Chelsea – West Bromwich 2:0 (kon.) | Everton – West Ham 2:1 (kon.) | Leicester – Sunderland 0:0 (kon.)
Manchester City – Swansea 2:1 (kon.) | Newcastle – QPR 1:0 (kon.) | Arsenal – Manchester United 1:2 (kon.)
koniec
Arsenal FC
1:2 (0:0)
Manchester United
Sobota 22.11.2014, 18:30 • Emirates Stadium, Londýn • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy

     
    Napokon sa mimoriadne zaujímavá zápletka dvoch tradičných klubov veľkej štvorky skončila víťazstvom Manchestru United. Za ten strieľal gól nešťastným vlastencom Kierran Gibbs a Wayne Rooney. V tretej minúte dlhočizného nadstaveného času pokazil samostatný únik na Fabianskiho, ktorý v bráne Kanonierov nahradil zraneného krajana Szczesneho, Angel Di Maria a prakticky z brejkovej situácie znížil Olivier Giroud. Záverečné minúty už dokázali hostia zásluhou obrovského nasadenia zvládnuť a na Old Trafford si tak odvážajú dôležité víťazstvo, a to aj napriek tomu, že takmer počas celého zápasu čelili tlaku Arsenalu a na bránu domáceho tímu vyslali len dve strely.

    Na dnes je to z mojej strany všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok sobotného večera. (20:33:34)
     
    90+9
    Koniec zápasu.
     
    90+9
    V deviatej minúte nadstaveného času sa ešte k lopte dostal Santi Cazorla, ktorému sa fantasticky vložil do strely Carrick. Tyler Blackett už pre kŕče ledva stál na nohách, no ešte stačil loptu odkopnúť do bezpečia.
     
    90+8
    Žltú kartu dostáva Olivier Giroud (Arsenal FC).
     
    90+8
    Angel Di Maria sa v bolestiach zvíjal na trávniku, čo sa domácim, samozrejme, nepáčilo. Na nohy ho dvihol Chambers, no to sa zas nepáčilo argentínskemu záložníkovi, ktorý sa po súperovi ohnal. Dôsledkom všetkého je strkanica na polovici Arsenalu, ktorá vyhovuje hosťom.
     
    90+7
    Prichádza žlté napomenutie pre Jamesa Wilsona, ktorý až príliš okato zdržiaval hru.
    Olivier GIROUD - 1:2
     
    90+5
    Arsenal FC dal gól! Aby zahodená šanca Di Mariu ešte nevyšla Manchester United veľmi draho. Kanonierom sa totiž v piatej minúte nadstaveného času podarí znížiť. Mikel Arteta našiel svojim pasom OLIVIERA GIROUDA, ktorý sa do lopty oprel ľavačkou a exportnou strelou k pravej žrdi prekonal doteraz bezchybného De Geu, ktorý v tomto prípade nemal prakticky žiadnu šancu na úspech!
     
    90+3
    Po úspešne odvrátenom rohovom kope a príkladnej práci Wayna Rooneyho sa dostal Angel Di Maria už prakticky na polovici ihriska do samostatného nájazdu. Svoj dlhý šprint sa snažil zakončiť efektným oblúčikom ponad Fabiańskiho, ktorého Argentínčan síce preloboval, no lopta zapadla len vedľa ľavej žrde svätyne Arsenalu!
     
    90+2
    Takmer všetci aktéri zápasu sú už v týchto momentoch sústredení pred pokutovým územím Diablov, ktorí zatiaľ stále úspešne odolávajú.
     
    90
    Mike Dean nadstavuje k druhému polčasu ešte osem minút! Na dva góly dostatok času, no domáci už pôsobia dosť bezradným dojmom. Vzhľadom na priebeh zápasu sa im však príliš nedivím.
     
    89
    Taktické striedanie Van Gaala, ktorý zo hry sťahuje Ashleyho Younga a na trávnik posiela škótskeho bojovníka Darrena Fletchera, ktorý bude mať za úlohu ešte viac zhustiť v závere stred poľa.
     
    88
    Na pravej strane sa ešte jeden z domácich hráčov snažil o center do pokutového územia, no Tyler Blackett loptu zblokoval do autu.
     
