14. etapa Grenoble - Risoul Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) (kon.)
koniec udalosti
14. etapa Grenoble - Risoul

Rafal Majka (Saxo-Tinkoff)

Sobota 19.07.2014, 12:10Tour de France
     
    Z našej strany je to na dnes už definitívne všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a pozývame vás sledovať zajtrajšiu etapu, ktorá by sa mala skončiť hromadným dojazdom. Pekný zvyšok soboty. (17:51:06)
     
    Priebežné poradie po štrnástej etape

    1. Vincenzo NIBALI (It./Astana) 61 hodin, 52 minut a 54 vteřin
    2. Alejandro VALVERDE (Šp./Movistar) +4:37
    3. Romain BARDET (Fr./Ag2r La Mondiale) +4:50
    4. Thibaut PINOT (Fr./FDJ.fr) +5:06
    5. Tejay VAN GARDEREN (USA/BMC) +5:49
    6. Jean-Christophe PÉRAUD (Fr./Ag2r La Mondiale) +6:08
    7. Bauke MOLLEMA (Niz./Belkin) +8:33
    8. Leopold KÖNIG (ČR/NetApp-Endura) +9:32
    9. Laurens TEN DAM (Niz./Belkin) +10:01
    10. Pierre ROLLAND (Fr./Europcar) +10:48.

    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Joaquim Rodriguez (Kaťuša)
    Biely dres: Romain Bardet (Ag2r)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy: Alessandro De Marchi (Cannondale)
     
    Petra Sagana už máme takisto v cieli, kde prišiel so stratou viac ako dvadsať minút. Pre divákov pridal svoju tradičnú parádičku na zadnom kolese.
     
    Domáca krajina má v najlepšej desiatke už štyroch pretekárov, na desiate miesto sa totiž dokázal dostať Pierre Rolland.
     
    V cieli už máme aj Peťa Velitsa, ktorý dnes prišiel na cieľový kopec na 39. mieste so stratou viac ako desiatich minút. V celkovom poradí ostáva na 26. mieste.
     
    Rafal Majka – víťaz štrnástej etapy
     
    Konečné poradie 14. etapy

    1. Rafal MAJKA (Pol./Tinkoff-SAXO) 5:08:27
    2. Vincenzo NIBALI (It./Astana)
    3. Jean-Christophe PÉRAUD (Fr./Ag2r La Mondiale)
    4. Thibaut PINOT (Fr./FDJ.fr)
    5. Romain BARDET (Fr./Ag2r La Mondiale)
    6. Tejay VAN GARDEREN (USA/BMC)
    7. Frank SCHLECK (Luc./Trek Factory Racing)
    8. Laurens TEN DAM (Niz./Belkin)
    9. Leopold KÖNIG (ČR/NetApp-Endura)
    10. Alejandro VALVERDE (Šp./Movistar)
     
    Zaujímavá situácia nám nastala v súťaži o bodkovaný dres. Majka a Rodriguez majú v tomto momente rovnaký počet bodov, a tak nás aj v tejto klasifikácii čaká zaujímavé zápolenie. Do cieľa prišiel už aj vytrápený De Marchi, ktorý aj dnes získal ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy.
     
    Štrnásta etapa sa skončila.
     
    Cieľ
    Richie Port nadviazal na svoje nelichotivé vystúpenie zo včerajška a dnes prišiel do cieľa so stratou piatich minút.
     
    Cieľ
    Alejandro Valverde, ktorý dnes mal krízu, si dokázal udržať druhé miesto za Nibalim. Španielsky pretekár finišoval pred Leom Königom na deviatom mieste. Český pretekár opäť predviedol výborný výkon a posunie sa v celkovej klasifikácii.
     
    Cieľ
    Druhý finišoval Vincenzo Nibali pred francúzskym borcom Jeanom-Christophe Peraudom. Najväčší kandidáti na víťazstvo klasifikácie do 25 rokov, Bardet a Pinot finišovali v zhodnom čase.
     
    Cieľ
    Rafal Majka včera finišoval na druhom mieste, dnes predviedol ešte o triedu lepší výkon a na vrchole cieľového stúpania sa teší zo zisku etapového vavrínu, ktorý je vôbec prvým pre Saxo na 101. ročníku Starej Dámy.
     
    0,8
    Leo König sa odpútal od dvojice Movistaru. Strieborná pozícia celkovej klasifikácia Alejandra Valverdeho je výrazne ohrozená.
     
    1,0
    Majka má do cieľa už len posledný kilometer. Poľský pretekár má tridsať sekundový náskok a s najväčšou pravdepodobnosťou sa stane víťazom štrnástej etapy!
     
    1,6
    Pretekári momentálne prechádzajú najtvrdšími pasážami cieľového kopca. Majkovi by to už malo vystačiť do cieľa. Nibali s Peraudom by mali skončiť v etape na pódiu. König, Valverde a Rolland nestačia Van Garderenovi s Pinotom, ktorí si od nich odskočili.
     
    2,0
    Valverde s Van Garderenom sa však neodpútali a sú späť v skupine s Rollandom, Pinotom, či Königom. Majka má pred Nibalim a Peraudom približne polminútový náskok.
     
    3,0
    Rafal Majka to má veľmi dobre rozohraté. Uvidíme, či mu to vystačí až do cieľa a tým pádom až na vytúžené etapové víťazstvo. Za momentálne vedúcim pretekárom etapy je Nibali s Peraudom. Zo skupiny ostatných favoritov zaútočil spoločne s Valverdem aj Van Garderen, ktorý sa atakom na 101. ročníku prezentuje vôbec po prvý raz.
     
    3,6
    Rolland sa neustále dvíha zo sedla a chce zvýšiť tempo v hlavnej skupine. Čo je však dôležitejšie, zdvihol sa aj Vincenzo Nibali, ktorého sa chytil len Peraud.
     
    4,4
    Zo skupiny hlavných favoritov sa o tak pokúsil Pierre Rolland, jeho zadného kolesa sa okamžite zachytil Peraud. Tento atak však nič výraznejšie nespôsobil. Pinot, Nibali, či König si ich relatívne pohodlne doskočili.
     
    4,5
    Majka ide naozaj fantasticky. Za Poliakom je spoločne s De Marchim Joaquim Rodriguez. Toto duo sa však už poriadne trápi a o chvíľku bude pohltené skupinou okolo Nibaliho.
     
    5,0
    Majka má pred Nibaliho skupinou približne 50 sekundový náskok. Hlavných favoritov stále ťahá pretekár AG2R, domestik Romaina Bardeta, ktorý určuje tempo od začiatku cieľového Montée de Risoul.
     
