Brazília – Kolumbia 2:1 (kon.) | Argentína – Belgicko 1:0 (kon.) | Holandsko – Kostarika 1:0 (4:3 po pen.)
koniec
Argentína
1:0 (1:0)
Belgicko
Sobota 05.07.2014, 18:00 • Estadio Nacional – Mané Garrincha (Brasília) • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Argentína vs. Belgicko
    --------------------------------------------------------

    Títo dvaja súperi odohrali vo futbalovej histórii spolu 3 dôležité vzájomné zápasy.
    Ten prvý sa hral ešte v roku 1928 na Olympijských hrách v Amsterdame a zvíťazili v ňom Argentíčania hokejovým výsledkom 6:3. Ďalšie dva vzájomné duely sa hrali oveľa neskôr, ale taktiež pomerne dávno.
    V roku 1982 na Majstrovstvách sveta v Španielsku zvíťazili Belgičania po góle Vandenbergha 1:0. Tento zápas sa hral na slávnom štadióne Nou camp v Barcelone a rozhodoval ho známy československý rozhodca Vojtěch Christov. Mimochodom, toto tesné víťazstvo prinieslo Belgicku celkové prvenstvo v skupine.
    Na rok 1986 spomína celá Argentína s úsmevom na tvári a hlbokou nostalgiou. Veď vtedy družina okolo slávneho Diega Maradonu vybojovala druhý a zatiaľ posledný titul pre túto futbalovú krajinu. Šampionát v Mexiku bol mimoriadne úspešný aj pre Belgicko, ktoré sa umiestnilo na výbornom 4. mieste, keď v boji o tretie miesto podľahlo Francúzom 2:4 po predĺžení. Vzájomný duel však dnešní súperi odohrali v semifinále. Na Estadiu Azteca pred neuveriteľnými 110 000 divákmi rozhodol o víťazstve "Albicelestes" (2:0) dvomi gólmi Diego Maradona.

    Vážení fanúšikovia, myslím, že aj dnes sa môžeme tešiť na ďalší skvelý futbalový zážitok v podaní týchto dvoch celkov. Pozývam vás teda sledovať tento duel prostredníctvom nášho on- line prenosu, ktorý začne presne o 18:00. Ja sa vám už však prihlásim približne polhodinu pred samotným začiatkom so zostavami oboch mužstiev.
     
    Cesta Argentíny do štvrťfinále
    ------------------------------------------------------
    "Albicelestes" preleteli základnou skupinou bez jediného zaváhania, keď sa umiestnili na 1. mieste so ziskom plného počtu 9 bodov. Ale ani v jednom prípade nepodali úplne presvedčivý výkon. V prvom dueli porazili nováčika Majstrovstiev sveta, Bosnu a Hercegovinu tesne 2:1, keď im vlastným gólom pomohol Kolašinac. V ďalšom vystúpení proti outsiderovi skupiny Iránu to bol boj doslova do posledných sekúnd. Až v prvej minúte nadstaveného času rozhodol o výhre Argentíny utešeným gólom Lionel Messi. Posledné stretnutie s africkým účastníkom skupiny F, Nigériou nám prinieslo zaujímavú prestrelku a výsledok v pomere 3:2 z pohľadu juhoamerického mužstva. V osemfinále narazili Argentíčania na húževnatých Švajčiarov a veru, nebol to pre družinu Alejandra Sabellu vôbec jednoduchý duel. Až v 118. minúte, čiže dve minúty pred koncom predĺženia rozhodol o postupe medzi najlepšiu osmičku turnaja Angel di María po chudobnom výsledku 1:0. Najlepším strelcom Argentíny je so 4 gólmi útočník Fc Barcelony Lionel Messi.

