Veľká cena Nemecka N.Rosberg (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Nemecka
VC Nemecka

N.Rosberg

Nedeľa 20.07.2014, 14:00Formula 1
     
    Ja sa s Vami v týchto chvíľach už lúčim a želám Vám príjemný zvyšok víkendu a úspešný štart do pracovného týždňa.

    Pri ďalších športových prenosoch dovidenia a dočítania. (15:49:49)
     
    Ďaľšie VC je naplánovaná už o týždeň a to v Maďarsku, kam sa vraj chystá aj veľa Slovákov, však to máme na skok. My vám aj z toho závodu pochopiteľne prenos poskytneme.
     
    Trošku je na škodu, že nebolo viac divákov. Vraj boli lístky dosť drahé a to že vraj boli ešte napokon zľavnené. Tak Nico Rosberg po svadbe napokon vyhráva aj VC a tak môže tento týždeň označiť za veľmi, veľmi úspešný.
     
    Všetci traja víťazi už stoja na stupňoch víťazov, vypočujeme si hymnu, odovzdajú sa ceny a tradične sa buchne šampanským. Domáci fanúšikovia jasajú, však víťazom sa stal ich jazdec.
     
    Opakovala sa nám podobná situácia z minulej VC a hneď v úvode tu bola havária, ale nie tak veľká a závod sa neprerušil až na hodinu. Rosberg si tak napravil chuť z minulej VC, ktorá už mal vyhrať ale kvôli prevodovke závod nedokončil. Veľké sklamanie opäť prežíva Räikkönen, ktorý skončil až na 11. mieste, ktoré je nebodové.
     
    Konečné bodové poradie VC Nemecka: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Vettel, 5. Alonso, 6. Ricciardo, 7. Hülkenberg, 8. Button, 9. Magnussen, 10. Pérez.

    Závod nedokončili: Massa, Grosjean, Kvjat a Sutil.
     
    Víťazom Veľkej ceny Nemecka sa stáva domáci NICO ROSBERG, ktorý od začiatku závodu nikoho na prvé miesto nepustil! Odjazdil famózny závod. Druhé miesto získava Bottas, pre ktorého je to veľký úspech. Famózny závod išiel aj tretí Hamilton, víťaz minulej VC, ktorý sa z dvadsiateho štartovacieho miesta dostal na stupeň víťazov. Bottas tak obhájil druhé miest z minulej VC a spokojný môže byť aj Hamilton.
     
    Koniec závodu.
     
    67
    Za Rosbergom idú ďalej Valtteri Bottas a Lewis Hamilton!
     
    67
    NICO ROSBERG prichádza do cieľa ako prvý! Vyhráva domácu VC a zažíva tak rozprávkový týždeň.
     
    67
    Monoposty F1 idú do posledného kola! Rosberg ide už jasne za svojim víťazstvom na domácej pôde!
     
    66
    Ako som spomínal, jediný boj o lepšie umiestnenie vidíme o druhú priečku. Zvyšok jazdcov už len závod zrejme dojazdí na aktuálnej pozícii.
     
    65
    Hamilton ešte skúša predbehnúť Bottasa a dostať sa na druhé miesto. Zrejeme sa mu to už však nepodarí. Ale pred Hamiltonom klobúk dole, z dvadsiateho miesta do dotiahol na stupeň víťazov.
     
    65
    Dve kolá pred koncom je bodové poradie takéto:1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Vettel, 5. Alonso, 6. Ricciardo, 7. Hülkenberg, 8. Button, 9. Magnussen, 10. Pérez.
     
    65
    Kimi je až na 11. mieste a zrejme dnes nezíska z VC ani bod. Tento pilot zažíva tento rok veľmi nevydarenú sezónu. Rosberg ide jasne za víťazstvom, ešte sledujeme boj o druhé miesto.
     
    64
    Tri kolá pred koncom začína padať na vozovku pár kvapiek. Zrejme príde ten ohlasovaný dážď, ale závod sa už pomaly avšak isto končí. Ostávajú nám ešte tri kolá.
     
