koniec zavodu
Veľká cena Talianska

Víťaz : L. Hamilton

Nedeľa 07.09.2014, 14:00 • Autodromo di Monza • Formula 1
     
    S konštatovaním, že Lewis Hamilton po bravúrnom výkone zvíťazil vo VC Talianska a znížil tak stratu na prvé miesto priebežného poradia, sa s vami lúčim a prajem vám príjemný zvyšok nedele! (15:34:20)
     
    Hamilton tak znížil svoju stratu v poradí svetového šampionátu na Rosberga na 22 bodov. Zmenu evidujeme v Pohári konštruktérov – Williams sa vďaka výbornému bodovému zásahu posúva na tretie miesto pred Ferrari! Pri odovzdávaní trofejí pre prvých troch jazdcov sme medzi Rosbergom a Hamiltonom nezaregistrovali príliš mnoho sympatií, atmosféra v tíme zrejme naozaj nie je dobrá. Veľmi spokojný bol Felipe Massa, bývalý jazdec Ferrari, na ktorého Tifosi nezabudli a nadšene mu zatlieskali.
    Šampión Hamilton!
     
    Konečné poradie : 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Massa, 4. Bottas, 5. Ricciardo, 6. Vettel, 7. Pérez, 8. Button, 9. Räikkönen, 10. Magnussen
     
    Pochváliť musíme aj Valtteriho Bottasa a Daniela Ricciarda. Bottasovi nevyšiel štart a postupne sa prepracoval vpred, po zastávke v boxoch ale znovu klesol do druhej polovice poradia. Fín ale obrovsky zabojoval, predviedol nádherné manévre a skončil na peknej 4.priečke. Podobný priebeh mal aj závod Daniela Ricciarda, ktorý skončil na piatom mieste po krásnom súboji s tímovým kolegom Vettelom. Na siedmom mieste skončil Sergio Pérez, statočne sa brániaci pred nespočetnými nájazdmi a útokmi Jensona Buttona.
     
    Sledovali sme krásny závod v talianskej Monze! LEWIS HAMILTON nezvládol štart z pole-position, prepadol sa až na štvrté miesto a v úvode pretekov dokonca hlásil technické problémy. Potom sa ale vrátil späť do jazdeckej pohody, dostal sa na druhé miesto za Rosberga a o triumfe rozhodol po zastávke v boxoch. Hamilton bol potom jednoznačne rýchlejší a na prvé miesto sa dostal veľmi jednoducho po chybe Rosberga, ktorý nezvládol nájazd do prvej zákruty. Z pódia sa raduje aj Felipe Massa – ten sa po dlhej dobe umiestnil na pódiovej priečke a s dnešným závodom môže byť absolútne spokojný.
     
    Koniec závodu.
    Víťazná radosť.
     
    LEWIS HAMILTON to zvládol a vyhráva Veľkú cenu Talianska!! Druhý Nico Rosberg, tretí Felipe Massa!
     
    53
    Tak ani na siedmom až desiatom mieste sa už nič nezmenilo, táto štvorica prišla do cieľa v poradí Magnussen, Pérez, Button a Räikkönen. Magnussen si ale k celkovému času pripíše 5 sekúnd za penalizáciu a prepadne sa za Räikkönena.
     
    53
    Vstupujeme do posledného kola pretekov! Hamilton na čele s trojsekundovým náskokom sa už pomaly bude blížiť do priestora cieľovej rovinky. Boj o pozície sa odohráva medzi štvoricou Magnussen, Pérez, Button a Räikkönen na 7.-10.mieste, zatiaľ bez zmeny poradia.
     
    52
    Na čele to čoraz reálnejšie vyzerá na víťazstvo Lewisa Hamiltona! Neohrozene smeruje k triumfu, chýbajú mu len dve kolá. Medzitým dramatický moment na konci cieľovej rovinky, Kvjat tam nezvládol nájazd a prešiel zákrutu krížom cez trávu, nakoniec v pretekoch pokračuje, stratil ale cenné sekundy!
     