    Cesta Belgicka do štvrťfinále
    ----------------------------------------------------
    Belgičania sú čiernym koňom turnaja a túto úlohu aj napĺňajú. V základnej skupine neinkasovali z hry ani jeden jediný gól. Čisté konto gólmana Thibauta Courtoisa prekazil len Alžírčan Feghouli, keď sa presadil z penalty. Prvý zápas dokázali Belgičania vyhrať v pomere 2:1, keď museli v druhom polčase otáčať výsledok. Ďalšie stretnutie s Ruskom nebolo pre oko fanúšika príliš pekné, ale dôležité bolo opäť trojbodové víťazstvo, o ktorom rozhodol v 88. minúte Origi. V treťom zápase nechal tréner Wilmots oddychovať viaceré opory, čo sa podpísalo pod nie príliš presvedčivý výkon jeho mužstva. Opäť však z toho bolo tesné, no o to cennejšie víťazstvo s Južnou Kóreou (1:0). Osemfinálový zápas so Spojenými štátmi americkými priniesol futbal, aký by sme chceli na trávnikoch vídať častejšie. V riadnom hracom čase sa to síce skončilo bezgólov, ale o veľké šance, predovšetkým na strane Belgicka nebola núdza. V pridanej 30- minútovke vystrieľali svojmu tímu postup de Bruyne a Lukaku. Green síce v 107. minúte ešte znížil na 2:1, ale ani z viacerých gólových príležitostí už neprišiel vyrovnávajúci gól z kopačiek Američanov. Zaujímavosťou je, že Belgicko nemá na MS najlepšieho strelca. Všetkých 6 gólov si medzi seba podelilo šesť futbalistov, konkrétne Mertens, Fellaini, Origi, Vertonghen, de Bruyne a Lukaku.
     
    Úvodné zostavy:

    Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta – Biglia, Mascherano, di María – Higuaín, Messi (C), Lavezzi.
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, F. Fernández, A. Fernández, Álvarez, Gago, Pérez, Rodríguez, Palacio.

    Belgicko: Courtois – Alderweireld, van Buyten, Kompany (C), Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mirallas, de Bruyne, E. Hazard – Origi.
    Náhradníci: Bossut, Mignolet – Ciman, Vermaelen, Lombaerts, Defour, Dembélé, Chadli, Januzaj, Lukaku, Mertens.

    Rozhodca: Nicola Rizzoli – R. Faverani, A. Stefani (všetci Taliansko).
     
    V hľadisku Estadia Nacional v hlavnom meste Brasília to vrie, prevahú majú pochopiteľné fanúšikovia Argentíny.
     
    Futbalisti, aj rozhodcovia sú už na trávniku, o chvíľu si vypočujeme hymny oboch krajín.
     
    Hymny dozneli, môžeme začať. Príjemny športový zážitok priatelia!
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali k dispozícii reprezentanti Belgicka, ktorý dnes nastupujú v červených dresoch, Argentínčania majú tradičné pruhované modrobiele.
     
    2
    Hneď v úvodných sekundách musel vášne na trávniku krotiť hlavný rozhodca Nicola Rizzoli.
     
    3
    Perfektná prihrávka Lionela Messiho na Lavezziho, ktorý však celú situáciu pokazil a lopta z jeho kopačky sa dostala iba na nohy belgického kapitána Vincenta Kompanyho.
     
    4
    Angel di María teraz predviedol svoje driblérske schopnosti, keď sa pohral s pár belgickými hráčmi, ale jeho strelecký pokus bol zblokovaný.
     
    5
    Do hlavného mesta Brasílie prišlo dnes údajne až vyše 100 000 fanúšikov Argentíny, vidno to aj na tribúnach, kde ich však samozrejme toľko byť nemôže.
     
    6
    Fellaini fauloval Messiho, Argentína rozohrá priamy kop, ale z bezpečnej vzdialenosti od brány gólmana Courtiosa.
     
    6
    Di María to opäť vyskúšal z hranice pokutového územia, ale opäť bol jeho pokus zblokovaný.
     
    7
    Argentínčania kontrolujú úvod stretnutia a sú aktívnejším smerom dopredu.
     
    8
    Argentína dala gól!
    Na prvý gól sme nemuseli čakať dlho, čo určite celému zápasu pomôže! Vincent Kompany úplne zbytočne stratil loptu v strede ihriska, potom si ju zobral do svojej moci Lionel Messi, ktorý našiel Angela di Maríu. Di Maríov pas sa aj so šťastím dostal ku GONZALOVI HIGUAÍNOVI, ktorý to z prvej napálil k pravej tyčke Courtoisovej brány!
     