    86
    Vyzerá to tak, že za súčasného stavu a prebiehajúcej minúty už Arsenalu k bodom z dnešného stretnutia pomôže len pomoc z futbalových nebies, na vzhľadom na očakávanú dĺžku nadstaveného času, ešte nemusí byť všetkým dňom z pohľadu Kanonierov koniec.
    Wayne ROONEY - 0:2
     
    85
    Manchester United dal gól!
    S blížiacim sa koncom zápasu Arsenal čoraz viac nechával v zadu pootvorené dvierka. Jednu z takýchto situácii dokázali futbalisti Manchestru United dokonale využiť a poistili si svoje vedenie. Fellaini vysunul Angela Di Mariu, ktorý sa spoločne s WAYNEOM ROONEYM dostal do prečíslenia dvoch proti jednému. Argentínčan všas loptu posunul na svojho kapitána, ktorý sa dostal do samostatného nájazdu na Łukasza Fabiańskiho, ktorý mu síce výborne zmenšil strelecký uhol, no kapitán United ho dokázal aj napriek tomu prekonať a rozjasať tak všetkých fanúšikov Diablov sústredených práve za bránou Arsenalu.
     
    83
    Tlak Londýnčanov sa začína stupňovať. Po prihrávke Gibbsa si Cazorla pripravoval loptu v pokutovom území na strelu. K tej napokon neprišlo, no španielsky záložník napokon predviedol nepríjemný center, s ktorým si však defenzíva Červených Diablov dokázala poradiť.
     
    82
    Valencia vyzýval do narážačky striedajúceho Wilsona, ktorý mu však nemohol loptu priťuknúť späť, pretože bol zozadu napadnutý. Všetko však bolo v súlade s pravidlami.
     
    81
    Rýchly brejk Diablov potiahol Angel Di Maria, ktorému sa na pomoc vydal Wayne Rooney. Ohrozenie brány Arsenalu z toho napokon nebolo. Hostia sa radšej rozhodli pre šetrenie času.
     
    80
    Alexis Sanchez sa na ľavej strane ihriska zbavil dvojice protihráčov, posunul loptu do šestnástky Santimu Cazorlovi. Ten vystrelil pravačkou, no do jeho pokusu sa hodil Michael Carrick. Kanonieri síce reklamovali, že skúsený defenzívny záložník guľatý nezmysel zastavil rukou, no Dean nechal v hre pokračovať.
     
    79
    Mladík Wilson ukázal, že aj napriek tomu, že je útočník, mu nerobí problém pomôcť a obetovať sa pre svoj tím aj v defenzíve.
     
    78
    Paddy McNair sa pod tlakom napádajúcich hráčov dostal trošku do úzkych. Všetko však napokon za pomoci brankára De Geu zvládol k spokojnosti svojho manažéra.
     
    77
    Francúzsky stratég Arsene Wenger využíva aj svoju poslednú možnosť na striedanie. Trávnik opustil Aaron Ramsey a posilniť ofenzívu prichádza francúzsky zakončovateľ Olivier Giroud.
     
    76
    Sanchez predkladal loptu do šestnástky United, kde však našiel len stopéra Chrisa Smallinga, ktorý sa s tým vôbec nepáral a uchýlil sa k rezolútnemu odkopu.
     
    75
    Štvrťhodinu pred koncom riadnej hracej doby zápasu si Van Gaal pripravil druhé striedanie. Z ihriska stiahol Robina van Persieho, ktorého vyprevádza Emirates na lavičku piskotom. Miesto skúseného kanoniera zaujal mladík James Wilson.
     
    74
    Danny Welbeck dostal kolmicu do pokutového územia. V rýchlostnom súboji sa snažil presadiť cez Chrisa Smallinga, ktorý mu však včasne vletel pod nohy a lopty svojho bývalého spoluhráča čisto zbavil.
     
    72
    Zodpovednosť strelca na seba vzal Alexis Sanchez, ktorý svojimi gólmi v predchádzajúcich ligových zápasoch ťahal Kanonierov k bodom. Múr sa síce čilskej hviezde prestreliť podarilo, no takisto aj svätyňu De Geu.
     
