21. etapa Santiago de Compostela Adriano Malori (Movistar) (kon.)
koniec udalosti
21. etapa Santiago de Compostela

Adriano Malori (Movistar)

Nedeľa 14.09.2014, 19:15Vuelta a Espaňa
     
    S konštatovaním, že posledná etapa Vuelty priniesla jedinú zmenu v celkovej klasifikácii, a to posun Damiana Carusa na deviate miesto pred Daniela Navarra, sa s vami lúčime. Ďakujeme vám za vašu pozornosť, ktorú ste nám venovali počas celých troch týždňov. Najbližšie by sme sa mali na onlajnoch pri cyklistike stretnúť koncom septembra, kedy sú na programe Majstrovstvá sveta, na ktorých budeme fandiť Peťovi Saganovi. Dovtedy sa majte pekne. (20:40:54)
     
    Z etapového vavrínu v Santiago de Compostela sa teší Adriano Malori a spolu s ním aj celý Movistar, ktorý síce počas druhého týždňa stratil Quintanu, no Valverde uhájil pódiovú priečku.
     
    Vuelta 2014 je definitívne na svojom konci.
     
    Froome aj Contador už majú časovku za sebou, obaja skončili dnes hlboko v poli porazených. Trošku lepšie dopadol Froome, ktorý stiahol na svojho španielskeho rivala zopár sekúnd.
     
    V cieli už máme z tých najznámejších mien aj Joaquíma Rodriguéza, ktorý stratil na priebežného lídra viac ako minútu a potvrdil, že nepatrí k tým najlepším časovkárom. Populárny Purito si tak ani tento rok nesplnil svoj najväčší cieľ a sen, ktorým je víťazstvo na GrandTour. Samozrejme, čas je neúprosný a roky pribúdajú, takže líder tímu Kaťuša už v budúcnosti veľa príležitostí mať nebude.
     
    Odštartované už majú všetci, vrátane Alberta Contadora, ktorý sa tak na domácej pôde opäť po dvoch rokoch stal kráľom poslednej GrandTour sezóny. Už to môžeme definitívne konštatovať!
     
    Pretekárom z konca prvej desiatky sa krátka časovka príliš nevydarila a v hodnotení dnešnej etapy sa zaradili skôr do stredu a druhej polovice výsledkovej listiny.
     
    9,7 kilometrov dlhú časovku má za sebou už aj jediný Slovák v pelotóne. Martinovi Velitsovi patrí v cieli priebežne 41. pozícia s minútovou stratou na zatiaľ vedúceho Maloriho.
     
    Na štartovej rampe je už len najlepších šesť cyklistov celkového poradia, Alberto Contador by mal odštartovať približne o desať minút.
     
    Venujme sa však už opäť dnešnej krátkej časovke, do ktorej sa už v tomto momente pustil aj desiaty muž klasifikácie o červený dres, Talian Damiano Caruso z tímu Cannondale.
     
    Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára si vybojoval Luis Leon Sanchéz zo španielskeho pro-kontinentálneho tímu. Druhé miesto patrí v tejto klasifikácii Albertovi Contadorovi, ktorý si okrem červeného dresu môže dať to zbierky aj ten biely. Ten sa udeľuje jazdcovi sa najnižším súčtom všetkých umiestnení.

    Tímovú súťaž suverénne ovládol ruský celok Kaťuša, ktorého najvyššie postavení pretekári v celkovom poradí mali najnižší časový súčet.
     
    Pred štartom najlepších pretekárov celkového poradia máme ešte trošku času, a tak si môžeme niečo bližšie povedať k jednotlivým klasifikáciám Vuelty.

    Na španielske GrandTour sa väčšinou stáva, že víťazom zeleného dresu je niekto z vrchárov, pretože veľa cieľov je na Vuelte situovaných v kopci.

    Tento rok sa však z víťazstva v bodovacej súťaži teší nemecký špurtér John Degenkolb z tímu Giant-Shimano, ktorý sa ukázal vo výbornej fazóne a potvrdil, že je silný nielen na rovine, ale aj na zvlnenom profile.
     
    Adriano Malori z tímu Movistar to má dnes veľmi sľubne rozbehnuté, do boja s chronometrom sa síce ešte pustí silná skupinka cyklistov, no minimálne umiestnenie v prvej desiatke by už španielskemu cyklistovi nemalo ujsť.
     
    Chris Froome by dnes potreboval získať na Alberta Contadora takmer dve minúty, čo nie je na tak krátkej časovkárskej trati možné. Španielskeho velikána by tak o triumf na Vuelte musela pripraviť už len nejaká smolná situácia v podobe pádu, či technickej poruchy.
     
    Záverečnú časovku už má za sebou 127 cyklistov. Priebežným lídrom je s časom jedenásť minút a dvadsať dva sekúnd Malori. O niekoľko desiatok minút už odštartujú aj pretekári z prvej desiatky celkovej klasifikácie.
     
    Posledná etapa Vuelty 2014 je už naplno rozbehnutá.
     
    Celkové poradie po 20.etape:

    1 Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) 76:00:40
    2 Christopher Froome (Sky) +1:37
    3 Alejandro Valverde (Movistar) +2:35
    4 Joaquin Rodriguez (Kaťuša) +5:57
    5 Fabio Aru (Astana) +4:46
    6 Samuel Sanchez (BMC) +10:07
    7 Daniel Martin (Garmin-Sharp) +10:24
    8 Warren Barguil (Giant-Shimano) +12:13
    9 Danniel Navarro (Cofidis) +13:09
    10 Damiano Caruso (Cannondale) +13:15

    Červený dres: Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
    Zelený dres: John Degenkolb (Giant-Shimano)
    Bodkovaný dres: Luis León Sánchez (Caja Rural)
    Biely dres: Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
    Najlepší tím: Kaťuša
     
    Všetkým fanúšikom cyklistiky želám príjemný nedeľný podvečer. Počas posledných troch týždňov sme na španielskych cestách sledovali vynikajúce šprintérske zápolenia, no najmä tvrdé bojov jedných z najlepších vrchárov svetového pelotónu. Najlepšie z nich napokon vyšiel španielsky jazdec tímu TInkoff- Saxo Alberto Contador. El Pistolero všera v poslednej horskej previerke ukázal, že červený dres mu právom patrí, dokázal totiž odraziť ataky Chrisa Frooma, v závere mu dokonca utiekol a pripísal si na konto etapový vavrín. Organizátori na záver poslednej GrandTour v sezóne pre cyklistov pripravili krátku 9,7 kilometrov dlhú časovku. Podobne dlhá jazda proti chronometru býva na väčšine GrandTours prológom, tohto ročnú Vueltu však uzatvorí.

    Pretekári v nej budú štartovať v obrátenom poradí, tí najlepší sa teda zo štartovacej rampy odrazia až ako poslední. Štart Alberta Contadora je naplánovaný na 20:18.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 19:15.

    Michal Bakoš