poněkud očesané sestavě, kdy ji v Rusku chybí např. Noriaki Kasai nebo Daiki Ito, budou dneska spoléhat na jiné muže. Jedním z nich je Kenširo Ito, který předvedl 116,5 metrů, a to v protivětru. Páté místo pro Japonce za součet o desetinu nad stovkou.
     
    14
    Karl Geiger nepředvedl nikterak dobrý výkon, 110,5 metrů je hodně pro německého skokana hodně málo. Až desátá pozice za zatím devátým Lukášem Hlavou.
     
    15
    Denis Kornilov měl smůlu, že mu při jeho pokusu nefoukal přední vítr, ale naopak začíná zlobit zaďáček. 114,5 metrů stačí Rusovi na pátou pozici a musí čekat, zda deset skokanů předvede horší skok.
     
    16
    Horší skok rozhodně nepředvedl Šohei Točimoto, jenže 116,5 metrů absolvoval za lepšího větru než Kornilov. Délkově lepší, bodově o něco málo také. Páté místo pro Japonce.
     
    17
    Jakub Janda vystřihl solidních 118 metrů a jde na průběžnou druhou pozici. Jeho výkon by mohl být krokem do druhého kola. Za vedoucím Vassiljevem zaostal Jandys o 4,2 body.
     
    18
    Maciej Kot dává o dva metry méně než Jakub Janda, což znamená pro Poláka pátou pozici. Bude tak muset čekat na skok ostatních závodníků. Bodový součet je 102,3.
     
    19
    Michail Maksimočkin skákal do bezvětří, jenže pokus se mu příliš nevydařil. Až devátá pozice pro domácího skokana, který tedy nakonec odečetl 1,3 body. Tohle na druhé kolo určitě stačit nebude a Maksimočkin to ví. Může tak akorát zamávat divákům a doufat, že zítra to bude lepší.
     
    20
    Ilmira Hazetdinova, dalšího domácího závodníka, zatím na nájezdovou lavici nepoští hodně se měnící vítr.
     
    20
    Ilmir Hazetdinov bude odečítat body za vyšší nájezdové postavení, okénko jde o stupeň výše na jedenáctou pozici. A Hazetdinov dal 118,5 metrů, což mu stačí "až" na sedmé místo.
     
    21
    Třetí desítku skokanů dnešního prvního kola otevřel Daniel-Andre Tande. Norský skokan se díky vzdálenosti o metr větší než Hazetdinov probíjí na sedmé místo se shodným bodovým součtem jako před ním ruský skokan.
     
    22
    Sami Níemi se se závodem může tak akorát rozloučit. 119 metrů by rozhodně nebyl zlý výkon, jenže Niemi měl navíc protivítr, takže bude hodně odečítat. Finskému skokanovi patří až třináctá pozice.
     
    23
    Jurij Tepeš se také nepředvedl v nějakém dobrém světle. Se 118 metry bude bojovat o druhé kolo, ale hlavně do druhého kola pouští Jakuba Jandu.
     
    24
    Klemes Muranka nevybočil z koloritu posledních skoků a dopadl přesně na 118 metrů. Také on může zřejmě na druhé kolo zapomenout, bodový součet 100,4 jej řadí až na třináctou pozici.
     
    25
    A také Joachim Hauer na sebe může být poměrně nazloben, což je vidět do kamer, do kterých kroutí hlavou. Ne ne, tohl enebylo dobré, říká si Nor. 114 metrů znamená až sedmnáctou pozici.
     
    26
    Nejc Dežman předvedl přece jen lepší výkon než Hauer, a to přesně o 3,5 metrů. Ve finále se také řadí výš než Nor, v současnosti mu patří dvanáctá pozice. Ještě šest skokanů by muselo být horší než Slovinec, aby se Dežman posunul do druhého kola.
     
    27
    Po delším čase někdo atakoval stodvacet metrů. Byl to Jan Ziobro, polský skokan, který nakonec dopadl půlmetru před tuto hranici. Vzhledem k odečtu za vítr a nájezd se řadí na jedenáctou pozici.
     
    28
    Andreas Wank jako druhý skokan dnešního prvního kola překonává 120 metrů, konkrétně se dostal o metr za tuto metu. Jenže bývalý juniorský mistr světa měl obrovské potíže při dopadu a dojedzu a v součtu si vysloužil od sudích jen 50 bodů. Němci to stačí na průběžné třetí místo.
     