    Gonzalo HIGUAÍN – 1 : 0

     
    10
    Belgičania sa hneď po inkasovanom góle snažia o vytvorenie si tlaku a určite sa budú snažiť vytvoriť si nejaké nebezpečné gólové príležitosti.
     
    11
    Momentálne sledujeme obliehanie pokutového územia Argentíny, ale "Albicelestes" majú výborne sformovanú defenzívu.
     
    12
    Atmosféra na štadióne je elektrizujúca, argentínsky fanúšikovia oslavujú prvý gól svojich miláčikov.
     
    13
    Lavezzi sa pokúsil vystreliť svojou pravačkou, ale trafil iba van Buytena.
     
    13
    Na opačnej strane vypálil mladý 22- ročný belgický záložník Kevin de Bruyne, ale netrafil Romerovu bránu.
     
    14
    Pri lopte je Courtios, ktorý dlhým výkopom založil nový protiútok.
     
    15
    Úvodný rohový kop budú mať k dispozícii Belgičania.
     
    15
    Kevin de Bruyne však svoj center príliš pretiahol a tak ani z tohto sa nezrodila žiadna väčšia príležitosť na skórovanie.
     
    Gary Lineker chváli Higuaína za parádny gól aj za samotnú účasť na svetovom šampionáte.


     
    17
    Perfektný center do pokutového územia Argentíny od Vertonghena, ale Garay predskočil Origiho a odvrátil loptu na rohový kop.
     
    18
    K hlavičke sa dostal Kompany, ale bude z toho iba odkop od Romerovej brány.
     
    19
    Dnes sledujeme súboj dvoch najčastejšie strieľajúcich tímov. Argentína mala pred dnešným zápasom na konte 83 streleckých pokusov na bránu, Belgicko 80.
     
    20
    Belgičania si teraz pýtali faul blízko pokutového územia, ale Rizzoli ostal chladný a nepíska.
     
    21
    Pekný ofenzívny výpad Jana Vertonghena, ale belgický obranca to už zbytočne prekombinoval a lopta mu ušla za outovú čiaru.
     
    22
    Angel di María teraz vymýšľal vtipnú prihrávku pätičkou pre Gonzala Higuaína, ale chýbala tomu väčšia presnosť.
     
    23
    Útočnú snahu Belgicka zastavuje odmávané postavenie mimo hry.
     
    24
    Belgičania sa neustále snažia niečo vymyslieť a prekvapiť svojho súpera, ale zatiaľ sa im to vôbec nedarí.
     
    25
    Lionel Messi si pýtal faul na pravej strane ihriska, ale rozhodcovia opäť mlčia.
     
    26
    Výborná štipľavá strela Kevina de Bruyna, Romero sa musel mať na pozore!
     
    27
    Sympatický výkon európskeho mužstva, ktoré má teraz viac z hry, ale stále sa im nepodarilo prekonať defenzívu Argentíny.
     
    28
    Krásna kolmá prihrávka Lionela Messi na Angela di Maríu, ten sa pokúsil vypáliť spoza Vincenta Kompanyho, ale belgický kapitán dokázal zblokovať di Maríov pokus.
     
    30
    Máme za sebou 30 minút, čiže tretinu zápasu. Držanie lopty je vzácne vyrovnané – 50% : 50%. Strelecky sú na tom oveľa lepšie Argentíčania, ktorých všetkých 5 pokusov išlo na bránu Courtoisa. Belgičania vypáli na Romera zatiaľ iba raz.
     
    31
    Basanta posielal center do pokutového územia Belgicka z ľavej strany, ale nenašiel nikoho zo svojich spoluhráčov.
     
    32
    Veľká nepríjemnosť pre Argentínu. Angel di María bude musieť opustiť trávnik pre svalové zranenie.
     
    33
    Vrásky na čele argentínskeho kouča Sabellu prichádzajú už v prvom polčase, kedy je nútený vystriedať jedného zo svojich najlepších hráčov. Angela di Maríu strieda Enzo Pérez.
     