    51
    Pérez útočí na Magnussena, ten sa zatiaľ bráni dobre. Z deviateho miesta všetko sleduje Button, ktorý stále verí v predbehnutie Péreza.
     
    51
    Rosberg v závere sťahuje Hamiltona, aj vďaka chybe pri prebrzdení bol teraz Rosberg rýchlejší o jednu sekundu. Hamilton má stále komfortný náskok troch sekúnd, do konca ostávajú len dve kolá.
     
    50
    Hamilton trochu prebrzdil pri nájazde do prvej zákruty, z pravej prednej pneumatiky sa poriadne zadymilo, Brit to ale zvládol a stratil len zopár desatín sekundy.
     
    50
    Magnussen síce na siedmej mieste s tesným náskokom na Péreza a Buttona, musí ale počítať s tým, že sa mu k celkovému času pripočíta 5 sekúnd. Virtuálne je teda Dán až deviaty. Button sa stále tlačí na Péreza, momentálne to ešte na súboj nevyzerá.
     
    49
    5 kôl pred koncom je situácia pomerne pokojná – Hamilton s komfortným náskokom pred Rosbergom, tretí je Massa a štvrtý Bottas má na piateho Ricciarda taktiež pomerne solídny náskok. Súboj sa rysuje na siedmom mieste medzi Magnussenom a Pérezom..a za Pérezom samozrejme Button, ako koniec-koncov takmer v celých pretekoch.
     
    48
    Medzitým informácia pre Magnussena – ten si penalizáciu neodpyká v boxovej uličke, ale 5 sekúnd sa mu pripíše k celkovému času až po pretekoch! Čiže Dán zotrváva na trati, momentálne je na siedmom mieste.
    Tesný súboj Red Bullov.
     
    47
    Tesný súboj dvoch Red Bullov, šéfom tímu zrejme poriadne zatrnulo! Vettel v prvej šikane prebrzdil, ale pred tímovým kolegom sa ešte udržal. Potom ale prišla dlhá rýchla zákruta, kde sa Ricciardo majstrovsky predral po vnútornej strane a predbehol svojho tímového kolegu!
     
    47
    Kvjat sa prepracoval na 11.miesto, pred prvou šikanou nádherne prešiel po vnútornej strane okolo Hülkenberga! Medzitým sa šiesty Ricciardo dostal na dostrel piateho Vettela!
     
    46
    Poslednú bodovanú priečku momentálne zaujíma Kimi Räikkönen z Ferrari s náskokom 7 sekúnd pred Hülkenbergom. Fanúšikovia budú ale sklamaní, určite čakali viac, než jeden bod.
     
    45
    Daniel Kvjat z Toro Rosso vo veľmi sympatickej snahe, predral sa zo spodných priečkach a už útočí na jedenásteho Hülkenberga. V Parabolice ani na cieľovej rovinke mu to ešte nevyšlo, súboj ale pokračuje.
     
    45
    Buttonovi sa dnes bude o Pérezovi asi aj snívať. Znovu je za ním tesne na deviatom mieste a zrejme sa pokúsi o útok, Pérez však všetky doterajšie snahy Brita odvracia.
     
    44
    Ricciardo sa v prvej šikane bez problémov dostal cez Magnussena a je už na 6.priečke! Ďalším cieľom pre Austrálčana je tímový kolega Vettel na piatom mieste.
     
    44
    Na čele sa nám nič nemení, Hamilton rezolútne mieri za dôležitým víťazstvom v boji o titul. Medzitým sa Ricciardo tlačí na šiesteho Magnussena, ten ešte neabsolvoval trest za vytlačenie Bottasa z trate.
     
    43
    Poradie 10 kôl pred koncom pretekov : Hamilton, Rosberg, Massa, Bottas, Vettel
     
    42
    Priam nekonečný súboj Buttona s Pérezom v ďalšom pokračovaní! Button síce obehol Péreza v prvej zákrute, potom sa aj držal vpredu, nevyšiel mu ale výjazd z druhej šikany a tak je znovu na 9.priečke za Pérezom! Neuveriteľný súboj!
     
