Zabrze – Ružomberok 0:0 (kon.)
koniec
Górnik Zabrze
0:0 (0:0)
MFK Ružomberok
Piatok 10.10.2014, 13:00Priateľské zápasy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:00.
     
    Z poľského mesta Zabrze si priblížime prípravný zápas medzi domácim Górnikom a hosťujúcim Ružomberkom.
     
    Hostia z Ružomberka v poslednom kole Fortuna ligy zdolali svojho súpera zo Zlatých Moraviec 3:0 a so ziskom jedenástich bodov sa posunuli z priebežnej poslednej dvanástej priečky na jedenástu, keď o skóre preskočili Duklu Banská Bystrica.

    Tréner Ladislav Šimčo sa v tomto súboji nebude môcť spoľahnúť na talentovaného útočníka Adama Zreľáka, ktorý sa výrazne pričinil o postup slovenskej reprezentácie do dvadsaťjeden rokov do playoff o ME 2015. Ružomberský futbalista totiž podľa očakávaní nechýba v nominácii trénera SR "21", Ivana Galáda, a s najstaršou mládežníckou reprezentáciou bude v spomínanom náročnom dvojzápase bojovať o postup s talianskymi rovesníkmi.

    Liptáci môžu naopak prvýkrát v zápase otestovať chorvátskeho útočníka, Armanda Manceho. Ten prišiel pod Čebrať ešte pred ligovým stretnutím so Zlatými Moravcami, no pre nedotiahnuté administratívne záležitosti ešte nemohol nastúpiť.
     
    Domáci Górnik Zabrze v poslednom kole poľskej najvyššej súťaže zvíťazil na trávniku Ruchu Chorzów 2:1 a kedže Legia Varšava zaváhala na pôde tímu Piast Gliwice a podľahla mu v pomere 1:3, Górnik sa dostal na priebežnú prvú priečku. V doterajšom priebehu súťaže pritom získal dvadsaťjeden bodov, čo je o bod viac, ako má trojica tímov Legia Varšava, Jagiellonia Bialystok a Salsk Wroclaw.

    Pri pohľade do histórie poľského klubu, si môžeme povedať pár základných údajov:

    Górnik Zabrze bol založený v roku 1948, 14-krát sa stal víťazom poľskej najvyššej súťaže, 4-krát skončil druhý a 7-krát sa umiestnil na bronzovej priečke. Poľský pohár získal 6-krát a 7-krát neuspel vo finále. Klub sa raz tešil zo zisku Poľského ligového pohára a rovnako raz aj z Poľského Superpohára.

    Na medzinárodnej scéne sa výraznejšie presadil hlavne v dvoch rokoch a to v roku 1968 a 1970. V prvom prípade sa prebojoval do štvrťfinále Ligy Majstrov a o dva roky neskôr si zahral finále Pohára víťazov pohárov, no v ňom nestačil na anglický Manchester City.
     
    Obaja súperi hrávajú v posledných rokoch pomerne časté vzájomné prípravné stretnutia. V júli 2011 sa meranie síl skončilo víťazstvom Ružomberka 1:0, o rok neskôr Górnik vrátil Liptákom požičané a zvíťazil 1:0 a zatiaľ posledný vzájomný zápas sa odohral v auguste minulého roka a skončil sa remízou 0:0.
     
    Zápas dá odpovede na tieto otázky:

    • Potvrdí Górnik úlohu favorita?
    • Nadviaže Ruža na posledné ligové víťazstvo?
    • Bude to aj teraz vyrovnaný zápas?
    • Prinesie už vzájomný súboj viac ako jeden gól?

    Odpovede na tieto, ale aj mnohé iné otázky sa dozviete z nášho textového prenosu na Onlajny.eu!
     
    -28
    Úvodné zostavy:

    Górnik Zabrze: Kasprzik – Slodowy, Szeweluchin, Mańka, Gwaze, Danch, Teichman, Kurzawa,Jež, Plizaga, Iwan

    Náhradníci: Loska – Oziebala, Malkowski, Ćerimagic, Luczak, Nowak, Gergel, Koszanik, Pikul, Madej, Zachara

    MFK Ružomberok: Putnocký – Ondrek, Kružliak, Nosek, Habánek – Vavrík, Gerát – Ferenčík, Vaniš, Liener – Mance

    Náhradníci: Lešňovský – Mário Almaský, Nagy, Lupták, Turčák, Práznovský, Janič

    Rozhodca: Sebastian Jarzebek.
     
