Aston Villa – Southampton 1:1 (kon.)
koniec
Aston Villa FC
1:1 (1:0)
Southampton FC
Pondelok 24.11.2014, 21:00 • Villa Park (Birmingham) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Vitajte v birminghamskom Villa Parku, kde nás čaká pondelňajšia dohrávka 12. kola anglickej Premier League.

    Tabuľkové postavenie:

    16. Aston Villa: 3 – 2 – 6; skóre 5:16; body 11
    2. Southampton: 8 – 1 – 2; skóre 23:5; body 25

    Forma:

    Aston Villa: R – P – P – P – P – P
    Southampton: V – V – V – V – V – P

    Aston Villa sa po vysnenom vstupe do sezóny ocitá vo veľkých problémoch a namiesto umiestnenia v ornej polovici tabuľky sa v Birminghame začína hovoriť o záchrane. Clarets v posledných siedmich zápasoch získali jediný bodík a k tomu strelili rovnaký počet gólov! Ofenzívna stránka hry Villanov je jedným slovom katastrofálna. V siedmich zo svojich jedenástich duelov vyšli strelecky naprázdno! Na reprezentačnú prestávku odchádzali vínovo-modrí aspoň čiastočne povzbudení remízou v Upton Parku (West Ham United 0:0).
    Je to skutočne kontrast parádnemu vstupu do ligovej sezóny 2014/15. Villans stratili v úvodných štyroch kolách len dva body, no odvtedy nevyhrali. Takmer vo všetkých štatistikách sú Villania najhorší v lige. Doma získali z pätnástich možných bodov len štyri. Na bránku súperov vyslali najnižší počet 23 striel! Ešte ani raz k tomu nedokázala vybojovať nejaké body, keď inkasovala ako prvá.

    Úplne v inom rozpoložení sa nachádza Southampton, ktorý je najvýraznejším a najpozitívnejším zjavom v TOP ligách Európy. Len majstrovská Chelsea si v anglickej Premier League počína s väčšou suverenitou. Na Svätcov ale teraz čaká náročný program a preto si dnes nemôžu dovoliť zakopnutie. V jednom ale výber Ronalda Koemana predčí aj londýnsku Chelsea a síce v tom, že Saints ešte z pozície vedúceho mužstva nestratili ani jeden bod (inak suverénni The Blues už štyri). Ak sa dnes Soton ujme vedenia, malo by byť teda vystarané.
    Ťažko si ale predstaviť, že by sa malo stať niečo iné. Southampton totiž v ostatných dvanástich súťažných stretnutiach vyhral jedenásťkrát! Nad jeho sily bol trochu prekvapujúco iba trápiaci sa Tottenham (0:1). Veľkou devízou Saints je ich nepriepustná defenzíva. Frasier Forster totiž zaznamenal už sedem čistých kont! Svätci i vďaka tomu inkasovali až o šesť gólov menej, než zatiaľ suverénna Chelsea Josého Mourinha.
     
    Úvodné zostavy:

    Aston Villa FC: Guzan – Hutton, Okore, Clark, A. Cissokho – Cleverley, C. Sánchez, A. Westwood – N´Zogbia, Agbonlahor (C), Weimann
    Náhradníci: Given – Bacuna, J. Cole, Richardson, D. Bent, Lowton, Grealish
    Manažér: Paul Lambert (SCO)

    Southampton FC: Forster – Clyne, Fonte (C), Alderweireld, Bertrand – Wanyama, Schneiderlin – Tadič, S. Long, Mané – G. Pellé
    Náhradníci: K. Davis – Yoshida, Gardos, J. Cork, Mayuka, Reed, Targett
    Manažér: Ronald Koeman (NED)

    Rozhodca: Phil Dowd – D. Cann, G. Beswick – A. Taylor.





     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hostia v tmavomodro-žltej kombinácii práve zahájili pondelňajšiu dohrávku anglickej Premier League. Villans v svetlomodro-vínovom zľava-doprava.
     
    2
    Aston Villa na začiatku zápasu v útoku, ale na polovici súpera si nevedela rady s loptou, ktorú poľahky získal ľavý obranca Ryan Bertrand.
     
