Aktobe – FCSB 2:2 (kon.) | Karabach – Salzburg 2:1 (kon.) | AEL Limassol – Zenit 1:0 (kon.)
Dnipropetrovsk – Kodaň 0:0 (kon.) | Helsinki – APOEL 2:2 (kon.) | Grasshoppers – Lille 0:2 (kon.)
Feyenoord – Besiktas 1:2 (kon.) | Razgrad – Partizan 0:0 (kon.) | Liége – Panathinaikos 0:0 (kon.)
Aalborg – D. Záhreb 0:1 (kon.) | Maribor – Tel Aviv 1:0 (kon.) | Légia Varšava – Celtic 4:1 (kon.)
koniec
Aalborg BK
0:1 (0:0)
Dinamo Záhreb
cz Streda 30.07.2014, 20:15 • Nordjyske Arena, Aalborg • Liga majstrov (predkolá)
Predzápasové kurzy
     
    Příjemný večer při sledování utkání třetího předkola Ligy mistrů mezi Aalborgem a Dinamem Záhřeb. Krátce po úvodním vystoupení Kodani v Kyjevě s Dněpropetrovskem vstupuje do bojů o nejprestižnější klubovou soutěž Evropy i druhý dánský celek, loňský šampión Aalborg BK. Soupeřem mu bude zkušený chorvatský celek Dinamo Záhřeb.

    AALBORG BK

    Fotbalisté Aalborgu usilují o třetí účast v rámci základní skupiny Ligy mistrů, přičemž při té úvodní v roce 1995 se stali vůbec prvním dánským týmem, který se probojoval mezi evropskou elitu. Loni se Aalborg, pod vedením někdejšího stopera Aston Villy Kenta Nielsena, dokázal se šestibodovým náskokem před FC Kodaň probít ke čtvrtému mistrovskému titul v historii a protože Aalborg porazil Kodaň i ve finále dánského poháru 4:2, mohl se radovat z domácího "double".

    Před letošní sezónou Aalborg opustila pětice fotbalistů, ovšem pouze Kasper Kusk patřil do základní sestavy, křídelního fotbalistu ale zlanařilo nizozemské Twente. Zároveň ale Aalborg také posiloval. Dvacetiletý Mathias Trane přišel z druholigového Hellerupu a už si stačil odbýt prvoligový debut, když před deseti dny proti SønderjyskE nahradil patnáct minut před koncem Thomase Enevoldsena. Druhá posila není klasickou posilou, Rasmus Jonsson přišel z bundesligového Wolfsburgu, nicméně v Aalborgu již strávil na hostování celou loňskou sezónu.

    GNK DINAMO ZÁHŘEB

    Aalborgu bude v cestě do playoff o Ligu mistrů stát patnáctinásobný chorvatský šampión, Dinamo Záhřeb, přičemž v uplynulé sezóně Dinamo získalo dokonce devátý mistrovský titul v řadě! Před rokem Dinamo v této fázi soutěže bez komplikací vyřadilo moldavský Šerif Tiraspol po výsledcích 1:0 a 3:0, poté ale nestačilo na Austrii Vídeň a oproti dvěma předchozím sezónám si muselo vystačit s účastí v méně honosné Evropské lize. Tam ale naprosto propadlo a v základní skupině s ukrajinskou Oděsou, bulharským Ludogorcem a PSV Eindhoven získalo jediný bod ze šesti zápasů. Jak jsem ale již zmínil, v chorvatské lize tým zvládl roli velkého favorita a s jedenáctibodovým náskokem před druhou Rijekou snadno dokráčel k titulu.

    V letošní sezóně už má Dinamo za sebou dva ligové zápasy, dokázalo porazit Slaven Belupo na domácím hřišti snadno 4:0 a poté vyhrálo nervydrásající městské derby na hřišti Lokomotivy 4:3. Třikrát během těch dvou zápasů dokázal skórovat Alžířan El Arbi Hillel Soudani. Loňská posila z Vitorie Guimaraes patřila už během uplynulé sezóny k nejlepším střelcům soutěže, když vstřelil při své premiérové sezóně v Dinamu šestnáct ligových branek.
     
    Úvodní sestavy:

    Aalborg BK: Larsen – Kristensen, Petersen, Thelander, Mathiasen – Wichmann, Risgard, Augustinussen, Enevoldsen – Jacobsen, Spalvis
    Náhradníci: C. Christensen – Ahlmann, Borsting, Helenius, A. B. Christensen, Pedersen, Thomsen

    GNK Dinamo Záhřeb: Eduardo – Pinto, Sigali, Šimunič, Pivarič – Antolič, Ademi, Brozovič, Machado – Soudani, Čop
    Náhradníci: Jezina – Andrijasevič, Čorič, Goncalo, Pjača, Radonjič, Šimunovič

    Rozhodčí: Makkelie – Goossens, van Dongen (vš. Nizozemsko).
     