    -15
    Hlásime sa vám priamo zo Zabrze. Počasie je príjemné, hráči sa na trávniku pripravujú na zápas. Na štadióne Górnika Zabrze ešte prebieha rekonštrukcia a tak je pre fanúšikov sprístupnená jedna tribúna. Po dokončení zvyšných troch tribún, bude Poľsko bohatšie o ďalší veľmi pekný futbalový stánok.
     
    -2
    Medzi domácimi novinármi je záujem o dnešný prípravný zápas aktuálne prvého tímu poľskej najvyššej súťaže. Ako zaujímavosť možno spomenúť, že väčšine z nich sa pod názvom klubu MFK Ružomberok vybaví meno Adam Zreľák. SR "21" robí skutočne dobré meno slovenským klubom.
     
    -1
    Hráči nastúpili na trávnik. Hostia budú hrať v čierno-bielej kombinácii dresov a domáci v červených dresoch s bielymi doplnkami.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Úvodný výkop mali hostia. Na štadióne nevidno svetelnú tabuľu, verme, že časové údaje nebudú veľmi skreslené.
     
    3
    Domáci sa prezentovali prvou strelou spoza šestnástky, ale Putnocký bez problémov chytá.
     
    4
    Kurzawa posiela center z ľavej strany cez celú ružomberskú šestnástku na nabiehajúceho Gwazeho, ten bez prípravy strieľa, ale jeho pokus je nepresný.
     
    6
    Górnik to znova skúšal po ľavej strane, kde sa domáci snažili dlhou loptou vysunúť Kurzawu, ale center bol príliš dlhý.
     
    7
    Domáci získali priamy kop, ktorý zahral Róbert Jež. Jeho nebezpečný center odhlavičkovala hosťujúca obrana.
     
    9
    Górnik vybojoval roh a po ňom sa dostal Szeweluchin vo veľkom vápne k strele z otočky, ale mieri vysoko nad.
     
    10
    Domáci hráči posielali loptu stredom ihriska do šestnástky hostí, kde sa uvoľňoval Jež, ale k tejto prihrávke mal bližšie Putnocký a odkopáva loptu do bezpečia.
     
    11
    Na druhej strane odviedol dobrú prácu Vaniš, ktorý našiel na hranici šestnástky Vavríka a ten poslal loptu voľnému Mancemu. Chorvátsky útočník síce rozvlnil sieť, no ťažil z postavenia mimo hry.
     
    13
    Domáci hráči volili prihrávku dozadu na Kasprzika. Jeho odkop sa pokúšal znepríjemniť dobiedzajúci Mance, čo sa mu aj do istej miery podarilo, ale neohrozil bránu.
     
    15
    Domáci získali priamy kop. Center letí do šestnástky, najvyššie vyskakuje jeden z hráčov Górnika a hlavou posiela loptu tesne nad.
     
    16
    Iwan sa ocitol vo veľkej šanci, ale zblízka míňa Putnockého svätyňu.
     
    17
    Ružomberčania sa dopustili faulu na Teichmana a nasleduje ďalší priamy kop poľského tímu.
     
    18
    Center z priameho kopu odhlavičkoval Liener mimo šestnástky. Lopta po chvíli smeruje až k domácemu gólmanovi, ktorý založí ďalší útok.
     
    19
    Ježovi sa podarilo dostať až pred Putnockého, no tam už nemal veľa času na rozmýšľanie a tak situáciu lepšie zvládol hosťujúci gólman.
     
    20
    Domáci hráči sa dopustili faulu v strede pokutového územia. Hostia po pár prihrávkach posielajú center do šestnástky, ten končí v náručí domáceho brankára.
     
    21
    Vavrík dostal loptu od Ondreka a predviedol presnú prihrávku za obranu na nabiehajúceho Manceho. Ten však znova stojí mimo hry.
     
    22
    Górnik ťahal útok po pravej strane, kde útočiacu dvojicu odstavuje Liener. Hosťujúci futbalista si v danom momente počínal dobre, horšie to už bolo s následnou prihrávkou dopredu na Manceho, ktorá mu nevyšla podľa predstáv.
     
