FK Krasnodar – Wolfsburg 2:4 (kon.) | Aalborg – D.Kyjev 3:0 (kon.) | Minsk – Guingamp 0:0 (kon.)
Lille – Everton 0:0 (kon.) | Solún – Fiorentina 0:1 (kon.) | Rijeka – Feyenoord 3:1 (kon.)
Slovan Bratislava – Sparta Praha 0:3 (kon.) | Liége – Sevilla 0:0 (kon.) | FCSB – Rio Ave 2:1 (kon.)
Trabzonspor – Lokeren 2:0 (kon.) | YB Bern – Neapol 2:0 (kon.) | Celtic – Giurgiu 2:1 (kon.)
Brugge – Kodaň 1:1 (kon.) | Dnipropetrovsk – Karabach 0:1 (kon.) | Praia – FK Dinamo Moskva 1:2 (kon.)
Inter – Saint-Étienne 0:0 (kon.) | Mönchengladbach – Limassol 5:0 (kon.) | Partizan – Besiktas 0:4 (kon.)
Eindhoven – Panathinaikos 1:1 (kon.) | Salzburg – D. Záhreb 4:2 (kon.) | Turín – Helsinki 2:0 (kon.)
Tottenham – Asteras 5:1 (kon.) | Villarreal – Zürich 4:1 (kon.)
koniec
ŠK Slovan Bratislava
0:3 (0:0)
AC Sparta Praha
Štvrtok 23.10.2014, 19:00 • Pasienky, Bratislava • Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    Rozpačité dojmy, kraľovanie Sparty a ďalší slabý výkon Slovana....
    S konštatovaním, že Sparta vyhrala vo federálnom derby v Bratislave nad Slovanom rozdielom triedy 3:0, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok večera! (21:38:58)
     
    Štatistiky po zápase :

    Strely celkom : 6:13
    Strely na bránu : 2:8
    Rohové kopy: 2:9
    Držanie lopty : 40% – 60%
     
    Skončil sa nám naozaj zvláštny zápas medzi Slovanom a Spartou, v ktorom slovenský zástupca prehral rozdielom triedy 0:3. Začnime hodnotením futbalu – v prvom polčase sme ešte sledovali vyrovnanú partiu, keď jedinú veľkú šancu nepremenil Costa. V druhom polčase už to bola jednostranná partia – skóre otvoril sporným gólom (pravdepodobne z ofsajdu) Lafata, druhý gól pridal po nedôraznom bránení obrany Konaté a skazu dovŕšil Krejčí. Sparta bola jednoznačne lepšia a tri body si odváža zaslúžene, do tabuľky si pripisuje šiesty bod, Slovan ostáva na poslednom mieste skupiny s 0 bodmi a skóre 0:10. Čo povedať k hre Slovana? Ak ste sledovali aj duel s Neaopolom, tak si obraz môžete urobiť sami..aj vtedy to bola belasá bieda, dnes to však bolo ešte horšie a bez priamej strely na bránu, Slovan nemal jedinú veľkú šancu. Kríza pokračuje, fanúšikovia sú nespokojní a nálada je naozaj nedobrá.

    A teraz k nefutbalovým udalostiam – v prvom polčase sa takmer 45 minút nehralo pre výtržnosti fanúšikov. Zápas bude mať ešte svoju dohru, oba tímy zrejme čakajú vysoké pokuty, ťažko povedať, či sa na Pasienkoch odohrá aj duel s Bernom. Vinu nesú obe strany – fanúšikovia Sparty napadli fans Slovana, na druhej strane je tu zastaraný štadión a nedostatočná bezpečnostná služba. Resumé je jediné – ak Slovan chce byť úspešným európskym klubom, musí sa presunúť z Pasienkov na nový moderný štadión. Dnešná fraška je tak trochu aj obrazom toho, čo sa na Slovane momentálne deje...
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Soumah v možno poslednom odvážnom prieniku, keď prechádzal do šestnástky popri Holekovi, ktorý sa mu postavil do cesty a zastavil tak akékoľvek šance na čestný gól Slovana.
     
    90+2
    Ešte pred svojím striedaním vsietil Dočkal regulárny gól, keď mu loptu do stredu šestnástky načechral Costa a Dočkal sa trafil presne do siete, rozhodca ale nesprávne signalizoval ofsajd.
     
    90+1
    Striedanie v tíme AC Sparta Praha: z ihriska odchádza Bořek Dočkal, prichádza Lukáš Mareček.
     
    90
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90
    Konaté naďalej aktívny, dnes hrá skvelé stretnutie. Znovu prešiel po pravej strane a miesto centra to tentoraz skúsil priamo strelou, tú Perniš vyboxoval do bezpečia.
     
    89
    Medzitým informácia z Bernu – miestny Young Boys tam vyhral nad Neapolom 2:0 a tak sa zdá, že po dnešku budú mať tri tímy po 6 bodov. Na Pasienkoch zatiaľ hlavička Kadeřábka po rohu, ktorú už na vzdialenejšej žrdi nestihol do brány umiestniť Přikryl.
     
    88
    Hrá sa na polovici Slovana, Sparta dohráva v pohodovom tempe. Naopak, domáci hlavne už nebudú chcieť inkasovať a neutŕžiť tak naozaj nepríjemný debakel.
     
    87
    Sparťanskí fanúšikovia vytlieskavajú svojich miláčikov, tí ich dnes naozaj mohli potešiť. Zato na hlavnej tribúne je to medzi Slovanistami najmä o sklamaní, priaznivci domácich budú musieť prehltnúť ďalšiu horkú pilulku.
     
    86
    Striedanie v tíme AC Sparta Praha: z ihriska odchádza David Lafata, prichádza Tomáš Přikryl.
     
    85
    Soumah sa snažil na poliacej čiare oklamať svojím pohybom dozadu Holeka, ten sa ale nenechal zaskočiť a s prehľadom si postrážil tohto kreatívneho hráča Slovana.
     
    84
    Fořt mohol znížiť! Po nevydarenej rozohrávke Sparty sa dostal do výbornej streleckej pozície na pravej strane, keď strieľal tesne spoza šestnástky, mieril len tesne ponad pravý horný roh!
     
