Francúzsko – Nemecko 0:1 (kon.) | Brazília – Kolumbia 2:1 (kon.)
koniec
Brazília
2:1 (1:0)
Kolumbia
Piatok 04.07.2014, 22:00 • Castelão, Fortaleza (Brazília) • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 22:00.
     
    Vzájomné zápasy

    Brazília sa s Kolumbiou do dnešného dňa stretla 25 krát. Kanárici sa z víťazstva tešili v 15 prípadoch, osem duelov sa skončilo nerozhodným výsledkom a len dva krát naplno bodovala Kolumbia. Celkové skóre zo vzájomných duelov týchto dvoch tímov je 55:11 v prospech Brazílčanov.
     
    Cesta Brazílie do štvrťfinále:
    ----------------------------------------------------

    Brazílčania sa ako usporiadateľská krajina predstavili v základnej A skupine, kde im za súperov žreb určil reprezentácie Chorvátska, Mexika a Kamerunu.

    V otváracom zápase celých majstrovstiev to z pohľadu Brazílie vôbec nebolo ideálne, a to najmä po hernej stránke. Kanárici však mali to šťastie, že do deju zápasu výrazne prehovoril Neymar a takisto hlavný rozhodca, ktorý odpískal proti Chorvátom veľmi spornú a prísnu penaltu, vďaka ktorej Brazílie zdolala výborne hrajúcich Chorvátov 3:1, keď v závere ešte výsledok upravil Oscar.

    Ďalším súperom, ktorý sa na domácich veľmi dobre pripravil, bolo Mexiko. To svojou organizovanou hrou Brazílčanov do veľa príležitosti nepúšťalo a samo hrozilo rýchlymi kontrami. Družina Luisa Felipe Scolariho však mohla z tohto duelu brať napokon tri body, to by však v mexickej bráne nemohol stáť bravúrny brankársky objav šampionátu, Ochoa.

    Brazílčania sa doposiaľ najsuverénejším výkonom na domácom Mundiale prezentovali v poslednom zápase skupiny proti Kamerunu. Rôznymi internými problémami zdecimované družstvo Kamerunu však kládlo odpor len v prvom polčase, keď dokázalo vyrovnať na 1:1. Zvyšok duelu však už patril jasne Brazílii, ktorá si z chuti zastrieľala, herne potešila svojich fanúšikov a predstavenie v skupine zakončila víťazstvom v pomere 4:1.

    V osemfinále brazílski reprezentanti narazili na jedno z pozitívnych prekvapení celého turnaja, ktorým Čile určite je. Juhoamerický krajina, ktorá dokázala v základnej skupine zdolať stále uradujúcich majstrov sveta Španielov. Tí sa tak museli porúčať domov a medzi šestnástku najlepších tak na ich úkor postúpil práve tím okolo hviezdneho krídelníka Barcelony, Alexisa Sanchéza. Vyrovnaný osemfinálový duel napokon skončil remízou 1:1, ktorá sa nezmenila ani v tridsať minútovom predĺžení. Penaltová lotéria dopadla lepšie pre Brazílčanov, ktorí zásluhou skvelého výkonu svojho brankára Júlia Césara postúpili ďalej.

    Cesta Kolumbie do štvrťfinále:
    ----------------------------------------------------

    Kolumbia bola pri žrebe, na základe svojho postavenia v rebríčku FIFA, nasadeným tímom. Do základnej skupiny tak dostala priateľných súperov v podobe Grékov, Japoncov a futbalistov Pobrežia Slonoviny.

    Kolumbíjčania odštartovali svoje vystúpenie v Brazílii súbojom proti Grékom, ktorých suverénnym spôsobom zdolali 3:0.

    Ďalšie dve zápasy v základnej C skupine odohrali kolumbijskí reprezentanti s Pobrežím Slonoviny a Japonskom. V oboch prípadoch dokázali zvíťaziť a zaručiť si tak postup do osemfinále bez straty bodu z prvého miesta.

    V súboji o najlepšiu osmičku sa Kolumbia stretla v juhoamerickom derby so semifinalistom posledného svetového šampionátu, Uruguajom. Zásluhou dvoch presných zásahov hviezdneho Jamesa Rodriguéza, ktorý je pred štvrťfinálovými zápasmi najlepším strelcom Mundialu 2014, zvíťazila 2:0.
     