    71
    Paddy McNair si v súboji s Aaronom Ramseym pomáhal rukami, čo pozornosti skúseného arbitra Mike Deana neušlo. Arsenal má k dispozícii priamy kop zo zaujímavej pozície.
     
    70
    Rooney svoj center z ľavej strany posadil na hlavu Fellainiho. Ten bol v príliš veľkej vzdialenosti od brány, no aj napriek tomu sa pokúsil o priame zakončenie, ktoré bolo nedôrazné a nepresné.
     
    69
    Ashley Young na ľavom krídle naštartoval svoje motory. Okolo Chambersa sa snažil neúspešne preniknúť do šestnástky Kanonierov. Pre United však vybojoval aspoň rohový kop.
     
    68
    Monrealov nákop našiel hlavu Dannyho Welbecka, ktorý loptu umne sklepol pod seba na Santiho Cazorlu. Ten sa z hranice pokutového územia odhodlal k ostrej strele. De Gea však bol aj v tomto prípade na svojom mieste a loptu dokonca ani nevyrazil!
     
    66
    Alexis Sanchez bojoval na polovici svojho tímu o loptu ako lev, no v súboji s Angelom Di Mariom neuspel. Hosťujúca hviezda sa s Čiľanom pekne pohrala.
     
    65
    Prvá žltá karta dnešného duelu prichádza až teraz. Rozbehnutého Younga zozadu poslal k zemi Santi Cazorla, za čo bol zaslúžene potrestaný.
     
    64
    Mikel Arteta prenášal loptu na ľavé krídlo. Tam však nebol vôbec nikto. Hostia sa zadarmo dostali k lopte. Arsenalu slúži ku cti, že aj napriek smolnému momentu vo svojej šestnástke, pokračuje v rovnako aktívnej hre.
     
    63
    Oxlade-Chamberlain sa na pravom krídle opäť dokázal zbaviť svojho strážcu a nepríjemne odcentrovať do pokutového územia. Do hlavičkového zakončenie sa netradične dostal Alexis Sanchez, ktorý loptu nasmeroval presne do miest, ktoré mal De Gea pokryté.
     
    62
    V snahe odčiniť svoj vlastný gól Kieran Gibbs z ľavej strany odcentroval loptu do pokutového územia, kde sa k nej dostal Ramsey. Ten ju ešte predlžoval na zadnú tyč, no tam už úradovali obrancovia Diablov.
     
    60
    Rooney nemohol pokračovať v ofenzívnom snažení. Bol mu odmávaný i odpískaný ofsajd.
     
    59
    Arsene Wenger po druhý raz v krátkom časovom slede vynútene strieda. Po zranenom brankárskom kolegovi a krajanovi zaujal miesto vo svätyni Kanonierov Łukasz Fabiański.
     
    58
    Na Arsenal sa to v týchto fázach stretnutiach skutočne všetko sype. Po Wilsherovi hlási zdravotné problémy i Wojtech Sczesny, ktorý bude musieť byť vystriedaný!
    Kieran GIBBS - 0:1
     
    56
    Manchester United dal gól!
    Emirates stadium razom stíchol a počuť je len fanúšikov Červených diablov, ktorí sa vybrali do Londýna podporiť svojich miláčikov. Manchester United totiž z ničoho nič dokázal udrieť a ujať sa vedenia. Ashley Young hľadal centrom v pokutovom území Fellainiho, ktorého postavenie trošku zaváňalo tesným ofsajdom. Szczesny išiel von z brány, loptu vyboxoval k Antoniovi Valenciovi. Ekvádorský záložník sa do nej okamžite oprel a v snahe vrátiť ju do ohňa trafil KIERANA GIBBSA, ktorý si strelil nešťastného vlastenca!
     
    55
    Wilshere svoje zranenie už napokon nerozchodil a po vynútenej zmene na strane United prichádza striedanie z rovnakého dôvodu i v domácom tábore. Na miesto zraneného spoluhráča naskočil Santi Cazorla.
     
    54
    Úvod druhého polčasu sa nesie v jasnej réžii Kanonierov. Tú svojho súpera zatiaľ takmer ani nepustili k loptu a už vôbec nie k niečomu nebezpečnému.
     