    24
    Hostia si pred vlastnou šestnástkou počínajú nedovolene a domáci tím získava priamy kop z výhodnej pozície.
     
    25
    Center z priameho kopu odvrátili Liptáci len pred Ježa, ale ten spoza pokutového územia páli vysoko nad.
     
    27
    Aj hostia sa vydali smerom dopredu. Ondrek potiahol loptu po pravej strane, následne nahral na Vaniša, ktorý posunul loptu na stred ihriska Vavríkovi. Jeho center do šestnástky však nenachádza adresáta.
     
    28
    Domáci znova pohrozili loptou na Ježa, ktorému však aj teraz chýbalo pri zakončení viac času a priestoru a tak mieril nepresne. Na druhej strane vyskúšal Vaniš strelu z uhla, ale rozvlnil len bočnú sieť.
     
    30
    Kružliak teraz zahral vo vlastnej šestnástke pred dobiedzaujúcim Ježom trochu riskantne, čo síce zvládol, no jeho následnú prihrávku znova zachytili domáci a poslali loptu do šestnástky. Tam všetko upokojil Nosek, keď hlavou poslal loptu Putnockému do náručia.
     
    31
    Vavrík ťahal útok hostí, následne nahral Ferenčíkovi, ktorý mu vrátil loptu. Ružomberský stredopoliar vyskúšal strelu spoza šestnástky. Tá je však málo razantná a letí do stredu brány, takže Kasprzik nemal väčší problém.
     
    34
    Hostia našli dlhou loptou Manceho, ktorý vnikol do šestnástky a krížnou strelou z uhla natiahol domáceho gólmana. Lopta však napokon bez jeho prispenia tesne míňa vzdialenejšiu žrď.
     
    35
    Domáci taktiež odpovedajú šancou. Na center z pravej strany vyska Iwan a hlavičkou z vnútra šestnástky poriadne zamestnal Putnockého. Hosťujúci brankár však predvádza výborný zákrok a chytá.
     
    37
    Domáci hráči získali roh, ktorý zahral Jež. Jeho veľmi nebezpečný center preletel celou päťkou a tesne ho minuli dvaja futbalisti v červených dresoch.
     
    38
    Domáci hráči sú pri chuti a aj teraz zamestnali domácu obranu, keď sa predviedli strelu spoza veľkého vápna. Tá však letí nad ružomberskú bránu.
     
    40
    Domáci hráči zakladali ďalší útok, no tentokrát si vpredu veľmi nerozumeli a tak nasleduje Putnockého odkop od brány.
     
    41
    Ružomberčania si vypýtali faul v strede ihriska, odkiaľ poslali center na voľného Manceho. Ten však loptu nezasiahol ideálne a tak nenarobil domácemu brankárovi veľké problémy.
     
    43
    Liptáci neboli veľmi razantní pri odkope lopty z vlastnej šestnástky a takmer z toho mohol ťažiť Plizga, zadné rady však napokon odčinili zaváhanie a poslali loptu do bezpečia.
     
    44
    Mance sa dostáva k strele z hranice šestnástky, ale jeho krížny pokus míňa bránu.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase sme videli množstvo šancí hlavne na strane domáceho tímu, no zásluhou Manceho párkrát pohrozili aj hostia. Žiadna zo striel si však nenašla cestu do brány a tak po úvodnom dejstve platí stav 0:0.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Oba tímy cez prestávku prestriedali. Na strane Ružomberka do druhého dejstva zasiahnu Mário Almaský, Martin Nagy, Lukáš Lupták, Boris Turčák, Oliver Práznovský a Lukáš Janič. V stretnutí naopak dohrali: Michal Habánek, Juraj Vavrík, Tomáš Gerát, Milan Ferenčík, Robert Vaniš a Erik Liener.
     
    50
    Mário Almaský vnikol do poukutového územia a vyslal na bránu krížnu strelu, ale domáci gólman ju dokázal vyraziť.
     
    52
    Aj domáci odpovedajú šancou, ale nikomu z nabiehajúcich hráčov sa nedarí upratať center do siete.
     
    53
    Ćerimagić potiahol loptu popri hranici veľkého vápna a následne prihral na Luczaka, ktorý bez váhania strieľa, lenže Putnocký chytá jeho strelu.
     