    Ángel di María nedohraje toto stretnutie, bude chýbať Argentíne prípadne aj v ďalších zápasoch?


     
    34
    Piskot fanúšikov na tribúnach, ktorým sa nepáčia nekonečne prihrávky Argentínčanov na vlastnej polovici.
     
    35
    Kevin de Bruyne sa snažil presadiť v pokutovom území Argentíny, ale postrážil si ho už 33- ročný argentínsky reprezentant Martin Demichelis, ktorý je mimochodom najstarším hráčom na ihrisku.
     
    36
    Už dlhšie sme nevideli žiadny pokus o skórovanie, hrá sa prevažne v strede ihriska.
     
    37
    Argentínačania sa po strelenom góle opäť stiahli, tak ako to robili aj v predošlých zápasoch. Mali by si však dať pozor, pretože jednogólový náskok nič neznamená.
     
    39
    Lionel Messi bol faulovaný a Argentína bude zahrávať priamy kop z veľmi nebezpečnej vzdialenosti!
     
    40
    Na Estadiu Nacional to teraz len tak zahučalo. Sám faulovaný Messi zahrával štandartnú situáciu, lopta však preletela tesne nad bránu Courtiosa!
     
    Messiho priamy kop

     
    41
    Argentína s blížiacim sa záverom prvého polčasu zvyšuje obrátky a určite sa bude snažiť streliť Belgicku gól do šatne.
     
    42
    Perfektne načasovaný center Jana Vertonghena našiel v pokutovom území úplne voľného Kevina Mirallasa, ktorého hlavičkový pokus prefrčal tesne vedľa pravej žrde Romerovej svätyne!
     
    43
    Svoj prvý rohový kop budú zahrávať Argentíčania.
     
    43
    Messiho roh však odvracia Witsel.
     
    44
    Fellaini chcel pretlačiť loptu na Mirallasa, ale cez sformovanú defenzívu Argentíny sa mu to nepodarilo.
     
    45
    Rozhodca nadstavuje v prvom polčase ešte 2 minúty.
     
    45+1
    Vyzerá to tak, že sa polčas už iba dohrá v pokojnom tempe.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas je na konci. Skóre zápasu otvoril v 8. minúte Gonzalo Higuaín utešenou strelou k pravej tyčke. Potom sa už skóre nemenilo, aj keď šance boli na oboch stranách.

    Druhý polčas začne približne o 19:03.
     
    Štatistiky po 1. polčase:

    Strely (na bránu): 6 (5) – 4 (1)
    Držanie lopty: 54% – 46%
    Ofsajdy: 0 – 2
    Rohové kopy: 1 – 2
     

     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Belgičania ani jeden zo svojich gólov nestrelili skôr ako v 70. minúte. Budeme aj dnes svedkami niečoho podobného? Odpoveď na túto otázku nám dajú už najbližšie minúty.
     
    47
    Je možné, že už v blízkej dobe budeme vidieť striedanie na belgickej striedačke, kde sa cez prestávku pripravoval Lukaku, ktorý by mal vystriedať nevýrazného Origiho. Uvidíme, či tomu tak nakoniec bude.
     
    48
    Messiho center na Basantu, ale veľmi nepresný.
     
    49
    Úvod druhého polčasu sa nesie v opatrnom duchu. Obe mužstvá si uvedomujú dôležitosť dnešného stretnutia.
     
    50
    Vertonghen teraz napálil loptu do Zabaletu, bude však z toho iba outové vhadzovanie.
     
    51
    Pekná individuálna akcia Gonzala Higuaína, ktorého strela bola zblokovaná tesne vedľa pravej žrde Courtiosovej brány.
     
    Higuaín v šanci

     
    52
    Lavezziho strieľaný center len tak presvišťal pokutovým územím Belgičanov.
     
    Komu fandí tenistka Azarenková je zrejmé...