    64
    Súboj o piate miesto sa zrejme práve skončil, pretože Alonso sa dostal už pred Ricciarda a získava nejaký ten náskok. No, uvidíme ešte ako sa to vyvinie.
     
    63
    Rosberg ide stále jasne za víťazstvom, jeho náskok pred druhým Bottasom je už 20 sekúnd. No, ak sa mi nič iné na vozidlo nestane, určite túto VC vyhrá.
     
    62
    Zaujímavá situácia teraz vznikla pri Alonsovi a Ricciardovi, keď prvý menovaný predbehol svojho súpera po peknom manévri, ale Ricciardo mu to prakticky ihneď vrátil a na svoje miesto sa opäť zaradil. Hlavne tu ešte uvidíme tvrdý súboj.
     
    61
    Pomaličky sa nám blíži koniec závodu, zrejme ešte pár súbojov o lepšie umiestnenie uvidíme. Hlavne sa o to práve teraz snaží Alonso a Hamilton, ktorý sa snaží sa dostať na druhé miesto. Tímové rádio mu dáva pokyn, aby nič nepreháňal, ale on che si ponechať druhé miesto.
     
    61
    Prezrime si priebežné bodovacie miesta: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Vettel, 5. Ricciardo, 6. Alonso, 7. Button, 8. Hülkenberg, 9. Magnussen, 10. Pérez.
     
    60
    Z tímového rádia Bottasa došla informácia aby splnil cieľ sa umiestniť na pódiu víťazov. Zrejme veľkú naháňačku s Hamiltonom o druhé miesto neuvidíme.
     
    59
    Button sa prepadá opäť o jedno miesto nižšie, pretože ho práve po peknom manévri z ľava obehol Alonso. Ten tu bude skúšať ešte vyššie.
     
    58
    Teraz sme boli svedkami ďalšieho krásneho predbiehajúceho manévru od Ricciarda, keď obehol pred sebou Buttona. Riccardo tak získava piate miesto.
     
    57
    Vidíme tuhý boj o 6.miesto v podaní Buttona a Alonsa. Avšak žiadna mena sa nekoná. Vyššie sa dostal Hamilton a získava aj patrične potrebné sekundy.
     
    56
    Tak Alonso má už túto zástavku za sebou, vymenil len gumy. Tak zrejme nemal žiadne technické problémy na svojom monoposte, prepadol sa však teraz tým na 7.miesto.
     
    55
    Alonso prepadol o jedno miesto práve teraz nižšie, zrejme má nejaké technické problémy. Zrejme skoré radenie, pôjde pre istotu do boxov.
     
    54
    Priebežné poradie: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Alonso, 5. Vettel.
     
    53
    Kimi Räikkönen si to musel zamieriť do boxov a tak nemôže skúšať sa dostať vyššie. Ďalším jazdcom v boxox je Magnussen.
     
    52
    Sutil tak pochopiteľne závod dokončiť nemôže a tak tu máme štvrtého jazdca, ktorý cieľovou rovinkou na konci neprejde.
     
    51
    Monopost Sutil je už z trate odstránený a piloti môžu opäť skúšať prebiehať. Žlté vlajky už zmizli.
     
    51
    Tak a bude tu zrejme ďalšie nútené odstúpenie pilota. Sutililovi v zátačke skapal motor a monopost ostal stáť. Nedokázal znova naštartovať a tak si po jeho monopost budú musieť prísť.
     
    50
    Priebežné poradie: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Alonso, 4. Hamilton, 5. Vettel.
     
    50
    Posledný krát do boxov zamierli Hamilton. Na prvých miestach stále žiadna zmena.
     
    49
    Kvjat je teda poradne rozčúlení, veď sa mu ani čudovať nemôžme. Cestou preč obúchal pár beriér.
     
    48
    Na prvom mieste stále nedochádza ku žiadnej zmene a Rosberg získava čoraz viac sekundový náskok. Alonso to skúša čoraz vyššie a vyššie.
     
    47
    Monopost mladého Rusa je už uhasený, avšak systém DRS je pochopiteľne v týchto chvíľach zakázaný.
     
    46
    Ďalším jazdcom, ktorý musí nútene závod opustiť je tak Daniil Kvjat.
     