    Príjemný neskorý večer z Fortaleze. Všetci aktéri dnešného duelu v sprievode rozhodcovskej štvorice už vstúpili na hraciu plochu. Domáci priaznivci vytvorili na štadióne opäť fantastickú atmosféru. Pred samotným výkopom nás ešte čakajú hymny oboch krajín, po ktorých zaznení už nebude nič brániť tomu, aby sa druhé štvrťfinále mohlo začať. Dnešný zápas bude aj súbojom azda najväčších hviezd doterajšieho priebehu majstrovstiev – Brazílčana Neymara a kolumbíjskeho záložníka Jamesa Rodriguéza. Oba tímy sa budú v ofenzíve spoliehať práve na týchto dvoch výnimočných futbalistov, ktorí sa od nového ročníka možno budú častejšie stretávať aj na klubovej úrovni. Pošuškáva sa totiž, že o Jamesa Rodriguéza, ktorého odborníci často označujú ako mladšiu kópiu Cristiana Ronalda, má enormný záujem španielsky gigant Real Madrid. Uvidíme, či to bude práve niekto z tejto dvojice, kto zápas rozhodne, alebo sa o to postará niekto úplne iní. Nechajme sa prekvapiť.
     
    Úvodné zostavy:

    Brazília: César – Maicon, Silva (C), Luiz, Marcelo – Fernandinho, Paulinho – Hulk, Oscar, Neymar – Fred.
    Náhradníci: Jefferson, Victor – Dani Alves, Dante, Maxwell, Henrique, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo.

    Kolumbia: Ospina – Zúñiga, Zapata, Yepes (C), Armero – C. Sánchez, Guarín – Cuadrado, Rodríguez, Ibarbo – Gutiérrez.
    Náhradníci: Vargas, Mondragón – Arias, Valdés, Álvarez, Carbonero, Aguilar, Mejía, Martínez, Bacca, Ramos, Quintero.

    Rozhodca: Velasco Carballo – Alonso Fernández, Yuste.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Okamžite po úvodnom výkope smerovala pred pokutové územia Brazílie dlhá lopta z kopačky Pabla Armera, vo vzduchu však kraľoval David Luiz.
     
    2
    Navrátilec do domácej zostavy, záložník Tottenhamu Paulinho, sa snažil nasadiť po pravom krídle okolo kapitána Kolumnie Yepesa. Ten bol síce pomalší, no dokázal loptu aspoň poslať do autu.
     
    3
    Brazília mohla ísť do rýchlej kontry, Neymar si tam však trošku zavadzal s Fredom. Druhý menovaný si napokon vypýtal faul. Nasledovať bude priamy kop domácich.
     
    4
    K lopte sa okrem Neymara postavili aj David Luiz s Hulkom. Zakončovala napokon najväčšia domáca hviezda, ktorá dokázala prestreliť múr, no lopta skončila mimo Ospinovej svätyne.
     
    5
    Maicon, ktorý dostal na tohtoročnom svetovom šampionáte, po prvý krát na pravom krídle prednosť pred trápiacim sa Danim Alvésom. Jeho prvý center v zápase však príliš vydarený nebol.
     
    6
    Neymar dostal loptu do priestoru, na súboj jeden na jedného sa snažil vyzvať Zapatu, ktorý však brazílskemu krídelníkovi nateraz stačil a loptu pred ním odkopol na roh.
     
    7
    Brazília dala gól! Raketový štart pre domácu Brazíliu, fanúšikovia vo Fortaleze sú v obrovskom vytržení. Neymarovu centrovanú loptu od rohovej zástavky predĺžil na prednej tyči hlavičkou David Luiz, ktorý našiel svojho stopérskeho kolegu a kapitána THIAGA SILVU, ktorý sa dokázal zbaviť brániaceho Sáncheza a poslať Brazíliu do vedenia!
     
    Thiago Silva – 1:0

     
    8
    Pre Kolumbiu je to obrovská rana. Los Cafeteros totiž vôbec prvý krát na tomto šampionáte prehrávajú, uvidíme, ako sa s novou situáciu dokážu vysporiadať.
     
    9
    Kolumbia môže odpovedať prostredníctvom štandardnej situácie, ktorú zrejme rozohrá Fredy Guarín.
     
    10
    Bol to práve záložník Interu Milán, ktorého zakončeniu však chýbala väčšia presnosť. César celú situáciu s prehľadom kontroloval.
     
    11
    Nebezpečné zakončenie Cuadrada z hranice pokutového územia bolo ešte tečované a len tesne minulo ľavú tyč Césarovej brány! Lopta sa obtrela len o bočnú sieť.
     
    Prezident Kolumbie Juan Manuel Santos vyhlásil na dnešný deň v tejto juhoamerickej krajine štátny sviatok, aby mohli všetci ľudia sledovať zápas s Brazíliou. Aj tento krok jasne poukazuje na to, čo pre Kolumbíjčanov ich národný futbalový tím znamená.
     