     
    53
    Vidíme prvú žltú kartu a dostáva ju Eden Hazard za nepríjemny šlapák na Bigliu.
     
    54
    Messi nepríjemne zatočil loptu, ktorú musel Courtois vytlačiť na rohový kop.
     
    55
    Ou, takmer už Argentína viedla o dva góly. Higuaín nasadil "jasle" Vincentovi Kompanymu, zrazu sa ocitol sám pred belgickým gólmanom, ale trafil len brvno! Toto bola obrovská šanca, škoda pre "Albicelestes".
     
    Higuaín triafa brvno!

     
    56
    Lionel Messi nestrelil gól Thibautovi Courtoisovi už jeden a pol roka, čo činí presne sedem dlhých zápasov! Podarí sa mu túto streleckú smolu prelomiť už v dnešnom vzájomnom stretnutí?
     
    58
    Belgický tréner Wilmots pripravuje dvojnásobné striedanie.
     
    59
    Lavezzi si pýtal faul, ale nebolo mu dopriate. Argentínsky útočník ostáva ležať na tráve a Belgičania posúvajú loptu za outovú čiaru v rámci fair play.
     
    60
    Je tu avizované dvojstriedanie. Najskôr odchádza z ihriska Kevin Mirallas, ktorému zápas vôbec nevyšiel, namiesto neho prichádza Dries Mertens. A Origiho nahradí Lukaku.
     
    62
    Lukas Biglia fauloval jana Vertonghena, Belgicko bude zahrávať priamy kop.
     
    63
    Dobre zahratá štandartka, v pokutovom území skákal najvyššie Fellaini, ale nedokázal loptu nasmerovať medzi tri žrde argentínskej brány.
     
    Pohľad na striedačku Argentíny dáva tušiť, že di María má problémy s pravou nohou (stehno?).


     
    64
    45- ročný tréner Belgicka Marc Wilmots je na nohách a burcuje svojich zverencov k zvýšeniu útočnej aktivity.
     
    65
    Takmer vlastný gól Ezequiela Garaya, ktorý nechtiac tečoval center od jedného z belgických hráčov!
     
    Skoro vlastný argentínsky gól

     
    66
    Belgičania zvyšujú obrátky a pomaly, ale isto začnú hrať vabank. Nemajú čo stratiť.
     
    67
    Defenzíva Argentíny pracuje zatiaľ na 100% a nepúšťa belgických futbalistov k vážnejším gĺovým príležitostiam.
     
    68
    Žltú kartu vidí Toby Alderweireld, za nepríjemny zákrok v strede ihriska.
     
    70
    Lionel Messi sa snaži niečo vymyslieť, ale hneď boli pri ňom traja belgickí hráči.
     
    71
    Druhé striedanie na strane Argentíny. Rodrigo Palacio mení na ihrisku Ezequiela Lavezziho.
     
    72
    Marouane Fellaini sa previnil v pokutovom území Argentíny útočným faulom.
     
    73
    Bežia už tzv. "belgické gólove minúty". Podarí sa aj dnes Belgičanom presadiť práve v poslednej dvadsaťminútovke?
     
    74
    Witsel vypáli z približne 30 metrov, ale trafil iba Mascherana.
     
    75
    Prvý potrestaný argentínsky futbalista je Lukas Biglia.
     
    76
    Posledný žolík trénera Wilmotsa sa volá Nacer Chadli, ktorý strieda nevýrazného Edena Hazarda.
     
    77
    Chadli hneď vo svojich prvých minútach na ihrisku prekypuje útočnou snahou, ale teraz sa dostal do ofsajdového postavenia.
     
    78
    Tréner Sabella chystá svoje posledné striedanie.
     
    79
    Rozhodca Rizzoli teraz dohovára Witselovi, ktorý fauloval jedného z Argentínčanov.
     
    Áno, strela Higuaína z 55. minúty bola gólová ... len to ešte ustáť na striedačke.


     
    80
    Belgičanom to dnes vôbec nejde podľa predstáv.
     
    81
    Z ihriska odchádza zatiaľ jediný dnešný strelec Gonzalo Higuaín a namiesto neho prichádza 28- ročný záložník Boca Juniors Fernando Gago.
     
    82
    Na reprezentantoch Belgicka zatiaľ nevidno žiadne pokusy o zvýšenie útočnej aktivity, no už je na to najvyšší čas.
     