    41
    Ricciardo je doslova nezastaviteľný a veľmi pekne sa prepracúva smerom vpred! Cez Péreza sa dostal po krásnom manévri pred druhou šikanou a stúpa poradím na siedme miesto!
     
    40
    Ricciardo sa dotiahol na dvojicu Pérez-Button, vycítil šancu a veľmi pekným manévrom na konci cieľovej rovinky sa dostal pred Buttona na ôsmu pozíciu!
    Prvá časť súboja.
     
    39
    Krásny, nádherný súboj Buttona s Pérezom! Brit sa v prvej šikane dostal cez Mexičana, ten mu to v druhej šikane vrátil, pričom sa tam obaja piloti takmer zrazili. Pérez si popri tom skrátil šikanu a získal výhodu, uvidíme, čo na to traťoví komisári. Bok po boku potom vošli do rýchlej zákruty, po ktorej si Pérez predsa len svoju pozíciu udržal. Nádherné motoristické momenty.
     
    39
    Rosberg bol v poslednom kole o 0,2 sekundy rýchlejší, než prvý Hamilton. To je však málo, keďže Hamilton si už stihol vybudovať komfortný náskok.
     
    38
    Jenson Button v dlhom súboji so Sergiom Pérezom, snažil sa cez neho prejsť v prvej šikane, Pérez brzdil neskoro a takmer nabral Magnussena, ktorý jazdil pred touto dvojicou, všetko sa nakoniec obišlo bez nehody i zmeny poradia.
     
    38
    Kevin Magnussen inkasuje trest od traťových komisárov! Vyzeralo to skôr ako tvrdý, ale férový súboj, komisári boli prísni a videli to inak...Dán inkasuje trest stop/go v boxoch v trvaní 5 sekúnd.
     
    37
    Na čele sa Hamiltonov náskok zvýšil na 4,2 sekundy! V rovnakom kole sa na konci cieľovej rovinky Bottas konečne dostal cez Magnussena a posúva sa na piate miesto!
     
    36
    Poradie : Hamilton, Rosberg, Massa, Vettel, Magnussen, Bottas, Pérez, Button, Ricciardo, Räikkönen
     
    36
    Na čele je to momentálne jasné, na treťom mieste si takisto pokojne krúži Massa. Zaujímavé je to na 5.-8.priečke, kde piloti jazdia v tesnom závese. Bottas to znovu skúsil na Magnussena, tomu dnešné obranné manévre vychádzajú výborne.
     
    35
    Magnussen bude vyšetrovaný za súboj z 31.kola, kedy v prvej zákrute trochu vytlačil z trate Bottasa. Uvidíme, aký bude verdikt komisárov, tí teraz pozorne skúmajú inkriminovaný okamih.
     
    34
    Daniel Ricciardo a Kimi Räikkönen vo vzájomnom súboji o deviatu priečku. Austrálčan sa pred prvou šikanou dostal na výhodnejšiu stranu trate a po krásnom manévri sa dostáva na deviate miesto.
     
    34
    Hamilton má na čele náskok cez 3,7 sekundy, už sa poriadne vzdialil svojmu tímovému kolegovi. Ak Mercedesy nezaskočia technické problémy, tak je Brit na najlepšej ceste k triumfu.
     
    33
    Sledujeme ďalší zaujímavý vláčik – tento raz za piatym Magnussenom. Na toho dobiezda Bottas, potom sa nachádza Pérez, na ktorého naopak útočí Button. Zatiaľ bez zmeny poradia, i keď Bottas sa enormne snaží o predbehnutie Magnussena, ktorý sa výborne bráni.
     
    32
    Ďalší tesný súboj o siedmu priečku, Button už od konca cieľovej rovinky atakoval Péreza, ten sa ale bránil veľmi dobre a v dlhom súboji si svoje miesto ubránil!
     
    31
    Tesný súboj Bottasa s Magnussenom! Bottas to znovu skúsil na konci cieľovej rovinky, už-už sa zdalo, že sa dostane dopredu, Magnussen sa ale nečakane zjavil na strede zákruty a Bottas to v poslednej chvíli strhol do výjazdovej zóny. Takmer došlo ku kontaktu, Magnussen ostal pred Bottasom na 5.mieste.
     