    3
    Podstatne nebezpečnejšie sa dopredu prebíjal domáci kapitán Gabriel Agbonlahor, ktorého strelu z hranice šestnástky zablokoval až stopér Alderweireld.
     
    4
    Najväčšie vzrušenie, ale sprevádzané smiechom, teraz obstaral na druhej strane Mané, ktorý z ľavého kraja šestnástky netrafil ideálne loptu, ktorú poslal minimálne päť metrov mimo bránky.
     
    5
    Southampton sa v úvode zápasu prezentuje vyčkávacím postavením. Clarets ale z dostatku priestoru zatiaľ nedokážu ťažiť.
     
    6
    Teraz si oba tímy vymenili garde, no Southampton sa na pravej strane taktiež prostredníctvom Dušana Tadiča nepresadil.
     
    7
    Nevydarený center od Nathaniela Clyna zamestnal napokon Guzana, ktorý musel jeho padajúci list vytlačiť nad brvno. Z rohového kopu však prišiel nepresný center aj od Schneiderlina.
     
    8
    Agbonlahor po druhýkrát v zápase prepol na vyšší prevodový stupeň, no jeho center znovu našiel len dobre postaveného Alderweirelda.
     
    9
    Mané azda po prvýkrát svojimi rýchlymi nohami zamotal Huttonovu hlavu, následne odcentroval na druhú stranu na Tadiča, ktorého strelu stačil zablokovať Clark. Roh pre Soton.
     
    10
    Toby Alderweireld tentokrát v pozícii zakončujúceho, no jeho hlavičku dokázal vykopnúť Westwood a následne v streleckej pozícii vyhorel i Wanyama.
     
    11
    Po úvodnej desaťminútovke v komornej atmosfére vo Villa Parku stále čakáme na prvú vážnejšiu situáciu tohto zápasu.
     
    12
    Napriek oslave 140-ročnice Aston Villy sa jej domáci stánok nezaplnil až do posledného miestečka. Tých je tu ešte možno viacej, než zvyčajne.
     
    13
    Preriedené publikum v Birminghame teraz sledovalo rohový kop Villans, ktorý najskôr odvracal Fonte a následne Cleverley trafil loptou len Wanyamu.
     
    14
    Na druhej strane Schneiderlinov voľný kop na Fonteho, ktorého ale vo vzduchu postrážil kapitán Clarets Gabby Agbonlahor.
     
    15
    Na konci úvodnej štvrťhodiny bolo rušno v domácej šestnástke, kde padol Mané, no ten už predtým vbiehal do šance z postavenia mimo hru. Uľahčená práca pre zatiaľ neviditeľného Phila Dowda.
     
    16
    Aktívnejší teraz Southampton, konkrétne Tadič, ktorý ale svojim centrom oslovil len Joresa Okoreho, ktorý nastupuje za Villu po roku.

     
    17
    Southampton začína pridávať na obrátkach, keď z dobrej kombinácie Pellého s Bertrandom mohol ťažiť Mané, ktorý ale v páde medzi tri žrde nenamieril.
     
    18
    Birminghamský celok sa zatiaľ snaží presadzovať len prostredníctvom rýchlych kontier, no Agbonlahor si s Bertrandom znovu neporadil.
     
    19
    Na druhej strane pokračujúce obliehanie hráčov v modro-žltom, no na ľavej strane Clarets dobre pracuje Ally Cissokho.
     
    20
    Po Clarkovom križovaní Longa mohli hostia rozohrávať rohový kop z pravej strany, ktorý ale domáca Villa opäť odvrátila.
     
    21
    Victor Wanyama sa teraz snažil nasadiť okolo Ciarana Clarka, no ten jeho kľučku veľmi dobre prečítal. Hrať budú domáci.
     
    22
    Hutton ale svojim centrom znovu našiel iba zatiaľ bezchybného Tobyho Alderweirelda. Pokračovať môže Southampton.
     
    23
    Hostia sa ale sami dostali po Fonteho nedôraznej prihrávke pod tlak. Vykúpenie im prináša až odkop nezamestnaného Forstera.
     