    6,0
    Tempu favoritov už nestačí Belgičan Jurgen Van Den Broeck. Medzi najlepších vrchárov sa dokázal dotiahnuť aj Pierre Rolland, ktorý dnes doposiaľ nebol veľmi viditeľný.
     
    7,4
    Majka nasadil fantastické tempo. Poľský pretekár pôvodne na Tour ani nemal štartovať, nakoľko absolvoval v máji Giro. Po ťažšom začiatku Starej Dámy v Alpách naplno preukazuje svoj potenciál.
     
    8,0
    De Marchi však už toho má predsa len už dosť, Majka sa ho bez výraznejších ťažkostí striasol. Za týmto duom by sa mal nachádzať Joaquim Rodriguez.
     
    9,0
    Alessandro De Marchi chce byť po druhý raz v rade vyhlásený za najbojovnejšieho pretekára etapy, o čom svedčí to, že nastúpil a odpútal sa od Serpu. Talianskeho pretekára z Cannondale-u doskočil Rafal Majka (Saxo-Tinkoff).
     
    9,5
    S blížiacim sa vrcholom záverečného stúpania sa zdá byť čoraz reálnejšie, že etapový vavrín zaznamená niekto zo skupiny najlepších vrchárov.
     
    10,0
    Serpa s De Marchim si pred osmičkou kolegov z úniku vytvorili mierny náskok. Zozadu sa však blíži skupina hlavných favoritov, ktorú fantasticky ťahajú pretekári AG2R.
     
    11,1
    Najagresívnejší jazdec včerajška, Alessandro De Marchi, bojuje fantastickým spôsobom aj dnes. Počas predchádzajúceho stúpania sa veľmi trápil, teraz si však nastúpil. Jeho atak zachytil Serpa.
     
    11,7
    Obrázok, ktorý sme videli aj včera – Richie Porte na začiatku stúpania nestačí tempu skupiny favoritov a prepadá sa nižšie a nižšie. Dva alpské dni nezachytili austrálskeho pretekára v dobrej pohode.
     
    13,0
    Deviatka utečencov je už na úpätí cieľového stúpania, kam prichádza s náskokom jednej minúty. Najlepšie sa z nej javí pretekár Lampre-Merida, José Serpa.
     
    16,6
    Pred skupinou favoritov sa nachádza desiatka cyklistov, ktorej náskok má neustále klesaujúcu tendenciu. Najväčšiu tímovú podporu majú v hlavnom poli Bardet s Peraudom, z AG2R sú tam k nim ešte dvaja ďalší pretekári.
     
    17,6
    2. horská prémia HC kategórie na Col d'Izoard

    1. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) 25 b
    2. Rafal Majka (Pol./Tinkoff-SAXO) 20 b.
    3. Mikel Nieve (Šp./Sky) 16 b.
    4. Jesus Herrada (Šp./Movistar) 14 b.
    5. Simon Yates (Brit./Orica GreenEdge) 12 b.
    6. Geraint Thomas (Brit./Sky) 10 b.
    7. Alessandro De Marchi (It./Cannondale) 8 b.
    8. José Serpa (Kol./Lampre-Merida) 6 b.
    9. Steven Kruijswijk (Niz./Belkin) 4 b.
    10. Amaël Moinard (Fr./BMC) 2 b.
     
    Takto atakoval v zjazde Bardet
     
    20,0
    Na cieľové stúpanie sa začnú pretekári štverať už za necelých desať kilometrov. Thomas dlhú dobu jazdí na špici uniknutej skupinky a nedovoľuje skresanie rozdielu medzi utečencami a skupinou favoritov.
     
    24,9
    Taaramae, Kangert, Roche sú takisto v skupinke favoritov. Zozadu na túto skupinu dorážajú aj borci BMC. To, čo jazdi AGR2 na chvíľku rozdelili, sa opäť spojilo a vytvorilo početnejšiu skupinu favoritov.
     
    27,5
    Nástupy v hlavnej skupinky zvýšili celkové tempo, čo sa prejavilo na stiahnutý náskoku vedúcich pretekárov pod hranicu dvoch minút.
     
    30,0
    Nástup si stačil doraziť aj Van Garderen s Baukem Mollemom. Za skupinou utečencov máme teda týchto pretekárov: Nibali, Scarponi, Fuglsang, Van Garderen, Bauke Mollema, Bardet, Pinot, Peraud, Valverde.
     
    32,0
    Hlavná skupinka sa v zjazde poriadne rozdelila. Na jej čele sa osamostatnila spomenutá štvorica, na ktorú sa dotiahol Alejandro Valverde a zozadu doráža aj Thiabaut Pinot.
     
    34,0
    Bardetov nástup dokázala zachytiť dvojica z Astany, samozrejme, aj Vincenzo Nibali, ktorý patrí medzi najlepších zjazdárov svetového pelotónu.
     
    37,0
    V zjazde sa snaží zaútočiť spoločne so svojim tímovým kolegom už v prenose spomínaný Romain Bardet, ktorého atak spôsobil v skupinke favoritov poriadny rozruch.
     
    38,0
    Hlavné pole sa už značne rozdelilo. Ostali v ňom už len lídri jednotlivých tímov. Niektorí z nich majú pri sebe ešte domestika, no veľa takých tam nenájdeme.
     
    Joaqium Rodriguez je virtuálnym lídrom vrchárskej klasifikácie
     
    42,0
    Vedúca skupinka sa nám v posledných metroch horskej prémie roztrhala. Uvidíme, či sa to v zjazde opäť všetko spojí.
     
    43,0
    Nibalimu ostala po ruke dvojica azda najlepších domestikov, ktorých v pelotóne Tour nájdeme, Scarponi a Jakob Fuglsang. Tí by mali za normálnych okolností aj na to, byť v celkovom poradí v najlepšej desiatke.
     
    44,5
    Španielsky pretekár Joaqium Rodriguez vyšiel na najvyšší bod 101. ročníka Starej Dámy ako prvý zo všetkých pretekárov. Body do súťaže vrchárov opäť získal bez boja, druhý preťal pomyselnú pásku Rafal Majka.
     
    45,0
    Pelotón sa v posledných kilometroch náročného stúpania výrazne okresáva. Tempu už nestačil Voeckler, trápi sa aj Michal Kwiatkowski, či Faria Da Costa.
     
    Alessandro De Marchi sa prezentoval v úniku aj včera, dnes to tak má podstatne ťažšie
     
    46,0
    Stúpanie sa nachádza vo svojej záverečnej fáze. Peter Sagan si nasadil veľmi kvalitné tempo a zatiaľ sa ešte drží na chvoste pelotónu.
     