    29
    Anže Lanišek si připisjue 117,5 metrů, což je přeci jen horší skok než Wank, navíc za stejných podmínek. Slovinec se do druhého kola zřejmě nepodívá, až devatenácté místo.
     
    30
    Ville Larinto doplachtil na 119 metrů, ale Fin bude mít větší odpočet než Wank nebo Lanisek a je to znát. Seveřanovi přál vítr, ale nedokázal to prodat. Až osmnáctá pozice.
     
    30 skokanů z 50 má hotovo. První desítka, mezi kteoru je i Jakub Janda, má zajištěn postup do druhého kola. Jakub Janda tak bude poprvé v letošní sezoně bodovat a mohl by mít našlápnuto na slušný příděl.
     
    31
    Michael Neumayer předvádí nejdelší skok dnešního prvního kola! 125,5 metrů je o metr a půl dále než Vassiljev, ale Němec odečte hodně bodů za protivítr. Vassiljevovi tak stačí jeho skok s nepovedeným dojezdem na vedení, Neumayer jde na druhé místo o devět desetin za Rusa.
     
    32
    Mtjaž Pungertar využil větru proti, stejně jako Neumayer, ale jde až na 130 metrů! To je v současných podmínkách velelet zajišťující první místo s náskokem téměř deseti bodů! Slovinec by nemusel mít špatnou výchozí pozici před druhým kolem.
     
    33
    Natěšení diváci čekali i daleký let Vladislava Bojarinceva, ale ten je lehce zklamal. 125 metrů znamená jistotu druhého kola, ale na vedení to stačit nebude. Čtvrté místo pro Rusa před Jandu.
     
    34
    Na věži je připraven vítěz včerejší kvalifikace Jarkko Määttä.
     
    34
    Finský skokan čekal možná delší let, na druhou stranu měl o něco horší větřík než Pungertar. 122 metrů je i tak slušný výkon, který bodově dostává 104,6 bodů – stejně jako Jakub Janda. Páté místo, dělené.
     
    35
    Jan Matura dostal o něco horší vítr jako Jarkko Määttä, nebylo to tak moc jako Pungertar. Matura ale dostal lépe zaplaceno než Fin, 121,5 metrů por něj znamená čtvrtou pozici.
     
    36
    Piotr Zyla dopadá na výborných 125,5 metrů, což znamená druhé místo o 5,1 bodů za Pungertarem. Polský skokan může být se svým pokusem spokojen.
     
    37
    Andreas Kofler sice mává divákům, ale to je tak jediné, co může udělat, protože druhé kolo je pro něj dnes nesplněným limitem. Pouze 115,5 metrů a až třiatřicáté místo je pro zkušeného Rakušana zklamáním.
     
    38
    Rune Velta si vyskočil průběžnou první pětku, 123 metrů je slušný skok. Bodový součet 107,6 metrů bude stačit někam do druhé desítky pro závěrečné klání.
     
    39
    Robert Kranjec se předvedl v lepším světle než Velta a je ve hře o slušný příděl bodů z dnešního závodu. 123,5 metrů je směřuje na třetí pozici, ale se ztrátou téměř deseti bodů na kolegu z reprezentace Pungertara.
     
    40
    Slovinci dnes můžou být spokojeni, v průběžném pořadí jim patří první, druhé a čtvrté místo. Druhou pozici si totiž nyní vyskočil Jernej Damjan se 125 metry. Dostává bodově zaplaceno stejně jako Piotr Zyla – 113 bodů. Dělená druhá pozice.
     
    41
    Marinuse Krause najdeme po prvním kole v první desítce, o tom není sporu. 130 metrů je stejně dlouhá vzdálenost jako Matjaž Pungertar, německý skokan měl však horší vítr a nebude tolik odečítat. Vedení o 2,2 body!
     
    42
    Lauri Asikainen z Finska předvedl také výborný let! Dává pouze o půl metru méně než Kraus, ale nutno podotknout, že měl lepší větrné podmínky, které jej tak odsouvají na třetí pozici. 4x 18 a jednou 17,5 znamená součet 116,8 bodů.
     