    30
    Hamilton v ráži, dnes naozaj nekompromisne smeruje k výhre! Pripísal si najrýchlejšie kolo a okamžite uniká Rosbergovi, už má náskok cez 2,6 sekundy, a to len za jedno kolo!
    Alonso končí!
     
    29
    Miláčik Tifosi Fernando Alonso odstupuje z pretekov! Španielovi na cieľovej rovinke zlyhala formula, zrejme pre technické problémy a odparkoval svoje Ferrari vo výjazdovej zóne. Veľké sklamanie na tribúnach...
    Hamilton získal prvú priečku.
     
    29
    Neuveriteľné, Nico Rosberg nechtiac prepustil prvú priečku Hamiltonovi a to absolútne bez boja! Rosberg nezvládol nájazd do prvej šikany, už dnes druhý raz, prešiel krížom, zatiaľčo Hamilton pohodlne prešiel cez šikanu a dostal sa na prvú priečku!
     
    28
    Hamilton sťahuje Rosberga, už stráca len 0,6 sekundy! Brit poriadne pridal, po zastávke v boxoch zrýchlil a snaží sa dostihnúť Rosberga!
     
    28
    Bottas je dnes naozaj nesmierne aktívny, zo siedmej priečky sa tlačí na šiesteho Magnussena, naznačil aj útok, zatiaľ mu to nevyšlo.
     
    27
    Hamilton dostal do rádia správu o tom, že bude jazdiť až do konca pretekov bez ďalšej výmeny pneumatík. Čaká nás ešte dlhý súboj o víťazstvo v pretekoch.
     
    27
    Daniel Ricciardo svoju zastávku dlho odkladal a vyšvihol sa na tretie miesto, teraz už ale zašiel k svojím mechanikom. Austrálčan sa vracia na 12.mieste, k bodom má zatiaľ dnes ďaleko.
     
    26
    Bottasa čaká znovu dlhý boj o získanie stratených pozícii, teraz sa dostal okolo Péreza na ôsmom mieste. A podarilo sa mu to kde inde, ako na cieľovej rovinke, kde Fín použil DRS.
    Rýchly návrat z boxov.
     
    26
    Lewis Hamilton v boxoch, zastávka veľmi rýchla, výmena pneumatík za 2,7 sekundy a celá zastávka za 24,4 sekundy. Rosberg medzitým prešiel cez cieľovú rovinku, udržal sa teda na prvom mieste, Hamilton druhý!
     
    25
    Bottas takisto v boxoch, Fín stratil v posledných kolách cenné sekundy a zaraďuje sa za Vettela, Magnussena i Péreza! Bottas teda až na deviatom mieste, táto taktika Williamsu nevyšla!
     
    25
    Rosberg z čela v boxoch, mechanici zvládli výmenu za 2,8 sekundy, celá zastávka trvala 24,5 sekundy! Hamilton teda má čo robiť, teraz bude poriadne dupať na plyn, aby sa po svojej zastávke dostal na prvé miesto.
     
    24
    Za ôsmym Vettelom sa vytvoril vláčik jazdcov – za ním sú v tesnom rozostupe Magnussen, Pérez, Button, Alonso a Räikkönen.
     
    24
    Doteraz tretí Massa v boxoch, výmena pneumatík prebehla bez problémov a Brazílčan sa vracia na piatom mieste pred Vergnom, ktorý ešte v boxoch nebol.
     
    23
    V boxoch aj Jenson Button, z piateho miesta klesá na jedenástu pozíciu za Péreza a pred Alonsom.
     
    23
    Magnussen vyšiel priamo pred Pérezom, ktorý okamžite vycítil šancu a tlačí sa na jazdca McLarenu, ten sa zatiaľ úspešne bráni. Na čele nič nové, rozostup osciluje okolo jednej sekundy. Čakáme na pit-stopy oboch jazdcov.
     
    22
    Magnussen a Alonso spoločne v boxoch, sledovali sme priamy súboj mechanikov. Lepšie to zvládli tí z McLarenu, Dán sa s prehľadom udržal pred Alonsom a vrátil sa na 10.mieste, Alonso na 12.
     