    24
    Zdalo sa, že Gabriel Agbonlahor sa pošmykol na banánovej šupke, ale podľa Phila Dowda ho José Fonte atakoval nedovolene.
     
    25
    Clarets tak mohli z asi 23 metro rozohrávať priamy kop, ktorý ale prvú vážnejšiu príležitosť na strelenie gólu taktiež nepriniesol.
     
    26
    Šance sa zatiaľ len veľmi, veľmi komplikovane, respektíve vôbec. Clarets by dnes rozhodne brali i jeden bodík.
     
    27
    Ďalšia hluchá pasáž zápasu už prinútila vstať i určite nespokojného Ronalda Koemana. Zatiaľ ho výkon jeho zverencov nezahrial.
     
    28
    Čo by ale rozhodne bola potreba. V Birminghame už panuje pravá novembrová chladná noc, čo symbolizuje i doterajší výkon oboch aktérov.
     
    29
    Aston Villa dala gól!
    Neuveriteľné! Ak bol Ronald Koeman doteraz nespokojný, tak teraz sa môže i zblázniť. Po hrozitánskej hrúbke tria v modro-žltých dresoch sa Clarets šokujúco ujímajú vedenia! Nepresná Clynova prihrávka z pravej strany nachádzala iba Ciarana Clarka, ktorý odpálil loptu ďaleko od svojej bránky. Z dedinského odkopu sa ale razom stala geniálna prihrávka, keď sa stopérska dvojica hostí nedohodla a situáciu už nezachránil ani vybiehajúci Fraser Forster. GABRIEL AGBBONLAHOR sa pretiahol pomedzi Fonteho s Alderweireldom i okolo anglickej gólmanskej dvojky a do prázdnej bránky pohodlne otvára skóre zápasu! Na ťahu je favorit z južného Anglicka.
    Gabriel AGBONLAHOR - 1:0
     
    31
    Ten sa bude môcť vrátiť do zápasu po rohovom kope z ľavej strany, ktorý dokázal vybojovať pohyblivý krídelník Mané.
     
    33
    Saints sa ale nedokázali presadiť a Fonte následne hlavičkoval z postavenia mimo hru. Vedúci Villans sa môžu upokojiť.
     
    34
    To by ale potrebovali i hráči hosťujúceho manažéra Ronalda Koemana. Mané teraz zbytočne fauloval Huttona, lopty sa zmocňuje vedúce mužstvo.
     
    35
    Domáci teraz majú šancu i na druhý gól, pretože Southampton pokračuje v otrasenom výkone. Villa by mala do konca polčasu pritlačiť.
     
    36
    V druhom dejstve to inak môže byť hra na jednu bránku. Polčasová prestávka Svätcom určite pomôže. Dovtedy má ale Lambertov výber šancu.
     
    37
    Southampton sa ale napokon predsa len dostal do svojej prvej veľkej príležitosti ešte v prvom polčase a nebyť výborného Guzana, bolo by vyrovnané. Po nápaditej, no zdĺhavej kombinácii po pravej strane sa k lopte dostal Schneiderlin, ktorý nabíjal doľava pre Maného. Ten sa chrbtom k bránke dokázal otočiť a aj vystreliť. Jeho obstrel z hranice veľkého vápna smeroval k ľavej žrdi, kam ale putovala i ľavá rukavica Brada Guzana. Americký gólman pohotovo vyráža na šiesty rohový kop Southamptonu.
     
    38
    Ani ten však ohrozenie amerického brankára neprináša. Domáci pre úplnosť rozohrávali len jedn typ tejto štandardky.
     
    39
    Soton a ďalší rohový kop, ktorý už priniesol hlavičku Fontého, no tá smerovala len do stredu bránky. Guzan pripravený.
     
    40
    Cissokho teraz na zemi po ostrom zákroku Wanyamu. Hostia sú od inkasovaného gólu v jasnej nepohode. Do konca prvej polky päť minút.
     
    41
    Ally Cissokho sa stále nedvíha a na hraciu plochu sú tak privolaní už aj lekári domáceho celku. Ľavý bek Clarets náhle ožíva.
     
    42
    Z opakovačky je ale jasne vidieť, že Cissokhov členok dostal poriadne zabrať. Wanyama mohol a mal vidieť žltú kartu.
     