    46
    Daniil Kvjat v zátačke zrazu objavil na svojom monoposte veľké horľavé plamene a tento mladý talentoavný Rus musel svoje vozidlo zastaviť a opustiť. Závod tak už určite nedokončí.
     
    45
    Zopakujme si priebežné poradie:1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Alonso, 4. Vettel, 5. Hamilton.
     
    45
    Momentálne sa moc nedarí Kimi Räikkönenenovi a ostáva na poslednom bodovacom mieste, teda desiatom. Skúša sa však predrať vyššie.
     
    44
    Teraz sa musel mať na pozore aj Button, skúšal to na neho Riccardo, ale prvý menovaný si bez problémov miesto udržal. Medzitým si to do boxov zamieril Vettel.
     
    43
    Hamilton sa snaží predierať opäť vyššie a vyššie, ale bol nútený sa zastaviť v boxox. Na prvých miestach sa nič nemení, aj keď Alonso sa stále snaží dostať vyššie.
     
    42
    Rosberg, ktorý ide naďalej suverénny závod má veľký náskok a tak si spravil zástavku v boxox aby vymenil gumy. Neubralo mu to z náskoku skoro nič. Vracia sa pohodlne na prvú pozíciu.
     
    41
    Ďalší súboj sme sledovali medzi Pérezom a Sutilom. Sutil sa snažil predbehnúť prvého menovaného a skoro do neho ťukol. Peréz sa však čas vyhol a svoje miesto si udržal.
     
    41
    Druhý jazdec v poradí Bottas si to zamieril do boxov, zástavku v týchto priestoroch vykonal veľmi rýchlo. Na prvom mieste sa naďalej drží Rosberg, zrejme tomu bude aj tak na konci závodu, ale ešte nepredbiehajme.
     
    40
    Takže máme tu priebežné poradie na prvých piatych miestach: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Alonso, 5. Vettel.
     
    39
    Alonso sa práve predral na štvrté miesto, za sebou nechal Hülkenberga, ktorý nemal šancu tomu zabrániť a len sa smutne pozrel pred seba kde je už Alonso.
     
    39
    Keď sme spomenuli prvú pozíciu, nezabudnime ani na poslednú. Túto smolu má Marcus Ericsson, ktorý má však už problémy od kvalifikácie. Dokonca je jedno kolo pozadu.
     
    38
    Rosberg si drží stále dostatočný náskok pred svojimi prenasledovateľmi, takže tu sa žiadna zmena nekoná.
     
    37
    Kimi Räikkönen hlásil svojim mechanikom problémy s ľavou prednou pneumatikou a tak radšej zamieril do boxov. Podobným smerom sa poberal aj Daniel Ricciardo.
     
    36
    Avšak, Vettel sa nezaradil na svoju pozíciu na ktorej sa nachádzal, prebehol ho práve Alonso. To takto Vettel určite len tak nenechá.
     
    36
    Pre zástavku v boxox sa rohodol aj Vettel, vymení si gumy sa čerstvé a bude v závode pokračovať.
     
    35
    Takže priebežné poradie na prvých piatich miestach: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Hülkenberg, 5. Ricciardo.
     
    34
    Alonso má za sebou ďalšiu zástavku v boxox a vrátil sa späť na trať. Pokúsi sa nahnať stratenú pozíciu spôsobenú zástavkou v boxox.
     
    33
    Presne aj v minulej VC si išiel Rosberg skoro svoju exhibíciu a prišla porucha na prevodovke a závod nedokončil. Určite dúfa, aby sa toto dnes neopakovalo.
     
    33
    Prvý Rosberg má už náskok 14 sekúnd pred druhým Bottasom! To je už dosť veľký náskok, žeby si napravil tento pilot po minulej nedokončenej VC chuť ?
     
    32
    Práve Button teraz práve zamieril do boxov a svoju zástavku má už aj úspešne za sebou. Vracia sa späť na trať.
     
    32
    No a skoro sme mohli byť svedkami ďalšej kolízie, pomaly už tretej! Ale našťastie tomu tak nie je, Button meirne ťukol do Hamiltona keď sa ho snažil obehnúť. Nič sa však zatiaľ nestalo.
     