    83
    Hráme v strede ihriska, Belasí sú už zrejme definitívne zmierení s tým, že ani dnes nerozšíria svoje bodové konto, pričom ich skóre v skupine Európskej ligy je zatiaľ tristné – 0:10.
     
    82
    Kto by to bol po prvom polčase povedal, že v 82.min bude stav 0:3...bohužiaľ pre Slovan, Sparta je v druhom polčase jasne lepšia a aj keď k jej vedeniu prispel sporný gól Lafatu, tak na to sa Slovan vyhovárať nemôže.
    Krejčí (KONATÉ) - 0:3
     
    81
    Sparta dala gól!
    Tak, a je to rozdielom triedy! Rozdiel medzi slovenským a českým majstrom? Asi áno! Konaté prešiel ako nôž maslom po pravej strane, nezastavili ho ani traja vracajúci sa obrancovia, takže mohol poslať prihrávku na päťku, kde bol znovu nekrytý LADISLAV KREJČÍ a trafil sa presne do odkrytej brány – 0:3!
     
    81
    Bičík zle vykopol loptu, čo mohol využiť čerstvý muž na trávniku Fořt, spracovanie lopty mu ale nevyšlo a loptu si prebral znovu až Bičík.
     
    80
    Striedanie v tíme AC Sparta Praha: z ihriska odchádza Marek Matějovský, prichádza Kamil Vacek.
     
    79
    Striedanie Halenára bolo sprevádzané piskotom a nadávkami tvrdého jadra fanúšikov, ktorí majú tohto hráča naďalej vo veľkej nemilosti. Neveselá nálada to vládne v dnešnom Slovane.
     
    79
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Juraj Halenár, prichádza Pavel Fořt.
     
    78
    Belasí sa podobne ako minule proti Neapolu rozohrávajú v posledných minútach hry. Halenár hľadal dlhou prihrávkou nabiehajúceho Kubíka, ten ale loptu na hracej ploche aj napriek enormnej snahe nedostihol.
     
    77
    Tak, konečne vidíme prvú naozaj nebezpečnú šancu Slovana! Čikoš potiahol akciu po pravej strane a dlhým centrom našiel na vzdialenejšom rohu šestnástky Kolčáka. Ten si loptu potiahol do stredy a vrátil do druhej vlny Halenárovi, ktorého strela tesne spred šestnástky mierila tesne nad bránu!
     
    76
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Erik Grendel, prichádza Dávid Hudák.
     
    75
    Soumah sa snažil zakombinovať na ľavej strane, ťažko sa ale kombinuje, keď jeho spoluhráč doslova stál na mieste. Logickým výsledkom teda bolo, že Slovan o loptu prišiel.
     
    74
    Vietor ovplyvňuje aj centre z rohových kopov, tie dnes presné vôbec nie sú. Lopta po centri z rohu teraz počas svojej trajektórie preletela za hranicu bránkovej čiary.
     
    73
    Skvelý Perniš zachránil Slovan od tretieho gólu! Konaté na ľavej strane šestnástky doslova hlava-nehlava obral o loptu Bagayoka, rozhodca ale faul nepískal. Po spätnej prihrávke vystrelil z hranice šestnástky Dočkal, jeho krásne umiestnenú strelu k pravej žrdi vytlačil končekmi prstov na roh Perniš!
     
    72
    Center z rohu presný nebol, lopta skončila na bližšej vonkajšej sieti Pernišovej brány. Za bránou Perniša sa zase dejú fanúšikovské neprístojnosti, sledujeme tam niekoľko potýčok medzi fanúšikmi...neskutočné a úbohé.
     
    71
    ,,Rudí" ostanú pred bránou domácich, Konaté totiž prenikal po ľavej strane a bol zastavený až čistým sklzom Bagayoka, ktorý loptu poslal na rohový kop.
     
    70
    Blíži sa záverečných 20 minút stretnutia, zdá sa, že o troch bodoch na Pasienkoch je rozhodnuté. Sparta ukazuje svoju kvalitu a skúsenosti, kým Slovan len potvrdzuje, v akom je útlme.
     
    69
    Tak nakoniec z toho bola takmer šanca Slovana – Čikoš si síce na pravej strane loptu zle spracoval a takmer o ňu prišiel, po odkope obrancu ale ešte mohol Halenár predlžovať dopredu na Soumaha, poslal však príliš razantnú nahrávku, ktorú si s prehľadom prebral Bičík.
     
    68
    Domáci zamknutí vo svojej šestnástke, Sparta kombinuje po stranách i stredom ihriska, lopta putuje pekne z kopačky na kopačku. Snahu Sparty zastavil až ofsajd Konatého, Slovan teda pri lopte, otázne je, dokedy pri nej aj ostane.
     
    67
    Kubík v svojej prvej zápasovej akcii, keď na hrote útoku šprintoval po dlhú loptu od Halenára, bol však v postavení mimo hry a vo svojej snahe tak nemohol pokračovať.
     
    66
    Hrá sa na obrannej polovici Slovana, ten ani napriek dvojgólovej strate príliš nemení svoju dosiaľ obrannú taktiku. Sparta si vychutnáva vedenie a je vidno, že sa po dvoch góloch upokojila a smeruje k cenným trom bodom.
     
    65
    Bagayoko sa už taktiež z hry takmer vytratil, teraz aspoň dobre zahral na svojej pravej strane obrany, kde získal loptu v súboji s dvomi Sparťanmi. Hre Slovana ale dnes chýba akákoľvek koncepcia, absentuje tu lepšia hra zálohy.
     
    64
    Hostia momentálne jednoznačne lepší, ukázali aj bojovnosť, keď Konaté doslova silou vôle obral o loptu Čikoša. Ak sa nič vážne v hre oboch tímov nezmení, odíde český tím z Bratislavy s plným bodovým ziskom, zatiaľ čo domáci ostanú aj po polovici základnej časti bez bodu a možno aj bez gólu.
     