    47,0
    Vo vedúcej skupinke, ktorej náskok sa v posledných minútach pohybuje na konštantnej úrovni, sa musí ísť celkom vysoké tempo, nakoľko nestačí ani výborný vrchár Saxa-Tinkoff, Nicolas Roche.
     
    48,0
    Čelnú skupinku momentálne vedie na špici jeden z pretekárov Sky, ktorí po Porteho strate dostali voľnú ruku a mohli si tak vyraziť do úniku.
     
    49,0
    Cyklisti NetAppu sa po chvíľkovom odstúpení do úzadia opäť vrátili na špicu pelotónu, ktorý už pohltil Petra Sagana.
     
    50,0
    Práve lídra tímu AGR, Romaina Bardeta, ktorému patrí tretie miesto celkovej klasifikácie, čaká veľký súboj s krajanom Thibautom Pinotom o biely dres. V tejto súťaží má Bardet len trinásť sekundový náskok, takže dnes bude mať, čo robiť, aby si líderstvo v tejto súťaži ustrážil.
     
    51,0
    V popredí pelotónu sa nachádzajú aj pretekári domáceho tímu AG2R, ktorý má vo svojom stredu vynikajúcich vrchárov Perauda a Bardeta, zásluhou ktorých zatiaľ francúzsky celok vedie klasifikáciu tímov.
     
    52,0
    Práca tímu NetApp, ktorý vytváral tempo od predchádzajúceho zjazdu, sa na čele hlavnej skupinky v tomto momente skončila. Opäť to tak všetko ostane na Astane, ku ktorej by sa mohol vysunúť i Movistar.
     
    53,0
    Zajtra čaká pretekárov rovinatá etapa, takže opäť deň pre Kittela, Greipela, či Petra Sagana, ktorí už dnešnú etapu vypustili a budú sa v jej zvyšnom priebehu pripravovať na zajtrajšok.
     
    Na túto stenu momentálne cyklisti stúpajú
     
    56,0
    V stúpaní sa zatiaľ nedeje nič zaujímavé z hľadiska celkovej klasifikácie, všetci pretekári sa držia v hlavnom poli, kde by mal byť po ruke Van Garderenovi aj Peter Velits. Vedúca skupinka je kompaktná, okrem Sagana z nej vypadol Timmer z Giantu-Shimano.
     
    57,0
    Na čelo uniknutej skupinky sa vysunuli dvaja pretekári tímov Sky, Saxo-Tinkoff, či Serpa z Lampre, teda papierovo najlepších vrchári z partie utečencov, ktorí navýšili tempo. Rozdiel medzi nimi a pelotónom, v ktorom už prebiehajú selekcie, opäť stúpol k hranici troch minút.
     
    58,0
    To, čo sa dalo predpokladať, sa aj stalo skutočnosťou. Peter Sagan splnil svoj hlavný cieľ v dnešnej etapy, vyhral rýchlostnú prémiu a v náročnom stúpaní už zvesil nohy. Žilinský rýchlík tak príde do cieľa vo svojom tempe.
     
    59,0
    Pred začiatkom náročného stúpania prešli pretekári občerstvovacou zónou. Peter Sagan sa zatiaľ drží na chvoste skupiny utečencov. Na čele pelotónu neúnavne pracuje nemecký tím NetApp-Endura.
     
    60,0
    Cyklisti majú za sebou už tri hodiny v sedle. Priemerná rýchlosť dnešnej etapy je zatiaľ 34.7km/h.
     
    64,0
    Už za pár kilometrov začnú pretekári z úniku stúpať na najťažší kopec dnešného dňa a vôbec celej Tour de France, Col d'Izoard, ktorého vrchol leží 2360 metrov nad morom. Táto horská prémia je zaradená do najťažšej HC kategórie.
     
    68,0
    Richie Port v rozhovore po včerajšej etape, v ktorej výrazne stratil a vypadol z elitnej desiatky, priznal, že celková klasifikácia je z jeho pohľadu už pase. Austrálsky pretekár sa tak chce vo zvyšnom priebehu Tour sústrediť na zisk etapového víťazstva.
     
    70,0
    Na vrchole stúpania mali utečenci náskok presahujúci hranicu piatich minút. Pelotón však v zjazde pracoval omnoho aktívnejšie a svoje manko stiahol takmer o polovicu.
     
    71,0
    Peťa Sagana jazdiaceho v úniku postretli drobné nepríjemnosti. Predné koleso s defektom však jeho mechanici dokázali veľmi rýchlo vymeniť a Tourminator tak môže pokračovať na špici preteku.
     
    74,0
    Odkedy sa na špicu hlavného balíka vysunuli pretekári NetApp-u, náskok početnej uniknutej skupinky sa za pár kilometrov výrazným spôsobom skresal.
     
    77,0
    Náskok vedúcej skupinky v zjazde neustále klesá. Momentálne sa pohybuje rozdiel medzi pelotónom a utečencami na hranici štyroch minút.
     
    80,0
    S vytváraním tempa hlavného balíka v týchto momentoch Astane pomáhajú borci z tímu NetApp, čo jasne signalizuje, že v závere dnešnej etapy sa môžeme opäť tešiť na aktivitu českého cyklistu Lea Königa, ktorý včera ukázal svoje vynikajúce vrchárske schopnosti.
     
    84,0
    Hlavný balík vedia v zjazde Astana, ktorá má na špici pelotónu zoradených takmer všetkých svojich pretekárov. Na konci vláčiku kazašského celku sa pohybuje žltý muž Tour, Vincenzo Nibali.
     
    88,5
    1.horská prémia 1.kategórie na Col du Lautaret:

    1. Joaquim Rodriguez (Katusha), 10 bodov
    2. Rafal Majka (Tinkoff), 8
    3. Nicolas Roche (Tinkoff), 6
    4. José Serpa (Lampre), 4
    5. Alessandro De Marchi (Cannondale), 2
    6. Christophe Riblon (AG2R), 1
     
    89,5
    Purito vyhral prvú horskú prémiu a znížil stratu na Nibaliho vo vrchárskej súťaži.
     
    90,5
    Hlavný balík stráca na utečencov pred začiatkom zjazdu 4 minúty a 59 sekúnd.
     
    92,0
    Vedúca skupina prešla počas druhej hodiny dnešnej etapy 29,3 kilometrov. Doterajšia priemerná rýchlosť je 35,4 km/h.
     