    12
    Oscar na útočnej polovici Brazílie naháňal obrancu Armera, ktorému sa snažil zobrať loptu, no počínal si pri tom nedovoleným spôsobom.
     
    Sepp Blatter , šéf FIFA, sa pred zápasom stretol vo Fortaleze s dvoma veľkými osobnosťami, ktoré sú prítomní v hľadisku – prvým z nich je Marta Vieira da Silva, známa predovšetkým ako Marta – brazílska futbalistka hrajúci na pozícii útočníka, jedna z najslávnejších futbalistiek histórie a potom tiež s prezidentom Kolumbie, Juanom Manuelom Santosom .


     
    13
    Faulom v ofenzíve sa prezentoval aj útočník Kolumbie Teo Gutiérrez, ktorý poslal k zemi stopéra Davida Luiza. Ten sa za pomoci faulujúceho hráča pomaly, ale isto dvíha.
     
    14
    Pri lopte však už Kolumbíjčania. Nákop Yepesa bezpečne postrážil David Luiz.
     
    15
    Cuadrado sa snažil nasadiť Marcelovi jasličky, čo sa mu síce nepodarilo, no pri lopte bude Kolumbia. Ľavý obranca domácich fauloval.
     
    16
    Maicon sa na pravom krídle pustil do osobného súboja s trojicou protihráčov. Tí dokázali situáciu vyriešiť len odkopom na rohový kop.
     
    17
    Priamo po Neymarovom centri síce nebezpečenstvo pre kolumbíjsku svätyňu neplynulo, no brazílska akcia pokračovala a do veľmi sľubnej pozície sa v pokutovom území dostal Hulk. Po jeho práci sa ešte snažil loptu pretlačiť do brány David Luiz, no nebol úspešný.
     
    18
    Maicon zakopol loptu pred útočiacim Pablom Armerom mimo hracej plochy. Po chvíľke ju však majú v moci opäť domáci, ktorí budú rozohrávať z vlastnej polovice.
     
    19
    Hulk stále čaká na prvý gól na brazílskom Mundiale. Po narážačke s Neymarom mohol svoj strelecký pôst ukončiť, no proti jeho strele skvelo zasiahol Ospina, ktorý si poradil aj s následným zakončením Oscara!
     
    Velká brazilská šanca

     
    20
    James Rodríguez na ľavom krídle trápil Maicona, cez ktorého sa mu podarilo odcentrovať, no v pokutovom území boli len obrancovia Kanárikov.
     
    Domáce majstrovstvá sveta sú pre Brazíliu už dvadsiatym svetovým šampionátom, na ktorý sa Kanárici dokázali
    kvalifikovať. Zo všetkých účastí sa Brazílčanom nepodarilo prebojovať medzi najlepši osmičku len v troch prípadoch.
    Práve štvrťfinále bolo pre Seleção konečnou na posledných dvoch Mundialoch, ktoré sa konali v Juhoafrickej republike a Nemecku. Cez štvrťfinálové sito sa podarilo brazílskym futbalistom naposledy prekĺznuť v roku 2002. V tomto roku napokon slávili Brazílčania posledný zo svojich piatich majstrovských titulov. Každý fanúšik v tejto futbalovej krajine je presvedčený o tom, že po šiesty krát v histórii zdvihnú Brazílčania svetovú trofej práve na domácej pôde.
     
    21
    Obrovská možnosť Kolumbia v podobe rýchlej kontry, ktorá mohla byť smrteľná! James Rodríguez vyviezol loptu dopredu, posunul ju po svojej pravej ruke na Cuardada, ktorý to všetko pokazil. Jeho nedôraznú prihrávku zastavil Thiago Silva.
     
    22
    Hra sa okamžite otočila na druhú stranu, kde chcel do pokutového územia vniknúť Oscar, ktorý sa ocitol na zemi, domáci si pýtali faul, no rozhodca necháva pokračovať v hre.
     
    23
    Pri lopte bude hosťujúca Kolumbia. Faulom v okolí poliaceho kruhu sa previnil krídelník z ruského Zenitu Petrohrad.
     
    24
    James Rodríguez bol faulovaný, čo sa jeho spoluhráčom vôbec nepáčilo. Tí sa vo veľkom hlúčiku rozbehli za hlavným rozhodcom, no zatiaľ, čo oni protestovali, vyrazila Brazília do rýchlej kontry. Našťastie pre Kolumbiu, všetko napokon dopadlo dobre.
     
    25
    Paulinho sa ocitol v strede pokutového územia, z čoho bol pravdepodobne sám prekvapený a nedokázal rýchlo zakončiť. Všetko z pohľadu Kolumbie zahasil Zapata.
     