    63
    Sparta hrá, Slovan akoby tu ani nebol. Hostia v ďalšom protiútoku, keď mohli postupovať do rozhodenej obrany Belasých. Dočkal to napokon riešil strelou z cca 20 metrov, jeho prízemný pokus k ľavej žrdi kryl Perniš.
    Konaté (COSTA) - 0:2
     
    61
    Sparta dala gól!
    Zdá sa, že Sparta neohrozene smeruje za tromi bodmi! Costa poslal prízemný center z ľavej strany, Gorosito v strede šestnástky tesne pred päťkou nepristúpil k svojmu hráčovi, čo využil TIÉMOKO KONATÉ a presnou strelou k pravej žrdi nedal Pernišovi šancu – 0:2!
     
    61
    Nízky center z rohu na prednú žrď nešikovne odkopol Kolčák, čím dal hosťom možnosť na druhý center v krátkom slede. Ten už bol vydarenejší, keď na zadnej žrdi hlavičkoval Brabec, mieril do bočnej siete.
     
    60
    Slovan je po góle otrasený a koleduje si o druhý inkasovaný gól! Krejčí využil nepodarený výkop Perniša, potiahol si loptu po ľavej strane a krížnou prihrávkou hľadal pred bránou Lafatu, Perniš s pomocou obrany napokon odvrátil na roh!
     
    59
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Tomáš Jablonský, prichádza František Kubík.
     
    58
    Hostia pokračujú vo svojej snahe, sú evidentne nabudení vedúcim gólom. Perniš musel znovu hasiť pred Lafatom, keď odvracal nebezpečný center na päťke. Brankár Belasých to zvládol a vyboxoval loptu do bezpečia.
     
    57
    Zdalo sa, že gól Sparty padol z ofsajdového postavenia, predsa len, Lafata stál na pohľad za obrannou líniou Slovana. To je však už na posúdení rozhodcov, tí gól uznali a tak Belasí musia doťahovať.
    Lafata (KREJČÍ) - 0:1
     
    56
    Sparta dala gól!
    Sparta strieľa mimoriadne dôležitý prvý gól a otvára skóre zápasu! Predchádzala tomu pomerne krkolomná akcia – Krejčí si prebral loptu na hranici šestnástky a posunul si ju dopredu tak šťastne, že došla až na pravú stranu k DAVIDOVI LAFATOVI a ten sa trafil k pravej žrdi z 10 metrov presne – 0:1!
     
    55
    Sparta takmer prekvapila Slovan! Krejčí poslal peknú nahrávku na ľavú stranu šestnástky na Dočkala, pričom už sa zdalo, že hráč hostí loptu na hracej ploche nestihne. Dočkal zabral, obtočil sa s loptou a vystrelil z ostrého uhla, Perniš vyrazil nohou na roh!
     
    54
    Seydouba Soumah ukázal svoju silnú stránku! Spracoval si totiž loptu v strede ihriska a vydal sa bez okolkov dopredu, prešiel cez troch obrancov Sparty, až ho doslova na poslednú chvíľu zastavil vkĺzačkou na hranici šestnástky Holek. Keby Soumah prešiel aj cez Holka, tak by proti nemu stál len Bičík...
     
    53
    Sparťania dokázali rozvlniť sieť, akcii však predchádzalo ofsajdové postavenie dočkala. Následná strela Costu s tečom Lafaty teda síce bola na pohľad pekná, rozhodca už ale dávnejšie mával so svojou zástavkou.
     
    52
    Tempo hry trochu zrýchlil Soumah, keď sa na pravej strane technicky doslova pohral s Brabcom a poslal center pred bránu, tam na päťke síce skákal Žofčák, Bičík si ale dobre vyrátal let lopty a bez problémov ju kryl.
     
    51
    Belasí útočia v naozaj malom počte hráčov, maximálne traja-štyria Slovanisti vyrážajú dopredu na útočné akcie. Takéto útoky Belasým logicky nevychádzajú, hostia bránia bez väčších problémov.
     
    50
    Keby bol Konaté obratnejší, mohlo byť pred bránou Slovana zle-nedobre...záložník hostí si totiž na pravej strane spracovával skvelý dlhý pas od Váchu, miesto spracovania lopty si ale loptu ukopol až takmer za outovú čiaru.
     
    49
    Sparta podobne ako v prvom polčase častejšie drží loptu na svojich kopačkách a prezentuje sa vyššou aktivitou. Krejčí teraz centroval do šestnástky z ľavej strany, vysokú loptu si stiahol Perniš.
     
    48
    Soumah stratil v útoku loptu, čo chceli hostia využiť na rýchly protiútok troch proti trom. Matějovský ťahal loptu stredom ihriska, preváhal však správny moment na prihrávku a bol odzbrojený vracajúcim sa Gorositom.
     
    47
    Hostia teraz v trošku komickom momente – Kadeřábek chcel odcentrovať od ľavej postrannej čiare, pri svojej snahe ale trafil do vedľa neho postaveného spoluhráča Konatého. Slovan tak zadarmo získal loptu.
     
    46
    Sparta začala aktívne, keď Vácha hľadal dlhým pasom na ľavej strane šestnástky nabiehajúceho Krejčího, ktorý tentokrát nebol v ofsajde, Perniš ale dobre čítal hru a skorým výbehom zmaril akciu Sparty.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Kapitáni oboch tímov práve vyzvali svoje fanúšikovské tábory, aby sa upokojili a nedošlo už k žiadnym ďalším výtržnostiam.
     
    Sme späť na Pasienkoch, kde sa o niekoľko desiatok sekúnd začne druhý polčas slávneho federálneho derby medzi Slovanom a Spartou. Škoda, že lesk tohto derby pokazilo niekoľko primitívov hovoriacich si ,,fanúšikovia," ktorí napadli fanúšikov Slovana a spôsobili vyše 45-minútové prerušenie. Na tribúnach menej divákov, než na začiatku, priaznivcov zrejme odradila zima a najmä strach, predovšetkým tých na nekrytej tribúne.
     