    94,0
    Teraz už nasleduje spomínaný dlhý zjazd do mesta Briancon, kde bude občerstvovacia zóna. Viacerí pretekári sa pred týmto 30 km dlhým klesaním zapínajú alebo používajú noviny, aby neprechladli. Vrchol Col du Lautaret je v nadmorskej výške 2058 metrov nad morom a spomínaný Briancon vo výške 1191 metrov.
     
    95,0
    Joaquim Rodriguez bez problémov a boja získava 10 bodov za víťazstvo na horskej prémie 1.kategórie -Col du Lautaret!
     
    95,5
    Podľa oficiálnych informácii bol Arnaud Démare na návšteve v karavane preto lebo je chorý a má žaludočné problémy. Teraz je už však späť na trati a pomáha mu Michael Delage.
     
    96,0
    Utečenci sú len 1 kilometer od vrcholu Col du Lautaret!
     
    96,5
    Cyklisti si od fanúšikov vzali noviny, ktoré sú pre nich dôležité do zjazdu, ktorý príde. Pelotón ide rýchlosťou len 15 km/h a tak ich strata na únik narastá. Pre šprintérov ako Greipel a Kittel je to len a len dobre, keďže stále ešte neodpadli.
     
    97,0
    Peter Sagan dnes predvádza veľmi sympatický výkon a je jasné, že minimálne do začiatku najťažšieho stúpania dňa na Col d´Izoard by sa mal v úniku udržať.
     
    97,5
    Boj o prvú horskú prémiu je na spadnutie, najväčším súperom Rodrigueza v úniku by mal byť Alessandro De Marchi. Náskok úniku je už viac ako 5 minút.
     
    98,5
    Pri stúpaní sa podľa očakávania aj poriadne ochladilo. Momentálne sa teplota vo výške zhruba 1900 metrov nad morom pohybuje okolo 15 stupňov Celzia. Niečo podobné zažili pretekári v prvých troch etapách v Anglicku a to tam neboli takéto kopce.
     
    99,5
    Pretekári majú za sebou 77 kilometrov dnešnej etapy, už len 5 ich delí od vrcholu Col du Lautaret, na ktorý si brúsi zuby Joaquim Rodriguez.
     
    100,0
    Francúzi z departmentu Hautes-Alpes sa nenechali zahanbiť a pri krajniciach predvádzajú svoju kreativitu.
     
    100,5
    Pretekári si vyskúšali aj jazdu cez tunel.
     
    102,0
    Tak to zaujímavá situácia. Arnaud Démare sa odpojil z pelotónu a šiel do karavanu pri ceste. Je možné, že potreboval odskočiť na toaletu.
     
    103,0
    Čelná skupina prešla krásnou dedinkou La Grave a teraz sa nachádzajú v Tunnel du Serre du Coin a hneď po ňom nasleduje Tunnel des Ardoisiéres.
     
    104,0
    Do cieľa zostáva 104 kilometrov, na vrchol Col du Lautaret 10 kilometrov, Peter Sagan sa drží na konci 17-člennej skupiny. Ich náskok stúpol na 4:41.
     
    106,0
    Poďme si niečo povedať o Col du Lautaret, na ktorý teraz cyklisti stúpajú. Tento rok sa na Lautaret stúpa už po 11-krát v histórii Tour de France, ale je to len druhý krát, čo má status prémie 1.kategórie. Po prvýkrát sa na neho stúpalo v roku 1950, kedy túto prémiu vyhral Alpo Lazarides, ale v cieli bol prvý Raphael Geminiani.
     
    107,0
    Medzičasom stúpol rozdiel medzi pelotónom a únikom na 4 minúty a 28 sekúnd. Najbližší kilometer stúpania bude len s prevýšením 2,2% a tak to nie je nič ťažké.
     
    109,0
    Dnešným špeciálnym hosťom Tour de France je francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý sa pripojí do auta Christiana Prudhomma po vrchole stúpania na Col de Lautaret v Le Monêtier-les-Bains, presne 94,5 km pred cieľom.
     
    110,0
    Polovicu stúpania na prvú horskú prémiu dňa už majú utečenci za sebou a čoskoro aj druhú hodinu dnešnej etapy. Peter Sagan sa stále dokáže držať v úniku, ak by sa mu podarilo vydržať až do vrcholu tak by si mohol v dlhom zjazde, ktoré on má rád, oddýchnuť.
     
    111,0
    Jeden z tejto početnej vedúcej skupiny, José Serpa, musel byť ošetrovaný, ale príliš ho to nezdržalo a Kolumbijčan už pokračuje.
     
    112,0
    Dážď podľa všetkého nie je až taký silný. 17-členná skupina na čele s Joaquimom Rodriguezom rýchlo stúpajú na Col du Lautaret, ich náskok činí 4 minúty a 3 sekundy. Pelotón si ich stále kontroluje.
     
    113,0
    Vo vedúcej skupine panuje veľmi dobrá nálada. Peter Sagan dokonca vtipkoval s Joaquimom Rodriguezom.
     
    114,0
    Priemerná rýchlosť sa stále drží na 38 km/h, ale na ďalších kilometroch by to malo klesať. Strata hlavnej skupiny, ktorú vedie Astana klesla opäť pod hranicu 4 minút.
     
    115,5
    Síce je 25 stupňov Celzia, ale pri stúpaní začína pršať. To by však pretekárom nemalo až tak vadiť, keďže sú v okolí lesov. Nepríjemnejšie už môže byť klesanie z Col du Lautaret a zmeny teploty.
     
    117,5
    Čelná skupina sa už presunula do depertmentu Hautes-Alpes, ktorý je známy hlavne lyžovaním. Táto oblasť taktiež ponúka nádhernú prírodnú scenériu, mnoho vodopádov a jazier.
     
    119,0
    Prvých desať kilometrov stúpania na prvú horskú prémiu majú už pretekári z úniku za sebou. Kamery si vzal z pelotónu na paškál Michala Kwiatkowskeho, ktorý ani dnes nevyzerá dobre.
     
    121,0
    Manko hlavnej skupiny sa stále zvyšuje. Nibaliho nikto z úniku neohrozuje a tak mu nevadí ani strata viac ako 4 minút.
     
    122,0
    Posledné dni sa vo veľmi dobrom svetle prezentoval Rafal Majka. Ten skončil včera na druhom mieste za víťazným Nibalim. Práve tento Poliak mal byť náhradou za Romana Kreuzigera, ktorý pre nezhody v biologickom pase nemohol na Tour štartovať. Majka štartoval tento rok aj na Gire, kde skončil na výbornom 6.mieste. Na Tour de France to na niečo podobné nevyzerá, keďže na Nibaliho stráca už takmer 2 hodiny.
     