    31
    Kamera si práve teraz vybrala tribúny, ktoré nie sú moc zaplnené. Určite veľké sklamanie pre organizátorov.
     
    31
    Priebežne poradie prvých piatych miest: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Vettel, 4. Alonso, 5. Hülkenberg.
     
    30
    Ďalší súboj o lepšiu pozíciu zviedli Vergne s Magnussena, druhý menovaný si svoje miesto postrážil.
     
    29
    Opäť vidíme predbiehanie dopredu Hamiltona, ktorý stratil svoje lepšie pozície, aj tak je úctyhodné ako sa derie z dvadsiateho miesta. Práve teraz predbehol Ricciarda.
     
    28
    Dostali sme informáciu, že Vergne bol potrestaný päť sekundovou penalizáciou stop and go.
     
    28
    Grosjean hlási poruchu s pohonnou jednotkou a zo zápasu napokon radšej odstúpil.
     
    27
    Práve od piateho až po desiate miesto vidíme tuhé boje a krásne manévry. Na prvom mieste žiadna zmena, Rosberg ide naďalej suverénne.
     
    27
    Tak moje slová sa teraz potvrdili a Kimi sa dostal už na deviate miesto. Za sebou nechal Magnussena. Opäť to bol krásny manéver z ľavej strany.
     
    26
    Zaujímavý súboj sme videli na desiatom mieste medzi Vergnem a Räikkönenom, lepšie vzišiel zo súboja Fín a je na desiatom mieste. Za toto je zisk jedného bodu. Kimi pôjde skúšať určite ísť vyššie.
     
    26
    Priebežné poradie na prvých piatych miestach: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Vettel, 5. Alonso. Hamiltonovi napokon moc zástavka v boxox neuškodila a sekundy nestratil.
     
    25
    Je tu ďalšia práca pre komisárov, Vergne a Grosjean sú prešetrovaný za porušenie traťových limitov.
     
    25
    Hamilton dostal pokyn aby sa dostavil do boxov. Získali sme informáciu, že to chce skúsiť len s jednou zástavkou v boxox! Zaujímavá myšlienka, ale ku tomu zrejme nedôjde.
     
    24
    Na prvom mieste k žiadnej zmene stále nedochádza a Rosberg si ide pohodlne svoj závod. Ale ešte je pred nami veľa kôl, aj v minulej VC sa dlho držal a napokon mu vypovedala prevodovka.
     
    23
    Räikkönen si v boxox vymenil gumy na mäkké, zaujímavá stratégia. Predral sa na ďalšie miesto, za sebou tak nechal Sutila.
     
    22
    Teraz sa musel mať na pozore aj Grosjeana, ktorého sa snažil z pravej strany obísť Pérez, svoje miesto si však zatiaľ podržal.
     
    21
    Stále sa viac a viac jazdcov pýta svojich tímov ako to je s tým avizovaním dažďom. Tímy ich upokojujú, že zatiaľ sa nie je čoho báť.
     
    21
    Ďalší kto sa predral o miesto vyššie je Maldonado, za sebou tak nechal Kvjata.
     
    20
    Medzitým však Hamilton padol na tretie miesto, na druhé miesto sa po krásnom predbiehacom manévri dostal Bottas. Tak dúfajme, že uvidíme ešte viac takýchto manévrov.
     
    19
    Zopakujme si priebežne poradie na prvých piatych miestach: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Vettel, 5. Alonso.
     
    18
    Hamiltonovi sa aj naďalej darí a drží sa na druhom mieste. Určite ide veľký závod, to mu nik nemôže vziať. Avšak nutné je podotknúť, že ešte nebol v boxox. Uvidíme, kedy tam tento pilot zájde.
     
    18
    Tak na vozovke sa nám objavilo pár kvapiek, pred veľkou cenou bol avizovaný dážď. Avšak, tímové rádia hlásia, že zatiaľ na radare takúto predpoveď nezaznamenali.
     