    Štatistiky po 1.polčase :

    Strely celkom : 3:4
    Strely na bránu : 1:1
    Rohové kopy : 2:4
    Držanie lopty : 41% – 59%
     
    Prvý polčas škandalózneho zápasu na Pasienkoch sa práve skončil. Po takmer 45-minútovom prerušení sme dohrali záverečné tri minúty, v ktorých sa nezmenil bezgólový výsledok 0:0. Sledovali sme vyrovnaný futbal, jedinú veľkú šancu mala Sparta, keď Costa v 20.min trafil z dvoch krokov do brvna odkrytej brány. Slovan zatiaľ konsolidovane bráni, v útoku príliš nebezpečný nie je. Čiernou škvrnou zápasu sú okamihy zo záveru prvého polčasu, kedy agresívni fanúšikovia Sparty zaútočili na fanúšikov Slovana a prítomných novinárov.Situáciu upokojili policajní ťažkoodenci, aj zvyšok zápasu sa ale bude niesť v pochmúrnej kulise, veď na nekrytej tribúne museli rodičia chrániť aj svoje deti pred rozbesnenými ,,fanúšikmi" Sparty. pri druhom polčase sa na vás teším od 20:40.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Perniš si stiahol loptu pred Kadeřábkom, ktorý dnes z postu ofenzívneho obrancu podniká viacero nebezpečný útokov pozdĺž postrannej čiary. Teraz však bol pri lopte skôr brankár Belasých.
     
    44
    Slovan prvý raz po dlhom prerušení hry pri lopte, útočná akcia po ľavej strane ale nevyšla, keď sa tam proti Kadeřábkovi nepresadil Jablonský. Vstupujeme do úplného záveru polčas, už sa zrejme dohrá v pokojnejšom tempe.
     
    43
    Tak už sa konečne hrá, budeme sledovať záverečné tri minúty prvého polčasu. Pri lopte hostia, ktorí nadväzujú na svoju aktivitu spred prerušenia hry. Slovan rovnako dobre stále bráni.
     
    Pokračujeme rozhodcovskou loptou, tak verme, že už uvidíme len pekné futbalové predstavenie!
     
    Hráči oboch tímov už na ihrisku, tí sa ešte musia krátko rozvičiť, predsa len, pobyt v kabínach a návrat do tohto chladného počasia si vyžadujú rozohranie organizmu do potrebnej telesnej teploty.
     
    Zápas bude pokračovať! Pokiaľ sa zopakuje akákoľvek výtržnosť, bude stretnutie ukončené! Dohrá sa zbytok prvého polčasu, potom budeme pokračovať prestávkou a druhým polčasom duelu!

     
    Na trávniku miesto futbalistov ťažkoodenci a požiarnici, ktorí ešte odstraňovali pyrotechniku. Stále čakáme na nové informácie, momentálne sa nič nemení, fanúšikovia už vo svojich sektoroch pod prísnym dohľadom bezpečnostných zložiek.
     
    Budeme vás informovať o ďalšom priebehu udalostí, aktuálne stále rokuje Bezpečnostná komisia. Je však jasné, že dnešný zápas bude mať ešte dohru a UEFA to ani jednému z klubov nedaruje – hostia majú na rováši svojich agresívnych fans, ktorí napadli fanúšikov domácich, Slovan môže pykať za nedostatočnú bezpečnostnú službu.
    Výtržnosti fanúšikov na Pasienkoch
     
    Zatiaľ stále nič nevieme o tom, ako a či bude zápas dnes večer pokračovať. UEFA neustále rokuje o tom, čo sa bude diať, teda či sa zápas dohrá, alebo sa predčasne ukončí. Na štadióne zatiaľ nič nové, sektory fanúšikov už polícia rozdelila.
     
    Fans Sparty začali vytrhávaním stoličiek, pokračovali atakom na nekrytú tribúnu. Pri tom nevynechali ani komentátorské stanovište RTVS, odkiaľ musel reportér Ľuboš Hlavena doslova utiecť. Ťažkoodenci momentálne upokojujú situáciu, s dohraním zápasu to ale naozaj vyzerá zle-nedobre.
     
    Na druhej strane je tu aj organizácia zápasu, ktorá nebola zvládnutá na 100% a dlhodobo problémoví fans Sparty. Pri sledovaní zápasov českej ligy pravidelne sledujeme výtržnosti fanúšikov pražského klubu, a to najmä pri zápasoch na ihriskách súpera. To je taktiež téma, o ktorej by sa po tomto incidente malo diskutovať.
     
    Na Pasienkoch zatiaľ vládne doslova hrobové ticho, nehrá ani hudba a my len čakáme, čo sa v najbližších chvíľach bude diať. Vrátim sa však k jednému bodu – a to schvaľovaniu štadióna Pasienky pre zápasy Európskej ligy. Slovan vtedy urobil všetko pre to, aby dostal výnimku, ktorá bola udelená s dvomi prižmúrenými očami. Viete si predstaviť, že by sa po dnešnom incidente mohlo hrať významnejšie predkolo európskej súťaže znovu na Pasienkoch?! Ja teda nie, a to je len výsledok problémov s bratislavskými štadiónmi...
     
    Podľa najnovších informácií práve zasadá Bezpečnostná komisia UEFA, ktorá rozhodne o ďalšom osude dnešného zápasu. Nechcem byť zlým prorokom, ale dohranie dnešného zápasu je momentálne doslova vo hviezdach...takúto situáciu si už na európskej scéne veľmi dlho nepamätáme.
     
    Samozrejme, nevieme, kto bol presne na vine, to zrejme vedia len samotní aktéri roztržiek. Vie sa však, že fanúšikovia Sparty majú za sebou radu výtržností na domácich či medzinárodných zápasoch. Celkovo ale ide hlavne o nedostatky štadióna na Pasienkoch, keďže sektory sú len slabo oddelené, a celková infraštruktúra skrátka nestíha 21.storočie...
     
    Tak dámy a páni, k tomu len ťažko možno dodať súce slová. Zápas bol v 43.minúte prerušený a ťažko povedať, či sa vôbec dohrá. Je smutné, že tisícky slušných fanúšikov musia trpieť pre pár stoviek chuligánov, ktorým vlastne ani vôbec nejde o futbal...
     
    Futbalisti už sú dávno vo svojich kabínach spoločne s rozhodcami. Ťažkoodenci zatiaľ na hracej ploche zahnali fanúšikov do ich sektorov. Výtržnosti údajne vyprovokovali fans Sparty, ktorí začali hádzaním delobuchov na hraciu plochu, potom zvalili plot rozdeľujúci sektory a vnikli na nekryté tribúny presne nad striedačkami oboch tímov. Na trávnik prešli najmä fanúšikovia z nekrytej tribúny, ktorí sa skrátka obávali rozbesnených Sparťanov....
     