    53
    Po menšej pauze opäť pokračujeme v hre. Domáci zahrávali rohový kop, po ktorom mal Tyler Blackett veľké problémy s odprataním lopty. Napokon to však za pomoci svojho kapitána Rooneyho zvládol.
     
    52
    Anglický reprezentačný záložník je v plnej opatere domáceho lekárskeho tímu. Pre Kanonierov by bola obrovská strata, ak by Jack Wilshere už v hre pokračovať nemohol.
     
    51
    Wilshere svojim prienikom až pred pokutové územia Manchestru začal dvíhať fanúšikov Arsenalu zo sedadiel. Pritom ako posúval loptu do šestnástky však bol neprijemne dohratý a momentálne sa zvíja na trávniku.
     
    50
    Famózna prihrávka z hĺbky poľa, ktorá naštartovala Dannyho Welbecka. Ten preukázal svoje zrýchlenie, okolo Paddyho McNaia sa prehnal ako víchor a dostal sa do zakončenia. Angličan však už bol v dosť veľkom uhle a De Geu neprepálil.
     
    49
    Robin van Persie si síce loptu stiahol zo vzduchu, no v následnom osobnom súboji doslova odletel od Artetu, ktorý fantasticky zahral telom.
     
    48
    Obrane United sa center od rohovej zástavky podarilo odvrátiť len na hranicu šestnástke, kde sa lopty zmocnil Alex Oxlade-Chamberlein. Šikovný krídelník si to prichystal na strelu pravačkou, ktorá bola zrazená.
     
    47
    Talentovaný stopér hosťujúceho tímu opäť v akcii. Tentoraz pri snahe o odkop poriadne prisvietil. Skončilo sa to však rovnako ako pred niekoľkými desiatkami sekúnd.
     
    46
    Blackett bol dobre napádaný, nemal preto príliš veľa možností, čo s loptou urobiť. Napokon bol nútený ju len odvrátiť na autové vhadzovanie.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    V prvom polčase najsledovanejšieho duelu víkendového kola najvyššej anglickej súťaže sme gól nevideli. Viac príležitosti skórovať mali domáci Kanonieri, no De Gea potvrdil svoju výbornú fazónu a so všetkými zakončeniami Londýnčanov si poradil. Špeciálne Diablov podržal pri zakončeniach Wilshera a Oxlada-Chamberlaina. United dlho ťahal v prvom dejstve za kratší koniec. S jeho blížiacim sa koncom však v ofenzíve pridali aj hostia, ktorí si vypracovali pár zaujímavých možností. Najnebezpečnejšie zakončoval Angel di Maria, no jeho strela tesne minula pravú tyč Szczesneho svätyne.

    Zápas to je zatiaľ vcelku atraktívny. Verme, že po polčasovej prestávke sa dočkáme už aj korenia futbalu.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    V záverečných sekundách prvého dejstva sa ešte hráči oboch tímov snažili založiť nejakú zaujímavú akciu, no defenzívy útočiacich hráčov k ničomu nepustili.
     
    45+1
    V prebiehajúcej prvej minúte nadstaveného času sa k centru na pravej strane dostal Chambers. Loptu však netrafil vôbec dobre, De Gea mohol ostať pokojný.
     
    45
    Nadstavujú sa dve minúty.
     
    44
    Valencia mal na pravej strane dostatok času i priestoru. Lopty sa však veľmi rýchlo zbavil prihrávkou na Di Mariu, ktorý bol okamžite zozadu prepadnutý dvojicou protihráčov.
     
    43
    De Gea vyboxoval center z rohu len k Ramseymu, ktorý loptu vrátil do ohňa, kde operoval Danny Welbeck. Ten bol otočený chrbtom k bráne, vyskúšal tak zaujímavé zakončenie pätičkou, no to si príliš s presnosťou nepotykalo.
     
    42
    Ťažisko hry sa veľmi rýchlo presunulo pred pokutové územie United, do ktorého aj prišiel center z ľavej strany, no pri lopte bol ako prvý vracajúci sa Michael Carrick.
     
    41
    Valencia si to od pravej postrannej čiary namieril viac do stredu ihriska. Na jeho prácu sa snažil nadviazať vtipným predĺžením lopty van Persie, no jeho myšlienku už nepochopil z ostatných spoluhráčov nikto.
     