    26
    Hulk na ľavom krídle vyzval na tanec jedného z protihráčov, už-už sa zdalo, že sa domáci záložník do svojich kľučiek zamotal, no napokon ešte vykúzlil skvelú prihrávku pod seba na Marcela, ktorého bomba trafila len hlavu Freda a odtiaľ smerovala nad kolumbíjsku svätyňu!
     
    27
    Brazílčania zatiaľ predvádzajú veľmi energický a pohľadný futbal, ktorý sa musí ich fanúšikom veľmi páčiť! Ďalšiu obrovskú šancu mal Hulk, no znovu narazil na brankára Ospinu, ktorý jeho delovku vyrazil!
     
    29
    S centrom Jamesa Rodrígueza do stredu pokutového územia si brániaci hráči Brazílie dokázali poradiť. Kolumbia nič nevyťažila ani z následného pokračovania akcie, ktorú viedol po ľavom krídle Armero.
     
    30
    Cuadradovi sa pred pokutovým územím otvorilo trošku viac priestoru, ktorý sa snažil zúžitkovať na zakončenie zo strednej vzdialenosti. Jeho strela však mohla nechať Césara pokojným, loptu zablokovala brazílska defenzíva!
     
    31
    David Luiz dokázal získať loptu na vlastnej polovice a fantastickým spôsobom ju vyviezol až ku kolumbíjskej šestnástke. Veľmi pekná individuálna akcia domáceho stopéra sa skončila na Zapatovi.
     
    32
    Kolumbia hrá zatiaľ v prvom dejstve dosť rozhárane, čím ponúka Brazílii množstvo priestoru na útočenie. Domáci fanúšikovia pri nájazde svojich miláčikov na bránu Ospinu opäť povstali, no napokon z toho nič nebezpečné nebolo.
     
    33
    Brazílski futbalisti po sérii lavínovitých útokov trošku upokojujú hru prihrávkami na vlastnej polovici medzi svojimi obrancami.
     
    34
    Neymarovi sa na pravom krídle ukázal Maicon, ktorý okamžite dostal loptu. Poza Ibarba sa síce domáci obranca nepresadil, no bude z toho štvrtý roh pre Brazíliu.
     
    35
    Na prednej žrdi sa k hlavičke dostal defenzívy záložník Fernandinho, ktorého zakončenie sa medzi tri tyče nezmestilo, a tak si Kolumbia mohla vydýchnuť.
     
    Nemôžu odtrhnúť oči!

     
    36
    Brazílčania tomu nechcú uveriť, no v šestnástkovom oblúku sa do zakončenia pretláčal Ibarbo, ktorého šľapákom zastavil Fernandino. Ideálna vzdialenosť na priamy kop, obrovská šanca pre Kolumbiu na vyrovnanie!
     
    37
    Brazílčania vybehli z múru ako osi, konkrétne to bol Neymar, ktorý bol v momente streľby Jamesa Rodrígueza len pár metrov od lopty, a tá ho napokon trafila.
     
    38
    Ďalšia štandardka Kolumbie nebola vo vzdialenosti, z ktorej by sa dalo priamo zakončovať. S centrovanou loptou smerujúcou na zadnú tyč si Júlio César poradil bez najmenších problémov.
     
    39
    Hulk dostal loptu do pokutového územia od Neymara, ktorý mal viac možností na prihrávku, no naviedol si to na strelu ľavačkou. Po pätelici z jeho kopačky to vo Fortaleze len tak zahučalo.
     
    40
    Neymar si bez väčších ťažkostí poradil v súboji jeden na jedného so Zapatom, no loptu si predkopol až príliš pred seba a na hracej ploche ju už nedokázal zachytiť.
     
    Aktuálne prebiehajúci svetový šampionát je len piaty v histórii, na ktorého záverečný turnaj sa Kolubmia dokázala prebojovať cez juhoamerickú kvalifikačnú skupinu. Už teraz je jasné, že postup do štvrťfinále je pre Los Cafeteros historicky najlepším výsledkom. Kolumbia sa predtým nikdy nedokázala prebojovať medzi najlepšiu osmičku, jej doterajším maximom bol postup do osemfinále na talianskom Mundiale v roku 1990.
     
    41
    Viktor Ibarbo niečo schytal v osobnom súboji s domácou defenzívou. Pri lopte ostane prostredníctvom autového vhadzovania na útočnej polovici Kolumbia.
     
    42
    Fred pekne prehodil loptu na Neymara, ktorý si dokázal pred hranicou pokutového územia vypýtať faul od Camila Zúñiga a dá sa predpokladať, že to bude práve on, kto priamy kop rozohrá.
     
    43
    Neymar sa to snažil zatočiť do ľavého horného rohu Ospinovej svätyne. Brankár Kolumbie nemusel zasahovať, lopta skončila nad bránou.
     