    123,0
    Katalánec Rodriguez teraz rieši technické problémy pri tímovom vozidle. Ide o už skôr spomínanú vysielačku. Snáď mechanik všetko vyriešil. Skupina v úniku si stále drží náskok 3 minúty a 40 sekúnd.
     
    124,0
    Na Col du Lautaret už začal stúpať aj pelotón. Jakob Fuglsang je jeden z pretekárov Astany, ktorí sú na čele pri Nibalim.
     
    125,5
    Odkedy Tour de France predstavila nové bodovanie pre bodovaciu súťaž v roku 2012, Peter Sagan jej dominuje každým rokom viac. V roku 2012 ju vyhral si ziskom 421 bodov a náskokom 141 bodov pred André Greipelom. V roku 2013 nazbieral 409 bodov, čo bolo o 97 viac ako mal Mark Cavendish. Po šprintérskej prémii v La Paute má na svojom konte 361 bodov, pokým Bryan Coquard o 171 bodov menej a to ešte zostáva do konca Tour 7 etáp.
     
    126,5
    Prvé stúpanie dnešného dňa na Col du Lautaret bude dlhé spomínaných 34 kilometrov s priemerným prevýšením 3,9% a je označené ako 1.kategória. Vrchol je vo výške 2058 metrov nad morom.
     
    127,5
    Utečenci už začali 34 km dlhé stúpanie na vrchol Col du Lautaret
     
    128,5
    Španiel Nieve sa už vrátil do čelnej skupiny, tá má náskok 3 minúty a 15 sekúnd.
     
    130,0
    Šprintérska prémia – La Paute:

    1. Peter Sagan (SR/Cannondale) 20 bodov
    2. Alessandro De Marchi (IT/Cannondale) 17 b.
    3. Geraint Thomas (Brit./Sky) 15 b.
    4. Steven Kruijswijk (Niz./Belkin) 13 b.
    5. Simon Yates (Brit./Orica GreenEdge) 11 b.
    6. Armäel Moinard (BMC) 10 b.
    7.Jesus Herrada Lopez (Šp./Movistar) 9 b.
    8. Nicolas Edet (Fr./Cofidis) 8 b.
    9. Albert Timmer (Niz./Giant-Shimano) 7 b.
    10. Christophe Riblon (Fr./Ag2r La Mondiale) 6 b.
    11. Cyril Gautier (Fr./Europcar) 5 b.
    12. Rafal Majka (Pol./Tinkoff-SAXO) 4 b.
    13. Nicholas Roche (Austr./Tinkoff-SAXO) 3 b.
    14. José Serpa (Kol./Lampre-Merida) 2 b
    15. Rein Taaramäe (Est./Cofidis) 1 b
     
    131,5
    Za nami je prvá hodina dnešnej etapy, v ktorej prešla sedemnásťčlenná skupiny utečencov 41,5 km.
     
    133,0
    V prednej skupiny dostal defekt Mikel Nieve z tímu Sky a po výmene bicykla sa snaží utečencov dostihnúť.
     
    134,0
    Problémy s vysielačkou mal Joaquim Rodriguez a ešte pred ním aj Leopold Konig.
     
    135,5
    Pred štartom dnešnej etapy odpovedal na otázky novinárov aj skôr spomínaný Romain Bardet: "Do Paríža je stále dlhá cesta. Musím zostať sústredený. Dnes ma čaká kráľovská Alpská etapa a Pyreneje ešte len prídu. Bude tam veľa kopcov, ktoré môžu narobiť veľké rozdiely. Verím mojim tímovým kolegom, od štartu robia veľmi dobrú prácu. Na štartovej čiare ešte pre francúzsku televíziu povedal, že spal dobre a na Tour de Fracnce je dôležité sa nikdy nevzdávať. "
     
    137,0
    Peter Sagan spoločne s Alessandrom De Marchim prešli ako prví cieľom šprintérkej prémie v La Paute. Sagan tak po zisku 20 bodov vedie v bodovacej súťaži o 170 bodov pred druhým Coquardom. Nikto z úniku nerobil pretekárom tímu Cannondale problémy.
     
    138,0
    Do šprintérskej prémie chýba posledný kilometer, ale vo vedúcej skupine to nevyzerá na boj. Peťo by si bez problémov mal pripísať 20 bodov.
     
    139,5
    Už len viac ako 2 kilometre delia únik od spomínanej rýchlostnej prémie. Otázkou je, či bude náš Sagan po nej pokračovať v úniku alebo zvesí nohy a počká si na pelotón.
     
    141,5
    Peter Sagan si ide splniť cieľ dnešnej etapy a to vyhrať rýchlostnú prémiu.
     
    143,0
    Dnes je šprintérska prémia už na 40.kilometri, teda 137 km pred cieľom. Za ňou sa nachádza mestečko Le Bourg-d´Oisans, ktoré je jedno z východzích miest pre stúpanie na legendárny Alpe d´Huez. Ten však v intinerári 101.ročníka Tour de France nenájdeme.
     
    144,0
    Jedným z borcov v úniku je Simon Yates. Tento pretekár tímu Orica GreenEdge je na tohtoročnej Tour v úniku už po druhý krát. V 8.etape s cieľom v Gerardmer La Mauselaine bol chytený na poslednom stúpaní.
     
    145,5
    Vedúca 17-členná skupina, v ktorej sa nachádza aj Peter Sagan si momentálne udržia náskok okolo 3 minút a 25 sekúnd.
     
    148,0
    Pred etapou bol médiami spovedaný aj zranený jazdec tímu Astana Jakob Fuglsang: "Jurgen Van den Broeck mi v noci napísal správu. Potešilo ma to. Napísal, že mu je ľúto, že bral fľašu na vrchole kopca. Tá mu potom spadla a ja som mal smolu, že som sa jej nevyhol. Samozrejme že pociťujem bolesť, ale je to zatiaľ znesiteľné a myslím, že to tak bude aj počas etapy. Neviem povedať, že čo bolí najviac, keďže boli to všade. Bude náročne byť dnes vpredu, ale skúsim zostať s Vincenzom tak dlho ako to bude možné. Koniec koncov, mal som šťastie v nešťastí. Som optimistický. Potrvá to niekoľko dní, pokým sa dám úplne dokopy. Po nedeli je deň voľna a tak by som sa mohol vrátiť do normálu ešte pred Pyrenejami."
     
    148,5
    Náskok skupiny utečencov narástol už nad 3 minúty!
     