    40
    Od rohovej zástavky poslal loptu do pokutového územia Arsenalu loptu Robin van Persie. Jeho center Welbeck nedokázal odvrátiť, k zakončeniu sa dostal Smalling, no ten ukázal, že ako stopér pôsobí v podobných situáciách neohrabane a loptu takmer vôbec netrafil.
     
    39
    Youngov center bol odvrátený na rohový kop. Manchester United v závere prvého polčasu ožíva a dostáva sa do zaujímavého tlaku.
     
    38
    Červení diabli predviedli neskutočne rýchlu kontru. Angel Di Maria sa rozbehol smerom k pokutovému územiu, dostal sa na jeho hranicu a aj napriek tomu, že mal proti sebe trojicu protihráčov, dokázal ešte loptu posunúť na Rooneyho. Ten na prípravu streľby nemal veľa času a guľatý nezmysel len napálil do jedného z padajúcich obrancov Arsenalu!
     
    37
    Na pravej strane z pohľadu Arsenal bolo príliš husto. Chambers tak bol nútený k spätnej prihrávke na stopérsku dvojicu svojho tímu.
     
    35
    Fellaini ukázal, v čom je mimoriadne silný. Belgičan vyhral vzdušný súboj, po ktorom sa lopta dostala na pravé krídlo k Di Mariovi. Ten to vyskúšal technickým obstrelom k vzdialenejšej tyči, ktorému veru veľa nechýbalo!
     
    34
    Alexis Sanchez si otvoril v strede poľa dostatok priestoru, mal to ideálne pripravené na pravačku, tak vyskúšal De Geovi pozornosť prízemnou strelou. Španiel bol pri svojej pravej žrdi včas.
     
    33
    Di Maria obstaral rozohrávku štandardnej situácie. Ľavačkou sa to snažil zatočiť na zadnú tyč, kde sa nachádzal voľný van Persie, no ešte pred ním loptu stiahol zo vzduchu Wojtech Szczesny.
     
    32
    Zaujímavá situácia. van Persie sa s loptou nachádzal vo vnútri pokutového územia. Arsenal však výbornou obrannou prácou a včasným napádaním vytlačil hráčov United z útočnej polovice napokon až k brankárovi De Geovi.
     
    30
    Práve medzi Wislherom a Fellainim vzplanuli vášne a menšia kontroverzia, ktorú musel riešiť hlavný rozhodca Mike Dean. Obaja kohúti napokon z celej situácie vyviazli bez kartového trestu.

     
    29
    Danny Welbeck výborne zabojoval v rohu pokutového územia. Loptu následne vrátil do druhej vlny Wilsherovi, ktorý sa snažil pripraviť si neposednú loptu na strelu, avšak fauloval pritom Fellainiho.
     
    28
    Po rýchlom prechode do útoku v podaní londýnskeho veľkoklubu sa k lopte na ľavom krídle dostal Kieran Gibbs. Ten loptu nacentroval do stredu pokutového územia, kde všetko z pohľadu United vyriešil defenzívnou hlavičkou Tyler Blackett.
     
    27
    Katastrofálnej rozohrávky McNaira sa zmocnil Welbeck, ktorý potiahol loptu pred šestnástku a posunul ju na Alexisa Sancheza. Hviezda Kanonierov si to narovnala na strelu, no tá až k De Geovi nedoputovala.
     
    26
    Po rohovom kope hráči Arsenalu doslova zasypali pokutové územia súpera množstvom centrom. Ani jeden však pre defenzívu Manchestru neznamenal výraznejšie nebezpečenstvo.
     
    24
    Angel Di Maria si narobil sám zbytočné problémy. Pustil sa totiž proti trojici protihráčov, proti ktorým nemal príliš veľké šance na úspech. Di Maria napokon môže byť rád, že sa Arsenal nedostal do rýchlej kontry.
     
    23
    Na opačnej strane využil trošku viac priestoru Fellaini, ktorý odovzdal loptu na pravé krídlo Di Mariovi. Najdrahší hráč histórie anglickej ligy okamžite hľadal v pokutovom území van Persieho, no neúspešne.
     