    44
    Taktickým faulom zastavil Zúñiga prenikajcúceho Hulka, za čo mohol dostať prvú žltú kartu v tomto zápase. Nateraz sa mu to však prepieklo bez trestu.
     
    45
    Brazílska defenzíva zatiaľ veľmi dobre stráži hlavnú ofenzívnu hrozbu Kolumbia, Jamesa Rodrígueza, ktorý toho v osobných súbojoch počas prvého polčasu mnoho utŕžil.
     
    45+1
    Prvý polčas sa nám chýli ku svojmu koncu, brazílski priaznivci zatiaľ musia byť mimoriadne spokojní.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase Brazília vedie zásluhou presnej hlavičky Thiaga Silvu z kraja zápasu nad Kolumbiou najtesnejším rozdielom – 1:0. Počas úvodnej 45 minútovky sme videli krásny futbal, Kolumbia nepôsobila v zadných radoch vôbec organizovane, čo domáci využívali na prechod do rýchly brejkov. Mali ich nespočetné množstvo, no nedokázali z nich vyťažiť poistenie svojho náskoku. Kolumbia zahrozila len strelou Cuadrada a priamym kopom Jamesa Rodrígueza, na ktorého sa brániaci hráči Kanárikov veľmi dobre pripravili a prakticky ho úplne vypojili z hry. Uvidíme, čo nám prinesie druhý polčas. Ak však bude chcieť Kolumbia niečo s duelom urobiť, bude sa musieť v druhom polčase poriadne zlepšiť, pretože Kolumbíjčania zatiaľ vôbec nepredvádzajú futbal, na aký sme u nich boli doteraz zvyknutí.
     
    Takto to vyzerá počas zápasu na slávnej Copacabane!

     
    SÚŤAŽ: Kto naskočil ako prvý z brazílskej lavičky do duelu s Chorvátskom? Odpoveď hľadaj tu TU.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Prvé striedanie zápasu registrujeme na strane Klumbie. Duel sa skončil už po polčase pre Ibarba, ktorý svoje miesto prenechal obávanému útočníkovi Ramosovi.
     
    47
    Cuadrado vyviezol loptu na polovicu Brazílie, kde si po súboji s Davidom Luizom pýtal faul. Rozhodca Velasco Carballo mu však ukazuje, že sa nič nestalo a má pokračovať v hre.
     
    48
    James Rodríguez sa snažil posunúť do ofenzívneho výpadu Zúñigu, pred ním sa však k lopte dostal skôr David Luiz, ktorý zastavil rodiace sa nebezpečenstvo.
     
    Koučom Brazílie je 65- ročný rodák s Passo Fundo, Luis Felipe Scolari, ktorý počas svojej hráčskej kariéry hrával na pozícii stredného obrancu. Na trénerskú dráhu sa vydal v roku 1982, kedy sa stal trénerom tímu CSA, v ktorom dostal priestor na trénovanie okamžite po skončení svojej hráčskej cesty. Po vystriedaní veľkého množstva pôsobísk sa v roku 2001 ujal brazílskeho národného mužstva. To trénoval len rok, no dokázal ho doviesť na samotný reprezentačný vrchol, ktorý dosiahol na svetovom šampionáte v Japonsku a Južnej Kórei. Následne sa v roku 2003 stal trénerom Portugalska, na ktorého lavičke pobudol päť rokov. Okamžite po skončení anabázy v portugalskom tíme si ho na post trénera londýnskej Chelsea vyhliadol miliardár Roman Abramovič. V ambicióznom klube je však trénerský chlebík oveľa ťažší ako kdekoľvek inde, a tak sa Scolari z Londýna pobral už po roku. Po ročnom pôsobení v, pre Brazílčana exotickom, Uzbekistane a dvoch rokoch strávených na lavičke brazílskeho Palmeiras zasadol v roku 2012 opäť na brazílsku lavičku s jediným cieľom – vyhrať domáce majstrovstvá. Je viac ako pravdepodobné, že ak sa mu tento cieľ nepodarí splniť, bude sa musieť poobzerať po novom pôsobisku.
     
    49
    Hulk fauloval Zúñigu. Ďalší nedovolený zákrok domácej Brazílie, po ktorom má Kolumbia k dispozícii priamy kop.
     
    50
    Cuadradov center sa stáčal pred bránu Júlia Césara, kde však dominoval Thiago Silva, ktorý odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    51
    Guarinovi sa to síce nepáči, no v súboji s Fernandinhom si podľa rozhodcu pomáhal nedovolenými prostriedkami. Priamy kop pre Brazíliu.
     