    83
    Palacio výborne naskakoval na center v pokutovom územi Belgicka, ale ešte musí viac jesť, aby dorástol.
     
    84
    Fellaini v ofsajde, ani z tohto gól nebude.
     
    85
    Kevin de Bruyne vypáli spoza hranice pokutového územia, jeho pokus bol stečovaný na rohový kop!
     
    86
    Rohový kop však bol zahratý veľmi zle, navyše tam bolo ofsajdové postavenie a tak sa bude kopať od brány Romera.
     
    87
    Belgicku neostáva veľa času na vyrovnanie. Už má k dispozícii iba 3 minúty + nadstavený čas.
     
    88
    Marouane Fellaini vybojoval ďalší rohový kop pre svoj tím.
     
    89
    Ale ani teraz nevyužili Belgičania svoju jednoznačnú výškovú prevahu.
     
    Trpiaci belgickí fanúšikovia v Bruseli pri sledovaní tohto zápasu, povedie sa Belgicku aspoň vyrovnať?


     
    90
    Na trávniku leží Enzo Pérez, ktorý sa zrazil s vlastným spoluhráčom Zabaletom.
     
    90
    Hlavný rozhodca Nicola Rizzoli nadstavuje 5 minút!
     
    90+2
    Daniel van Buyten si pýtal faul, ale rozhodcovia ho nevyslyšali, pokračuje sa v hre.
     
    90+3
    Belgičanom sa ale vôbec nedarí zvýšiť svoju útočnú aktivitu a ohrozovať vážnejšie bránu Romera.
     
    90+4
    Sú pred nami posledné dve minúty belgických nádejí.
     
    90+4
    Lionel Messi išiel úplne sám na Thibauta Courtoisa takmer zo stredu ihriska, mohol sa belgického gólmana opýtať, kam to chce, ale Courtios si rutinérsky počkal, čo Messi spraví a famózne ho vychytal! Argentínsky ostrostrelec tak ani v 8. zápase proti tomuto brankárovi neskóruje.
     
    Courtois vychytal Messiho

     
    Koniec zápasu.
     
    Je koniec a so šampionátom sa lúči ďalší európsky tím! Naopak v semifinále je už druhý juhoamerický a je ním Argentína, ktorá, treba povedať, že zaslúžene, postupuje medzi najlepšiu štvoricu Mundialu v Brazílii 2014. O všetkom rozhodol jediný gól, ktorý padol už v 8. minúte a strelil ho Gonzalo Higuaín. Belgicko cestuje domov, ale určite sa nemá za čo hanbiť a má veľkú perspektívu do budúcnosti.

    Kto bude súperom Argentíny v semifinále? Holandsko alebo prekvapenie z Kostariky? Aj to sa dnes môžete dozvedieť z nášho ďalšieho prenosu z Majstrovstiev sveta vo futbale, ktorý sa začne o 22:00.

    Ja vám už ale ďakujem za pozornosť a prajem ešte príjemny futbalový večer.
     
    Štatistiky po zápase:

    Strely (na bránu): 10 (7) – 11 (5)
    Držanie lopty: 51% – 49%
    Fauly: 11 – 14
    Ofsajdy: 1 – 6
    Rohové kopy: 3 – 4 (19:59:37)

    Jakub Bartko

    Góly: 8. Higuaín

    Karty:   75. Biglia (ARG) – 53. Hazard (BEL), 68. Alderweireld (BEL)


    Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta – Biglia, Mascherano, di María – Higuaín, Messi (C), Lavezzi.
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, F. Fernández, A. Fernández, Álvarez, Gago, Pérez, Rodríguez, Palacio.

    Belgicko: Courtois – Alderweireld, van Buyten, Kompany (C), Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mirallas, de Bruyne, E. Hazard – Origi.
    Náhradníci: Bossut, Mignolet – Ciman, Vermaelen, Lombaerts, Defour, Dembélé, Chadli, Januzaj, Lukaku, Mertens.

    Rozhodca: Nicola Rizzoli – R. Faverani, A. Stefani (všetci Taliansko)

    Diváci: 69 432