Francúzsko – Nemecko 0:1 (kon.) | Brazília – Kolumbia 2:1 (kon.)
koniec
Brazília
2:1 (1:0)
Kolumbia
Piatok 04.07.2014, 22:00 • Castelão, Fortaleza (Brazília) • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Fantastický duel s nervy drásajúcim záverom sa skončil víťazstvom domácej Brazílie, ktorá tak oslavuje postup do semifinále. Po famóznom presnom zásahu Davida Luiza z priameho kopu sa zdalo, že už je všetko vybavené. Opak však bol pravdou, Los Kafeteros dokázali znížiť z penalty zásluhou Jamesa Rodrígueza a v závere pritlačili domácich do vlastnej šestnástky. Kolumbii sa už vyrovnať nepodarilo, a tak sa pre ňu svetový šampionát končí. V Brazílii však zanechali zverenci Josého Pekermana vynikajúci dojem. Spomínaný tréner Kolumbie tak po druhý raz vo svojej trénerskej kariére stroskotal so svojim tímom vo štvrťfinále na usporiadateľskej krajine. Hviezda Kolumbie, James Rodíguez, sa po poslednom hvizde neubránil slzám. Je však veľmi sympatické, že ho brazílski hráči na čele s trénerom Scolarim okamžite utešovali. Brazílčania tak zvládli ďalší krok na svojej ceste a v utorok vyzvú v súboji o finále Nemcov. Už teraz sa celý futbalový svet na tento duel dvoch fantastických tímov určite teší. Veríme, že nám zachováte svoju pozornosť aj v najbližších dňoch. Na dnes je to z mojej strany všetko, ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. (00:02:07)
     
    Gary Lineker ďakuje Kolumbii za skvelé výkony na týchto majstrovstvách a dodáva, že nám bude na šampionáte chýbať.


     
    Koniec zápasu.
     
    90+5
    V momente, kedy začala plynúť posledná z nadstavených minút, sa do pokutového územia vybral už aj brankár Ospina. Kolumbia sa dostala do zakončenia, no hlavička z ťažkej pozície Césarovy vrásky nespôsobila.
     
    90+4
    Priamy kop pre Kolumbiu po Hernanesovom faule. Totálna ofenzíva Los Cafeteros! Podarí sa hosťom vyrovnať a vynútiť si predĺženie?
     
    90+3
    Obrovská škoda pre Kolumbiu, že na zadnej žrdi teraz nemala žiadneho hráča. Center Jamesa totiž predĺžil Ramos, no práve v spomínanom území nebol žiaden Kolumbíjčan, ktorý by mohol zakončiť.
     
    90+2
    Na hrote útoku je už aj stopér Kolumbie Yepes, pred ktorým Marcelo odkopol na rohový kop.
     
    90+2
    Brazílčania sa vydali na ofenzívny výlet, Ramires však loptu na hracej ploche zachytiť nedokázal, a tak je to v podaní Kanárikov húfny návrat do defenzívy.
     
    90+1
    Bacca sa dostal s loptou do pokutového územia, cez hradbu tiel sa mu však nepodarilo zakončiť podľa predstáv.
     
    90+1
    Nadstavovať sa bude ešte päť minút. Presne toľko sa teda bude ešte o výsledok triasť domáca Brazília.
     
    90
    Brazílčania majú po faule Jamesa k dispozícii priamy kop z vlastnej polovice. Domáci sa, samozrejme, nikam ponáhľať nebudú.
     
    89
    Carlos Bacca vyskúšal strelou spoza pokutového územia. Jeho pokus mal dobré parametre, no skončil na brániacich hráčov domácich.
     
    88
    Premiéru na svetovom šampionáte 2014 si odbije Henriqué, ktorý nahradil zraneného Neymara. Ten musel byť odnesený do útrob štadióna na nosidlách.
     
    87
    Hra je prerušená, Zúñiga vletel zozadu do Neymara, ktorý sa zo zeme dvíha len veľmi ťažko. Domáca hviezda bude pravdepodobne aj ošetrená.
     
    86
    Pred rohovým kopom ešte brazílske striedanie. Ihrisko opustil Paulinho, ktorého miesto v defenzívnej stredovej dvojičke zaujal Hernanes.
     
    86
    Zúñiga predviedol dlhý šprint, ktorý zastavil až Oscar odkopom na rohový kop.
     
    85
    Brazília v strede poľa neuveriteľne prepadla, Kolumbia vyštartovala do rýchlej kontry, ktorú však Los Kafeteros nevyriešili vôbec dobre. Armero si na ľavom krídle nepostrážil ofsajdové postavenie.
     
    84
    Zapata chcel za každú cenu vybojovať loptu, v súboji s Fernandinhom to však prehnal a dopustil sa nedovoleného zákroku.
     
    83
    Quinteros behom jednej minúty kopal dva krát roh z pravej strany. V oboch prípadoch to vyzeralo nebezpečne, no Brazília si poradila.
     
    82
    Scolari strieda. Z hry stiahol krídelníka Hulka a na trávnik poslal záložníka Ramiresa, čo je jasný signál smerom k posilneniu defenzívy.

    Michal Bakoš

    Góly: 7. Thiago Silva, 68. David Luiz – 80. James Rodríguez

    Karty:   65. Thiago Silva (BRA), 78. Júlio César (BRA) – 67. James Rodríguez (COL), 72. Yepes (COL)


    Brazília: César – Maicon, Silva (C), Luiz, Marcelo – Fernandinho, Paulinho – Hulk, Oscar, Neymar – Fred.
    Náhradníci: Jefferson, Victor – Dani Alves, Dante, Maxwell, Henrique, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo.

    Kolumbia: Ospina – Zúñiga, Zapata, Yepes (C), Armero – C. Sánchez, Guarín – Cuadrado, Rodríguez, Ibarbo – Gutiérrez.
    Náhradníci: Vargas, Mondragón – Arias, Valdés, Álvarez, Carbonero, Aguilar, Mejía, Martínez, Bacca, Ramos, Quintero.

    Rozhodca: Velasco Carballo – Alonso Fernández, Yuste