    21
    Kimi Räikkönen v boxoch, rovnako ako Vettel mal problémy s brzdením do rýchlosti 80 km/h! Kimi poriadne prebrzdil, to, či to stihol, posúdia traťoví komisári.
     
    21
    A presne tak, Bottas už dnes po štvrtý raz predbieha na konci cieľovej rovinky! Opäť zapol systém DRS, otvoril zadné krídlo a prešmykol sa okolo Magnussena.
     
    20
    Bottas sa na piatom mieste tlačí na štvrtého Magnussena, obaja jazdci sú už v tesnom kontakte. Osobne to vidím na dnešný Bottasov tradičný útok na cieľovej rovinke s použitím DRS.
     
    20
    Hamilton na prvom mieste už skutočne na dohľad zadného krídla Nica Rosberga. Medzitým v boxoch Sergio Pérez, vracia sa v druhej polovici poľa.
    Zastávky v boxoch začínajú.
     
    19
    Evidujeme prvú zastávku v boxoch, kam na výmenu pneumatík zamieril Sebastian Vettel! Samotná výmena trvala 2,8 sekundy. Avšak pozor! Vettel nezvládol nájazd do boxovej uličky, na poslednú chvíľu síce brzdil, ale ťažko povedať, či to do začiatku zóny s obmedzenou rýchlosťou stihol.
     
    18
    Hamilton stiahol tri desatinky sekundy, momentálne je náskok Rosberga niečo málo cez 1,1 sekundy. Lewis sa blíži do dosahu zóny DRS.
     
    18
    Bottas s tretím predbiehacím manévrom na rovnakom mieste – na konci cieľovej rovinky! S použitím systému DRS prešiel ako nôž maslom okolo Buttona, jazdec Williamsu už na šiestom mieste! Jeho ďalším cieľom je piaty Vettel.
     
    17
    Piaty Vettel je v technických pasážach rýchlejší než štvrtý Magnussen, proti motoru Mercedes ale stráca predovšetkým na rovinkách. Magnussen na McLarene teda naďalej na výbornej štvrtej pozícii.
     
    17
    Na prvom mieste sa odstup znížil len nepatrne na 1,4 sekundy. Hamilton je však rýchlejší, možno ale počká na prvé zastávky v boxoch, naplánované niekedy okolo 20.kola.
     
    16
    Ďalší krásny manéver od Valteriho Bottasa na Williamse! Na cieľovej rovinke otvoril zadné krídlo pomocou systému DRS a bez akýchkoľvek problémov sa po vonkajšej strane predral vpred okolo bezmocného Alonsa. Bottas už na siedmej priečke, jeho ďalším cieľom je Button.
     
    15
    Aktuálne poradie : Rosberg, Hamilton, Massa, Magnussen, Vettel
     
    15
    Štvrtý Magnussen za sebou vytvoril vláčik, za ním sú jazdci v krátkom rozostupe v nasledovnom poradí – Vettel, Button, Alonso, Bottas, Pérez, Räikkönen, Ricciardo. Až do jedenásteho miesta je to poriadne našlapané, v posledných kolách sa darí najmä Bottasovi, ktorý sa doťahuje na Alonsa.
     
    14
    Hamilton na dohľad Rosbergovi, momentálne medzi nimi 1,620 sekundy. V najbližších kolách môžeme očakávať aj prípadný súboj medzi jazdcami...
     
    14
    Valteri Bottas sa postupne šplhá nahor po slabom štarte! Pred prvou šikanou sa nádherne predral vpred okolo Sergia Péreza a bez problémov sa dostal na 8.priečku.
     
    13
    Hamilton trochu stiahol Rosberga cca o 0,1 sekundy, pripísal si aj najrýchlejšie kolo pretekov. Závod nám ubieha poriadne rýchlo.
     