    Na trávnik vnikajú ťažkokodenci, ktorí sa rozhodli zahnať fanúšikov späť na tribúny. Pripomína to tu skôr vojnovú zónu, než prestížny futbalový zápas. Tak to sú veľmi smutné momenty...
     
    42
    Neskutočné, priamo na nekrytej tribúne sa odohrávajú pästné súboje medzi fanúšikmi Sparty a fans Slovana! Nehovorím teraz o Ultras Slovan, ale najmä neutrálnejšie naladených priaznivcov na nekrytej B tribúne. Nechcem súdiť, ale toto je scéna, ktorá skrátka k modernému európskemu futbalu nepatrí...
     
    42
    Čože sa to na Pasienkoch deje?! Rozhodca prerušuje hru, diváci z nekrytej tribúny vnikli na hraciu plochu! Problémy robia fanúšikovia hostí, keďže údajne vnikli do sektoru domácich fanúšikov a vyvolávajú roztržky!
     
    41
    Sparta v dlhšej kombinácii v strede ihriska, Slovan bráni veľmi konsolidovane na vlastnej polovici.
     
    40
    Krejčí sa dnes pohybuje na hranici ofsajdovej línie, presnejšie skôr za ňou. Už po niekoľkýkrát sa totiž nechal vystaviť do ofsajdu, akcia Sparty tak bola zastavená. Hrá sa medzi šestnástkami, čakáme na moment, kedy jeden z tímov predvedie zaujímavú útočnú akciu.
     
    39
    Blížime sa do úplneho záveru prvého polčasu, prioritou oboch tímov už bude zrejme hlavne do prestávky neinkasovať. Predsa len, prípadný inkasovaný gól v tomto čase by bol veľmi nepríjemný.
     
    38
    Sparta mala k dispozícii rohový kop, center ale odvrátila dobre postavená obrana. Lopta sa potom dostala až na polovicu Sparty k Holekovi, ktorého dlhý nákop s prehľadom kryl vybiehajúci Perniš.
     
    37
    Z rohu žiadne nebezpečenstvo nevzišlo, Soumah sa po odrazenej lopte na ľavej strane šestnástky nepresadil. Slovan sa aspoň prvý raz v stretnutí dostal k ohrozeniu brány, to môžeme vnímať ako pozitívny krok.
     
    36
    Prvá strela na bránu v podaní Slovana! Grendel si prebral loptu vo vzdialenosti 20 metrov a príliš sa nerozpakoval, veľmi pekne vystrelil a Bičík loptu smerujúcu pod brvno vyrazil na rohový kop!
     
    35
    Stratu lopty evidujeme aj na druhej strane, keď Konaté fauloval v útočnom súboji Kolčáka. Hra je stále opatrná, okrem šance Costu neevidujeme nesledujeme nebezpečné situácie v pokutových územiach.
     
    34
    Soumah je dnes zatiaľ prakticky neviditeľný, nedokáže sa presadiť svojimi technickými finesami. Chýba mu aj podpora spoluhráčov, v tomto prípade osamotený proti Brabcovi na pravej strane snáď ani nemohol uspieť.
     
    33
    Slovan po dlhšej dobe podržal v útoku loptu a dostal sa do súvislejšej akcie. Gorosito poslal z hĺbky poľa pekný oblúčik na pravú stranu nabiehajúcemu Bagayokovi, tomu ale na hranici bránkovej čiary nevyšlo spracovanie lopty.
     
    32
    Na druhej strane sa v útoku snaží odpovedať Sparta, Krejčí bol ale pri postupe na pravej strane v postavení mimo hry. Vykopáva tak Perniš, postupne sa dostávame do záverečnej fázy prvého polčasu.
     
    31
    Ďalší nepresný center z dielne Belasých, keď lopta z kopačky Žofčáka preletela bez zásahu hráčov cez celú šestnástku. Čikoš sa tam po súboji s Matějovským držal za boľavé rameno, rozhodca nijaké diskusie o prípadnom faule nepripustil.
     
    30
    Končí sa nám prvá polhodina, videli sme zatiaľ jednu obrovskú šancu, ktorú mal Sparťan Costa. V tejto fáze hry sa lopta pohybuje najmä v strede ihriska, po prihrávke Soumaha na Jablonského Slovan vybojoval svoj prvý roh.
     
    29
    Belasí kombinovali pri pravej postrannej čiare, kde si loptu vymenili Žofčák s Bagayokom, center druhého menovaného ale preletel nikým netečovaný cez celé pokutové územie, Bičík si dnes ešte na loptu nesiahol.
     
    28
    Tentoraz loptu do šestnástky centroval Jablonský, jeho nízky center na bližšiu žrď ale bez väčších problémov odhlavičkoval spoľahlivý Lafata, ktorý sa dnes príkladne zapája aj do defenzívnych úloh.
     
    27
    Grendel zahral výborne, keď mal skvelý štart na loptu a v súboji predskočil Matějovského. Ten ho následne zozadu fauloval, bude z toho štandardka domácich od pravej postrannej čiary z 25 metrov.
     
    26
    Na konci druhej štvrťhodiny registrujeme nevydarenú útočnú aktivitu zo strany Slovana, keď Grendel centroval spoza hranice šestnástky, tam ale nenašiel nikoho zo svojich spoluhráčov.
     
    25
    Bagayoko je dnes jednoznačne najaktívnejším hráčom Slovana, napáda, útočí a snaží sa trochu rozhýbať hru svojho tímu. Teraz si síce na moment prebral nevydarený nákop Kadeřábka a postupoval stredom dopredu, bez podpory spoluhráčov to ale mal ťažké a tak loptu stratil.
     
    24
    Belasí sa konečne pokúsili aj o priamočiaru útočnú akciu, čo im zatiaľ dnes chýba. Grendel hľadal dlhou nahrávkou pri ľavej postrannej čiare Soumaha, ten sa proti dobre brániacemu Holekovi nepresadil a o loptu prišiel.
     