    52
    Vyzeralo to tak, že zakončovať bude tvrdou strelou Hulk. Napokon však z toho bol center Neymara do pokutového územia, po ktorom sa bude len kopať od Ospinovej brány.
     
    53
    Marcelo dokázal z ťažkej pozície na ľavom krídle odcentrovať, za loptou sa tam vehementne pretláčal Fred, ktorý prišiel do kontaktu s brankárom Ospinom. Ten loptu ukryl do svojho náručia.
     
    54
    Obaja aktéri predošlej situácie boli mierne otrasení, no po chvíľke sa zdvihli z trávniku a v zápase môžu pokračovať bez ošetrenia.
     
    55
    Ramos hlavou posunul loptu na rozbehnutého Cuadrada, ktorý však nemohol vo svojej akcii po pravej strane pokračovať. Pískal sa faul na Davida Luiza.
     
    56
    Ramos s Cuadradom si opäť dokázali vyhovieť, prvý menovaný mohol postupovať vpred po pravom krídle, no obetavo sa mu pod nohy hodil Luiz.
     
    57
    Paulinho sa snažil vtipnou pätičkou posunúť loptu na Hulka. Vo svojej blízkosti však mal dvojicu Kolumbíjčanov, ktorí dokázali ukoristiť loptu.
     
    58
    Ramos s Thiagom Silvom si v osobnom súboji vôbec nešetrili, obaja by však mali byť zdravotne v poriadku.
     
    59
    James Rodríguez svojou prihrávkou na ľavú stranu príliš zahnal Armera, ktorý však dokázal loptu zachytiť a Kolumbia sa napokon dostala k zakončeniu, ktoré však nebolo vôbec presné.
     
    Na kolumbijskej lavičke sedí 64 – ročný Argentínčan José Nestor Pékerman. Ten strávil svoju sedemročnú hráčsku kariéru v dvoch tímoch. Na trénerskú cestu sa vydal v roku 1981, kedy sa začal angažovať v juniorskom futbale. V roku 1994 začal viesť argentínskych futbalistov do 20 rokov. Po siedmych rokoch sa posunul k seniorskej reprezentácii, ktorú viedol na svetovom šampionáte v Nemecku. Na ňom Argentínčanov doviedol bez straty jediného bodu do štvrťfinále, kde jeho tím podľahol domácim Nemcom až po penaltovom rozstrele. Kolumbíjskym koučom sa stal pred dvomi rokmi a po niekoľko ročnej odmlke sa mu podarilo túto juhoamerickú krajinu doviesť na záverečný turnaj dvadsiatych majstrovstiev sveta. Zaujímavosťou pri tomto trénerovi je fakt, že zatiaľ na svetových šampionátoch, či už na lavičke Albicelestes, alebo Los Kafeteros, odkoučoval deväť zápasov, no ani jeden neprehral v riadnej hracej dobe, čím drží spoločne s Talianom Pozzom v tomto smere rekord. Na čele tejto štatistiky sa môže po dnešnom dueli osamostatniť.
     
    60
    Po snahe Ramosa všetko vyriešil David Luiz, ktorý spoločne s Thiagom Silvom doposiaľ v dnešnom zápasu kraľuje domácej šestnástke.
     
    61
    Cuadrado faulovaný Marcelom, Kolumbia má k dispozícii priamy kop z pravej strany. Loptu si už pripravuje James Rodríguez.
     
    62
    Po Jamesovom centri boli v pokutovom území Brazílie menšie zmätky, ktoré však útočiaci hráči nedokázali využiť vo svoj prospech.
     
    63
    Oscar poslal okamžite po zisku lopty rýchlu kolmicu na Neymara, ktorý si cez Cudrada vypýtal faul a tým pádom aj priamy kop.
     
    Bývalý anglický reprezentant Gary Lineker sa "rozplýva" nad skvelou technikou Jamesa Rodrigueza a nad jeho veľkým talentom!


     
    64
    Do pokutového územia to pravačkou zatočil sám Neymar, s ktorého centrom nemal Ospina žiadne problémy.
     
    65
    Thiago Silva zbytočne ešte dohrával súboj s brankárom Ospinom, ktorý už mal loptu jasne v moci. Domáci kapitán dostal žltú kartu, čo znamená, že v prípade postupu do semifinále, bude Brazílii jej vodca chýbať.
     
    66
    James Rodríguez sa dokázal uvoľniť a okamžite prehadzoval loptu za brazílsku defenzívu na rozbehnutého spoluhráča. Do prihrávky sa však v poslednej chvíli ešte stihol vložiť Marcelo.
     
    67
    Opäť veľký závar v domácom pokutovom území, už predtým sa však pískal ofsajd Yepesa, ktorý však v búrlivej atmosfére zanikol. Kolumbia pokračovala v hre a bol to práve Yepes, ktorý pretlačil loptu do siete, no jeho gól pochopiteľne neplatí.
     