    13
    Zaujímavé momenty sa ale dejú aj na samom chvoste poradia. Grosjean sa pokúsil na konci cieľovej rovinky predbehnúť Bianchiho, už sa cez neho dostával po vonkajšej strane, potom mu ale Bianchi trochu ,,zavrel dvere" a pozíciu si udržal. Poriadne tvrdý súboj, obaja piloti ale pokračujú.
     
    12
    Rosberg vracia úder a berie Hamiltonovi najrýchlejšie kolo s časom 1:29,173. Sledujeme závod v skvelom tempe, nie je núdza o dramatické momenty. Medzitým sa Bottas dostal na deviate miesto cez Räikkönena.
     
    11
    Najrýchlejšie kolo v podaní Lewisa Hamiltona! Ten poriadne dupe na plyn, stratu na Rosberga znížil na 2,227 sekundy.
     
    11
    Sergio Pérez na ôsmom mieste v dosahu siedmeho Fernanda Alonsa. Mexičan stráca cca 0,6 sekundy, na útok to teda ešte nie je, Alonso sa však musí mať na pozore.
    Manéver v zákrute.
     
    10
    Hamilton je po desiatich kolách späť v hre o víťazstvo, už je druhý! Na konci cieľovej rovinky prešiel po vonkajšej strane cez Massu, ten ani nekládol príliš tuhý odpor. Na čele teda dva Mercedesy, začína naháňačka Hamiltona za Rosbergom.
    Kľučkovanie.
     
    9
    Líder pretekov Nico Rosberg v problémoch! Nezvládol nájazd do prvej zákruty a musel ju prejsť cez výbehovú zónu, kde stratil cenné sekundy! Rosberg ostáva na prvom mieste, ale musí si dať pozor na takéto jazdecké chyby.
     
    8
    Bottas sa vracia na vyššie pozície, skúšal to cez Räikkönena na konci cieľovej rovinky, zabrzdil však neskoro a v šikane musel prepustiť svoje miesto Fínovi.
     
    8
    Hamiltonov voz je už zrejme v poriadku, keďže sa Brit momentálne tlačí na druhú priečku, kde je Massa! Obaja jazdci v tesnom závese, Hamilton zatiaľ len naznačil útok.
     
    7
    Domáci jazdci z Ferrari si po štarte polepšili, Alonso je 7., Räikkönen 9. Práve na Kimiho sa ale zozadu tlačí desiaty Bottas, zrejme uvidíme pokus o predbehnutie.
    Prvé odstúpenie.
     
    6
    Max Chilton nezvládol druhú šikanu, preskočil cez obrubník a skončil v štrkovej zóne. Evidujeme prvé odstúpenie z pretekov.
     
    6
    Bottas sa po štarte z tretej priečky prepadol do hĺbky štartového poľa, teraz sa mu podarilo predbehnúť Hülkenberga a dostať sa na 10.miesto.
     
    5
    Hamilton vycítil príležitosť, sledoval súboj Massa-Magnussen a dokázal sa dostať na tretie miesto, keď poľahky prešiel okolo pomalšieho Magnussena!
     
    5
    Na začiatku piateho kola ďalší útok Massu! Na konci cieľovej rovinky sa snažil ,,vybrzdiť" Magnussena, tam mu to ešte nevyšlo. Následne to Massovi vyšlo na konci ďalšej rovinky a dostáva sa na druhé miesto!
     
    4
    Vedenie pretekov povolilo používanie systému DRS. Medzitým zašiel Nico Rosberg najrýchlejšie kolo a mierne zvýšil svoj náskok na čele.
     
    3
    Tretí Massa sa tlačí na Magnussena, pokúsil sa aj o predbiehací manéver, mladý Dán si ale pokryl vnútornú stranu a odrazil útok Brazílčana.
     
    2
    Hamilton hlási svojmu tímu technický problém na jeho Mercedese! Hamilton nešpecifikoval problémy bližšie, je to preňho v úvode pretekov poriadne nepríjemné.
     
    1
    Poradie po prvom kole : Rosberg, Magnussen, Massa, Hamilton, Vettel
     
    1
    Výborný štart aj od Kevina Magnussena z McLarenu, ten sa z piatej priečky dostal na druhé miesto! Rosberg si zatiaľ postupne vytvára náskok, v úvode je veľmi rýchly.
     