    Nizozemští rozhodčí přivedli fotbalisty na pažit takřka vyprodané Nordjyske Areny. V Aalborgu momentálně panuje krásné slunečné počasí a věřme, že pomůže k dobré kvalitě fotbalu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Je rozehráno, domácí hrají ve své tradiční červeno-bílé kombinaci, hosté se oblékli celí do černého.
     
    2
    První útočnou akci vedli domácí po levém křídle a Enevoldsen k potlesku fanoušků vybojoval autové vhazování.
     
    3
    První velká šance zápasu! Obrovské množství prostoru se otevřelo před Jacobsenem, který z úhlu nabíhal na brankáře Eduarda, ten stačil jeho ránu vytěsnit na tyč své branky!
     
    5
    Byť je favoritem zápasu Dinamo, tak domácí začínají duel sympatickou útočnou snahou, Wichmann hledal nebezpečnou přihrávkou do pokutového území oba útočníky, ani jeden ale v zajímavé pozici na míč nedosáhl.
     
    8
    První střelecké zakončení hostů si na své konto připsal Ivo Pinto, jeho ránu ale kryje brankář Larsen.
     
    9
    Z dálky se opřel do míče Enevoldsen, jeho pokus ale proletěl dobré dva metry nad brankou Dinama.
     
    12
    Hosté již pěkných pár desítek rozehrávají v okolí středové čáry a hledají okénka v soupeřově defenzivě.
     
    14
    Aalborg zatím hraje výrazně přímočařeji, průnik Borstinga zahuštěným středem pole ale vedl pouze ke ztrátě míče.
     
    15
    Čop převzal dlouhý nákop Brožoviče na hranici pokutového území, následně ale nepřesně hledal Soudaniho.
     
    17
    Utkání zatím provází plno nepřesností na obou stranách, kromě šance Jacobsena tak na další příležitosti ke skórování zatím čekáme.
     
    19
    Spalvis byl přidržen při průniku útočnou polovinou, standardní situace pro Aalborg.
     
    20
    Po Wichmannově centru a několika odrazech se míč záhadně potuloval před brankou Dinama, nikomu z domácích fotbalistů se ale nepodařilo zakončit!
     
    22
    Do Machadova centru se položil kanonýr Čop, v záklonu ale nedokázal nasměrovat míč na domácí branku.
     
    24
    Mathiasen si na levém křídle nedokázal poradit s rychlým Soudanim a ještě oponenta fauloval.
     
    26
    Opět v akci Soudani, tentokrát už na útočné polovině a na Pintův nákop si naběhl do značného ofsajdu.
     
    27
    Jacobsen vypálil prudkou pumelici z hranice pokutového území, mířila sice do středu branky, přesto s ní měl Eduardo obrovské potíže, když míč pouze vyrazil a poté měl plno práce, aby jej stačil vyrazit na rohový kop před dobíhajícím Wickmannem.
     
    28
    Následná standardní situace od rohového praporku už k ohrožení portugalského brankáře nevedla.
     
    30
    Jedna nepřesnost za druhou okupuje kopačky hostujících fotbalistů, i centr Ademiho doletěl až za Larsenovu svatyni.
     
    31
    Na Mathiasenův centr si naskočil Spalvis, ten ale hlavou netrefil míč ideálně a kulatý nesmysl odletěl vysoko nad hostující branku.
     
    33
    Zajímavá standardní situace domácích! Pivarič vedle pokutového území stáhl k zemi rozběhnutého Wichmanna a dostává žlutou kartu, především ale bude mít Aalborg možnost ohrozit soupeřovu branku.
     
    34
    Rozehrávky se ujal sám faulovaný Wichmann a adresoval přesný pas Thelanderovi, jenž se lehkou tečí snažil nasměrovat míč na hostující branku, ovšem minul ji a Eduardo zasahovat nemusel.
     
    36
    Augustinussenův pas se pokusil usměrnit na branku patičkou Jacobsen, ovšem situace končí snadným zákrokem Eduarda.
     
    37
    Domácí zahodili neuvěřitelnou šanci! Risgard přetaženým centrem uvolnil u vzdálenější tyče Kristensena, tomu střela nevyšla, míč se od něj ale odrazil k opačné tyči, kde zívala naprosto prázdná branka před Enevoldsenem, ten ale netrefuje!
     
    40
    V končící čtyřicáté minutě stále hraje Aalborg s Dinamem Záhřeb 0:0, když výrazně nebezpečnějším týmem jsou zatím domácí Dánové.
     
    41
    Trocha vzrušení také na druhé straně, z třiadvaceti metrů pálil Alžířan Soudani, jeho střela ale zhruba o metr minula bližší tyč dánské branky.
     
