koniec zavodu
Veľká cena Talianska

Víťaz : L. Hamilton

Nedeľa 07.09.2014, 14:00 • Autodromo di Monza • Formula 1
     
    S konštatovaním, že Lewis Hamilton po bravúrnom výkone zvíťazil vo VC Talianska a znížil tak stratu na prvé miesto priebežného poradia, sa s vami lúčim a prajem vám príjemný zvyšok nedele! (15:34:20)
     
    Hamilton tak znížil svoju stratu v poradí svetového šampionátu na Rosberga na 22 bodov. Zmenu evidujeme v Pohári konštruktérov – Williams sa vďaka výbornému bodovému zásahu posúva na tretie miesto pred Ferrari! Pri odovzdávaní trofejí pre prvých troch jazdcov sme medzi Rosbergom a Hamiltonom nezaregistrovali príliš mnoho sympatií, atmosféra v tíme zrejme naozaj nie je dobrá. Veľmi spokojný bol Felipe Massa, bývalý jazdec Ferrari, na ktorého Tifosi nezabudli a nadšene mu zatlieskali.
    Šampión Hamilton!
     
    Konečné poradie : 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Massa, 4. Bottas, 5. Ricciardo, 6. Vettel, 7. Pérez, 8. Button, 9. Räikkönen, 10. Magnussen
     
    Pochváliť musíme aj Valtteriho Bottasa a Daniela Ricciarda. Bottasovi nevyšiel štart a postupne sa prepracoval vpred, po zastávke v boxoch ale znovu klesol do druhej polovice poradia. Fín ale obrovsky zabojoval, predviedol nádherné manévre a skončil na peknej 4.priečke. Podobný priebeh mal aj závod Daniela Ricciarda, ktorý skončil na piatom mieste po krásnom súboji s tímovým kolegom Vettelom. Na siedmom mieste skončil Sergio Pérez, statočne sa brániaci pred nespočetnými nájazdmi a útokmi Jensona Buttona.
     
    Sledovali sme krásny závod v talianskej Monze! LEWIS HAMILTON nezvládol štart z pole-position, prepadol sa až na štvrté miesto a v úvode pretekov dokonca hlásil technické problémy. Potom sa ale vrátil späť do jazdeckej pohody, dostal sa na druhé miesto za Rosberga a o triumfe rozhodol po zastávke v boxoch. Hamilton bol potom jednoznačne rýchlejší a na prvé miesto sa dostal veľmi jednoducho po chybe Rosberga, ktorý nezvládol nájazd do prvej zákruty. Z pódia sa raduje aj Felipe Massa – ten sa po dlhej dobe umiestnil na pódiovej priečke a s dnešným závodom môže byť absolútne spokojný.
     
    Koniec závodu.
    Víťazná radosť.
     
    LEWIS HAMILTON to zvládol a vyhráva Veľkú cenu Talianska!! Druhý Nico Rosberg, tretí Felipe Massa!
     
    53
    Tak ani na siedmom až desiatom mieste sa už nič nezmenilo, táto štvorica prišla do cieľa v poradí Magnussen, Pérez, Button a Räikkönen. Magnussen si ale k celkovému času pripíše 5 sekúnd za penalizáciu a prepadne sa za Räikkönena.
     
    53
    Vstupujeme do posledného kola pretekov! Hamilton na čele s trojsekundovým náskokom sa už pomaly bude blížiť do priestora cieľovej rovinky. Boj o pozície sa odohráva medzi štvoricou Magnussen, Pérez, Button a Räikkönen na 7.-10.mieste, zatiaľ bez zmeny poradia.
     
    52
    Na čele to čoraz reálnejšie vyzerá na víťazstvo Lewisa Hamiltona! Neohrozene smeruje k triumfu, chýbajú mu len dve kolá. Medzitým dramatický moment na konci cieľovej rovinky, Kvjat tam nezvládol nájazd a prešiel zákrutu krížom cez trávu, nakoniec v pretekoch pokračuje, stratil ale cenné sekundy!
     
    51
    Pérez útočí na Magnussena, ten sa zatiaľ bráni dobre. Z deviateho miesta všetko sleduje Button, ktorý stále verí v predbehnutie Péreza.
     
    51
    Rosberg v závere sťahuje Hamiltona, aj vďaka chybe pri prebrzdení bol teraz Rosberg rýchlejší o jednu sekundu. Hamilton má stále komfortný náskok troch sekúnd, do konca ostávajú len dve kolá.
     
    50
    Hamilton trochu prebrzdil pri nájazde do prvej zákruty, z pravej prednej pneumatiky sa poriadne zadymilo, Brit to ale zvládol a stratil len zopár desatín sekundy.
     
    50
    Magnussen síce na siedmej mieste s tesným náskokom na Péreza a Buttona, musí ale počítať s tým, že sa mu k celkovému času pripočíta 5 sekúnd. Virtuálne je teda Dán až deviaty. Button sa stále tlačí na Péreza, momentálne to ešte na súboj nevyzerá.
     
    49
    5 kôl pred koncom je situácia pomerne pokojná – Hamilton s komfortným náskokom pred Rosbergom, tretí je Massa a štvrtý Bottas má na piateho Ricciarda taktiež pomerne solídny náskok. Súboj sa rysuje na siedmom mieste medzi Magnussenom a Pérezom..a za Pérezom samozrejme Button, ako koniec-koncov takmer v celých pretekoch.
     
    48
    Medzitým informácia pre Magnussena – ten si penalizáciu neodpyká v boxovej uličke, ale 5 sekúnd sa mu pripíše k celkovému času až po pretekoch! Čiže Dán zotrváva na trati, momentálne je na siedmom mieste.
    Tesný súboj Red Bullov.
     
    47
    Tesný súboj dvoch Red Bullov, šéfom tímu zrejme poriadne zatrnulo! Vettel v prvej šikane prebrzdil, ale pred tímovým kolegom sa ešte udržal. Potom ale prišla dlhá rýchla zákruta, kde sa Ricciardo majstrovsky predral po vnútornej strane a predbehol svojho tímového kolegu!