    22
    Alexis Sanchez vymyslel krásnu kolmicu. Defenzíva United totálne zaspala, za jej chrbát prenikol Oxlade-Chamberlain, ktorý dokázal obísť brankára De Geu, no ten pokračoval v jeho prenasledovaní a napokon dokázal strelu talentovaného Angličana vyraziť! Na bránkovej čiare ešte bol pripravený všetko ratovať Blackett.
     
    21
    Loptu si na strelu prichystal Wayne Rooney. Kapitán United však nateraz nenadviazal na dva góly, ktoré strelil počas reprezentačnej prestávky. Jeho pokus skončil vysoko nad Szczesneho bránou.
     
    20
    Doposiaľ neviditeľný Di Maria najprv založil brejk svojho tímu, neskôr sa mu lopta vrátila a niekoľko metrov pred šestnástkou si Argentínčan vypýtal faul Wilshera.
     
    18
    Po dlhej dobe sa opäť k lopte dostal Robin van Persie, ktorý na pravej strane zviedol súboj so súčasným kapitánom Arsenalu Mikelom Artetom. Persie sa snažil obísť svojho súpera, no ten ho zastavil telom.
     
    17
    McNairovi sa na pravej strane podarilo zastaviť Alexisa Sancheza. Mladý stopér United dokonca vybojoval a Čiľanovi autové vhadzovanie.
     
    16
    Ďalšie starosti pre Van Gaala sú skutočne na svete. Shaw s bolestivou grimasou opustil trávnik a prepustil svoje miesto na ľavej strane Ashleymu Youngovi.
     
    15
    Luke Shaw má stále zdravotné problémy. Lazaret Diablov sme spomenuli už pred zápasom. Po štvrťhodine dnešného zápasu pravdepodobne pribudne na listinu zranených nová tvár.
     
    14
    Po spätnej prihrávke od Blacketta predviedol De Gea katastrofálnu rozohrávku. Z chyby španielskeho gólmana pramenila šanca Jacka Wilshera, ktorý sa po prihrávke Welbecka dostal do bezprostrednej blízkosti svätyne United. Obrovská tutovka však ostala nevyužitá, De Gea svoju chybu napravil skvelým zákrokom!
     
    13
    Pred Jackom Wilsherom sa v strede poľa otvorilo dostatok priestoru. Domáci záložník využil slabé bránenie protihráčov a loptu si naviedol až na hranicu pokutového územia, odkiaľ sa oprel do lopty. S jeho prízemným pokusom nemal De Gea výraznejšie starosti.
     
    12
    Až po viac ako desiatich minútach hry dal o sebe vážnejšie vedieť hviezdny Alexis Sanchez, ktorý sa v strede poľa nádherne zbavil Fellainiho a okamžitým pasom hľadal za chrbtom hosťujúcej obrany našprintovaného Ramseyho. Ten to však k lopte nemal bližšie ako David de Gea.
     
    11
    Shaw je už späť na trávniku. Talentovaný Angličan sa okamžite zapojil do útoku, ktorý sa však neskončil vôbec oslnivo. Loptu majú v držaní opäť futbalisti Arsenalu.
     
    10
    Po faule na poliacej čiare budú pri lopte hostia, ktorí tak majú k dispozícii možnosť trošku upokojiť hru, pretože posledné minúty jasne patrili Londýnčanom.
     
    9
    Chvíľkovú presilovku sa snažil Arsenal využiť na strelenie vedúceho gólu. Na center z dielne Oxlada-Chamberlaina si v pokutovom území naskočil Welbeck, ktorého hlavička preletela ponad brvno De Geovej svätyne.
     
    8
    Luke Shaw, ktorého štart v dnešnom stretnutí bol do poslednej chvíle otázny, pravdepodobne v osobnom súboji utŕžil úder do tváre a musí byť ošetrený.
     
    7
    Arsenal po prvom náznaku slušnej streleckej príležitosti cíti pôdu pod nohami. Kanonieri opäť na pravej strane trápili krátkymi prihrávkami súpera. Medzi trojicu protihráčov sa následne pustil agilný Oxklade-Chamberlain, ktorý si však na plecia vzal priveľké sústo.
     