    42
    Na střely zatím vede Aalborg 5:2, na bránu ale směrovala jen jedna na každé straně.
     
    44
    Fanoušci tleskají dobrému obrannému zákroku Mathiasena, jenž odstavil od míče Čopa a ohlídal cestu balónu do zámezí.
     
    45
    Hosté získali míč na útočné polovině a otevřelo se před nimi ve třech hráčích obrovské množství prostoru, Antolič ale celou akci příliš uspěchal a ránou z dvaceti metrů výrazně minul domácí branku.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Po pětačtyřiceti minutách hraje Aalborg s Dinamem Záhřeb 0:0. Domácí byli aktivnějším týmem, ale zatím nedokázali skórovat a protože hosté Larsena nijak neohrozili, musíme na vedoucí branku stále čekat.
     
    46
    Domácí do druhého poločasu střídají, Rigarda nahrazuje Nicolaj Thomsen.
     
    46
    Sestavu mění i hosté, ze hry je nečekaně stažen nejlepší střelec loňského ročníku chorvatské ligy Čop, místo kterého do druhého poločasu vběhne Pjača.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Jacobsen se při dravém průniku útočnou polovinou prohnal přes tři protivníky, tísněn Šimuničem už ale nedokázal zakončit.
     
    48
    Snad vůbec první přímočará akce hostů, to možná proto, že Soudaniho při jeho snaze nepodporoval vůbec nikdo. Tak si to Alžířan namířil od středového kruhu k pokutovému území a ránou z osmnácti metrů jen těsně přestřelil.
     
    49
    Dinamo Záhřeb právě vstřelilo branku!
    Hosté podnikli další rychlý kontr, tentokrát už ve čtyřech proti třem posledním zadákům Aalborgu a byť se zdálo, že akci velmi zbrzdili a v pokutovém území už bylo šest domácích fotbalistů, tak MARCELO BROŽOVIČ je všechny, včetně brankáře Larsena, obstřelil krásnou technickou ránou k tyči!
     
    50
    Na odpověď domácích se málem nemuselo dlouho čekat! To když se na hranici pokutového území probil k zajímavému střeleckému pokusu Spalvis, jeho rána ale Eduardovu branku těsně míjí.
     
    53
    Zaskočeni jsou evidentně i domácí fanoušci, neboť po úvodní brance utichla dosud dobrá fotbalová atmosféra.

    Ti hostující na stadiónu slavit nemůžou, neboť příznivci Dinama mají od evropské federace zákaz výjezdů na pohárové zápasy a tak jejich sektor zeje prázdnotou.
     
    55
    Šimunič se ve středu pole provinil nedovoleným zákrokem v souboji s Wichmannem.
     
    57
    Brožovič vysunul komicí za domácí obranu Soudaniho, ovšem za obranu doslova, neboť alžírský útočník byl již v době přihrávky v ofsajdové pozici, což neuniklo pozornosti sudích. Následná rána do tyče už tak postrádala důležitost.
     
    59
    Jacobsen vybojoval na pravém křídle rohový kop ve prospěch Aalborgu.
     
    60
    Wichmannův centr od rohového praporku Eduardo vyrazil na hranici pokutového území, odkud prodlužuje míč až na útočnou polovinu odkopem přes hlavu Ademi.
     
    61
    Domácím to tam dnes prostě nespadne! Na Wichmannův načechraný centr si naskočil Spalvis, hlavičkoval do protipohybu již bezmocného brankáře Eduarda, ke štěstí celého Dinama ale míč doskákal o pár centimetrů vedle branky!
     
    63
    Na druhé straně hřiště si před pokutovým územím připravoval míč ke střele Antolič, do jeho rány se ale vložil stoper Petersen a ztlumil míč pro brankáře Larsena.
     
    64
    Jacobsenův centr byl sražen za hostující branku, aktivita Dánů bude pokračovat rohovým kopem.
     
    65
    Wichmannův centr před branku zasáhl sice Thelander, míč se ovšem od něj odrazil výrazně mimo hostující branku.
     
    67
    Na jeden z mála dnešních útočných výletů se vydal hostující krajní bek Pinto, jeho přetažený centr nalezl hlavu Soudaniho, ten ale z úhlu nasměroval míč jen za domácí branku.
     
    68
    Domácí už začínají otevírat zadní vrátka, čehož jistě budou hosté využívat. Mohli už před malou chvílí, kdy Antolič uvolnil Machada, proti němu se ale skvělým zákrokem vytáhl brankář Larsen a vytěsnil jeho ránu těsně nad břevno!
     