    67
    James Rodríguez stiahol prenikajúceho Hulka, za čo videl z rúk hlavného rozhodcu žlté napomenutie. Loptu si na priamy kop zo strednej vzdialenosti chystá stopér David Luiz, ktorý je známy svojou delovkou.
     
    68
    Brazília dala gól! Vážení športoví priatelia, videli sme ďalší nádherný moment tohtoročného Mundialu. Opäť sme sa dočkali presného zásahu, ktorý môže bez najmenších pochýb bojovať o najkrajší gól šampionátu! DAVID LUIZ to trafil prenádherne, po jeho exportnej strele lopta skončila v ľavom vinkli, Ospina sa za ňou iba obzrel!
     
    David LUIZ – 2 : 0

     
    70
    Pekerman reaguje na nepriaznivý vývoj zápasu svojim druhým striedaním. Z ihriska stiahol neviditeľného Gutiérreza, ktorého pozíciu na hrote útoku zaujal zakončovateľ zo španielskej ligy Bacca.
     
    71
    James Rodírguez to chcel zobrať na seba, proti trojici protihráčov sa však presadiť nedokázal, aj keď veľa mu nechýbalo.
     
    72
    Kapitán Kolumbie Yepes dostal ešte žltú kartu. Ak sa Kolumbii nepodarí zápas otočiť, pre tohto skúseného stopéra je to posledný zápas bohatej hráčskej kariéry.
     
    73
    Do streleckej listiny by sa rada zapísala aj najväčšia hviezda domácich. Neymar to ľavačkou krásne obalil a chýbalo naozaj málo, aby po jeho zakončení lopta zapadla k pravej žrdi Ospinovej svätyne!
     
    74
    Vo Fortaleze sa už spievajú oslavné chorály. Do konca však predsa len ešte nejaký ten čas ostáva a Kolumbia môže pokojne vyrovnať, čo sa za súčasných okolností zdá veľmi nepravdepodobné.
     
    76
    Kolumbíjski futbalisti sa ešte snažia so zápasom niečo urobiť, no pri svojej ofenzívnej snahe narážajú na pozornú a koncentrovanú defenzívu Brazílčanov.
     
    77
    Yepes veľmi správne zakročil proti Neymarovi, ktorého tvrdo a razantne, no hlavne čisto poslal k zemi a zabránil tak veľkej šanci Brazílie.
     
    78
    Duel môže v závere ešte predsa len dostať náboj. James vysunul Baccu, ktorý prepadol cez Júlia Césara a bude sa kopať penalta!
     
    Penaltový zákrok

     
    78
    O správnosti verdiktu nemožno diskutovať, domáci brankár dostal za svoj faul žltú kartu.
     
    80
    Kolumbia dala gól! Los Kafeteros sú späť v hre o semifinále! Loptu si na biely bod postavil JAMES RODRIGUEZ, ktorý to zvládol s obrovským prehľadom. Loptu poslal chladnokrvne do opačného rohu, ako sa hodil Júlio César!
     
    81
    Striedanie v tíme Kolumbia: z ihriska odchádza Cuadrado, prichádza Quintero.
     
    81
    Kolumbii po strelení kontaktného zásahu narástli krídla! James našiel svojim centrom v pokutovom území Baccu, ktorého hlavička skončila tesne vedľa. Gól by však aj tak neplatil, pískal sa ofsajd!
     
    82
    Scolari strieda. Z hry stiahol krídelníka Hulka a na trávnik poslal záložníka Ramiresa, čo je jasný signál smerom k posilneniu defenzívy.
     
    83
    Quinteros behom jednej minúty kopal dva krát roh z pravej strany. V oboch prípadoch to vyzeralo nebezpečne, no Brazília si poradila.
     
    84
    Zapata chcel za každú cenu vybojovať loptu, v súboji s Fernandinhom to však prehnal a dopustil sa nedovoleného zákroku.
     
    85
    Brazília v strede poľa neuveriteľne prepadla, Kolumbia vyštartovala do rýchlej kontry, ktorú však Los Kafeteros nevyriešili vôbec dobre. Armero si na ľavom krídle nepostrážil ofsajdové postavenie.
     
    86
    Zúñiga predviedol dlhý šprint, ktorý zastavil až Oscar odkopom na rohový kop.
     
    86
    Pred rohovým kopom ešte brazílske striedanie. Ihrisko opustil Paulinho, ktorého miesto v defenzívnej stredovej dvojičke zaujal Hernanes.
     