    43
    Markus Eisenbichler bude po prvním kole z německých skokanů nejhůře druhý. Atakoval hranici 125 metrů, nakonec se mu to při protivětru lehce nepovedlo. Šesté místo pro Němce před dvojici Damjan, Zyla.
     
    44
    Anders Bardal měl při stejných větrných podmínkách o dva metry delší pokus než Eisenbichlera a je to znát, norský letec míří na čtvrtou pozici. Dva body ztráta na Asikainena, čtyři na Pungertara a šest na Krause.
     
    45
    Parádní let nyní vystřihl Stefan Kraft a bude hodně hondě vysoko. 130,5 metrů při známkých 3x 18,5 a 2x 19 znamená pozici průběžného lídra prvního kola s náskokem 2,9 bodů před Krausem. No tak to je dobrý zpráva pro Rakušana.
     
    46
    A Krafta napodobil Gregor Schlierenzauer, jehož trenér rakouského skoku poslal o okénko níže. 129 metrů by tak mohlo stačit na vedení, bude to menší odpočet než Kraft. Nakonec je lepší Schlieri, a to o 1,5 bodů!
     
    47
    Severin Freund šel ještě o metr a půl dále než Gregor Schlierenzauer a opět se tak bude měnit pozice na prvním místě, přesně o jednu desetinu. To je hodně našlapané před druhým kolem, prvního a třetího skokana průběžného pořadí děli 1,6 bodů. Freund už skákal z nájezdového okna jedenáct.
     
    48
    Michale Hayböck teď trošku ubral z nastavené laťky a připsal si "jen" 124 metrů, což pro něj znamená průběžné desáté místo.
     
    49
    Peter Prevc sice předvedl dobrý výkon, ale rozhodně to nebude stačit na první pozici, dokonce ani na první trojici. 127 metrů řadí Slovince na páté místo, ale Prevc je spokojen, mává do kamery a bude útočit ve druhém kole.
     
    50
    Posledním skokanem prvního kola je Anders Fannemel.
     
    50
    Anders Fannemel předvedl v poměrně dobrém protivětru 132 metrů, což představuje útok na první místo. Rozhodčí jej ocenili na 2x 19, 2x18,5 a jednou 18 bodů. Nakonec to Fannemelovi stačí na první místo, 127,4 bodů a průběžné vedení po prvním kole!
     
    1.kolo
    První kolo skončilo, vyhrál jej Anders Fannemel.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Anders FANNEMEL (NOR) 127,4 b. (132 m.)
    2. Severin FREUND (GER) 124,8 b. (130,5 m.)
    3. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 124,7 b. (129 m.)
    4. Stefan KRAFT (AUT) 123,2 b. (130,5 m.)
    5. Marinus KRAUS (GER) 120,3 b. (130 m.)
    6. Peter PREVC (SLO) 118,3 b. (127 m.)
    7. Matjaž PUNGERTAR (SLO) 118,1 b. (130 m.)
    8. Lauri ASIKAINEN (FIN) 116,8 b. (129,5 m.)
    9. Anders BARDAL (NOR) 114,1 b. (126,5 m.)
    10. Jernej DAMJAN (SLO) a Piotr ZYLA (POL) oba 113,0 b. (125 m.), (125,5 m.)
    ...
    18. Jan MATURA (CZE) a Vladislav BOJARINCEV (RUS) oba 107 b. (121,5 m.), (122 m.).
    ...
    20. Jakub JANDA (CZE) a Jarkko MÄÄTTÄ (FIN) oba 104,6 b. (118 m.), (122 m.)
    – postoupili do druhého kola.
    ...
    44. Lukáš HLAVA (CZE) 87,5 b. (110,5 m.)
    – nepostoupil do druhé kola.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo odstartováno.
     
    30
    Šohei Točimobo z Japonska otevřel druhé kolo skokem dlouhým 121,5 metrů a jde samozřejmě na první pozici.
     
    29
    Ilmir Hazetdinov nepřekoná Točimota, dává totiž o šest metrů méně. Což je však pro Rusa důležité, vezme v dnešním závodě alespoń bod.
     
    28
    Máme tu vedoucího muže druhého kola, kterým je Daniel-Andre Tande. Norský skokan letěl o čtyři metry dál než Točimoto (125,5) a samozřejmě se s velkým náskokem umisťuje ve vedení.
     