    1
    Lewis Hamilton pokazil štart, odlepil sa veľmi pomaly a stráca tri pozície! Na prvom mieste sa okamžite po štarte usadil Nico Rosberg, ktorý pohodlne prešiel okolo pomalého Hamiltona!
    Závod sa začal!
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Zahrievacie kolo sa končí, piloti sa zaraďujú na svoje pozície na štartovacom rošte. O pár sekúnd bude odštartované!
     
    Piloti vyrazili do zahrievacieho kola. V tomto pomalom okruhu sa snažia zahriať pneumatiky, brzdy a čo najlepšie sa pripraviť na ostrý štart. Napätie stúpa, tribúny sú zaplnené nadšenými talianskymi fanúšikmi, vítajúcimi najmä svojho miláčika Fernanda Alonsa. Taliansko oproti minulým rokom, keď krajinu zastupoval Jarno Trulli či Liuzzi, nemá v F1 žiadneho jazdca.
     
    Predstavme si ešte v krátkosti štartovací rošt dnešných pretekov – na prvých dvoch priečkach sa nachádzajú oba Mercedesy, čo pred úzkou prvou zákrutou evokuje možné problémy. Zrejme si totiž spomínate, ako obaja piloti kolidovali v predchádzajúcich pretekoch v Belgicku. Uvidíme, za nimi sa budú dopredu drať oba Williamsy, najmä Massovi v tomto roku štarty vychádzajú a určite sa bude chcieť predrať dopredu. Posun budú potrebovať aj oba Red Bully – tie štartujú z 8. a 9.priečky.
     
    V Monze panuje krásne slnečné počasie, tradične svedčiace začiatku jesene na Apeninskom polostrove. Piloti už sú zoradení na štartovom rošte, všetko je už pripravené na zahrievacie kolo.
     
    Príjemné nedeľné popoludnie prajem všetkým priaznivcom najslávnejšej motoristickej triedy F1! Verím, že si po dobrom nedeľnom obede spolu s nami vychutnáte preteky na jednom z najkrajších okruhov celého ročníka v talianskej Monze. Budeme sledovať ďalšie pokračovanie napínavého boja o titul v sezóne, ktorá sa už postupne chýli ku koncu. Rýchlymi zákrutami, predbiehacími manévrami a vzrušujúcimi momentmi vás prostredníctvom textových vstupov prevedie Tomáš Schügerl. Prajem vám príjemný športový zážitok!
     
    Sezóna MS F1 sa blíži k svojmu vyvrcholeniu a my uvidíme preteky na jednom z najobľúbenejších okruhov celého kalendára – tak to je snáď najlepšia pozvánka na nedeľňajšie preteky F1 v Monze. Ako sa vyvinie súboj o majstra sveta medzi jazdcami Mercedesu, podarí sa Ricciardovi nadviazať na dve výhry po sebe? Po kvalifikácii to má najlepšie rozbehnuté Lewis Hamilton, v nedeľu nás ale čaká 53 kôl, v priebehu ktorých sa môže stať všeličo. K sledovaniu pretekov vás v nedeľu od 14:00 pozýva Tomáš Schügerl.
     
    Kvalifikácia

    Kvalifikácia znovu priniesla dominanciu jazdcov Mercedesu. Sledovali sme interný súboj v rámci tejto stajne, v ktorom bol lepší Lewis Hamilton a odštartuje tak z pole-position. Na prvých šiestich priečkach sa nám pekne zoradili dvojice z rovnakých tímov – prvý rad okupujú Mercedesy, druhý rad Williamsy a ten tretí McLareny. Práve tie príjemne prekvapili, keď sa vyšvihli na čelné priečky za sebou nechali na pohľad silnejší Red Bull či Ferrari. Sklamaním je výkon Kimiho Räikkönena, ten obsadil až 11.pozíciu a v pretekoch to bude mať veľmi náročné.
     