    54
    Nowak vyslal strelu z hranice pokutového územia, ktorá tesne minula bránu.
     
    57
    Liptáci zahrávali roh, ale nepodarilo sa im výraznejšie ohroziť bránu.
     
    60
    Nagy poslal center zo stredu ihriska na pravú stranu, kde si nabiehal Lupták, ale lopta bola pridlhá.
     
    62
    Domáci vysunuli Luczaka, ale ten stál v čase prihrávky mimo hry.
     
    63
    Tribúnou sa ozýva mohutný potlesk. Oziebala sa presadil po pravej strane, prihrávka na nabiehajúceho Nowaka mu nevyšla, no napokon sa k lopte dostáva Ćerimagić a strelou spoza šestnástky tesne míňa ružomberskú bránu.
     
    65
    Na druhej strane to skúšal po ľavom krídle Almaský, ktorý volil prihrávku dozadu na Janiča, tomu nevyšla prihrávka dopredu a lopty sa zmocnili domáci hráči.
     
    67
    Domáci hráči predviedli ďalší útok. Na jeho konci bol ďalekonosný pokus Gwazeho, tomu však chýbala väčšia razancia a tak hosťujúci brankár nemal problém.
     
    70
    Domáci hráči sa dopustili faulu v strede ihriska. Hostia sa to snažili využiť, lenže Górnik odvrátil útok Liptákov ťahaný po ľavej strane.
     
    72
    Luczak dostal prihrávku do šestnástky, no tam sa mu nepodarilo zakončiť, následne sa lopta odráža k jeho spoluhráčovi, ktorému však odskakuje od nohy k domácemu bránkárovi.
     
    75
    V posledných chvíľach sa hra odvíjala v strede ihriska, potom však znova zaútočili hostia, ktorí poslali do šestnástky dva nebezpečné centre.
     
    78
    Oziebala znova prenikal po pravej strane, tam však narazil na hosťujúceho futbalistu, ktorý posiela loptu na roh.
     
    79
    Center z rohu chytá hosťujúci gólman do náručia.
     
    80
    Nowak zachytáva center letiaci do hosťujúcej šestnástky a jeho hlavička končí na žrdi ružomberskej brány!
     
    82
    Mance sa snažil loptu posunúť na Almaského, ale tá bola príliš dlhá na to, aby ju dobehol.
     
    84
    Almaský posiela prihrávku cez hranicu pokutového územia domácich na Turčáka, ten bez zaváhania páli, lenže lopta letí nad bránu.
     
    85
    Hostia zostali vpredu, tam si však teraz nerozumejú a vhadzovať bude domáci tím.
     
    87
    Oziebala sa dostal k lopte na pravej strane útočnej polovice a poslal center pred hosťujúcu bránu, na ten vyskakujú jeho spoluhráči, ale lopta letí až na koniec pokutového územia, kde ju hlavou zachytáva domáci obranca.
     
    88
    Domáci hráči poslali ďalšiu dlhú loptu dopredu. Tam sa však najlepšie zorientoval hosťujúci obranca Ondrek a posiela ju do bezpečia.
     
    89
    Almaský ťahal loptu stredom pokutového územia, kde sa mu ukazoval voľný Turčák, loptu však zachytáva vracajúci sa obranca.
     
    90
    Ešte jeden center do ružomberskej šestnástky, ktorý musí riešiť Putnocký a je tu koniec stretnutia.
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    Zápas, v ktorom mal viac šancí favorizovaný domáci tím, sa napokon končí remízou 0:0. Ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na vás pri ďalších prenosoch. Zvlášť by som chcel dať do pozornosti prvý zápas playoff o ME 2015, ktorý dnes o 17:00 odohrá SR "21" s talianskymi rovesníkmi. (14:48:11)

    Ján Kmeť

    Góly:


    Górnik Zabrze: Kasprzik – Slodowy, Szeweluchin, Mańka, Gwaze, Danch, Teichman, Kurzawa,Jež, Plizaga, Iwan
    Náhradníci: Loska – Oziebala, Malkowski, Ćerimagic, Luczak, Nowak, Gergel, Koszanik, Pikul, Madej, Zachara

    MFK Ružomberok: Putnocký – Ondrek, Kružliak, Nosek, Habánek – Vavrík, Gerát – Ferenčík, Vaniš, Liener – Mance
    Náhradníci: Lešňovský – Mário Almaský, Nagy, Lupták, Turčák, Práznovský, Janič

    Rozhodca: Sebastian Jarzebek