    27
    Alexeji Romašovovi se skok vůbec nepovedl, za 106 metrů střídá Hazetdinova na poslední pozici.
     
    26
    Jurij Tepeš se blížil Tandemu, nakonec je však znát, že dal o 3,5 metry méně než norský skokan. V celkovém součtu se se ziskem 217 bodů řadí o čtyři body za vedoucího muže druhého kola.
     
    25
    Maciej Kot také nepřipíše žádný výraznější zisk, druhé kolo se Polákovi příliš nevydařilo. 118,5 metrů stačí jen na průběžnou čtvrtou pozici a Kot tak půjde dolů.
     
    24
    Naopak nijak výrazněji dolů nepůjde Dawid Kubacki. Je to 121,5 metrů a Polák může být spoojenější než Maciej Kot. Průběžné třetí místo výsledkové listiny.
     
    23
    Kento Sakujama druhé kolo příliš nezvládl, 117 metrů je opravdu málo a rozhodčími je oceněn jen na 1x 16,5, 3x 16 a jedno dokonce jen patnáct metrů. Sakujama však neměl vítr proti, ocečítá jen 1,1 bodů, což je znát. Šestá pozice.
     
    22
    Bývalý juniorský šampion Andreas Wank skočil solidních 121,5 metrů. Což je mu to však platné, když jeho telemark i následný odjezd byl hodně neurovnaný. Body jdou dolů, čtvrtá pozice pro Němce.
     
    21
    Jakub Janda potřeboval kolem 123 metrů na vedení, nakonec je to pouze o metr méně. Janda předvedl tentokrát technicky čistý skok, 18,5, 18 a 3x 17 bodů dělají v celkovém součtu druhé místo o 2,4 body za Tandem. Pro Jandyse to budou první body do Světového poháru této sezony, připíše si jich minimálně deset.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Daniel-Andre TANDE (NOR) 221 b.
    2. Jakub JANDA (CZE) 218,6 b.
    3. Jurij TEPEŠ (SLO) 217 b.
    4. Dawid KUBACKI (POL) 215,5 b.
    5. Andreas WANK (GER) 214,1 b.
     
    20
    Jarkko Määttä bude vzpomínat na včerejší kvalifikaci, která mu vyšla, nikoliv však už na toto druhé kolo. 116,5 bodů znamená až osmé místo pro Fina, který si tak výrazně pohorší. Je až čtvrtý od konce.
     
    19
    Vladislav Bojarincev hodil rukavici Janu Maturovi. 124 metrů, 3x 18 a 2x 17,5 znamená průběžné vedení, a to o 3,4 body před Tandem, kterého tak někdo po dlouhé době sesazuje z vedení.
     
    18
    Jan Matura neměl tak dobrý vítr jako Bojarincev a je to znát. Český skokan poráží Jakuba Jandu, nikoliv však Tandeho a Bojarinceva. Průběžné třetí místo pro českého sympaťáka za 121 bodů.
     
    17
    Vladislav Bojarincev se k nelibosti domácích diváků na prvním místě příliš neohřál. Rune Velta dopadá na stejnou vzdálenost jako Rus, ale využívá svého bodového zisku z prvního kola a nyní menšího odpočtu. Velta jde do vedení o 1,8 bodů.
     
    16
    Michael Neumayer se po doskoku raduje, ale jeho výsledku to až tak neodpovídá. 124 metrů je sice stejně jako Velta a Bojarincev, jenže německému skokanovi přišel vítr proti, což bude znamenat odpočet. Průběžné třetí místo pro Němce.
     
    15
    Domácí miláček Dmitrij Vassiljev předvedl opět dobrý let, 125 metrů je dobrý výkon, jenže Vassiljev prostě na dopadu vytváří neuvěřitelné věci. 2x 16 bodů, 2x 14,5 bodů a jednou 15, to je opravdu špatné. Rus se tak nemůže divit, že jde až na třetí místo, což je však při jeho letošních výsledcích poměrně balzám.
     
    14
    Robert Kranjec předvedl výborný výkon, 125 metrů je jen půlmetru za nejlepším výkonem druhého kola. Slovinec vede o pět bodů před Veltou, to znamená poměrně slušný náskok.
     