    149,5
    Thibaut Pinot mal defekt, ale už sa dokázal vrátiť do hlavného balíka.
     
    150,5
    Vo veľmi dobrom svetlo sa na tohtoročnej Tour predstavuje francúzsky tím AG2R, ktorý vedie aj klasifikáciu tímov. Niekoľko slov o tejto francúzskej stajni povedal pred štartom etapy aj Vincenzo Nibali: " Dnes sa budem musieť poriadne sústrediť na ich úniky a ubezpečiť sa, že sa tam nedostal nikto, kto je v celkovom poradí vysoko. Majú dobrých mladých jazdcov ako Bardet. Na Paris-Nice som si uvedomil ako je dobrý. Francúzska cestná cyklistika má dobrú budúcnosť."
     
    152,0
    Vedúca skupina stále zvyšuje svoj náskok. Ten aktuálne činí už 2:20. Z tohto úniku je na tom v celkovom poradí najlepšie Geraint Thomas (SKY), ktorému patrí priebežné 18.miesto so stratou 14:05 na Nibaliho.
     
    153,0
    Pretekár tímu Lampre Rafael Valls podľa všetkého odstúpil kvôli zraneniu ľavého kolena.
     
    154,0
    Táto veľká skupina pretekárov na čele poctivo spolupracuje a ich náskok už stúpol na 1 minútu a 50 sekúnd.
     
    155,0
    Priemerná rýchlosť úvodných 16 km etapy bola 47 km/h, čo je dosť vysoké, keď si uvedomíme, koľko stúpania dnes na pretekárov čaká.
     
    156,0
    Poďme sa pozrieť, kto každý sa v 17-člennej skupine nachádza:
    G. Thomas (Sky), M. Nieve Iturralde (Sky), S. Kruijswijk (Belkin), C. Gautier (Europcar), N. Roche (Tinkoff-SAXO), P. Sagan (Cannondale), A. Moinard (BMC), A. De Marchi (Cannondale), J. Serpa (Lampre-Merida), J. Rodriguez (Kaťuša), R. Majka (Tinkoff-SAXO), N. Edet (Cofidis), J. Herrada Lopez (Movistar), S. Yates (Orica GreenEdge), R. Taaramäe (Cofidis), C. Riblon (Ag2r La Mondiale) a A. Timmer (Giant-Shimano).
     
    157,0
    Vyzerá to tak, že sa nám sformoval prvý únik a nechýba v ňom ani Peter Sagan.
     
    158,0
    Peter Sagan má jasný zámer a to vyhrať šprintérsku prémiu. Pomáhať mu bude aj jeho tímový kolega Alessandro De Marchi, ktorý bol najbojovnajším pretekárom včerajšej etapy.
     
    159,0
    Vedúca skupina, v ktorej zostalo 17 pretekárov už začala pozvoľne stúpať. Ide však o nekategorizované stúpanie a oproti tomu čo ich ešte len čaká je to slabý odvar. Náskok tejto početnej skupiny, v ktorej sa nachádza aj Peter Sagan či Joaquim Rodriguez je už 1 minúta.
     
    160,0
    Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde sa už zaradili do hlavného balíka.
     
    161,5
    Vedúca skupiny sa rozdelila na dve. Nibali s Valverdem sú v tej druhej, pokiaľ Peter Sagan je na čele s ďalšími 13 pretekármi.
     
    163,0
    Jazdci tímu Cannondale tvrdo pracujú na čele Nibaliho skupiny. Náskok však klesol na hodnotu 20 sekúnd.
     
    164,0
    Tak v čelnej skupine je nakoniec až 40 pretekárov. Okrem Nibaliho v žltom a Rodrigueza v bodkovanom sa tam nachádza aj Peter Sagan v zelenom drese. Trek Factory sa snaží v pelotóne pomáhať tímu FDJ a dostihnúť prvú skupinu.
     
    165,5
    Podľa neoficiálnych informácii si skupina približne 25 pretekárov vytvorila náskok 30 sekúnd.
     
    167,0
    Pelotón je stále rozdelený na dve skupiny. Nibali je v prvej časti, ale Bardet s Pinotom nie a tak začali francúzske tímy stíhať.
     
    169,5
    André Greipel sa dokázal vrátiť späť do hlavného balíka a tak sú všetci pohromade.
     
    171,5
    Teraz sa do úniku vydal Cyril Gautier z Europcaru. Uvidíme, ako dlho sa tam udrží. Každopádne sa pelotón už mierne potrhal a odčlenila sa od neho skupina asi 30 pretekárov s Nibalim na čele.
     
    172,5
    Kvôli rýchlemu tempu a nástupom sa za pelotónom ocitli André Greipel a Sep Vanmarcke.
     
    173,5
    Hneď po úvodných kilometroch odstupuje z Tour de France Rafael Valls z Lampre Merida.
     
    174,5
    Dlho to teda netrvalo a máme tu ďalší pokus o nástup. Je za ním Katalánec Joaquim Rodriguez, ktorý podľa našich očakávaní dáva do toho od začiatku všetko. Za ním sú aj jazdci Sky a Saxo.
     
    175,5
    Po chvíli sa však pelotón dal opäť dokopy, ale dá sa očakávať, že to tak dlho nevydrží.
     
    176,5
    Okamžite po oficiálnom štarte sme sledovali pokusy o atak a dopredu sa dostalo niekoľko pretekárov, medzi nimi Chavanel a Rodriguez.
     
    14.etapa 101.ročníka Tour de France bola práve odštartovaná!
     
    Začiatok etapy sa o niečo oneskorí,keďže v neutrálnej zóne protestovali hasiči. Už by však malo byť všetko v poriadku a cyklisti pokračujú ďalej.
     
    173 pretekárov, ktorí nastúpia do dnešnej etapy sa už blíži ku koncu neutrálnej zóny.
     
    Držitelia najcennejších dresov pred štartom.
     
    Priebežné poradie súťaže vrchárov po 13.etape:

    1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 70 bodov
    2. Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 53
    3. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 41
    4. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 40
    5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 40
    6. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar 34
    7. Leopold Konig (Cze) Team Netapp-Endura 32
    8. Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale 28
    9. Tony Martin (Ger) Omega Pharma-Quick Step 26
    10. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 22
     
    V súťaži o biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov to bude francúzsky súboj. Romain Bardet si včera uhájil cenný dres, keď sa udržal až do cieľa za Van Garderenom. Jeho krajan Pinot však znížil stratu na 16 sekúnd a tak duel pokračuje.
     