    17
    Krásne predbiehacie manévri nám ukazujú všetci dnešný aktéri VC. To sa páči každému divákovi. Hamilton si zaslúži pochvalu, keď sa už z 20.miesta predral na 2.miesto.
     
    16
    Svoju zástavku v boxox má aj zatiaľ prvý pilot Rosberg, ktorý sa aj naďalej drží na prvom mieste. Tak hromadné zástavky v boxox máme zrejme za sebou.
     
    16
    Tak teraz sme videli krásny predbiehací manéver od Vettela, ktorý pekne obišiel hneď dvoch pilotov a pritlačil z ľavej strany Räikkönena, ktorý má na vozidle nejaké problémy.
     
    15
    Priebežné poradie 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Hamilton, 4. Vettel, 5. Alonso.
     
    15
    Hamilton sa práve predral už na tretie miesto. Avšak ani to mu zrejme nestačí a skúša sa dostať ešte vyššie.
     
    14
    Péreze prišiel o svoje piate miesto, pretože sa na neho predral Hamilton! Zatiaľ sledujeme zaujímavú veľkú cenu. Rosberg má stále patrične dobrý odstup od svojich prenasledovateľov.
     
    14
    Uf! Tak skoro sa nám schyľovalo ku ďalšej kolózi, ktorú mohol spôsobiť Hamilton, pretože sa snažil predrať na Räikkönena a dokonca do nehe od zadu aj mierne narazil, napokon sa našťastie nič nestalo.
     
    13
    Piaty pilot v poradí Alonso sa dostavil do boxov a stratí tak nejaké tie sekundy. Dá sa však očakávať, že v týchto chvíľach si to do boxov zamieri viac pilotov.
     
    12
    Priebežné poradie: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Vettel, 4. Alonso, 5. Hülkenberg. Teda moc sa nám toho nezmenilo.
     
    12
    A opäť to skúšal Hamilton na Kimiho, ale ten sa s veľkou dávkou šťastia ubránil. Hamilton sa však určite bude skúšať aj naďalej.
     
    11
    Teraz sa to Ricciardovi podarilo a obehol Fína. Na tohto jazdca sa snaží predrať aj Hamilton, Kimi mu to však zatiaľ neumožnil.
     
    11
    Vynikajúci manéver vo výjazde predviedol Riccardo a nedovolil Hamiltonovi ho predbehnúť! Riccardo sa snaží teraz obehnúť Räikkönena. Tak v týchto pozíciach vidíme krásne súboje o lepšie priečky.
     
    10
    Hamilton sa aj naďalej skúša predrať čo najvyššie, avšak prepásol ten správny moment na obehnutie z ľavej strany.
     
    10
    Prišla správa od komisárov, ktorý prešetrili situáciu z úvodnej kolízie, že aktérov nebudú nijak trestať. Rosberg naďalej na prvom mieste a získava ďalšie cenné sekundy.
     
    9
    Hamilton dostal pokyn od svojho tímu aby sa pokúsil prebiehať aj naďalej, pred ním sa momentálne drží Riccardo.
     
    9
    Z tímového rádia Hülkenberg sme sa dozvedeli, že v zátačkách pociťuje nedotáčavosť. Zrejme zájde čo chvíľa do boxov to dať do poriadku.
     
    8
    Nico Rosberg dáva jedno najrýchlejšie kolo za druhým a jeho náskok pred druhým Bottasom je už skoro 4 sekundy. Avšak, sme ešte len v úvode závodu, uvidíme ako sa to bude postupne vyvíjať.
     
    7
    Nico Rosberg sa aj naďalej drží na prvej pozícii a svoj náskok pred svojim prenasledovateľom z druhého miesta, ktorým je Bottase má už 2,5 sekundy.
     
    6
    Systém DRS bol v tejto chvíľu aktivovaný a tak sa jazdci môžu pokúsiť prebiehať svojich súperov. Komisári zatiaľ prešetrujú kolíziu jazdcov hneď v úvode.
     
    5
    Priebežne poradie jazdcov: 1. Rosberg, 2. Bottas, 3. Vettel, 4. Alonso, 5. Hülkenberg.
     
    5
    Zatiaľ nie sme svedkami veľkého prebiehania. Nico Rosberg sa aj naďalej drží na prvom mieste, jediný kto sa stále snaží o veľké predbiehanie dopredu je Hamilton.
     