    13
    Markus Eisenbichler to bude mít s bojem o vedení asi neúspěšné. O metr menší vzdálenost než Kranjec, navíc při lepším větru zepředu. A nestačí to, se 226,2 body se dělí s Veltou o průběžné druhé místo.
     
    12
    Michael Hayböck také bude odečítat, 5,7 bodů za vítr oproti sedmi desetinám Kranjece. Rakušan zvládl svůj skok na 128 metrů a rozhodčí jej ocenili vzácnou shodou 5x 18 bodů. Rakušan jde do vedení o 3,2 body!
     
    11
    Piotr Zyla skočil pouze 126 metrů, to rozhodně není tak dobrý výkon jako např. Hayböck. Zyla však odečítá o dva body méně než Rakušan, jenže nakonec to nemá na umístění žádný vliv. Ztráta 2,4 body řadí Zylu na průběžné druhé místo, Polák bude nejhůře dvanáctý.
     
    Máme před sebou závěrečnou desítku skokanů.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Michael HAYBÖCK (AUT) 234,4 b.
    2. Piotr ZYLA (POL) 232 b.
    3. Robert KRANJEC (SLO) 231,2 b.
    4. Markus EISENBICHLER (GER) a Rune VELTA (NOR) 226,2 b.
     
    10
    Jerneji Damjanovi se zřejmě první desítka vyhne, 122,5 bodů nebude na první místo stačit. 117,4 body jej řadí až na průběžnou čtvrtou pozici, což je zklamání pro Slovince.
     
    9
    Anders Bardal atakuje průběžné první místo! 127 metrů při výborném a čistém skoku oceněném 3x 18,5 a 2x 18 body mu bude stačit na vedení! Bardal jde do čela s náskokem 4,5 bodů před Hayböckem.
     
    8
    Lauri Asikainen nohrozí Bardala a neohrozí ani borce za sebou. 120 metrů je málo, Finto velmi dobře ví a také ví, že spadne hodně dolů! Asikainen se propadl až na šestou pozici bude dnes nejhůře třináctý.
     
    7
    Matjaž Pungertar otevírá slovinský dvojblok a 127 metrů je rozhodně dobrým vkladem na umístění mezi nejlepšími. 4x 18 bodů a jednou o bod více znamená čtvrtý nejlepší skok druhého kola, který jej řadí na druhé místo za Bardala, protože odečítá o něco více za vítr než Nor.
     
    6
    Peter Prevc slovinský dvojblok dokončuje. Poslední slovinský zástupce dnešního závodu Pungertara nenapodobil, dává o 2,5 metrů méně než jeho kamarád. Na druhou stranu, Pungertar odečítal 6,5 bodů, Prevc odpočte pouze 4 desetiny! A nakonec to díky těmto propočtům stačí Prevcovi na první pozici!
     
    5
    S Marinusem Krausem si hodně hrál vítr a svými 125,5 metry dává ve druhém kole až jedenáctý nejlepší skok. Na vedení to Němci nestačí, je dokonce až mimo bednu. Čtvrtá pozice.
     
    4
    Krause nenapodobil další muž od K, Stefan Kraft. Rakušan dopadl přesně na 130 metrů, čímž bude atakovat stupně vítězů. Je samozřejmě na první pozici a svým dobrým technickým skokem hodil rukavidi soupeřům. Kraft předvedl nejlepší skok druhého kola a vede o 14,4 body!
     
    3
    Gregor Schlierenzauer ale napodobuje svého reprezentačního kolegu Stefana Krafta. Co napodobuje, Schlieri jde ještě o tři metry dále, na druhou stranu odečítá o čtyři body více než Kraft. Bude to stačit nebo ne? Bude! O 2,9 bodů. Schlierenzauer po výhře v Lillehameru živí naději i na výhru v Rusku.
     
    2
    Německý trenér Werner Schuster se rozhodl snížit Severinu Freundovi nájezd a aby to bylo platné, musí jít Freund na 127 metrů.
     
    2
    Freund má kliku, nakonec na 95% velikosti můstku skočil a bude započítávat snížený nájezd. Ve druhém kole předvádí Němec třetí nejlepší skok, ale nestačí to. Schlierenzauer vedeo 2,4 body!
     
    1
    Nájezd je zpět na 11 okně, Anders Fannemel jde na to. Buď on nebo Schlieri.
     
    1
    Anders Fannemel musí dopadnout někam ke 130 metrům a to se mu daří. Je to přesně 133 metrů, stejně jako Schlierenzauer. To by mělo stačit!
     