    69
    Antoličův centr přeletěl všechny hráče v pokutovém území a odkopávat od své branky bude Larsen.
     
    70
    Hosté mění svoji aktuální jedenáctku, Domagoj Antolič přepouští místo na hřišti Goncalovi.
     
    71
    Další střídání připravují i domácí, u jejichž lavičky přijímá pokyny Nicklas Helenius.
     
    72
    Dokonce to střídání bude dvojité, s Heleniusem přichází do hry i Andreas Braun Christensen, odpracováno mají Enevoldsen a Spalvis. Ti dnes zahodili největší příležitosti Aalborgu.
     
    75
    Pinto, tísněn Augustinussenem, odkopl míč pouze do zámezí, domácí zůstanou v útočné snaze.
     
    77
    Hosté pozorně brání a nepouští soupeře nejen do větší příležitosti, ale vlastně k žádnému ohrožení své branky.
     
    78
    Jacobsen se to pokusil změnit dalekonosnou ránou, ovšem zhruba o metr minul branku Chorvatů.
     
    79
    El Arbi Hilal Soudani si odchází odpočinout, posledním náhradníkem, který dnes zasáhne do zápasu, je Franco Andrijasevič.
     
    80
    Domácí získali stanadardní situaci na útočné polovině, Wichmannův centr ale snadno stahuje ze vzduchu portugalský brankář Dinama Eduardo.
     
    81
    Tečovaná rána Pivariče z dálky nenadělala Larsenovi žádné potíže, opět mohou rozehrávat útočnou akci domácí.
     
    82
    Domácí fanoušci si užívají návrat Ligy mistrů do Aalborgu po šesti letech, byť tentokrát pouze v podobě předkola, a i přes nepříznivý vývoj zápasu neustále doprovází zápas dobrou fotbalovou atmosférou.
     
    84
    Pinto průnikem po pravém křídle vybojoval rohový kop Dinama a to jsou prostory, kde se budou hosté rádi pohybovat v závěrečných minutách.
     
    86
    Přeci jen ještě domácím málem vyšla jedna rychlá útočná kombinace, když Christensen prodlužoval míč do běhu Jacobsenovi, blíže k němu ale měl gólman Eduardo a odkopem ve skluzu jej dopravil daleko od své branky.
     
    88
    Aalborg se ještě usadil na polovině Dinama, proti kompaktní obraně soupeře se ale prosazuje velmi ztěžka.
     
    89
    Hosté podruhé skórují, jejich radost ale kazí zdvižený praporek pomezního rozhodčího, jenž viděl v ofsajdu Pivariče a ačkoliv ten vytvořil snadné zakončení pro Pjaču, tentokrát se hosté radovat ze vstřelené branky nemohli.
     
    90
    Rozhodčí Makkelie k prvnímu poločasu nepotřeboval žádné nastavení, k tomu druhému si vystačí s dvěma minutami. Na delší prodloužení tohoto velmi klidně hraného zápasu nebyl sebemenší důvod.
     
    90+1
    Machado vnikl do pokutového území pomocí narážečky s Andrijasevičem, ke zpětné přihrávce už ale měl blíže gólman Larsen.
     
    90+2
    Brožovič se ještě pokusil zaskočit Larsena nepříjemnou ránou, dánský brankář ale dokázal nadvakrát míč zkrotit.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Hotovo. Nizozemský sudí Danny Makkelie naposledy foukl do své píšťalky a stvrdil tím vítězství Dinama Záhřeb nad Aalborgem 1:0. O výhře hostů rozhodly dva aspekty, jednak pěkná vítězná branka Marcela Brožoviče krátce po změně stran a také zahozené obrovské příležitosti Aalborgu.

    Dánský šampión tedy podlehl tomu chorvatskému 0:1, přesto před odvetou nemusí skládat zbraně a odveta na jihu Evropy ještě může nabídnout zajímavou podívanou. (22:04:47)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 49. Brožovič (Antolič)

    Karty:   33. Pivarič (ZAG)


    Aalborg BK: Larsen – Kristensen, Petersen, Thelander, Mathiasen – Wichmann, Risgard (46. Thomsen), Augustinussen, Enevoldsen (72. Helenius) – Jacobsen, Spalvis (72. A. B. Christensen)
    Náhradníci: C. Christensen – Ahlmann, Borsting, Helenius, A. B. Christensen, Pedersen, Thomsen

    Dinamo Záhreb: Eduardo – Pinto, Sigali, Šimunič, Pivarič – Antolič (70. Goncalo), Ademi, Brozovič, Machado – Soudani (79. Andrijasevič), Čop (46. Pjača)
    Náhradníci: Jezina – Andrijasevič, Čorič, Goncalo, Pjača, Radonjič, Šimunovič

    Rozhodca: Makkelie – Goossens, van Dongen (vš. Nizozemsko)
    Streda 06.08.2014
    D. Záhreb - Aalborg 0:2

    Góly: 36. Jacobsen (Thomsen), 85. Jacobsen (Enevoldsen)

    Karty:   73. Mathiasen (AAB), 90+1. Jacobsen (AAB)