    Petra Sagana by zas mohla zaujímať šprintérska prémia, ktorá je ešte pred prvým stúpaním v La Paute. Je však otázne, či to stojí zato a či nie je pre Slováka lepšie šetriť sily na zajtrajšiu rovinatú etapu, kde by mohol bojovať o víťazstvo v Nimes.
     
    Práve Joaquim Rodriguez by dnes mohol mať záujem útočiť. Držiteľ bodkovaného dresu sa netajil tým, že táto etapa ho zaujala a má dosť síl. Katalánec vo včerajšej etape stratil vedúcu pozíciu v tejto klasifikácii a na Nibaliho stráca 17 bodov. Dá sa teda očakávať, že to nenechá len tak na náhodu a bude si chcieť ukrojiť poriadny kus z vrchárskych bodov, ktoré ponúka táto etapa.
     
    Nibali s Puritom takto odpočívali pred štartom etapy.
     
    Pelotón vyrazil do 9 km dlhej neutrálnej zóny, oficiálny štart bude približne o 10 minút.
     
    Pretekári sú už na štarte v Grenoble, dnes bude podľa predpovedí tiež dosť teplo. Na štarte by mal byť aj pomocník Nibaliho Jakob Fuglsang, ktorý včera v zjazde utrpel nepríjemný pád, ale napokon si našťastie nič nezlomil. Uvidíme, nakoľko ho budú odreniny limitovať. Nibalimu sa dnes zíde každá pomoc, keďže ho čaká až 4000 metrov stúpania
     
    Peter Sagan po 13.etape povedal, že je rád, že má tento deň za sebou, keďže veľké teplo robilo aj jemu veľké problémy.
     
    Grafické spracovanie 14.etapy
     
    Druhá alpská etapa poriadne preverí všetkých vrchárov a favoritov na celkové poradie


    14.etapa patrí medzi tie najťažšie v celom 101.ročníku Tour de France. Štart je naplánovaný v meste Grenoble, ktoré leží v departmente Sere. Už od samotného začiatku sa začína postupne stúpať. 137 kilometrov pred cieľom v La Paute čaká na pelotón šprintérska prémia a potom sa už začne 34 kilometrov dlhé stúpanie s priemerným prevýšením 3,9 % až na 1.horskú prémiu dňa – Col du Lautaret, ktorá patrí do prvej kategórie a jej vrchol je vo výške 2058 metrov nad morom. Prvý si do súťaže vrchárov pripíše 10 bodov. Následne sa bude 30 kilometrov pozvoľne klesať až do Briancon, kde je naplánovaný bufet (1191 m.n.m). A potom už príde na rad veľká výzva pre všetkých pretekárov a tou je kopec HC kategórie Col d´Izoard, ktorého vrchol je vo výške 2360 metrov nad morom, pôjde teda o najvyšší bod dnešnej etapy. Stúpanie bude dlhé 19 kilometrov s priemerným prevýšením 6%. Mnohí tímoví manažéri označujú Izoard za najťažší kopec tohtoročných Álpských etáp. Náročné stúpanie vystrieda opäť intenzívny zjazd až do nadmorskej výšky 1095 metrov a tam môžme očakávať viaceré pokusy o atak. Posledné, cieľové stúpanie na premiérový kopec Tour Risoul bude nemenej náročné. Dĺžka stúpania bude 12,6 km s priemerným prevýšením 6,9% a cieľová páska bude zároveň horskou prémiu 1.kategórie. Všetko nasvedčuje tomu, že aj dnes by nás mohla čakať zaujímavá etapa plná súbojov o celkové poradie.

    Horské prémie:

    1.horská prémia 1. kategórie: Col du Lautaret – 2058 m.n.m (stúpanie dlhé 34 km s priemerným prevýšením 3,9%)

    2.horská prémia HC kategórie: Col d´Izoard – 2360 m.n.m (stúpanie dlhé 19 km s priemerným prevýšením 6%)

    3,horská prémia 1.kategórie (Cieľ): Montée de Risoul – 1855 m.n.m (stúpanie dlhé 12,6 km s priemerným prevýšením 6,9%)

    Šprintérska prémia:

    137 km pred cieľom: La Paute
     
    Nibali potvrdil etapovým triumfom svoju neotrasiteľnú pozíciu, Porte výrazne stratil

    Doposiaľ najnáročnejšia etapa 101. ročníka Tour sľubovala veľké zápolenie tých najlepších vrchárov na cieľovom kopci, ktorý spadá pod vôbec najťažšiu kategóriu HC. Už tak náročnú etapu pretekárom od začiatku komplikovalo extrémne teplé a slnečné počasie. Ešte niekoľko etáp do zadu pretekárov sprevádzal dážď, takže takýto náhly prechod vyhovoval málokomu. Hlavný balík išiel po ostrom štarte veľmi rýchlo, na úvodné ataky sa čakalo trošíčku dlhšie, no napokon sa pred stúpaním na horskú prémiu tretej kategórie dopredu dostala šestica pretekárov, menovite: Tom Dumoulin, Giovanni Visconti, Blel Kadri, Daniel Oss, Kristijan Durasek a Alessandro De Marchi. Pre prvého menovaného sa však únik veľmi rýchlo skončil kvôli technickým problémom a následnej strate pri výmene kolesa. Problémy na úvod zaskočili aj Marcela Kittela, ktorý spadol. Pomyselnú pásku na vrchole prvého včerajšieho stúpania preťal ako prvý Giovanni Visconti, ktorý si tak do súťaže o bodkovaný dres pripísal dva body. Po prvom kopci dňa sa utvoril sedemčlenný únik, ktorý sa vydala stíhať ešte dvojica cyklistov. Tieto dve skupinky sa v klesaní a následnej jazde po rovine rýchlo spojili a pred pelotónom sa tak utvorila skupinka deviatich pretekárov, konkrétne: Giovanni Visconti, Blel Kadri, Daniel Oss, Kristijan Durasek, Alessandro De Marchi, Jan Bakelants, Rudy Molard, Bartosz Huzarski a Brice Feillu. Tempo hlavného poľa vytvárali jazdci Kaťuše, ktorí udržiavali náskok utečencov pod hranicou štyroch minút. Pelotón tohto ročníka Starej Dámy bol aj vo včerajšej etapy opäť ochudobnený. Z pretekov odstúpil Vichot, Navarro (deviaty muž celkového poradia na vlaňajšom ročníku) a Acevedo. Po fáze etapy, ktorá sa šla vyložene po rovine, nasledovalo druhé stúpanie trinástej etapy, ktoré bolo zaradené do prvej kategórie a pred jeho začiatkom sa do špice hlavného poľa vysunuli aj borci Europcaru. S blížiacim sa začiatkom kopca, ktorý nesie názov Col de Palaquit, náskok vedúcej skupinky neustále klesal.