    1
    Anders Fannemel se stává vítězem dnešního závodu a poprvé v kariéře půjde na nejvyšší stupínek! Při neúčasti Koudelky a Ammanna jde i do vedení v průběžném pořadí Světového poháru!
     
    Konec
    Sobotní závod skokanů na lyžích v Nižném Tagilu skončil.
     
    Konečné pořadí:
    1. Anders FANNEMEL (NOR) 263,1 b. (132+133 m.)
    2. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 257,3 b. (129+133 m.)
    3. Severin FREUND (GER) 254,9 b. (130,5+127 m.)
    4. Stefan KRAFT (AUT) 254,4 b. (130,5+130 m.)
    5. Peter PREVC (SLO) 240 b. (127+124,5 m.)
    6. Anders BARDAL (NOR) 238,9 b. (126,5+127 m.)
    7. Matjaž PUNGERTAR (SLO) 238,2 b. (130+127 m.)
    8. Marinus KRAUS (GER) 237,4 b. (130+125,5 m.)
    9. Michael HAYBÖCK (AUT) 234,4 b. (124+128 m.)
    10. Piotr ZYLA (POL) 232 b. (125,5+126 m.)
    11. Robert KRANJEC (SLO) 231,2 b. (123,5+125 m.)
    12. Jernej DAMJAN (SLO) 230,4 b. (125+122,5 m.)
    13. Lauri ASIKAINEN (FIN) 229,3 b. (129,5+120 m.)
    14. Markus EISENBICHLER (GER) a Rune VELTA (NOR) oba 226,2 b. (124,5+124 m.), (123+124 m.)
    16. Vladislav BOJARINCEV (RUS) 224,4 b. (125+124 m.)
    17. Dmitrij VASSILJEV (RUS) 222,2 b. (124+125 m.)
    18. Michael NEUMAYER (GER) 221,2 b. (125,5+124 m.)
    19. Daniel-Andra TANDE (NOR) 221 b. (117,5+125,5 m.)
    20. Jan MATURA (CZE) 220,3 b. (121,5+121 m.)
    21. Jakub JANDA (CZE) 218,6 b. (118+122 m.)

    22. Jurij TEPEŠ (SLO) 217 b. (118+122 m.)
    23. Dawid KUBACKI (POL) 215,5 b. (117,5+121,5 m.)
    24. Andreas WANK (GER) 214,1 b. (121+121,5 m.)
    25. Šohei TOČIMOTO (JPN) 210,8 b. (116,5+118,5 m.)
    26. Maciej KOT (POL) 208,3 b. (116+118,5 m.)
    27. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN) 206 b. (122+116,5 m.)
    28. Kento SUKUJAMA (JPN) 205,3 b. (119+117 m.)
    29. Ilmir HAZETDINOV (RUS) 201,8 b. (118,5+115,5 m.)
    30. Alexej ROMAŠOV (RUS) 182,9 b. (119+106 m.)
    ...
    44. Lukáš HLAVA (CZE) 87,5 b. (110,5 m.).
     
    Dnešní závod v ruském Nižném Tagilu, a to velmi pěkný a větrem téměř neovlivněný závod, vyhrává Anders Fannemel a poprvé v kariéře vystupuje ve Světovém poháru na stupínek nejvyšší! Jako druhý se dnes umístil německý skokan Severin Freund a pozice na stupních vítězů doplňuje Gregor Schlierenzauer.

    Z českých skokanů se nejlépe umístil Jan Matura, který uzavřel druhou desítku výsledkového pořadí. Hned za ním skončil Jakub Janda a získal tak první body do Světového poháru v této sezoně. Lukáš Hlava do druhého kola nakonec neprošel.

    Při neúčasti Romana Koudelky a Simona Ammanna, prvních dvou mužů celkového pořadí Světového poháru, se tak Anders Fannemel dostává do průběžného vedení a zítra oblékne žlutý trikot.
     
    S konstatováním, že Anders Fannemel poprvé v kariéře vyhrává Světový pohár skokanů na lyžích a zítra obleče žlutý trikot se s Vámi loučí a hezký sobotní večer přeje Tomáš Lysý. (18:10:25)

    Tomáš Lysý