    43
    Ciaran Clark pokračuje v dobrom výkone, keď vyhral dôležitú hlavičku, ktorú pred Agbonlahorom odkopával Schneiderlin.

     
    44
    Tadičov center na druhej strane už toľko vzrušenia neobstaral. Pred Josém Fontem hlavičkoval urastený stopér Jores Okore.
     
    45
    Ďalší priamy kop už rozohrával Morgan Schneiderlin, ktorý ale taktiež našiel iba hlavu domáceho stopéra. Tentokrát to bol Clark.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Futbalového fajnšmekra úvodné dejstvo vo Villa Parku určite príliš nepotešilo. K videniu bola len jedna podarená futbalová akcia hostí, pri ktorej sa zaskvel Brad Guzan. Domáci sa však dostali k otváraciemu gólu pomerne náhodne a zadarmo. Z chyby trojice Alderweireld, Fonte a Forster ťažil po Clarkovom odkope Gabriel Agbonlahor, ktorý poslal Clarets do aktuálneho vedenia 1:0.

    Na jeho korekcie si musím počkať do druhého dejstva, ktoré začína približne o 22:01.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Domáci uviedli loptu do pohybu, druhé dejstvo vo Villa Parku pokračuje v nezmenených zostavách. Soton má čo napravovať.
     
    47
    Villans sa ale naopak mohli dostať k zdvojnásobeniu svojho skóre, no N´Zogbia nedokázal prestreliť dobre postaveného Alderweirelda.
     
    48
    Ten hral okrem gólového skratu výborné stretnutie, keď ale kvôli tomuto prehrávate, tak ťažko utrúsiť na adresu konkrétneho hráča nejakú pochvalu.
     
    49
    Mané sa na druhej strane nedokázal presadiť cez Alana Huttona, ktorý hrá zatiaľ tradične dobré stretnutie.
     
    50
    Pozor ale na druhú stranu, kde Weimann hľadal na hrote Agbonlahora. Ten však hlavičkoval len do dobre sa pohybujúceho Fonteho.
     
    51
    Shane Long krátko nato s hrozivým centrom z pravej strany, ktorý pristál až v piatej rade za bránkou pokojného Brada Guzana.
     
    52
    Nathaniel Clyne si na pravej strane pekne poradil s Cissokhom, no od bránkovej čiary odcentroval presne do vyhriatych rukavíc Guzana.
     
    53
    Fanúšikovia hostí, Ronald Koeman i ja samotný sa pozeráme na lavičku Svätcov, ale skutočne tam nevidím adekvátne alternatívy do zostavy Saints.
     
    54
    V prípade rozsiahlejšej maródky môže byť úzky káder Southamptonu veľkým problémom a možno i achilovou pätou klubu z juhu Anglicka.
     
    55
    Villans teraz postupujú po ľavej strane smerom vpred, no i vďaka outovým vhadzovaniam sa nikam neponáhľajú.
     
    56
    Desať minút druhého dejstva už prežili, no žiaden problém pre partiu Paula Lamberta to zatiaľ nebol. Naopak oni pohrozili N´Zogbiovou strelou.
     
    57
    Gabriel Agbonlahor tentokrát chytený v postavení mimo hru, ale i to svedčí o stále sa držiacej aktivite domácej ofenzívy.
     
    58
    Graziano Pellé teraz chrbtom k bránke nedokázal prestrčiť loptu za seba na Maného a tak došlo k frustrovanému zákroku od Wanyamu, ktorý podrazil Cleverleyho. Phil Dowd musel po prvýkrát tasiť.

     
    59
    Inak ale hráme v pokojnom, možno až príliš voľnom tempe. Polhodinu pred koncom je to stále podpriemerný zápas.
     
    60
    Podpriemerný na anglickú Premier League a podpriemerný na pondelňajšiu dohrávku, ktorá zvykne mať iné grády.
     
    61
    Clynove centrované lopty sú zatiaľ strašne pretiahnuté a nepresné. Na toto sme u anglického pravého beka neboli zvyknutí.
     