    Situácia v bodovaní MS jednotlivcov

    Dve víťazstvá Daniela Ricciarda v rade trochu zamotali situáciu na čele šampionátu jazdcov. Tam sa s 220 bodmi stále nachádza Nico Rosberg z Mercedesu s pomerne komfortným náskokom 29 bodov na druhého Lewisa Hamiltona. Ten po kolízii s Rosbergom nedokončil preteky v Belgicku, čo ho poriadne nahnevalo a zo zrážky obvinil práve svojho tímového kolegu. V Mercedese veru nevládne dobrá atmosféra, a môže platiť známe porekadlo ,,keď sa dvaja bijú, tretí zvíťazí.“ Daniel Ricciardo zvláda svoju prvú sezónu v Red Bulle bravúrne a so ziskom 156 bodov okupuje tretiu priečku individuálneho bodovania, pričom už vyhral troje pretekov. Ak by sa mu teoreticky podarilo zvíťaziť aj v Monze, výrazne by tak prehovoril do boja o titul majstra sveta Formule 1. Do konca sezóny ostáva 7 pretekov a v hre je tak ešte 175 bodov, čo ešte dáva Ricciardovi šancu zabojovať a prekvapiť doteraz suverénnych jazdcov Mercedesu.

    Poradie :
    1. Nico Rosberg (Mercedes) 220 bodov
    2. Lewis Hamilton (Mercedes) 191 bodov
    3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 156 bodov
    4. Fernando Alonso (Ferrari) 121 bodov
    5. Valteri Bottas (Williams) 110 bodov
     
    Situácia v bodovaní tímov

    Tu je situácia podstatne jednoznačnejšia, než pri rebríčku jednotlivcov. Mercedes s obrovským náskokom vedie v poradí konštruktérov a je takmer isté, že si prvú priečku udrží až do konca sezóny. Red Bull si na druhej priečke taktiež drží pomerne solídny náskok a tak v tejto sezóne, keď po zmene pravidiel tento doteraz suverénny tím trochu zaostáva, minimalizuje straty a zrejme si udrží pekné druhé miesto. Zaujímavý bude boj o bronzový stupienok – Ferrari má na Williams náskok 10 bodov.

    Poradie :
    1. Mercedes 411 bodov
    2. Red Bull 254 bodov
    3. Ferrari 160 bodov
    4. Williams 150 bodov
    5. McLaren 105 bodov
     
    Autodromo Nazionale di Monza

    Tradičný okuh v talianskej Monze blízko Milána patrí k najobľúbenejším tratiam celého kalendára MS Formule 1. Nielenže patrí k najstarším tratiam v kalendári vôbec, ale zároveň tam piloti dosahujú najvyššie priemerné rýchlosti a samotná trať je neuveriteľne rýchla. Atmosféru umocňuje aj prostredie – trať je vystavená priamo v prírode, čiže nás nečakajú žiadne betónové polia z dielne Hermanna Tilkeho. Tribúny každoročne zaplňujú nadšení talianski ,,Tifosi,“ verní fanúšikovia domácej stajne Ferrari. Tradičný septembrový termín navyše prináša príjemné slnečné počasie, mokré preteky sme v Taliansku videli naposledy v roku 2008, keď tu svoju prvú veľkú cenu vyhral Sebastian Vettel, jazdiaci vtedy v juniorke Red Bullu Toro Rosso.

    Na trati sa nachádza 11 rýchlych zákrut, jazdí sa naozaj v rýchlom tempe. Piloti si musia dať pozor na úvodnú šikanu ihneď po štarte, kde je pomerne málo miesta a často tam registrujeme nepríjemné nehody. Nádherná pasáž sa nachádza v závere okruhu – jazdci najprv prejdú dlhým esíčkom Variante Ascari, dostanú sa na dlhú rovinku a do záverečnej zákruty Parabolica. V tomto mieste na jazdcov pôsobí vysoké preťaženie a odstredivá sila, zároveň tu prechádzajú veľkou rýchlosťou. Parabolicu skrátka dobre prejdú len tí najväčší jazdeckí majstri. Nesmieme zabudnúť ani na dlhú cieľovú rovinku, na ktorej konci sa odohrávajú viaceré predbiehacie manévre.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.