14. etapa Grenoble - Risoul Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) (kon.)
koniec udalosti
14. etapa Grenoble - Risoul

Rafal Majka (Saxo-Tinkoff)

Sobota 19.07.2014, 12:10Tour de France
     
    Petra Sagana už máme takisto v cieli, kde prišiel so stratou viac ako dvadsať minút. Pre divákov pridal svoju tradičnú parádičku na zadnom kolese.
     
    V cieli už máme aj Peťa Velitsa, ktorý dnes prišiel na cieľový kopec na 39. mieste so stratou viac ako desiatich minút. V celkovom poradí ostáva na 26. mieste.
     
    46,0
    Stúpanie sa nachádza vo svojej záverečnej fáze. Peter Sagan si nasadil veľmi kvalitné tempo a zatiaľ sa ešte drží na chvoste pelotónu.
     
    49,0
    Cyklisti NetAppu sa po chvíľkovom odstúpení do úzadia opäť vrátili na špicu pelotónu, ktorý už pohltil Petra Sagana.
     
    59,0
    Pred začiatkom náročného stúpania prešli pretekári občerstvovacou zónou. Peter Sagan sa zatiaľ drží na chvoste skupiny utečencov. Na čele pelotónu neúnavne pracuje nemecký tím NetApp-Endura.
     
    71,0
    Peťa Sagana jazdiaceho v úniku postretli drobné nepríjemnosti. Predné koleso s defektom však jeho mechanici dokázali veľmi rýchlo vymeniť a Tourminator tak môže pokračovať na špici preteku.
     
    97,0
    Peter Sagan dnes predvádza veľmi sympatický výkon a je jasné, že minimálne do začiatku najťažšieho stúpania dňa na Col d´Izoard by sa mal v úniku udržať.
     
    125,5
    Odkedy Tour de France predstavila nové bodovanie pre bodovaciu súťaž v roku 2012, Peter Sagan jej dominuje každým rokom viac. V roku 2012 ju vyhral si ziskom 421 bodov a náskokom 141 bodov pred André Greipelom. V roku 2013 nazbieral 409 bodov, čo bolo o 97 viac ako mal Mark Cavendish. Po šprintérskej prémii v La Paute má na svojom konte 361 bodov, pokým Bryan Coquard o 171 bodov menej a to ešte zostáva do konca Tour 7 etáp.
     
    158,0
    Peter Sagan má jasný zámer a to vyhrať šprintérsku prémiu. Pomáhať mu bude aj jeho tímový kolega Alessandro De Marchi, ktorý bol najbojovnajším pretekárom včerajšej etapy.
     
    Petra Sagana by zas mohla zaujímať šprintérska prémia, ktorá je ešte pred prvým stúpaním v La Paute. Je však otázne, či to stojí zato a či nie je pre Slováka lepšie šetriť sily na zajtrajšiu rovinatú etapu, kde by mohol bojovať o víťazstvo v Nimes.
     
    Peter Sagan po 13.etape povedal, že je rád, že má tento deň za sebou, keďže veľké teplo robilo aj jemu veľké problémy.

    Martin Platko

    Michal Bakoš