    62
    Southampton držal loptu v predchádzajúcej štvrťhodine až v 70ich percentách hracieho času. Napriek tomu si nevypracoval ani jednu šancu na vyrovnanie!
     
    63
    Bravó pre Huttona, ktorý teraz zvládol náročný bežecký súboj s rýchlonohým Maném. Škótsky pravý obranca získava loptu.
     
    64
    Máme tu i prvé striedanie v dnešnom zápase, ktoré možno zapríčinilo i drobné zranenie Charlesa N´Zogbiu. Na jeho miesto naskakuje Richardson.
     
    65
    Southampton si teraz na polovici ihriska posúva loptu zľava-doprava, sprava-doľava a teraz dokonca aj k brankárovi Forsterovi.
     
    66
    Svätci sú v dnešnom zápase neuveriteľne neproduktívni. Z ich strany sme už videli podstatne viacej ľúbivých predstavení.
     
    67
    Longov center z pravej strany sa teraz odrazil k Wanyamovi, no ten zakončil veľmi nepresne mimo ľavej žrde Brada Guzana.
     
    68
    Kapitán José Fonte s dôležitým hlavičkovým zákrokom po Weimannovom nákope. Za jeho chrbtom už číhal Agbonlahor.
     
    69
    Ten hrá dnes výborné stretnutie. Keby si takúto výkonnosť udržal každý hrací deň, mohol byť už dávno v lepšom tíme, ako je mužstvo Clarets.
     
    70
    Hostia teraz naoko ponúkli peknú akciu, ktorá mala v zárodku slušné parametre, no v jej závere prišiel len zblokovaný center od Tadiča.
     
    71
    Carlos Sánchez teraz mohol vyviesť loptu a založiť kontru Clarets, no na polovici ihriska sa oňho postarala dvojica Schneiderlin a Wanyama.
     
    72
    Po Okoreho podrazení rozbehnutého Longa na pravej strane Villans musel Phil Dowd po druhýkrát siahnuť do svojej kapsy.
     
    73
    Southampton sa ani z tejto štandardnej situácie presadiť nedokázal. V zápätí ale z druhej vlny zaútočil Wanyama, ktorý na pravom okraji šestnástky vysúval netradične nabiehajúceho stopéra Josého Fonteho. Kapitán Svätcov sa prehnal po pravej strane, odkiaľ posielal prudký strielaný center. Lopta by možno zapadla k pravej žrdi, možno by ju upratal do siete Pellé či Long, ale to sa vďaka hádzanárskemu zároku Brada Guzana nedozvieme. Americký gólman podvihol loptu pravou nohou. Z druhej vlny sa nepresadil ani Long, ktorý hlavičkoval z piatich metrov nad.
     
    75
    Zaujímavé striedanie Paula Lamberta, ktorý namiesto defenzívneho záložníka Carlosa Sáncheza posiela na trávnik zakončovateľa Darrena Benta.
     
    76
    Richardson sa tak zrejme zasunie ešte hlbšie až do stredovej formácie Clarets. Skorej si to ale možno žiadalo Lowtona či Bacunu.
     
    77
    Southampton medzitým začína tlačiť prostredníctvom štandardných situácii. Zatiaľ sa ale k ohrozeniu Guzana nedostáva.
     
    78
    Naopak mohol mať starosti Forster, keď sa ho v ojedinelom brejku snažil prestreliť Weimann, ktorý však po krásnom protiútoku pálil z desiatich metrov do nebies.
     
    79
    Moje reči o úzkom kádri Southamptonu sa napĺňajú. Ronald Koeman bol nútený striedať až desať minút pred koncom riadneho hracieho času. Maného nahrádza Mayuka.
     
    80
    Hráčik, ktorý najväčšmi zaujal na zambijskom úspešnom Pohári národov. V Southamptone ale výraznejšiu stopu zatiaľ nezanechal.
     