    4
    Tak dostali sme informáciu že Magnussen bude v závode po krátkej zástavky v boxox v závode porkačovať. Hamilton sa už predral na 13.miesto.
     
    3
    Nemec Nico Rosberg napokon zajazdil veľké kolo a drží sa stále na prvom mieste. Postupne sa zo spodných pozícii derie dopredu Hamilton.
     
    2
    Massa tak napokon závod nedokončí! Veľká smola pre tohto jazdca.
     
    2
    Preteky sú v tejto chvíli už reštartované. Massa je napokon v poriadku a odkráčal po svojich. Na prvom mieste sa stále drží Rosberg. Safety car je už v boxe.
     
    1
    Aktérmi tejto veľkej nehody sú Magnussen, ktorý sa dostal do zrážky s Massou, ktorý napokon preletel vdzuchom. Tak uvidíme, ako na tom napokon je.
     
    1
    Na trať práve vyrazilo safety car! Závod sa tak musí prerušiť a to sa nedokončilo ešte ani prvé kolo.
     
    1
    Tak to je neuveriteľné! Opakuje sa nám situácia z minulej VC a to taká, že hneď v úvode sme svedkami opäť veľkej zrážky monopostov.
     
    1
    Veľká Cena Nemecka sa práve začala, na prvom mieste sa naďalej drží Rosberg, odštartoval famózne.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Monoposty F1 odštartovali do zahrievacieho kola!
     
    Pred závodom sme získali informáciu, že Hamilton musí napokon štartovať až z 20.miesta, pôvodne mal z 15.miesta, ale jeho tímoví mechanici mu menili motor a tak musí štartovať napokon až z 20.miesta.
     
    Ešte raz vítam všetkých divákov, ktorý sa rozhodli sledovať tento prenos. Do samotného začiatku nám ostáva už len chvíľa. Monoposty F1 ešte predtým odštartujú do zahrievacieho kola.
     
    Vítam všetkých priaznivcov rýchlych kolies a moto športu, ktorý sa rozhodli sledovať náš online prenos z 10.závodu tohtoročnej Veľkej ceny F1, ktorý sa dnes uskutoční v Nemecku. Začiatok závodu je naplánovaný na 14:00. Všetci ste na sledovanie tohto prenosu pozvaný.

    19.7.2014, teda v sobotu sa uskutočnila kvalifikácia, v ktorej musel po havarovaní odstúpiť Lewis Hamilton, víťaz predchádzajúceho závodu. Dostal hodiny a vrazil do ochranných bariéry. Závod sa po tom na trošku dlhšie prerušil, kvôli viacerým červeným vlajkám.

    Okrem Hamiltona nedokončili kvalifikáciu ani Sutil, Bianchi, Maldonado, Kobajaši, Chilton a Ericsson. Najviac zrejme prekvapilo, že do destiatky najlepších sa nekvalifikoval Hamilton, ale ani Button, Räikkönen, Vergne, Gutiérrez a Grosjean.

    Z prvého miesta pole position bude štartovať domáci Nico Rosberg a v prvej rade ho doplní Valtteri Bottas. Z druhej rady budú štartovať Felipe Massa a Kevin Magnussen.

    Esteban Gutiérrez príde o 3 pozície na štarte, pretože pri predchádzajúcej VC v Británii zavinil nehodu s Maldonadem.

    Priebežne poradie troch prvých miest VC:
    Nico Rosberg – 165 bodov
    Lewis Hamilton – 161 bodov
    Daniel Ricciardo – 98 bodov

    Pohár konštruktérov:
    Mercedes – 326 bodov
    Red Bull – 168 bodov
    Ferrari – 83 bodov

    Čo sa týka trate, tak tá bude mať 67 kôl a okruh Hockenheimring má 4 574 metrov. Traťový rekord tu patrí Kimimu Räikkönenovi a prvenstvo tu bude obhajovať Sebastian Vettel.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.

    Miroslav Revaj