    87
    Hra je prerušená, Zúñiga vletel zozadu do Neymara, ktorý sa zo zeme dvíha len veľmi ťažko. Domáca hviezda bude pravdepodobne aj ošetrená.
     
    88
    Premiéru na svetovom šampionáte 2014 si odbije Henriqué, ktorý nahradil zraneného Neymara. Ten musel byť odnesený do útrob štadióna na nosidlách.
     
    89
    Carlos Bacca vyskúšal strelou spoza pokutového územia. Jeho pokus mal dobré parametre, no skončil na brániacich hráčov domácich.
     
    90
    Brazílčania majú po faule Jamesa k dispozícii priamy kop z vlastnej polovice. Domáci sa, samozrejme, nikam ponáhľať nebudú.
     
    90+1
    Nadstavovať sa bude ešte päť minút. Presne toľko sa teda bude ešte o výsledok triasť domáca Brazília.
     
    90+1
    Bacca sa dostal s loptou do pokutového územia, cez hradbu tiel sa mu však nepodarilo zakončiť podľa predstáv.
     
    90+2
    Brazílčania sa vydali na ofenzívny výlet, Ramires však loptu na hracej ploche zachytiť nedokázal, a tak je to v podaní Kanárikov húfny návrat do defenzívy.
     
    90+2
    Na hrote útoku je už aj stopér Kolumbie Yepes, pred ktorým Marcelo odkopol na rohový kop.
     
    90+3
    Obrovská škoda pre Kolumbiu, že na zadnej žrdi teraz nemala žiadneho hráča. Center Jamesa totiž predĺžil Ramos, no práve v spomínanom území nebol žiaden Kolumbíjčan, ktorý by mohol zakončiť.
     
    90+4
    Priamy kop pre Kolumbiu po Hernanesovom faule. Totálna ofenzíva Los Cafeteros! Podarí sa hosťom vyrovnať a vynútiť si predĺženie?
     
    90+5
    V momente, kedy začala plynúť posledná z nadstavených minút, sa do pokutového územia vybral už aj brankár Ospina. Kolumbia sa dostala do zakončenia, no hlavička z ťažkej pozície Césarovy vrásky nespôsobila.
     
    Koniec zápasu.
     
    Gary Lineker ďakuje Kolumbii za skvelé výkony na týchto majstrovstvách a dodáva, že nám bude na šampionáte chýbať.


     
    Fantastický duel s nervy drásajúcim záverom sa skončil víťazstvom domácej Brazílie, ktorá tak oslavuje postup do semifinále. Po famóznom presnom zásahu Davida Luiza z priameho kopu sa zdalo, že už je všetko vybavené. Opak však bol pravdou, Los Kafeteros dokázali znížiť z penalty zásluhou Jamesa Rodrígueza a v závere pritlačili domácich do vlastnej šestnástky. Kolumbii sa už vyrovnať nepodarilo, a tak sa pre ňu svetový šampionát končí. V Brazílii však zanechali zverenci Josého Pekermana vynikajúci dojem. Spomínaný tréner Kolumbie tak po druhý raz vo svojej trénerskej kariére stroskotal so svojim tímom vo štvrťfinále na usporiadateľskej krajine. Hviezda Kolumbie, James Rodíguez, sa po poslednom hvizde neubránil slzám. Je však veľmi sympatické, že ho brazílski hráči na čele s trénerom Scolarim okamžite utešovali. Brazílčania tak zvládli ďalší krok na svojej ceste a v utorok vyzvú v súboji o finále Nemcov. Už teraz sa celý futbalový svet na tento duel dvoch fantastických tímov určite teší. Veríme, že nám zachováte svoju pozornosť aj v najbližších dňoch. Na dnes je to z mojej strany všetko, ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. (00:02:07)

    Michal Bakoš

    Góly: 7. Thiago Silva, 68. David Luiz – 80. James Rodríguez

    Karty:   65. Thiago Silva (BRA), 78. Júlio César (BRA) – 67. James Rodríguez (COL), 72. Yepes (COL)


    Brazília: César – Maicon, Silva (C), Luiz, Marcelo – Fernandinho, Paulinho – Hulk, Oscar, Neymar – Fred.
    Náhradníci: Jefferson, Victor – Dani Alves, Dante, Maxwell, Henrique, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo.

    Kolumbia: Ospina – Zúñiga, Zapata, Yepes (C), Armero – C. Sánchez, Guarín – Cuadrado, Rodríguez, Ibarbo – Gutiérrez.
    Náhradníci: Vargas, Mondragón – Arias, Valdés, Álvarez, Carbonero, Aguilar, Mejía, Martínez, Bacca, Ramos, Quintero.

    Rozhodca: Velasco Carballo – Alonso Fernández, Yuste