    23
    Halenár sa pokúsil o prvý strelecký pokus do priestoru brány, keď si prebral loptu v strede ihriska a vyslal tvrdú strelu k pravej žrdi, mieril ale pomerne výrazne mimo brány, Bičík situáciu s prehľadom kontroloval.
     
    22
    Perniš trochu upokojil svoj tím, keď si na pravej strane šestnástky stiahol dlhú loptu a mohol rozohrať útočnú akciu svojho tímu. Slovan teda pri lopte, snaží sa oplatiť Sparte jej posledné výborné minúty.
     
    21
    Hostia stále aktívnejší, zostávajú na svojej útočnej polovici a zvierajú Slovan v jeho šestnástke. Domáci teraz zatiaľ prežili aspoň dva rohové kopy hostí, stále sa však musia brániť.
     
    20
    Sparta mohla otvoriť skóre! Tak to bola obrovská šanca – Krejčí centroval z pravej strany na vzdialenejšiu žrď, kde ešte na päťke vracal loptu pred bránu Lafata. Tam bol úplne sám pred odkrytou bránou Costa, ktorý snáď z dvoch krokov hlavičkoval len do brvna odkrytej brány, odkiaľ sa lopta odrazila tesne pred bránkovou čiarou, Slovan mal teraz šťastie!
     
    19
    Belasí si takmer zbytočne zavarili! Sparta totiž podnikla postupný útok, na ktorého konci bol Konaté. Ten centroval do stredu šestnástky na Lafatu, pred ktorým síce odkopával Kolčák, avšak tak nešikovne, že takmer loptu predložil práve pred čakajúceho Lafatu. Loptu si v náročnej situácii dokázal stiahnuť Perniš.
     
    18
    O útočnú akciu, ktorá by zmenila bezgólový stav i nulový počet striel sa pokúsili hostia – Krejčí centroval z pravej strany do šestnástky na Lafatu, pred ním ale odkopol dobre pozične hrajúci Kolčák. Najlepší strelec v histórii českej ligy David Lafata sa zatiaľ v útoku nedokáže presadiť.
     
    17
    Útočného faulu na polovici Slovana sa dopustil Matějovský, keď v súboji pristrčil na zem Grendela. Zatiaľ sledujeme veľmi opatrný zápas, neevidujeme ani jednu strelu do priestoru brány. Ani jeden z tímov nechce urobiť chybu, prvý gól môže byť veľmi dôležitý.
     
    16
    Halenárovi rozohrávka priameho kopu vôbec nevyšla, loptu namieril presne do postaveného múru. Sparta následne získala loptu, Belasí so svojou štandardkou vôbec nenaložili dobre.
     
    15
    Belasí získali prvú zaujímavú štandardnú situáciu, keď Konaté na ľavej strane fauloval v súboji Halenára. Bude z toho štandardka na osi ihriska z približne 25 metrov, loptu si stavia Halenár.
     
    14
    Slovanisti nedokážu udržať loptu na svojich kopačkách po dlhšiu dobu, po založení akcie totiž čelia nápadaniu Sparty. Teraz takto loptu pri outovej čiare stratil Bagayoko, hrá sa v strede ihriska.
     
    13
    Costa zaútočil po pravej strane, dnes je tradične veľmi aktívny. Pražský obranca vybojoval rohový kop, ktorý na prednej žrdi odvrátil odkopom do vzduchu Kolčák, loptu si vo vzduchu stiahol spoľahlivý Perniš.
     
    12
    Zaujímavá situácia pred bránou Slovana, na tribúnach konečne zavládlo väčšie vzrušenie. Costa centroval z pravej strany do šestnástky, Lafata si tam prebral loptu a dával ešte pod seba Váchovi, ktorého strelu z 20 metrov zablokoval Kolčák.
     
    11
    Pražský celok to skúša aj dlhými nakopávanými loptami, jednu z nich si na pravej strane až takmer pri bránkovej čiare spracovával Costa, proti dvojici Gorosito-Bagayoko ale nedokázal odcentrovať.
     
    10
    Hostia získavajú územnú prevahu, domáci sa naopak sťahujú na svoju polovicu. Po dlhšej kombinácii v strede poľa sa Konaté pokúsil kolmicou na ľavej strane vysunúť Kadeřábka, ten loptu na hracej ploche už nestihol.
     
    9
    Erik Grendel si vypočul ústny dohovor od rozhodcu, keď v strede poľa fauloval unikajúceho Váchu. V prvom momente to vyzeralo ako jasná žltá karta, švédsky rozhodca si to napokon rozmyslel.
     
    8
    Sparta sa znovu pokúsila o rýchly útok, keď sa po pravej strane do šestnástky prebíjal Krejčí, Gorosito ho ale v šestnástke obral o loptu ukážkovým a čistým obranným zákrokom. Pri lopte tak Slovan.
     
    7
    Perniš si prvý raz siahol na loptu, keď Matějovský posielal dlhý center až na hrot útoku k Lafatovi, lopta ale mierila ďaleko mimo priestoru, kde operoval kapitán hostí. Perniš si center s prehľadom stiahol takmer až na hranici svojho pokutového územia.
     
    6
    Po úvodnom vzruchu sa hra trochu upokojila, sledujeme predovšetkým kombinácie v strede ihriska. Slovan je zatiaľ o niečo aktívnejším celkom, do nebezpečných pozícií sa ale nedostáva.
     
    5
    Hostia to znovu skúsili kolmicou za obranu, keď si Dočkal našprintoval cez stred poľa a vysúval na pravej strane Krejčího, ten bol ale v postavení mimo hry, obrana domácich môže ostať pokojná.
     
    4
    Bagayoko je po dlhšej zápasovej absencii doslova hladný po futbale. Zatiaľ hrá veľmi aktívne, na pravej strane vybojoval loptu v súboji s Matějovským, následný center ale namieril len do bočnej siete.
     
    3
    Pozor ale aj na hostí! Začalo sa naozaj svižne – Pražania podnikli rýchly brejk, keď si kolmicu cez stred obrany spracovával Dočkal, priťukol ešte na strelu Krejčímu, jeho pokus ale obrana Slovana zablokovala, rovnako ako aj pri následnej streleckej snahe Váchu.
     
