21. etapa Santiago de Compostela Adriano Malori (Movistar) (kon.)
koniec udalosti
21. etapa Santiago de Compostela

Adriano Malori (Movistar)

Nedeľa 14.09.2014, 19:15Vuelta a Espaňa
     
    Z etapového vavrínu v Santiago de Compostela sa teší Adriano Malori a spolu s ním aj celý Movistar, ktorý síce počas druhého týždňa stratil Quintanu, no Valverde uhájil pódiovú priečku.
     
    Froome aj Contador už majú časovku za sebou, obaja skončili dnes hlboko v poli porazených. Trošku lepšie dopadol Froome, ktorý stiahol na svojho španielskeho rivala zopár sekúnd.
     
    Odštartované už majú všetci, vrátane Alberta Contadora, ktorý sa tak na domácej pôde opäť po dvoch rokoch stal kráľom poslednej GrandTour sezóny. Už to môžeme definitívne konštatovať!
     
    Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára si vybojoval Luis Leon Sanchéz zo španielskeho pro-kontinentálneho tímu. Druhé miesto patrí v tejto klasifikácii Albertovi Contadorovi, ktorý si okrem červeného dresu môže dať to zbierky aj ten biely. Ten sa udeľuje jazdcovi sa najnižším súčtom všetkých umiestnení.

    Tímovú súťaž suverénne ovládol ruský celok Kaťuša, ktorého najvyššie postavení pretekári v celkovom poradí mali najnižší časový súčet.
     
    Pred štartom najlepších pretekárov celkového poradia máme ešte trošku času, a tak si môžeme niečo bližšie povedať k jednotlivým klasifikáciám Vuelty.

    Na španielske GrandTour sa väčšinou stáva, že víťazom zeleného dresu je niekto z vrchárov, pretože veľa cieľov je na Vuelte situovaných v kopci.

    Tento rok sa však z víťazstva v bodovacej súťaži teší nemecký špurtér John Degenkolb z tímu Giant-Shimano, ktorý sa ukázal vo výbornej fazóne a potvrdil, že je silný nielen na rovine, ale aj na zvlnenom profile.
     
    Chris Froome by dnes potreboval získať na Alberta Contadora takmer dve minúty, čo nie je na tak krátkej časovkárskej trati možné. Španielskeho velikána by tak o triumf na Vuelte musela pripraviť už len nejaká smolná situácia v podobe pádu, či technickej poruchy.

    Michal Bakoš