    6
    Aaron Ramsey sa na pravej strane doslova pohral s Tylerom Blackettom, ktorého si zasekol a následný voľný priestor sa snažil využiť na center, no ten nikoho nenašiel.
     
    5
    Arsenal predviedol peknú a rýchlu akciu vedenú cez pravé krídlo. Alex Oxlade-Chamberlain si to namieril do pokutového územia, peknou prihrávkou vysunul do dobrej streleckej pozície Dannyho Welbecka. Ten však zakončoval z mierneho záklonu a smerom na bránu svojho bývalého klubu vyslal len slabú strelu, ktorá bola navyše zblokovaná na rohový kop.
     
    4
    Štadiónom Emirates sa niesol hlasitý piskot, čo bolo neklamným znakom toho, že sa k lopte dostal Robin van Persie. Holandský útočník však v hre pokračovať nemohol, bol chytený v ofsajdovej pasci.
     
    3
    Po nepresnom nákope Chrisa Smallinga sa po prvý raz v zápase dostávajú do držania lopty domáci futbalisti, konkrétne má guľatý nezmysel v moci stopérska dvojica.
     
    2
    Paddy McNair sa snažil preniesť hru k ľavej postrannej čiare na Luka Shawa. Anglický reprezentačný bek však bol prikrátky, aby loptu dokázal v hre zachytiť.
     
    1
    Arsenal nastupuje vo svojej tradičnej červeno-bielej kombinácii. Futbalisti Manchestru United zvolili pre dnešný duel netradičnú modrú farbu. Stretnutie výkopom otvorili Diabli.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.


     
    Úvodné zostavy:

    Arsenal FC: Szczesny – Chambers, Mertesacker, Monreal, Gibbs, Arteta, Wilshere – Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Alexis – Welbeck.
    Náhradníci: Martinez – Bellerin, Flamini, Rosický, Cazorla, Podolski, Giroud.

    Manchester United: De Gea – Smalling, McNair, Blackett, Shaw – Carrick, Fellaini – Valencia, Rooney, Di Maria – van Persie.
    Náhradníci: Lindegaard – Fletcher, Herrera, Young, Mata, Januzaj, Wilson.

    Rozhodca: Dean – Collin, England – Jones.
     
    Po poslednej reprezentačnej prestávke roku sa o slovo opäť hlási ligový futbal. Na britských ostrovoch vhupneme späť do kolotoča ligových kôl skutočnou lahôdkou pre všetkých futbalových fajnšmekrov. Vrámci jedenásteho kola anglickej Premier League totiž na Emirates stadium privíta londýnsky Arsenal Červených diablov z Old Traffordu.

    Už je to viac ako desať rokov, čo sa naposledy Arsene Wenger tešil so svojimi zverencami zo zisku ligového titulu. Po úvodných jedenástich kolách aktuálneho súťažného ročníka to vôbec nevyzerá na zmenu. Z pohľadu Kanonierov sa bude sezóna opäť niesť skôr v znamení boja o pozíciu v TOP 4 zaručujúcu postup do Ligy Majstrov. V novom drese sa síce do fantastickej fazóny rozohrala letná posila z Barcelony, Čiľan Alexis Sanchéz, no ani jeho góly Arsenalu nestačia na lepšiu ako priebežne šiestu priečku tabuľky. V ostatných piatich zápasoch Londýnčania dva krát okúsili horkosť prehry potom, čo v derby nestačili na doposiaľ suverénneho mestského rivala Chelsea a pred asociačným termínom sa vrátili s dlhým nosom i z trávnika waleskej Swansea, ktorá je v doterajšom priebehu súťaže spoločne so Southamptonom najsvetlejším zjavom medzi anglickou klubovou elitou.

    Po sezóne opradenej prelomením množstva negatívnych rekordov, vedenie United počas letného prestupového obdobia nezaháľalo a okrem nového muža na manažérskej pozícii prevetralo aj káder. Napriek veľkému množstvu utratených peňazí sa však Červeným Diablom v úvodnej fáze sezóny nedarí tak, akoby futbalová verejnosť a najmä tábor fanúšikov Manchestru očakával. Ten očakával s nástupom Luisa Van Gaala a príchodom hviezdneho Di Mariu po ročnej prestávke opäť útok na titul, no pre United platí presne, to, čo som spomenul vyššie pri Arsenale. Hlavným cieľom najúspešnejšieho anglického veľkoklubu je zabezpečenie si miestenky v najslávnejšej klubovej súťaži, čo koniec koncov od začiatku vo svojich vyjadreniach deklaruje i samotný holandský stratég. Po jedenástich kolách je však United na tom ešte horšie než Arsenal. V tabuľke teda Diablom patrí siedma pozícia, no len dvojbodová strata na štvrtú priečku, ktorú zatiaľ prekvapujúco okupuje West Ham, ešte na Old Trafford rozhodne nemusí spôsobovať paniku.