    2
    Domáci pokračujú v úvodnej aktivite, snažia sa Spartu prekvapiť. Po outovom vhadzovaní na pravej strane prišiel center na päťku, kde loptu len jemne tečoval Soumah, takže Bičík nemal pri bližšej žrdi ťažkú prácu.
     
    1
    Slovan začal útočne a okamžite podnikol prvú útočnú akciu. Bagayoko si na pravom kraji zálohy narazil loptu so Žofčákom a už-už sa predieral po pravej strane, loptu pred ním do outu odkopol Brabec.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Hlásateľ s veľkou pompou vyhlásil pri čítaní súpisiek meno domáceho trénera Jozefa Chovanca, diváci to práve s veľkým nadšením neprijali....predsa len, aj fanúšikovia veľmi dobre vedia, že aktuálna kríza klubu nespočívala v osobe trénera Straku. Ešte trochu z podmienok na trávniku – terén je po dvoch daždivých dňoch podmáčaný, inak ale v prijateľnom stave. Svoju rolu zohrá silný vietor, ten v posledných dňoch v Bratislave duje naozaj zostra.
     
    Hráči oboch tímov už vychádzajú na trávnik! Domáci nastupujú v tradičných belasých dresoch, hostia takisto v tradičnej tmavočervenej farebnej kombinácii. Práve znie hymna Európskej ligy, prvé federálne derby po 21 rokoch môže začať!
     
    Príjemný dobrý večer prajem všetkým futbalovým fanúšikom priamo z Pasienkov! Tribúny sa už postupne zapĺňajú, diváci prišli aj napriek nevľúdnemu počasiu, ktoré v hlavnom meste Slovenska panuje. Základné zostavy tímov priniesli snáď len jedno prekvapenie, a to účasť domáceho obrancu Bagayoka v základnej zostave. Zatiaľ si prezrite zostavy, o niekoľko minút začíname!
     
    Úvodné zostavy:

    ŠK Slovan Bratislava: Perniš – Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš – Lásik – Žofčák (C), Halenár, Grendel, Jablonský – Soumah
    Náhradníci: Poláček (NB) – Hudák, Milinkovič, Mészáros, Fořt, Kubík, Peltier

    AC Sparta Praha: Bičík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Vácha – Konaté, Matějovský, Dočkal, Krejčí – Lafata (C)
    Náhradníci: Štěch (NB) – Pamič, Kováč, Mareček, Vacek, Přikryl, Bednář

    Rozhodca: Strömbergsson – Gustavsson, Flink (všetci Švédsko).
     
    Veľké federálne derby dvoch najslávnejších klubov Slovenska a Česka v nablýskanej atmosfére Európskej ligy – tak to je snáď tá najlepšia pozvánka na štvrtkové derby Slovana so Spartou! Tieto dva kluby sa v súťažnom zápase stretávajú prvý raz od roku 1993, pričom ich spolu zviedol dokopy žreb skupinovej fázy Európskej ligy. Obe mužstvá sa nachádzajú v rozličnej situácii – kým Slovan sa v lige i pohárovej Európe trápi a prednedávnom vymenil trénera, Sparta ťahá ligovú víťaznú sériu a výborným futbalom sa prezentuje aj v Európskej lige. Kedy inokedy by sa však Slovan mal odpichnúť odo dna, ak nie v takom prestížnom a sledovanom zápase? Pasienky by mali byť vypredané, môžeme teda očakávať aj skvelú divácku kulisu. Karty sú otvorené, i keď favoritom budú vzhľadom na kvalitu kádru hostia z Prahy. Pri textovom prenose z federálneho derby sa na vás vo štvrtok večer teší Tomáš Schügerl!
     
    Postavenie v tabuľke Európskej ligy

    Tímy hrajú v skupine I spoločne s Neapolom a Young Boys Bern. Najlepšie je na tom zatiaľ podľa očakávaní taliansky tím, ktorý s plným počtom bodov vedie skupinu. Na druhom mieste to vyzerá na priamy súboj Sparty s Young Boys Bern, pričom z neho lepšie vychádza Sparta, keď v predchádzajúcom kole skupiny zdolala doma Švajčiarov 3:1. Slovan na 4.mieste čaká na prvý strelený gól i bod.

    Poradie :
    1. Neapol 2 2 0 0 5:1 6 bodov
    2. Sparta Praha 2 1 0 1 4:4 3 body
    3. Young Boys Bern 2 1 0 1 6:3 3 body
    4. Slovan Bratislava 2 0 0 2 0:7 0 bodov
     
    Perličky

    – špecifický zápas zažije brankár Sparty David Bičík. V Slovane totiž pôsobil v rokoch 2008-2010, v roku 2009 tu získal aj majstrovský titul. Bičík potom prestúpil do Liberca, pričom teraz sa do hlavného mesta Slovenska vracia v drese pražskej Sparty.

    - Michal Breznaník síce pre zranenie pravdepodobne nenastúpi, v Bratislave ale taktiež prežil kus futbalového života. Pôsobil tu v rokoch 2007-2010 a vďaka svojej tradične bojovnej hre bol miláčikom fanúšikov. Bol pevnou súčasťou zostavy, jeho pôsobenie v Slovane ale negatívne ovplyvnil jeden moment – v odvete zápasu play-off Európskej ligy v Stuttgarte bol zbytočne vylúčený, za čo ho vtedy vedenie preradilo do B-tímu. Následne odišiel do Liberca, kde začal strieľať góly a vedenie Belasých si mohlo búchať hlavu o stôl pre stratu ďalšieho šikovného útočníka.

    - aj Belasí majú hráča, ktorý hrával v drese ich štvrtkového súpera. Súčasný kapitán Igor Žofčák pôsobil v rokoch 2007-2010 v Sparte, kde sa ale nedokázal presadiť a odohral len 18 zápasov.

    - zápas sa ponesie v duchu pokračovania federálnej rivality medzi hlavnými mestami dvoch blízkych krajín. Svoju konfrontáciu majú za sebou hokejisti Slovana, keď počas dvoch sezón nastupovali proti pražskému Levu. Predsa len, Lev nie je Sparta a preto až teraz uvidíme pravé federálne derby. Pamätníci si spomínajú na vypredané Tehelné pole, obrovskú prestíž a fantastické zápasy medzi týmito celkami. Tak verme, že to aktéri oboch tímov zopakujú aj vo štvrtok na Pasienkoch a potešia dušu česko-slovenského futbalového fanúšika.
     
