Švédsko – Nemecko 39:32 (kon.) | Čierna Hora – Francúzsko 20:24 (kon.) | Chorvátsko – Holandsko 31:27 (kon.)
Srbsko – Slovensko 21:23 (kon.)
koniec
Chorvátsko
31:27 (17:15)
Holandsko
cz Piatok 12.12.2014, 20:15 • City Sport Hall, Varazdin (Chorvatsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Chorvatský celek se s letošním šampionátem loučí vítězstvím nad házenkářkami země tulipánů. Poté, co se domácí házenkářky nedokázaly kvalifikovat do hlavního kola, dokázaly najít alespoň slabou útěchu ve svém posledním utkání na EHF EURO 2014. Nicméně, na rozdíl od dvou předchozích zápasů proti Německu a Švédsku, měly Holanďanky lepší start do zápasu, když se v páté minutě prvního poločasu dostaly do vedení o tři góly (2: 5), zatímco Chorvatky působily v obraně a útoku velmi nejistě. Teprve po 15 minutách se domácí házenkářky dostaly do herní pohody, když uvedly utkání do nerozhodného stavu zásluhou Penezičové. Penezičová si skvěle rozuměla se svou spoluhráčkou Katarinou Ježičovou , která dokázala využít nedostatky v nizozemské obraně a obrátila tak vývoj utkání na stranu Chorvatek. Z prvního poločasu odcházely Chorvatky do šaten s dvoubrankovým vedením (17:15). Až do 48. minuty si celky předávaly vedení z jedné strany na druhou a nebylo tedy jasné, který z dnešních týmů opustí utkání vítězně. Chorvatsko, podporované bouřlivou kulisou domácích fanoušků si dokázalo deset minut před koncem utkání vytvořit náskok tří branek, který se házenkářkám země tulipánu nepodařilo zlomit. Naopak Chorvatky své vedení ještě navýšily a uzavřely utkání na konečných 31:27. Nejlepší hráčkou utkání byla s jedenácti vstřelenými brankami vyhlášena Penežičová, jejíž hvězda v dnešním utkání jasné zářila na obloze házené. Za Holanďanky si pak ocenění nejlepší hráčky vysloužila Lucianová, jejíž výkon nemohl být pro holandského trenéra zklamáním. (22:35:23)
     
    60
    Konec zápasu. (31:27)
     
    59
    Dvě rychlé akce v samotném závěru utkání nám upravují stav na 31:27. Chorvatské házenkářky pod posledním vedením Vladimira Canjugy se tak rozloučí s letošním EUREM zaslouženým vítězstvím! (31:27)
     
    58
    Na sedmimetrový hod byla vyslána Penežičová, která se hned po odpískání prosadila technickou střelou. (30:26)
     
    57
    Bontová obdržela za svůj zákrok dvouminutový trest, navíc budou Chorvatky házet další sedmimetrový hod. (29:26)
     
    56
    Tato chvíle nám s největší pravděpodobností určila vítěze dnešního dramatického střetu! Za bránění v oblasti brankoviště měly Chorvatky k dobru další sedmimetrový hod, který proměnila neomylná exekutorka sedmimetrových hodů Penežičová! (29:26)
     
    55
    Tak tohle může být poslední hřebíček do holandské rakve! Goosová mohla snížit na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale chorvatská brankářka zneutralizovala její střelu z nařízené sedmičky a posílá tak své spoluhráčky na opačnou stranu hřiště! (28:26)
     
    54
    A to byla van Olphenová, která byla v této chvíli střelecky při chuti! Nizozemská hráčka se pověsila nad dvojblok zdvižených rukou bránících hráček a nasměrovala svou střelu k levé tyči. (28:26)
     
    53
    Elezová se po nacvičené akci prosadila přesnou střelou do protipohybu holandské brankářky. Svěřenkyně trenéra Canjugy se tak sedm minut před koncem dnešní bitvy posouvají do vedení o tři branky! (28:25)
     
    52
    Ale ani postupný útok nepřinesl Holanďankám branku. Dopředu se tak řítí vedoucí ženy dnešního utkání, které budou mít šanci navýšit svůj náskok. (27:25)
     
    51
    Rychlý útok holandských hráček dokázala zneškodnit chorvatská strážkyně brány. Holanďanky tak budou muset zahájit útok postupný. (27:25)
     
    51
    Knippenborgová dokázala z devítky projít až na střed brankoviště a završila svůj střelecký pokus brankou do pravého dolního rohu brány. Holanďanky jsou tak stále ve hře. (27:25)
     
    50
    Elezová posunuje domácí hráčky do vedení rozdílem tří branek. (27:24)
     
    49
    Chorvatské házenkářky obrací vývoj utkání na svou stranu. Domácím házenkářkám se podařilo vstřelit dvě excelentní branky z rychlých útoků. (26:24)
     
    48
    Za zmaření jasné brankové příležitosti měly Holanďanky k dobru sedmimetrový hod, který s přehledem proměnila Dulferová. (24:24)
     
    48
    Chorvatkám se podařil výborný rychlý přechod do útoku a ještě lepší zakončení, ve kterém přesnou pravačkou k tyči proměnila Ježičová. (24:23)
     
    47
    Na sedmimetrový hod se postavila Penežičová a po úspěšném vstřelení branky si vysloužila ten nejbouřlivější aplaus celého publika. (23:23)
     
    46
    Odraženého míče se zmocnila na křídle Grubišičová, ale její střelecký pokus byl zastaven faulem. Následovat tedy bude sedmimetrový hod. (22:23)
     
    46
    Chorvatský trenér neváhá a žádá si oddechový čas. (22:23)
     
    45
    Nizozemským hráčkám se podařilo vstřelit dvě rychlé branky v řadě. O tu poslední se zasloužila Dulferová, která se prosadila po uvolnění na šestce. (22:23)

    Martin Petřek

    Chorvátsko: Zderičová, Jelčičová, Koznjaková, Benková, Grubišičová, Gaceová, Mičijevičová, Horvátová, Elezová, Penežičová, Ježičová, Zebičová, Milanovičová, Dzonová, Maričová, Bašičová
    Trenér: Vladimir Canjuga

    Holandsko: Westerová, Jankovičová, Kramerová, van der Heijdenová, Bontová, van Olphenová, Snelderová, Knippenborgová, Brochová, Grootová, Dulferová, Goosová, Schopová, Smeetsová, Lucianová, Polmanová
    Trenér: Groener Henk

    Rozhodca: Kjersti Arntsen (NOR) a Guro Röen (NOR), EHF-Supervisor Viktor Konopliastyi (UKR), EHF-Observer Marco Trespidi (ITA)