    Zranenia

    Dnešných súperov nespája len historická rivalita, podobné klubové tradície, či takmer zhodná situácia v tabuľke, ale aj rozsiahla maródka.

    Francúzsky manažér Wenger nemôže s určitosťou počítať pri skladaní základnej zostavy s brankárom Ospinom, obrancami Debuchym, Koscielnym, záložníkom Gnabrym, hviezdnym Mesutom Ozilom a ani so smoliarom Diabym, ktorý si pred časom opäť privodil zranenie vážnejšieho charakteru a Arsenalu už v tomto kalendárom roku nepomôže. Otáznik visí i nad štartom anglického reprezentačného útočníka Dannyho Welbecka, ktorý v lete zamenil za United práve Arsenal. Pre rodáka z Manchestru by tak bol sobotný zápas mimoriadne špecifický. O tom, či talentovaný útočník napokon vybehne na trávnik do súboja s klubom, ktorý ho vychoval a vytiahol do veľkého futbalu, sa rozhodne až v deň samotného súboja.

    Wengerovi veru nie je pri situácii so zraneniami v Arsenale čo závidieť, no Manchester United je na tom v tomto smere ešte podstatne horšie. Do súboja s Kanoniermi stopercentne nezasiahnu vážnejšie zranení Rojo, Lingard, Jones, Evans a Blind, ktorý si privodil poranenie kolena počas kvalifikačného zápasu Holandska. Vrásky na čele Van Gaala spôsobuje i stav Rafaela, Luka Shawa, Carricka, Younga a najmä hviezdneho útočníka Radamela Falcaa. Ten je Diablom zapožičaný z Monaka, no od svojho letného príchodu toho veľa pre rôzne zdravotné komplikácie neodohral a zatiaľ strelil len jeden jediný gól.

    Naj-pamätnejší vzájomný zápas

    Naj-pamätnejšiu vzájomnú konfrontáciu Arsenalu s Manchestrom United v novodobej histórii anglickej najvyššej súťaže priniesol august 2011. Zaplnený Old Trafford si vtedy užil fenomenálne predstavenie svojich miláčikov. Futbalisti Červených Diablov si zo súpera urobili doslova trhací kalendár a nadelili mu nevídanú nádielku. Domácim v zápase vyšlo všetko, na čo len siahli. Fantastické stretnutie odohral okrem Wayne Rooneyho a Naniho i Ashley Young, ktorý strelil dva nádherné góly a výrazne tak prispel k výhre v pomere 8:2. Kanonierov vtedy z pozície kapitána viedol van Persie, ktorému sa podarilo streliť jeden z čestných zásahov Londýnčanov. O necelý rok sa holandský bombardér do Divadla snov vrátil, no už ako posila United.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Michal Bakoš

    Góly: 90+5. Olivier Giroud – 56. Kieran Gibbs (vla.), 85. Wayne Rooney

    Karty:   65. Santi Cazorla (ARS), 90+8. Olivier Giroud (ARS) – 90+7. James Wilson (MAN)


    Arsenal FC: Szczesny – Chambers, Mertesacker, Monreal, Gibbs, Arteta, Wilshere – Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Alexis – Welbeck.
    Náhradníci: Martinez – Bellerin, Flamini, Rosický, Cazorla, Podolski, Giroud.

    Manchester United: De Gea – Smalling, McNair, Blackett, Shaw – Carrick, Fellaini – Valencia, Rooney, Di Maria – van Persie.
    Náhradníci: Lindegaard – Fletcher, Herrera, Young, Mata, Januzaj, Wilson.

    Rozhodca: Dean – Collin, England – Jones.