    Už na začiatku stúpania odpadol podľa predpokladov Marcel Kittel, ktorý vytvoril spoločne s ostatnými špurtérmi gruppeto, kde sa nachádzal aj Peťo Sagan. Vedúca deviatka sa na stúpaní potrhala na menšie časti. Najlepšie však zvládol náročný kopec spolujazdec Sagana z tímu Cannondale Alessando De Marchi, ktorý získal desať bodov za víťazstvo na horskej prémii prvej kategórie. Za skúseným Talianom, ktorý vyhral aj rýchlostnú prémiu situovanú tesne pred začiatkom cieľového kopca, jazdil borec z Omegy, Jan Bakelants. V zjazde nepríjemne spadol veľký pomocník Vincenza Nibaliho, Jakob Fuglsang.

    Ako prvý začal extrémne náročné cieľové stúpanie práve De Marchi, ktorého náskok však mal výrazne klesajúci tendenciu. Od začiatku kopca sa začala selektovať aj hlavná skupinka favoritov, ktorá pohltila Jana Bakelantsa. Jej tempu, ktoré v tom čase vytváral tím Movistar, nestačil ani Peťo Velits. Šestnásť kilometrov pred cieľom bolo v hlavnom poli už zhruba len 30 cyklistov, no neustále odpadávali ďalší a ďalší. Nibali sa v tejto fáze etapy už nemohol spoľahnúť na svojich dvoch hlavných domestikov do kopcov Scarponiho a Fuglsanga. O necelé tri minúty neskôr sa skončil únik posledného statočného De Marchiho, ktorého heroický výkon organizátori ocenili cenou pre najbojovnejšieho pretekára etapy. V tom čase nestačil tempu skupiny favoritov Richie Porte, ktorému tak bolo veľmi dobre jasné, že sa prepadne z pódiovej priečky. Necelých jedenásť kilometrov pod vrcholom záverečného stúpania sa utrhla česko-poľská dvojica – Leopold König a Rafal Majka, ktorá si pred ostatnými favoritmi vytvorila určitý náskok. Atakovať skúšal aj Alejandro Valverde, čo, samozrejme, prinútilo pridať aj Nibaliho, ktorý si však všetko pohodlne kontroloval a spoločne s Valverdem a Pinotom vytvorili trojčlennú skupinku nachádzajúci sa za vedúcim duom. Za nimi boli Van Garderen, Horner, Frank Schleck, Rolland, Peraud, či Roman Bardet jazdiaci v bielom drese. Práve posledný menovaný mal veľký záujem na tom, aby tempo jeho skupinky rástlo, nakoľko atakoval jeho líderskú pozíciu v klasifikácii o najlepšieho pretekára krajan Thibaut Pinot. Šesť kilometrov pod vrcholom 18,2 kilometrov dlhého kopca sa do útoku vydal Vincenzo Nibali, ktorý svojou suverénnou jazdou v kopcoch potvrdil, že zo žltého dresu ho môžu vyzliecť už len nejaké nepredvídateľné okolnosti. Taliansky žralok z Astany sa dokázal dotiahnuť na vedúce duo Majka-König. Za touto trojicou ostali Valverde s Pinotom a za nimi už vyššie spomenutá skupinka okolo Bardeta, Van der Brocka, či Van Garderena. Alejandro Valverde sa pokúšal ujsť Pinotovi, ktorý však jeho nástup zachytil a zavesil sa do háku. Tri kilometre pred cieľom etapy vzal všetko do vlastných rúk Nibali, ktorý ani nepovstal zo sedla, len zvýšil tempo a utiekol Majkovi a Königovi, ktorým predsa len už sily chýbali. V poslednom kilometri stúpania sa zdalo, že by sa ešte poľský pretekár Saxa a vynikajúci vrchár NetAppu mohli na Nibaliho dotiahnuť a zabojovať tak s ním o etapový vavrín, no líder celkovej klasifikácie napokon všetko zvládol a v cieli mohol dvíhať ruky nad hlavu. Druhé miesto obsadil Majka, tretí finišoval König. Za nimi prišla dvojica Valverde a Pinot. Potom sa postupne do cieľa dostávali ostatní favoriti.

    Vincenzo Nibali tak získal tretí etapový vavrín na 101. ročníku Tour, potvrdil jasnú pozíciu v boji o žltý dres a navliekol sa aj do toho bodkovaného, nakoľko sa v cieli včerajšej etapy udeľovalo až 50 bodov. Francúzsky talent Roman Bardet dokázal tesne udržať biely dres pred Pinotom, ktorému to však včera išlo lepšie, a tak sa môžeme tešiť vo zvyšnom priebehu Starej Dámy na zaujímavý francúzsky súboj o túto klasifikáciu. Richie Porte prišiel do cieľa s obrovskou stratou tesne pred Peťom Velitsom. Porte, ktorý sa stal po odstúpení Froomea novým lídrom Sky, sa prepadol z Top desiatky, naopak najvýraznejší posun smerom vpred zaznamenal Leopold König. Český borec poskočil z devätnásteho miesta až na desiate. Peťo Velits prišiel do cieľa na 33. mieste, Peter Sagan s obrovskou, takmer 40 minútovou stratou bol klasifikovaný na 115. mieste. Pre žilinského rýchlika, tak ako aj pre ostatných pretekárov z grupetta, však bolo podstatné, že sa vošiel do časového limitu.
     
    Prajeme príjemné sobotné poludnie všetkým priaznivcom kvalitnej cestnej cyklistiky, Tour de France obzvlášť. Po prvej náročnej horskej etape v Alpách čaká na pretekárov druhá a ešte ťažšia. Včera ukázal Vincenzo Nibali svoju dominanciu a zvýšil náskok na čele Tour a tak otázka znie, či sa dnes niektorému z jeho konkurentov podarí niečo účelné na neho vymyslieť. Začiatok 14.etapy je naplánovaný na 12:10 v štartovom meste Grenoble. Počas 177 km dlhej trate tejto horskej etapy sa bude stúpať až do výšky 2360 metrov nad morom. Cieľ je aj dnes naplánovaný na vrchole stúpania, konkrétne na Risoul. Favoritov by mala táto náročná etapa poriadne preveriť. Nechajme sa teda prekvapiť. Od klávesnice vás priebehom etapy sprevádzať komentátorská dvojica Martin Platko a Michal Bakoš. Prajeme príjemný športový zážitok.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:10.

    Martin Platko

    Michal Bakoš