    Zranenia

    Na strane Slovana bude pre zdravotné problémy stále chýbať kanonier Róbert Vittek. Okrem neho by mali byť na toto federálne derby pripravení všetci hráči zo zápasovej súpisky.

    Na strane Sparty je maródka širšia. Pre zranenie členka nenastúpi reprezentant Hušbauer, chýbať bude aj tradičný striedajúci žolík do útoku Bednář. Do listiny absencií môžeme pripočítať aj Nešpora, Breznaníka a Schicka.
     
    Aktuálna forma

    Slovan sa svojou momentálnou výkonnosťou veru pochváliť nemôže. V ligovej tabuľke sa prepadol až na 8.miesto a v súťažnom zápase nevyhral od septemberového pohárového duelu s Modrankou. Belasí sa obrovsky trápia aj v útoku – v posledných troch zápasoch vyšli strelecky naprázdno.

    Sparta v tejto sezóne doslova bok po boku bojuje s Plzňou o prvé miesto v ligovej tabuľke. Sparta momentálne na druhom mieste stráca na prvú Plzeň jediný bod, pričom oba tímy hrajú vo výbornej forme a nedarujú si jediné zaváhanie. Pražania vyhrali v posledných 4 ligových zápasoch, naposledy v Brne 3:1.
     
    AC SPARTA PRAHA

    Najúspešnejší klub českej histórie, klub milovaný i nenávidený, avšak s obrovskou tradíciou a významom – tak to je pražská Sparta. ,,Železní," ako ich v Česku prezývajú, boli založení už v roku 1893 a za ten čas dosiahli niekoľko pozoruhodných úspechov. Prvý titul získali Sparťania už v roku 1912, v roku 1919 sa pražský tím prvý raz stal majstrom Československa. Sparta za dobu svojej existencie získala 36 majstrovských titulov, z toho 22-krát sa tak stalo počas federálnej ligy. ,,Rudí" sú aj najúspešnejším klubom v histórii samostatnej českej ligy, keď sa z majstrovského titulu radovali 12-krát.

    Sparta vo svojej histórii vychovala stovky reprezentantov, ktorí sa neskôr uplatnili aj v zahraničných kluboch. Také osobnosti svetového futbalu ako Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický či Petr Čech začínali svoju kariéru práve v tomto pražskom klube. V klube pôsobili aj ďalší špičkoví hráči či renomovaní tréneri, Sparta je jednoducho elitou na každom mieste.

    Sparta Praha sa ako jediný klub z bývalého Česko-Slovenska dokázala stabilnejšie presadzovať v Lige majstrov. Kým naše kluby ostávali väčšinou vo fáze predkôl, tak Sparta hrala v skupinovej fáze tejto prestížnej súťaže až 7-krát, pričom dva razy aj dokázala postúpiť do osemfinále. Na Sparte si ešte všetci dobre pamätajú tie krásne časy zo začiatku tohto storočia, kedy v Prahe pravidelne trápili tie najlepšie európske tímy.

    Momentálne sa ale Sparta na medzinárodnej scéne presadzuje ťažšie. Mužstvo pod vedením trénera Vítězslava Lavičku síce pred rokom po trojročnej pauze získalo titul, v Európe to stále nie je optimálne. Pred rokom Spartu vyradil už v predkole Európskej ligy švédsky Hacken, v tomto roku Pražania vypadli v 3.predkole Ligy majstrov proti ďalšiemu švédskemu klubu z Malmö po výsledkoch 4:2 doma a 0:2 vonku. Sparte tak po postupe cez holandské Zwolle v play-off Európskej ligy ostala ,,len" európska súťaž č.2, tej sa ale v Prahe chopili so všetkou vážnosťou a zatiaľ dokazujú svoje vysoké kvality.
     
    ŠK SLOVAN BRATISLAVA

    Belasí po výbornom vstupe do sezóny prežili priam hororový september a o nič lepšie to zatiaľ nebolo ani v októbri. Tradične si to ako prvý odniesol tréner, keď vedenie po vysokej prehre v Trenčíne odvolalo Františka Straku a po krátkom hľadaní ho nahradilo Jozefom Chovancom, bývalým skvelým reprezentantom a trénerom českej reprezentácie či Sparty Praha. Hráčskeho kádra sa zatiaľ zmeny nedotkli, i keď práve o týchto krokoch vedenie taktiež diskutovalo. Slovan má za sebou menšiu zápasovú pauzu, keďže plánované derby s Trnavou po reprezentačnej prestávke bolo pre vírusové ochorenie hostí odložené. Tím sa tak mohol v prebiehajúcom náročnom období trochu skonsolidovať, upokojiť a zvyknúť si na nového trénera. Či to bude Belasým proti Sparte stačiť, je otázne. Na zápas sa chystá aj početná divácka kulisa, v upršanom a veternom počasí ale veru nezávidíme divákom na nekrytých tribúnach štadióna na Pasienkoch. A to je len ďalší dôkaz toho, že Slovan jednoducho pre takéto zápasy potrebuje moderný stánok spĺňajúci európske kritériá.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.

    Tomáš Schügerl

    Góly: 56. Lafata (Krejčí), 61. Konaté (Costa), 81. Krejčí (Konaté)


    ŠK Slovan Bratislava: Perniš – Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš – Lásik – Žofčák (C), Halenár (79.Fořt), Grendel (76.Hudák), Jablonský (59.Kubík) – Soumah
    Náhradníci: Poláček (NB) – Hudák, Milinkovič, Mészáros, Fořt, Kubík, Peltier

    AC Sparta Praha: Bičík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Vácha (C od 86.min) – Konaté, Matějovský (80.Vacek), Dočkal (90+1. Mareček), Krejčí – Lafata (C) (86.Přikryl)
    Náhradníci: Štěch (NB) – Pamič, Kováč, Mareček, Vacek, Přikryl, Bednář

    Rozhodca: Strömbergsson – Gustavsson, Flink (všetci Švédsko)

    Diváci: 6891