    81
    Southampton dal gól!
    Partia Paula Lamberta to napokon predsa len neudržala, až príliš sa zatiahla a Southampton to desať minút pred koncom dokázal potrestať! Po ľavej strane ušiel obranca Ryan Bertrand, ktorý ťažil z prehadzovačky od Schneiderlina. Andreas Weimann v jeho pokrývaní absolútne vyhorel. Obranca londýnskej Chelsea tak mohol z ľavej strany veľkého vápna prihrávať pod seba na hranicu nejakých trinásť metrov od bránky, kam bežal úplne osamotený NAATHANIEL CLYNE. Ten zostal za dvojradom hracieho poľa a bombou k pravej žrdi nedal nárok Bradovi Guzanovi. Svätci teda vyrovnávajú, no bude im to stačiť?
    Nathaniel CLYNE - 1:1
     
    83
    Heroický strelec vyrovnávajúceho gólu sa teraz prezentoval i v negatívnom svetle, keď na pravej strane podrazil Cissokha. Žltá karta.
     
    85
    Paul Lambert sa tvári ako malé dieťa, ktorému zoberiete hračku. Stále ale verí, že ho Southampton nechá aspoň na pieskovisku.
     
    86
    Fraser Forster mu ale v zápätí takmer podal lopatku a vedierko, keď mu znovu vypadol center z pravej strany od Huttona. Nepokračujme už ale v tejto mamičkovskej metafore.
     
    87
    Hráči Villans sa k odrazenej lopte nedostali a rovnako nepochodili ani pri následnej štandardke Westwooda. Domáci sú ale teraz aktívnejší.
     
    88
    Neveriacky pozerám, že Aston Villa momentálne preukazuje väčšiu chuť po troch bodoch, než favorizovaný Southampton.
     
    89
    Podhrotový útočník Shane Long, ktorý sa dnes nepresadil tak ako naposledy proti Leicestru opúšťa hraciu plochu. Nahrádza ho defenzívnejšie ladený Jack Cork.

     
    90
    Southampton sa po vyrovnávajúcom góle až teraz dostáva s loptou za polovicu ihriska. Nadstavovať sa budú ešte tri minútky.
     
    90+1
    Dočkáme sa typického anglického last minute gólu? Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje. Pri lopte ale ambiciózny Southampton.
     
    90+2
    Fanúšikovia vo Villa Parku hromžia na svojich, ktorí sa opäť zaťahujú na vlastnú šestnástku. Odkopom ich vyháňa až dnešný dirigent zadných radov Ciaran Clark.
     
    90+3
    Koniec zápasu.

     
    Villans dnes síce nepreťali už osemzápasovú sériu bez víťazstva, no i za druhú remízu v rade budú proti v Birminghame proti rozbehnutému Southamptonu radi. Ten si po jedenástich víťazstvách a jednej súťažnej prehre pripisuje prvú remízu. Vzhľadom na predvedenú hru bude Ronald Koeman brať i tento bodík. Svätci vo vyrovnanom zápase jednoznačne zaostali za očakávaniami. Ťah s nasadením Longa pod Pellého holandskému stratégovi nevyšiel, Clarets sa vzďaľujú zóne ponoru na dva body.

    Týmto konštatovaním sa s vami lúčim. Premier League sa nám vráti v sobotu v tradičnom termíne o 13:45, ale nezúfajte, veď nás čaká európsky týždeň v Lige majstrov a Európskej lige UEFA. Nech vás hra hier i naďalej zabáva. Majte sa krásne. (23:02:41)

    Erik Farkaš

    Góly: 29. Agbonlahor (Clark) – 81. Clyne (Bertrand)

    Karty:   72. Okore (ASV) – 58. Wanyama (SOT), 83. Clyne (SOT)


    Aston Villa FC: Guzan – Hutton, Okore, Clark, A. Cissokho – Cleverley, C. Sánchez, A. Westwood – N´Zogbia, Agbonlahor (C), Weimann
    Náhradníci: Given – Bacuna, J. Cole, Richardson, D. Bent, Lowton, Grealish
    Manažér: Paul Lambert (SCO)

    Southampton FC: Forster – Clyne, Fonte (C), Alderweireld, Bertrand – Wanyama, Schneiderlin – Tadič, S. Long, Mané – G. Pellé
    Náhradníci: K. Davis – Yoshida, Gardos, J. Cork, Mayuka, Reed, Targett
    Manažér: Ronald Koeman (NED)

    Rozhodca: Phil Dowd – D. Cann, G. Beswick – A. Taylor